Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2014/373/12

    Inbjudan att anmäla intresse – Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens – Ledamöter under kommitténs sjätte mandatperiod

    EUT C 373, 21.10.2014, p. 14–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.10.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 373/14


    Inbjudan att anmäla intresse

    Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens

    Ledamöter under kommitténs sjätte mandatperiod

    (2014/C 373/12)

    1.   Föremål

    Efter att ha antagit beslut 2014/113/EU (1) utlyser kommissionen en inbjudan till intresseanmälan för forskare som vill komma i fråga som ledamöter i vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens under kommitténs sjätte mandatperiod.

    Kommitténs ledamöter utnämns på personliga meriter för en mandatperiod på tre år.

    Kommitténs sjätte mandatperiod förväntas starta i början av 2015.

    2.   Kommitténs uppdrag

    Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens inrättades ursprungligen genom kommissionens beslut 95/320/EG (2) för att bedöma inverkan på hälsa på grund av exponering i arbetet för kemiska agens. Det beslutet ersattes nyligen genom beslut 2014/113/EU, som anpassar kommitténs arbetsmetoder till kommissionens gemensamma regler för expertgrupper. Därför krävs enligt det nya beslutet ett nytt urvalsförfarande för ledamöter i form av en öppen inbjudan till intresseanmälan, för att garantera insyn och lika möjligheter för högt kvalificerade, specialiserade vetenskapliga experter. I beslutet framhålls också de etiska principerna om kompetens, oberoende och opartiskhet som grunderna för kommitténs arbete.

    I enlighet med artikel 3 i rådets direktiv 98/24/EG (3) har kommittén i uppdrag att förse kommissionen med vetenskapliga rekommendationer och yttranden om kemikalier. Rekommendationerna och yttrandena används av kommissionen för att utforma EU:s strategi för skydd av arbetstagares hälsa, särskilt för att fastställa yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska ämnen på EU-nivå i enlighet med direktiv 98/24/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG (4). Kommittén bedömer sambandet mellan farliga kemiska ämnens verkan och exponering för dem på arbetsplatsen genom en oberoende vetenskaplig bedömning av de senaste vetenskapliga rönen.

    Kommitténs rekommendationer måste vara vetenskapligt tillförlitliga och giltiga, innovativa, välunderbyggda och tydliga, och tas fram genom en balanserad, opartisk och väldefinierad process.

    Kommitténs viktigaste uppdrag är att rekommendera hälsobaserade gränsvärden genom bedömning av verkan av exponering via luften. De rekommenderade gränsvärdena måste fastställas så att exponering, även upprepad sådan under ett helt yrkesliv, inte leder till negativa hälsoeffekter för personer som exponerats för kemikalierna eller deras ättlingar vid någon tidpunkt (i den mån det i nuläget kan förutses). För vissa skadeverkningar (särskilt genotoxicitet, carcinogena egenskaper och sensibilisering i luftvägarna) kan det med det nuvarande kunskapsläget vara omöjligt att bestämma en säker exponeringströskel. I sådana fall kan kommittén beräkna en serie exponeringsnivåer knutna till skattade risker.

    Förutom rekommendationer om gränsvärden för exponering via luften ska kommittén också lämna rekommendationer om biologiska gränsvärden eller biologiska riktvärden och vid behov komplettera sina rekommenderade yrkeshygieniska gränsvärden med ytterligare anmärkningar om absorption via huden, sensibiliseringspotential eller carcinogena egenskaper.

    Vetenskaplig rådgivning i frågor som rör skydd av arbetstagares hälsa och säkerhet måste organiseras i enlighet med bästa praxis för riskbedömning och bygga på de etiska principerna om kompetens, oberoende, opartiskhet och öppenhet. Dessa beskrivs i kommissionens meddelande ”Principer och riktlinjer för insamling och användning av sakkunnigutlåtanden inom kommissionen – Bättre kunskapsbas för bättre politiska beslut” (5).

    Information om kommitténs verksamhet, bl.a. metoderna för härledning av gränsvärden och en förteckning över antagna rekommendationer, finns på:

    http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=148&langId=sv&intPageId=684

    3.   Ledamöternas uppgift

    Kommitténs ledamöter ska vara högt kvalificerade, specialiserade och oberoende vetenskapliga experter på olika områden som rör kemiska agens, i synnerhet inom kemi, toxikologi, epidemiologi, yrkesmedicin och yrkeshygien. De ska också ha allmän kompetens vad gäller fastställande av yrkeshygieniska gränsvärden.

    Ledamöterna förväntas närvara vid kommitténs möten minst fyra gånger om året och aktivt bidra till vetenskapliga diskussioner, se över handlingar, lämna synpunkter på dem och tjänstgöra som ordförande eller föredragande (huvudsakligt ansvarig för ett visst ärende).

    Ledamöterna förväntas fullgöra följande uppgifter:

    Bidra till utarbetande, diskussion och antagande av vetenskapliga rekommendationer om yrkeshygieniska gränsvärden, antingen som föredragande eller som biträde till föredraganden.

    På begäran av kommissionen bidra till vetenskaplig rådgivning i frågor som rör kemiska agens.

    Ge råd om bedrivande och organisation av kommitténs vetenskapliga verksamhet.

    Kommitténs arbetshandlingar är på engelska och mötena hålls på engelska. Mötena innebär ingående förberedelser, bl.a. läsning, kritisk bedömning och utarbetande av handlingar.

    Sökandena förväntas åta sig att aktivt delta i kommitténs verksamhet, om de utnämns.

    Kommitténs ledamöter har rätt till särskild ersättning, i enlighet med beslut 2014/113/EU, på högst 450 euro för varje hel arbetsdag som de ägnar åt verksamhet med anknytning till deltagande i mötena. Deltagarnas kostnader för resor och logi i samband med verksamhet för kommitténs räkning ersätts av kommissionen enligt gällande regler (6).

    4.   Kommitténs sammansättning

    I enlighet med artikel 3 i beslut 2014/113/EU ska kommittén bestå av högst 21 experter som väljs ut från en förteckning över lämpliga kandidater som upprättats efter bedömning av giltiga ansökningar som lämnats enligt denna inbjudan till intresseanmälan.

    5.   Urval

    Urvalet sker i två steg:

    i.

    Kontroll av att sökandena uppfyller de formella kraven.

    ii.

    Bedömning av om sökandena uppfyller urvalskriterierna samt upprättande av en förteckning över de lämpligaste kandidaterna.

    Uttagningsnämnden består av företrädare för berörda avdelningar vid kommissionen.

    Varje intresseanmälan bedöms av minst två ledamöter av uttagningsnämnden enligt de formella kraven och urvalskriterierna. Under urvalet beaktar kommissionen även experternas oberoende (särskilt eventuella intressekonflikter) och sörjer för balanserad geografisk fördelning och könsfördelning bland kommitténs ledamöter.

    Krav

    A.   Formella krav

    Varje ansökning bedöms enligt följande krav:

    i.

    Högskoleexamen på ett vetenskapligt område som är relevant för kommitténs arbete.

    ii.

    Minst tio (10) års yrkeserfarenhet av ett område som är relevant för kommitténs arbete efter den examen som nämns i led i.

    iii.

    Medborgarskap i ett EU-land.

    iv.

    Förmåga att arbeta på engelska: sökandena ska kunna läsa engelska och rapportera på engelska i tal och skrift (7), eftersom den överväldigande merparten internationell vetenskaplig litteratur är avfattad på det språket.

    B.   Urvalskriterier

    Ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms enligt följande urvalskriterier.

    i.   Särskilda fackområden

    I urvalet av kandidater strävar kommissionen efter bästa möjliga avvägning av vetenskapligt kunnande på följande fackområden:

    Kemi, toxikologi, epidemiologi, yrkesmedicin, miljö och hälsa, exponeringsvetenskap, luftvägsmedicin, dermatologi, neurologi, reproduktionstoxicitet, genotoxicitet/carcinogenicitet, patologi, yrkeshygien, biologisk övervakning, analysmetoder och erfarenhet av fastställande av yrkeshygieniska gränsvärden för kemikalier eller andra vetenskapliga fackområden som är relevanta för kommitténs arbete.

    ii.   Relevant erfarenhet och kompetens

    Sökandena bedöms efter erfarenheter och kompetens enligt följande:

    Bedömning av effekterna av exponering i arbetet på människors hälsa.

    Yrkeserfarenhet av en tvärvetenskaplig, helst internationell miljö.

    Publicerade vetenskapliga artiklar i ämnen av relevans för utarbetande av vetenskapliga förslag till yrkeshygieniska gränsvärden.

    Medlemskap i nationella eller internationella vetenskapliga kommittéer med ansvar för att ta fram vetenskapliga rekommendationer eller fastställa yrkeshygieniska gränsvärden för kemikalier.

    Bidrag, i biträdande egenskap, till arbetet i nationella eller internationella vetenskapliga kommittéer med ansvar för att ta fram vetenskapliga rekommendationer eller fastställa yrkeshygieniska gränsvärden för kemikalier.

    Projektledning med anknytning till vetenskapliga frågor.

    Sökande med erfarenhet av att bedöma effekterna av kemikalieexponering på människors hälsa inom andra områden, såsom livsmedel, miljö eller konsumentskydd, kan också beaktas.

    6.   Utnämning av ledamöter

    Kommissionen utser ledamöter efter urvalet och ska sörja för balanserad geografisk fördelning av ledamöterna i enlighet med artikel 3 i beslut 2014/113/EU.

    De utnämnda ledamöternas namn kommer att publiceras i registret över kommissionens expertgrupper och i Europeiska unionens officiella tidning.

    Personuppgifter kommer att samlas in, behandlas och offentliggöras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (8).

    Innan ledamöterna utnämns förbehåller sig kommissionen rätten att kontrollera handlingar och intyg för att se att ansökan är korrekt och uppfyller de formella kraven.

    Ledamöternas mandat varar i tre år.

    Sökande som uppfyller kraven på medlemskap men inte utnämns kvarstår på en kandidatförteckning i enlighet med artikel 4.2 i beslut 2014/113/EU.

    7.   Etiska principer

    I enlighet med artikel 9 i beslut 2014/113/EU ska kommitténs vetenskapliga rådgivning bygga på de etiska principerna om oberoende, öppenhet och sekretess.

    1.   Oberoende

    Kommitténs ledamöter åtar sig att agera utan att låta sig påverkas utifrån. De får inte delegera sitt ansvar till någon annan.

    De ska avge en försäkran om att agera i allmänhetens intresse och en försäkran om avsaknaden eller förekomsten av eventuella direkta eller indirekta intressen som skulle kunna inverka negativt på deras oberoende.

    Kommissionens avdelningar kommer att ta del av och fatta beslut om eventuella intressen som angetts.

    2.   Öppenhet

    Kommittén ska i sina rekommendationer och yttranden tydligt ange de skäl som ligger till grund för beslutsprocessen, i enlighet med metodiken.

    3.   Sekretess

    Kommitténs ledamöter får inte yppa uppgifter de tagit del av under sitt arbete för kommittén, tematiska seminarier, arbetsgrupper eller annan verksamhet som berörs av beslut 2014/113/EU. Detta krav gäller utöver kraven i artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och artikel 12 i beslut 2014/113/EU.

    Kommitténs ledamöter ska underteckna en försäkran om sekretess i början av varje mandatperiod.

    8.   Lika möjligheter

    Kommissionen tillämpar likabehandlingsprincipen i sin verksamhet.

    9.   Inlämning av ansökan

    Den som vill söka ska fylla i och lämna in nätblanketten på:

    http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SCOEL

    Sökandena rekommenderas att fylla i blanketten på engelska för att underlätta urvalet.

    En ansökan betraktas som fullständig bara om den innehåller

    en ifylld ansökningsblankett,

    en meritförteckning, helst inte mer än tre sidor (ska bifogas ansökningsblanketten),

    en förteckning över sökandens vetenskapliga publikationer av relevans för kommitténs arbete (ska bifogas ansökningsblanketten),

    sökandens försäkran på heder och samvete, ett åtagande och en försäkran om intressekonflikter (i slutet av ansökningsblanketten).

    Styrkande handlingar kan komma att begäras senare.

    Kommissionen kommer att informera sökandena om urvalet så snart som möjligt.

    10.   Sista dag att anmäla intresse

    Sista dag att anmäla intresse för att bli ledamot i kommittén är den 15.12.2014 (GMT +1). Bara fullständigt ifyllda ansökningar som lämnas på den ovannämnda webbsidan beaktas.

    Sökandena tillråds att inte vänta till de sista dagarna av tidsfristen, eftersom stark internettrafik eller problem med internetanslutningarna kan leda till att ansökningen inte kan lämnas i tid. Ansökningar tas inte emot efter det att tidsfristen har löpt ut.


    (1)  EUT L 62, 4.3.2014, s. 18.

    (2)  EGT L 188, 9.8.1995, s. 14.

    (3)  EGT L 131, 5.5.1998, s. 11.

    (4)  EUT L 158, 30.4.2004, s. 50.

    (5)  KOM(2002) 713 slutlig av den 11 december 2002.

    (6)  Kommissionens beslut K(2007) 5858 om bestämmelser om ersättning för personer utanför kommissionen som har kallats i egenskap av experter.

    (7)  Upplysningsvis påpekas att med ”förmåga att arbeta på engelska” menas nivå B2 eller högre i Europarådets referensdokument för Europeiska språkportföljen (Gemensam europeisk referensram för språk: lärande, undervisning och bedömning). För mer information se http://europass.cedefop.europa.eu/sv/resources/european-language-levels-cefr

    (8)  EGT L 8, 12.1.2001, s. 1.


    Top