EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0052

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövandet av den befogenhet att anta delegerade akter som tilldelats kommissionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 om fastställande av skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för unionsimportörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden

COM/2022/52 final

Bryssel den 17.2.2022

COM(2022) 52 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om utövandet av den befogenhet att anta delegerade akter som tilldelats kommissionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 om fastställande av skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för unionsimportörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden




I.    Inledning

År 2017 antog Europeiska unionen (EU) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 om fastställande av skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för unionsimportörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden 1 (förordningen). Förordningen trädde ikraft den 8 juni 2017 och dess viktigaste krav tillämpas på EU-importörer sedan den 1 januari 2021.

Genom denna förordning inrättas ett unionssystem för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan (unionssystemet) i syfte att begränsa möjligheterna för väpnade grupper och säkerhetsstyrkor att handla med tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld. Den är avsedd att ge insyn och säkerhet när det gäller unionsimportörers samt smältverks och raffinaderiers anskaffning av råvaror från konfliktdrabbade områden och högriskområden. Genom artikel 19.2 i förordningen tilldelas kommissionen befogenheter att anta delegerade akter med avseende på att 1) fastställa och ändra tröskelvärdena för importvolymen för mineral och metaller, och 2) fastställa metoder och kriterier för erkännande av system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan.

I förordningen fastställs system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan i enlighet med OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet 2 , inklusive i bilaga II. Dessa skyldigheter tillämpas på unionsimportörer av mineral och metaller i enlighet med vad som fastställs i bilaga I i förordningen. För att säkerställa att unionssystemet fungerar väl har befogenheten att anta rättsakter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegerats till kommissionen när det gäller att ändra bilaga I genom att fastställa och ändra volymtröskelvärdena för mineral och metaller.

I förordningen fastställs vidare att ansvariga för system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan kan ansöka hos kommissionen för att få sina system erkända som likvärdiga med kraven i denna förordning. Sådana system bör anpassas till de särskilda kraven i OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet. För att underlätta bedömningen av sådana system för tillbörlig aktsamhet som kan komma att erkännas enligt denna förordning, delegeras befogenheten att anta rättsakter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt till kommissionen med avseende på att fastställa metoder och kriterier för bedömning av erkännande.

II.    Rättslig grund

I enlighet med artikel 19.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 ska kommissionen utarbeta en rapport till rådet och Europaparlamentet om iakttagande av delegeringen av befogenhet.

III.    Utövande av delegeringen

Genom artikel 19.2 i förordningen tilldelas kommissionen befogenheter att genomföra följande bestämmelser i denna förordning vad gäller:

-Ändring av bilaga I genom att fastställa volymtröskelvärdena för tantalmalm eller niobmalm, även anrikad, guldmalm, även anrikad, tennoxider och tennhydroxider, tantalater och tantalkarbider, om möjligt före den 1 april 2020, men inte senare än den 1 juli 2020 (se artikel 1.4 i förordningen).

-Ändring av befintliga tröskelvärden i bilaga I vart tredje år efter den 1 januari 2021 (se artikel 1.5 i förordningen).

-Komplettering av denna förordning genom att fastställa vilka metoder och kriterier kommissionen kan använda för att bedöma huruvida system för tillbörlig aktsamhet underlättar ekonomiska aktörers efterlevnad av skyldigheterna i denna förordning och gör det möjligt för kommissionen att erkänna system (se artikel 8.2 i förordningen).

Kommissionen har antagit följande två delegerade akter på grundval av förordningen:

-Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/429 av den 11 januari 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 när det gäller metod och kriterier för bedömning och erkännande av system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för tenn, tantal, volfram och guld. 3

-Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1588 av den 25 juni 2020 om ändring av bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 genom fastställande av volymtröskelvärden för tantalmalm eller niobmalm, även anrikad, guldmalm, även anrikad, tennoxider och tennhydroxider, tantalater samt tantalkarbider. 4

Delegerade akter om ändring av befintliga tröskelvärden i bilaga I i förordningen har ännu inte antagits, eftersom kommissionen har befogenhet att anta dem vart tredje år efter den 1 januari 2021 i enlighet med artikel 1.5 i förordningen.

IV.    Slutsatser

Kommissionen uppmanar Europaparlamentet och rådet att ta del av denna rapport i samband med ett korrekt utövande av de befogenheter som delegerats till kommissionen genom förordningen.

(1)

EUT L 130, 19.5.2017, s. 1.

(2)

  http://www.oecd.org/daf/inv/mne/mining.htm  

(3)

EUT L 75, 19.3.2019, s. 59.

(4)

EUT L 360, 30.10.2020, s. 1.

Top