EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Specifika begränsningar av de ekonomiska och finansiella förbindelserna med Irak

Specifika begränsningar av de ekonomiska och finansiella förbindelserna med Irak

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Gemensam ståndpunkt 2003/495/GUSP om Irak

Förordning (EG) nr 1210/2003 om vissa specifika begränsningar av de ekonomiska och finansiella förbindelserna med Irak

VILKET SYFTE HAR DEN GEMENSAMMA STÅNDPUNKTEN OCH FÖRORDNINGEN?

I den gemensamma ståndpunkten och förordningen fastställs restriktiva åtgärder i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1483 (2003) och alla senare relevanta FN-beslut med anledning av situationen i Irak.

VIKTIGA PUNKTER

All vinst från all exportförsäljning av olja, oljeprodukter och naturgas från Irak måste deponeras i utvecklingsfonden för Irak på de villkor som anges i FN:s säkerhetsråds resolution 1483 (2003).

Irakiska kulturella artefakter

Import, export och handel med irakisk kulturegendom och andra föremål av arkeologisk, historisk, kulturell, sällsynt vetenskaplig och religiös betydelse är förbjuden om föremålen olagligen har avlägsnats (inklusive föremål som förtecknas i bilaga II till förordningen), särskilt om

  • föremålen utgör en integrerad del av offentliga samlingar förtecknade hos irakiska museer, arkiv eller biblioteks bevarade samlingar eller religiösa institutioner, eller
  • det finns skälig misstanke om att varorna har förts ut ur Irak utan samtycke från den legitima ägaren eller genom att bryta mot irakisk lag.

Dessa förbud gäller inte om föremålen exporterades före den 6 augusti 1990 eller återsänds till irakiska institutioner i enlighet med målen för ett säkert återbördande i FN:s säkerhetsråds resolution 1483 (2003).

Alla lämpliga åtgärder kommer att vidtas för att på ett säkert sätt återbörda sådana föremål till irakiska institutioner.

Frusna ekonomiska resurser

  • Alla penningmedel och ekonomiska resurser som tillhör Iraks förra regering har frysts om de fanns utanför Irak den 22 maj 2003. Detta inbegriper offentliga organ som inrättats enligt privaträtten eller statliga organ som identifierats av FN:s sanktionskommitté och finns förtecknade i bilaga III till förordningen.
  • Alla penningmedel och ekonomiska resurser som tillhör, ägs eller innehas av före detta president Saddam Hussein, hans högre tjänstemän, närmaste familj eller personer, organ eller enheter som direkt eller indirekt ägs eller kontrolleras av dessa personer har också frysts.
  • Inga penningmedel eller ekonomiska resurser får direkt eller indirekt göras tillgängliga för eller utnyttjas till gagn för personer, organ eller enheter som identifierats av FN:s sanktionskommitté och finns förtecknade i bilaga IV till förordningen.

Undantag

Europeiska unionens (EU) medlemsstater kan tillåta att vissa frysta tillgångar frigörs, bland annat för följande:

  • Grundläggande behov, däribland livsmedel, hyra, amorteringar på bolån, läkemedel och läkarvård, skatter, försäkringspremier och avgifter för allmännyttiga tjänster.
  • Skäliga arvoden och utgifter för juridiska tjänster.
  • Avgifter för hantering av frysta tillgångar eller ekonomiska resurser.
  • Vissa andra extraordinära utgifter.

Oljeprodukter

Olja, oljeprodukter och naturgas med ursprung i Irak kommer att vara undantagna från rättsliga åtgärder och inte bli föremål för någon form av beslag*, kvarstad* eller utmätning* tills äganderätten övergår till en köpare.

Privilegier och immunitet motsvarande vad som åtnjuts av FN kommer att gälla

  • vinster och åtaganden som härrör från försäljning av oljeprodukter,
  • utvecklingsfonden för Irak,
  • tillgångar, andra finansiella tillgångar eller ekonomiska resurser som ska överföras från Saddam Husseins regim till utvecklingsfonden för Irak.

Vapenembargo

EU-medborgare får inte sälja, leverera, överföra eller exportera vapen och liknande materiel (inklusive ammunition, militärfordon och militär utrustning, paramilitär utrustning och reservdelar) till Irak.

Embargot gäller inte vapen som är nödvändiga för Iraks regering eller den multinationella styrka som inrättats enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1511 (2003), om medlemsstaterna tillåter detta.

Humanitära undantag

I enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2664 (2022) innebär rådets förordning (EU) 2023/331 och rådets beslut (GUSP) 2023/338 att det i EU-rätten införs ett undantag från sanktionerna mot vissa aktörer om frysning av tillgångar så att tillgångar kan frigöras för humanitärt bistånd och annan verksamhet som bidrar till att fylla grundläggande mänskliga behov.

VILKEN PERIOD GÄLLER DEN GEMENSAMMA STÅNDPUNKTEN OCH FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Gemensam ståndpunkt 2003/495/GUSP gäller sedan den 22 maj 2003.
  • Förordning (EG) nr 1210/2003 har gällt sedan den 23 maj 2003.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Beslag. När ett företag förordnas av en domstol att betala en del pengar verkställs fordran mot gäldenärens tillgångar. Detta belopp kallas för beslag.
Kvarstad. Om en borgenär har kännedom om en skuld som en tredje part har gentemot gäldenären kan en ansökan inges till domstol om att den tredje parten ska åläggas att betala ett visst belopp direkt till borgenären. Domstolen har rätt att avgöra huruvida detta ska bifallas eller inte.
Utmätning. Verkställighet av en borgenärs rättigheter genom utmätning av en gäldenärs varor.

HUVUDDOKUMENT

Rådets gemensamma ståndpunkt 2003/495/GUSP av den 7 juli 2003 om Irak och om upphävande av gemensam ståndpunkt 96/741/GUSP och 2002/599/GUSP (EUT L 169, 8.7.2003, s. 72).

Fortlöpande ändringar av den gemensamma ståndpunkten 2003/495/Gusp har förts in i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets förordning (EG) nr 1210/2003 av den 7 juli 2003 om vissa specifika begränsningar av de ekonomiska och finansiella förbindelserna med Irak och om upphävande av förordning (EG) nr 2465/96 (EUT L 169, 8.7.2003, s. 6).

Se den konsoliderade versionen.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning V – Allmänna bestämmelser om unionens yttre åtgärder och särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken – Kapitel 2 – Särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken – Avsnitt 1 – Gemensamma bestämmelser – Artikel 29 (f.d. artikel 15 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 33).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Femte delen – Unionens yttre åtgärder – Avdelning IV – Restriktiva åtgärder – Artikel 215 (f.d. artikel 301 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 144).

Senast ändrat 15.03.2023

Top