Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE3253

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till rådets direktiv om snabbare och säkrare skattelättnad för överskjutande källskatt (COM(2023) 324 final – 2023/0187(CNS))

    EESC 2023/03253

    EUT C, C/2024/1580, 5.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj

    European flag

    officiella tidning
    Europeiska unionens

    SV

    Serien C


    C/2024/1580

    5.3.2024

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till rådets direktiv om snabbare och säkrare skattelättnad för överskjutande källskatt

    (COM(2023) 324 final – 2023/0187(CNS))

    (C/2024/1580)

    Föredragande:

    Benjamin RIZZO

    Remiss

    Europeiska unionens råd, 28.7.2023

    Rättslig grund

    Artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig sektion

    Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning

    Antagande av sektionen

    15.11.2023

    Antagande vid plenarsessionen

    13.12.2023

    Plenarsession nr

    583

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    198/0/2

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) stöder kommissionens mål att undvika dubbelbeskattning och komplicerade förfaranden för reducerade skattesatser som utgör en nackdel för investerare som innehar värdepapper i ett gränsöverskridande sammanhang. Snabbare och effektivare förfaranden kommer att stödja gränsöverskridande investeringar, vilket ligger i den inre marknadens intresse.

    1.2

    EESK uppskattar det mervärde som kommissionens förslag skulle kunna bidra med, särskilt för icke-professionella investerare, när det gäller att stödja gränsöverskridande investeringar i hela EU genom att åstadkomma en betydande förenkling av förfarandena. Förslaget ligger därför i linje med målet om att upprätta en kapitalmarknadsunion och stärka den inre marknadens övergripande konkurrenskraft.

    1.3

    EESK uppskattar kommissionens insatser för att ta itu med bedrägerier och skattefusk i samband med system för ansökan om återbetalning av källskatt (cum-ex- och cum-cum-bedrägerier), som kommer att leda till ett rättvisare skattesystem i alla medlemsstater och ökad uppbörd av skatteintäkter samt uppmuntra ett bättre samarbete mellan skatteförvaltningar.

    1.4

    EESK noterar att kommissionens förslag ligger i linje med rekommendationerna från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) i dess slutrapport ”Final report on Cum/Ex, Cum/Cum and withholding tax reclaim schemes”, i vilken man efterlyste särskilda åtgärder på EU-nivå för att bekämpa bedrägerier och fusk.

    1.5

    Kommittén välkomnar införandet av det elektroniska intyget om skatterättslig hemvist, som är ett enhetligt, EU-omfattande dokument som kommer att förbättra handläggningstiderna för återbetalningar och därmed gynna gränsöverskridande investerare. EESK föreslår att det elektroniska intyget skulle kunna användas för att förenkla andra aspekter än de som redan behandlas i förslaget.

    1.6

    Kommittén understryker att kommissionen förväntar sig att förslaget ska leda till betydande kostnadsbesparingar jämfört med ett status quo-scenario, och uppmanar kommissionen att regelbundet kontrollera om sådana besparingar faktiskt uppnås.

    1.7

    Finansinstituten måste registrera sig i varje medlemsstat, och kommissionen förväntar sig därför att efterlevnadskostnaderna kommer att öka på kort sikt, men att de kommer att minska med tiden vilket kommer att leda till betydande fördelar på längre sikt. I detta avseende rekommenderar EESK riktade insatser för att hålla nere efterlevnadskostnaderna så mycket som möjligt under den inledande fasen av genomförandet av de nya reglerna.

    1.8

    EESK ställer sig bakom kommissionens val att införa ett de minimis-tröskelvärde, enligt vilket investerare med betalningar av utdelning som understiger ett tröskelvärde på 1 000 euro inte åläggs att tillhandahålla information om finansiella arrangemang eller minsta innehavsperiod. Detta val verkar skapa en balans mellan de nya bestämmelsernas ändamålsenlighet – till förmån för den inre marknaden och investerarna – och behovet av förenkling genom att undvika alltför betungande avgifter på mindre innehav av värdepapper.

    1.9

    Kommittén uppmanar medlemsstaterna att, under genomförandeperioden, årligen och utan dröjsmål rapportera statistik till kommissionen över hur många ansökningar beträffande överskjutande källskatt som har lett till återbetalning eller skattelättnad inom tidsfristerna och hur många som har gjort detta efter tidsfristerna, för att säkerställa att ansökningar om återbetalning av källskatt gradvis leder till återbetalning eller skattelättnad inom den ambitiösa tidsfrist på högst 25 dagar som fastställs i kommissionens förslag.

    1.10

    EESK noterar att de potentiella sanktioner mot finansförmedlare som föreskrivs i artikel 17 i förslaget delegeras till medlemsstaterna. Sanktionerna bör vara ändamålsenliga, avskräckande, proportionella och rimliga, så att ett snabbt genomförande av de nya reglerna kan kombineras med behovet av att finansförmedlarna anpassar sig till kommissionens nya regleringsstrategi.

    2.   Kommissionens förslag

    2.1

    Innehav av värdepapper i ett gränsöverskridande sammanhang leder för närvarande till dubbelbeskattning av investerare i samband med utdelningar och räntor som härrör från innehav av aktier respektive obligationer. Skatt kan nämligen först tas ut i det land där emittenten av värdepappren är etablerad (ursprungslandet) i form av en källskatt på bruttoinkomsten från värdepappren (källskatt), och sedan dessutom tas ut i investerarens bosättningsland (hemvistland) i form av inkomstskatt.

    2.2

    För att undvika denna typ av dubbelbeskattning har dubbelbeskattningsavtal ingåtts för att göra det möjligt att dela beskattningsrätten mellan ursprungs- och hemvistländerna. Följaktligen kan investerare utan hemvist i landet ha rätt till lägre källskatt eller till ett undantag i ursprungslandet. Dessutom kan den inhemska lagstiftningen i vissa ursprungsländer föreskriva en reducerad skattesats eller ett undantag. Denna typ av reducerad skatt eller undantag kan tillämpas direkt när utdelningen eller räntan betalas (källskattelättnad) eller genom återbetalning av den överskjutande skatt som innehållits på grundval av en ansökan om återbetalning från investeraren (återbetalningsförfarande).

    2.3

    Förfaranden för källskatt som grundar sig på skatteavtal eller inhemska förmåner som är tillämpliga på investerare utan hemvist i landet är dock ofta betungande och långdragna, eftersom de varierar avsevärt mellan medlemsstaterna, som har olika digitaliseringsnivåer och kräver olika handlingar i varje jurisdiktion. Dessutom riskerar förfaranden för källskatt att lämna utrymme för skattebedrägeri och skattefusk som leder till intäktsförluster för medlemsstaterna, såsom framgår av den senaste tidens skandaler (cum-cum- och cum-ex-fallen). I sådana fall rörde det sig om alltför stora återbetalningar som erhållits trots att det inte förelåg någon rätt till återbetalning.

    2.4

    Den beskrivna situationen avskräcker i själva verket gränsöverskridande investeringar i hela EU, särskilt för icke-professionella investerare, på grund av långdragna och kostsamma förfaranden som strider mot målen om att upprätta en kapitalmarknadsunion och hämmar den inre marknadens övergripande konkurrenskraft. Utöver dessa nackdelar finns den nämnda risken för bedrägeri och fusk som inverkar negativt på medlemsstaternas skatteintäkter.

    2.5

    I den konsekvensbedömning som kommissionen genomfört för att utvärdera möjliga lagstiftningslösningar identifierades följande tre genomförbara politiska alternativ: i) inrättande av ett gemensamt elektroniskt intyg om skatterättslig hemvist samt gemensam rapportering; ii) genomförande av ett system för källskattelättnad; iii) genomförande av ett system för snabb återbetalning inom en fastställd tidsram och/eller källskattelättnad. Det tredje alternativet anses vara det mest ändamålsenliga i fråga om effektivitet (snabbhet, enkelhet och digitalisering av förfaranden) och politisk genomförbarhet.

    2.6

    Kommissionens lagstiftningsförslag syftar till att förbättra förfarandet genom att eftersträva det dubbla syftet att stödja en välfungerande kapitalmarknadsunion genom att underlätta gränsöverskridande investeringar och säkerställa rättvis beskattning genom att förebygga skattebedrägeri och fusk. Enligt kommissionens beräkningar kommer investerarnas besparingar till följd av genomförandet av det nya förslaget att uppgå till cirka 5,17 miljarder euro per år.

    2.7

    Förslaget består av två huvuddelar (kapitlen 2 och 3). I kapitel 2 föreskrivs inrättandet av ett EU-omfattande elektroniskt intyg om skatterättslig hemvist, medan kapitel 3 är inriktat på förfarandena för källskattelättnad. Det omfattar också ett förfarande för att upprätta nationella register för särskilda finansförmedlare (certifierade finansförmedlare), en standardiserad rapporteringsskyldighet för sådana certifierade finansförmedlare och en skyldighet för medlemsstaterna att inrätta ett system för källskattelättnad eller ett system för snabb återbetalning eller en kombination av båda.

    2.8

    Det gemensamma elektroniska intyget om skatterättslig hemvist ska införas av alla medlemsstater och kommer att ligga till grund för en snabb och säker administrativ process för att klargöra EU-skattebetalarnas skatterättsliga hemvist. Enligt artikel 4 kommer det elektroniska intyget om skatterättslig hemvist att ha ett gemensamt innehåll, oavsett utfärdande medlemsstat, dvs. den medlemsstat där man har sin hemvist. För att minska den administrativa bördan föreslås det dessutom att det elektroniska intyget om skatterättslig hemvist ska omfatta ett kalenderår om begäran görs under ett pågående år för det beskattningsåret.

    2.9

    Medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att utfärda ett elektroniskt intyg om skatterättslig hemvist inom en dag om de har erhållit vissa specifika uppgifter och förutsatt att inga exceptionella omständigheter uppstår som motiverar en försening. I fall där intyget inte kan utfärdas på en dag ska den berörda medlemsstaten underrätta den anmodade parten. För att uppfylla kravet på utfärdande på en dag bör medlemsstaterna införa ett helautomatiskt system för utfärdande av elektroniska intyg om skatterättslig hemvist.

    2.10

    För att dra nytta av de förfaranden för källskattelättnad som står i centrum för direktivet måste investerare kunna samarbeta med finansförmedlare som är certifierade för att tillhandahålla dessa tjänster. Det finns två grunder för att certifieras som certifierad finansförmedlare och därmed få tillgång till förfarandena i detta direktiv: det kan vara i) obligatoriskt, för stora institut, och ii) frivilligt, för alla andra enheter.

    2.11

    De som är skyldiga att rapportera omfattas av rapporteringsskyldigheterna från och med att de registreras i ett av de nationella registren. Alla certifierade finansförmedlare som ingår i ett eller flera av de nationella registren ska rapporteras till den myndighet som för registret och, i tillämpliga fall, till källskattombudet, oavsett i vilket land de har sin hemvist (EU eller utanför EU, eller i en medlemsstat med eller utan ett eget nationellt register).

    2.12

    När det gäller rapporteringens innehåll fastställs i direktivet en gemensam uppsättning uppgifter som ska rapporteras (bilaga II). Varje certifierad finansförmedlare ska endast rapportera om den del av transaktionen som är synlig för den, dvs. från vem den erhåller utdelningen eller räntan och till vem den betalar utdelningen eller räntan. Mottagaren av den fullständiga rapporteringen, antingen ursprungsskatteförvaltningen eller ett källskatteombud som utsetts för dennes räkning, kommer således att ha all den information som behövs för att rekonstruera transaktionens finansiella kedja från investeraren till emittenten av värdepappren.

    2.13

    De uppgifter som rapporteras till skatteförvaltningen kommer att göra det möjligt för den att fastställa den slutliga investerarens identitet och dennes eventuella rätt till den reducerade källskattesatsen. Risken för dubbla återbetalningar minskas därför och skatteförvaltningarnas kapacitet att identifiera och bekämpa andra otillbörliga och bedrägliga metoder förstärks.

    2.14

    Rent praktiskt kommer rapporteringen att ske via ett standardiserat XML-format som kommer att fastställas i en genomförandeakt som ska antas av kommissionen. Den automatiska kanalen för att lämna informationen från de ekonomiska aktörerna till motsvarande skatteförvaltning eller källskatteombud som agerar för dess räkning kommer att standardiseras och anges i denna genomförandeakt.

    2.15

    Tidsfristen för att rapportera informationen är senast 25 dagar från registreringsdagen. Rapporteringen bör ske så snart som möjligt efter registreringsdagen, såvida inte en avvecklingsinstruktion för någon del av en transaktion är under behandling på registreringsdagen, i vilket fall rapporteringen för den transaktionen bör ske så snart som möjligt efter avvecklingen.

    2.16

    I förslaget föreskrivs dessutom i) ett system för källskattelättnad, och ii) ett system för snabb återbetalning. I ett system för källskattelättnad tillämpar källskatteombudet rätt skattebelopp när utdelningen eller räntan betalas (artikel 12). I ett system för snabb återbetalning innehålls skatten enligt den högre skattesats som tillämpas i ursprungslandet, men den överskjutande skatten återlämnas inom en fastställd tidsfrist på högst 25 dagar från dagen för begäran eller från den dag då den föreskrivna rapporteringen är uppfylld, beroende på vilket som inträffar senast.

    2.17

    För enkelhetens skull har en de minimis-regel införts för rapporteringsskyldigheterna och förfarandet för kundkontroll. Regeln innebär att det inte begärs information om finansiella arrangemang eller minsta innehavsperiod för investerare med betalningar av utdelning som understiger ett tröskelvärde på 1 000 euro.

    2.18

    För att säkerställa att ansökningar om återbetalning av källskatt leder till återbetalning eller skattelättnad inom den fastställda tidsfristen (högst 25 dagar) kommer medlemsstaterna att vara skyldiga att årligen rapportera statistik till kommissionen över hur många ansökningar beträffande överskjutande källskatt som har lett till återbetalning eller skattelättnad inom tidsfristen och hur många som har gjort detta efter tidsfristen.

    2.19

    Avslutningsvis anges i artikel 17 i förslaget att medlemsstaterna ”ska fastställa regler om sanktioner för överträdelse av nationella bestämmelser som antagits enligt detta direktiv och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de tillämpas”.

    3.   Allmänna och särskilda kommentarer

    3.1

    EESK välkomnar syftet med kommissionens förslag, dvs. att undvika dubbelbeskattning och alltför komplicerade förfaranden för reducerade skattesatser som utgör en nackdel för investerare som innehar värdepapper i ett gränsöverskridande sammanhang. Snabbare och effektivare förfaranden för källskatt kommer att främja gränsöverskridande investeringar genom att de nuvarande nackdelarna undviks, vilket ligger i kapitalmarknadsunionens fulla intresse i egenskap av hörnsten för EU:s inre marknad.

    3.2

    EESK uppskattar också kommissionens insatser för att förhindra eller åtminstone minska bedrägerier och skattefusk, vilket kommer att leda till ett rättvisare skattesystem i alla medlemsstater och till ökad uppbörd av skatteintäkter i medlemsstaterna. De ytterligare intäkterna skulle kunna användas för att främja tillväxt och offentliga tjänster i medlemsstaterna och för att bidra till den gröna och den digitala omställningen, i linje med EU:s mål.

    3.3

    Kommittén välkomnar införandet av ett EU-omfattande elektroniskt intyg om skatterättslig hemvist som kommer att förbättra handläggningstiderna för återbetalningar och därmed gynna investerare som har gjort relevanta investeringar. EESK föreslår att det elektroniska intyget skulle kunna användas för att förenkla andra aspekter än de som redan behandlas i förslaget. Information om det elektroniska intyget bör vid behov finnas tillgänglig på flera språk för att effektivisera återbetalningarna.

    3.4

    Kommittén håller med kommissionen om att den ständiga risken för bedrägeri eller fusk tar en betydande del av skatteförvaltningarnas resurser i anspråk, och noterar att dessa skulle kunna investeras i hanteringen av andra prioriteringar efter det att ett vederbörligen digitaliserat och ändamålsenligt system har införts för att möjliggöra snabba återbetalningar inom en fastställd tidsram, och/eller om ett system för källskattelättnad införs från början.

    3.5

    EESK delar kommissionens uppfattning att ett lagstiftningsinitiativ på EU-nivå är mer lämpligt än separata åtgärder från medlemsstaternas sida för att ta itu med frågor som rör beskattningen av värdepapper som innehas i ett gränsöverskridande sammanhang. Ett EU-direktiv skulle vara det bästa instrumentet för att uppnå lika villkor för nationella och utländska investerare och för både inhemska förmedlare och förmedlare utan hemvist i landet. Nationella initiativ kan onekligen ge upphov till skillnader och efterlevnadskostnader, medan ett direktiv som grundar sig på artikel 115 i EUF-fördraget och syftar till att tillnärma nationella lagar som påverkar den inre marknadens funktion förefaller lämpligare för att uppnå kommissionens målsättningar.

    3.6

    EESK uppskattar medlemsstaternas generella stöd för kommissionens förslag. Samtidigt är det värt att notera att vissa medlemsstater där den inhemska skattesatsen för investerare utan hemvist i landet är lägre eller densamma som skattesatsen i skatteavtalet kanske inte har eller behöver återbetalningsförfaranden. De medlemsstater där den inhemska källskattesatsen är högre än i det tillämpliga skatteavtalet är däremot säkerligen mer intresserade av att öka insynen och standardisera förfarandena.

    3.7

    I detta avseende konstaterar kommittén att kommissionens förslag kommer att gynna investerare – med hemvist i och utanför EU – med diversifierade portföljer i hela EU, så att de får tillgång till de reducerade skattesatser som de har rätt till när de investerar över gränserna, och därmed uppmuntra gränsöverskridande investeringar. Det rekommenderas därför att förslaget snabbt godkänns, i den inre marknadens intresse.

    3.8

    Kommissionens förslag ligger i linje med tidigare lagstiftning och i synnerhet med direktivet mot skatteflykt, direktivet om administrativt samarbete och direktivet om bekämpning av missbruk av skalbolag, vilka kommittén har uttryckt sitt breda stöd för i yttranden som den offentliggjort. Det aktuella initiativet, som handlar om otillbörliga skattemetoder i samband med källskatteförfaranden som tidigare inte omfattades, är inte bara förenligt med den nuvarande rättsliga ramen utan kompletterar den dessutom.

    3.9

    EESK uppskattar att kommissionens förslag är ett svar på Esmas rekommendationer i slutrapporten ”Final report on Cum/Ex, Cum/Cum and withholding tax reclaim schemes”, där man efterlyser särskilda skatteåtgärder på EU-nivå för att effektivt bekämpa bedrägerier och fusk.

    3.10

    EESK anser att kommissionens samråd, där många berörda parter deltog (1 682 svar), har gjort processen öppnare och mer demokratisk, trots frågans mycket tekniska karaktär. Medlemsstater, investerare, finansinstitut och skatteförvaltningar involverades i vederbörlig ordning. Hela processen underströk ett brett samförstånd om de problem som uppstår till följd av de olika källskatteförfarandena i medlemsstaterna och om behovet av EU-åtgärder för att ta itu med den splittrade och ineffektiva situationen.

    3.11

    Kommittén understryker att kommissionen förväntar sig att förslaget ska leda till betydande kostnadsbesparingar jämfört med ett status quo-scenario, och uppmanar kommissionen att regelbundet kontrollera om sådana besparingar faktiskt uppnås när förslaget träder i kraft. När det gäller finansinstitut förväntar sig kommissionen att efterlevnadskostnaderna kommer att öka på kort sikt, men att de kommer att minska med tiden vilket kommer att leda till betydande fördelar på längre sikt. EESK rekommenderar riktade insatser för att hålla nere efterlevnadskostnaderna så mycket som möjligt under den inledande fasen av genomförandet av de nya reglerna.

    3.12

    EESK ställer sig bakom kommissionens val att införa ett de minimis-tröskelvärde, enligt vilket investerare med betalningar av utdelning som understiger ett tröskelvärde på 1 000 euro inte åläggs att tillhandahålla information om finansiella arrangemang eller minsta innehavsperiod. Detta val verkar skapa en balans mellan de nya bestämmelsernas ändamålsenlighet (till förmån för den inre marknaden och investerarna) å ena sidan, och behovet av att förenkla alltför betungande avgifter i samband med mindre innehav av värdepapper å andra sidan.

    3.13

    EESK noterar att de potentiella sanktioner mot finansförmedlare som föreskrivs i artikel 17 i förslaget delegeras till medlemsstaterna. Sanktionerna bör vara ändamålsenliga, avskräckande, proportionella och rimliga för att se till att ett snabbt införande av det nya systemet är förenligt med behovet av att finansförmedlarna anpassar sig till kommissionens nya regleringsstrategi.

    3.14

    EESK rekommenderar en lämplig grad av samarbete mellan de nationella skatteförvaltningarna och mellan de nationella myndigheterna och kommissionen, särskilt under den inledande genomförandeperioden, för att på ett robust sätt inrätta det nya systemet inom rimlig tid och säkerställa att ansökningar om återbetalning av källskatt leder till återbetalning eller skattelättnad inom den fastställda tidsfristen på högst 25 dagar.

    3.15

    Kommittén påpekar att personuppgifter kommer att behandlas för att kontrollera att skattebetalarna omfattas av rätt källskattesats, och understryker att man bör begränsa mängden personuppgifter som ska behandlas och endast överföra det som är nödvändigt för att upptäcka underrapportering, utebliven rapportering, skattebedrägeri eller skattefusk, i linje med kraven i den allmänna dataskyddsförordningen och principen om uppgiftsminimering, enligt vilken personuppgifter måste vara ”adekvata, relevanta och inte för omfattande i förhållande till de ändamål för vilka de behandlas”.

    Bryssel den 13 december 2023.

    Oliver RÖPKE

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj

    ISSN 1977-1061 (electronic edition)


    Top