Válassza ki azokat a kísérleti funkciókat, amelyeket ki szeretne próbálni

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 52022AP0232

    Europaparlamentets ändringar antagna den 8 juni 2022 av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/842 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet (COM(2021)0555 – C9-0321/2021 – 2021/0200(COD))

    EUT C 493, 27.12.2022., 202—231. o. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    EUT C 493, 27.12.2022., 177—206. o. (GA)

    27.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 493/202


    P9_TA(2022)0232

    Medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp (förordningen om ansvarsfördelning) ***I

    Europaparlamentets ändringar (*) antagna den 8 juni 2022 av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/842 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet (COM(2021)0555 – C9-0321/2021 – 2021/0200(COD)) (1)

    (Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

    (2022/C 493/23)

    Ändring 1

    Förslag till förordning

    Skäl 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1)

    Parisavtalet, som antogs i december 2015 inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC), trädde i kraft i november 2016 (Parisavtalet). Dess parter har enats om att hålla ökningen av den globala genomsnittstemperaturen långt under 2 oC jämfört med förindustriella nivåer och att fortsätta att anstränga sig för att begränsa temperaturökningen till 1,5  oC jämfört med förindustriella nivåer.

    1)

    Parisavtalet, som antogs i december 2015 inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC), trädde i kraft i november 2016 (Parisavtalet). Dess parter har enats om att hålla ökningen av den globala genomsnittstemperaturen långt under 2 oC jämfört med förindustriella nivåer och att fortsätta att anstränga sig för att begränsa temperaturökningen till 1,5  oC jämfört med förindustriella nivåer , samtidigt som de låter sig vägledas av bland annat principerna om rättvisa och om gemensamt men differentierat ansvar och respektive kapaciteter. Genom att anta klimatpakten från Glasgow i november 2021 erkände Parisavtalets parter att man genom att begränsa ökningen av den globala genomsnittstemperaturen till 1,5  oC avsevärt skulle minska riskerna för och effekterna av klimatförändringarna, och åtog sig att förstärka sina 2030-mål före 2022 års utgång.

    Ändring 2

    Förslag till förordning

    Skäl 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1a)

    Det finns ett alltmer akut behov av åtgärder för minskade utsläpp, vilket den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) konstaterat i sina senaste rapporter av den 7 augusti 2021 med titeln Climate Change 2021: The Physical Science Basis och av den 28 februari 2022 Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. IPCC konstaterar, med mycket hög grad av tillförlitlighet, att klimatförändringarna är ett hot mot människors välmående och hela jordens hälsa och att alla ytterligare fördröjningar i vidtagandet av samordnade föregripande globala åtgärder för anpassning och begränsning kommer att innebära att man missar ett kort och begränsat tillfälle att säkra en dräglig och hållbar framtid för alla. IPCC gör nya uppskattningar av möjligheterna att överskrida den globala uppvärmningsnivån på 1,5  oC under de kommande årtiondena, och konstaterar att det utan omedelbara, snabba och storskaliga minskningar av växthusgasutsläppen kommer att bli omöjligt att begränsa den globala uppvärmningen till nära 1,5  oC eller ens 2 oC. Unionen bör därför motverka denna akuta situation genom att intensifiera sina insatser och bli en internationell ledare i kampen mot klimatförändringarna.

    Ändring 3

    Förslag till förordning

    Skäl 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3)

    Den europeiska gröna given (31) kombinerar en omfattande uppsättning ömsesidigt förstärkande åtgärder och initiativ som syftar till att uppnå klimatneutralitet i unionen senast 2050 och fastställer en ny tillväxtstrategi som syftar till att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle, med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi , där ekonomisk tillväxt frikopplas från resursanvändning . Den ska också skydda, bevara och förbättra EU:s naturkapital och skydda allmänhetens hälsa och välbefinnande från miljörelaterade risker och effekter. Samtidigt påverkar denna övergång kvinnor och män på olika sätt och har en särskild inverkan på vissa missgynnade grupper, såsom äldre, personer med funktionsnedsättning och personer med bakgrund i rasminoritet eller från etnisk minoritet. Det måste därför säkerställas att omställningen är rättvis och inkluderande och att ingen lämnas utanför.

    3)

    Den europeiska gröna given (31) utgör utgångspunkten för uppnåendet av unionens mål om klimatneutralitet senast 2050 och målet att uppnå negativa utsläpp därefter i enlighet med artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119  (31a) . Den kombinerar en omfattande uppsättning ömsesidigt förstärkande åtgärder och initiativ som syftar till att uppnå klimatneutralitet i unionen senast 2050 och fastställer en ny tillväxtstrategi som syftar till att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle, med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Den ska också skydda, bevara och förbättra EU:s naturkapital och skydda allmänhetens hälsa och välbefinnande från miljörelaterade risker och effekter. Samtidigt påverkar denna omställning alla kön på olika sätt och har en särskild inverkan på vissa missgynnade grupper, såsom äldre, personer med funktionsnedsättning , personer som lever i energi- eller transportfattigdom och personer med bakgrund i rasminoritet eller från etnisk minoritet . Omställningen påverkar också medlemsstaterna och regionerna på olika sätt . Det måste därför säkerställas att omställningen är rättvis och inkluderande och att ingen lämnas utanför.

    Ändring 4

    Förslag till förordning

    Skäl 3a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a)

    För att vara socialt godtagbar bör den klimatambition som fastställs i denna förordning åtföljas av en motsvarande social ambition. Den höjda ambitionsnivån medför betydande förändringar inom de berörda sektorerna, med möjliga sociala och arbetstagarrelaterade konsekvenser. De reviderade utsläppsminskningsmålen måste åtföljas av tillräckliga ekonomiska och politiska åtgärder för att garantera att dessa mål kan uppnås på ett socialt rättvist sätt. Åtgärderna kan bland annat inbegripa konsekvensbedömningar ur ett sysselsättningsperspektiv, där man utvärderar hur sysselsättningen och arbetsvillkoren påverkas både på nationell och regional nivå, samt tilldelning av nationella resurser och EU-medel för att finansiera sociala anpassningsåtgärder och skapande av högkvalitativa arbetstillfällen, jämställdhet, livslångt lärande, yrkesutbildning och socialt skydd samt för att säkerställa effektiva kollektivförhandlingar. Det är även viktigt att det i god tid genomförs samråd med de nationella arbetsmarknadsparterna i de sektorer som omfattas av artikel 2 i denna förordning och att dessa medverkar på ett ändamålsenligt sätt vid utarbetandet och genomförandet av nationella åtgärder som följer av denna förordning.

    Ändring 5

    Förslag till förordning

    Skäl 3b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3b)

    Omställningen till en EU-ekonomi som är förenlig med målet om klimatneutralitet senast 2050 kan dessutom komma att få en särskild inverkan på vissa ekonomiska sektorer, särskilt utsatta mikroföretag samt små och medelstora företag inom de sektorerna. Vid genomförandet av denna förordning är det viktigt att medlemsstaterna skapar en miljö som gynnar dessa företags omställning till metoder som medför färre och gradvis inga växthusgasutsläpp.

    Ändring 6

    Förslag till förordning

    Skäl 3c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3c)

    FN:s miljöprogram och OECD:s globala miljöforum har konstaterat att miljöförändringarna har könsspecifika konsekvenser. Könsdifferentierade roller innebär också att alla kön i olika grad är sårbara för effekterna av klimatförändringarna, och klimatförändringarna leder till ökad ojämställdhet.

    Ändring 7

    Förslag till förordning

    Skäl 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 (32) (den europeiska klimatlagen) har unionen i sin lagstiftning fastställt målet om klimatneutralitet för hela ekonomin senast 2050. I den förordningen fastställs också ett bindande nationellt unionsåtagande att senast 2030 ha åstadkommit en minskning av nettoutsläppen av växthusgaser (utsläpp efter avdrag för upptag) med minst 55 % jämfört med 1990 års nivåer.

    4)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 (32) (den europeiska klimatlagen) har unionen i sin lagstiftning fastställt målet om klimatneutralitet för hela ekonomin senast 2050 och målet att uppnå negativa utsläpp därefter . I den förordningen fastställs också ett bindande nationellt unionsåtagande att senast 2030 ha åstadkommit en minskning av nettoutsläppen av växthusgaser (utsläpp efter avdrag för upptag) med minst 55 % jämfört med 1990 års nivåer. Vidare fastställs det att snabba och förutsägbara utsläppsminskningar ska prioriteras vid genomförandet av målet, samtidigt som upptagen i naturliga sänkor ska förbättras. Nettoupptagens bidrag till 2030-målet begränsar sig till 225 miljoner ton koldioxidekvivalenter, medan resten av målet måste uppnås genom direkta utsläppsminskningar.

    Ändring 8

    Förslag till förordning

    Skäl 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5)

    För att fullgöra dessa åtaganden och unionens bidrag enligt Parisavtalet (33), som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC), bör unionens regelverk för att uppnå målet för minskning av växthusgasutsläppen anpassas.

    5)

    För att fullgöra dessa åtaganden och de nationellt fastställda bidragen från unionen enligt Parisavtalet (33), som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC), bör unionens regelverk för att uppnå målet för minskning av växthusgasutsläppen anpassas.

    Ändring 9

    Förslag till förordning

    Skäl 7

    Kommissionens förslag

    Ändring

    7)

    Handeln med utsläppsrätter kommer också att omfatta utsläpp av växthusgaser från väg- och sjötransporter samt byggnader, samtidigt som tillämpningsområdet för förordning (EU) 2018/842 bibehålls. Förordning (EU) 2018/842 kommer därför att fortsätta att tillämpas på utsläpp av växthusgaser från inhemsk sjöfart, men inte på utsläpp från internationell sjöfart. En medlemsstats växthusgasutsläpp inom tillämpningsområdet för förordning (EU) 2018/842 som ska beaktas vid efterlevnadskontroller kommer även i fortsättningen att fastställas efter slutförd inventering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 (34).

    7)

    Handeln med utsläppsrätter får också omfatta utsläpp av växthusgaser från väg- och sjötransporter samt byggnader, samtidigt som tillämpningsområdet för förordning (EU) 2018/842 bibehålls. Förordning (EU) 2018/842 kommer därför att fortsätta att tillämpas på utsläpp av växthusgaser från inhemsk sjöfart, men inte på utsläpp från internationell sjöfart. En medlemsstats växthusgasutsläpp inom tillämpningsområdet för förordning (EU) 2018/842 som ska beaktas vid efterlevnadskontroller kommer även i fortsättningen att fastställas efter slutförd inventering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 (34). Utsläppen från vissa sektorer har under de senaste åren emellertid antingen ökat eller förblivit oförändrade.

    Ändring 10

    Förslag till förordning

    Skäl 9

    Kommissionens förslag

    Ändring

    9)

    I sina slutsatser av den 11 december 2020 nämnde Europeiska rådet att målet för 2030 kommer att uppnås gemensamt av unionen på det mest kostnadseffektiva sättet, att samtliga medlemsstater kommer att delta i denna insats, varvid rättvise- och solidaritetsaspekter ska beaktas, samtidigt som ingen får lämnas utanför, och att det nya 2030-målet måste uppnås på ett sätt som innebär att man bibehåller unionens konkurrenskraft och beaktar medlemsstaternas olika utgångspunkter och specifika nationella omständigheter och utsläppsminskningspotential, inbegripet när det gäller ö-medlemsstater och öar, samt de ansträngningar som har gjorts.

    9)

    I sina slutsatser av den 11 december 2020 nämnde Europeiska rådet att målet för 2030 kommer att uppnås gemensamt av unionen på det mest kostnadseffektiva sättet, att samtliga medlemsstater kommer att delta i denna insats, varvid rättvise- och solidaritetsaspekter ska beaktas, samtidigt som ingen får lämnas utanför, och att det nya 2030-målet måste uppnås på ett sätt som innebär att man bibehåller unionens konkurrenskraft och beaktar medlemsstaternas olika utgångspunkter , redan uppnådda utsläppsminskningar och specifika nationella omständigheter och utsläppsminskningspotential, inbegripet när det gäller ö-medlemsstater och öar, samt de ansträngningar som har gjorts.

    Ändring 11

    Förslag till förordning

    Skäl 9a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    9a)

    Efter 2030 måste unionen och varje medlemsstat uppnå det unionsomfattande klimatneutralitetsmålet senast 2050 i syfte att därefter uppnå negativa utsläpp. Förordning (EU) 2018/842 bör säkerställa att alla medlemsstater följer utsläppsbanorna och antar konkreta långsiktiga strategier som leder till uppnåendet av detta mål.

    Ändring 12

    Förslag till förordning

    Skäl 10

    Kommissionens förslag

    Ändring

    10)

    För att uppnå målet att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % måste de sektorer som omfattas av förordning (EU) 2018/842 gradvis minska sina utsläpp tills de 2030 ligger 40 % under 2005 års nivåer.

    10)

    För att fullgöra unionens åtaganden enligt Parisavtalet och uppnå målet att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % måste alla sektorer som omfattas av förordning (EU) 2018/842 gradvis minska sina utsläpp tills de 2030 ligger 40 % under 2005 års nivåer.

    Ändring 13

    Förslag till förordning

    Skäl 11

    Kommissionens förslag

    Ändring

    11)

    För detta ändamål måste målet för minskning av växthusgasutsläppen för 2030 ses över för varje medlemsstat. Vid översynen av målet för minskning av växthusgasutsläppen bör man använda samma metod som användes när förordning (EU) 2018/842 först antogs, där de nationella bidragen fastställdes med hänsyn till skiftande kapacitet och olika förutsättningar vad gäller kostnadseffektivitet i medlemsstaterna, för att säkerställa en rättvis och balanserad fördelning av insatserna. Varje medlemsstats minskning av de maximala växthusgasutsläppen fram till 2030 bör således fastställas i förhållande till dess granskade utsläppssiffror för 2005 avseende växthusgaser som omfattas av denna förordning, med undantag för verifierade växthusgasutsläpp från anläggningar som var i drift 2005, men som omfattades av unionens utsläppshandelssystem först efter 2005.

    11)

    För detta ändamål måste målet för minskning av växthusgasutsläppen för 2030 ses över för varje medlemsstat. Vid översynen av målet för minskning av växthusgasutsläppen används samma metod som användes när förordning (EU) 2018/842 först antogs, där de nationella bidragen fastställdes med hänsyn till skiftande kapacitet och olika förutsättningar vad gäller kostnadseffektivitet i medlemsstaterna, för att säkerställa en rättvis och balanserad fördelning av insatserna. Fördelningen av medlemsstaternas mål sammanfaller dock inte med varandra, vilket bör beaktas vid utvärderingen av hur de nationella målen bidrar till målet om klimatneutralitet senast 2050 på ett kostnadseffektivt och rättvist sätt. Varje medlemsstats minskning av de maximala växthusgasutsläppen fram till 2030 bör således fastställas i förhållande till dess granskade utsläppssiffror för 2005 avseende växthusgaser som omfattas av denna förordning, med undantag för verifierade växthusgasutsläpp från anläggningar som var i drift 2005, men som omfattades av unionens utsläppshandelssystem först efter 2005.

    Ändring 14

    Förslag till förordning

    Skäl 11a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    11a)

    I sitt meddelande av den 14 oktober 2020 om en EU-strategi för att minska metanutsläppen påpekade kommissionen att metan är en kraftfull växthusgas och att det bara är koldioxid som står för ett större totalt bidrag till klimatförändringarna. På molekylär nivå är metan kraftfullare än koldioxid. Även om metan stannar kvar kortare tid i atmosfären än koldioxid har den en betydande klimatpåverkan. I september 2021 gjorde unionen och Förenta staterna den globala utfästelsen om metan, som fler än 100 länder har anslutit sig till sedan dess. De länder som undertecknat utfästelsen strävar efter att senast 2030 uppnå det gemensamma målet att minska de globala metanutsläppen med minst 30 % jämfört med 2020 års nivåer och att förbättra rapporteringsstandarderna. Metan, dikväveoxid och fluorerade växthusgaser står tillsammans för över 20 % av unionens växthusgasutsläpp. Med tanke på dessa åtaganden och det faktum att många av dessa växthusgaser är kortlivade är det lämpligt att fastställa ett eller flera unionsmål för alla sektorer avseende alla utsläpp av andra växthusgaser än koldioxid.

    Ändring 15

    Förslag till förordning

    Skäl 13

    Kommissionens förslag

    Ändring

    13)

    Covid-19-pandemin har påverkat unionens ekonomi och dess utsläppsnivåer i en utsträckning som ännu inte går att mäta fullt ut. Å andra sidan använder unionen sitt största stimulanspaket någonsin, vilket också kan påverka utsläppsnivåerna. På grund av dessa osäkerhetsfaktorer är det lämpligt att 2025 se över utsläppsdata och vid behov justera de årliga utsläppstilldelningarna .

    13)

    Covid-19-pandemin har påverkat unionens ekonomi och dess utsläppsnivåer i en utsträckning som ännu inte går att mäta fullt ut. Å andra sidan använder unionen sitt största stimulanspaket någonsin, vilket syftar till att säkerställa en grön återhämtning samtidigt som utsläppsnivåerna kan påverkas. Det är lämpligt att upprätthålla en stabil, förutsägbar och ambitiös utsläppsbana under hela det innevarande årtiondet i syfte att säkerställa både nödvändiga utsläppsminskningar och planeringssäkerhet .

    Ändring ar 16 och 55

    Förslag till förordning

    Skäl 14

    Kommissionens förslag

    Ändring

    14)

    Det är därför lämpligt att under 2025 uppdatera de årliga utsläppstilldelningarna för åren 2026–2030. Detta bör baseras på en omfattande granskning av de nationella inventeringsuppgifter som kommissionen genomför för att fastställa de genomsnittliga utsläppen av växthusgaser i varje medlemsstat under åren 2021, 2022 och 2023.

    utgår

    Ändring 17

    Förslag till förordning

    Skäl 14a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    14a)

    Direkta utsläppsminskningar bör i enlighet med förordning (EU) 2021/1119 prioriteras och kompletteras med högre koldioxidupptag i syfte att uppnå klimatneutralitet. I förordning (EU) 2021/1119 erkänns det att kolsänkor inbegriper naturliga och tekniska lösningar. De tekniska lösningarnas betydelse för koldioxidupptaget har också behandlats i flera rapporter från Mellanstatliga panelen för klimatförändringar, särskilt i bidraget från arbetsgrupp III till den sjätte utvärderingsrapporten. Det är viktigt att det införs ett unionssystem för certifiering av säker och permanent lagring av koldioxidupptag baserad på tekniska lösningar, vilket skapar tydlighet för medlemsstaterna och marknadsoperatörerna i fråga om ökningen av sådana upptag. När ett sådant certifieringssystem är i kraft kan det göras en analys av redovisningen av sådana upptag enligt unionsrätten, inbegripet huruvida redovisningen av sådana upptag påverkar de utsläpp som omfattas av förordning (EU) 2018/842, med full respekt för de villkor som anges i artikel 4.1 i förordning (EU) 2021/1119. Sådana upptag är kompletterande och uppväger inte de nödvändiga utsläppsminskningarna i enlighet med unionens klimatmål enligt förordning (EU) 2021/1119.

    Ändring 18

    Förslag till förordning

    Skäl 15

    Kommissionens förslag

    Ändring

    15)

    Enligt förordning (EU) 2018/842 kan annullering av en begränsad mängd utsläppsrätter i Europeiska unionens system för handel med utsläppsrätter beaktas för vissa medlemsstaters efterlevnad av förordning (EU) 2018/842. Med hänsyn till den maltesiska ekonomins särskilda struktur är Maltas nationella minskningsmål, baserat på bruttonationalprodukten per capita, betydligt högre än dess kostnadseffektiva minskningspotential, varför det är lämpligt att öka Maltas tillgång till denna flexibilitet, utan att äventyra unionens mål för utsläppsminskningar fram till 2030.

    15)

    Enligt förordning (EU) 2018/842 kan annullering av en begränsad mängd utsläppsrätter i Europeiska unionens system för handel med utsläppsrätter beaktas för vissa medlemsstaters efterlevnad av förordning (EU) 2018/842. Med hänsyn till den maltesiska ekonomins särskilda struktur är Maltas nationella minskningsmål, baserat på bruttonationalprodukten per capita, betydligt högre än dess kostnadseffektiva minskningspotential, varför det är lämpligt att öka Maltas tillgång till denna flexibilitet, utan att äventyra unionens mål för utsläppsminskningar fram till 2030. De medlemsstater som har rätt till denna flexibilitet men som inte utnyttjade den under 2019 inom ramen för förordning (EU) 2018/842 bör ges möjlighet att se över det beslutet för att ta hänsyn till de nyligen föreslagna nationella minskningsmålen. De berörda medlemsstaterna bör också tillåtas att se över sina anmälda procentsatser oftare.

    Ändring 19

    Förslag till förordning

    Skäl 16a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    16a)

    För att säkerställa och stimulera medlemsstaternas efterlevnad när det gäller deras minimibidrag för perioden 2021–2030 enligt förordning (EU) 2018/842 i dess ändrade lydelse, bör de korrigerande åtgärderna stärkas och knytas närmare till de integrerade nationella energi- och klimatplanerna enligt förordning (EU) 2018/1999. Om en medlemsstat överskrider sina årliga utsläppstilldelningar under två på varandra följande år bör den medlemsstaten se över sin integrerade nationella energi- och klimatplan som lämnats till den i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999, samtidigt som allmänheten ges möjlighet att medverka i processen.

    Ändring 20

    Förslag till förordning

    Skäl 16b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    16b)

    Unionen och dess medlemsstater är parter i FN:s ekonomiska kommission för Europas konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (Århuskonventionen)  (1a) . Offentlig granskning och tillgång till rättslig prövning är en väsentlig del av unionens demokratiska värden och ett verktyg för att skydda rättsstatsprincipen. I sitt meddelande Förbättring av tillgången till rättslig prövning i miljöfrågor i EU och dess medlemsstater, av den 14 oktober 2020, konstaterade kommissionen att tillgång till rättslig prövning inte garanteras i alla medlemsstater och uppmanade rådet och parlamentet att införa uttryckliga bestämmelser om tillgång till rättslig prövning i den sektorsspecifika lagstiftningen. Det är därför lämpligt att införa en bestämmelse för att säkerställa allmänhetens tillgång till rättslig prövning avseende åtgärder för genomförande av förordning (EU) 2018/842 i dess ändrade lydelse.

    Ändring 21

    Förslag till förordning

    Skäl 16c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    16c)

    För att målen i förordning (EU) 2018/842 i dess ändrade lydelse och annan unionslagstiftning, i synnerhet målen i förordning (EU) 2021/1119, ska kunna uppnås bör unionen och dess medlemsstater använda sig av de senaste vetenskapliga rönen vid genomförandet av åtgärder. Råden från det europeiska vetenskapliga rådgivande organet för klimatförändringar, som inrättats genom artikel 3 i förordning (EU) 2021/1119, bör därför på lämpligt sätt beaktas i hela förordning (EU) 2018/842 i dess ändrade lydelse.

    Ändring 22

    Förslag till förordning

    Skäl 18

    Kommissionens förslag

    Ändring

    18)

    Mer ambitiösa mål enligt förordning (EU) 2018/841 gör det svårare för medlemsstaternas att generera nettoupptag som kan användas för efterlevnad av?? förordning (EU) 2018/842. Dessutom kommer uppdelningen av användningen av LULUCF-flexibiliteten i två separata tidsperioder att ytterligare begränsa möjligheten att använda nettoupptag för att uppfylla kraven i förordning (EU) 2018/842. Till följd av detta kan vissa medlemsstater ha svårt att uppnå sina mål enligt förordning (EU) 2018/842, medan vissa medlemsstater, samma eller andra, kan generera nettoupptag som inte kan användas för efterlevnaden av förordning (EU) 2018/842. Så länge unionens mål enligt artikel 3 i förordning (EU) 2021/1119 är uppfyllda, särskilt vad gäller den högsta gränsen för bidraget från nettoupptag, är det lämpligt att inrätta en ny frivillig mekanism, i form av en tilläggsreserv, som kommer att hjälpa de medlemsstater som anslutit sig till mekanismen att uppfylla sina skyldigheter.

    utgår

    Ändring 23

    Förslag till förordning

    Skäl 18a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    18a)

    Mot bakgrund av den långsiktiga dimensionen hos det effektiva klimatskydd som fastställs i förordning (EU) 2021/1119 och unionens åtagande avseende Parisavtalets mål skulle klarhet kring medlemsstaternas enskilda långsiktiga utsläppsminskningsbanor efter 2030 möjliggöra en mer exakt politisk planering. Det bör därför ingå ett förfarande för att fastställa nationella utsläppsminskningsbanor för varje medlemsstat för att uppnå klimatneutralitet senast 2050.

    Ändring 24

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led - 1 (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Titel

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    -1.

    Titeln ska ersättas med följande:

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013

     

    ”Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 och därefter som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013”

    Ändring 25

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 1

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.

    I artikel 1 ska ”30 %” ersättas med ”40 %”.

    1.

    Artikel 1 ska ersättas med följande:

    ”I denna förordning fastställs det skyldigheter för medlemsstaterna vad gäller deras minimibidrag för perioden 2021–2030 till uppnåendet av unionens mål att minska sina växthusgasutsläpp med 40 % under 2005 års nivåer år 2030 inom de sektorer som omfattas av artikel 2 i denna förordning. Förordningen bidrar också till det långsiktiga målet om klimatneutralitet i unionen senast 2050, med målet att uppnå negativa utsläpp därefter. Den bidrar därmed till uppnåendet av målen i förordning (EU) 2021/1119 och Parisavtalet. Vidare innehåller den regler för fastställandet av årliga utsläppstilldelningar och för utvärderingen av medlemsstaternas framsteg med att uppnå sina minimibidrag samt banar väg för fastställandet av unionens utsläppsminskningsmål för perioden efter 2030 inom de sektorer som omfattas av artikel 2 i denna förordning.”

    Ändring 26

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 2a (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 2 – stycke 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2a.

    I artikel 2 ska följande punkt införas:

    ”1a.     Vid tillämpningen av denna förordning får endast biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen som uppfyller de hållbarhetskriterier och kriterier för minskade växthusgasutsläpp som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001  (1a) anses ha nollutsläpp. Om andelen biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen som förbrukas inom transportsektorn som framställs av livsmedels- och fodergrödor är högre än den högsta andel som fastställs i artikel 26 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001, ska dessa drivmedel och bränslen inte längre anses ha nollutsläpp vid tillämpningen av denna förordning. Senast i januari 2024 ska kommissionen om lämpligt lägga fram ett lagstiftningsförslag för Europaparlamentet och rådet om ändring av reglerna i förordning (EU) 2018/1999 för fastställande och rapportering av växthusgasutsläpp i enlighet med denna artikel.”

    Ändring ar 27 och 57cp och 75

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 4 – punkterna 2 och 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.

    I artikel 4 ska punkterna 2 och 3 ersättas med följande:

    3.

    I artikel 4 ska punkterna 2 och 3 ersättas med följande:

    ”2.   Med förbehåll för den flexibilitet som föreskrivs i artiklarna 5, 6 och 7 i denna förordning och justeringen i enlighet med dess artikel 10.2, samt med beaktande av eventuella avdrag som följer av tillämpningen av artikel 7 i beslut 406/2009/EG, ska varje medlemsstat säkerställa att dess växthusgasutsläpp

    ”2.   Med förbehåll för den flexibilitet som föreskrivs i artiklarna 5, 6 och 7 i denna förordning och justeringen i enlighet med dess artikel 10.2, samt med beaktande av eventuella avdrag som följer av tillämpningen av artikel 7 i beslut 406/2009/EG, ska varje medlemsstat säkerställa att dess växthusgasutsläpp

    a)

    under åren 2021 och 2022 inte överskrider den gräns som sätts i en linjär målbana som börjar med genomsnittet av dess utsläpp av växthusgaser åren 2016–2018 fastställda enligt punkt 3 i den här artikeln och avslutas år 2030 med den gräns som fastställs för denna medlemsstat i kolumn 1 i bilaga I till denna förordning; en medlemsstats linjära målbana ska inledas antingen vid fem tolftedelar av spannet mellan åren 2019 och 2020 eller år 2020, beroende på vilket som ger den lägsta tilldelningen för den medlemsstaten,

    a)

    under åren 2021 och 2022 inte överskrider den gräns som sätts i en linjär målbana som börjar med genomsnittet av dess utsläpp av växthusgaser åren 2016–2018 fastställda enligt punkt 3 i den här artikeln och avslutas år 2030 med den gräns som fastställs för denna medlemsstat i kolumn 1 i bilaga I till denna förordning; en medlemsstats linjära målbana ska inledas antingen vid fem tolftedelar av spannet mellan åren 2019 och 2020 eller år 2020, beroende på vilket som ger den lägsta tilldelningen för den medlemsstaten,

    b)

    under åren 2023 , 2024 och 2025 inte överskrider den gräns som sätts i en linjär målbana som börjar 2022 vid den årliga utsläppstilldelningen för den medlemsstaten , fastställd för det året enligt punkt 3 i den här artikeln, och avslutas 2030 med den gräns som fastställs för denna medlemsstat i kolumn 2 i bilaga I till denna förordning,

    b)

    under åren 2023 –2030 inte överskrider den gräns som sätts i en linjär målbana enligt genomsnittet av dess växthusgasutsläpp åren 2016, 2017 och 2018 , fastställd för det året enligt punkt 3 i den här artikeln, och avslutas 2030 med den gräns som fastställs för denna medlemsstat i kolumn 2 i bilaga I till denna förordning . En medlemsstats linjära målbana ska inledas antingen vid fem tolftedelar av spannet mellan åren 2019 och 2020 eller år 2020, beroende på vilket som ger den lägsta tilldelningen för den medlemsstaten.

    c)

    under åren 2026–2030 inte överskrider den gräns som sätts i en linjär målbana som börjar 2024 med genomsnittet av dess utsläpp av växthusgaser åren 2021, 2022 och 2023 som rapporterats av medlemsstaterna i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) 2018/1999 och avslutas år 2030 med den gräns som fastställs för denna medlemsstat i kolumn 2 i bilaga I till denna förordning.

     

    3.   Kommissionen ska anta genomförandeakter i vilka de årliga utsläppstilldelningar i ton koldioxidekvivalenter fastställs för åren 2021–2030 uttryckt i tonkoldioxidekvivalenter i enlighet med den linjära målbana som anges i punkt 2.

    3.   Kommissionen ska efter nära samråd med medlemsstaterna anta genomförandeakter i vilka de årliga utsläppstilldelningar i ton koldioxidekvivalenter fastställs för åren 2021–2030 uttryckt i tonkoldioxidekvivalenter i enlighet med de linjära målbanor som anges i punkt 2.

    För åren 2021 och 2022 ska den fastställa de årliga utsläppstilldelningarna på grundval av en omfattande översyn av de senaste nationella inventeringsuppgifterna för år 2005 och åren 2016–2018 som lämnats in av medlemsstaterna i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 525/2013 och ange varje medlemsstats växthusgasutsläpp under 2005 som används för att fastställa dessa årliga utsläppstilldelningar.

    För åren 2021 och 2022 ska den fastställa de årliga utsläppstilldelningarna på grundval av en omfattande översyn av de senaste nationella inventeringsuppgifterna för år 2005 och åren 2016–2018 som lämnats in av medlemsstaterna i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 525/2013 och ange varje medlemsstats växthusgasutsläpp under 2005 som används för att fastställa dessa årliga utsläppstilldelningar.

    För åren 2023 , 2024 och 2025 ska den fastställa de årliga utsläppstilldelningarna på grundval av det värde för varje medlemsstats växthusgasutsläpp under 2005 som anges i enlighet med andra stycket och de granskade värdena i de nationella inventeringsuppgifterna för åren 2016, 2017 och 2018 som avses i andra stycket.

    För åren 2023 –2030 ska den fastställa de årliga utsläppstilldelningarna på grundval av det värde för varje medlemsstats växthusgasutsläpp under 2005 som anges i enlighet med andra stycket och de granskade värdena i de nationella inventeringsuppgifterna för åren 2016, 2017 och 2018 som avses i andra stycket.

    För åren 2026–2030 ska den fastställa de årliga utsläppstilldelningarna på grundval av det värde för 2005 års växthusgasutsläpp för varje medlemsstat som anges i enlighet med andra stycket och en omfattande granskning av de senaste nationella inventeringsuppgifterna för åren 2021, 2022 och 2023 som lämnats in av medlemsstaterna i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) 2018/1999.

     

    Ändring 28

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3a (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 4 – punkt 5a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a.

    I artikel 4 ska följande punkt läggas till:

    ”5a.     De åtgärder som vidtas för att begränsa växthusgasutsläppen i enlighet med punkterna 1, 2 och 3 ska vara förenliga med en rättvis omställning för alla. Kommissionen ska anta gemensamma riktlinjer om sätt att stödja medlemsstaterna i genomförandet av denna rättvisa omställning för alla.”

    Ändring 29

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3b (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 4a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3b.

    Följande artikel ska införas:

     

    ”Artikel 4a

     

    Minimibidrag till minskade utsläpp av andra växthusgaser än koldioxid till 2030

     

    1.     Senast till juli 2023 ska kommissionen, om lämpligt, för Europaparlamentet och rådet lägga fram ett lagstiftningsförslag där det fastställs ett eller flera unionsomfattande mål för minskningen av andra utsläpp än koldioxidutsläpp som omfattas av artikel 2.1 i denna förordning senast 2030. Målet eller målen ska anpassas till de uppskattade utsläppsminskningar som är nödvändiga för att uppnå det mål som fastställs i artikel 1 i denna förordning och det mål som fastställs i artikel 2 i förordning (EU) 2021/1119 och ska läggas fram efter nära samråd med det vetenskapliga rådgivande organet för klimatförändringar.

     

    2.     Senast den 31 juli 2023 ska kommissionen lägga fram en rapport till Europaparlamentet och rådet med en bedömning av de unionsomfattande minskningar av andra utsläpp än koldioxidutsläpp som planeras och genomförs i enlighet med relevant lagstiftning och politik på unionsnivå och nationell nivå, inbegripet de integrerade nationella energi- och klimatplanerna enligt förordning (EU) 2018/1999 och de strategiska planerna inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken i enlighet med förordning (EU) 2021/2115  (1a) . Om kommissionen lägger fram ett lagstiftningsförslag i enlighet med punkt 1 och bedömer att minskningarna av andra utsläpp än koldioxidutsläpp inte förväntas uppnå det eller de mål som avses i den punkten, ska kommissionen utfärda rekommendationer om ytterligare begränsningsåtgärder och medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder.

     

    3.     Om kommissionen i den rapport som avses i punkt 2 i denna artikel eller i sin årliga bedömning enligt artikel 26 i förordning (EU) 2018/1999 drar slutsatsen att unionen inte gör tillräckliga framsteg med uppnåendet av minimibidraget för andra utsläpp än koldioxidutsläpp i enlighet med artikel 1 i denna förordning ska kommissionen, om lämpligt, lägga fram lagstiftningsförslag för Europaparlamentet och rådet, vilka i detta syfte kan innehålla sektorsspecifika mål och/eller sektorsspecifika åtgärder.

    Ändring 30

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3c (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkterna 1 och 2

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3c.

    Artikel 5.1 och 5.2 ska ersättas med följande:

    1.   När det gäller åren 2021– 2025 får en medlemsstat låna upp till 10 % av sin årliga utsläppstilldelning för påföljande år.

    ”1.   När det gäller åren 2021– 2029 får en medlemsstat låna upp till 5  % av sin årliga utsläppstilldelning för påföljande år.”

    2.     När det gäller åren 2026–2029 får en medlemsstat låna upp till 5 % av sin årliga utsläppstilldelning för påföljande år.

     

    Ändring 31

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3d (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkt 3 – led a

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3d.

    I artikel 5.3 ska led a ersättas med följande:

    a)

    för året 2021 spara överskottet av sin årliga utsläppstilldelning till efterföljande år fram till 2030 , och

    ”a)

    för året 2021 spara överskottet av sin årliga utsläppstilldelning upp till en omfattning av 5 % av den årliga utsläppstilldelningen till efterföljande år fram till 2025 , och”

    Ändring 32

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3e (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkt 3 – led b

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3e.

    I artikel 5.3 ska led b ersättas med följande:

    b)

    för åren 2022– 2029 spara överskottet av sin årliga utsläppstilldelning upp till en omfattning av 30  % av sin årliga utsläppstilldelning fram till det året till efterföljande år fram till 2030 .

    ”b)

    för åren 2022– 2024 spara överskottet av sin årliga utsläppstilldelning upp till en omfattning av 10  % av sin årliga utsläppstilldelning fram till det året till efterföljande år fram till 2025” .

    Ändring 33

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3f (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkt 5 – led ba (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3f.

    I artikel 5.3 ska följande led läggas till:

    ”ba)

    för åren 2026–2029 spara överskottet av sin årliga utsläppstilldelning upp till en omfattning av 10 % av sin årliga utsläppstilldelning fram till det året till efterföljande år fram till 2030.”

    Ändring 34

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3g (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkt 4

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3g.

    Artikel 5.4 ska ersättas med följande:

    4.   För åren 2021–2025 får en medlemsstat överföra upp till 5 % av sin årliga utsläppstilldelning för ett visst år till andra medlemsstater , och upp till 10 % för åren 2026–2030 . Den mottagande medlemsstaten får fram till 2030 använda denna kvantitet för att uppfylla kraven i artikel 9 för det aktuella året eller för efterföljande år.

    ”4.   För åren 2021–2025 får en medlemsstat överföra upp till 5 % av sin årliga utsläppstilldelning för ett visst år till andra medlemsstater. Den mottagande medlemsstaten får fram till 2025 använda denna kvantitet för att uppfylla kraven i artikel 9 för det aktuella året eller för efterföljande år.

     

    För åren 2026–2030 får en medlemsstat överföra upp till 5 % av sin årliga utsläppstilldelning för ett visst år till andra medlemsstater. Den mottagande medlemsstaten får fram till 2030 använda denna kvantitet för att uppfylla kraven i artikel 9 för det aktuella året eller för efterföljande år.

     

    Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om alla eventuella åtgärder som vidtas i enlighet med denna punkt och om överföringspriset per ton koldioxidekvivalenter.”

    Ändring 35

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3h (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 5 – punkt 6

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3h.

    Artikel 5.6 ska ersättas med följande:

    Medlemsstaterna får använda intäkter från överlåtelser av årliga utsläppstilldelningar i enlighet med punkterna 4 och 5 för att motverka klimatförändringar inom unionen eller i tredjeländer. Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om eventuella åtgärder som vidtagits enligt denna punkt.

    ”Medlemsstaterna ska använda intäkter från överlåtelser av årliga utsläppstilldelningar i enlighet med punkterna 4 och 5 för att motverka klimatförändringar inom unionen eller i tredjeländer. Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om eventuella åtgärder som vidtagits enligt denna punkt och offentliggöra denna information i ett lättillgängligt format . En medlemsstat som överför årliga utsläppstilldelningar till en annan medlemsstat ska offentliggöra registreringen av överlåtelsen och offentliggöra den ersättning som erhållits för dessa tilldelningar.”

    Ändring 36

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 3i (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 6 – punkt 3 – stycke 2

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    3i.

    I artikel 6.3 ska stycke 2 ersättas med följande:

    De medlemsstater som förtecknas i bilaga II får besluta att revidera den anmälda procentsatsen nedåt en gång 2024 och en gång 2027. I sådana fall ska den berörda medlemsstaten underrätta kommissionen om detta senast den 31 december 2024 respektive senast den 31 december 2027.

    ”De medlemsstater som förtecknas i bilaga II får besluta att revidera sitt anmälningsbeslut senast 2023 och att revidera den anmälda procentsatsen nedåt en gång 2024 och en gång 2027. I sådana fall ska den berörda medlemsstaten underrätta kommissionen om detta senast den 31 december 2023 , senast den 31 december 2024 respektive senast den 31 december 2027.”

    Ändring 37

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 5a (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 8

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    5a.

    Artikel 8 ska ersättas med följande:

    Artikel 8

    Artikel 8

    Korrigerande åtgärder

    Korrigerande åtgärder

    1.   Om kommissionen, i sin årliga bedömning i enlighet med artikel 21 i förordning (EU) nr 525 / 2013 och med beaktande av den avsedda användningen av de flexibiliteter som avses i artiklarna 5, 6 och 7 i den här förordningen, konstaterar att en medlemsstat inte gör tillräckliga framsteg med att uppfylla sina skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen ska den medlemsstaten inom tre månader för kommissionen lägga fram en plan för korrigerande åtgärder som omfattar

    ”1.   Om kommissionen, i sin årliga bedömning i enlighet med artikel 29 i förordning (EU) 2018 / 1999 och med beaktande av den avsedda användningen av de flexibiliteter som avses i artiklarna 5, 6 och 7 i den här förordningen, konstaterar att en medlemsstat inte gör tillräckliga framsteg med att uppfylla sina skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen ska den medlemsstaten inom tre månader för kommissionen lägga fram en plan för korrigerande åtgärder som omfattar

     

    -a)

    en utförlig förklaring som fastställer skälen till att medlemsstaten inte gör tillräckliga framsteg med att uppfylla sina skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen,

     

    -ab)

    den totala summan unionsmedel som medlemsstaten har mottagit för utgifter och investeringar kopplade till klimatet och den gröna omställningen, hur användningen av dessa medel har bidragit till fullgörandet av medlemsstatens skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen och hur medlemsstaten avser att använda dessa medel för att fullgöra dessa skyldigheter,

    a)

    ytterligare åtgärder som medlemsstaten ska vidta för att uppfylla sina särskilda skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen genom nationella strategier och åtgärder och genomförande av unionsåtgärder,

    a)

    ytterligare åtgärder som medlemsstaten ska vidta för att uppfylla sina särskilda skyldigheter enligt artikel 4 i den här förordningen genom nationella strategier och åtgärder och genomförande av unionsåtgärder,

    b)

    en strikt tidsplan för genomförandet av sådana åtgärder som gör det möjligt att bedöma de årliga framstegen.

    b)

    en strikt tidsplan för genomförandet av sådana åtgärder som gör det möjligt att bedöma de årliga framstegen ; om en medlemsstat har inrättat ett nationellt klimatrådgivningsorgan ska den rådfråga detta organ i syfte att identifiera nödvändiga åtgärder,

     

    ba)

    en redogörelse för den mängd ytterligare utsläppsminskningar som medlemsstaten beräknar kommer att uppnås tack vare dessa strategier samt för den metod som använts för beräkningen av dessa ytterligare utsläppsminskningar,

     

    bb)

    en redogörelse för hur planen för korrigerande åtgärder kommer att stärka medlemsstatens integrerade nationella energi- och klimatplan som antagits i enlighet med förordning (EU) 2018/1999.

     

    1a.     Om en medlemsstat överskrider sin årliga utsläppstilldelning under två eller flera på varandra följande år ska den göra en översyn av sin integrerade nationella energi- och klimatplan och sin långsiktiga strategi enligt förordning (EU) 2018/1999. Medlemsstaten ska slutföra denna översyn inom 6 månader. Kommissionen ska utfärda rekommendationer om hur medlemsstatens nationella energi- och klimatplan och/eller nationella långsiktiga strategi ska revideras. Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om de reviderade planerna och redogöra för hur de föreslagna översynerna ska avhjälpa bristande efterlevnad av de nationella årliga utsläppstilldelningarna och hur de överensstämmer med kommissionens rekommendationer, i förekommande fall. Om den integrerade nationella energi- och klimatplanen eller den långsiktiga strategin i betydande grad förblir oförändrad ska medlemsstaten offentliggöra en förklaring av skälen till detta.

    2.   I enlighet med sitt årliga arbetsprogram ska Europeiska miljöbyrån bistå kommissionen i dess arbete med att bedöma alla sådana planer för korrigerande åtgärder.

    2.   I enlighet med sitt årliga arbetsprogram ska Europeiska miljöbyrån och det vetenskapliga rådgivande organ för klimatförändringar som inrättats genom artikel 3 i förordning (EU) 2021/1119 bistå kommissionen i dess arbete med att bedöma alla planer för korrigerande åtgärder.

    3.   Kommissionen får utfärda ett yttrande om hållbarheten i den plan för korrigerande åtgärder som lämnats in i enlighet med punkt 1 och ska i så fall göra detta inom fyra månader efter mottagandet av dessa planer. Den berörda medlemsstaten ska ta största möjliga hänsyn till kommissionens yttrande och får se över planen för korrigerande åtgärder i enlighet med detta .

    3.   Kommissionen ska utfärda ett yttrande om hållbarheten i den plan för korrigerande åtgärder som lämnats in i enlighet med punkt 1 och ska i så fall göra detta inom fyra månader efter mottagandet av dessa planer. Den berörda medlemsstaten ska ta största möjliga hänsyn till kommissionens yttrande och ska se över planen för korrigerande åtgärder . Om den berörda medlemsstaten inte följer rekommendationen eller en väsentlig del av denna ska medlemsstaten i fråga lämna en motivering till kommissionen .

     

    3a.     Planerna för korrigerande åtgärder och kommissionens yttranden samt de svar och motiveringar som inkommit från medlemsstaterna i enlighet med punkterna 1, 1a och 3 ska vara tillgängliga för allmänheten.

     

    3b.     Medlemsstaterna ska när de uppdaterar sina nationella energi- och klimatplaner enligt artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999 hänvisa till sina planer för korrigerande åtgärder enligt punkterna 1 och 1a samt i förekommande fall till eventuella yttranden från kommissionen enligt denna artikel.”

    Ändring 38

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 6

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 9 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Om en medlemsstats växthusgasutsläpp under perioden 2021–2025 som avses i artikel 4 i förordning (EU) 2018/841 överstiger dess upptag, fastställt i enlighet med artikel 12 i den förordningen, ska den centrala förvaltaren från medlemsstatens årliga utsläppstilldelning dra av en mängd som motsvarar utsläppsöverskottet i ton koldioxidekvivalenter för de aktuella åren.

    ”2.   Om en medlemsstats växthusgasutsläpp under antingen  perioden 2021–2025 eller perioden 2026–2030 som avses i artikel 4 i förordning (EU) 2018/841 överstiger dess upptag, fastställt i enlighet med artikel 12 i den förordningen, ska den centrala förvaltaren från medlemsstatens årliga utsläppstilldelning dra av en mängd som motsvarar utsläppsöverskottet i ton koldioxidekvivalenter för de aktuella åren.”

    Ändring 39

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 7

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 11a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    7)

    Följande artikel ska införas:

    utgår

    ”Artikel 11a

     

    Tilläggsreserv

     

    1.     Om unionen senast 2030 har minskat nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % jämfört med 1990 års nivåer i enlighet med artikel 3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119  (**) , och med beaktande av den högsta gränsen för bidraget från nettoupptag, ska en tilläggsreserv upprättas i unionsregistret.

     

    2.     Medlemsstater som beslutar att varken bidra till eller utnyttja denna tilläggreserv ska anmäla sitt beslut till kommissionen senast sex månader efter det att denna förordning har trätt i kraft.

     

    3.     Tilläggsreserven ska bestå av det nettoupptag som de deltagande medlemsstaterna har genererat under perioden 2026–2030 utöver sina respektive mål enligt förordning (EU) 2018/841, efter avdrag av följande:

     

    a)

    Eventuell flexibilitet som används enligt artiklarna 11–13b i förordning (EU) 2018/841.

     

    b)

    De kvantiteter som beaktas för att uppfylla kraven enligt artikel 7 i denna förordning.

     

    4.     Om en tilläggsreserv upprättas i enlighet med punkt 1 får en deltagande medlemsstat utnyttja den på villkor att

     

    a)

    medlemsstatens växthusgasutsläpp överskrider dess årliga utsläppstilldelningar under perioden 2026–2030,

     

    b)

    medlemsstaten har uttömt flexibilitetsmöjligheterna i artikel 5.2 och 5.3,

     

    c)

    medlemsstaten i största möjliga utsträckning har utnyttjat nettoupptag i enlighet med artikel 7 även om den kvantiteten inte uppgår till den nivå som anges i bilaga III, och

     

    d)

    medlemsstaten inte gjort några nettoöverlåtelser till andra medlemsstater i enlighet med artikel 5.

     

    5.     Om en medlemsstat uppfyller villkoren i punkt 4 ska den erhålla en extra kvantitet från tilläggsreserven upp till dess underskott, vilken ska användas för att uppfylla kraven i artikel 9.

     

    Om den resulterande kollektiva kvantiteten som ska erhållas av alla medlemsstater som uppfyller villkoren i punkt 4 i denna artikel överskrider den kvantitet som tilldelas tilläggsreserven enligt punkt 3 i denna artikel, ska kvantiteten som ska erhållas av varje medlemsstat minskas proportionellt.

     

    Ändring 40

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 7a (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 15

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    7a.

    Artikel 15 ska ersättas med följande:

    Artikel 15

    ”Artikel 15

    Översyn

    Översyn

    1.   Denna förordning ska ses över med beaktande av bland annat förändrade nationella omständigheter, det sätt på vilket samtliga sektorer av ekonomin bidrar till att minska växthusgasutsläppen, den internationella utvecklingen och arbetet med att uppnå de långsiktiga målen i Parisavtalet.

    1.   Denna förordning ska ses över med beaktande av bland annat förändrade nationella omständigheter, det sätt på vilket samtliga sektorer av ekonomin bidrar till att minska växthusgasutsläppen, den internationella utvecklingen och arbetet med att uppnå de långsiktiga målen i Parisavtalet och förordning (EU) 2021/1119 .

    2.   Kommissionen ska överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning inom sex månader efter varje övergripande översyn som överenskommits inom ramen för artikel 14 i Parisavtalet, bland annat med avseende på balansen mellan utbud och efterfrågan för årliga utsläppstilldelningar, denna förordnings bidrag till unionens övergripande mål för minskning av växthusgasutsläpp fram till 2030 och dess bidrag till målen i Parisavtalet, särskilt vad gäller behovet av ytterligare unionsstrategier och unionsåtgärder för de minskningar av växthusgasutsläppen som unionen och dess medlemsstater behöver genomföra, inbegripet en ram för tiden efter 2030, och kan lägga fram förslag om så är lämpligt.

    2.   Kommissionen ska överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning inom sex månader efter varje övergripande översyn som överenskommits inom ramen för artikel 14 i Parisavtalet, bland annat med avseende på balansen mellan utbud och efterfrågan för årliga utsläppstilldelningar, denna förordnings bidrag till unionens mål om klimatneutralitet och unionens mellanliggande klimatmål enligt artiklarna 2 och 4 i förordning (EU) 2021/1119 och dess bidrag till målen i Parisavtalet, särskilt vad gäller behovet av ytterligare unionsstrategier och unionsåtgärder för de minskningar av växthusgasutsläppen som unionen och dess medlemsstater behöver genomföra, inbegripet en ram för tiden efter 2030, och kan lägga fram förslag om så är lämpligt.

    Dessa rapporter ska beakta de strategier som tas fram i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) nr 525 / 2013 i syfte att bidra till utarbetandet av en långsiktig strategi för unionen.

    Dessa rapporter ska beakta de strategier som tas fram i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) 2018 / 1999 i syfte att bidra till utarbetandet av en långsiktig strategi för unionen.”

    Ändring 41

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 7b (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 15a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    7b.

    Följande artikel ska införas:

     

    ”Artikel 15a

     

    Anpassning till unionens och medlemsstaternas klimatneutralitetsmål

     

    1.     Genom antagandet av lagstiftningsakten om fastställande av unionens klimatmål för 2040 i enlighet med artikel 4.3 i förordning (EU) 2021/1119 ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet, där det fastställs

     

    a)

    huruvida de gällande nationella målen enligt bilaga 1 till denna förordning är ändamålsenliga sett till deras bidrag till ett kostnadseffektivt och rättvist uppnående av klimatneutralitetsmålet senast 2050 i enlighet med förordning (EU) 2021/1119,

     

    b)

    en utsläppsminskningsbana för varje medlemsstat avseende de växthusgasutsläpp som omfattas av denna förordning, vilken är förenlig med målet om klimatneutralitet för varje medlemsstat senast 2050.

     

    2.     Inom sex månader efter offentliggörandet av den rapport som avses i punkt 1 ska kommissionen lägga fram förslag för att begränsa växthusgasutsläppen inom de sektorer som omfattas av denna förordning. Dessa förslag ska säkerställa en kostnadseffektiv och rättvis fördelning av minskningsinsatserna över hela unionen på grundval av de utsläppsminskningsbanor som avses i punkt 1b.”

    Ändring 42

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 7c (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 15b (ny)

    Nuvarande lydelse

    Ändring

     

    7c.

    Följande artikel ska införas:

     

    ”Artikel 15b

     

    Tillgång till rättslig prövning

     

    1.     Medlemsstaterna ska, i enlighet med sina nationella rättssystem, säkerställa att personer i den berörda allmänheten som uppfyller villkoren i punkt 2, inbegripet fysiska eller juridiska personer eller deras föreningar, organisationer eller grupper, har tillgång till ett prövningsförfarande inför domstol eller ett annat oberoende och opartiskt organ som inrättats genom lag för att bestrida den materiella eller förfarandemässiga lagligheten hos beslut, handlingar och underlåtelser som

     

    a)

    strider mot de rättsliga skyldigheter som följer av artiklarna 4–8 i denna förordning, eller

     

    b)

    omfattas av artikel 10 i förordning (EU) 2018/1999.

     

    Vid tillämpningen av denna punkt ska en handling eller underlåtenhet som strider mot rättsliga skyldigheter enligt artiklarna 4 eller 8 innefatta en handling eller en underlåtenhet med avseende på politik eller åtgärder som antagits i syfte att genomföra dessa skyldigheter, om politiken eller åtgärderna i fråga inte i tillräcklig utsträckning bidrar till ett sådant genomförande.

     

    2.     Personer i den berörda allmänheten ska anses uppfylla de villkor som avses i punkt 1 när de

     

    a)

    har ett tillräckligt intresse, eller

     

    b)

    hävdar att en rättighet kränks, när detta utgör en förutsättning enligt en medlemsstats förvaltningsprocessrättsliga lagstiftning.

     

    Medlemsstaterna ska fastställa vad som utgör ett tillräckligt intresse i överensstämmelse med målet att ge den berörda allmänheten omfattande tillgång till rättslig prövning i enlighet med Århuskonventionen. För detta ändamål ska intresset hos en icke-statlig miljöskyddsorganisation som uppfyller alla krav enligt nationell rätt anses tillräckligt i den mening som avses i denna punkt.

     

    3.     Bestämmelserna i punkterna 1 och 2 ska inte utesluta möjligheten att tillgripa ett preliminärt prövningsförfarande inför en förvaltningsmyndighet och ska inte påverka kravet att de administrativa prövningsförfarandena ska vara uttömda innan rättsliga prövningsförfaranden får användas, om ett sådant krav stadgas i den nationella rätten. Sådana förfaranden ska vara rättvisa, snabba och inte oöverkomligt kostsamma.

     

    4.     Medlemsstaterna ska sörja för att det finns lättillgänglig praktisk information för allmänheten om tillgången till administrativ eller rättslig överprövning.”

    Ändring 43

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – led 7d (nytt)

    Förordning (EU) 2018/842

    Artikel 16a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    7d.

    Följande artikel ska införas:

     

    ”Artikel 16a

    Vetenskaplig rådgivning om ESR- och CARE-sektorerna

    I enlighet med sitt mandat enligt artikel 3.2 i förordning (EU) 2021/1119 ska det europeiska vetenskapliga rådgivande organet för klimatförändringar (ESABCC) uppmanas att på eget initiativ tillhandahålla vetenskaplig rådgivning och ge ut rapporter om utsläppsbanan enligt denna förordning samt om årliga utsläppsnivåer och flexibiliteter och deras förenlighet med klimatmålen, särskilt i syfte att ge underlag för eventuella framtida översyner av denna förordning. Kommissionen ska ta vederbörlig hänsyn till ESABCC:s råd eller offentligt motivera varför man inte följer dem.”


    (*)  Hänvisningar till ”cp” i rubrikerna till de ändringar som antagits ska förstås som en hänvisning till motsvarande delar i de ändringarna.

    (1)  Ärendet återförvisades för interinstitutionella förhandlingar till det ansvariga utskottet, i enlighet med artikel 59.4 fjärde stycket i arbetsordningen (A9-0163/2022).

    (31)  Meddelande från kommissionen: Den europeiska gröna given, COM(2019)0640 final av den 11 december 2019.

    (31)  Meddelande från kommissionen: Den europeiska gröna given, COM(2019)0640 final av den 11 december 2019.

    (31a)   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021, s. 1).

    (32)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021, s. 1).

    (32)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021, s. 1).

    (33)  Parisavtalet (EUT L 282, 19.10.2016, s. 4).

    (33)  Parisavtalet (EUT L 282, 19.10.2016, s. 4).

    (34)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

    (34)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

    (1a)   EUT L 124, 17.5.2005, s. 4.

    (1a)   Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (EUT L 328, 21.12.2018, s. 82).

    (1a)   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 av den 2 december 2021 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 1).”

    (**)   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021, s. 1).”


    Az oldal tetejére