Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s politik för den arktiska regionen

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU:s politik för den arktiska regionen

Ingenstans är klimatförändringarna så tydliga som i det arktiska området. Norra ishavet beräknas ha en nästan isfri sommar inom de närmaste 30 till 40 åren. Europeiska unionen (EU) har åtagit sig att skydda miljön och bekämpa klimatförändringarna i denna region.

RÄTTSAKT

Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet - Europeiska unionens politik för den arktiska regionen: framsteg sedan 2008 och vägen framåt (JOIN(2012) 19 final, 26.6.2012).

SAMMANFATTNING

Ingenstans är klimatförändringarna så tydliga som i det arktiska området. Norra ishavet beräknas ha en nästan isfri sommar inom de närmaste 30 till 40 åren. Europeiska unionen (EU) har åtagit sig att skydda miljön och bekämpa klimatförändringarna i denna region.

VAD ÄR SYFTET MED DET GEMENSAMMA MEDDELANDET?

Det gemensamma meddelandet från kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik visar EU:s insatser för miljöskydd i denna region. Det förespråkar också ökade EU-investeringar i global och hållbar utveckling.

VIKTIGA PUNKTER

År 2008 antog kommissionen ett första meddelande om den arktiska regionen med förslag på en EU-politik för Arktis med 3 huvudmål:

  • Att skydda och bevara Arktis i samarbete med lokalbefolkningen.
  • Att främja en hållbar användning av resurser.
  • Att uppmuntra internationellt samarbete.

I detta gemensamma meddelande från 2012 granskas EU:s bidrag till Arktis sedan 2008. Det bereder vägen för EU:s framtida engagemang i Arktis så att man gemensamt ska kunna bemöta utmaningarna i att skydda miljön och säkerställa en hållbar utveckling.

En strategisk region

Arktis är ett område av växande strategisk betydelse. Dess skiftande landskap öppnar upp för nya transportrutter och utnyttjande av natur- och mineralresurser, såsom olja och gas. Nordostpassagen, som sträcker sig från Europa till Asien, skulle kunna förkorta transporttiden för lastfartyg mellan Stilla havet och Atlanten med ungefär en tredjedel.

Samtidigt som detta kommer att vara till nytta för den regionala och globala ekonomin kommer det också att påverka Arktis känsliga miljö. Det är anledningen till att det i det gemensamma meddelandet föreslås en ny EU-politik för Arktis som fokuserar på tre områden:

  • 1.

    Stöd för forskning ochkunskap för att ta itu med miljö- och klimatförändringarna i Arktis: Horisont 2020-programmet syftar till ett brett samarbete med forskare i arktiska inriktningar. Ett europeiskt centrum för arktisk information har också skapats för att ge information om EU:s roll i Arktis.

  • 2.

    Ansvarsfullt agerande för att säkerställa att den ekonomiska utvecklingen i Arktis är både hållbar och baseras på miljökunnande. Huvudsyftet är att arbeta med arktiska partner (inklusive den privata sektorn) för att utveckla teknik som medför små risker och som skulle kunna användas av utvinnings- och sjöfartsindustrin. EU undersöker också innovativa ekonomiska aktiviteter, såsom ekoturism*.

  • 3.

    Konstruktivt engagemangoch dialog med de arktiska staterna, ursprungsbefolkningar och andra partner för att öka medvetenheten och gemensamt ta itu med utmaningarna.

EU-stöd

Sedan 2008 har EU bidragit med över 1,14 miljarder euro för att utveckla den ekonomiska, sociala och miljömässiga potentialen i EU:s arktiska regioner (Danmark, Finland och Sverige). EU:s strukturfonder har investerat kraftigt i utvecklingen av den arktiska regionen genom initiativ som delprogrammet Sápmi vilket stödjer den kulturella och industriella utvecklingen för den samiska befolkningen.

EU har också bidragit med cirka 200 miljoner euro till internationell forskning i Arktis. Den är också den största bidragsgivaren till Nordliga dimensionens miljöpartnerskap (NDEP), som stöder projekt i Barentsregionen i Arktis.

Internationellt samarbete

EU:s uttalade mål är att stödja de internationella ansträngningarna med syftet att bekämpa klimatförändringarna genom användning av alternativa energikällor och forskning.

De arktiska staterna samarbetar på grundval av FN:s havsrättskonvention. Arktiska rådet är på väg att bli det ledande regionala organet där alla arktiska stater (Kanada, Danmark, Finland, Island, Norge, Ryssland, Sverige och Förenta staterna) samt ursprungsbefolkningar är representerade.

BAKGRUND

EU är en viktig destination för resurser (kolväten och råvaror) och varor (såsom fisk) från den arktiska regionen. Många av unionens politikområden och bestämmelser har därför betydelse för arktiska regeringar, företag och konsumenter.

Mer information finns på sidan om EU-politik för Arktis på Europeiska utrikestjänstens webbplats.

VIKTIGA BEGREPP

* Ekoturism: ansvarsfullt resande till naturområden som bevarar miljön och förbättrar välfärden för lokalbefolkningen (definierat av The International Ecotourism Society).

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet - Europeiska unionen och Arktis (KOM(2008) 763 slutlig, 20.11.2008).

Gemensamt arbetsdokument - Förteckning över aktiviteter inom ramen för utveckling av EU:s politik för Arktis som åtföljer dokumentet Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet - Europeiska unionens politik för den arktiska regionen: framsteg sedan 2008 och vägen framåt (SWD(2012) 182 final, 26.6.2012).

Gemensamt arbetsdokument - Utrymme och Arktis som åtföljer dokumentet Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet - Europeiska unionens politik för den arktiska regionen: framsteg sedan 2008 och vägen framåt (SWD(2012) 183 final, 26.6.2012).

Senast ändrat 18.07.2015

Top