Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0181

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av arbetet inom ramen för stödprogrammet för kärnkraftsavveckling i Bulgarien, Slovakien och Litauen och JRC-programmet under 2022 och tidigare år

    COM/2024/181 final

    Bryssel den 29.4.2024

    COM(2024) 181 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om genomförandet av arbetet inom ramen för stödprogrammet för kärnkraftsavveckling i Bulgarien, Slovakien och Litauen och JRC-programmet under 2022 och tidigare år






























































    1.Sammanfattning och höjdpunkter

    De av Europeiska unionen medfinansierade programmen för kärnkraftsavveckling i Bulgarien, Slovakien och Litauen har uppnått de huvudsakliga mål som fastställdes i den förra fleråriga budgetramen (2014–2020). För den nuvarande fleråriga budgetramen 2021–2027 fastställdes nya mål, och Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrums (JRC) program för avveckling och hantering av radioaktivt avfall ställdes under samma finansieringsbestämmelser. Den samfinansiering som tillhandahållits sedan 2021 kommer att leda till att avvecklingen slutförs i Slovakien och Bulgarien samt stödja Litauen i arbetet med den faktiska nedmonteringen av Ignalinareaktorerna, en teknisk utmaning som aldrig tidigare förekommit ens globalt sett. Finansieringen kommer även att säkra kontinuerliga framsteg med förberedelserna för avveckling och själva avvecklingen, främst vid JRC:s anläggning i Italien, samt avfallshantering och avlägsnande av föråldrad utrustning vid de tre andra JRC-anläggningar (Belgien, Tyskland, Nederländerna) som har infrastruktur för kärnforskning som är i drift.

    Under 2022 fortskred förberedelserna inför viktiga kommande projekt återigen långsammare än planerat, trots framstegen med arbetet på plats som i vissa särskilda fall var utmärkta.

    Följande är viktiga höjdpunkter när det gäller genomförandet av programmen 2022:

    ·I Bulgarien, slutförande av dekontamineringen av reaktorer för att förbereda en senare säker nedmontering samt ytterligare framsteg med uppförandet av ett ytnära slutförvar av låg- och medelaktivt avfall.

    ·I Slovakien, slutförande av nedmonteringen av reaktorerna, inbegripet fragmentering, dekontaminering och packning av samtliga reaktorkomponenter.

    ·I Litauen, slutgiltigt avlägsnande av använda bränsleelement från bränslekylbassängen, så att förberedelserna för nedmontering av de två reaktorerna kan inledas.

    ·Återvinning av stora materialmängder, i synnerhet metaller. I exempelvis Slovakien överskred graden av friklassning av metaller från myndighetskontroll 95 %, och över 3 500 ton har återvunnits.

    ·Vid JRC-Ispra inleddes verksamhet för att lagra okonditionerat avfall av mycket lågaktiv typ vid anläggningen för mellanlagring. Avvecklingsansökan för forskningsreaktorn och anläggningen för högaktiva celler lämnades in, och ett avtal för avlägsnande av obestrålat kärnämne undertecknades.

    ·Vid JRC:s övriga anläggningar (Petten, Karlsruhe, Geel) var programmet fortsatt inriktat på minskning av inventariet av historiskt avfall samt förberedande planering och finansiering av slutförvaring.

    Avvecklingen av kärntekniska anläggningar och hanteringen av genererat avfall inom ramen för ett gemensamt instrument i den fleråriga budgetramen 2021–2027 gynnas av synergieffekter och kunskapsutbyte i syfte att säkerställa spridning av kunskaper och utbyte av erfarenheter via en särskild plattform som JRC håller på att inrätta. Den synergiinriktade strategi som främjats av Europeiska kommissionen har varit särskilt fruktbar i Bulgarien, där utrustning och processer för dekontaminering som tidigare använts i Slovakien har utnyttjats framgångsrikt, vilket inneburit väsentligt högre effektivitet och kostnadsbesparingar. Denna positiva erfarenhet kommer att reproduceras vid övriga anläggningar när så är tillämpligt, med stöd av Europeiska kommissionen.

    2.Programmens ram

    Den fleråriga budgetramen 2021–2027 inbegriper finansieringsprogram för avveckling och hantering av radioaktivt avfall som fastställs i två förordningar( 1 ) (förordningarna). De utgör en gemensam ram för kärnkraftverket Kozloduj (reaktorerna 1–4) i Bulgarien, kärnkraftverket Bohunice V1 i Slovakien, kärnkraftverket Ignalina i Litauen och anläggningarna för kärnforskning vid Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC) i Belgien, Tyskland, Italien och Nederländerna.

    I denna rapport presenteras genomförandet av det arbete som utförts fram till och med 2022 inom ramen för de programmen, i enlighet med artikel 10 i förordningarna.

    2.1.Stödprogrammen för kärnkraftsavveckling

    Den första uppsättningen program, även kallade stödprogrammen för kärnkraftsavveckling, tillhandahåller ekonomiskt stöd till avvecklingen av åtta kärnreaktorer i Bulgarien, Litauen och Slovakien som är uppförda på en särskild förteckning. Programmen inleddes tidigt 2000-tal och grundas på avvecklingsplaner som innehåller tydliga bestämmelser om omfattning, budget och planering. Slutförvaringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i ett djupt geologiskt slutförvaringslager omfattas inte av programmen och ska hanteras av var och en av medlemsstaterna i enlighet med rådets direktiv 2011/70/Euratom( 2 ).

    Europeiska kommissionen upplåter åt Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) att genomföra dessa program för samtliga tre anläggningar (sedan 2001), åt centrala projektförvaltningsbyrån (CPMA) att genomföra Ignalinaprogrammet (sedan 2003), och åt den slovakiska innovations- och energibyrån (SIEA) att genomföra Bohuniceprogrammet (sedan 2016).

    2.2.JRC-programmet för avveckling och avfallshantering

    JRC-programmet för avveckling och avfallshantering innefattar en komplicerad uppsättning särskilda verksamheter och projekt med tillhörande mål. I Ispra (Italien), där större delen av de kärntekniska anläggningarna togs ur drift före 1999 och där det funnits en väletablerad organisationsstruktur sedan programmet inleddes, inbegriper målen säkert slutförvar, avvecklingsförberedelser, avveckling och avfallshantering och omfattar en rad olika föråldrade stora anläggningar och avfallspartier. När det gäller JRC:s övriga anläggningar är målen i stor utsträckning inriktade på hantering av historiskt avfall, minimering av inventariet av radioaktivt avfall och kärnämne, nedmontering av föråldrad utrustning och relativt små anläggningar samt fastställande av planer och inrättande av arbetsgrupper för genomförande av framtida verksamhet inom avveckling och avfallshantering.

    Programmet för avveckling och avfallshantering genomförs av JRC genom direktförvaltning, dvs. JRC:s personal förvaltar programmet, medan verksamheten läggs ut på entreprenad. I enlighet med förordningarnas mål övervägs det som en möjlighet att överföra ansvaret till värdmedlemsstaterna.

    3.Budgetgenomförande och medfinansiering

    Det finansiella stöd som EU tillhandahåller genom förordningarna kommer att göra det möjligt för Bulgarien och Slovakien att slutföra avvecklingen av de berörda reaktorerna. Det kommer även att stödja Litauens fortsatta arbete med en säker och stadig avveckling av kärnkraftverket i Ignalina, en unik process av aldrig tidigare skådad omfattning som inbegriper återhämtning och packning av en stor mängd bestrålad grafit.

    I enlighet med detta kommer finansieringen av Kozloduj- och Bohuniceprogrammen att slutföras inom den nuvarande fleråriga budgetramen 2021–2027 och ingen ytterligare finansiering från EU kommer att behövas. Ignalinaprogrammet planeras däremot pågå fram till 2038 och kan därför kräva ytterligare finansiering från EU efter utgången av den nuvarande fleråriga budgetramen, dvs. från 2028 och framåt. Detta föregriper dock inte några diskussioner om den framtida fleråriga budgetramen.

    Bulgarien och Slovakien har inrättat särskilda nationella fonder som finansierar avvecklingen och hanteringen av radioaktivt avfall. Dessa kompletteras med andra nationella resurser, huvudsakligen från ländernas nationella budgetar. För Ignalinaprogrammet har den litauiska regeringen åtagit sig att tillhandahålla 14 procent av den totala budgeten från nationella källor fram till programmets slut. Förordningarna fastställer högsta medfinansieringssatser som gäller för EU:s bidrag enligt den fleråriga budgetramen 2021–2027. Satserna är 50 % för Kozloduj- och Bohuniceprogrammen och 86 % för Ignalinaprogrammet.

    Tabell 1 visar finansieringsandelarna sedan programmen inleddes tidigt 2000-tal samt ”Budget vid slutförande”, inklusive oförutsedda utgifter och risker. På grundval av övervakningsverksamhet och riskbedömningar som utförts 2022 har kommissionen inga indikationer på att budgetarna kommer att öka.

    Tabell 1: Bidrag till stödprogrammen för kärnkraftsavveckling, miljoner euro

    Stödprogram för kärnkraftsavveckling

    Medlems-stat

    Andra givare

    EU

    Totalt

    Budget vid slutförande

    Kozloduj

    35,7 %

    0,6 %

    63,7 %

    100,0 %

    1 358

    Bohunice

    40,5 %

    0,7 %

    58,8 %

    100,0 %

    1 220

    Ignalina

    14,0 %

    0,7 %

    60,5 %

    75,2 %( 3

    3 345

    Källa: övervakningsrapporter, årliga arbetsprogram, EBRD, CPMA, SIEA.

    Tidsramen för avveckling av JRC:s anläggningar sträcker sig till 2040-talet för Ispra och 2060-talet för Karlsruhe och Geel, eftersom programmet även omfattar experimentella anläggningar som fortfarande är i drift. Avvecklingsscenariot för dessa anläggningar kommer att fastställas under det sista decenniet av deras operativa livslängd. Den nuvarande beräknade budgeten vid slutförandet av avvecklingsverksamheterna i Ispra uppgår till 926 miljoner euro.

    4.Framsteg och resultat

    Europeiska kommissionen övervakar framstegen och resultaten i förhållande till de mål som anges i förordningarna, med hjälp av en utökad uppsättning resultatindikatorer som fastställs i förordningarnas bilagor, däribland resultatvärdemetoden (EVM-systemet)( 4 ). Parallellt med detta övervakas programmens kritiska linje( 5 ) mycket noga, och när risker identifieras föreslås riskreduceringsåtgärder.

    När det gäller stödprogrammen för kärnkraftsavveckling finns det en mycket stor risk för att slutförandet av enskilda program försenas, trots riskreduceringsåtgärder. Den pågående verksamheten på marken bedrivs på ett säkert sätt och ger ingen anledning till oro beträffande utgifterna och tidsplanen. Däremot går inledandet av förberedelserna inför kommande steg så långsamt att det väcker tvivel om huruvida programmen kommer att kunna genomföras före de fastställda slutdatumen.

    4.1.Bulgarien – Kozlodujprogrammet

    Reaktorerna 1–4 i kärnkraftverket Kozloduj är VVER( 6 ) 440/230-reaktorer. Reaktorerna 1 och 2 stängdes under 2002 och reaktorerna 3 och 4 under 2006. Reaktorerna är belägna i närheten av två andra reaktorer (Kozloduj 5 och 6) som är i drift.

    Det statliga företaget för radioaktivt avfall (SERAW) är den operatör som beviljats tillstånd och har ansvar för avveckling och för att bygga och driva den nationella anläggningen för slutförvaring av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall. Företaget står under tillsyn av energiministeriet.

    Under 2022 intensifierade SERAW sina dekontaminerings- och nedmonteringsverksamheter i reaktorbyggnaderna. Likheterna mellan reaktorerna i Bohunice och Kozloduj gav utmärkta möjligheter för utbyte av erfarenheter, metoder och utrustning, vilket minskade riskerna och kostnaderna. SERAW kunde dra nytta av slovakisk know-how och använde begagnad utrustning från Bohunice för dekontaminering av primärkretsarna. Till följd av detta slutfördes dekontamineringen av fyra reaktorer i Kozloduj med optimala resultat och på kortare tid. Figur 1 illustrerar förbättringar till följd av synergieffekter och kunskapsutbyte.

    Figur 1. Jämförelse av resultat (procent) och tidsplan (datum) för reaktordekontamineringen vid Bohunice V1 och Kozloduj, reaktorerna 1–4.

    Efter en framgångsrik dekontaminering inledde SERAW omedelbart nedmonteringen av reaktorernas större delar, såsom huvudventiler och cirkulationspumpar.

    Uppförandet av det ytnära slutförvaret av låg- och medelaktivt avfall (den nationella slutförvaringsanläggningen) inleddes 2017 och slutfördes 2023. Denna milstolpe är avgörande för att säkerställa att programmet kan slutföras i slutet av 2030.

    Ugnskampanjerna vid plasmasmältugnen( 7 ) fortsatte med framgång: Mellan 2019 och 2022 genomförde SERAW fem ugnskampanjer och inledde en sjätte, med en minskning av avfallsvolymen på i genomsnitt 50 gånger. Som ett bidrag till kunskapsutbytet presenteras projektets huvuddrag i en särskild ”kunskapsprodukt” (se avsnitt 5), för att underlätta demonstrationen av affärsnytta för intresserade avfallsförvaltare i EU.

    När det gäller viktiga övervakningsindikatorer hade SERAW i slutet av 2022 bearbetat 1 568 ton metall (14 % av målet enligt den fleråriga budgetramen) och friklassat 6 527 ton olika material för återvinning (50 % av målet enligt den fleråriga budgetramen), medan mängden lagrat radioaktivt avfall överstiger 5 % av målet enligt den fleråriga budgetramen ( 8 ).

    Programmets baslinje för resultat har inte ändrats, och slutförandedatumet är satt till 2030. Figur 2 visar den mängd arbete som utförts (resultatvärdet) jämfört med planen (baslinjen). Baslinjen omfattar oförutsedda utgifter, vilket förklarar en del av skillnaden mellan baslinjen och de faktiska framstegen.

    Figur 2. Kozlodujprogrammet – framsteg och resultat.

    På det hela taget visar indikatorerna att avvecklingsprogrammet i Kozloduj gjorde goda framsteg under 2022. De lärdomar som dragits i Bohunice visar dock att risken för förseningar i den kommande verksamheten måste hanteras i god tid. Europeiska kommissionen hade 2021 begärt att den övergripande tidsplanen skulle stresstestas för att bekräfta huruvida programmets slutförandedatum kunde uppnås samt för att bedöma risker och riskreduceringsåtgärder. De preliminära resultaten av detta arbete bekräftade att risken att programmets slutdatum måste senareläggas är hög, och kommissionen har därför begärt att SERAW ska upprätta en riskreduceringsplan under överinseende av energiministeriet.

    4.2.Slovakien – Bohuniceprogrammet

    Kärnkraftverket Bohunice V1 består av två VVER 440/230-reaktorer. Reaktor 1 stängdes under 2006 och reaktor 2 under 2008. Reaktorerna är belägna i närheten av två andra reaktorer, en reaktor (Bohunice V2) som är i drift och en annan reaktor (Bohunice A1) som är under avveckling.

    Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) är ansvarig operatör för att avveckla Bohunice V1, och står under administrativ tillsyn av ekonomiministeriet. Operatörens uppdrag inbegriper säker avveckling av kärntekniska anläggningar, använt kärnbränsle och hantering av radioaktivt avfall på slovakiskt territorium.

    Under 2022 har JAVYS och deras uppdragstagare fragmenterat, dekontaminerat och förpackat samtliga reaktorkomponenter, och därmed nått en viktig milstolpe i avvecklingsprocessen. Arbetet på plats fortskred i en tämligen tillfredsställande takt även när det gäller nedmontering av andra system i reaktorbyggnaden, och fokus ligger nu på att avlägsna kontaminerad betong från byggnadsstrukturerna.

    Dekontamineringsprocessens effektivitetsnivå var mycket hög, upp till 99 %: mellan juni 2019 och slutet av 2022 dekontaminerades sammanlagt 3 117 ton kontaminerade metalliska material, varav 2 910 ton friklassat material och 173 ton som behöver vidarebehandlas (avklingningslagring eller smältning) innan det kan friklassas.

    När det gäller viktiga övervakningsindikatorer hade JAVYS i slutet av 2022 bortskaffat 5 155 ton metall (16 % av målet enligt den fleråriga budgetramen) och slutförvarat mycket lågaktivt och lågaktivt radioaktivt avfall motsvarande 16 % av målet enligt den fleråriga budgetramen ( 9 ).

    Som tidigare rapporterats( 10 ) tvingades JAVYS revidera sin övergripande programplan och skjuta upp slutdatumet till 2027, utan påverkan på budgeten. Det finns därför en ny baslinje. Figure 3 visar den mängd arbete som utförts (resultatvärdet) jämfört med den nya planen (baslinjen).

    Figur 3. Bohuniceprogrammet – framsteg och resultat

    Bohuniceprogrammet är det mest avancerade av de tre stödprogrammen för kärnkraftsavveckling och kan mycket väl bli världens första slutförda avveckling av en reaktor av typen VVER. Att hålla slutdatumet 2027 förblir dock en stor utmaning, eftersom upphandlingen av den slutliga rivningen av reaktorbyggnaden kvarstår, vilket innebär att ytterligare förseningar inte kan uteslutas i nuläget. Med hjälp av unionens ekonomiska stöd har programmet nu uppnått de viktigaste milstolparna i en avvecklingsprocess och minskat strålningsriskerna på plats med flera tiopotenser. Snart inleds förberedelser för rivning av byggnaden under nästintill konventionella förhållanden.

    4.3.Litauen – Ignalinaprogrammet

    Kärnkraftverket i Ignalina består av två RBMK( 11 ) 1500-reaktorer. Reaktor 1 stängdes under 2004 och reaktor 2 under 2009. Litauen driver inte några andra kärnreaktorer.

    Det statliga företaget för kärnkraftverket i Ignalina (INPP) är den operatör som ansvarar för anläggningarna under avveckling och, sedan 2019, även för anläggningarna för avfallshantering. Företaget står under administrativ tillsyn av energiministeriet.

    I slutet av 2022 hade INPP slutfört avlägsnandet av de använda bränsleelementen från reaktorbyggnaderna och på ett säkert sätt överfört dem till anläggningen för torr mellanförvaring. Detta var en betydande milstolpe när det gäller kärnsäkerhet och minskning av strålningsrisker och banar väg för att nedmontera reaktorns kärnsystem. Samtidigt har INPP också slutfört rengöringen, tömningen och dekontamineringen av bränslekylbassängerna.

    Nedmonteringen av Ignalinareaktorerna är en teknisk utmaning, eftersom det är första gången som en stor reaktor med grafitkärna nedmonteras. I en första etapp, som inleddes 2020 och kommer att pågå fram till 2027, kommer INPP att avlägsna alla yttre komponenter från reaktorbyggnadernas schakt. Planeringen av det efterföljande avlägsnandet av schaktens innehåll – grafit, metallkonstruktioner och fyllnadsmaterial – samt utformandet av anläggningen för tillfällig lagring av bestrålat avfall föregås av alternativstudier( 12 ), som inleddes 2022 och involverar internationellt erkända expertföretag. Eftersom inledandet av alternativstudierna försenades till följd av komplexa upphandlingsförberedelser mellan programmets intressenter kommer programmets slutdatum att behöva omprövas vid alternativstudieetappens slut.

    INPP har inte enligt plan kunnat slutföra upphandlingsförfarandet för uppförandet av det ytnära slutförvaret av låg- och medelaktivt avfall, på grund av en utesluten anbudsgivares rättsliga åtgärder. INPP slutförde dock uppförandet av deponeringsanläggningen för mycket lågaktivt och kortlivat avfall, en första lastning genomfördes och den slutliga idrifttagningen pågår. Efter att dessa anläggningar framgångsrikt har fullbordats kommer INPP att ha alla nödvändiga verktyg för slutförvaring av kortlivat radioaktivt avfall enligt avvecklingsplanen. Under övervakning av de berörda tillsynsmyndigheterna håller en plan på att utarbetas för att omvandla valven för bituminiserat avfall till ett slutförvar.

    När det gäller viktiga övervakningsindikatorer hade INPP i slutet av 2022 nedmonterat 384 ton metall (9 % av målet enligt den fleråriga budgetramen), överfört 4 094 m3 mycket lågaktivt radioaktivt avfall (14 % av målet enligt den fleråriga budgetramen) till slutförvaring samt lagrat 678 m3 låg- och medelaktivt radioaktivt avfall (7 % av målet enligt den fleråriga budgetramen) ( 13 ).

    Programmets baslinje för resultat har inte ändrats, och slutförandedatumet är satt till 2038. Figure 4 visar den mängd arbete som utförts (resultatvärdet) jämfört med planen (baslinjen).

    Figur 4. Ignalinaprogrammet – framsteg och resultat

    4.4.JRC-programmen för avveckling och avfallshantering

    JRC äger flera forskningsanläggningar, däribland forskningsreaktorer, i Ispra (Italien), Karlsruhe (Tyskland), Petten (Nederländerna) och Geel (Belgien). Avvecklingsprogrammet inleddes i Italien i början av 2000-talet, men de övriga anläggningarna är fortfarande i drift och verksamheten begränsas till hantering av historiskt avfall och avlägsnande av kärnämne.

    I Ispra pågår flera verksamheter för hantering av avfall inför slutförvaring:

    ·Utformnings- och tillverkningsverksamheten för uppgradering av systemet för karakterisering av avfall har fortsatt och projektet förväntas vara slutfört före 2023 års utgång.

    ·Superkompakteringen av radioaktivt avfall har skjutits upp med cirka ett år, i väntan på att verksamheten vid den externa anläggningen för superkompaktering ska återupptas.

    ·Uppförandet av en anläggning för återhämtning av nedgrävt bituminiserat historiskt avfall försenades något till följd av en omfattande karakteriseringskampanj som tillsynsmyndigheten krävde för att arbetet på plats skulle få återupptas.

    ·Uppförandet av en bentonitbäddningsanläggning för radioaktivt avfall försenades till följd av kontraktsmässiga problem.

    ·Sedan anläggningen för mellanförvaring tagits i drift har cirka 1 000 tunnor överförts till förvaring.

    ·Behandlingen av radioaktivt avfall fortskred i snabbare takt än planerat; 346 ton avfall och material behandlades, jämfört med ett mål på 305 ton.

    Dessutom inledde JRC hanteringen av kärnämne:

    ·Genomförbarhetsstudierna för lagring av bestrålat kärnämne utanför anläggningen slutfördes.

    ·Arbetet med avlägsnandet av en del av inventariet av obestrålat kärnämne pågår, med utformningen av ompackningsverksamhet och utarbetandet av tillståndsdokumentation.

    Som en del i processen för godkännande av avvecklingen av forskningsreaktorn har miljökonsekvensbedömningen godkänts av italienska myndigheter. Den tillståndsdokumentation som behövdes för att få till stånd en uppdatering av samtliga kärnkraftstillstånd i enlighet med den nya italienska kärnkraftslagen 101/2020 sammanställdes och lämnades in inom tidsfristerna.

    Figure 5 ( 14 ) visar den mängd arbete som utförts (resultatvärdet) jämfört med planen (baslinjen), som fortfarande är oförändrad vad gäller början av programmet. Tids- och kostnadsindikatorer visar att programmet är försenat i förhållande till tidsplanen och kostar mindre än planerat.

    Figur 5. JRC:s framsteg och resultat – Ispra-anläggningen i Italien.

    I Geel bedrivs verksamhet som rör både avfallshantering och avfallskarakterisering samt vissa mindre avvecklingsprojekt. För att minska inventariet av klyvbart material används tre olika tillvägagångssätt: återförande till ursprungslandet, överlämnande till medlemsstaterna och slutförvaring. Under 2023 ingicks avtal om återförande till ursprungslandet för en del av materialet.

    I Petten rör programmet för avveckling och avfallshantering den högflödesreaktor som JRC äger och där det nederländska företaget NRG är operatör och tillståndshavare. Det är fortfarande inte fastställt när reaktorn ska stängas, men tidpunkten är nära kopplad till idrifttagandet av Pallas-reaktorn, som kommer att ersätta den vad gäller produktionskapacitet för medicinska radioisotoper. Pallas-reaktorn har erkänts som högt prioriterad och är under uppförande, men någon tidsplan för att inleda verksamheten har ännu inte fastställts och en överlappande övergångsperiod måste övervägas. JRC räknar med ett slutligt beslut senast under innevarande årtionde. NRG har lämnat in en uppdatering av avvecklingsplanen till tillsynsmyndigheten, och denna uppdatering är nu föremål för noggranna genomgångar och diskussioner mellan JRC och NRG i syfte att närmare fastställa det mest effektiva tillvägagångssättet (organisation, scenarier och utvärdering av relaterade kostnader).

    Ett nytt ramavtal om avlägsnande av historiskt avfall från JRC:s anläggning i Petten har slutförts och de första avfallspartierna kommer att hanteras från och med 2023.

    I Karlsruhe löper programmet för avveckling och avfallshantering parallellt med den vetenskapliga verksamheten vid anläggningarna, och hittills har inget större projekt för infrastrukturavveckling övervägts. Det är fortfarande prioriterat att minska inventariet av kärnämne, liksom att montera ned och överföra till slutförvaring kasserade handskboxar och annan tidigare använd utrustning, inklusive komponenter med högaktiva celler, samt karakterisering av resterande avfallstunnor och överföring till en extern tysk anläggning. År 2022 nådde kampanjen för nedmontering av uttjänta handskboxar, i enlighet med planeringen, delmålet på över 70 %. Tack vare mycket stora satsningar på sanering av avfall från anläggningarna har man under de senaste tio åren kunnat deponera i genomsnitt över 20 ton material per år som konventionellt avfall, vilket har gett betydande ekonomiska besparingar. Detta skulle motivera ytterligare ansträngningar och investering av resurser i saneringsprocesser och arrangemang för avfallskarakterisering.

    5.Kunskapsspridning

    Enligt de mål som fastställs i förordningarna måste kunskap som byggs upp under programmens genomförande spridas på EU-nivå.

    Kunskaperna samlas i ”kunskapsprodukter”. Dessa utgörs av konkreta resultat (såsom dokument, rapporter, tjänster, evenemang, mediematerial) som bygger på sammanställd information/data och möjliggör handling för utvalda användare. Vissa viktiga projekt har varit källor till sådan kunskap.

    Under 2022 genererades och tillgängliggjordes följande kunskapsprodukter:

    ·Bulgarien – plasmasmältugnen i Kozloduj: En översikt över de lärdomar som dragits och den kunskap om bästa praxis som SERAW förvärvat vid behandlingen av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall med hjälp av plasmasmältning.

    ·Slovakien: Erfarenheter från kärnkraftverket Bohunice V1 av riskhantering för avvecklingsprojekt samt tillämpning av Monte Carlo-simuleringar för analys av tidsplaner och kostnadsuppskattningar.

    ·Litauen: INPP:s lärdomar av projektet för installation av en anläggning för behandling av radioaktivt metallavfall.

    Kunskapsproduktionen fortskrider som planerat, och ytterligare kunskapsprodukter väntas bli tillgängliga under kommande år, allteftersom erfarenheterna sammanställs. De kunskapsprodukter som hittills genererats lagras på den nyligen skapade webbplatsen Science Hub( 15 ). Syftet med webbplatsen Science Hub är att lyfta fram initiativet och göra de hittills genererade kunskapsprodukterna allmänt tillgängliga.

    6.Verksamheter som är ett resultat av anbudsinfordringar

    Förordningarna (artikel 10.3) kräver att Europeiska kommissionen årligen rapporterar om den andel verksamheter som är ett resultat av anbudsinfordringar.

    I tabell 2 visas de medel som anslagits av de anförtrodda enheterna och JRC via avtal eller bidrag. I tabellen görs skillnad mellan de verksamheter som är ett resultat av anbudsinfordringar och de som inte är konkurrensutsatta, t.ex. direkta bidrag till avvecklingsoperatörer för löner, små upphandlingar och hantering av radioaktivt avfall.

    Tabell 2:    Uppdelning av verksamheter – 2014–2022 (miljoner euro)

    Program

    Konkurrensutsatta förfaranden

    Ej konkurrensutsatta

    Totalt

    Avtal

    Avtals-
    ändringar

    Avtal

    Bidrag

    Kozloduj

    66 %

    22 %

    4 %

    9 %

    409,5

    Bohunice

    59 %

    33 %

    8 %

    395,1

    Ignalina

    32 %

    8 %

    3 %

    57 %

    428,6

    JRC*

    99,3 %

    0,7 %

    63,1

    Källa: Information som lämnats av anförtrodda enheter inom ramen för stödprogrammen för kärnkraftsavveckling (CPMA, EBRD, SIEA) och JRC.
    * För perioden 2021–2022.

    7.Slutsatser

    Det gjordes fortsatt effektiva framsteg med stödprogrammen för kärnkraftsavveckling 2022, vilket innebar att strålningsriskerna gradvis minskade för EU:s medborgare. Förseningarna i den förberedande verksamheten för framtida projekt ökar dock, vilket innebär att programmen inte kommer att slutföras vid de ursprungligen planerade tidpunkterna. Den samfinansiering som tillhandahållits sedan 2021 kommer att leda till att avvecklingen slutförs i Slovakien och Bulgarien samt stödja Litauen i arbetet med den faktiska nedmonteringen av Ignalinareaktorerna.

    Stresstestet av Kozlodujprogrammets tidsplan, som också underbyggs av en bedömning av huruvida SERAW:s organisatoriska kapacitet är tillräcklig för de kommande avvecklingsfaserna, indikerar att riskreduceringsåtgärder måste fastställas om man ska kunna fortsätta leverera goda resultat. I Slovakien går upphandlingen av det sista betydande rivningskontraktet så långsamt att mållinjen ännu inte är inom synhåll, trots avsevärda framsteg på marken. I Ignalina kommer valet av teknisk lösning för nedmontering av reaktorerna att vara avgörande för bekräftelsen av programmets slutdatum och de allmänna finansieringsbehoven efter 2027.

    Trots dessa motgångar ifrågasätts inte tillräckligheten när det gäller EU:s ekonomiska stöd till programmen i den fleråriga budgetramen 2021–2027.

    De förseningar som rapporteras ovan och i tidigare avsnitt har märkts genom att finansieringen inte har utnyttjats som planerat. Om denna tendens håller i sig kan kommissionen komma att överväga justeringar av budgetplaneringen för programmen i fråga i samband med det årliga budgetförfarandet.

    Inom ramen för JRC-programmet har arbetet för att erhålla de nödvändiga avvecklingstillstånden, trots vissa förseningar på några områden, nästan slutförts, och tillstånden beräknas vara klara mellan 2023 och 2025. Slutförandet av rutterna för avfallshantering försenades till följd av upphävandet av avtalet för uppförande av stationen för bentonitbäddning och förseningar i uppförandet av återhämtningsanläggningen.

    Finansieringen kommer även att säkra kontinuerliga framsteg med förberedelserna för avveckling och själva avvecklingen, främst vid JRC:s anläggning i Italien, samt avfallshantering och avlägsnande av föråldrad utrustning vid de tre andra JRC-anläggningar (Belgien, Tyskland, Nederländerna) som har infrastruktur för kärnforskning som är i drift.

    Under 2024 kommer kommissionen att utarbeta halvtidsutvärderingen av programmen. I samband med denna kommer man också att rapportera om ytterligare viktiga framsteg som gjorts under 2023:

    Kozlodujprogrammet

    ØUppförandet av den nationella slutförvaringsanläggningen slutfördes.

    Bohuniceprogrammet

    ØBetongstrukturer dekontaminerades i syfte att kunna riva byggnader på nästintill konventionellt sätt.

    Ignalinaprogrammet

    ØAlternativstudierna för nedmontering av grafitkärnorna följdes upp.

    JRC

    I Ispra gjordes framsteg med hanteringen av historiskt radioaktivt avfall: tillstånd att behandla metallavfall, att transportera superkompakterbart avfall och att påbörja behandlingen av bituminiserade tunnor. Vidare uppdaterades tillstånden för alla anläggningar( 16 ) och avvecklingstillstånd erhölls för ett komplex för högaktiva celler. Arbete med avlägsnande av obestrålat kärnämne genomfördes.

    I Petten har det nya ramavtalet med nederländska NRG om hantering och konditionering av JRC:s historiska avfall för slutförvaring vid COVRA-anläggningen slutförts, och de första projekten kommer att genomföras från och med 2023. Det som framförallt ger upphov till oro är alltjämt avvecklingen av högflödesreaktorn, för vilken tidpunkten fortfarande är osäker eftersom avvecklingen är nära knuten till idrifttagandet av PALLAS-reaktorn inom detta årtionde. En genomgripande avvecklingsplan, dess struktur, organisation samt scenarier för genomförande och kostnaderna för dessa studeras och diskuteras för närvarande med Nederländerna.

    I Karlsruhe och Geel utgörs betydande verksamheter av avlägsnandet av föråldrad utrustning, minimering av inventariet av radioaktivt avfall och kärnämne, konditionering eller överföring till slutförvar av historiskt avfall och förberedande faser för nedmontering, utfasning eller avveckling av byggnadsdelar.

    (1) ()    Rådets förordning (Euratom) 2021/100 av den 25 januari 2021 om inrättande av ett särskilt finansieringsprogram för avvecklingen av kärntekniska anläggningar och hanteringen av radioaktivt avfall och om upphävande av förordning (Euratom) nr 1368/2013 (EUT L 34, 1.2.2021, s. 3);
    rådets förordning (Euratom) 2021/101 av den 25 januari 2021 om inrättande av stödprogrammet för avveckling av kärnkraftverket Ignalina i Litauen och om upphävande av förordning (EU) nr 1369/2013 (EUT L 34, 1.2.2021, s. 18).
    (2) ()    Rådets direktiv 2011/70/Euratom av den 19 juli 2011 om inrättande av ett gemenskapsramverk för ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall (EUT L 199, 2.8.2011, s. 48).
    (3) ()    De totala finansieringsbeloppen från den fleråriga budgetramen 2021–2027 och tidigare fleråriga budgetramar omfattar inte hela programmet för Litauen, som enligt plan ska fortsätta (till skillnad från Bulgarien och Slovakien) efter 2027.
    (4) ()    ISO 21508:2018 – Resultatvärdemetoden i projekt- och programförvaltning.
    (5) ()    Inom projektplanering är den kritiska linjen den längsta sekvens av uppgifter som måste utföras för att framgångsrikt slutföra projektet. Om uppgifter längs den kritiska linjen försenas blir hela projektet försenat.
    (6) ()    Вводо-водяной энергетический реактор / vodo-vodyanoi energetichesky reaktor (VVER – vatten-vattenkärnreaktor) är en serie tryckvattenreaktorer.
    (7) ()    Plasmasmältugnen är den första anläggningen i sitt slag för volymminskning av radioaktivt avfall. I ugnen används värmebehandling vid mycket hög temperatur som genererar avfall i en fast form som är särskilt stabil och säker. Enligt operatörens uppskattning kommer projektet att leda till besparingar på omkring 40 % jämfört med andra processer för bearbetning och slutförvar av lågaktivt avfall, såsom tekniker för superkompaktering.
    (8) ()    Mer information om resultatindikatorer finns på sidan    
    Nuclear Decommissioning - Performance (europa.eu) .
    (9) ()    Mer information om resultatindikatorer finns på sidan    
    Nuclear Decommissioning - Performance (europa.eu) .
    (10) ()    Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av arbetet inom ramen för stödprogrammet för kärnkraftsavveckling i Bulgarien, Slovakien och Litauen och JRC-programmet under 2021 och tidigare år, COM(2022) 663 final.
    (11) ()    Реактор Большой Мощности Канальный / reaktor bolshoy moshchnosti kanalnyy (RBMK – ”högtrycksreaktor av kanaltyp”) är en typ av grafitmodererad kärnkraftsreaktor (samma typ som var installerad i Tjernobyl).
    (12) ()    En alternativstudie är en iterativ process bestående av identifiering, bedömning och definition av olika alternativ.
    (13) ()    Mer information om resultatindikatorer finns på sidan    
    Nuclear Decommissioning (Lithuania) - Performance (europa.eu) .
    (14) ()    Under 2022 genomfördes en omfördelning av budgeten för olika uppgifter inom ramen för flera projekt, så att större medel avsattes för de uppgifter som ska utföras under de operativa faserna och mindre för utformnings-, tillstånds- och upphandlingsfaserna. Kurvan över resultatvärdet (grön) visar därför på en nedåtgående trend, som dock vände i början av 2023.
    (15) ()     https://joint-research-centre.ec.europa.eu/scientific-activities-z/eu-nuclear-decommissioning-knowledge-management_en .
    (16) ()    I enlighet med den nya italienska kärnkraftslagen 101/2020.
    Top