Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Arbetsordning för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – maj 2022

Artikel 300 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) – Unionens rådgivande organ

Artikel 301 i EUF-fördraget (f.d. artikel 258 FEG) – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Artikel 302 i EUF-fördraget (f.d. artikel 259 FEG) – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Artikel 303 i EUF-fördraget (f.d. artikel 260 FEG) – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Artikel 304 i EUF-fördraget (f.d. artikel 262 FEG) – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen – Institutionella bestämmelser

VILKET SYFTE HAR ARTIKLARNA OCH ARBETSORDNINGEN?

  • I artikel 300 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) i anges att Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen bistås av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), som har en rådgivande funktion. EESK består av företrädare för organisationer för arbetsgivare, löntagare och andra företrädare för det civila samhället, särskilt inom socioekonomiska, medborgerliga områden och fackområden samt kulturella områden. EESK:s ledamöter är inte bundna av några instruktioner och fullgör sina skyldigheter under full oavhängighet i EU:s allmänna intresse.
  • I artikel 301 i EUF-fördraget fastställs det maximala antalet ledamöter i EESK. Det anges att rådet med enhällighet antar ett beslut om EESK:s sammansättning och fastställer ledamöternas arvoden.
  • I artikel 302 i EUF-fördraget fastställs längden på EESK:s ledamöters utnämning (som kan förnyas) och utnämningsförfarandet, som rådet genomför efter att ha hört kommissionen.
  • I artikel 303 i EUF-fördraget anges att EESK väljer sin ordförande och antar sin egen arbetsordning.
  • I artikel 304 i EUF-fördraget anges att EESK kan höras av parlamentet, rådet eller kommissionen i de fall som anges i fördragen och i samtliga fall då dessa finner det lämpligt. Den får också avge yttranden på eget initiativ när den anser att det är lämpligt. EESK:s yttranden överlämnas till Europaparlamentet, rådet och kommissionen.
  • I artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen förtecknas Europeiska unionens (EU:s) institutioner och anges att Europaparlamentet, rådet och kommissionen bistås av EESK och Europeiska regionkommittén, vilka ska ha rådgivande funktion.
  • I EESK:s arbetsordning fastställs organets funktionssätt och organisation. Den antas av EESK:s församling med absolut majoritet.

VIKTIGA PUNKTER

  • Arbetsordningen kodifierar EESK:s interna arbetsordning och kompletterar reglerna om dess inrättade i fördraget om Europeiska unionen och EUF-fördraget.
  • Arbetsordningen inkluderar en uppförandekod för ledamöterna som omfattar
  • Uppförandekoden inrättar även en etisk kommitté.

Ledamöter

  • EESK inbegriper följande tre grupper.
    • Arbetsgivarorganisationer. Ledamöter från privat- och statsägda större industriföretag, små och medelstora företag, handelskammare, parti- och detaljhandeln, bank- och försäkringssektorn, transportföretag och jordbrukssektorn (Grupp I).
    • Anställda. Ledamöter från nationella fackliga organisationer (såväl sektorsövergripande förbund som sektorsförbund) (Grupp II).
    • Organisation i det civila samhället. Till exempel jordbrukar- och konsumentorganisationer, småföretag, hantverkssektorn, de fria yrkena och icke-statliga organisationer som är verksamma inom områdena socialt skydd och miljöskydd (Grupp III).
  • Ledamöterna måste inte höra till någon av dessa tre grupper. Ledamöter som inte hör till någon grupp har samma rättigheter och skyldigheter som de som hör till en grupp. Nya regler har införts vad gäller grupplösa ledamöters deltagande i studiegrupper, utseende av dem till föredraganden och deras deltagande i plenarsessioner.
  • EESK:s ledamöter föreslås av EU-medlemsstaternas regeringar och utses av rådet, för en tid av fem år. I beslut (EU) 2019/853 fastställs det nuvarande antalet ledamöter till 329 efter Förenade kungarikets utträde ur EU. I artikel 301 i EUF-fördraget fastställs att det maximala antalet ledamöter är 350. Fördelningen av ledamöter per land är för närvarande följande:
    • 24 för Tyskland, Frankrike och Italien.
    • 21 för Spanien och Polen.
    • 15 för Rumänien.
    • Tolv för Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Nederländerna, Österrike, Portugal och Sverige.
    • Nio för Danmark, Irland, Kroatien, Litauen, Slovakien och Finland.
    • Sju för Estland, Lettland och Slovenien
    • Sex för Cypern och Luxemburg.
    • Fem för Malta.
  • De tre grupperna väljer var sin ordförande och vice ordförande för en tid av två och ett halvt år. Grupperna deltar i förberedelserna, organisationen och samordningen av arbetet inom EESK.
  • I 2022 års version av reglerna införs en ny majoritetströskel för antagandet av ett misstroendevotum, som nu är två tredjedelar av de avgivna rösterna.

EESK:s roll i lagstiftningsförfarandet

  • EESK utarbetar yttranden på begäran av Europaparlamentet, rådet eller kommissionen.
  • Kommittén utarbetar även utvärderingar av EU-politik eller rättsliga instrument som redan tillämpas, vilka kan ta sig formen av yttranden eller utvärderingsrapporter.
  • EESK kan också avge yttranden på eget initiativ, ta fram förberedande yttranden på begäran av EU-institutionerna eller ordförandeskapet i Europeiska unionens råd och informationsrapporter eller anta resolutioner i alla frågor som rör de uppgifter som ålagts EU.

Organisation

EESK består av följande organ:

EESK kan även inrätta rådgivande kommittéer som består av EESK-ledamöter och företrädare för de delar av det organiserade civila samhället som EESK önskar göra delaktiga i sin verksamhet. Det rådgivande utskottet för industriell omvandling undersöker industrins förändringar inom en rad olika sektorer. Det är ett särskilt organ inom EESK och har ett ansvarsområde som omfattar alla industrisektorer inom både tillverkning och tjänster. Skillnaden mellan statusen för EESK:s lagstiftningssektioner och kommissionen har tagits upp i 2022 års version av arbetsordningen, vilket skapat större transparens i fråga om deras roller och mål.

EESK har även följande:

EESK stöds av ett permanent sekretariat, som leds av en generalsekreterare som utses av presidiet. EESK delar vissa av sina tjänster (översättning, it, logistik) med Europeiska regionkommittén.

SEDAN NÄR GÄLLER ARBETSORDNINGEN?

Den nuvarande arbetsordningen har gällt sedan den 1 juni 2022.

BAKGRUND

EESK har sitt säte i Bryssel.

Mer information finns här:

  • Vårt arbete (Europeiska ekonomiska och sociala kommittén).

HUVUDDOKUMENT

Arbetsordning och uppförandekod för ledamöterna av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (maj 2022) (EUT L 149, 31.5.2022, s. 1).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Sjätte delen – Institutionella och finansiella bestämmelser – Avdelning I – Institutionella bestämmelser – Kapitel 3 – Unionens rådgivande organ – Artikel 300 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 177).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Sjätte delen – Institutionella och finansiella bestämmelser – Avdelning I – Institutionella bestämmelser – Kapitel 3 – Unionens rådgivande organ – Avsnitt 1 – Ekonomiska och sociala kommittén:

Artikel 301 (f.d. artikel 258 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 177).

Artikel 302 (f.d. artikel 259 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 178).

Artikel 303 (f.d. artikel 260 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 178).

Artikel 304 (f.d. artikel 262 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 178).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning III – Institutionella bestämmelser – Artikel 13 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 22).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2019/853 av den 21 maj 2019 om fastställande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs sammansättning (EUT L 139, 27.5.2019, s. 15).

Protokoll om samarbete mellan Europeiska kommissionen och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EUT C 102, 5.4.2012, s. 1).

Senast ändrat 22.06.2022

Top