Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Idrottens roll i att främja tillväxt, sysselsättning, social delaktighet och hälsa

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Idrottens roll i att främja tillväxt, sysselsättning, social delaktighet och hälsa

Rådets resolution om Europeiska unionens arbetsplan för idrott 2014-2017

RÄTTSAKT

Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet den 21 maj 2014, om en EU-arbetsplan för idrott för tiden 2014-2017 (2014/C 183/03) (Europeiska unionens officiella tidning C 183, 14.6.2014, s. 12-17)

SAMMANFATTNING

I resolutionen fastställs grunden för en treårig EU-arbetsplan för idrott. Den bygger vidare på de framsteg som har gjorts med en tidigare EU-arbetsplan. Man lägger fram viktiga prioriteringar och resultat samt visar på hur idrott kan bidra till Europas övergripande ekonomiska och socialpolitiska agenda.

VILKET SYFTE HAR RESOLUTIONEN?

I resolutionen fastställs tre prioriteringar för perioden 2014-2017:

  • Att skydda idrottens integritet genom att bekämpa olagligt och diskriminerande beteende.
  • Att utveckla den ekonomiska aspekten.
  • Att främja idrottens roll i samhället.

VIKTIGA PUNKTER

EU-regeringarna enades om att upprätta fem expertgrupper. Dessa fokuserar på

  • 1.

    uppgjorda matcher,

  • 2.

    goda styrelseformer (skydd av barn och tonåringar, förfaranden för tilldelning av större idrottsevenemang och jämställdhet mellan kvinnor och män),

  • 3.

    idrottens ekonomiska aspekter (som t.ex. hållbar finansiering och arvet efter större idrottsevenemang i det område där de arrangerades, t.ex. modern infrastruktur),

  • 4.

    hälsofrämjande fysisk aktivitet (främst i skolor och vid kontakt med lokala myndigheter och den privata sektorn),

  • 5.

    att utveckla mänskliga resurser (genom utbildning, sysselsättning och frivilligarbete).

Stöd ges även till andra initiativ som studier, konferenser och regelbunden dialog med intressenter inom idrotten.

Utöver detta gör man följande:

  • Nationella myndigheter uppmanas att regelbundet informera och höra idrottens aktörer om framstegen vid genomförandet av EU:s arbetsplan.
  • Regeringar som innehar ordförandeskapet i rådet, vilket roterar var 6:e månad, bör inkludera målen för arbetsplanen i sina politiska program.

Senast i november 2016 ska kommissionen presentera en rapport om de framsteg som gjorts. Denna rapport ska ligga till grund för diskussionen i rådet om en möjlig tredje arbetsplan under den första hälften av 2017.

Mot bakgrund av genomförandet av denna arbetsplan, har olika dokument från rådet antagits. Det gäller bland annat rådets slutsatser från 2015 där man betonar vikten av gräsrotsidrott för att utveckla färdigheter, särskilt bland ungdomar. I texten påpekas att idrott, även om det framför allt är en fysisk nöjesaktivitet, även för med sig mervärde i form av ett friskare och i allmänhet mer inkluderande och hållbart samhälle. Idrotten kan ta fram såväl positiva sociala attityder och värderingar som enskilda personers kunskaper och kompetenser, däribland övergripande färdigheter som förmågan att tänka kritiskt, ta initiativ, lösa problem och samarbeta.

BAKGRUND

Enligt EU-fördragen ska de åtgärder som vidtas av EU inom idrotten stödja, samordna och komplettera det som de nationella myndigheterna gör. EU har även ett nära samarbete med nationella, europeiska och internationella organisationer som Europarådet, Världsantidopningsbyrån och Världshälsoorganisationen.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets slutsatser om att maximera den roll som idrott på gräsrotsnivå spelar för att utveckla övergripande färdigheter, särskilt bland ungdomar (EUT C 172, 27.5.2015, s. 8-12)

Senast ändrat 24.09.2015

Top