This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 92003E002163
WRITTEN QUESTION E-2163/03 by Joan Vallvé (ELDR) to the Commission. European Union-Iraq relations.
SKRIFTLIG FRÅGA E-2163/03 från Joan Vallvé (ELDR) till kommissionen. Relationerna mellan EU och Irak.
SKRIFTLIG FRÅGA E-2163/03 från Joan Vallvé (ELDR) till kommissionen. Relationerna mellan EU och Irak.
EUT C 65E, 13.3.2004, p. 113–114
(ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
13.3.2004 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
CE 65/113 |
(2004/C 65 E/126)
SKRIFTLIG FRÅGA E-2163/03
från Joan Vallvé (ELDR) till kommissionen
(30 juni 2003)
Ämne: Relationerna mellan EU och Irak
Den katalanska fotbollsfederationen hade planerat att Kataloniens och Iraks landslag skulle mötas i en internationell vänskapsmatch den 25 juni i Barcelona. Målet med matchen var enligt federationens ordförande att bidra till att uppbringa medel för återuppbyggnaden av Irak, som ödelagts av kriget.
Enligt massmedierna har den spanska utrikesministern inte beviljat visum för de irakiska spelare som skulle spela i matchen i Barcelona.
Jag skulle vilja veta om Europeiska kommissionen planerar att ta reda på varför den spanska regeringen valt att förhindra denna fotbollsmatch mellan Katalonien och Irak, som utan tvivel skulle ha bidragit till att förbättra relationerna och den ömsesidiga förståelsen mellan européer och irakier.
Svar från António Vitorino på kommissionens vägnar
(3 september 2003)
Kommissionen delar parlamentsledamotens positiva inställning till det vänskapliga idrottsutbytet i fråga och dess syften.
Kommissionen måste emellertid påminna om att de beslut som fattats om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa i Schengen-länderna (1) faller under de berörda nationella myndigheternas ansvarsområde, som alltså uttalar sig om grunden för de tillämpliga bestämmelserna i Schengen-regelverket.
Den medborgare som vill beviljas inresa för en vistelse på högst tre månader på Schengen-ländernas territorium måste uppfylla de villkor för inresa som anges i artikel 5 i konventionen om tillämpning av Schengenavtalet (2). För detta ändamål måste sökanden inneha en giltig resehandling och i förekommande fall kunna uppvisa dokument som bevisar syftet med och villkoren för den planerade vistelsen. Vidare får larm inte ha utgått i syfte att förvägra sökanden inresa och sökanden får inte anses vara ett hot mot allmän ordning, nationell säkerhet eller de internationella förbindelserna för något av Schengen-länderna. När det gäller de tredjelandsmedborgare som är skyldiga att inneha visering enligt förordning (EG) nr 539/2001 (3), görs kontrollen av att inresevillkoren uppfylls redan på ett tidigt stadium när visumansökan behandlas. Om det konstateras att något av villkoren för inresa inte har uppfyllts, medför detta i princip att sökanden får avslag på sin begäran om Schengen-visum. I exceptionella fall kan ett Schengen-land, om det bedömer det som nödvändigt, göra avsteg från denna princip på grund av humanitära skäl, nationellt intresse eller internationella åtaganden. I detta fall utfärdas ett visum vars giltighet är begränsat till detta lands territorium.
När det gäller det särskilda fall som parlamentsledamoten tar upp har kommissionen inga uppgifter om vilka omständigheter eller motiv som ligger till grund för ett beslut om att neka irakiska idrottsmän inresa. Med hänsyn till den självbestämmanderätt, grundad på Schengen-regelverket, som de spanska myndigheterna har när de behandlar en visumansökan, anser kommissionen att det inte krävs att den gör några ytterligare utredningar eller inleder några förfaranden i detta ärende.
(1) Alla medlemsstater, utom Irland och Förenade kungariket, liksom Island och Norge.
(3) Rådets förordning (EG) nr 539/2001 av den 15 mars 2001 om fastställande av förteckningen över tredje länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredje länder vars medborgare är undantagna från detta krav, EGT L 81, 21.3.2001. Irak återfinns i förordningens bilaga I, som innehållar en förteckning över de tredje länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering.