Allmän gruppundantagsförordning
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) nr 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Känd som den allmänna gruppundantagsförordningen* gör denna lagstiftning att EU:s regeringar kan ge högre belopp i statligt stöd till ett större antal företag utan att först behöva inhämta ett godkännande hos Europeiska kommissionen.
- Som en allmän regel, och förutom för mycket små belopp, måste statligt stöd anmälas till och godkännas av kommissionen innan det beviljas. Genom förordningen undantas EU-länderna från denna anmälningsskyldighet så länge som kriterierna i gruppundantagsförordningen uppfylls.
- Undantaget syftar till att minska den administrativa bördan för nationella och lokala myndigheter och uppmuntra EU:s regeringar att genom stöd främja ekonomisk tillväxt utan att ge stödmottagarna en orättvis konkurrensfördel.
VIKTIGA PUNKTER
Tillämpningsområde
Förordningen omfattar följande kategorier och typer av stödåtgärder:
- Regionalt stöd.
- Stöd till små och medelstora företag.
- Stöd för små och medelstora företags tillgång till finansiering.
- Stöd till forskning, utveckling och innovation.
- Stöd till utbildning.
- Stöd för arbetstagare med sämre förutsättningar och arbetstagare med funktionshinder.
- Stöd till miljöskydd.
- Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av vissa naturkatastrofer.
- Socialt stöd för transport för personer bosatta i avlägsna områden.
- Stöd till bredbandsinfrastruktur.
- Stöd till kultur och bevarande av kulturarvet.
- Stöd till idrottsinfrastruktur och multifunktionell rekreationsinfrastruktur.
- Stöd till lokal infrastruktur.
Gemensamma regler
- Förordningen beskriver vilka sektorer och åtgärder som den inte omfattar, till exempel följande:
- Stöd till exportrelaterad verksamhet.
- Stöd som är förenat med villkoret att inhemska varor används framför importerade.
- Stöd för att underlätta nedläggning av kolgruvor som inte är konkurrenskraftiga.
- Företag som är föremål för ett betalningskrav.
- Stöd till företag i svårigheter.
- Åtgärder som antas på grundval av den allmänna gruppundantagsförordningen behöver inte anmälas. När beloppet för ett individuellt stöd per företag eller per projekt överstiger tröskelvärdena för anmälan enligt förordningen krävs en enskild anmälan till kommissionen och en utförlig bedömning innan åtgärden kan beviljas.
- Stöd måste vara överblickbart – det bör vara möjligt att i förväg beräkna stödets exakta bruttobidragsekvivalent utan att göra en riskbedömning.
- Stöd måste ha en stimulanseffekt – det får inte beviljas när väl arbetet med projektet eller verksamheten har inletts. För större företag måste stödet förändra deras beteende, inte bara understödja verksamheter som ändå skulle ha utförts. Detta kan ske genom att man ökar projektets/verksamhetens omfattning eller det sammanlagda belopp som investeras, eller genom att man skyndar på slutförandet.
- Stödnivån och stödberättigande kostnader ska beräknas innan avdrag av några skatter eller andra avgifter. De stödberättigande kostnaderna ska bestyrkas med tydlig, specifik och aktuell dokumentation.
- Kumulering av stöd enligt den allmänna gruppundantagsförordningen med annat statligt stöd med avseende på samma stödberättigande kostnader kan godtas om en sådan kumulering inte leder till att man överskrider den högsta stödnivån eller det belopp som är tillämpligt på detta stöd enligt samma förordning.
- EU-länderna måste offentliggöra ett sammanfattande informationsblad, den fullständiga texten till varje stödåtgärd och information om varje beviljat individuellt stöd som överstiger 500 000 euro.
- Överblickbarhet – EU-länderna måste offentliggöra information om individuella stöd på mer än 500 000 euro som tilldelats efter den 1 juli 2016 (se Offentlig sökning i modulen för stödtransparens på alla språk och de nationella eller regionala transparenssidorna).
- Övervakning – Kommissionen kan återkalla rätten att omfattas av gruppundantaget om ett EU-land inte uppfyller de gemensamma och specifika reglerna i förordningen.
- Rapportering – EU-länderna måste lämna in ett sammanfattande informationsblad om varje stödåtgärd som är undantagen enligt förordningen till kommissionen inom 20 arbetsdagar efter åtgärdens ikraftträdande. De måste också lämna in årliga rapporter om tillämpningen av förordningen.
Ändring av förordningen
Förordning (EU) 2017/1084
- ändrar förordning (EU) nr 651/2014 på följande sätt:
- Den utvidgar dess tillämpningsområde till att omfatta stöd till hamn- och flygplatsinfrastrukturer,
- höjer tröskelvärdena för anmälan för
- stöd till kultur och bevarande av kulturarvet,
- stöd till idrottsinfrastruktur och multifunktionell rekreationsinfrastruktur, och
- regionalt driftstöd för de yttersta randområdena,
- ändrar förordning (EU) nr 702/2014 vad gäller beräkningen av stödberättigande kostnader.
EU-länderna kan nu utan förhandskontroll från kommissionens sida investera offentligt
- i kusthamnar på upp till 150 miljoner euro,
- i inlandshamnar på upp till 50 miljoner euro,
- i regionala flygplatser som hanterar upp till 3 miljoner passagerare per år, och
- i små flygplatser som hanterar upp till 200 000 passagerare per år för att täcka driftkostnader.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den har gällt sedan den 1 juli 2014.
BAKGRUND
Den allmänna gruppundantagsförordningen är en hörnsten i kommissionens reform för modernisering av statligt stöd, som syftar till att främja ekonomisk tillväxt och koncentrera förfarandena för EU-godkännande till storskaliga stöd som skulle kunna leda till orättvis konkurrens. Enligt lagstiftningen från 2008, som den aktuella allmänna gruppundantagsförordningen ersätter, krävde omkring 40 % av det årliga statliga stödet inte något förhandsgodkännande.
Sedan 2015 omfattades mer än 96 % av alla nya åtgärder, för vilka utgifter rapporterades för första gången, av den allmänna gruppundantagsförordningen.
Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Allmän gruppundantagsförordning: lagstiftning som anger villkor och bestämmelser för nationellt stöd som inte kräver förhandsgodkännande från kommissionen.
HUVUDDOKUMENT
Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 651/2014 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Senast ändrat 18.06.2020