Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gemensamma exportregler i EU

Gemensamma exportregler i EU

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2015/479 om gemensamma exportregler

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen fastställs grundprincipen att export av varor från EU-länder till andra länder inte ska inte vara föremål för några kvantitativa restriktioner. Där fastställs också regler angående ett förfarande för vidtagande av skyddsåtgärder.

VIKTIGA PUNKTER

Förordningen tillämpas på samtliga varor, såväl industriprodukter som jordbruksprodukter.

Skyddsåtgärder

  • I avsikt att hindra att en kritisk situation uppstår på grund av en brist på väsentliga varor får Europeiska kommissionen kräva att ett exporttillstånd uppvisas för export av en viss vara. Åtgärderna kan begränsas till export till vissa länder eller till export från vissa regioner i EU. De påverkar emellertid inte varor som redan är på väg till EU:s gräns.
  • I samband med utbrottet av covid-19 krävde exempelvis genomförandeförordning (EU) 2020/402 under en begränsad tid att viss personlig skyddsutrustning – oavsett om den hade sitt ursprung i EU eller inte – skulle godkännas av EU-ländernas behöriga myndigheter för export utanför EU, utom till länder i Europeiska frihandelssammanslutningen, territorier som är beroende av EU:s leveranskedjor (t.ex. Andorra) och vissa utomeuropeiska territorier. Syftet med åtgärden var att säkerställa att personlig skyddsutrustning skulle finnas tillgänglig i EU-länderna för att förhindra spridningen av covid-19. I genomförandeakten fastställdes förfarandet för att ansöka om tillstånd och i bilaga I till denna angavs de produkter som kräver tillstånd (skyddsglasögon och visir, handskar, skyddsdräkter, skyddsutrustning för mun och näsa och ansiktsskärmar).
  • Kommissionen ska anta varje skyddsåtgärd med hänsyn till EU:s intressen med vederbörligt beaktande av gällande internationella förpliktelser (t.ex. till följd av EU:s medlemskap i Världshandelsorganisationen).

Information och samråd

  • Om ett EU-land anser att skyddsåtgärder kan bli nödvändiga som en följd av exceptionella händelser på marknaden måste den underrätta kommissionen, som sedan underrättar de övriga EU-länderna.
  • För att bedöma den ekonomiska och handelsmässiga situationen för varan i fråga kan kommissionen begära att EU-länderna lämnar statistik över marknadsutvecklingen avseende varan.

Genomförande

Kommissionen biträds i genomförandet av den kommitté för skyddsåtgärder, bestående av företrädare för EU-länderna, som inrättats genom förordning (EU) 2015/478 om gemensamma importregler.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 16 april 2015. Den upphäver förordning (EG) nr 1061/2009 med omedelbar verkan.

BAKGRUND

Förordningen kodifierar rådets förordning (EG) nr 1061/2009, som hade ändrats väsentligt vid tidigare tillfällen. Det är en del av EU:s gemensamma handelspolitik, som bygger på enhetliga principer för alla EU-länder.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/479 av den 11 mars 2015 om gemensamma exportregler (kodifiering) (EUT L 83, 27.3.2015, s. 34).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/402 av den 14 mars 2020 om att kräva uppvisande av exporttillstånd för export av vissa produkter (EUT L 77I, 15.3.2020, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2020/402 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 av den 11 mars 2015 om gemensamma importregler (EUT L 83, 27.3.2015, s. 16).

Senast ändrat 08.04.2020

Top