Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Information om EU-finansierade sammanhållningspolitiska projekt – regler och modeller

Information om EU-finansierade sammanhållningspolitiska projekt – regler och modeller

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Genomförandeförordning (EU) 2015/207 – regler och modeller för rapporter som ska lämnas in av program och projekt som finansieras enligt EU:s sammanhållningspolitiska mål

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen fastställs Europeiska unionens (EU:s) regler och mallar för rapportering för programperioden 2013–2020 som förvaltande myndigheter* måste använda när de rapporterar till Europeiska kommissionen om genomförandet av program under EU:s struktur- och investeringsfonder.

VIKTIGA PUNKTER

  • EU-länderna måste lämna in regelbundna framstegsrapporter. Formatet i bilaga I till förordningen är uppdelat i fem delar och gör det möjligt att lätt sammanställa uppgifter från olika program till en ändamålsenlig bedömning av de övergripande framstegen i partnerskapsöverenskommelsen* för varje EU-land.
  • Större projekt står för en stor andel av EU:s utgifter och har en betydande roll i att uppnå tillväxt och arbetstillfällen. Genom standardformatet för rapportering i bilaga II fastställs vilken information kommissionen behöver för att godkänna ett större projekt. Den information som efterfrågas ska fastställa att ett projekt inte medför att befintliga arbetstillfällen flyttas från andra platser i EU.
  • Kostnads-nyttoanalys, som innefattar en ekonomisk analys, en finansiell analys och en riskanalys, är nödvändigt för att godkänna ett större projekt. Med den arbetsmetod som fastställs i bilaga III ska kostnads-nyttoanalysen för stora projekt kunna visa att projektet är önskvärt ur ekonomisk synvinkel.
  • Gemensamma handlingsplaner kan lämnas in av förvaltande myndigheter efter den mall som fastställs i bilaga IV, och som utgör minst 10 miljoner euro eller 20 % av det offentliga stödet till programmet eller programmen. De är ett paket med projekt som inte innefattar infrastruktur, som bidrar till ett eller flera program på ett mer strömlinjeformat sätt för stödmottagarna.
  • Programmen måste lämna in årliga genomföranderapporter från den 31 maj 2016 fram till 2023. I mallen i bilaga V fastställs vilken information kommissionen behöver för att bedöma framsteg i riktning mot målet med tillväxt och arbetstillfällen. I mallen i bilaga X fastställs vilken information kommissionen behöver för att bedöma framstegen för territoriella samarbetsprogram*.
  • Förvaltningsförklaringar krävs från de förvaltande myndigheterna för vart och ett av de program de ansvarar för, enligt det format som fastställs i bilaga VI. Förklaringarna syftar till korrekt och avsedd användning av finansiering och revision av den.
  • Mallar för revisionsmyndigheter som presenterar revisionsstrategier (bilaga VII), revisionsuttalanden (bilaga VIII) och årliga kontrollrapporter (bilaga IX) föreskrivs tydligt.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 14 februari 2015.

BAKGRUND

Finansiering från sammanhållningspolitiken är EU:s främsta investeringsgren och stöder EU:s strategiska mål att investera i arbetstillfällen, noggrant anpassat efter Europa 2020-målen.

Mer information finns här:

* VIKTIGA BEGREPP

Förvaltande myndighet: det officiella organ som ansvarar för att driva programmet, välja ut projekt, övervaka budgetgenomförandet och tillhandahålla information till kommissionen, partner och allmänhet.

Partnerskapsöverenskommelse: EU-länderna måste göra upp och genomföra strategiska planer med investeringsprioriteringar som omfattar alla struktur- och investeringsfonder. Partnerskapsöverenskommelser förhandlas fram i början av sjuårsperioden mellan Europeiska kommissionen och nationella myndigheter, efter samråd med intressegrupper, civilsamhället och lokala och regionala representanter.

Europeiskt territoriellt samarbete: Europeiska territoriella samarbetsprogram har som syfte att uppmuntra regioner och städer från olika EU-länder att jobba ihop, utbyta kunskaper och lära av varandra för att förbättra integrationen och livskvaliteten över gränserna genom gemensamma program, projekt och nätverk.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/207 av den 20 januari 2015 om detaljerade tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller modellerna för framstegsrapporten, för inlämning av uppgifter om större projekt, för den gemensamma handlingsplanen, för genomföranderapporterna om målet Investering för tillväxt och sysselsättning och för förvaltningsförklaringen, revisionsstrategin, revisionsuttalandet och den årliga kontrollrapporten samt metoden för utförande av kostnads-nyttoanalysen och, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013, vad gäller modellen för genomföranderapporter om målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 38, 13.2.2015, s. 1–122).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320–469).

Senare ändringar av förordning (EU) nr 1303/2013 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 av den 17 december 2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 347, 20.12.2013, s. 259–280).

Senast ändrat 13.09.2016

Top