Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0727

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av genomförandebeslut 2013/676/EU vad gäller förlängning av bemyndigandet för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

COM/2022/727 final

Bryssel den 15.12.2022

COM(2022) 727 final

2022/0421(NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om ändring av genomförandebeslut 2013/676/EU vad gäller förlängning av bemyndigandet för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt


MOTIVERING

Enligt artikel 395.1 i direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (mervärdesskattedirektivet 1 ) får rådet enhälligt på kommissionens förslag bemyndiga varje medlemsstat att tillämpa särskilda åtgärder som avviker från bestämmelserna i det direktivet, för att förenkla uppbörden av skatt eller för att förhindra vissa slag av skatteundandragande eller skatteflykt.

Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 8 april 2022 ansökte Republiken Rumänien (Rumänien) om bemyndigande att fortsätta att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 193 i mervärdesskattedirektivet, som reglerar vem som är betalningsskyldig för mervärdesskatt. Genom en skrivelse som registrerades den 28 juni 2022 begärde kommissionen ytterligare upplysningar om ansökan från Rumänien, som lämnade sitt svar genom en skrivelse som registrerades den 22 augusti 2022.

I enlighet med artikel 395.2 i mervärdesskattedirektivet underrättade kommissionen den 1 september 2022 övriga medlemsstater, förutom Spanien, och den 2 september 2022 Spanien om Rumäniens ansökan. Genom en skrivelse av den 5 september 2022 underrättade kommissionen Rumänien om att den hade alla nödvändiga uppgifter för att kunna handlägga ansökan.

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Som allmän regel anges i artikel 193 i mervärdesskattedirektivet att en beskattningsbar person som utför en leverans av varor eller ett tillhandahållande av tjänster i normala fall ska betala mervärdesskatt.

Enligt artikel 395 i mervärdesskattedirektivet får medlemsstaterna, med rådets bemyndigande, tillämpa åtgärder som avviker från bestämmelserna i mervärdesskattedirektivet för att förenkla uppbörden av skatt eller för att förhindra vissa slag av skatteundandragande eller skatteflykt.

Rumänien ansökte under 2009 om en avvikelse för att bemyndigas att tillämpa förfarandet för omvänd betalningsskyldighet på bland annat leveranser av trävaror. Enligt detta förfarande är den beskattningsbara person som tar emot leveranserna skyldig att betala mervärdesskatt. Dessa trävaror omfattar särskilt timmer på rot, rundvirke eller kluven ved, brännvirke, timmerprodukter samt kantat eller flisat trä och trä i obearbetat, bearbetat eller halvförädlat skick.

Den avvikande åtgärden för Rumänien beviljades ursprungligen genom rådets genomförandebeslut 2010/583/EU 2 till och med den 31 december 2013 och förlängdes därefter, vad avser trävaror, genom rådets genomförandebeslut 2013/676/EU 3 till och med den 31 december 2016, genom rådets genomförandebeslut (EU) 2016/1206 4 till och med den 31 december 2019 och genom rådets genomförandebeslut (EU) 2019/1593 5 till och med den 31 december 2022.

Rumänien har nu återigen begärt en förlängning av avvikelsen när det gäller tillämpningen av förfarandet för omvänd betalningsskyldighet på leveranser av dessa trävaror.

Att döma av rapporten från Rumänien, som lämnades in tillsammans med ansökan om förlängning av åtgärden, har åtgärden att utse mottagaren som betalningsskyldig för mervärdesskatt vid leveranser av ovan nämnda trävaror förhindrat skatteundandragande och skatteflykt inom denna sektor, som kännetecknas av ett stort antal små återförsäljare och mellanhänder som det har visat sig vara svårt att kontrollera.

I allmänhet beviljas avvikelser för en begränsad tidsperiod, så att man kan bedöma om den särskilda åtgärden är lämplig och ändamålsenlig och för att ge medlemsstaterna tid att införa andra konventionella åtgärder för att hantera respektive problem fram till dess att den avvikande åtgärden upphör att gälla. Avvikelser som tillåter tillämpning av förfarandet för omvänd betalningsskyldighet beviljas endast i undantagsfall för specifika bedrägeriutsatta sektorer och utgör en sista utväg.

Rumänien förklarade att man i detta syfte har vidtagit åtgärder för att i nationell lagstiftning införa konventionella åtgärder för att bekämpa mervärdesskattebedrägeri och förhindra att det sprids ytterligare inom timmer- och träsektorn, såsom digitaliseringsprojekt (RO e-Factura), sammankoppling av skatteregister (SAF-T), övervakning av inköp och leveranser och systemet RO e-Transport (övervakning av transporter på nationellt territorium).

Eftersom genomförandet av dessa åtgärder fortfarande befinner sig i ett tidigt skede anser Rumänien att det är nödvändigt att fortsätta att tillämpa omvänd betalningsskyldighet inom denna sektor efter den 1 januari 2023 för att upprätthålla trenden med färre skatteundandraganden inom timmer- och träsektorn.

En förlängning under ytterligare en begränsad period förefaller därför vara berättigad, eftersom åtgärden inte tycks ha haft någon negativ inverkan på bedrägerier i detaljhandelsledet, inom andra sektorer eller i andra medlemsstater. Med hänsyn till den oförändrade rättsliga och faktiska situationen föreslås att avvikelseåtgärden förlängs, så att Rumänien kan fortsätta att tillämpa den fram till och med den 31 december 2025.

Fram till dess att avvikelsen löper ut bör Rumänien därför fullt ut genomföra ovan nämnda konventionella åtgärder för att motverka och förhindra ytterligare spridning av mervärdesskattebedrägeri inom timmersektorn. Följaktligen torde det inte finnas något ytterligare behov av att avvika från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG med avseende på dessa leveranser.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Andra medlemsstater (Portugal 6 , Litauen 7 och Lettland 8 ) har beviljats liknande undantag i enlighet med artikel 193 i mervärdesskattedirektivet.

Den föreslagna åtgärden är därför förenlig med de befintliga bestämmelserna i mervärdesskattedirektivet.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Artikel 395 i mervärdesskattedirektivet.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Mot bakgrund av den bestämmelse i mervärdesskattedirektivet som ligger till grund för förslaget är subsidiaritetsprincipen inte tillämplig.

Proportionalitetsprincipen

Beslutet avser ett bemyndigande som beviljas en medlemsstat på dess egen begäran och utgör därför ingen förpliktelse.

Med hänsyn till avvikelsens begränsade omfattning står den särskilda åtgärden i proportion till det mål som eftersträvas.

Val av instrument

Föreslaget instrument: rådets genomförandebeslut.

I enlighet med artikel 395 i mervärdesskattedirektivet är en avvikelse från de gemensamma mervärdesskattebestämmelserna bara möjlig om rådet ger ett enhälligt bemyndigande på grundval av ett förslag från kommissionen. Rådets genomförandebeslut är det lämpligaste instrumentet, eftersom det kan riktas till en enskild medlemsstat.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

Detta förslag grundas på Rumäniens ansökan och berör bara denna medlemsstat.

Konsekvensbedömning

En av de vanligaste typerna av bedrägerier innefattar företag i saluföringskedjan för timmer och träprodukter som tar ut mervärdesskatt, inte betalar in den till statsbudgeten och sedan försvinner. När deras kunder sedan utövar sin rätt till avdrag för mervärdesskatt ansöker de om återbetalning av belopp som aldrig har betalats in till statsbudgeten.

Trävaror står för den största andelen av Rumäniens skogsekonomi. I slutet av 2020 utgjorde Rumäniens nationella skogsmark 6 604 200 hektar, vilket motsvarar 27,66 % av landets totala landareal.

Den begärda särskilda åtgärden, dvs. omvänd betalningsskyldighet, gäller endast transaktioner mellan beskattningsbara personer som är registrerade för mervärdesskatt i Rumänien. Beskattningsbara personer i andra medlemsstater kan endast påverkas av förfarandet för omvänd betalningsskyldighet om de är förpliktigade att registrera sig som skattskyldiga för mervärdesskatt i Rumänien. I sådana fall skulle de omfattas av samma mervärdesskatteregler som rumänska aktörer.

Förfarandet för omvänd betalningsskyldighet har minskat risken för återbetalning av belopp som aldrig har betalats till statsbudgeten på grund av karusellbedrägerier.

Andra positiva effekter av omvänd betalningsskyldighet är bland andra

   ökad konkurrenskraft mellan producenter för att motverka snedvridningar som orsakas av enheter som är verksamma på den svarta marknaden och

   en betydande minskning av den svarta ekonomin på området, vilket leder till ökade intäkter för staten.

Mot bakgrund av ovanstående och med en genomsnittlig ökning på 46 077 rumänska leu av det mervärdesskattebelopp som fastställts per skattskyldig, anser Rumänien att tillämpningen av omvänd betalningsskyldighet på leveranser av timmer och trävaror har uppnått sina mål när det gäller att bekämpa mervärdesskattebedrägeri och förhindra att sådant bedrägeri sprids.

Även om Rumänien har uppnått positiva resultat i kampen mot bedrägerier genom att tillämpa omvänd betalningsskyldighet inom denna sektor finns problemet kvar, om än i mindre omfattning 9 .

En förlängning av åtgärden kommer inte att ha någon negativ inverkan på de totala mervärdesskatteintäkterna i det sista konsumtionsledet och påverkar därför inte unionens egna medel från mervärdesskatt negativt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte EU:s budget.

5.ÖVRIGA INSLAG

Förslaget är tidsbegränsat.

2022/0421 (NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om ändring av genomförandebeslut 2013/676/EU vad gäller förlängning av bemyndigandet för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt 10 , särskilt artikel 395.1, och

av följande skäl:

(1)Enligt artikel 193 i direktiv 2006/112/EG ska mervärdesskatt i allmänhet betalas av den beskattningsbara person som levererar varorna eller tillhandahåller tjänsterna.

(2)Genom rådets genomförandebeslut 2010/583/EU 11 och 2013/676/EU 12 bemyndigades Rumänien att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG (den särskilda åtgärden) för att utse den beskattningsbara person, till vilken leveranser av träprodukter görs av beskattningsbara personer, som betalningsskyldig för mervärdesskatt på dessa leveranser. Det bemyndigande som beviljades genom genomförandebeslut 2013/676/EU förlängdes till och med den 31 december 2022.

(3)Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 11 april 2022 ansökte Rumänien om bemyndigande att få fortsätta, efter den 31 december 2022, att tillämpa den särskilda åtgärd som godkänts genom genomförandebeslut 2013/676/EU. Genom en skrivelse av den 28 juni 2022 begärde kommissionen ytterligare upplysningar om Rumäniens begäran. Rumänien lämnade sitt svar genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 22 augusti 2022.

(4)Genom en skrivelse av den 1 september 2022 översände kommissionen Rumäniens ansökan till övriga medlemsstater, förutom Spanien, i enlighet med artikel 395.2 andra stycket i direktiv 2006/112/EG. Genom en skrivelse av den 2 september 2022 översände kommissionen ansökan till Spanien. Genom en skrivelse av den 5 september 2022 underrättade kommissionen Rumänien om att den förfogade över alla uppgifter som krävs för att bedöma ansökan.

(5)Enligt uppgifter som Rumänien lämnat i sin ansökan har den faktiska situation som motiverade tillämpningen av den särskilda åtgärden inte ändrats. Dessutom visar de rumänska myndigheternas analys att den särskilda åtgärden har visat sig vara effektiv för att minska skatteundandragande. Den särskilda åtgärden har dessutom inte någon negativ påverkan på unionens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

(6)Den särskilda åtgärden står i proportion till de eftersträvade målen, eftersom den är begränsad till mycket specifika insatser inom en sektor som ger upphov till betydande problem när det gäller skatteundandragande och skatteflykt. En fortsatt tillämpning av åtgärden skulle dessutom inte ha någon negativ inverkan när det gäller att förebygga bedrägeri i detaljhandelsledet, i andra sektorer eller i andra medlemsstater.

(7)I allmänhet beviljas avvikelser för en begränsad tidsperiod, så att det kan göras en bedömning av om de särskilda åtgärderna är lämpliga och ändamålsenliga. Avvikelserna ger medlemsstaterna tid att införa andra konventionella åtgärder på nationell nivå för att övervaka förflyttning av material, betalning av mervärdesskatt och beskattningsbara personers frivilliga efterlevnad av skattereglerna, vilket bör göra det möjligt att hantera problemet fram till dess att den avvikande åtgärden upphör att gälla och på så sätt göra en förlängning av bemyndigandet överflödig. Avvikelser som tillåter tillämpning av förfarandet för omvänd betalningsskyldighet beviljas endast i undantagsfall för specifika bedrägeriutsatta sektorer och utgör en sista utväg. Rumänien bör därför genomföra andra konventionella åtgärder för att bekämpa och förebygga mervärdesskattebedrägerier på timmermarknaden innan förlängningen av bemyndigandet enligt detta genomförandebeslut upphör att gälla, så att ingen ytterligare förlängning av den särskilda åtgärden behövs.

(8)Det är därför lämpligt att förlänga det bemyndigande som fastställs i genomförandebeslut 2013/676/EU. Förlängningen av bemyndigandet för Rumänien bör vara tidsbegränsad för att möjliggöra en utvärdering av den särskilda åtgärdens effektivitet och lämplighet.

(9)Genomförandebeslut 2013/676/EU bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I artikel 1 i genomförandebeslut 2013/676/EU ska ”31 december 2022” ersättas med ”31 december 2025”.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Rumänien.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    Rådets genomförandebeslut 2010/583/EU av den 27 september 2010 om bemyndigande för Rumänien att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 256, 30.9.2010, s. 27).
(3)    Rådets genomförandebeslut 2013/676/EU av den 15 november 2013 om bemyndigande för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 316, 27.11.2013, s. 31).
(4)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2016/1206 av den 18 juli 2016 om ändring av genomförandebeslut 2013/676/EU om bemyndigande för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 198, 23.7.2016, s. 47).
(5)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2019/1593 av den 24 september 2019 om ändring av genomförandebeslut 2013/676/EU om bemyndigande för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 248, 27.9.2019, s. 69).
(6)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2019/1592 av den 24 september 2019 om bemyndigande för Portugal att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 248, 27.9.2019, s. 67).
(7)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1920 av den 4 december 2018 om ändring av genomförandebeslut 2010/99/EU om bemyndigande för Republiken Litauen att förlänga tillämpningen av en åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 311, 7.12.2018, s. 34).
(8)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2022/81 av den 18 januari 2022 om ändring av genomförandebeslut 2009/1008/EU om bemyndigande för Republiken Litauen att förlänga tillämpningen av en åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 13, 20.1.2022, s. 49).
(9)    Enligt den årliga översikten över skattekontroller som genomförts hos skattebetalare med Nace-kod för ”träprodukter” under perioden 2018–2021 minskade bedrägerifallen, vilket Rumänien rapporterade i sin begäran.
(10)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
(11)    Rådets genomförandebeslut 2010/583/EU av den 27 september 2010 om bemyndigande för Rumänien att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 256, 30.9.2010, s. 27).
(12)    Rådets genomförandebeslut 2013/676/EU av den 15 november 2013 om bemyndigande för Rumänien att fortsätta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från artikel 193 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 316, 27.11.2013, s. 31).
Top