EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Marrakechfördraget

Marrakechfördraget

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Marrakechfördraget om tillgången till publicerade verk för personer med synnedsättning

Beslut (EU) 2018/254 om ingående av Marrakechfördraget

VILKET SYFTE HAR FÖRDRAGET OCH BESLUTET?

Marrakechfördraget syftar till att förbättra tillgången till och det gränsöverskridande utbytet av vissa verk och andra skyddade alster i tillgängliga format för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning.

Genom beslutet godkänns det att EU ingår fördraget.

Marrakechfördraget har genomförts i EU-rätten genom direktiv (EU) 2017/1564 och förordning (EU) 2017/1563.

VIKTIGA PUNKTER

Enligt Marrakechfördraget måste de fördragsslutande parterna tillåta undantag från eller inskränkningar i upphovsrätten och närstående rättigheter för mångfaldigande och spridning av exemplar i tillgängligt format av vissa verk och andra skyddade alster. Detta gäller även för internationell spridning av sådana exemplar.

Berättigade personer

Berättigade personer enligt fördraget är personer med någon funktionsnedsättning som gör det svårare för dem att läsa tryckt material på ett effektivt sätt. Det rör sig om personer som är blinda eller har en intellektuell, fysisk eller visuell funktionsnedsättning som gör att de inte kan läsa och förstå tryckt material eller hålla eller hantera en bok eller tryckta verk.

Sådana verk omfattar verk ”i form av text, anteckning och därtill hörande illustrationer som publiceras eller på annat sätt görs tillgängliga för allmänheten oavsett medium”, inbegripet ljudböcker.

I fördraget erkänns också betydelsen av godkända organ, som på icke-vinstdrivande basis kan göra exemplar av publicerade verk tillgängliga för icke-kommersiell utlåning eller elektronisk spridning, så länge tillgången till verket är laglig. Bara sådana ändringar får göras som krävs för att göra verket tillgängligt och exemplaren får endast tillhandahållas för att användas av berättigade personer.

Undantag från och inskränkningar i upphovsrätten, även vid import och export

Enligt fördraget måste parterna införa ett undantag från eller en inskränkning i sin nationella upphovsrättslagstiftning för att tillåta mångfaldigande och spridning av exemplar i tillgängligt format.

För att underlätta internationell spridning av böcker som finns som exemplar i tillgängligt format måste parterna dessutom tillåta import och export av exemplar i tillgängligt format enligt följande villkor:

  • Ett exemplar får importeras utan tillstånd från rättsinnehavaren.
  • Ett godkänt organ får exportera ett exemplar i tillgängligt format till en berättigad person eller ett annat godkänt organ för att användas uteslutande av berättigade personer.

Fördragsslutande parter

Fördraget är öppet för medlemmar i Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo) och EU. Enligt fördraget måste Wipo upprätta en ”kontaktpunkt för information” som gör det möjligt att frivilligt utbyta information och att identifiera godkända organ. Genom fördraget skapas också en församling för de fördragsslutande parterna, som har till huvuduppgift att upprätthålla och utveckla fördraget.

EU:s ratificering

Den 13 september 2017 infördes genom förordning (EU) 2017/1563 och direktiv (EU) 2017/1564 det nya obligatoriska undantaget från bestämmelser om upphovsrätt i EU-lagstiftningen i överensstämmelse med fördraget. Den 15 februari 2018 godkände rådet genom sitt beslut (EU) 2018/254 att fördraget ingås innan det ratificeras fullt ut.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRDRAGET FÖR?

Marrakechfördraget trädde i kraft den 30 september 2016, tre månader efter att det obligatoriska antalet fördragsslutande parter (20 stycken) hade uppnåtts.

Rådets beslut om godkännande av att fördraget ingås antogs den 15 februari 2018. EU ratificerade sedan fördraget den 12 oktober 2018.

BAKGRUND

EU-domstolen beslutade 2017 att EU har exklusiv behörighet och att EU kan ingå Marrakechfördraget på egen hand, utan enskilda EU-länders medverkan.

De fördragsslutande parterna har rätt att genomföra fördragets bestämmelser med hänsyn till sin egen rättsordning och rättspraxis. Detta måste emellertid ske i överensstämmelse med skyldigheterna enligt det trestegstest som fastställs i artikel 9.2 i Bernkonventionen för skydd av litterära och konstnärliga verk. Enligt konventionen får undantag eller inskränkningar aldrig strida mot ett normalt utnyttjande av verket och inte oskäligt inkräkta på upphovsmannens legitima intressen.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Marrakechfördraget om att underlätta tillgången till publicerade verk för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp (EUT L 48, 21.2.2018, s. 3).

Rådets beslut (EU) 2018/254 av den 15 februari 2018 om ingående på Europeiska unionens vägnar av Marrakechfördraget om att underlätta tillgången till publicerade verk för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (EUT L 48, 21.2.2018, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1563 av den 13 september 2017 om gränsöverskridande utbyte mellan unionen och tredjeländer av exemplar i tillgängligt format av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (EUT L 242, 20.9.2017, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/1564 av den 13 september 2017 om viss tillåten användning av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning och om ändring av direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (EUT L 242, 20.9.2017, s. 6).

Rådets beslut 2014/221/EU av den 14 april 2014 om ingående på Europeiska unionens vägnar av Marrakechfördraget om att underlätta tillgången till publicerade verk för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (EUT L 115, 17.4.2014, s. 1).

Senast ändrat 06.11.2018

Top