Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gemensamma regler för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (2014–2020)

Gemensamma regler för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (2014–2020)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 1303/2013 – gemensamma regler för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Förordning (EU) nr 1303/2013 kallas ofta förordningen om gemensamma bestämmelser. I förordningen fastställs gemensamma principer, regler och normer för hur de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) ska fungera under perioden 2014–2020.
  • Genom förordning (EU) 2022/562 ändras förordning (EU) nr 1303/2013. De ändringar av Europeiska unionens (EU) sammanhållningspolitiska regler som därmed införs gör att EU:s medlemsstater så snabbt och enkelt som möjligt kan hjälpa människor som flyr från Ukraina och samtidigt fortsätta att stödja återhämtning i EU:s regioner.
  • Ändringsförordning (EU) 2022/613 ger medlemsstaterna omedelbar tillgång till mer inledande förfinansiering från programmet för återhämtningsstöd för sammanhållning och till Europas regioner (React-EU). Detta gör det lättare att stödja flyktingar från Ukraina och tillgodose deras grundläggande behov.
  • Ändringsförordning (EU) 2022/2039 ger ytterligare flexibilitet för att hantera konsekvenserna av Rysslands militära aggression i Ukraina.
  • Ändringsförordning (EU) 2023/435 omfattar REPowerEU:s aktiviteter i återhämtnings- och resiliensplaner.

VIKTIGA PUNKTER

  • ESI-fonderna består av fem fonder:
  • Det gemensamma målet för investeringar genom ESI-fonderna är att stödja uppnåendet av smart och hållbar tillväxt för alla.
  • Förordningen
    • fastställer gemensamma principer, regler och normer för användning och genomförande av de europeiska struktur- och investeringsfonderna,
    • fastställer gemensamma regler för de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att förbättra samordningen mellan dem och andra EU-politiska områden och program, såsom det tidigare programmet Horisont 2020 som sedan dess har ersatts av Horisont Europa,
    • fastställer fondernas uppgifter, prioriterade mål och organisation,
    • belyser särskilt förhållandet mellan denna förordning och de andra förordningar som gäller för respektive fond,
    • fastställer principen med tematisk koncentration för att säkerställa att investeringarna koncentreras till ett begränsat antal huvudprioriteringar,
    • lägger starkare fokus på resultat:
      • fastställer en resultatram med mål och målsättningar,
      • föreskriver att ett årligt översynsmöte ska anordnas mellan varje medlemsstat och Europeiska kommissionen,
      • anger att en resultatöversyn för programmen skulle utföras i varje medlemsstat under 2019,
    • inför villkor (som ska se till att de nödvändiga förutsättningarna för att EU-stödet ska kunna användas effektivt finns på plats),
    • fastställer fördelningen av resurser för målet Investering för tillväxt och sysselsättning bland tre kategorier av regioner som delats in efter bruttonationalprodukt (BNP) per capita: mindre utvecklade regioner, övergångsregioner från en stödnivå till en annan och mer utvecklade regioner.
  • Kommissionen har antagit ett beslut som fastställer en förteckning över regioner som uppfyller kriterierna för de tre regionkategorierna.
  • I förordningen fastställs kriterier som medlemsstaterna och regionerna måste uppfylla för att vara berättigade till stöd från fonderna. Medel bör anslås från Eruf och ESF till de mindre utvecklade regionerna. Övergångsregioner och de mer utvecklade regionerna bör få stöd utifrån sin BNP per capita. Eftersom medlemsstaterna är så olika i fråga om administrativa områden och åtgärdsområden har EU utarbetat ett gemensamt klassificeringssystem för att välja ut de regioner och områden som ska få stöd. Vilka tillgängliga finansiella medel som finns och kriterierna för hur dessa ska anslås fastställs också.
  • Stöd från ESI-fonderna ges genom fleråriga program som bygger på partnerskapsöverenskommelser som tagits fram för varje medlemsstat. En partnerskapsöverenskommelse är ett dokument där den övergripande investeringsstrategin för en medlemsstat fastställs i samförstånd med kommissionen. Varje medlemsstat utarbetar sin partnerskapsöverenskommelse enligt sina egna system och förfaranden och med medverkan från samarbetspartner som företräder regionala och lokala offentliga myndigheter samt ett stort antal sociala, ekonomiska, miljömässiga intressenter och övriga intressen.

Revisionsrättens rapport

  • 2017 offentliggjorde Europeiska revisionsrätten en rapport om de partnerskapsöverenskommelser som undertecknats mellan kommissionen och medlemsstaterna.
  • I rapporten drogs slutsatsen att fonderna har varit inriktade på tillväxt och arbetstillfällen, identifierat investeringsbehov och framgångsrikt omsatt dessa i mål och resultat. Man konstaterade dock också att det har tagits fram för många resultatindikatorer och att resultatmätningarna inte är harmoniserade mellan de olika fonderna.

Ändringar av förordningen på grund av covid-19-pandemin

  • Genom förordning (EU) 2020/460 ändras förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att mobilisera investeringar i medlemsstaternas hälso- och sjukvårdssystem samt i andra sektorer av deras ekonomier som reaktion på covid-19-utbrottet (Investeringsinitiativ mot effekter av coronavirus).
  • Genom förordning (EU) 2020/558 ändras förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att tillhandahålla extraordinär flexibilitet för medlemsstaterna vid användningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att hantera covid-19-utbrottet. Den ger dem möjlighet att mobilisera allt oanvänt stöd från Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden.
  • Genom förordning (EU) 2020/2221 ändras förordning (EU) nr 1303/2013 genom införande av särskilda ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeiskt territoriellt samarbete för att tillhandahålla stöd för möjliggörande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och för förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin.

Förlängning av förordningens tillämpningsperiod för Ejflu-program

Genom förordning (EU) 2020/2220 utvidgas tillämpningen av förordning (EU) nr 1303/2013 till att omfatta program som stöds av Ejflu, och programmens varaktighet förlängs till den 31 december 2022. För detta krävs en begäran om ändring av de relevanta landsbygdsprogrammen för övergångsperioden på två år, som kommer att löpa till dess att den nya gemensamma jordbrukspolitiken genomförs den 1 januari 2023.

Sammanhållningsinsatser för flyktingar i Europa (Care)

Efter Rysslands invasion av Ukraina har förordning (EU) nr 1303/2013 ändrats genom förordning (EU) 2022/562 på följande sätt.

  • Korsfinansiering tillåts mellan Eruf- och ESF-fonderna för att hantera inflödet av flyktingar. Detta gör det till exempel möjligt för medlemsstaterna att omfördela resurser som tidigare öronmärkts för infrastrukturprojekt som ska omdirigeras till hälso- och sjukvård och utbildning.
  • Större flexibilitet ges för att omdirigera outnyttjad finansiering från sammanhållningspolitiken från budgetperioden 2014–2020, inklusive React-EU.
  • Finansieringen förlängs med ett räkenskapsår till 100 % från EU:s budget för sammanhållningsprogram (i motsats till den obligatoriska nationella medfinansieringen under normala omständigheter) för att minska bördan för nationella och regionala budgetar.
  • Återbetalning av insatser som hanterade migrationsutmaningarna men inleddes innan en formell begäran kunde göras till kommissionen tillåts. Sådana projekt är stödberättigade från och med den 24 februari 2022, så länge de är förenliga med fondspecifika regler.

En ökning av förfinansieringen från React-EU-medel och fastställande av en enhetskostnad (Care+)

För att komplettera dessa åtgärder infördes en andra ändring för att öka förfinansieringen från React-EU-medel och för att fastställa en enhetskostnad per person, känd som Care+ (förordning (EU) 2022/613). Huvudsyftet med denna förordning var att tillhandahålla ytterligare likviditet och förenkla de administrativa förfarandena för utgifter.

Den ökade förfinansieringen kom från React-EU:s budget, där alla medlemsstater fick ytterligare 4 %, vilket ökade förfinansieringsgraden från 11 % till 15 %. Dessutom fick de medlemsstater som gränsar till Ukraina eller hade ett inflöde av flyktingar som översteg 1 % av deras befolkning under den första månaden efter den ryska invasionen ytterligare 34 %, vilket ökade deras förfinansieringsgrad från 11 % till 45 %. Dessa nio medlemsstater är Bulgarien, Tjeckien, Estland, Litauen, Ungern, Österrike, Polen, Rumänien och Slovakien.

Det förenklade kostnadsalternativet på EU-nivå syftar till att avsevärt minska den administrativa bördan så att insatserna kan inriktas på att uppnå bredare politiska mål, och långa förvaltnings- och kontrollverifieringar kommer inte att försena genomförandet. I stället för att tillhandahålla dokumentation för varje inköp (t.ex. filtar, hygienartiklar, baslivsmedel och personliga artiklar) kan den förvaltande myndigheten helt enkelt begära en enhetskostnad på 40 euro per vecka per person med tillfälligt skydd (eller annat lämpligt skydd enligt nationell lagstiftning) i högst 13 veckor. Detta alternativ kan effektivt hantera kostnaderna för de icke-statliga organisationer och de lokala myndigheter som tillhandahöll omedelbart stöd vid gränsen från och med invasionens första dag. Det förenklade kostnadsalternativet förbättrades ytterligare genom ändringsförslaget Fast-Care, som ökade beloppet till 100 euro per vecka och utökade stödet till 26 veckor (se nedan).

Flexibelt stöd till territorier – Fast-Care

Genom förordning (EU) 2022/2039 ändras förordning (EU) nr 1303/2013 och förordningen om regler för perioden 2021–2027, förordning (EU) 2021/1060 (se sammanfattningen). När det gäller ändringarna av förordningen om gemensamma bestämmelser för 2014–2020 syftar reglerna till att införa mer flexibilitet för att bidra till att optimera användningen av resurserna från programperioden 2014–2020 och möjliggöra en smidigare infasning av försenade projekt mellan programmen för 2014–2020 och 2021–2027.

  • I undantagsfall medges för insatser för att ta itu med migrationsutmaningar till följd av Rysslands militära aggression ett undantag från de krav som är kopplade till platsen för insatsen i en viss medlemsstat, eftersom människor som flyr från kriget kan flytta till flera platser efter ankomst.
  • Genom förordningen ges möjligheten att deklarera utgifter för insatser som redan är fysiskt slutförda eller helt genomförda, och det införs flexibilitet mellan fonderna, vilket gör det möjligt att använda Sammanhållningsfonden för insatser som hanterar migrationsutmaningar till följd av Rysslands militära aggression mot Ukraina, och mellan tematiska mål, vilket möjliggör överföringar inom program.
  • Den möjliggör en medfinansieringsgrad på upp till 100 % som kan tillämpas på ett separat insatsområde som inrättats inom ett program för att främja den socioekonomiska integrationen av tredjelandsmedborgare, inbegripet de som är avsedda för insatser som tar itu med migrationsutmaningar till följd av Rysslands militära aggression. Minst 30 % av anslaget för en sådan särskild prioritering måste anslås till insatser vars stödmottagare är lokala myndigheter eller organisationer i det civila samhället som är verksamma på lokal nivå.
  • Genom förordningen mildras kriterierna för att ”fasaprojekt mellan budgetperioderna 2014–2020 och 2021–2027 genom att minimigränsen för projektets totala kostnad minskas från 5 miljoner euro till 1 miljon euro så att det är berättigat till fasning, bland andra specifika kriterier. Detta överför i praktiken de återstående delarna av projektet till nästa programperiod och frigör därmed resurser under perioden 2014–2020. Dessa kan i sin tur användas för att ta itu med migrationsutmaningarna, om medlemsstaten så önskar.
  • Den förstärker det förenklade kostnadsalternativet genom att öka enhetskostnadens belopp från 40 euro till 100 euro per vecka per person och genom att förlänga stödet från 13 veckor till 26 veckor. Detta gäller alla personer som har begärt och fått tillfälligt skydd eller annat adekvat skydd enligt nationell lagstiftning.
  • Den ökar flexibiliteten vid avslutandet av programmen 2014–2020 genom att öka slutbetalningarna för varje prioritering per fond och per regionkategori under det sista räkenskapsåret från 10 % till 15 %. Detta innebär att om exempelvis ett prioriterat område (en särskild typ av investering) överkontrakterades med 15 %, kan detta belopp finansieras av ett annat prioriterat område som har underpresterat med samma belopp, så länge det gäller samma program, samma regionkategori och samma fond.

Stöd till energi till rimlig kostnad (Safe)

Som en del av de ändringar som ingår i förordning (EU) 2023/435 syftar de riktade och exceptionella ändringarna av förordningen om gemensamma bestämmelser för 2014–2020, känd som Safe, till att stödja medlemsstater och regioner som står inför utmaningar till följd av den nuvarande energikrisen.

I synnerhet gör Safe det möjligt att

  • finansiera rörelsekapital i små och medelstora företag som särskilt påverkas av energiprisökningen, i linje med tillämpliga regler om statligt stöd,
  • finansiera energikostnader för utsatta hushåll för att hantera energifattigdom,
  • tillhandahålla ökat stöd till system för korttidsarbete för att bevara arbetstillfällen för anställda och egenföretagare genom möjlig användning av Eruf, Sammanhållningsfonden och ESF.

Dessa riktade ändringar bygger på samma regler som den tidigare flexibilitet som erbjuds av Care och FAST-Care:

  • Alla sammanhållningspolitiska fonder (Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden) får användas för att erbjuda stöd till dessa åtgärder genom korsfinansiering. React-EU-medel kan även användas.
  • Resurser från någon av de tre regionkategorierna (mer utvecklade regioner, övergångsregioner och mindre utvecklade regioner) får användas för att stödja dessa åtgärder och avlägsna den skyldighet som är kopplad till platsen för insatsen.
  • Alla föreslagna åtgärder kan komma i fråga för medfinansiering av EU till 100 %.
  • Utgifterna kommer att vara stödberättigade från och med den 1 februari 2022 till och med slutet av 2023, inklusive redan genomförda insatser.
  • Budgeten för dessa undantagsåtgärder får uppgå till högst 10 % av de sammanhållningspolitiska fondernas totala nationella anslag för 2014–2020.
  • Betalningar från kommissionen till medlemsstaterna får inte överstiga 5 miljarder euro 2023.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordning (EU) nr 1303/2013 har gällt sedan den 1 januari 2014.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 1303/2013 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/2220 av den 23 december 2020 om fastställande av vissa övergångsbestämmelser för stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) under åren 2021 och 2022 och om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013, (EU) nr 1306/2013 och (EU) nr 1307/2013 vad gäller resurser och tillämpning under åren 2021 och 2022 och förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller resurser och fördelningen av sådant stöd under åren 2021 och 2022 (EUT L 437, 28.12.2020, s. 1).

Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 2/2017: Kommissionens förhandlingar om partnerskapsöverenskommelser och program inom sammanhållningspolitiken 2014–2020: utgifterna riktas mer mot Europa 2020-prioriteringar, men arrangemangen för resultatmätning är allt mer komplexa.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014 av den 15 maj 2014 om Europeiska havs- och fiskerifonden och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2328/2003, (EG) nr 861/2006, (EG) nr 1198/2006 och (EG) nr 791/2007 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1255/2011 (EUT L 149, 20.5.2014, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandebeslut 2014/190/EU av den 3 april 2014 om fastställande av den årliga fördelningen per medlemsstat av de samlade medlen för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeiskt territoriellt samarbete, av den årliga fördelningen per medlemsstat av medel från det särskilda anslaget för sysselsättningsinitiativet för unga, med en förteckning över stödberättigade regioner, samt av de belopp som ska överföras från Sammanhållningsfondens och strukturfondernas anslag för varje medlemsstat till Fonden för ett sammanlänkat Europa och till bistånd till dem som har det sämst ställt under perioden 2014–2020 (EUT L 104, 8.4.2014, s. 13).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 522/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1301/2013 vad gäller detaljerade regler om principerna för urvalet och förvaltningen av de innovativa åtgärder på området hållbar stadsutveckling som ska stödjas av Europeiska regionala utvecklingsfonden (EUT L 148, 20.5.2014, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 481/2014 av den 4 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 vad gäller särskilda regler om utgifters stödberättigande för samarbetsprogram (EUT L 138, 13.5.2014, s. 45).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 av den 3 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden (EUT L 138, 13.5.2014 s. 5).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 288/2014 av den 25 februari 2014 om fastställande av regler i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden när det gäller mallen för operativa program inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete när det gäller mallen för samarbetsprogram inom målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 87, 22.3.2014, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 240/2014 av den 7 januari 2014 om den europeiska uppförandekoden för partnerskap inom ramen för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (EUT L 74, 14.3.2014, s. 1).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 215/2014 av den 7 mars 2014 om tillämpningsföreskrifter till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden när det gäller metoder för stöd till klimatförändringsmål, fastställande av delmål och mål i resultatramen samt nomenklaturen för insatskategorier för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (EUT L 69, 8.3.2014, s. 65).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 184/2014 av den 25 februari 2014 om fastställande av villkoren för det elektroniska systemet för datautbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden och om antagande av nomenklaturen för insatskategorier för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden inom målet Europeiskt territoriellt samarbete i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 57, 27.2.2014, s. 7).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandebeslut 2014/99/EU av den 18 februari 2014 om fastställande av en förteckning över regioner som har rätt till bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden samt över medlemsstater som har rätt till bidrag från Sammanhållningsfonden under perioden 2014-2020 (OJ L 50, 20.2.2014, s. 22).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 av den 17 december 2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 347, 20.12.2013, s. 259).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1300/2013 av den 17 december 2013 om Sammanhållningsfonden och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1084/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 281).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1301/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och om särskilda bestämmelser för målet Investering för tillväxt och sysselsättning samt om upphävande av förordning (EG) nr 1080/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 289).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1302/2013 av den 17 december 2013 om ändring av förordning (EG) nr 1082/2006 om en europeisk gruppering för territoriellt samarbete (EGTS) för att förtydliga, förenkla och förbättra bildandet av sådana grupperingar och deras funktion (EUT L 347, 20.12.2013, s. 303).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1304/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska socialfonden och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1081/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 470).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 24.03.2023

Top