Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024AE0543

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2009/38/EG vad gäller inrättandet av europeiska företagsråd och deras funktionssätt och effektiv tillämpning av rättigheterna till gränsöverskridande information och samråd (COM(2024) 14 final - 2024/0006(COD))

    EESC 2024/00543

    EUT C, C/2024/4664, 9.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj

    European flag

    Europeiska unionens
    officiella tidning

    SV

    C-serien


    C/2024/4664

    9.8.2024

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2009/38/EG vad gäller inrättandet av europeiska företagsråd och deras funktionssätt och effektiv tillämpning av rättigheterna till gränsöverskridande information och samråd

    (COM(2024) 14 final - 2024/0006(COD))

    (C/2024/4664)

    Föredragande:

    Sophia REISECKER

    Rådgivare

    Aline Conchon (för grupp II)

    Wolfgang Greif (för föredraganden, grupp II)

    Remiss

    Europaparlamentet, 26.2.2024

    Europeiska unionens råd, 29.2.2024

    Rättslig grund

    Artikel 153.1 och 153.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig sektion

    Sysselsättning, sociala frågor och medborgarna

    Antagande av sektionen

    23.5.2024

    Antagande vid plenarsessionen

    30.5.2024

    Plenarsession nr

    588

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    130/100/11

    1   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    På grundval av befintliga yttranden välkomnar Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) de lagstiftningsåtgärder som kommissionen vidtagit för att revidera direktiv 2009/38/EG (1) när det gäller minimikrav för inrättandet av europeiska företagsråd och säkerställande av att de fungerar effektivt.

    1.2

    I linje med tidigare yttranden ställer sig EESK bakom syftet att stärka effektiviteten i och genomförandet av de europeiska företagsrådens rättigheter i syfte att skapa rättssäkerhet genom att förtydliga centrala begrepp i direktivet om europeiska företagsråd. Detta gäller särskilt definitionen av gränsöverskridande verksamhet, tillgång till tillräckliga resurser för de europeiska företagsråden, tillgång till rättslig prövning och ett stärkt åtagande från medlemsstaternas sida om att tillhandahålla effektiva och tillräckligt avskräckande sanktioner för överträdelser av de europeiska företagsrådens rättigheter.

    1.3

    EESK välkomnar kommissionens avsikt att se över den standard som syftar till att göra informations- och samrådsprocessen mer effektiv och meningsfull genom att föreslå tillägg till tilläggsföreskrifterna, att öka frekvensen för ordinarie möten i de europeiska företagsråden samt att införa ett motiverat svar från företagsledningarna på de europeiska företagsrådens yttranden. Kommittén ställer sig också bakom att de fackliga företrädarna får en förstärkt roll när det gäller att i egenskap av experter biträda de europeiska företagsråden.

    1.4

    I synnerhet stöder vi de viktiga ändringarna i fråga om de europeiska företagsrådens och deras medlemmars förmåga att fullgöra sina uppgifter. Detta gäller särskilt de resurser som ska tillhandahållas av ledningen. Närmare uppgifter om detta måste fastställas gemensamt i det relevanta avtalet om ett europeiskt företagsråd i samband med frågor om utbildning, experter och juridiskt biträde samt de avsedda förtydligandena om sekretess.

    1.5

    EESK stöder överlag kommissionens förslag och betonar att den föreslagna översynen av direktivet bör förbättra de europeiska företagsrådens roll när det gäller att skapa en förtroendebaserad kultur för social dialog i företag till gagn för konkurrenskraft och arbetstillfällen av hög kvalitet, men gör följande rekommendationer:

    1.5.1

    För att säkerställa största möjliga rättssäkerhet när det gäller det gränsöverskridande tillämpningsområdet för de europeiska företagsrådens befogenheter bör både skäl 12 och skäl 16 i det nuvarande direktivet om europeiska företagsråd ingå i dess artikeldel.

    1.5.2

    För att hålla jämna steg med förändringarna i företagskulturen bör definitionen av ”kontrollerande företag” ändras så att även företag som säljer varor eller tillhandahåller tjänster genom franchise- eller licensavtal omfattas av direktivets tillämpningsområde.

    1.5.3

    För att garantera att det reviderade direktivet införlivas och genomförs korrekt måste kommissionen använda sig av effektiva övervaknings- och genomförandeverktyg. Kommissionen skulle också kunna överväga att inrätta en expertgrupp för att stödja genomförandet.

    1.5.4

    För att återspegla omvälvningarna till följd av klimatförändringar, demografiska förändringar och kompetensbrist bör omfattningen av de frågor som de europeiska företagsråden behandlar utökas genom att frågor såsom investeringar, utbildning, hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, dataskydd och klimatomställning införlivas i direktivets tilläggsföreskrifter i syfte att uppmuntra till att de inbegrips bland de frågor som ska fastställas i avtal om europeiska företagsråd. Dessutom bör de europeiska företagsråden ges rätt att föreslå sina egna frågor.

    1.5.5

    När det gäller information som företagsledningen tillhandahåller i förtroende efterlyser EESK ytterligare förtydliganden för att säkerställa att företagen uppfyller sina rättsliga skyldigheter och att de europeiska företagsrådens medlemmar kan dela med sig av information till nationella eller lokala fackföreningar och arbetstagarrepresentanter.

    1.5.6

    För att skydda befintliga välfungerande europeiska företagsråd anser kommittén att det tydligt bör anges att avtal om europeiska företagsråd från tiden före direktivet kan förbli oförändrade, så länge som detta överenskommits mellan det europeiska företagsrådet och den centrala ledningen, och att det således inte finns någon skyldighet att omförhandla de ”reguljära” avtalen om europeiska företagsråd.

    1.5.7

    För att säkerställa standarderna vid omförhandlingar av avtal om europeiska företagsråd från tiden före direktivet bör en klausul om upprätthållande av skyddsnivån tillämpas och status quo bör bibehållas till dess att ett nytt avtal har ingåtts.

    1.5.8

    För att säkerställa att sanktionerna för bristande efterlevnad av de europeiska företagsrådens rättigheter är effektiva och tillräckligt avskräckande bör medlemsstaternas skyldighet att fastställa lämpliga ekonomiska sanktioner vara proportionerlig och baserad på relevanta kriterier (t.ex. ett företags globala omsättning), jämförbara med dem som fastställs i den allmänna dataskyddsförordningen.

    1.5.9

    Kommittén stöder dessutom en utvidgning av rätten att kräva ett domstolsföreläggande för att tillfälligt upphäva ett företags beslut till dess att processen med att informera och samråda med de europeiska företagsråden har slutförts på ett korrekt sätt.

    1.6

    Vi uppmanar de lagstiftande institutionerna att snabbt gå vidare med översynen av direktivet om europeiska företagsråd i linje med kommissionens förslag, och att även beakta rekommendationerna i detta yttrande.

    2   Inledning

    2.1

    På grundval av befintliga yttranden välkomnar EESK att kommissionen har vidtagit lagstiftningsåtgärder för att revidera direktiv 2009/38/EG när det gäller minimikrav för inrättandet av europeiska företagsråd och säkerställande av att de fungerar effektivt (2).

    2.2

    Kommissionens förslag som svar på Europaparlamentets respektive resolutioner (3) kan ses som resultatet av en bred politisk diskussion, som inbegrep ett samråd med arbetsmarknadens parter i två steg, under vilket parterna uttryckte motsatta åsikter om behovet av att se över direktivet, vilket ledde till att kommissionen beslutade om ett lagstiftningsinitiativ på EU-nivå. (4)

    2.3

    Kommissionens förslag bygger på en omfattande utvärdering och ingående studier av den nuvarande rättsliga situationen och praxis i etablerade europeiska företagsråd. (5) Det innehåller konkreta förslag till rättsliga förtydliganden och ändringar och syftar samtidigt till att vidareutveckla de allmänt accepterade positiva effekterna av gränsöverskridande information till och samråd med anställda i företag. Det syftar också till att de europeiska företagen ska vara fortsatt konkurrenskraftiga, genom att bidra till deras förmåga att vara lönsamma och lyckas på marknaden samt skapa värde för sig själva och samhället i stort, och samtidigt bidra till bättre beslutsfattande genom att stärka det ömsesidiga förtroendet mellan ledning och anställda.

    2.4

    EESK har i flera yttranden framfört följande synpunkter som antagits med stor majoritet (6):

    EESK konstaterar att de europeiska företagsråden i årtionden har gett positiva bidrag till företagens långsiktiga ekonomiska, sociala och miljömässiga mål, särskilt i samband med både den digitala och den gröna omställningen.

    Kommittén betonar att de europeiska företagsråden måste ges en större roll när det gäller att förbättra deras förmåga att förutse förändringar i händelse av stora företagsomvandlingar och transnationella omstruktureringsprocesser.

    Vi efterlyser samtidigt en avsevärd ökning av effektiviteten i och genomförandet av de europeiska företagsrådens rättigheter, förbättringar när det gäller sanktioner vid överträdelser av dessa rättigheter och bättre tillgång till rättslig prövning.

    2.5

    I linje med detta noterar EESK med tillfredsställelse att kommissionen har vidtagit rättsligt bindande åtgärder för att ta itu med iakttagna och påvisade företeelser som kan betraktas som brister i det befintliga direktivet i syfte att

    undvika omotiverad ojämlik behandling i förfaranden för att informera och samråda med arbetstagare på gränsöverskridande nivå,

    garantera lika villkor för företag genom att skapa rättslig klarhet om de centrala begreppen i direktivet och genom att sätta stopp för det lapptäcke av situationer som orsakas av alltför olikartade nationella införlivandelagar och hantera den parallella förekomsten av olika typer av avtal om europeiska företagsråd,

    säkerställa ett effektivare och mer meningsfullt förfarande för att informera och samråda med de europeiska företagsråden innan ett företagsbeslut i gränsöverskridande frågor fattas, utan att det påverkar ledningens ansvar och inom rimlig tid,

    främja ett effektivare och mer ändamålsenligt sätt att inrätta europeiska företagsråd, med beaktande av en jämn könsfördelning, och

    förbättra de resurser som finns tillgängliga för europeiska företagsråd och främja ett effektivt genomförande av direktivet för att förbättra efterlevnaden.

    2.6

    I detta yttrande framför EESK främst synpunkter på i vilken utsträckning de mål som kommissionen fastställt i sitt förslag till översyn av befintlig lagstiftning kan uppnås. Kommittén har också för avsikt att ta upp obesvarade frågor och lägga fram förslag till tillägg eller ändringar i detta syfte.

    3   Allmänna kommentarer till kommissionens förslag

    3.1

    EESK instämmer i kommissionens åsikt att arbetstagarnas rätt till information och samråd i företag fastställs i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna (7). Dessa rättigheter måste genomföras på ett heltäckande och korrekt sätt och tillämpas effektivt, och deras effektivitet måste förbättras i lagstiftning och praxis. EESK understryker tydligt att de europeiska företagsråden syftar till gränsöverskridande information och samråd, och att de inte är organ för förhandlingar eller medbestämmande.

    3.2

    EESK uppmanar de lagstiftande institutionerna att snabbt gå vidare i förfarandet för att se över direktivet om europeiska företagsråd, med målet att tillämpa effektiva rättigheter till gränsöverskridande information och samråd och samtidigt säkerställa ett högkvalitativt beslutsfattande i multinationella företag som omfattas av direktivet.

    3.3

    Kommittén är övertygad om att en vidareutveckling av det sociala regelverket i linje med genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter kommer att bidra till att stimulera Europas demokratiska infrastruktur.

    3.4

    EESK stöder det faktum att kommissionen strävar efter att inrätta en ny standard för en effektivare och mer meningsfull informations- och samrådsprocess genom att föreslå konkreta tillägg till tilläggsföreskrifterna, tillsammans med andra som rör frekvensen för ordinarie möten i de europeiska företagsråden och företagens skyldigheter att säkerställa en korrekt uppföljning av de europeiska företagsrådens yttranden. Kommittén noterar också erkännandet av fackföreningarnas roll när det gäller att i egenskap av experter biträda de europeiska företagsråden och förtydligandet att kostnader för rättsligt bistånd bör ingå i de driftskostnader som ledningen ska stå för, vilka ska fastställas gemensamt i det relevanta avtalet om ett europeiskt företagsråd.

    3.5

    EESK noterar också kommissionens avsikt att förtydliga medlemsstaternas skyldighet att tillhandahålla effektiva och tillräckligt avskräckande påföljder genom att överföra dessa väsentliga krav från direktivets skäl till dess artikeldel. Detta bör främja en effektiv tillämpning av direktivet.

    3.6

    EESK understryker att information och samråd på europeisk och nationell/lokal nivå är separata men sammanlänkade processer. Även om de kan avse samma åtgärd kan olika aspekter behandlas på de olika nivåerna. Översynen får inte ändra det faktum att direktivet om europeiska företagsråd inte påverkar tillämpningen av bestämmelser i nationell lagstiftning om information till och samråd med arbetstagare på lokal nivå och att metoder för att koppla samman nationella och europeiska förfaranden måste föreskrivas i avtalen om europeiska företagsråd för att säkerställa effektivitet, konsekvens och rättssäkerhet.

    3.6.1

    EESK välkomnar kommissionens avsikt att klargöra presumtionen om gränsöverskridande verksamhet i frågor som omfattas av de europeiska företagsrådens rätt till information och samråd, och anser att både skäl 12 och skäl 16 i det nuvarande direktivet om europeiska företagsråd, där det gränsöverskridande tillämpningsområdet för de europeiska företagsrådens befogenheter fastställs, bör överföras till direktivets artikeldel.

    3.7

    EESK stöder kommissionens avsikt att förtydliga direktivet när det gäller frågor såsom effektiv information och effektivt samråd, begreppet gränsöverskridande verksamhet, rättigheterna för europeiska företagsråds medlemmar och experter, omfattningen av europeiska företagsråds finansiering, inrättande av särskilda förhandlingsorgan och deltagande i extra möten.

    3.7.1

    EESK stöder fullt ut målet att främja inrättandet av europeiska företagsråd i företag med en gränsöverskridande dimension och betonar behovet av ökat stöd till alla partner som är involverade i praktiken. Införlivandet av fler företag i direktivets tillämpningsområde kommer att bidra till att avsevärt öka antalet europeiska företagsråd på den inre marknaden och stärka genomförandet av dem inom alla sektorer av våra ekonomier (handel, besöksnäring osv.).

    3.7.2

    För att hålla jämna steg med förändringarna i företagskulturen rekommenderar EESK också att definitionen av ”kontrollerande företag” i artikel 3 i direktivet ändras så att även företag som säljer varor eller tillhandahåller tjänster genom franchise- eller licensavtal omfattas av direktivets tillämpningsområde.

    3.8

    EESK noterar att kommissionens förslag, i motsats till tidigare direktiv om europeiska företagsråd, inte längre innehåller en separat artikel (8) som föreskriver en utvärdering ett par år efter ikraftträdandet av huruvida de reviderade bestämmelserna genomförts på ett korrekt sätt, inbegripet ett mandat att lägga fram lämpliga förslag till vidareutveckling.

    3.8.1

    För att garantera ett korrekt införlivande och genomförande uppmanar EESK kommissionen att använda sig av effektiva övervaknings- och genomförandeverktyg. Kommissionen skulle också kunna överväga att inrätta en särskild expertgrupp bestående av företrädare för arbetsmarknadens parter på europeisk nivå, medlemsstaterna och kommissionen, i syfte att stödja genomförandet av direktivet.

    4   Kommentarer till specifika ändringar i kommissionens förslag

    4.1

    Omfattningen av de frågor som de europeiska företagsråden behandlar: Praktisk erfarenhet av arbetet i de europeiska företagsråden visar att de frågor som är föremål för information och samråd inte bör begränsas till den befintliga förteckning som anges i tilläggsföreskrifterna. Den pågående omvandlingen av våra samhällen till följd av de kombinerade effekterna av klimatförändringar, digitalisering, demografiska förändringar och kompetensbrist kräver att den sociala dialogen i multinationella företag intensifieras. Denna sociala dialog bör inriktas på strategiska frågor, inbegripet men inte begränsat till investeringar, utbildning, hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, dataskydd och klimatomställning.

    4.1.1

    EESK hade förväntat sig att dessa frågor också skulle införlivas i tilläggsföreskrifterna i det ändrade direktivet om europeiska företagsråd och att de europeiska företagsråden skulle få rätt att föreslå sina egna frågor. För att ta itu med företagsspecifika omständigheter uppmanar vi dock respektive partner att också fastställa de frågor som ska tas upp i varje enskilt avtal om ett europeiskt företagsråd.

    4.2

    Förslag för att säkerställa effektiv information och effektiva samråd: EESK förstår syftet med att förtydliga att information ska lämnas i god tid och att detta i princip bör ske vid plenarmötena. Vi noterar med tillfredsställelse det föreslagna nya kravet på att yttranden som europeiska företagsråd lagt fram under samrådsprocessen ska få ett motiverat skriftligt svar från den centrala ledningen innan företaget fattar beslut om åtgärden i fråga. Detta krav, som redan finns i ett stort antal etablerade europeiska företagsråd, får inte påverka ledningens ansvar och måste genomföras inom rimlig tid. De respektive informations- och samrådsförfarandena skulle kunna fastställas inom ramen för enskilda avtal om europeiska företagsråd.

    4.3

    Antal möten i de europeiska företagsråden: EESK välkomnar att kommissionen främjar en utvidgning av den sociala dialogen med de europeiska företagsråden genom att i tilläggsföreskrifterna föreslå två möten per år (i stället för ett) mellan de europeiska företagsråden och den centrala ledningen. Detta bör säkerställa att minst två ordinarie möten blir normen i etablerade europeiska företagsråd.

    4.4

    Tillräckliga resurser för de europeiska företagsråden: EESK stöder ändringarna avseende de europeiska företagsrådens och deras medlemmars förmåga att fullgöra sina uppgifter. Detta gäller i synnerhet resurser som ska tillhandahållas av ledningen för utbildning, sakkunskap (inbegripet om den tillhandahålls av en behörig erkänd facklig organisation på EU-nivå), juridiskt biträde samt förmågan att samarbeta med lokala arbetstagarrepresentanter eller, i deras frånvaro, alla anställda. Dessa kostnader bör anmälas till ledningen i förväg, så att den kan planera i enlighet med detta.

    4.5

    Främjande av jämnare könsfördelning i de europeiska företagsråden: EESK välkomnar kommissionens uppmaning om att en jämn könsfördelning i möjligaste mån ska beaktas i de europeiska företagsrådens sammansättning. Genom att sätta upp ett ambitiöst mål sänder kommissionen ett viktigt budskap om att kvinnor måste ges en jämlik roll i den sociala dialogen.

    4.6

    Tillgång till rättslig prövning: Kommittén ställer sig positiv till kommissionens förslag om att säkerställa att alla som har rättigheter enligt direktivet har möjlighet och förmåga att hävda sina rättigheter. EESK välkomnar därför att man stärker medlemsstaternas skyldighet att säkerställa effektiva rättsmedel och tillgång till rättslig prövning och övervakningen av att de fullgör denna skyldighet. Vi noterar kommissionens synsätt när det gäller rollen för alternativ tvistlösning, där man understryker att sådana mekanismer inte kan förhindra att en fråga hänskjuts till en domstol. EESK noterar att ett antal medlemsstater har utarbetat alternativa tvistlösningsmekanismer på grundval av erfarenheter från befintliga medlings- och förlikningsmekanismer för tvister mellan arbetsmarknadens parter. Samtidigt som sådana nationella system för tidigare tvistlösning utanför domstol respekteras måste det säkerställas att detta inte inkräktar på tillgången till rättslig prövning, som garanteras av de grundläggande rättigheterna (artikel 47 i stadgan).

    4.7

    Sanktioner och åtgärder för att förbättra efterlevnaden: Såsom framgår av en mängd forskning och kommissionens egen bedömning har det fastställts att sanktionerna för bristande efterlevnad av de europeiska företagsrådens rättigheter i ett antal medlemsstater är ineffektiva, oproportionerliga och inte tillräckligt avskräckande. EESK välkomnar medlemsstaternas skyldighet att i enlighet med artikel 153 i EUF-fördraget fastställa lämpliga ekonomiska sanktioner, som ska vara effektiva, tillräckligt avskräckande och proportionerliga samt ta hänsyn till företagets storlek och finanser.

    4.7.1

    EESK efterlyser proportionerliga böter som är baserade på relevanta kriterier (t.ex. ett företags globala omsättning), jämförbara med dem som fastställs i annan nyligen antagen EU-lagstiftning. (9) Vi stöder dessutom en utvidgning av rätten att kräva ett domstolsföreläggande för att tillfälligt upphäva ett företagsbeslut till dess att det europeiska företagsrådets informations- och samrådsförfarande har slutförts på ett korrekt sätt, något som har tillämpats i vissa länder.

    4.8

    Avskaffande av undantag och anpassning av befintliga avtal: Ett antal av de så kallade frivilliga avtal om europeiska företagsråd som ingåtts enligt artikel 13 i det ursprungliga direktivet om europeiska företagsråd (94/45/EG) eller som ingåtts eller reviderats under övergångsperioden efter antagandet av det omarbetade direktiv 2009/38/EG fungerar väl, men andra gör det inte. Det är inte längre motiverat att undanta de cirka 260 europeiska företagsråd som inrättats genom avtal från tiden före direktivet från möjligheten att tillämpa de krav som fastställs i EU-lagstiftningen, nästan 30 år efter dess antagande.

    4.8.1

    Samtidigt som det införs bestämmelser om att alla avtal skulle kunna omfattas av de nya kraven anser EESK att det är mycket viktigt att skydda de befintliga europeiska företagsråd som fungerar väl genom att se till att eventuella ändringar för dessa organ inte automatiskt blir obligatoriska och att befintliga bestämmelser i avtal om europeiska företagsråd från tiden före direktivet som går utöver den ändrade bilaga I kan förbli oförändrade, förutsatt att detta överenskommits mellan det europeiska företagsrådet och den centrala ledningen och att befintliga avtal fortsätter att gälla enligt nationell införlivandelagstiftning. Vid omförhandling av avtal från tiden före direktivet bör en klausul om upprätthållande av skyddsnivån tillämpas och status quo bör bibehållas till dess att ett nytt avtal har ingåtts. EESK uppmanar också kommissionen att uttryckligen klargöra att det inte finns någon skyldighet att omförhandla de ”reguljära” avtal om europeiska företagsråd (som ingåtts i enlighet med artiklarna 5 och 6 i de tidigare direktiven om europeiska företagsråd) på vilka det ändrade direktivet automatiskt kommer att vara tillämpligt.

    4.9

    Förslag om sekretessklausuler: EESK anser att det är lämpligt att kräva att ledningen under alla omständigheter informerar de europeiska företagsråden om de skäl som motiverar sekretessen för den information som sprids. Det krävs åtgärder för att garantera att de grundläggande rättigheterna till information och samråd inte undergrävs av omotiverade begränsningar i överföringen av information. Det måste säkerställas såväl att information ges till och samråd sker med arbetstagarrepresentanter på ett korrekt sätt som att företaget kan fatta beslut på ett effektivt sätt, samt att motiverad sekretess upprätthålls under hela processen.

    4.10

    EESK efterlyser ytterligare klarhet genom att det införs en bestämmelse enligt vilken medlemmar i europeiska företagsråd kan dela med sig av information till nationella eller lokala fackföreningar och/eller arbetstagarrepresentanter i syfte att fullgöra sina skyldigheter att samarbeta med lokala företrädare. Vid detta förtydligande måste hänsyn tas till att man vid beslut om konfidentiell behandling av information som fattas av ledningen kan behöva se till att företaget efterlever eventuella rättsliga skyldigheter. Utlämnande och spridning av konfidentiell information till tredje part omfattas av de villkor och begränsningar som fastställs i EU-lagstiftning och nationell lagstiftning.

    Bryssel den 30 maj 2024.

    Oliver RÖPKE

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande


    (1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/38/EG av den 6 maj 2009 om inrättande av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (omarbetning) (Text av betydelse för EES ) (EUT L 122, 16.5.2009, s. 28).

    (2)  Detta positiva mottagande av COM(2024) 14 final ligger i linje med kommitténs nyligen antagna uppmaning till kommissionen att vidta rättsliga åtgärder för att öka genomslaget av de europeiska företagsrådens arbete, Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Demokrati i arbetslivet (Förberedande yttrande på begäran av det spanska ordförandeskapet) ( EUT C 228, 29.6.2023, s. 43 (punkterna 4.1.6 och 4.1.7).

    (3)  Europaparlamentets resolution av den 16 december 2021 om demokrati i arbetslivet: ett europeiskt ramverk för arbetstagares rätt till medverkan och översynen av direktivet om ett europeiskt företagsråd (2021/2005(INI)) (EUT C 251, 30.6.2022, s. 104), Europaparlamentets resolution av den 2 februari 2023 med rekommendationer till kommissionen om revidering av direktivet om europeiska företagsråd (2019/2183(INL)) (EUT C 267, 28.7.2023, s. 2).

    (4)  Alla fackliga organisationer i detta samråd med arbetsmarknadens parter på europeisk nivå ansåg att det fanns ett behov av en rättsligt bindande översyn av lagstiftningen om europeiska företagsråd för att åtgärda bristerna i direktivet, men de flesta arbetsgivarorganisationer argumenterade mot en översyn, eftersom de ansåg att den befintliga lagstiftningen var ändamålsenlig och att ingen ytterligare regelbörda bör läggas på multinationella företag, utifrån antagandet att alltför detaljerade regler kan hämma effektiva informations- och samrådsprocesser.

    (5)   COM(2018) 292 final, ICF (2023).

    (6)  Se i synnerhet: Yttrande av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Social dialog som en viktig pelare för ekonomisk hållbarhet och ekonomiers motståndskraft, med beaktande av inverkan av den livliga offentliga debatten i medlemsstaterna (förberedande yttrande) ( EUT C 10, 11.1.2021, s. 14 (punkterna 5.4 och 5.9), Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Industriell omvandling mot en grön och digital europeisk ekonomi: lagstiftningskrav och arbetsmarknadsparternas och det civila samhällets roll (förberedande yttrande) ( EUT C 56, 16.2.2021, s. 10, Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Ingen grön giv utan en social giv (yttrande på eget initiativ) ( EUT C 341, 24.8.2021, s. 23 (punkt 3.9), där det hänvisas till att förbättra genomförandet av direktivet om europeiska företagsråd, och Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Demokrati i arbetslivet (Förberedande yttrande på begäran av det spanska ordförandeskapet) ( EUT C 228, 29.6.2023, s. 43 (punkterna 1.6, 4.1.6 och 4.1.7), där man, med en två tredjedels majoritet, efterlyser en översyn av direktivet om europeiska företagsråd (se de ändringsförslag som lagts fram av medlemmar i Arbetsgivargruppen och som bifogas yttrandet, som delvis uttrycker arbetsgivarföreträdarnas grundläggande motstånd mot en översyn av direktivet).

    (7)  EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, artikel 27.

    (8)  Se artikel 15 i Rådets direktiv 94/45/EG av den 22 september 1994 om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (EGT L 254, 30.9.1994, s. 64) och artikel 15 i direktiv 2009/38/EG.

    (9)  En möjlig hänvisning kan vara artikel 83.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (Text av betydelse för EES) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1).


    BILAGA

    Följande ändringsförslag avslogs under debatten, men fick minst en fjärdedel av rösterna (artikel 74.3 i arbetsordningen):

    ÄNDRINGSFÖRSLAG 1

    SOC/791 – Europeiska företagsråd

    Ersätt hela det yttrande som lagts fram av SOC-sektionen med följande text (förklaring/motivering finns i slutet av dokumentet):

    EESK:s ändringsförslag

    1   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    En välfungerande social dialog och ett meningsfullt deltagande av arbetstagare, med respekt för arbetsmarknadsparternas oberoende och med beaktande av särdragen i medlemsstaternas arbetsmarknadssystem och företagsspecifika behov, är det bästa sättet att förutse och hantera förändringar på arbetsplatsnivå.

    1.2

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) anser att den översyn av direktivet som kommissionen föreslår (1), i synnerhet på begäran av Europaparlamentet, i stor utsträckning skulle göra de europeiska företagsrådens funktionssätt överdrivet komplicerat och riskera att omvandla de europeiska företagsråden från verktyg för konstruktiv information och konstruktivt samråd på företagsnivå till dåligt fungerande och betungande källor till tvister och rättslig osäkerhet, vilket skulle undergräva den välbehövliga samarbetsandan och tilliten på arbetsplatsnivå.

    1.3

    EESK föreslår att avtal från tiden före direktivet ska kunna existera med respekt för deras specifika rättsliga status och utan att de åläggs obligatoriska krav.

    1.4

    EESK anser att den nuvarande definitionen av gränsöverskridande verksamhet inte bör ändras, eftersom det i definitionen med rätta anges att frågor endast kan betraktas som gränsöverskridande om de berör minst två företag eller driftställen i företaget eller gruppen som är belägna i två olika medlemsstater.

    1.5

    EESK välkomnar kommissionens ståndpunkt att de europeiska företagsråden inte är medbestämmandeorgan och inte får försena beslutsfattandet i företagen.

    1.6

    EESK anser att direktivet inte får hindra företag från att fatta beslut inom rimlig tid och skyndsamt, vilket är nödvändigt i ett snabbt föränderligt företagsklimat, med full respekt för nationella informations- och samrådsförfaranden. EESK betonar att samråd, möten och bidrag från europeiska företagsråd också måste vara möjliga via digitala kanaler.

    1.7

    EESK betonar att det för att skydda konfidentiell affärsinformation och säkerställa ett smidigt beslutsfattande måste vara ledningens exklusiva befogenhet att besluta om informationens konfidentiella karaktär.

    1.8

    EESK påpekar att det gällande direktivet gör det möjligt att få hjälp av en expert, varför anlitandet av ytterligare experter måste godkännas på förhand av ledningen.

    1.9

    EESK avvisar tanken om att den centrala ledningen ska täcka kostnaderna för juridiskt biträde och deltagande i administrativa eller rättsliga förfaranden. Dessa kostnader bör, såsom är fallet för närvarande, fördelas i enlighet med nationell rätt.

    1.10

    EESK beklagar kommissionens strategi att uppmuntra rättsliga ingripanden i stället för att främja alternativa tvistlösningsmekanismer som kan stödja framförhandlade lösningar mellan arbetsmarknadens parter.

    1.11

    EESK välkomnar kommissionens förslag om fastställande av effektiva, avskräckande och proportionella sanktioner som kommer att förbli medlemsstaternas ansvarsområde, i linje med EU:s lagstiftningspraxis inom ramen för kapitlet om socialpolitik i EU-fördraget. I samma anda ställer sig EESK bakom kommissionen vad gäller att inte stödja idéerna om böter i samma storleksordning som i den allmänna dataskyddsförordningen och arbetstagarnas rätt att begära ett domstolsföreläggande för att tillfälligt upphäva ett företagsbeslut, eftersom dessa åtgärder är oproportionerliga i förhållande till direktivets tillämpningsområde och allvarligt skulle kunna skada de europeiska företagens konkurrenskraft.

    1.12

    EESK välkomnar kommissionens strategi att inte ställa sig bakom förslaget i Europaparlamentets resolution (2) om att utvidga direktivets tillämpningsområde till att omfatta strukturellt självständiga företag såsom dem som grundar sig på franchiseavtal.

    1.13

    EESK välkomnar inte den föreslagna översynen, men lägger ändå fram sina synpunkter på ett antal aspekter som ingår i kommissionens förslag och Europaparlamentets resolution.

    2   Inledning: den process som utmynnade i kommissionens förslag

    2.1

    EESK har alltid varit en stark anhängare av social dialog på alla nivåer i företag och andra organisationer. En välfungerande social dialog och ett meningsfullt deltagande av arbetstagare, med respekt för arbetsmarknadsparternas oberoende och med beaktande av särdragen i medlemsstaternas arbetsmarknadssystem och företagsspecifika behov, är det bästa sättet att förutse och hantera förändringar på arbetsplatsnivå och på så sätt möta de utmaningar som följer av ekonomiska, miljörelaterade och sociala omvandlingar i arbetslivet.

    2.2

    Eftersom de europeiska företagens affärsmiljö med åren i allt större utsträckning har öppnats upp och internationaliserats för att möta utmaningarna med den inre marknaden och globaliseringen har det funnits ett allmänt behov i företagen att anpassa systemen för arbetstagarinflytande för att bättre tillgodose kraven på företagsnivå.

    3

    De europeiska företagsråden inrättades med rätta för att skapa en gedigen grund för information till och samråd med arbetstagare i multinationella företag eller grupper. Som ett bevis på detta finns det över 350 välfungerande frivilliga avtal som ingåtts och godkänts av arbetsmarknadens parter på företagsnivå. (3) Dessa avtal bygger på centrala begrepp i det gällande direktivet och på väletablerad praxis på företagsnivå.

    3.1

    Kommissionens förslag om att se över direktivet om europeiska företagsråd, på begäran av Europaparlamentet (4), efter uppmaningar från de europeiska fackföreningarna om en sådan översyn, står i stark motsättning till den rådande verkligheten i och återkopplingen från de företag som driver europeiska företagsråd. I detta förslag beaktas dessutom inte företagens omständigheter, och det är inte förenligt med EU:s uttalade politiska strategi att skydda europeiska företags konkurrenskraft och minska rättsliga hinder.

    3.2

    EESK påpekar att kommissionen i sin konsekvensbedömning inte drog någon slutsats om huruvida och i vilken utsträckning undantag inom ramen för de frivilliga avtal om europeiska företagsråd som ingåtts enligt artikel 13 i det ursprungliga direktivet om europeiska företagsråd (94/45/EG) eller som ingåtts eller reviderats under övergångsperioden efter antagandet av det omarbetade direktiv 2009/38/EG medför rättslig osäkerhet eller hindrar effektiv information och effektiva samråd i dessa företag.

    3.3

    EESK beklagar att kommissionens förslag bygger på en konsekvensbedömning där man bortser från de verkliga beläggen från företag för hur de europeiska företagsråden fungerar och särskilt de kumulativa effekterna av eventuella nya skyldigheter för företag. EESK hänvisar till att medan arbetsgivarna har uttryckt allvarliga tvivel om den föreslagna översynens negativa inverkan på de europeiska företagens konkurrenskraft, har även nämnden för lagstiftningskontroll uttryckt tvivel om slutsatserna i kommissionens konsekvensbedömning (5). Vidare ansåg nämnden för lagstiftningskontroll att kommissionens rapport inte är tillräckligt tydlig när det gäller initiativets tillämpningsområde, mål och förenlighet med subsidiaritetsprincipen, inbegripet full respekt för arbetsmarknadsparternas rättigheter och medlemsstaternas befogenheter.

    3.4

    EESK noterar åsikterna i de ändringsförslag som lades fram av ett flertal medlemmar av grupp I till EESK:s yttrande ”Demokrati i arbetslivet” (6), där det tydligt anges att det finns andra sätt att främja gränsöverskridande social dialog än att se över direktivet: ”Europeiska företagsråd har under flera årtionden bidragit positivt till företagens långsiktiga ekonomiska, sociala och miljömässiga mål. I syfte att öka deras potential och effektivitet menar EESK att det finns ett behov av att ytterligare främja korrekt tillämpning och vägledning på grundval av praktiska verktyg såsom riktmärkning med bästa praxis. I detta sammanhang noterar EESK Europaparlamentets nyligen antagna resolution om en revidering av direktivet om europeiska företagsråd, och uppmanar kommissionen att skyndsamt vidta lämpliga åtgärder för att främja en korrekt tillämpning av direktivet.”

    3.5

    EESK beklagar att kommissionen beslutade att inleda en översyn av direktivet i dess nuvarande form i stället för att överväga alternativa politiska åtgärder, trots den konkreta återkopplingen på fältet från företagen och deras farhågor om de föreslagna ändringarnas uppenbara negativa inverkan på de europeiska företagens konkurrenskraft.

    4   Allmänna kommentarer om kommissionens förslag och Europaparlamentets ståndpunkter

    4.1

    EESK anser att den översyn av direktivet som kommissionen föreslår, i synnerhet på begäran av Europaparlamentet, skulle göra de europeiska företagsrådens funktionssätt avsevärt mer komplicerat och riskera att omvandla de europeiska företagsråden från verktyg för konstruktiv information och konstruktivt samråd på företagsnivå till dåligt fungerande och betungande källor till tvister och rättslig osäkerhet, vilket skulle undergräva den välbehövliga samarbetsandan och tilliten på arbetsplatsnivå.

    4.2

    EESK erkänner värdet av arbetstagarnas åsikter som en viktig faktor för att förbättra kvaliteten på beslutsfattandet, men betonar behovet av att säkerställa ett snabbt beslutsfattande i multinationella företag, vilket bör stödjas av välfungerande strukturer för information till och samråd med arbetstagare. I detta avseende välkomnar EESK kommissionens ståndpunkt att de europeiska företagsråden inte är medbestämmandeorgan och inte får försena beslutsfattandet i företagen.

    4.3

    Det finns europeiska företagsråd i omkring 1 000 företag i dag och ytterligare 2 600 företag kan komma att beröras. I den rättsliga ram som styr de europeiska företagsrådens funktionssätt behandlas frågor som är avgörande för arbetsmarknadens parter, och den bör inte omvandlas till en överreglerad ram som bygger på en mycket legalistisk strategi som skulle avskräcka företag från att inrätta nya europeiska företagsråd för att undvika rättsliga risker.

    4.4

    EESK beklagar därför att det genom kommissionens förslag införs en rad ändringar som, sammantaget, i stor utsträckning skulle göra de europeiska företagsrådens funktionssätt överdrivet komplicerat och därmed undergräva de europeiska företagens konkurrenskraft. Dessa negativa effekter kommer sannolikt att avskräcka från att förbättra utnyttjandet av europeiska företagsråd. Om direktivet om europeiska företagsråd, såsom det nu föreslås, skulle antas, skulle det också ytterligare kunna försämra inflödet av investeringar från multinationella företag inom EU till förmån för andra regioner globalt.

    4.5

    Tillhandahållandet av resurser för att vidta åtgärder mot företaget, såsom domstolskostnader och juridiska experter, främjar en rättslig strategi och riskerar att omvandla europeiska företagsråd från värdefulla forum för social dialog mellan anställda och ledning till mycket konfrontativa organ. De nya bestämmelserna om samråd, sekretess och gränsöverskridande verksamhet riskerar dessutom att snedvrida syftet med samråd med och information till de anställda och faktiskt minska det samarbete som bygger på förtroende mellan de båda parterna, vilket är avgörande för att de europeiska företagsråden ska fungera.

    5   Särskilda kommentarer om viktiga punkter i kommissionens förslag

    5.1   Befintliga avtal från tiden före direktivet

    5.1.1

    EESK beklagar djupt kommissionens strategi när det gäller de frivilliga informations- och samrådsavtal som ingicks före det ursprungliga direktivet om europeiska företagsråd (94/45/EG) eller som ingåtts eller reviderats under övergångsperioden efter antagandet av det omarbetade direktiv 2009/38/EG mellan juni 2009 och juni 2011. Dessa välfungerande avtal bör respekteras och inte ifrågasättas ensidigt. Avtalen från tiden före direktivet är resultatet av förhandlingar mellan ledningen och arbetstagarrepresentanterna och är specifikt anpassade till båda parters behov på företagsnivå.

    5.1.2

    EESK hänvisar till kommissionens konsekvensbedömning, där man inte drog någon slutsats om huruvida avtal från tiden före direktivet skulle skapa rättslig osäkerhet eller skada meningsfulla informations- och samrådsförfaranden i företag.

    5.1.3

    Det skulle därför strida mot andan av konstruktiv social dialog och ömsesidigt förtroende mellan arbetsgivare och arbetstagare inom företagen att tillåta arbetstagarrepresentanter att ensidigt ifrågasätta förekomsten av frivilliga välfungerande arbetsavtal.

    5.1.4

    EESK föreslår att avtal från tiden före direktivet ska kunna existera med respekt för deras specifika rättsliga status och utan att de åläggs obligatoriska krav.

    5.2   Begreppet gränsöverskridande verksamhet

    5.2.1

    En annan fråga som är mycket oroande för EESK är det föreslagna begreppet gränsöverskridande verksamhet, som skulle kunna leda till allvarlig rättslig osäkerhet genom att skapa överlappande situationer mellan nationella och gränsöverskridande informations- och samrådsförfaranden.

    5.2.2

    Den föreslagna formuleringen antyder att presumtionen om gränsöverskridande verksamhet inte bara omfattar fall där de åtgärder som ledningen överväger rimligen kan förväntas påverka arbetstagare i mer än en medlemsstat, utan även fall där åtgärderna i sig endast påverkar arbetstagare i en medlemsstat men där följderna av dessa åtgärder rimligen kan förväntas påverka arbetstagare i en annan medlemsstat. En sådan struktur skapar osäkerhet och en källa till tvister, eftersom den skulle utlösa en process för att analysera ett ökat antal rent nationella ledningsbeslut i företag i stället för att inriktas på verkligt gränsöverskridande ärenden.

    5.2.3

    EESK anser att den nuvarande definitionen av gränsöverskridande verksamhet inte bör ändras, eftersom det i definitionen med rätta anges att frågor endast kan betraktas som gränsöverskridande om de berör minst två företag eller driftställen i företaget eller gruppen som är belägna i två olika medlemsstater.

    5.3   Informations- och samrådsförfarande och definition av information och samråd

    5.3.1

    EESK hyser allvarliga tvivel beträffande vissa av de ändringar som föreslås i översynen, eftersom de riskerar att orsaka onödiga förseningar och onödig osäkerhet i företagens beslutsfattande. I den föreslagna artikel 9 anges att samrådet ska göra det möjligt för arbetstagarrepresentanterna att yttra sig innan beslutet antas och att ett sådant yttrande måste få ett motiverat svar från den centrala ledningen innan den fattar sitt beslut om den föreslagna åtgärden. EESK anser att det föreslagna förfarandet är formalistiskt, betungande och oförenligt med allmänt vedertagna kommunikationsmetoder i europeiska företagsråd.

    5.3.2

    EESK anser att direktivet inte får hindra företag från att fatta beslut inom rimlig tid och skyndsamt, vilket är nödvändigt i ett snabbt föränderligt företagsklimat, med full respekt för nationella informations- och samrådsförfaranden. EESK föredrar dessutom att tidpunkten för samrådet fastställs i varje avtal om ett europeiskt företagsråd, inte genom tvingande regler.

    5.3.3

    EESK betonar att samråd, möten och bidrag från europeiska företagsråd också måste vara möjliga via digitala kanaler. Detta är ännu viktigare om det lägsta antalet årliga möten skulle vara två, såsom kommissionen föreslår i sitt förslag.

    5.3.4

    När det gäller de frågor som ska omfattas av de europeiska företagsråden efterlyser EESK maximal flexibilitet för ledningen och de europeiska företagsråden att enas om företagsrelevanta frågor.

    5.4   Konfidentiell affärsinformation

    5.4.1

    EESK pekar dessutom på problem i samband med skyddet av konfidentiell information, där kommissionens förslag skulle skada företagens konkurrenskraft, eventuellt strida mot andra rättsliga krav (t.ex. marknadsmissbruksförordningen) och fördröja företagens beslutsfattande.

    5.4.2

    EESK betonar att det för att skydda konfidentiell affärsinformation och säkerställa ett smidigt beslutsfattande måste vara ledningens exklusiva befogenhet att besluta om informationens konfidentiella karaktär. För att betona och förtydliga denna befogenhet skulle EESK vilja att möjligheten för medlemsstaterna att ålägga ett administrativt eller rättsligt förhandstillstånd stryks från artikel 8.

    5.5   Experter och juridiska kostnader

    5.5.1

    Den föreslagna formuleringen om experter och juridiska kostnader utan ledningens förhandsgodkännande är vag och kan leda till onödiga tvister. EESK påpekar att eftersom det gällande direktivet gör det möjligt att få hjälp av en expert är det i princip inte nödvändigt att ändra texten. Om det skulle behövas ytterligare experter, såsom rättsligt bistånd, bör det vara upp till ledningen att godkänna experternas roll och ansvarsområde och de kostnader som följer därav.

    5.5.2

    När det gäller juridiska kostnader avvisar EESK tanken om att den centrala ledningen ska täcka kostnaderna för juridiskt biträde och deltagande i administrativa eller rättsliga förfaranden. Ett sådant ansvar skulle kunna leda till en situation där företaget i förväg måste betala det europeiska företagsrådets förhandlingsgrupps juridiska kostnader i en eventuell tvist med företaget. Dessa kostnader bör, såsom är fallet för närvarande, fördelas i enlighet med nationell rätt.

    5.5.3

    Eftersom de europeiska företagsråden är representativa för alla arbetstagare i företaget bör dessutom fackföreningarnas deltagande i europeiska företagsråd i egenskap av rådgivare vara förenligt med olika praxis för industriella relationer i EU. Fackföreningsföreträdares rätt att närvara i alla europeiskt företagsråd oberoende av antalet fackföreningsmedlemmar i företaget kan i vissa fall vara oförenlig med nationell praxis.

    5.6   Alternativ tvistlösning

    5.6.1

    När det gäller tvistlösning beklagar EESK kommissionens strategi att prioritera domstolsingripande på bekostnad av alternativa tvistlösningsmekanismer. Detta undergräver de nationella arbetsmarknadsparternas befintliga och välfungerande medlings- och förlikningsstrukturer. I stället bör användningen av alternativa tvistlösningsmekanismer, som är lättillgängliga och har överenskommits av arbetsmarknadens parter som en verklig del av välfungerande system för social dialog, uppmuntras i medlemsstaterna, av medlemsstaterna och med stöd av kommissionen.

    5.7   Sanktioner

    5.7.1

    EESK välkomnar kommissionens förslag om fastställande av effektiva, avskräckande och proportionella sanktioner som kommer att förbli medlemsstaternas ansvarsområde, i linje med EU:s lagstiftningspraxis inom ramen för kapitlet om socialpolitik i EU-fördraget. EESK föreslår att fastställandet av ekonomiska sanktioner begränsas till fall där reglerna missbrukats på ett tydligt och avsiktligt sätt. I samma anda ställer sig EESK bakom kommissionen vad gäller att inte stödja idéerna om böter i samma storleksordning som i den allmänna dataskyddsförordningen och arbetstagarnas rätt att begära ett domstolsföreläggande för att tillfälligt upphäva ett företagsbeslut, eftersom dessa åtgärder är oproportionerliga i förhållande till direktivets tillämpningsområde och allvarligt skulle kunna skada de europeiska företagens konkurrenskraft.

    5.7.2

    Slutligen välkomnar EESK kommissionens strategi att inte ställa sig bakom förslaget i Europaparlamentets resolution om att utvidga direktivets tillämpningsområde till att omfatta strukturellt självständiga företag såsom dem som grundar sig på franchiseavtal, eftersom denna typ av arrangemang inte bör beaktas i fastställandet av ”bestämmande inflytande”.

    Motivering

    Denna text omfattar ett ändringsförslag som ger uttryck för en helt avvikande uppfattning i förhållande till det yttrande som lagts fram av sektionen och ska därför betraktas som ett motyttrande. I texten redogörs för skälen till att EESK anser att den föreslagna översynen av direktivet om europeiska företagsråd – och i synnerhet vissa förslag från Europaparlamentet – i stor utsträckning skulle göra de europeiska företagsrådens funktionssätt överdrivet komplicerat och riskera att omvandla de europeiska företagsråden från verktyg för konstruktiv information och konstruktivt samråd på företagsnivå till dåligt fungerande och betungande källor till tvister och rättslig osäkerhet.

    Resultat av omröstningen

    Röster för:

    104

    Röster emot:

    125

    Nedlagda röster:

    11


    (1)   Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2009/38/EG vad gäller inrättandet av europeiska företagsråd och deras funktionssätt och effektiv tillämpning av rättigheterna till gränsöverskridande information och samråd, COM(2024) 14 final.

    (2)   Antagna texter - Revidering av direktivet om europeiska företagsråd - Torsdagen den 2 februari 2023 (europa.eu).

    (3)  Såsom anges i en studie från Eurofound visar utvecklingen av vissa av de europeiska företagsråden i fallstudien att förfarandena kan förbättras med tiden i takt med att förtroende skapas och både arbetstagare och arbetsgivare får en tydligare förståelse av mervärdet av gränsöverskridande information och samråd. Denna process för att bygga upp relationer, skapa en gemensam förståelse och utveckla ändamålsenliga förfaranden för information och samråd kan i viss mening inte lagstiftas fram och måste främjas kontinuerligt för att inte hota de framsteg som gjorts. https://www.eurofound.europa.eu/en/publications/2022/challenges-and-solutions-case-studies-european-works-councils.

    (4)   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0028_SV.pdf.

    (5)  Yttrande från nämnden för lagstiftningskontroll, 30.11.2023, SEC(2024) 35, se t.ex. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5837-2024-ADD-2/en/pdf.

    (6)   EUT C 228, 29.6.2023, s. 43.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj

    ISSN 1977-1061 (electronic edition)


    Top