Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014TN0451

    Mål T-451/14: Talan väckt den 16 juni 2014 – Fujikura mot kommission

    EUT C 303, 8.9.2014, p. 41–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.9.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 303/41


    Talan väckt den 16 juni 2014 – Fujikura mot kommission

    (Mål T-451/14)

    2014/C 303/49

    Rättegångsspråk: engelska

    Parter

    Sökande: Fujikura Ltd (Tokyo, Japan) (ombud: advokaten L. Gyselen)

    Svarande: Europeiska kommissionen

    Yrkanden

    Sökanden yrkar att tribunalen ska

    sätta ned de böter som ålagts sökanden i artikel 2 o i beslutet för dess direkta deltagande i kartellen från den 18 februari 1999–30 september 2001,

    ogiltigförklara artikel 2 p i beslutet, i den mån det fastställs att Fujikura hålls solidariskt betalningsansvarigt för de böter som ålagts Viscas från den 1 januari 2005–28 januari 2009, och

    förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

    Grunder och huvudargument

    Till stöd för sin talan åberopar sökanden tre grunder.

    1.

    Första grunden: Kommissionen gjorde sig skyldig till ett fel när den omfattade Viscas moderbolags oberoende försäljning år 2004 i det försäljningsvärde som användes för att fastställa grundbeloppet för böterna. Sökanden gör gällande att denne endast deltog i den påstådda kartellen fram till den 30 september 2001 och att dess oberoende försäljning under år 2004 inte omfattades av kartellen.

    2.

    Andra grunden: Kommissionen åsidosatte proportionalitetsprincipen genom att inte i tillräcklig mån beakta den begränsade betydelsen av japanska företags agerande i kartellen när den fastställde grundbeloppet för böterna. Sökanden gör gällande att eftersom denne ställdes inför betydande tekniska och handelsrelaterade hinder för inträde i Europa, var dess åtagande att inte konkurrera inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) oväsentligt för inverkan av de europeiska leverantörernas avtal om uppdelning av kundkretsen inom EES. Kommissionen borde därför ha gjort större åtskillnad mellan de omständigheter som användes för att bedöma allvarlighetsgraden för att fastställa de böter som ålades sökanden (eller andra asiatiska leverantörer) och andra europeiska leverantörer.

    3.

    Tredje grunden: Kommissionen gjorde sig även skyldig till ett fel genom att vidhålla att sökanden var ansvarig för de böter som ålagts Viscas som moderbolag från och med den 1 januari 2005. Sökanden gör gällande att när Viscas omvandlades till ett självständigt fungerande gemensamt företag i januari 2005 blev de ekonomiska banden (till exempel rapportering), de organisatoriska banden (till exempel utplacering av direktörer på heltid) och de juridiska banden (till exempel lånegarantier) mellan Viscas och sökanden för svaga för att kommissionen skulle kunna fastställa att sökanden fortsatte att utöva ett avgörande inflytande över Viscas under överträdelseperioden januari 2005-januari 2009.


    Top