EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Krav på ekodesign – Elektriska motorer och varvtalsreglerare

Krav på ekodesign – Elektriska motorer och varvtalsreglerare

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2019/1781 om fastställande av krav på ekodesign för elektriska motorer och varvtalsreglerare

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Genom förordningen fastställs krav på ekodesign* för utsläppande på marknaden eller ibruktagande av elektriska motorer* och varvtalsreglerare*, inbegripet när sådana finns integrerade i andra produkter.

VIKTIGA PUNKTER

Förordningen gäller följande produkter:

  • Elektriska asynkronmotorer utan borstar, kommutatorer, släpringar eller elektriska anslutningar till rotorn, specificerade för en sinusformad spänning på 50 Hz, 60 Hz eller 50/60 Hz
    • med två, fyra, sex eller åtta poler,
    • med en märkspänning på över 50 V och till och med 1 000 V,
    • med en märkeffekt på 0,12 kW till och med 1 000 kW,
    • vars driftstart är klassad som kontinuerlig drift, och
    • vars märkvärden gäller direktdrift.
  • Varvtalsreglerare med trefasmatning
    • specificerade för användning med en motor som avses ovan, inom ett intervall för motorns märkeffekt på 0,12–1 000 kW,
    • med en märkspänning på över 100 V och till och med 1 000 V växelström, och
    • med endast en utgång för växelström.

Vissa typer av utrustning som är konstruerad för att fungera under vissa förhållanden är undantagna från vissa av kraven på energieffektivitet och produktinformation, till exempel

  • motorer eller varvtalsreglerare som är fullständigt integrerade i en produkt (t.ex. tillsammans med en utväxling eller i en pump, fläkt eller kompressor) och vars energiprestanda inte kan provas fristående,
  • motorer som är särskilt konstruerade för att fungera på hög höjd eller vid extrema temperaturer,
  • motorer som är särskilt konstruerade och specificerade för att fungera helt nedsänkta i en vätska,
  • motorer eller varvtalsreglerare som särskilt uppfyller kraven för säkerhet vid kärntekniska anläggningar,
  • explosionsskyddade motorer som är särskilt konstruerade och certifierade för gruvdrift,
  • motorer i sladdlös eller batteridriven utrustning,
  • motorer i handburen utrustning som inte är tyngre än att den kan bäras i handen vid användning,
  • motorer i handstyrd mobil utrustning som flyttas vid användning,
  • motorer som släpps ut på marknaden före den 1 juli 2029 för att ersätta identiska motorer som är integrerade i produkter som släppts ut på marknaden före den 1 juli 2021 när det gäller motorer som avses i punkt 1 a i bilaga I, och före den 1 juli 2023 när det gäller motorer som avses i punkt 1 b i bilaga I, och som specifikt saluförs som sådana (se ändringsförordning (EU) 2021/341),
  • motorer som är särskilt konstruerade för framdrivning av elfordon.

Förordningen innehåller även följande regler för när och hur kraven på ekodesign ska införas:

  • Det fastställs en tidtabell i bilaga I för införandet av kraven på ekodesign (först den 1 juli 2021, varpå ytterligare krav ska införas från och med den 1 juli 2022 och den 1 juli 2023). Dessa omfattar
    • energieffektivitet för elektriska motorer,
    • produktinformationskrav för elektriska motorer,
    • effektivitets- och produktinformationskrav för varvtalsreglerare.
  • Förfarandet för bedömning av överensstämmelse fastställs, och i bilaga II anges de mät- och beräkningsmetoder som måste användas.

Nationella myndigheter ska tillämpa de verifieringsförfaranden som fastställs i bilaga III när de utför marknadskontroller.

I bilaga IV anges riktmärken baserat på bästa tillgängliga teknik beträffande motorer och varvtalsreglerare för de miljöaspekter som anses betydande och som är kvantifierbara. För motorer fastställdes nivån IE4 som bästa tillgängliga teknik.

Kommissionen måste se över förordningen mot bakgrund av den tekniska utvecklingen och presentera resultaten av sin bedömning, inbegripet ett utkast till ändringsförslag om så är lämpligt, för samrådsforumet senast den 14 november 2023.

Genom förordningen ändras förordning (EG) nr 641/2009 och dessutom upphävs förordning (EG) nr 640/2009.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 1 juli 2021. Vissa regler om kringgående och programvaruuppdateringar samt ändringarna av förordning (EG) nr 641/2009 har gällt sedan den 14 november 2019.

BAKGRUND

I direktiv 2009/125/EG upprättas en ram för fastställande av krav på ekodesign för energirelaterade produkter. Kommissionen ska fastställa dessa krav för produkter som är föremål för utbredd försäljning och handel i EU och som har betydande miljöpåverkan.

I WEEE-direktivet fastställs krav på återvinning och materialåtervinning av avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk eller elektronisk utrustning (WEEE) för att minska de negativa miljöeffekterna av generering och hantering av WEEE samt av resursanvändningen.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Ekodesign: policy för att, genom bättre utformning, förbättra produkters miljöprestanda under hela livscykeln, särskilt deras energieffektivitet.
Elektrisk motor: apparat som omvandlar elektrisk ineffekt till mekanisk uteffekt i form av rotation, där rotationshastigheten och vridmomentet beror på faktorer som inbegriper matningsspänningens frekvens och antalet poler i motorn.
Varvtalsreglerare: elektronisk effektomvandlare som kontinuerligt anpassar den elektriska effekt som tillförs en enskild motor för att kontrollera motorns mekaniska uteffekt enligt det vridmoment och varvtal som motorns belastning kräver, genom en variabel frekvens och spänning som matas till motorn. Den omfattar all elektronik mellan elnätet och motorn, inbegripet extra komponenter som skyddsanordningar, transformatorer och hjälpanordningar.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens förordning (EU) 2019/1781 av den 1 oktober 2019 om fastställande av krav på ekodesign för elektriska motorer och varvtalsreglerare i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG, om ändring av förordning (EG) nr 641/2009 vad gäller krav på ekodesign för fristående cirkulationspumpar utan axeltätning och produktintegrerade cirkulationspumpar utan axeltätning och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 640/2009 (EUT L 272, 25.10.2019, s. 74).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2019/1781 har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens förordning (EG) nr 641/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för fristående cirkulationspumpar utan axeltätning och produktintegrerade cirkulationspumpar utan axeltätning (EUT L 191, 23.7.2009, s. 35).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens meddelande inom ramen för tillämpningen av kommissionens förordning (EG) nr 640/2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för elektriska motorer (Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för direktivet) (EUT C 394, 20.12.2012, s. 20).

Senast ändrat 08.06.2021

Top