Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0463

    Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/485 vad gäller en förlängning av bemyndigandet för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

    COM/2023/463 final

    Bryssel den 28.7.2023

    COM(2023) 463 final

    2023/0291(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

    om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/485 vad gäller en förlängning av bemyndigandet för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt


    MOTIVERING

    Enligt artikel 395 i rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt 1 (mervärdesskattedirektivet) får rådet enhälligt på kommissionens förslag bemyndiga varje medlemsstat att tillämpa särskilda åtgärder som avviker från bestämmelserna i direktivet, för att förenkla uppbörden av skatt eller för att förhindra vissa slag av skatteundandragande eller skatteflykt.

    Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 21 mars 2023 ansökte Danmark om att få fortsätta att tillämpa schablonregler när det gäller privat bruk av lätta fordon för varutransporter med en högsta tillåten totalvikt på tre ton som har registrerats endast för rörelseändamål, och förlänga tillämpningen av den särskilda åtgärd som beviljats genom rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 2 och som avviker från artikel 75 i mervärdesskattedirektivet.

    Genom en skrivelse av den 3 maj 2023 underrättade kommissionen, i överensstämmelse med artikel 395.2 i mervärdesskattedirektivet, övriga medlemsstater om Danmarks ansökan. Irland och Polen informerades om Danmarks ansökan genom en skrivelse av den 4 maj 2023. Kommissionen underrättade Danmark genom en skrivelse av den 5 maj 2023 att den hade alla nödvändiga uppgifter för att kunna handlägga ansökan.

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    För att förenkla uppbörden av mervärdesskatt och bekämpa skatteundandragande ansökte Danmark 2011 om en särskild åtgärd för att kunna införa schablonregler för användning för privat bruk av lätta fordon för varutransporter med en högsta tillåten vikt om tre ton som registrerats endast för rörelseändamål. Ansökan godkändes genom rådets genomförandebeslut 2012/447/EU av den 24 juli 2012 3 . Danmark har vid tre tillfällen begärt en förlängning av den särskilda åtgärden, vilket har godkänts genom rådets beslut (EU) 2015/992 av den 19 juni 2015 4 , genom rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 av den 19 mars 2018 och genom rådets beslut (EU) 2020/1088 av den 22 juli 2020 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/485 5 . Genomförandebeslut (EU) 2018/445 upphör att gälla den 31 december 2023.

    Utan en sådan särskild åtgärd innebär den danska lagstiftningen att om ett fordon som registrerats enbart för rörelseändamål används för privat bruk förlorar den beskattningsbara personen hela rätten att dra av mervärdesskatten på inköpspriset för fordonet. Danmark tillämpar en standstill-bestämmelse i enlighet med artikel 176 i mervärdesskattedirektivet i fråga om avdrag av mervärdesskatt för inköps- och driftskostnader för lätta fordon för varutransporter med en högsta tillåten vikt av upp till tre ton. Om ett företag registrerar ett lätt fordon för varutransporter enbart för rörelseändamål kan företaget dra av hela mervärdesskatten på priset för fordonet och på dess driftskostnader. När ett företag registrerar fordonet för både rörelseändamål och privat bruk kan det inte dra av mervärdesskatten på inköpspriset, men däremot hela mervärdesskatten på fordonets driftskostnader.

    Det danska system som beskrivs ovan kan vara komplicerat och dyrt att administrera, både för den beskattningsbara personen och för skatteförvaltningen. Danmark har därför ansökt om att få fortsätta att tillämpa det förenklade förfarande som tidigare beviljats genom rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485, vars giltighet förlängdes genom rådets genomförandebeslut (EU) 2020/1088.

    Enligt artikel 75 i mervärdesskattedirektivet ska, när varor som ingår i en rörelses tillgångar används för privat bruk, beskattningsunderlaget för fastställandet av den mervärdesskatt som ska betalas vara den beskattningsbara personens totala kostnad för att tillhandahålla tjänsterna. De schablonregler som införts i Danmark kan användas av en beskattningsbar person under högst tjugo dagar per kalenderår. Enligt det systemet betalar den beskattningsbara personen en daglig avgift när fordonet används för privat bruk. Det schablonbelopp som ska betalas per dag för användning av fordonet för privat bruk uppgår till 40 DKK och avser endast mervärdesskatt. De danska myndigheterna har fastställt detta belopp utifrån en analys av nationell statistik. Det skulle krävas en betalning i samma storleksordning, enligt separat nationell lagstiftning, för att täcka inkomstskatten för förmånen av en företagsbil, och ett tillägg till vägtrafikskatten. Om en beskattningsbar person använder fordonet för privat bruk i mer än tjugo dagar under ett kalenderår skulle standstill-bestämmelsen gälla, och vederbörande förlora hela avdragsrätten för fordonets inköpskostnad.

    De danska myndigheterna har tagit fram ett elektroniskt system som gör att beskattningsbara personer kan betala detta dagliga schablonbelopp antingen online eller via en mobilapp. När den beskattningsbara personen gör betalningen, erhåller han eller hon ett ”dagsbevis” som gäller som styrkande handling för att mervärdesskatten har betalats. Myndigheterna anser att systemet förenklar både redovisningskraven för de beskattningsbara personerna och skattemyndigheternas uttag och uppbörd av skatten.

    Det förenklade förfarandet är frivilligt. Beskattningsbara personer kan därför fortfarande registrera sina lätta fordon för varutransporter för både rörelseändamål och privat bruk om det passar dem bättre.

    I enlighet med artikel 3 i rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 lade Danmark fram en rapport om översynen av åtgärden, tillsammans med en ansökan om förlängning. Enligt de danska myndigheterna har det förenklade förfarandet fungerat mycket väl de senaste åren och de anser sig ha goda skäl för att fortsätta att tillämpa detta förfarande.

    Danmark bör därför bemyndigas att få fortsätta att tillämpa den särskilda åtgärden fram till och med den 31 december 2026.

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Enligt artikel 176 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs att rådet ska besluta vilka utgifter som inte ska medföra rätt till avdrag av mervärdesskatt. Fram till dess får medlemsstaterna behålla de avvikelser som föreskrivs i deras nationella lagstiftning den 1 januari 1979. Det finns därför ett antal standstill-bestämmelser som begränsar rätten till avdrag i fråga om personbilar.

    Trots tidigare initiativ för att fastställa regler om vilka kategorier av utgifter som kan omfattas av en begränsning av avdragsrätten 6 är en sådan särskild åtgärd lämplig i avvaktan på en harmonisering av dessa regler på EU-nivå.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Artikel 395 i mervärdesskattedirektivet.

    Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

    Med tanke på den bestämmelse i mervärdesskattedirektivet som ligger till grund för förslaget avser detta ett område där Europeiska unionen har exklusiv befogenhet. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.

    Proportionalitetsprincipen

    Beslutet avser ett bemyndigande som beviljas en medlemsstat på dess egen begäran och utgör därför ingen förpliktelse.

    Med hänsyn till den särskilda åtgärdens begränsade tillämpningsområde står den i proportion till det mål som eftersträvas, dvs. att förenkla mervärdesskattesystemet och uppbörd av mervärdesskatt och bekämpa skatteundandragande.

    Val av instrument

    Föreslaget instrument är rådets genomförandebeslut.

    Enligt artikel 395 i mervärdesskattedirektivet är en avvikelse från de gemensamma mervärdesskattereglerna bara möjlig om rådet enhälligt bemyndigar detta på grundval av ett förslag från kommissionen. Ett rådets genomförandebeslut är det lämpligaste instrumentet, eftersom det kan riktas till en enskild medlemsstat.

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Samråd med berörda parter

    Det har inte genomförts något samråd med berörda parter. Detta förslag grundar sig på en begäran från Danmark och berör bara denna medlemsstat.

    Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

    Det har inte behövts några externa sakkunnigutlåtanden.

    Konsekvensbedömning

    Förslaget syftar till att förhindra mervärdesskattefusk och förenkla förfarandet för skatteuppbörd, vilket kan gynna både företag och förvaltningar. Enligt Danmark är lösningen en lämplig åtgärd. Danmark har lagt fram den rapport om översynen av åtgärden enligt vilken det förenklade förfarandet fungerat mycket väl de senaste åren och det finns goda skäl för att fortsätta att tillämpa detta förfarande.

    Enligt de uppgifter som Danmark har lagt fram såldes 33 100, 40 000 och 43 500 dagsbevis år 2020, 2021 respektive 2022 till ett pris på 225 DKK, varav mervärdesskatten uppgick till 40 DKK per sålt dagsbevis. Det betyder att åtgärden utnyttjas av allt fler beskattningsbara personer.

    Grundläggande rättigheter

    Förslaget har inga konsekvenser för skyddet av de grundläggande rättigheterna.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Åtgärden kommer inte att ha några negativa effekter på den del av unionens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

    Förslaget innehåller en tidsfristsklausul i form av en bortre tidsgräns som fastställts till den 31 december 2026.

    Om Danmark skulle överväga en förlängning av den särskilda åtgärden efter den 31 december 2026 bör en rapport med en översyn av åtgärden överlämnas till kommissionen tillsammans med en ansökan om förlängning senast den 31 mars 2026.

    2023/0291 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

    om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/485 vad gäller en förlängning av bemyndigandet för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt 7 , särskilt artikel 395.1,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Genom rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 8 bemyndigades Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG (den särskilda åtgärden) genom att tillämpa schablonregler för användning för privat bruk av lätta fordon för varutransporter med en högsta tillåten totalvikt på tre ton som har registrerats enbart för rörelseändamål. Den särskilda åtgärd som bemyndigades genom genomförandebeslut (EU) 2018/485 upphör att gälla den 31 december 2023.

    (2)Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 21 mars 2023 ansökte Danmark, i enlighet med artikel 395.2 första stycket i direktiv 2006/112/EG, om att få fortsätta att tillämpa den särskilda åtgärden efter den 31 december 2023.

    (3)Genom skrivelser av den 3 maj 2023 och den 4 maj 2023 vidarebefordrade kommissionen Danmarks ansökan till övriga medlemsstater i enlighet med artikel 395.2 andra stycket i direktiv 2006/112/EG. Genom en skrivelse av den 5 maj 2023 underrättade kommissionen Danmark om att den hade alla nödvändiga uppgifter för att kunna handlägga ansökan.

    (4)En fortsatt tillämpning av den särskilda åtgärden skulle göra det möjligt för beskattningsbara personer som har registrerat ett fordon enbart för rörelseändamål att använda fordonet för privat bruk och att beräkna beskattningsunderlaget för tillhandahållande av tjänster i enlighet med artikel 75 i direktiv 2006/112/EG på grundval av ett dagligt schablonbelopp i stället för att förlora rätten att dra av mervärdesskatten på fordonets inköpskostnad.

    (5)Denna förenklade beräkningsmetod bör dock begränsas till 20 dagars användning för privat bruk under ett kalenderår.

    (6)Enligt de uppgifter som Danmark har lämnat i sin ansökan har den faktiska situation som motiverade tillämpningen av den särskilda åtgärden inte förändrats. Tillsammans med ansökan överlämnade Danmark en rapport till kommissionen om det schablonbelopp som betalas per dag när fordonet används för privat bruk. I rapporten hävdar Danmark att den mervärdesskatt som kan tas ut per dag är oförändrad, dvs. 40 DKK.

    (7)Danmark uppger att den särskilda åtgärden har fungerat mycket bra de senaste åren och utnyttjats av allt fler beskattningsbara personer. Danmark hävdar att syftet med den särskilda åtgärden är att förenkla mervärdesskatterelaterade skyldigheter för beskattningsbara personer som vid enstaka tillfällen använder ett fordon för privat bruk som är registrerat enbart för rörelseändamål och därmed förenkla uppbörden av skatt. Beskattningsbara personer skulle dock fortfarande kunna välja att registrera ett lätt fordon för varutransporter för både rörelseändamål och privat bruk. Den beskattningsbara personen skulle då förlora rätten att dra av mervärdesskatten på fordonets inköpskostnad, men inte behöva betala en daglig avgift vid användning för privat bruk.

    (8)Att bemyndiga en åtgärd som säkerställer att beskattningsbara personer som vid enstaka tillfällen använder ett enbart för rörelseändamål registrerat fordon för privat bruk inte förlorar rätten att dra av mervärdesskatten för fordonet är förenligt med de allmänna regler om avdragsrätt som anges i direktiv 2006/112/EG.

    (9)Det är därför lämpligt att förlänga bemyndigandet i genomförandebeslut (EU) 2018/485. Förlängningen av bemyndigandet bör vara tidsbegränsat för att göra det möjligt att utvärdera den särskilda åtgärdens effektivitet och lämplighet. Bemyndigandet bör därför upphöra att gälla den 31 december 2026.

    (10)Om Danmark skulle ansöka om en ytterligare förlängning av den särskilda åtgärden efter den 31 december 2026 bör Danmark, senast den 31 mars 2026, till kommissionen överlämna en rapport tillsammans med ansökan om förlängning.

    (11)Förlängningen av den särskilda åtgärden bedöms ha endast en ringa effekt på de totala mervärdesskatteinkomsterna i sista konsumtionsledet och inte ha någon negativ inverkan på de av unionens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

    (12)Genomförandebeslut (EU) 2018/485 bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    I artikel 3 i genomförandebeslut (EU) nr 2018/485 ska andra och tredje styckena ersättas med följande:

    ”Det ska tillämpas från och med den 1 januari 2018 till och med den 31 december 2026.

    En eventuell ansökan om förlängning av den åtgärd som föreskrivs i detta beslut ska lämnas in till kommissionen senast den 31 mars 2026 och ska åtföljas av en rapport innehållande en översyn av åtgärden.”.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till Konungariket Danmark.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (2)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 av den 19 mars 2018 om bemyndigande för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 81, 23.3.2018, s. 13), ändrat genom rådets genomförandebeslut (EU) 2020/1088 av den 22 juli 2020 (EUT L 239, 24.7.2020, s. 14).
    (3)    Rådets genomförandebeslut av den 24 juli 2012 om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 202, 28.7.2012, s. 24).
    (4)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2015/992 av den 19 juni 2015 om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 159, 25.6.2015, s. 66).
    (5)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2020/1088 av den 22 juli 2020 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/485 om bemyndigande för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 239, 24.7.2020, s. 14).
    (6)    KOM(2004) 728 slutlig – Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla skyldigheterna på mervärdesskatteområdet (EUT C 24, 29.1.2005, s. 10), återkallat den 21 maj 2014 (EUT C 153, 21. 5. 2014, s. 3).
    (7)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (8)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/485 av den 19 mars 2018 om bemyndigande för Danmark att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 81, 23.3.2018, s. 13).
    Top