EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0208

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013, (EU) nr 377/2014 och beslut 541/2014/EU

COM/2021/208 final

Bryssel den 21.4.2021

COM(2021) 208 final

2018/0236(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013, (EU) nr 377/2014 och beslut 541/2014/EU

(Text av betydelse för EES)


2018/0236 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013, (EU) nr 377/2014 och beslut 541/2014/EU

(Text av betydelse för EES)

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (dokument COM(2018) 447 final – 2018/0236 COD)

6 juni 2018

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande

17 oktober 2018

Regionkommitténs yttrande    

6 december 2018

Partiell preliminär kompromissöverenskommelse (gemensam överenskommelse) godkänd av Coreper

13 mars 2019

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen (som innefattar den gemensamma överenskommelsen)

17 april 2019

Corepers godkännande av den politiska överenskommelsen

18 december 2020

Omröstning i Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning om att stödja kompromissöverenskommelsen

14 januari 2021

Antagande av rådets ståndpunkt

19 april 2021

2.Syfte med kommissionens förslag

Genom det nya rymdprogrammet blir det för första gången så att en enda förordning omfattar alla delar av EU:s rymdverksamhet, dvs. de befintliga flaggskeppsinitiativen Copernicus, Galileo och Egnos och nya initiativ om satellitkommunikation (Govsatcom) och rymdlägesbild (SSA). Genom förordningen blir styrningen enklare och mer effektiv och man kan dra större nytta av synergier och övergripande verksamhet.

I förordningen om EU:s rymdprogram läggs dessutom stor vikt vid rymdsektorns efterföljande led, användarna, marknadsspridningen och utnyttjandet av de enorma möjligheter som rymddata och rymdtjänster erbjuder när det gäller utveckling av tillämpningar och tjänster som skapar mervärde. Rymddata och rymdtjänster som tillhandahålls genom rymdprogrammet kommer att utgöra underlag för politiska beslut inom den gröna och den digitala omställningen och EU:s övriga politik. Därutöver främjar rymdprogrammet entreprenörskapet inom rymdindustrins ekosystem och rymdsektorns konkurrenskraft genom hela värdekedjan. Det uppmuntrar nya aktörer, små och medelstora företag och nystartade företag samt gränsöverskridande deltagande.

3.Kommentarer till rådets ståndpunkt

Antagandet av rådets ståndpunkt vid första behandlingen bör nu göra det möjligt att slutgiltigt anta förordningen. Det är viktigt att det nya rymdprogrammet tillsammans med den omdöpta Europeiska unionens rymdprogrambyrå (byrån) genomförs så snart som möjligt för att säkerställa att de befintliga operativa tjänsterna kan tillhandahållas utan avbrott. Byrån, som ersätter Europeiska byrån för GNSS och får utvidgat verksamhetsområde, kommer under kommissionens överinseende att garantera kontinuiteten för tjänsterna och säkerheten för infrastruktur och system. Att förordningen träder i kraft är också en förutsättning för att ramöverenskommelsen om ekonomiskt partnerskap kan kunna ingås med byrån och Europeiska rymdorganisationen (ESA) samt att andra instrument för indirekt förvaltning ska kunna upprättas med andra enheter för att genomföra programmet.

Vad gäller de frågor som inte löstes genom den partiella gemensamma överenskommelsen i februari 2019, bygger rådets ståndpunkt på kommissionens förslag om alla övergripande frågor, särskilt i fråga om internationellt samarbete, budgetflexibilitet och programmets varaktighet, samt säkerställer den långsiktiga kontinuiteten för EU:s rymdprogram, särskilt Galileo och Copernicus.

Rådets ståndpunkt speglar den politiska överenskommelse som Europaparlamentet och rådet nådde den 15 december 2020, vilken stöds av kommissionen.

När det gäller programmets styrning syftar förordningen till att förenkla och rationalisera EU:s nuvarande rymdlagstiftning och styrningen av EU:s rymdprogram. Dessa uppgifter fördelas mellan de olika aktörerna, nämligen kommissionen, byrån och ESA, i synnerhet genom ingåendet av en ramöverenskommelse om ekonomiskt partnerskap. I linje med den politiska överenskommelsen mellan rådet och Europaparlamentet betonar rådet i sin ståndpunkt öppenheten gentemot medlagstiftarna vad gäller ramöverenskommelsen om ekonomiskt partnerskap, överenskommelser om medverkan och arbetsprogrammen.

Vad gäller löptiden avviker rådets ståndpunkt från kommissionens förslag genom att samordna programmets löptid med den fleråriga budgetramen 2021–2027. Enligt förordningen undantas dock byrån från denna tidsbegränsning så att driftskostnaderna kan fortsätta täckas efter 2027, vilket säkerställer kontinuiteten för viktiga operativa åtgärder och tjänster.

Vad gäller tredjeländers och internationella organisationers deltagande beklagar kommissionen att dess ursprungliga förslag om öppet deltagande i Copernicus och Galileo/Egnos inte till fullo avspeglas i rådets ståndpunkt. Enligt rådets text ska deltagandet i Galileo/Egnos i stället vara föremål för ett särskilt internationellt avtal i enlighet med artikel 218 i EUF-fördraget. Detta gäller alla tredjeländer utom EES-länder. Kommissionen kan dock godta rådets ståndpunkt med hänsyn till de särskilda förutsättningarna för rymdverksamheten när det gäller säkerhet, däribland industriell säkerhet, och i en anda av kompromissvilja.

Vad gäller villkoren för stödberättigande och deltagande i upphandling lägger rådet till betydande delar och gör förfarandet mer strukturerat och detaljerat. Även om detta gör förfarandena mer betungande avspeglar texten andan i kommissionens ursprungliga förslag när det gäller behovet av att på förhand fastställa tydliga villkor för stödberättigande och deltagande liksom behovet att skydda unionens säkerhetsintressen, kommissionens institutionella befogenheter och säkerställa att programmet kan genomföras smidigt.

4.Slutsats

Kommissionen godtar rådets ståndpunkt.

5.Kommissionens förklaring

Kommissionen har utarbetat en ensidig förklaring som återfinns i tillägget.

TILLÄGG

Kommissionens förklaring

Kommissionens förklaring om ökad insyn i genomförandeakterna för ramavtalet om ekonomiskt partnerskap, överenskommelserna om medverkan och arbetsprogrammen:

”Rådet och Europaparlamentet har enats om en kompromisstext för EU:s rymdförordning, där de fastslår att kommissionen ska informera dem om ramöverenskommelsen om ekonomiskt partnerskap, de överenskommelser om medverkan som ska ingås och deras genomförande samt om arbetsprogrammen. I enlighet med denna text ska kommissionen godkänna dessa avtal och arbetsprogrammen genom genomförandeakter. Därför kommer kommissionen att fullgöra sin skyldighet att informera Europaparlamentet och rådet innan den kommande ramöverenskommelsen om ekonomiskt partnerskap eller överenskommelserna om medverkan eller antagandet av ett arbetsprogram ingås, i enlighet med bestämmelserna om information om kommittéernas arbete i förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter”.

Top