Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s handelsavtal med Colombia, Peru och Ecuador

EU:s handelsavtal med Colombia, Peru och Ecuador

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut 2012/735/EU om undertecknande av handelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater och Colombia och Peru

Handelsavtal mellan EU och dess medlemsstater och Colombia och Peru

Beslut (EU) 2016/2369 om undertecknande och provisorisk tillämpning av anslutningsprotokollet till handelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater och Colombia och Peru, med anledning av Ecuadors anslutning till avtalet

Protokoll om anslutning till handelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater och Colombia och Peru, för att beakta Ecuadors anslutning

VILKET SYFTE HAR BESLUTEN OCH HANDELSAVTALET?

  • Genom beslut 2012/735/EU godkänns på EU:s vägnar handelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan.
  • Handelsavtalet mellan EU och Colombia och Peru syftar till att öppna marknaderna på båda sidor och förbättra stabiliteten i handelsförbindelserna mellan parterna. Det ombesörjer en fortlöpande och ömsesidig liberalisering genom ett ambitiöst och balanserat frihandelsområde.
  • Genom beslut (EU) 2016/2369 antas protokollet för Ecuadors anslutning till handelsavtalet, med alla relevanta bestämmelser för att ta hänsyn till Ecuadors anslutning.
  • Det övergripande målet med handelsavtalet är att förbättra handeln och investeringarna mellan de två regionerna, genom att integrera produktiva värdekedjor* och hjälpa lokala företag att utvecklas på sin regionala marknad för att kunna konkurrera internationellt.

VIKTIGA PUNKTER

Fördelar med handelsavtalet för partner

  • Den huvudsakliga fördelen med handelsavtalet är att det bör förse företag med stabila och förutsägbara förhållanden som gör att de kan handla och investera med förtroende. Handelsavtalet skapar stora möjligheter för företag och konsumenter på båda sidor.
  • Andra förväntade fördelar är:
    • öppna marknader för varor, tjänster, offentlig upphandling och investeringar,
    • besparingar på 500 miljoner euro per år på importtullar (skatter på importerade varor som tas ut av tullmyndigheterna på grundval av värdet på varorna eller på andra kriterier, såsom deras vikt) vid slutet av en övergångsperiod,
    • bättre förutsättningar för handeln genom att underlätta förfaranden (till exempel ursprungsregler, sanitära förhållanden och växtskyddsstatus samt tullförfaranden), öka konkurrensen, förbättra insynen och skydda immateriella rättigheter,
    • ett öppnare företagsklimat som gör tillvaron lättare för företag och för privatpersoner,
    • nya samarbeten när det gäller konkurrenskraft, innovation, produktionsmodernisering, förenklade handelsprocedurer och tekniköverföring.
  • Handelsavtalet syftar också till att gynna regional integration bland de andinska länderna. Mot denna bakgrund slutfördes i juli 2014 förhandlingar för Ecuadors anslutning till handelsavtalet, med följden att Ecuador anslöt sig i januari 2017.
  • Även Bolivia, som är medlem i Andinska gemenskapen, har möjlighet att ansöka om anslutning till handelsavtalet.

Mänskliga rättigheter och hållbar utveckling

I handelsavtalet identifieras respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen som väsentliga drag. Handelsavtalet innehåller också inslag för att främja hållbar utveckling genom införandet av internationella konventioner om arbetsrätt och miljöskydd. Medborgargrupper är involverade i att kontrollera dessa åtaganden.

Genomförande av handelsavtalet

  • I Peru utgör handelsavtalet en betydande möjlighet för den peruanska jordbruks- och fiskeexporten (en tredjedel av hela landets export till EU). EU är den största investeraren i Peru främst inom kommunikation, utvinningsindustrin, bank och finans.
  • I Colombia gör handelsavtalet det möjligt för landet att diversifiera sina exporter till EU, inte bara för jordbruk och fiske utan även för colombianska industriprodukter. EU är den största investeraren i Colombia och är huvudsakligen engagerad i jordbruks-, bränsle- och gruvsektorerna.
  • Enligt den femte ”årliga rapporten om genomförandet av handelsavtalet mellan EU och Colombia, Ecuador och Peru” är resultaten av avtalet fortfarande positiva. Det hade en stabiliserande effekt på handeln trots fallande råvarupriser, och fortsätter att främja diversifiering av handeln. Handelsavtalet har öppnat upp sektorer för EU-investeringar och ökat rättssäkerheten för investerare när det gäller kommande kursändringar i politiken. Det har även uppmuntrat mikroföretag samt små och medelstora företag att delta i bilateral handel mellan parterna, och detta beror främst på förekomsten av tullförmåner och en effektiv tullverksamhet. Jordbruksexporten står nu för nära hälften av all export till EU. Avtalet har haft en positiv effekt för sektorer som handlar med EU inom sysselsättning, social omsorg, minskning av fattigdom och informella verksamheter. Dock är avtalets fulla genomförande fortfarande prioriterat för att skapa ytterligare fördelar för de verksamheter och konsumenter som omfattas. Det finns fortfarande mycket att göra inom sanitära och fytosanitära frågor när det gäller harmoniserade förfaranden (certifikat och förlistning) samt frågor som rör handel och hållbar utveckling, särskilt miljön och mänskliga rättigheter samt arbetstagares rättigheter.

NÄR TRÄDDE AVTALET I KRAFT?

  • Handelsavtalet med Peru har tillämpats provisoriskt sedan den 1 mars 2013, och handelsavtalet med Colombia sedan den 1 augusti 2013. Fullt ikraftträdande väntar på att ratificeras av medlemsstaterna.
  • Handelsavtalet med Ecuador har tillämpats provisoriskt sedan den 1 januari 2017. Fullt ikraftträdande väntar på att ratificeras av medlemsstaterna.
  • Beslut 2012/735/EU har gällt sedan den 31 maj 2012.
  • Beslut 2016/2369/EU har gällt sedan den 11 november 2016.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Värdekedja: en uppsättning affärsverksamheter som skapar värde för ett företags kunder. Vid varje punkt i denna kedja av aktiviteter ökar produktens värde.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2012/735/EU av den 31 maj 2012 om undertecknande på unionens vägnar och om provisorisk tillämpning av handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan (EUT L 354, 21.12.2012, s. 1).

Handelsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan (EUT L 354, 21.12.2012, s. 3).

Fortlöpande ändringar av avtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets beslut (EU) 2016/2369 av den 11 november 2016 om undertecknande, på unionens vägnar, och provisorisk tillämpning av anslutningsprotokollet till handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan, med anledning av Ecuadors anslutning till avtalet (EUT L 356, 24.12.2016, s. 1).

Protokoll om anslutning till handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan, för att beakta Ecuadors anslutning (EUT L 356, 24.12.2016, s. 3).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om genomförandet av frihandelsavtalen 1 januari 2018–31 december 2018 (COM(2019) 455 final, 14.10.2019).

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar – individuella rapporter och informationsblad om genomförandet av EU:s frihandelsavtal – följedokument till kommissionens ”rapport till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om genomförandet av frihandelsavtalen 1 januari 2018–31 december 2018” (SWD(2019) 370 final, 14.10.2019).

Meddelande om provisorisk tillämpning mellan Europeiska unionen och Republiken Ecuador av protokollet om anslutning till handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan, för att beakta Ecuadors anslutning (EUT L 358, 29.12.2016, s. 1).

Meddelande om den provisoriska tillämpningen mellan Europeiska unionen och Colombia av handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan (EUT L 201, 26.7.2013, s. 7).

Meddelande om provisorisk tillämpning mellan Europeiska unionen och Peru av handelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Colombia och Peru, å andra sidan (EUT L 56, 28.2.2013, s. 1).

Senast ändrat 30.06.2021

Top