Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CN0045

    Mål C-45/08: Begäran om förhandsavgörande framställd av Hof van beroep te Brussel (Belgien) den 8 februari 2008 – Spector Photo Group NV och Chris Van Raemdonck mot Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA)

    EUT C 107, 26.4.2008, p. 14–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.4.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 107/14


    Begäran om förhandsavgörande framställd av Hof van beroep te Brussel (Belgien) den 8 februari 2008 – Spector Photo Group NV och Chris Van Raemdonck mot Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA)

    (Mål C-45/08)

    (2008/C 107/21)

    Rättegångsspråk: nederländska

    Hänskjutande domstol

    Hof van beroep te Brussel (Belgien)

    Parter i målet vid den nationella domstolen

    Klagande: Spector Photo Group NV och Chris Van Raemdonck

    Motpart: Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA)

    Tolkningsfrågor

    1)

    Utgör regelverket i direktiv 2003/6/EG (1), särskilt artikel 2 i detta direktiv, en fullständig harmonisering, med undantag för de bestämmelser där medlemsstaterna uttryckligen ges utrymme att komplettera åtgärderna, eller är det sett som en helhet en minimiharmonisering?

    2)

    Skall artikel 2.1 i direktiv 2003/6/EG tolkas så, att redan den omständigheten att en person som avses i artikel 2.1 i nämnda direktiv förfogar över insiderinformation och förvärvar eller avyttrar, eller försöker förvärva eller avyttra, finansiella instrument som omfattas av denna information, för egen eller annans räkning, i sig innebär att denne utnyttjar insiderinformationen?

    3)

    Om svaret på den andra frågan är nekande, skall det då antas att tillämpning av artikel 2 i direktiv 2003/6/EG fordrar att det fattats ett medvetet beslut att utnyttja insiderinformation?

    Om ett sådant beslut inte behöver vara skriftligt, krävs det då att beslutet om utnyttjande framgår av omständigheter som inte kan tolkas på annat sätt, eller räcker det att de kan tolkas på detta sätt?

    4)

    Om hänsyn skall tas till den realiserade vinsten vid fastställande av huruvida en sådan administrativ sanktion som föreskrivs i artikel 14 i direktiv 2003/6/EG är proportionerlig, skall det då antas att offentliggörande av de upplysningar som betraktas som insiderinformation har haft en väsentlig inverkan på kursen för det finansiella instrumentet?

    Om så är fallet, hur stor måste kursrörelsen minst vara för att kunna anses som väsentlig?

    5)

    Oavsett huruvida kursrörelsen efter offentliggörandet av informationen måste vara väsentlig: Vilken tidsperiod skall beaktas, efter att informationen offentliggjorts, för att fastställa kursrörelserna och med utgångspunkt från vilket datum skall den realiserade ekonomiska vinsten bedömas, i syfte att fastställa en lämplig sanktion?

    6)

    Skall artikel 14 i direktiv 2003/6/EG, mot bakgrund av prövningen av sanktionens proportionalitet, tolkas så att om en medlemsstat beslutar att straffrättsliga påföljder får dömas ut vid sidan om de administrativa sanktionerna, måste vid bedömningen av proportionalitet hänsyn tas till möjligheten att en straffrättslig påföljd av ekonomisk art döms ut och till omfattningen av denna påföljd?


    (1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG av den 28 januari 2003 om insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan (marknadsmissbruk) (EUT L 96, s. 16).


    Top