Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023BP1869

    Europaparlamentets resolution (EU) 2023/1869 av den 10 maj 2023 med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) för budgetåret 2021

    EUT L 242, 29.9.2023, p. 261–265 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2023/1869/oj

    29.9.2023   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 242/261


    EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2023/1869

    av den 10 maj 2023

    med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) för budgetåret 2021

    EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

    med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2021,

    med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

    med beaktande av revisionsrättens särskilda rapport nr 13/2022,

    med beaktande av yttrandet från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet,

    med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0146/2023), och av följande skäl:

    A.

    Enligt sammanställningen över inkomster och utgifter (1) för Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (centrumet) uppgick centrumets slutliga budget för budgetåret 2021 till 168 115 000 EUR, vilket är en ökning med 169,03 % jämfört med 2020 till följd av att nya verksamheter har tilldelats centrumet i samband med inrättandet av EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera). Ungefär 98,74 % av centrumets budget kommer från unionens budget.

    B.

    Revisionsrätten har i sin rapport om centrumets årsredovisning för budgetåret 2021 förklarat att man har uppnått en rimlig säkerhet om att centrumets räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

    1.

    Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att insatserna för budgetövervakning under budgetåret 2021 resulterade i ett budgetgenomförande av åtagandebemyndigandena för det innevarande året på 99,35 %, vilket innebär en ökning med 2,58 % jämfört med 2020. Parlamentet noterar att genomförandegraden för det innevarande årets betalningsbemyndiganden var 64,08 %, vilket innebär en minskning med 11,18 % jämfört med föregående år.

    2.

    Europaparlamentet noterar att genomförandet av centrumets strategi för 2021–2027 gick långsamt under 2021 på grund av covid-19-pandemin och de nya skyldigheter som centrumet fått i samband med inrättandet av Hera. Parlamentet uppmanar kommissionen att bevilja centrumet de resurser som krävs för att uppfylla målen i strategin för 2021–2027 och genomföra centrumets mandat i enlighet med Europaparlamentets och rådets reviderade förordning (EG) nr 851/2004 (2).

    Verksamhetsresultat

    3.

    Europaparlamentet lovordar centrumets fortsatta arbete med covid-19-pandemin och i synnerhet förbättringen av processerna i samband med folkhälsorelaterade händelser på grundval av lärdomarna från pandemin och internationell riktmärkning. Parlamentet noterar dock att genomförandet av vissa resultat i centrumets beredskapsplan på folkhälsoområdet sköts upp.

    4.

    Europaparlamentet noterar att centrumet uppnådde 74 % av de resultat som planerats i dess samlade programdokument för 2021–2023. Parlamentet noterar att 16 % av centrumets planerade resultat ännu inte hade inletts i slutet av 2021 eller var försenade. Parlamentet noterar att de flesta förseningarna när det gäller uppnåendet av de planerade resultaten för 2021 berodde på den höga arbetsbelastningen med koppling till covid-19-pandemin vid centrumet, i medlemsstaterna och/eller partnerorganisationer. Parlamentet noterar att centrumet under 2021 var delaktigt i många verksamheter med anknytning till covid-19, bland annat genomförandet av epidemiologisk övervakning i samband med covid-19 och offentliggörandet av vetenskaplig rådgivning till stöd för beslutsfattande på folkhälsoområdet.

    5.

    Europaparlamentet noterar centrumets insatser när det gäller att förbereda strukturen för Hera och uppmaningen till centrumet att stödja medlemsstaterna genom bidrag när det gäller att upprätta och/eller bygga ut kapacitet och förmåga i fråga om helgenomsekvensering.

    6.

    Europaparlamentet noterar att centrumet fortsätter att utveckla och genomföra ett nytt indikatorbaserat europeiskt övervakningssystem i EpiPulse i syfte att gradvis täcka covid-19 och alla andra sjukdomar och hälsotillstånd som övervakas av unionen. Parlamentet uppmanar centrumet att fortlöpande informera den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen av detta system.

    7.

    Europaparlamentet noterar att centrumet höll sitt tredje möte om den gemensamma strategin med sina viktigaste intressenter under 2021, och att diskussionsämnena valdes ut på grundval av bland annat den tredje externa utvärderingen.

    8.

    Europaparlamentet välkomnar centrumets samarbete med andra unionsbyråer, såsom samarbetet med Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för att inrätta en ny plattform för vaccinövervakning. Parlamentet noterar att centrumet har utvidgat sitt mål att öka hälsosäkerheten i unionen för att stärka samarbetet och samordningen mellan centrumet och partner i tredjeländer.

    9.

    Europaparlamentet välkomnar att centrumet fortsätter att utbyta information om bästa praxis och att det regelbundet samarbetar med andra unionsbyråer, främst Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EMA och Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. Parlamentet konstaterar dessutom att centrumet deltar i interinstitutionella upphandlingar som anordnas av andra unionsbyråer. Parlamentet uppmuntrar centrumet att aktivt söka ytterligare och bredare samarbete med relevanta organisationer och sammanslutningar, nationella behöriga organ och internationella organisationer såsom Världshälsoorganisationen, samtidigt som överlappning med befintliga riktlinjer måste undvikas.

    Personalpolitik

    10.

    Europaparlamentet noterar att 95,2 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var tillsatta den 31 december 2021 och att 198 av de 208 tjänster för tillfälligt anställda som får tillsättas enligt unionsbudgeten hade tillsatts (antalet tillåtna tjänster 2020 var 180). Dessutom arbetade 112 kontraktsanställda och fem utstationerade nationella experter vid centrumet 2021.

    11.

    Europaparlamentet noterar med oro den ojämna könsfördelningen inom centrumets högsta ledning, där fyra av sex personer (66,67 %) är män. Parlamentet noterar könsfördelningen bland centrumets totala personal, där 170 av 271 anställda (62,73 %) är kvinnor. Parlamentet uppmanar centrumet att vidta konkreta åtgärder för att förbättra könsfördelningen på alla centrumets hierarkiska nivåer så snart som möjligt och rapportera tillbaka till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten. Parlamentet påminner också om vikten av att säkerställa en balanserad geografisk representation bland centrumets ledning och personal.

    12.

    Europaparlamentet noterar att centrumet har en policy för skydd av enskildas värdighet och förebyggande av trakasserier. Parlamentet välkomnar att centrumet, utöver intranätets webbsida om en respektfull arbetsmiljö, har försett både nya och befintliga medarbetare med ett ”välkomstprogram” på nätet som upplyser dem om policyn i fråga om och definitionerna av trakasserier och hur sådana fall ska rapporteras. Parlamentet noterar att inga fall av trakasserier rapporterades, avslutades internt eller anmäldes till Europeiska unionens domstol under 2021. Parlamentet noterar dessutom att ett projekt om respekt på arbetsplatsen inleddes 2021.

    13.

    Europaparlamentet noterar att centrumet fick ytterligare 73 tjänster som skulle tillsättas under perioden 2021–2024 (jämfört med 46 tjänster för 2021) på grund av den långvariga hälsokrisen och till följd av det stora bidrag som centrumet mottog 2021 i samband med inrättandet av Hera. Parlamentet noterar dessutom att till följd av detta förväntas de 20 korttidstjänster för kontraktsanställda som tillsattes vid centrumet 2020 fasas ut senast 2023.

    14.

    Europaparlamentet påminner om vikten av att utveckla en långsiktig personalpolitik som hanterar balansen mellan arbete och privatliv, livslång vägledning och erbjudande av särskilda utbildningsmöjligheter för karriärutveckling, jämn könsfördelning på alla personalnivåer, distansarbete, rätten att inte vara uppkopplad, förstärkt geografisk balans för att få till stånd en lämplig representation från samtliga medlemsstater liksom rekrytering och integration av personer med funktionsnedsättning samt säkerställande av att de behandlas lika och främjande av lika möjligheter för dem.

    Upphandling

    15.

    Europaparlamentet noterar att centrumet ingick totalt 257 kontrakt under 2021, vilket omfattade 21 ramavtal, 14 direkta kontrakt och 131 specifika kontrakt. Parlamentet noterar att centrumet också ingick 27 ramavtal om partnerskap, 24 avtal om verksamhetsbidrag till nationella folkhälsomyndigheter och 40 särskilda bidragsavtal under 2021. Parlamentet noterar att centrumet har anslutit sig till 20 interinstitutionella avtal och kontrakt mellan byråer, vilka är resultatet av upphandlingsförfaranden som genomförts av andra enheter och enligt vilka centrumet kan köpa produkter eller tjänster.

    Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

    16.

    Europaparlamentet noterar centrumets befintliga åtgärder och pågående strävanden för att säkerställa transparens, förebygga och hantera intressekonflikter samt skydda visselblåsare. Parlamentet noterar med tillfredsställelse den konkreta trestegsbedömningen av förekomsten av potentiella konflikter, såsom insamling av intresseförklaringar, översyn och bedömning av eventuella konstaterade konflikter och beslut om lämpliga åtgärder för att säkerställa centrumets oberoende. Parlamentet noterar dessutom att centrumet enligt svaren på det standardiserade frågeformuläret inte hade anmält några faktiska intressekonflikter till centrumets kommitté för översyn av intresseförklaringar under 2021.

    17.

    Europaparlamentet noterar att centrumet under 2021 höll på att genomföra sitt interna förfarande för intressekonflikter för sin personal, och att regelefterlevnadsansvarig och personalavdelningen samarbetar för att genomföra detta förfarande. Centrumet uppmanas att rapportera om den fortsatta utvecklingen på detta område.

    18.

    Europaparlamentet insisterar på att det behöver införas mer systematiska regler om transparens, oförenlighet, intressekonflikter, olaglig lobbyverksamhet och svängdörrsproblematik. Parlamentet uppmanar centrumet att stärka sina interna kontrollmekanismer, bland annat genom att inrätta en intern mekanism för korruptionsbekämpning.

    19.

    Europaparlamentet pekar på den strategiska undersökning som Europeiska ombudsmannen inledde och som avslutades 2021, om hur centrumet samlade in och förmedlade information under covid-19-pandemin, med fokus på krisens tidiga skede. Parlamentet beklagar Europeiska ombudsmannens konstaterande att centrumet inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att erhålla all nödvändig information från medlemsstaterna. Parlamentet välkomnar de åtgärder som centrumet vidtagit för att allmänheten lättare ska kunna följa utvecklingen för centrumets vetenskapliga rådgivning och se vilka uppgifter som ligger till grund för dess vetenskapliga bedömningar. Parlamentet uppmanar centrumet att säkerställa full insyn i offentliggörandet av vetenskapliga studier och att stärka sin kapacitet när det gäller kommunikationen med allmänheten genom att se till att all central information, särskilt om folkhälsohot, finns tillgänglig på alla EU-språk och är lätt att komma åt för unionsmedborgarna.

    Internkontroll

    20.

    Europaparlamentet noterar att internrevisionstjänstens slutrapport om dess revision av personalförvaltning och etik vid centrumet 2020 överlämnades till centrumet i januari 2021. Parlamentet noterar att revisionen resulterade i fyra rekommendationer, varav två klassificerades som mycket viktiga och två som viktiga, samt att centrumet genomförde en rekommendation och att de övriga tre enligt planerna skulle genomföras i slutet av 2022. Parlamentet uppmanar centrumet att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om genomförandet av de planerade åtgärderna. Parlamentet noterar dessutom att tjänsten för internrevision under 2021 gjorde en begränsad översyn av genomförandet av den nya ramen för intern kontroll, och att revisionen innehöll fyra rekommendationer som alla klassificerades som viktiga. Centrumet uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om all utveckling på detta område.

    21.

    Europaparlamentet noterar att centrumets egen bedömning av genomförandet av ramen för intern kontroll visade att internkontrollsystemet är på plats och fungerar, men att vissa förbättringar krävs. Parlamentet noterar särskilt centrumets mål att utarbeta en intern kommunikationspolitik som bygger på centrumets övergripande kommunikationspolitik 2021–2027, inbegripet kommunikation om målen och ansvarsområdena för den interna kontrollen. Centrumet uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen på detta område.

    22.

    Europaparlamentet påminner om vikten av att stärka förvaltnings- och kontrollsystemen för att säkerställa att centrumet fungerar väl. Parlamentet insisterar bestämt på att förvaltnings- och kontrollsystemen måste vara effektiva för att undvika potentiella fall av intressekonflikter, avsaknad av förhands- eller efterhandskontroller, bristfällig förvaltning av budgetmässiga och rättsliga åtaganden samt bristande rapportering av problem i registret över undantag.

    Digitalisering och den gröna omställningen

    23.

    Europaparlamentet noterar att centrumets lokaler är certifierade som en ”grön byggnad” och att det dessutom erhöll miljöcertifieringen ”BREEAM Very Good in use” 2020. Parlamentet välkomnar att centrumets el till 100 % kommer från vattenkraft. Parlamentet noterar att centrumet slutförde den första fasen i genomförandet av sitt miljöledningssystem, som bygger på den europeiska miljölednings- och miljörevisionsordningen (Emas). Centrumet uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om all utveckling på detta område.

    24.

    Europaparlamentet välkomnar att centrumet under perioden 2020–2022 kunde hämta och sprida epidemiologiska data om covid-19 över hela världen genom en automatisering av sökning på nätet. Parlamentet välkomnar samarbetet inom det europeiska hälsodataområdet och förberedelserna av ett pilotprojekt.

    25.

    Europaparlamentet noterar att centrumet under 2021 fortsatte att angripas av it-brottslingar och hacktivister, och att centrumet som en reaktion på detta genomförde ytterligare it-säkerhetsåtgärder, såsom Microsoft Defender, kriminaltekniska verktyg för djupanalys, ett system för hantering av informationssäkerhet och hantering av privilegierad åtkomst/identitet. Parlamentet noterar att centrumet har utarbetat en cybersäkerhetspolicy och även ökat sin it-säkerhetspersonal, och att centrumet dessutom höll på att inrätta en säkerhetsmyndighet. Parlamentet uppmanar centrumet att följa de rekommendationer som revisionsrätten utfärdar i sin särskilda rapport om cybersäkerheten vid EU:s institutioner, organ och byråer (3), där revisionsrätten uppmanar dessa att ha en ram för hantering av it-säkerhetsrisker som täcker in hela deras it-infrastruktur och genomföra regelbundna riskbedömningar samt att systematiskt tillhandahålla medvetandehöjande utbildning för all personal, inbegripet ledningen. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang den nyligen antagna cybersäkerhetspolicyn, som täcker in alla aspekter från företagens behov och önskningar till människors kompetens och medvetenhet och den tekniska säkerheten. Centrumet uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om all utveckling på detta område.

    26.

    Europaparlamentet påminner om vikten av att öka digitaliseringen av centrumet när det gäller den interna driften och förvaltningen och att också påskynda digitaliseringen av förfarandena. Parlamentet uppmanar centrumet att övergå till att göra dokumenthanteringen och andra interna processer papperslösa där så är möjligt. Parlamentet betonar att centrumet måste fortsätta att vara proaktivt i detta avseende för att undvika en digital klyfta mellan byråerna. Parlamentet påpekar dock att man behöver vidta alla säkerhetsåtgärder som krävs för att undvika att den behandlade informationens onlinesäkerhet äventyras.

    27.

    Europaparlamentet uppmanar centrumet att föra ett nära samarbete med Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) och CERT-EU (cybersäkerhetscentrumet för unionens institutioner, organ och byråer) och att göra regelbundna riskbedömningar av sin it-infrastruktur samt att säkerställa att dess cyberförsvar regelbundet granskas och testas. Parlamentet föreslår att uppdaterade utbildningsprogram om cybersäkerhet ska erbjudas all personal, inklusive ledningen, som en central del i en effektiv ram för cybersäkerhet inom centrumet.

    Driftskontinuitet under covid-19-pandemin

    28.

    Europaparlamentet välkomnar centrumets åtagande att behålla startdatumet för centrumets Fellowship Programme for Cohort 2021, som är ett program som genom att tillhandahålla moduler på nätet ger ett direkt bidrag till att stärka insatskapaciteten för att hantera gränsöverskridande hot.

    29.

    Europaparlamentet välkomnar att centrumet under hela 2021 fortsatte att vara mycket delaktigt i arbetet med att begränsa covid-19-pandemin. Parlamentet noterar att centrumets huvudsakliga verksamhet under denna period gällde stöd till vaccinationsstrategier och planer för vaccininsatser, tillämpning av övervakning och epidemiologisk omvärldsbevakning, beteenderelaterad kunskap om acceptans och användning av vaccinationer, bedömning av risker och farhågor samt inrättandet av ett centrum för prognoser om covid-19. Parlamentet understryker att centrumet genomförde och offentliggjorde 22 snabba risk-/utbrottsbedömningar och besvarade över 600 förfrågningar från berörda parter. Parlamentet noterar att centrumet även fortsatte att utarbeta veckobriefingar om covid-19-policyn och publicera kartor till stöd för rådets rekommendation om en samordnad strategi för reseåtgärder inom EU.

    30.

    Europaparlamentet noterar att centrumet under 2021 fullföljde genomförandet av rekommendationerna från den externa strategiska och resultatmässiga granskningen av centrumets insatser mot covid-19, som centrumet lät utföra 2020.

    Övriga kommentarer

    31.

    Europaparlamentet noterar att revisionsrätten i sin särskilda rapport nr 13/2022 (4) kom fram till att centrumet inte gör någon omfattande bedömning av nyttan och effekten av sin vägledning och uppmanar centrumet att inhämta regelbunden återkoppling från sina berörda parter för att åtgärda denna brist.

    32.

    Europaparlamentet välkomnar att centrumet har fortsatt att i hög grad uppmärksammas i medier och sociala medier samt genom sin egen webbplats under 2021 i samband med den naturliga utvecklingen av covid-19-pandemin. Parlamentet noterar att centrumets webbplats hade 18 miljoner sidvisningar under 2021, vilket var en minskning jämfört med 32 miljoner under 2020. Parlamentet noterar att centrumets press- och medieteam hanterade 963 medieförfrågningar, jämfört med cirka 1 917 året innan. Parlamentet noterar att centrumet observerade en ökning med 18 % av antalet följare på Twitter och en ökning med 44 % av antalet fans och följare på Facebook. Parlamentet uppmuntrar centrumet att fortsätta denna utveckling och att överväga att utbyta bästa praxis med andra unionsbyråer för att i så stor utsträckning som möjligt informera allmänheten om verksamheten.

    33.

    Europaparlamentet välkomnar centrumets aktiva engagemang i forskningsprojektet Joint Action TERROR för att åtgärda brister i medlemsstaternas beredskap på hälsoområdet och stärka insatserna vid biologiska och kemiska terrorattentat. Parlamentet uppmanar centrumet att ytterligare stärka sitt åtagande att ta itu med säkerhetshot.

    34.

    Europaparlamentet uppmanar centrumet att vidareutveckla samverkanseffekterna (t.ex. i fråga om personalresurser, fastighetsförvaltning, it-tjänster och säkerhet), samarbetet och utbytet av god praxis med andra unionsbyråer i syfte att förbättra effektiviteten.

    35.

    När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 10 maj 2023 (5) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

    (1)   EUT C 141, 29.3.2022, s. 39.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 851/2004 av den 21 april 2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (EUT L 142, 30.4.2004, s. 1).

    (3)  Särskild rapport nr 05/2022 Cybersäkerheten vid EU:s institutioner, organ och byråer: Beredskapsnivån står inte alltid i proportion till hoten, s. 44.

    (4)  Särskild rapport nr 13/2022 Fri rörlighet i EU under covid-19-pandemin: Granskningen av de inre gränskontrollerna var begränsad och medlemsstaternas åtgärder okoordinerade, s. 41.

    (5)  Antagna texter, P9_TA(2023)0190.


    Top