Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XR1392

Resolution från Europeiska regionkommittén – Europeiska regionkommitténs prioriteringar för 2020–2025 – EU närmare medborgarna genom sina byar, städer och regioner

COR 2020/01392

EUT C 324, 1.10.2020, p. 8–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.10.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 324/8


Resolution från Europeiska regionkommittén – Europeiska regionkommitténs prioriteringar för 2020–2025 – EU närmare medborgarna genom sina byar, städer och regioner

(2020/C 324/02)

Europeiska regionkommittén (ReK) är en politisk församling som är förankrad i EU-fördragen och som tillhandahåller institutionell representation för alla territoriella områden, regioner, städer och kommuner.

Ett EU som tar hänsyn till lokala och regionala behov och intressen ökar den demokratiska legitimiteten, förbättrar egenansvaret och ger bättre mervärde, för både EU:s politiska åtgärder och deras effektivitet på fältet, och gynnar således medborgarna. I detta syfte samarbetar Europeiska regionkommittén nära med Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd samt i medlemsstaterna på de olika styresnivåerna. Det nuvarande läget i EU kräver att detta samarbete fortlöpande stärks och att regionernas, städernas och kommunernas synpunkter allt mer beaktas i utvecklingen av EU:s politik och lagstiftning.

Från kris till återhämtning: i riktning mot ett motståndskraftigt, hållbart och sammanhållet EU

De senaste åren har EU stått inför exempellösa utmaningar: en allvarlig finansiell kris och djupa ekonomiska recessioner, sociala och territoriella utmaningar, den gröna omställningen och den digitala omvandlingen, instabilitet i grannskapet och i det globala systemet samt migration. Covid-19-pandemin innebär att EU:s solidaritet åter sätts på prov och att blickarna riktas mot vår förmåga att hantera nödsituationer som utsätter våra hälso- och sjukvårdstjänster och våra sociala och offentliga tjänster för stora påfrestningar. Den senaste krisen har inte bara visat på behovet av att anta samordnade åtgärder, med stöd av en betydligt starkare EU-budget, utan också behovet av att ytterligare stödja Europas en miljon lokala och regionala myndigheter som arbetar i främsta ledet med att skydda medborgarna och de lokala ekonomierna och ta itu med nödsituationer (1).

EU måste bli mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt motståndskraftigt i alla sina regioner och städer. Med stöd av ordentligt finansierade europeiska investeringar måste unionen se till att dess politik och program tillgodoser lokalsamhällenas behov. Städer och regioner är den europeiska ekonomins motor. De lokala och regionala myndigheternas roll är väsentlig för att formulera och genomföra EU:s politik, och det är därför som EU måste involvera städerna och regionerna bättre och starkare i det europeiska beslutsfattandet genom en praktisk och välorganiserad process för flernivåstyre. Europa måste snabbt öka digitaliserings- och innovationsförmågan i samarbete med medlemsstaterna och de lokala och regionala myndigheterna i hela EU. En snabbare och rättvisare återhämtning kräver större solidaritet, ansvarstagande och partnerskap på europeisk nivå, som drivs av EU:s åtagande att skapa en grön, hållbar och territoriellt balanserad tillväxt som stöder alla regioner och städer.

Europeiska regionkommittén (ReK) kommer därför att fokusera på följande prioriteringar och nyckelåtgärder under sin nuvarande femåriga mandatperiod (2020–2025):

Föra EU närmare medborgarna: att stärka demokratin i EU och samarbeta om vår unions framtid

ReK:s uppgift är att föra Europa närmare medborgarna och stärka den europeiska demokratin på alla nivåer, för att mer effektivt tillgodose människors behov och återvinna deras förtroende för Europeiska unionen och dess institutioner. ReK kommer att arbeta för att se till att alla regioner, städer och byar får stöd från EU för att hantera de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna av covid-19-pandemin. ReK kommer att fortsätta att förbättra EU-lagstiftningens kvalitet och bättre förutse dess territoriella konsekvenser och främja principen om aktiv subsidiaritet. För att utföra detta uppdrag kommer ReK att utnyttja sina ledamöters och berörda parters lagstiftningsmässiga, policyinriktade och politiska arbete. Dessutom kommer ReK att utarbeta en kommunikationskampanj inriktad på de lokala och regionala myndigheternas grundläggande roll i den europeiska demokratin, som kommer att omfatta förberedelser för och bidrag till konferensen om Europas framtid. En årlig lokal och regional barometer, som kommer att bygga på pålitliga statistiska uppgifter och på en inkluderande strategi som inbegriper ReK:s ledamöter och berörda parter, och som kommer att omfatta en politisk plenardebatt på hög nivå, kommer att utgöra en årlig referenspunkt och därmed bidra till detta mål.

Under denna rubrik kommer ReK att prioritera följande nyckelåtgärder:

1.

Främja medvetenhet och åtgärder på lokal och regional nivå om grundläggande EU-värden om respekt för människors värde, frihet, demokrati, jämlikhet och rättsstaten samt för de mänskliga rättigheterna, som måste skyddas och respekteras även i nödsituationer. Kommittén är fast besluten att kartlägga lämpliga lokala och regionala insatser som svar på hur EU fungerar och att föra en dialog med medborgarna genom sina ledamöter i syfte att överbrygga klyftan mellan EU:s institutioner och lokalsamhällena.

2.

Upprepa sin begäran om att kommittén till fullo ska få delta och vara rättvist företrädd i alla organ inom ramen för konferensen om Europas framtid. Liksom när det gäller den ekonomiska krisen och klimatkrisen har pandemin visat att det är mer nödvändigt än någonsin med en djupgående reflektion om den europeiska demokratin och politiken, och konferensen om Europas framtid kommer att utgöra ett mycket viktigt tillfälle att diskutera EU som projekt tillsammans med medborgarna och de lokala och regionala myndigheterna, samt att före nästa val till Europaparlamentet föreslå ett nytt sätt att arbeta för EU, inbegripet en översyn av fördragen med sikte på att fullt ut involvera städer och regioner i det politiska beslutsfattandet.

3.

Uppmana EU:s medlemsstater och institutioner att upprätthålla, bygga upp och stärka de åtaganden som man enades om i Berlinförklaringen från 2007 och Romförklaringen från 2017, nämligen att erkänna att uppgifter och samarbete bör delas mellan alla förvaltningsnivåer, inbegripet lokala och regionala myndigheter, för att göra Europeiska unionen mer effektiv, enad, demokratisk och motståndskraftig. Den slutliga texten till den gemensamma ståndpunkten om konferensen om Europas framtid bör antas i en anda av institutionellt samarbete.

4.

Utarbeta en modell för en permanent och strukturerad dialog med medborgarna genom lokala och regionala myndigheter inom ramen för konferensen om Europas framtid och utanför denna, som möjliggör en tvåvägsprocess för kommunikation mellan medborgarna och EU:s institutioner. I detta avseende är den stora mängden erfarenheter och befintlig bästa praxis när det gäller samtalsdemokrati på lokal och regional nivå och de många nätverken av folkvalda lokala och regionala företrädare mycket viktiga tillgångar, som ReK kommer att bidra med till debatten om Europas framtid.

5.

Stödja de lokala och regionala myndigheterna när det gäller att göra det mesta av nya verktyg för digital teknik och IKT-verktyg. Den digitala tekniken har en betydande potential för innovativa lösningar på vår tids ekonomiska, sociala och tekniska utmaningar. Den kan således förbättra tillhandahållandet av offentliga tjänster, underlätta kommunikationen mellan människor, öka medborgarnas deltagande på nya och annorlunda sätt, öka insynen, delaktigheten, ansvarsskyldigheten och lyhördheten i beslutsprocessen, förbättra det lokala styret samt komplettera och stärka demokratin. Därför måste de digitala systemens och deras leverantörers motståndskraft och oberoende förbättras avsevärt.

6.

Främja mångfald, genom att förorda åtgärder för inkludering och jämlikhet och genom att förebygga och bekämpa diskriminering på grundval av kön (2), ras eller etniskt ursprung (3), religion, funktionsnedsättning, ålder (4) eller någon annan grund i beslutsfattandet på europeisk, nationell, lokal och regional nivå, både inom och utanför ReK.

7.

Aktivt delta i den medvetenhets- och kommunikationskampanj för att bekämpa könsstereotyper som Europeiska kommissionen kommer att lansera och tjäna som en plattform där lokala och regionala organ kan utbyta bästa praxis om detta ämne.

8.

Stödja och stärka minoriteter i Europa, särskilt genom initiativet ”Minority SafePack”.

9.

Bli referenspunkten för alla regionala och lokala myndigheter i Europa, även utanför gruppen av ReK-ledamöter, genom att stärka ReK:s politiska identitet och förbindelser samt förstärka samarbetet med de huvudsakliga politiska familjerna, nationella regeringar, folkvalda företrädare på lokal och regional nivå, europeiska och nationella sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter, samt regionala kontor i Bryssel.

10.

Stödja representativ demokrati genom ökad interaktion med parlament på europeisk, nationell, regional och lokal nivå samt genom utbyte av bästa praxis när det gäller verktyg för att stärka den representativa demokratin och deltagandedemokratin, däribland deltagandebaserade budgetar. Rättsstatsprincipen, demokrati och god förvaltning måste vara förutsättningar för EU-finansiering.

11.

Använda evidensbaserade analyser för att övervaka och främja decentralisering av lokala och regionala befogenheter och av lokala och regionala finanser, samt den lokala demokratins funktion i EU.

12.

Skapa digitala verktyg för att kartlägga politiska och finansiella befogenheter genom att utnyttja synergier med EU:s och nationella och internationella organisationers befintliga verktyg.

13.

Stödja och främja det viktiga arbete som lokala och regionala myndigheter utför i främsta linjen för att bekämpa covid-19-pandemin och den ekonomiska och sociala krisen. Pandemin visar hur viktigt det är med en korrekt tillämpning av principen om aktiv subsidiaritet, samt den viktiga roll som lokala och regionala myndigheter spelar å ena sidan och behovet av samordning och stöd på europeisk nivå å andra sidan.

14.

Granska nya politiska initiativ från EU:s sida för att säkerställa att de inbegriper en territoriell dimension och uppfyller kravet på europeiskt mervärde, i enlighet med rekommendationerna från arbetsgruppen för subsidiaritet och proportionalitet och ”göra mindre men göra det effektivare” och med ”riktlinjerna för bättre lagstiftning”.

15.

Minska de administrativa bördorna och sänka genomförandekostnaderna för regioner och städer genom att insistera på att lagstiftningen förenklas och genom att varna för överreglering mer generellt.

16.

Stärka samarbetet med kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska rådet, bland annat genom nätverket av regionala nav och plattformen ”Fit for Future”, för att effektivisera EU:s politiska beslutsfattande genom evidensbaserad återkoppling från lokala och regionala aktörer.

17.

Lyfta fram vikten av lokalt självstyre inom Europeiska unionen, i EU:s kandidatländer och potentiella kandidatländer samt i partnerländerna i våra grannskap i öster och i Medelhavsområdet.

18.

Stödja EU:s globala åtgärder genom att främja värden och principer såsom annat mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatsprincipen, hållbar utveckling och social inkludering, med nära samarbete med EU:s partnerländer i Medelhavsregionen och inom det östliga partnerskapet.

19.

Uppmuntra regionala parlament att delta i pilotprojektet mellan ReK och CALRE för att skapa politisk debatt om centrala EU-frågor, till exempel utarbetandet av kommissionens årliga arbetsprogram.

20.

Säkerställa att EU stöder ett verkningsfullt deltagande av och engagemang bland ungdomar, inbegripet genom strukturerat samarbete med EU:s ungdomssamordnare, och att man förstärker åtgärder såsom ungdomsgarantin för att förbättra utsikterna till högkvalitativ sysselsättning och utbildning, samt att man inrättar en europeisk barngaranti.

21.

Fortsätta samarbetet med unga folkvalda politiker inom ramen för ReK:s program för unga folkvalda politiker i syfte att för kommande generationer av folkvalda lokala och regionala politiker bygga upp förbindelser med europeiska och nationella politiska beslutsprocesser.

22.

Främja den kulturella mångfalden i våra lokala, regionala, nationella och europeiska identiteter och de olika språk och traditioner som utgör vårt europeiska kulturarv. Understryka att de kulturella och kreativa sektorerna, som har sin plats i den lokala ekonomin som arbetsgivare men också i samhällslivet, har drabbats hårt av pandemin och behöver stöd. Bidra till en ny europeisk agenda för kultur, bland annat genom att integrera kulturinvesteringar i EU:s olika fonder och stärka synergierna mellan kultur och andra politikområden såsom turism, regionalpolitik, utbildning, ungdomsfrågor, forskning och innovation.

Förstå och reagera på de djupgående samhällsförändringar som de digitala, miljömässiga och demografiska utmaningarna medför när det gäller att bygga upp motståndskraftiga regionala och lokala samhällen

De pågående klimatrelaterade omställningen och digitala omvandlingen, de demografiska omvandlingarna och konsekvenserna av de interna och externa migrationsströmmarna har en djupgående inverkan på alla europeiska regioner, städer och samhällen. När det gäller denna andra prioritering kommer ReK:s uppdrag att vara att analysera och hitta lösningar som gör det möjligt för regionala och lokala myndigheter att hantera dessa samhällsförändringar på de platser där människorna bor. Covid-19-pandemin kräver en diskussion om hur dessa utmaningar bör hanteras, i och med att Europa och medlemsstaterna visar hur långt de är redo att gå för att rädda liv och ekonomin. Denna kris har ökat behovet av en grundlig reflektion över Europeiska unionens politik, befogenheter och övergripande funktionssätt. ReK ser därför fram emot den viktiga debatten om all EU-politik i samband med konferensen om Europas framtid, och att mer generellt diskutera och bedöma den i enlighet med subsidiaritetsprincipen. För att utföra detta uppdrag kommer ReK att utnyttja sina ledamöters och berörda parters lagstiftningsmässiga, policyinriktade och politiska arbete, och samtidigt bidra till den europeiska gröna given och åstadkomma resultat i fråga om FN:s mål för hållbar utveckling. Detta kommer att kompletteras med en kommunikationskampanj ledd av ReK. Den årliga lokala och regionala barometern kommer också att bidra till genomförandet av denna prioritering.

ReK kommer att prioritera följande nyckelåtgärder:

23.

Främja en krisplan i samband med covid-19-pandemin som bygger på genomförandet av målen för hållbar utveckling på lokal och regional nivå, samt på initiativen inom den europeiska gröna given.

24.

Bidra till 2030-målen för minskade koldioxidutsläpp, i syfte att uppnå klimatneutralitet senast 2050, genom att främja ambitiösa och beslutsamma lokala och regionala åtgärder via klimatpakten och andra relevanta initiativ för hållbar utveckling på lokal och regional nivå.

25.

Främja användning av strategier för smart specialisering och andra instrument för att öka de europeiska partnerskapen och det lokala offentlig-privata samarbetet för att förbättra yrkeskompetenser och möjligheter till kvalifikationer på områden och arbetsplatser och inom teknik som är nödvändiga för att skapa mer hållbarhet, mervärde och motståndskraft på lokal och regional nivå.

26.

Bidra till en ambitiös EU-miljöpolitik och säkerställa politisk integration inom ramen för alla miljöhandlingsprogram. Se till att den lokala och regionala dimensionen beaktas på lämpligt sätt vid utarbetandet och genomförandet av de tre viktigaste miljöprioriteringarna i den europeiska gröna given: biologisk mångfald, en cirkulär ekonomi och nollutsläpp. Planera miljö- och klimatpolitik som är lämplig för det praktiska genomförandet i alla typer av samhällen.

27.

Utforma och stödja utvecklingen av klimatpakten genom samordnade och övergripande åtgärder och initiativ, däribland genom lokalt fastställda bidrag och politiska åtaganden på region- och stadsnivå, i syfte att säkerställa att den bygger på flernivåstyre, effektiv spridning av god praxis och att ingen person eller region hamnar på efterkälken.

28.

Förutse hur omvandlingarna i fråga om energi, rörlighet och digitalisering kommer att påverka våra samhällen. Utarbeta strategier och stödja ett snabbt genomförande av dem för att maximera deras positiva effekter och minska deras negativa lokala inverkan.

29.

Stödja den lokala motståndskraften genom klimatanpassning, och öka den lokala förmågan att reagera på de allt allvarligare extrema väderhändelser som inträffar allt oftare, särskilt genom att förse lokala och regionala myndigheter med de resurser som krävs för att hantera katastrofer genom EU:s civilskyddsmekanism, och genom att utnyttja en förstärkt EU-solidaritetsfond.

30.

Bidra till utarbetandet av nollutsläppsmålet för en giftfri miljö samt förbereda regionala och lokala myndigheter inför och stödja dem vid genomförandet av EU:s ambitiösa mål för en nollutsläppsplan för vatten, luft och mark. Bidra till översynen av paketet för rörlighet i städer på grundval av de lärdomar som dragits inom ramen för planerna för hållbar rörlighet i städer, och förbereda kollektivtrafikmyndigheterna så att de kan reagera på yttre hot mot tillhandahållandet av trygga och säkra rörlighetstjänster.

31.

Säkerställa att de lokala och regionala myndigheternas röst och bidrag vederbörligen beaktas i flernivådialogerna om klimat och energi i medlemsstaterna vid utformningen, utvärderingen och genomförandet av de nationella energi- och klimatplanerna, de nationella långsiktiga strategierna och de nationella långsiktiga renoveringsstrategierna.

32.

Stödja kommissionen när det gäller att framgångsrikt utforma och genomföra renoveringsvågen och sätta den i centrum för strategin för återhämtning efter pandemin.

33.

Stödja kommissionen i dess strävan att införa en avskogningsfri produktmärkning samt skydda och återställa skogar runt om i världen.

34.

Åtgärda den digitala klyftan samt främja ökat digitalt lärande och digitalisering av lokala och regionala offentliga tjänster, bland annat med stöd av programmet för ett digitalt Europa 2021–2027, i syfte att minska de administrativa bördorna och främja hållbar tillväxt i det lokala näringslivet och en motståndskraftig ekonomi, samt bidra till ett mer hållbart och grönare Europa.

35.

Stödja tillhandahållandet av digitala färdigheter och mediekompetens för alla på regional och lokal nivå, och arbeta för att inrätta en europeisk ram för människocentrerad och tillförlitlig användning av artificiell intelligens.

36.

Efterlysa stöd från kommissionen, EU:s medlemsstater och deras regioner och städer för att påskynda moderniseringen och digitaliseringen av utbildningssystemen, inbegripet nödvändiga investeringar i utbildningsinfrastruktur, utrustning och stöd till sysselsättning i den lokala ekonomin. Bidra till insatserna för att återuppta verksamheten inom programmet Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren. Det europeiska området för utbildning och den uppdaterade kompetensagendan för Europa utgör två viktiga möjligheter för handling och stöd, som ska stödjas av det framtida Erasmusprogrammet.

37.

Förbättra bredbandskonnektiviteten och 5G-utbyggnaden på lokal och regional nivå, både i städer och på landsbygden, och kartlägga framtida investeringsbehov.

38.

Säkerställa att regionala och lokala myndigheter kan bidra till och dra nytta av den kommande strategin ”från jord till bord”; ta initiativ till lokala livsmedelsråd, sammanföra lokala livsmedelsproducenter och -konsumenter, främja sunda kostvanor och öka medvetenheten om matsvinn; ta itu med jordbruksföretagens ekonomiska behov vid genomförandet av de åtgärder som krävs för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden.

39.

Hantera det växande problemet med kompetensflykt och stärka de regionala innovationsekosystemen genom att öka den territoriella sammanhållningen, stärka välfärdsekonomin och stimulera forskning och innovation, bland annat genom stöd från Horisont Europa, ESI-fonderna och olika nationella finansieringsinstrument. Inleda territoriella initiativ för framtidsplanering och verksamheter som syftar till att så snart som möjligt stärka regionernas och städernas sociala, ekonomiska och hälsorelaterade motståndskraft.

40.

Bidra till en övergripande europeisk strategi för demografiska förändringar som tar itu med alla demografiska utmaningar och som tar sig uttryck i ett brett, samordnat och integrerat EU-svar, eftersom detta är en övergripande fråga som påverkar all EU-politik.

41.

Se till att EU utarbetar en övergripande, humanitär och rättvis migrationspolitik och inte låter medlemsstaterna, gränsregionerna, öarna och de yttersta randområdena ensamma hantera migrationskrisen, eftersom detta både är ett nationellt och ett europeiskt problem; stödja utbytet av bästa praxis mellan regionala och lokala myndigheter om integration av migranter.

42.

Ge regionala och lokala bidrag till reformen av EU:s migrationspolitik, inbegripet integration, rättvisa återvändandeförfaranden och asylpolitik som på lämpligt sätt bör kunna hantera nuvarande och framtida migrationstendenser; ta itu med de bakomliggande orsakerna till migration i samarbete med ursprungs- och transitländer för personer i behov av humanitärt skydd; skydda EU:s yttre gränser; förebygga irreguljär migration och bekämpa människohandel.

43.

Främja en kultur med respekt för rättsstatsprincipen på lokal och regional nivå, som en förutsättning för den europeiska integrationsprocessen och som ett grundläggande värde för EU, som fastställs i fördragen och är gemensam för medlemsstaternas konstitutionella traditioner.

44.

Uppmana EU att skydda arbetstillfällen och säkerställa en återhämtning som bygger på uppåtgående samhällsekonomisk konvergens och förbättrade sociala rättigheter och arbetsvillkor för alla med hänsyn till arbetsmarknadens parter och nationella system, inbegripet dem som arbetar i nya anställningsformer, t.ex. plattformsarbete och gigekonomin, samt arbetstagare i den traditionella ekonomin, mikroföretag och kultursektorn. Erkänna att två tredjedelar av alla arbetstillfällen genereras av små och medelstora företag, av vilka de flesta är djupt rotade i lokalsamhällena och därför är en mycket viktig del av Europas sociala struktur. ReK fortsätter att främja EER och andra EU-omfattande aktiviteter för att utveckla och öka företagandet, särskilt bland ungdomar.

45.

Agera för att främja utvecklingssamarbete mellan städer och regioner och FN:s mål för hållbar utveckling i syfte att uppnå en föregångarroll när det gäller att bidra till att ta itu med globala utmaningar såsom konflikter och politisk instabilitet, ekonomisk bräcklighet, migration och klimatförändringar.

46.

Utbyta god praxis med lokala och regionala myndigheter i anslutningsländerna och i partnerländerna i EU:s grannskap samt från den globala södern, och underlätta deras tillgång till riktat EU-stöd.

Sörja för att Europeiska unionen ständigt tjänar sina medborgare och de platser där de bor på grundval av social, ekonomisk och territoriell sammanhållning som grundläggande värden

ReK:s uppdrag kommer att vara att se till att den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen vidmakthålls genom den EU-politik som påverkar medborgarna och de platser där de bor (platsbaserad politik). För att utföra detta uppdrag kommer ReK att utnyttja sina ledamöters, partners och berörda parters lagstiftningsmässiga, policyinriktade och politiska arbete. Kommittén kommer att bygga vidare på mobiliseringen av ”Sammanhållningsalliansen” och visa på mervärdet av sammanhållning som en politik och ett grundläggande värde som all EU-politik baseras på. Den kommer att fokusera på regionernas och städernas roll i EU:s ekonomiska återhämtningsplan. Europeiska veckan för regioner och städer och den årliga lokala och regionala barometern kommer också att bidra till utförandet av detta uppdrag.

ReK kommer att prioritera följande nyckelåtgärder:

47.

Förespråka en flerårig budgetram som ett centralt verktyg för europeisk solidaritet som lever upp till EU:s ambitionsnivå när det gäller att ta itu med unionens alla prioriteringar, tillför mervärde, är mer överskådligt och begripligt för medborgarna och omfattar FN:s mål för hållbar utveckling, genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter och de nya prioriteringar som fastställs i den europeiska gröna given.

48.

Bidra till stärkandet av sammanhållningspolitiken, som har varit grundläggande sedan EU:s tillkomst, genom ett smart genomförande av Europeiska socialfonden, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden, på ett sätt som säkerställer betydande effekter i alla europeiska regioner.

49.

Fortsätta att främja en stark och effektiv sammanhållningspolitik för alla EU:s regioner, vilket krävs inte bara för att bistå städer och regioner i återhämtningen efter covid-19-krisen, utan också för att ta itu med övriga stora utmaningar som har en stark territoriell dimension och en ojämn fördelning av effekterna både inom och mellan Europas olika regioner och städer, särskilt klimatförändringarna och omställningen till en koldioxidneutral ekonomi, den digitala omvandlingen, de demografiska förändringarna och migrationen.

50.

Framhålla behovet av en tillräcklig och stabil finansiering av EU:s sammanhållningspolitik och gemensamma jordbrukspolitik för att målen inom dessa politikområden ska nås fullt ut; stödja lokala ekonomier och lokala och regionala myndigheter när det gäller en ändamålsenlig användning av de medel som för närvarande anslås till den europeiska ekonomins återhämtning.

51.

Efterlysa, mot bakgrund av de förväntade asymmetriska territoriella effekterna av covid-19-krisen, att medel inom den nya återhämtningsfonden öronmärks för regionala och lokala ändamål. Säkerställa att det nya instrumentet inte inrättas på bekostnad av sammanhållningspolitikens budget och att investeringarna samordnas med EU:s finansieringsåtgärder för att maximera hävstångseffekterna och undvika fragmentering och centralisering.

52.

Betona att covid-19-pandemin kräver att EU höjer hälsosäkerheten, stärker sina egna hälso- och sjukvårdsresurser och ökar mängden medicinska förnödenheter, inbegripet personlig skyddsutrustning. Det handlar bl.a. om att skapa rättsliga förutsättningar för att vid behov snabbt och enkelt kunna göra inköp eller inleda tillverkning. Dessutom måste de lokala och regionala myndigheterna få stöd för att förbättra sin insatskapacitet i samband med nödsituationer och katastrofer. Eftersom de regionala och lokala myndigheterna har en viktig roll att spela när det gäller att tillhandahålla offentliga hälso- och sjukvårdstjänster och sociala tjänster för medborgarna kommer ReK att förespråka samordnade insatser från EU:s sida och stöd till nationella, regionala och lokala strukturer för katastrofberedskap i syfte att hantera hälsorisker och krissituationer i enlighet med subsidiaritetsprincipen.

53.

Organisera konjunkturcyklernas resiliens genom att stärka produktionskedjornas geografiska konvergens i Europa.

54.

Främja användningen av strategier för hållbar stadsutveckling för att stimulera ekonomisk tillväxt, nya arbetstillfällen, anständiga arbetsvillkor och social integration, i enlighet med målen i Leipzigstadgan och EU-agendan för städer.

55.

Arbeta för en förnyad ram för ekonomisk styrning, inbegripet stabilitets- och tillväxtpakten, på grundval av de lärdomar som dragits av krisen, i syfte att förbättra EU:s finanspolitiska regler genom att införa en gyllene regel för hållbara investeringar, vilket omfattar medfinansiering av struktur- och investeringsfonderna med hållbar finansiell planering som övergripande mål.

56.

Övervaka pandemins konsekvenser och dess negativa inverkan på den långsiktiga sysselsättningen i alla EU:s lokala och regionala ekonomier. Betona vikten av att ompröva EU:s industriella strategier och entreprenörsstrategier och av att fokusera på hållbarhetsaspekterna av tillväxt för att åstadkomma en snabb återhämtning. Främja innovativa ekosystem, en social ekonomi och smart specialisering samt stödja en platsbaserad industripolitik

57.

Övervaka tillämpningen av uppförandekoden för partnerskap för att säkerställa att de lokala och regionala myndigheterna deltar fullt ut i utarbetandet av partnerskapsavtalen och programmen för perioden 2021–2027. Principerna om partnerskap och flernivåstyre bör också utgöra en inspirationskälla för styrningen av den europeiska planeringsterminen.

58.

Begära direkt tillgång till EU-finansiering för städer och regioner i syfte att genomföra den europeiska gröna given, och se till att de lokala och regionala myndigheterna deltar i utarbetandet av planerna för en rättvis omställning och genomförandet av fonden för en rättvis omställning.

59.

Se till att regioner, städer och enskilda individer kan dra nytta av förenklingsåtgärderna inom ramen för de europeiska struktur- och investeringsfonderna. Stödja kampen mot – och förebyggandet av – bristfällig förvaltning av och bedrägerier med EU-medel.

60.

Bidra till att stärka och förbättra den inre marknadens funktion, inte bara genom att kartlägga hinder för de fyra friheterna på lokal och regional nivå och genom att uppmuntra administrativ förenkling, utan också genom att insistera på att de lokala och regionala myndigheterna är en viktig del av genomförandet och kontrollen av efterlevnaden av inremarknadsreglerna. I detta avseende framhålla de drastiska effekter som den fria rörligheten har på den inre marknaden och varna för en eventuell ytterligare fragmentering av denna.

61.

Bredda sammanhållningsalliansen för att mobilisera offentliga och privata aktörer i främjandet av sammanhållningspolitiken och visa upp EU:s mervärde för varje EU-medborgare samt för de demokratiska principerna, genom att övervaka och informera om effekterna av EU-finansierade investeringar.

62.

Övervaka den tillfälliga ramen för statligt stöd och efterföljande åtgärder med liknande syfte, för att möjliggöra ett målinriktat stöd för att rädda arbetstillfällen inom sektorer och regioner som drabbats särskilt hårt av pandemin. Framhålla att mer flexibla regler för statligt stöd i detta sammanhang skulle syfta till att ”avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi” och att detta skäl kommer att fortsätta att vara giltigt långt efter december 2020, det datum då den tillfälliga ramen löper ut; därför uppmana kommissionen att vara beredd att förlänga den tillfälliga ramen eller möjliggöra liknande flexibilitet för att hjälpa sektorer och regioner som drabbats av krisen att återhämta sig.

63.

Stödja insamling och spridning av information kopplad till flexibilitet i förfarandena för offentlig upphandling, eftersom dessa under rådande omständigheter ger upphandlande myndigheter möjlighet att använda sig av det förhandlade förfarandet med färre formella krav.

64.

Stödja en EU-agenda för landsbygdsområden för att motverka avfolkning och avvärja risken för fattigdom i dessa regioner samt för att säkerställa en balanserad och övergripande strategi för europeisk territoriell utveckling.

65.

Aktivt följa upp ReK:s verksamhet när det gäller ”smarta byar” och främja konceptet bland EU-institutionerna; främja initiativ för innovation och modernisering i landsbygdsområden och anta en strategi för hållbar och smart rörlighet inom programmet för smarta turistdestinationer.

66.

Insistera på att EU och dess medlemsstater, i händelse av en krissituation där gränserna tillfälligt bör stängas eller övervakas mer noggrant, bör enas om gemensamma bindande regler och förfaranden för att garantera rörelsefriheten i EU; konstatera att gränsöverskridande ekonomiska och sociala områden är av stort värde för EU.

67.

Framhålla att lokala och regionala aktörer under covid-19-krisen, trots de många stängda gränserna och exempellösa begränsningarna, har visat beundransvärd uppfinningsrikedom när det gäller att hitta sätt att fortsätta det gränsöverskridande och transnationella samarbetet, vilket visar verklig solidaritet mellan Europas medborgare. Krisen är en påminnelse om att ett EU utan gränser är en av den europeiska integrationens viktigaste landvinningar, som måste skyddas. Att delta i mellanfolkliga och småskaliga gränsöverskridande projekt, som skapar en struktur av gränsöverskridande nätverk och storskaliga projekt genom att bygga upp ett ömsesidigt förtroende mellan deltagarna, bör förbli en ständig prioritering för EU och dess institutioner.

68.

Upprätthålla betydelsen av och säkerställa nödvändiga budgetresurser för europeiskt territoriellt samarbete, som har visat sig vara oumbärligt för många regionala myndigheter både när det gäller utbyte av sakkunskap och bästa praxis om viktiga utmaningar, men även för att bygga upp mänskliga kontakter mellan regionala myndigheter över gränserna.

69.

Uppmuntra offentliga investeringar i öregioner, glesbefolkade regioner och de yttersta randområdena genom att ytterligare anpassa reglerna för statligt stöd, öka den europeiska medfinansieringen inom ramen för sammanhållningspolitiken och genom att utveckla det territoriella samarbetet med tredjeländer.

70.

Främja uppdateringen av sammanhållningspolitikens övergripande förvaltningssystem, särskilt genom att förenkla de administrativa förfarandena på alla förvaltningsnivåer.

71.

Efterlysa ett fullständigt territoriellt genomförande av den europeiska pelaren för sociala rättigheter och genomförandet av ett starkt socialt Europa för rättvisa omställningar.

72.

Stödja att kommissionen inför en regional dimension i den europeiska sociala resultattavlan, i nära samarbete med medlemsstaterna.

73.

Öka de regionala innovationsekosystemens motståndskraft inför de negativa effekterna av eventuella framtida nödsituationer genom att fullborda det europeiska forskningsområdet med fri rörlighet för forskare, vetenskapliga rön och teknik, främja synergier mellan Horisont Europa och andra EU-finansieringsprogram och genom att fortsätta det framgångsrika arbetet inom plattformen för kunskapsutbyte och det interinstitutionella initiativet ”Vetenskapen möter regionerna”.

74.

Bidra till översynen av TEN-T-förordningen och den därmed sammanhängande finansieringen, och framhålla behovet av att komma till rätta med de felande länkarna i den gränsöverskridande transportinfrastrukturen för att koppla samman alla unionens städer och regioner i centrala och perifera områden, inklusive de yttersta randområdena.

Europeiska regionkommittén kommer att använda alla sina resurser och allt sitt politiska inflytande för att stärka Europa. Genom att skydda medborgarnas grundläggande rättigheter och se till att EU:s politiska åtgärder och investeringar är effektiva och ändamålsenliga kommer kommittén att arbeta för att omvandla unionen så att den blir mer konkurrenskraftig, hållbar och motståndskraftig, och därigenom uppfyller medborgarnas förväntningar.

Bryssel den 2 juli 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  Förklaring från Europeiska regionkommittén om ”Lokala och regionala myndigheter som aktörer i EU:s insats mot covid-19-krisen”.

(2)  Rådets direktiv 2004/113/EG av den 13 december 2004 om genomförande av principen om likabehandling av kvinnor och män när det gäller tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster (EUT L 373, 21.12.2004, s. 37).

(3)  Rådets direktiv 2000/43/EG av den 29 juni 2000 om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung (EGT L 180, 19.7.2000, s. 22).

(4)  COM (2008) 426: Förslag till direktiv om genomförande av principen om likabehandling av personer.


Top