Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0801(02)

    Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel 2023/C 272/07

    C/2023/5129

    EUT C 272, 1.8.2023, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.8.2023   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 272/15


    Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    (2023/C 272/07)

    I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka”

    EU nr: PGI-SE-02824 — 14.12.2021

    SUB ( ) SGB (X)

    1.   Namn [på SUB eller SGB]

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka”

    2.   Medlemsstat eller tredjeland

    Sverige

    3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

    3.1.   Produkttyp

    Klass 1.6. Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

    3.2.   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är vit växthusodlad druvgurka inlagd i en lag av salt och kryddor. Följande ingredienser ingår: Salt (NaCl), kryddor, dill, konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat) och citronsyra. Med undantag för den obligatoriska tillsatsen av dill får kryddsammansättningen variera. Förhållandet mellan vatten och salt i lagen bestäms på traditionellt sätt av producenterna.

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är en färskvara med begränsad hållbarhet. ”Vit färsksaltad Östgötagurka” saluförs både som hel och skivad gurka.

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” har följande kännetecken.

    Fysiska egenskaper:

     

    Hel ”Vit färsksaltad Östgötagurka”:

     

    Längd: 120–150 mm.

     

    Diameter: 30–50 mm.

     

    Vikt: 50–90 gram.

     

    Skivad ”Vit färsksaltad Östgötagurka”:

     

    Diameter: 30–50 mm.

     

    Tjocklek: 5–7 mm.

     

    Yta: vågformad.

    För såväl hel som skivad ”Vit färsksaltad Östgötagurka” gäller:

     

    Kemiska egenskaper:

     

    Salthalt: 10–15 %.

     

    Organoleptiska egenskaper

     

    Färg:

     

    Skal: Varmt gulvit med gröna toner (NSC S0520-G60Y till S0520-G50Y).

     

    Innandöme: Enhetlig färg i samma färgskala som utsidan hos ”Vit färsksaltad Östgötagurka”. Gurkköttet är limegult medan kärnhuset har en något mörkare grön nyans än skalet.

     

    Smak: En markant sälta som tonas ner av den vita druvgurkans inneboende sötma. I smaken finns det också en försiktig antydan av en fyllighet som påminner om dill och kummin.

     

    Eftersmak: Salt med toner av dill och färska gröna ärtor.

     

    Doft: En djup palett av dofter med toner av jord/jordkällare och inslag av ärtskott och okryddad destillerad alkohol.

     

    Konsistens: Fast och krispig, med ett något mindre fast kärnhus.

     

    Munkänsla: Angenäm struktur och tuggmotstånd. En distinkt sälta, och en tydlig krispighet som bevarat mycket av den fräschör som är karaktäristisk för den nyskördade vita växthusodlade druvgurkan.

    3.3.   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

    Råvara: Vit växthusodlad druvgurka av sorten Lilla Delikatessen. Den växthusodlade vita druvgurkan har en längd av 120 - 150 mm och en diameter av 30 - 50 mm. Den nyskördade gurkan är vitaktig med en lyster i ljusgröna toner. Skalet är finknottrigt och relativt hårt. Den vita växthusodlade druvgurkans kött är limegult medan det förhållandevis lilla kärnhuset har en grönaktig färgton.

    3.4.   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

    Hela tillverkningsprocessen – från odling av den vita druvgurkan till inläggningen av den växthusodlade vita druvgurkan i saltlag – måste äga rum inom det geografiska område som anges i punkt 4.

    3.5.   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

    3.6.   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

    4.   Kort beskrivning av det geografiska området

    Produktionsområdet för ”Vit färsksaltad Östgötagurka” består av landskapet Östergötland.

    5.   Samband med det geografiska området

    Sambandet mellan egenskaperna hos ”Vit färsksaltad Östgötagurka” och det geografiska området baseras på de mänskliga faktorer som är förknippade med det geografiska området.

    Produktens speciella egenskaper:

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” har samma varmt gulvita utsida, limegula gurkkött och grönaktiga kärnhus som den nyskördade växthusodlade vita druvgurkan. Smaken och doften präglas av den fräschör som är karaktäristisk för den nyskördade vita druvgurkan.

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är, till följd av det relativt hårda skalet och det lilla kärnhuset, betydligt krispigare än färsksaltad gurka gjord på grön druvgurka. Den fasta och krispiga konsistensen hos ”Vit färsksaltad Östgötagurka” ger ett angenämt tuggmotstånd.

    Hos ”Vit färsksaltad Östgötagurka” balanseras den vita druvgurkans inneboende sötma av en påtaglig sälta. Doften är komplex med toner av jord, färska ärtskott och destillerad alkohol.

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” skiljer sig från andra i livsmedelshandeln vanligt förekommande typer av saltgurka då den kryddade saltlag som används vid inläggningen inte innehåller några tillsatser av socker eller ättika. ”Vit färsksaltad Östgötagurka” skiljer sig också från den i Sverige betydligt vanligare ättiksgurkan med sin påtagligt söt-syrliga smak av ättika, socker och senap.

    Mänskliga faktorer förknippade med det geografiska området:

    ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är en mycket typisk östgötsk specialitet. I Östergötland ska den inlagda druvgurkan av tradition vara vit och inlagd i saltlag medan man i övriga Sverige föredragit grön druvgurka inlagd i en lag bestående av ättika, socker och salt.

    Producenterna av ”Vit färsksaltad Östgötagurka” har belönats av Hagdahlsakademien för sitt arbete med att bevara denna östgötska kulinariska tradition.

    Ursprunget till den regionala Östgötska preferensen för ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är inte känd men i slutet av 1800-talet upptäckte man att den vita druvgurkan hade egenskaper (hårdare skal och mindre kärnhus) som gjorde att den gav en krispigare färsksaltad gurka än den gröna druvgurkan, förutsatt att den behandlas på rätt sätt under inläggningsprocessen.

    Den vita druvgurka som traditionellt odlas för produktion av ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är av typen Lilla Delikatessen. Lilla Delikatessen odlas i växthus i Östergötland och skördas under perioden mars till oktober. ”Vit färsksaltad Östgötagurka” är därmed en säsongsprodukt som endast produceras från mars till oktober.

    Odling av Lilla Delikatessen kräver speciella insatser från odlaren. Lilla Delikatessen är, till skillnad från exempelvis grön druvgurka, inte självfertil. För att sätta frukt behöver den odlarens hjälp med pollineringen vilket i sin tur innebär att gurkplantorna måste beskäras och bindas upp för att odlaren ska komma åt att pollinera blommorna.

    Odlarna tar fram utsädet till nästa års produktion av Lilla Delikatessen från den egna odlingen genom att välja ut ett antal gurkplantor som får producera frögurkor. Valet baseras på gurkplantans förmåga att ge god skörd av vita druvgurkor med de kvalitativa egenskaper (färg på gurka, gurkkött och kärnhus samt skalets hårdhet och kärnhusets storlek) som krävs för produktion av ”Vit färsksaltad Östgötagurka”.

    Producenternas förmåga att bevara den färg, krispighet och fräschör som är karaktäristisk för den nyskördade vita växthusodlade druvgurkan under inläggningsprocessen är avgörande för de egenskaper som förknippas med ”Vit färsksaltad Östgötagurka”.

    Vid produktion av ”Vit färsksaltad Östgötagurka” måste den vita druvgurkan vara nyskördad. Därför plockas den vita druvgurkan dagligen. För att den vita druvgurkan ska uppfylla kvalitetskraven för ”Vit färsksaltad Östgötagurka” ska den nyskördade gurkan ha en längd av 12 till 15 centimeter och en diameter på tre till fem centimeter.

    De nyskördade vita druvgurkorna tvättas i vatten, borstas och sticks för att underlätta upptaget av saltlag i den hela gurkan. Därefter sorteras och kvalitetskontrolleras de vita druvgurkorna innan de, för produktion av hel ”Vit färsksaltad Östgötagurka”, läggs hela i en lag av salt, dill och kryddor.

    För produktion av skivad ”Vit färsksaltad Östgötagurka” skivas den tvättade vita druvgurkan i skivor av ca 6 millimeters bredd med hjälp av knivar som lämnar en vågformig snittyta innan skivorna läggs i lagen av salt, dill och kryddor.

    Vid produktion av ”Vit färsksaltad Östgötagurka” måste producenterna lägga in den nyskördade vita druvgurkan i saltlag inom ett till två dygn för att den vita druvgurkans karaktäristiska färg och krispighet ska bevaras. Vid längre förvaring mjuknar den vita druvgurkan och färgen övergår i gult.

    Varje producent av ”Vit färsksaltad Östgötagurka” använder sitt eget recept vid beredning saltlagen. Lagen ska traditionellt innehålla så mycket salt att ett hönsägg kan flyta i den. Den uppstickande delen av ägget fick dock inte vara större än vad som motsvarade en 25-örings yta. Saltlagen innehåller alltid dill men den exakta kryddsammansättningen är valfri och baseras på gamla recept som ofta gått i arv från generation till generation.

    Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktbeskrivning_vit_farsksaltad-ostgotagurka_23-02-08.pdf


    (1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


    Top