Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003874

    SKRIFTLIG FRÅGA E-3874/02 från Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) till rådet. Stärkta militära medel i Europa för att uppnå en större marginal av autonomi.

    EUT C 280E, 21.11.2003, p. 31–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3874

    SKRIFTLIG FRÅGA E-3874/02 från Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) till rådet. Stärkta militära medel i Europa för att uppnå en större marginal av autonomi.

    Europeiska unionens officiella tidning nr 280 E , 21/11/2003 s. 0031 - 0032


    SKRIFTLIG FRÅGA E-3874/02

    från Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) till rådet

    (10 januari 2003)

    Ämne: Stärkta militära medel i Europa för att uppnå en större marginal av autonomi

    Det är uppenbart att Europa behöver stärkta militära medel för att kunna uppnå en större marginal av autonomi och för att kunna utveckla en helt europeisk snabbinsatsstyrka.

    På den politiska nivån är en av de stora utmaningarna för vår europeiska union att verkligen skapa ett område där den kan utveckla sin egen gemensamma säkerhets- och försvarspolitik för att uppnå en bestämd garantinivå för upprätthållandet av freden på vår kontinent. Denna utmaning är viktigare än alla andra ouppnåeliga mål på internationell nivå.

    Kan rådet inom ramen för sina befogenheter på området uppge hurdan kapacitet det har att undersöka och regelbundet bedöma bristerna i vår europeiska union när det gäller att nå fram till målet att verkligen driva en egen säkerhets- och försvarspolitik?

    Svar

    (21 juli 2003)

    Genom det arbete som utförts sedan Europeiska rådet i Helsingfors har Europeiska unionen kunnat fastställa vilka resurser som är nödvändiga för att utföra Petersberguppdragen, inbegripet de mest krävande av dessa. EU:s behov när det gäller militära resurser och styrkor för att uppnå det övergripande målet har därvid också kunnat anges och har sammanställts i en resurskatalog som regelbundet revideras på grundval av de principer som Europeiska rådet i Nice enades om.

    Två konferenser om resurserna, under det franska respektive det belgiska ordförandeskapet gjorde det möjligt att sammanställa de konkreta nationella åtaganden som motsvarar de militära resursmål som Europeiska rådet i Helsingfors fastställt. Medlemsstaterna förpliktade sig till nationella bidrag på frivillig basis, vilka motsvarar de resurser som fastställts som nödvändiga för att uppnå det övergripande målet. Dessa åtaganden har samlats i en styrkekatalog. En analys av denna katalog gör det möjligt att förklara att EU omkring år 2003 i enlighet med det övergripande mål som fastställdes i Helsingfors kommer att vara i stånd att utföra samtliga Petersberguppdrag men att vissa resurser behöver förbättras, såväl på det kvantitativa som det kvalitativa planet, för att optimera de resurser som står till unionens förfogande.

    I detta hänseende fastställde medlemsstaterna återstående brister vid konferensen om förbättring av de militära resurserna den 19 november 2001 och enades om en handlingsplan för att avhjälpa dem. Denna plan är grundad på nationella beslut (bottom-up-strategi) och har som syfte att rationalisera medlemsstaternas respektive försvarsinsatser och förstärka samverkan mellan nationella och multinationella projekt.

    Top