Valige katsefunktsioonid, mida soovite proovida

See dokument on väljavõte EUR-Lexi veebisaidilt.

Dokument 52020PC0847

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg

    COM/2020/847 final

    Bryssel den 17.12.2020

    COM(2020) 847 final

    2020/0376(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vad gäller sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg (nedan kallad sektorsöverenskommelsen om luftfartyg eller sektorsöverenskommelsen) i fråga om en planerad gemensam hållning enligt avsnitt 3 i del 4 i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg

    Syftet med sektorsöverenskommelsen om luftfartyg är att tillhandahålla en ram för en förutsebar, enhetlig och transparent användning av statsstödda exportkrediter för försäljning eller leasing av luftfartyg och andra varor och tjänster som anges i artikel 4 a i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg. Sektorsöverenskommelsen trädde i kraft den 1 februari 2011.

    Sektorsöverenskommelsen om luftfartyg utgör bilaga III till consensusöverenskommelsen om statsstödda exportkrediter (consensusöverenskommelsen), vilken administrativt sett tillhör OECD och erhåller stöd från OECD:s sekretariat för exportkrediter. Vare sig consensusöverenskommelsen eller sektorsöverenskommelsen om luftfartyg är dock en OECD-akt 1 .

    Europeiska unionen är part i såväl consensusöverenskommelsen som i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg och båda dessa har införlivats i unionsrätten genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 av den 16 november 2011 2 . Följaktligen är consensusöverenskommelsen och sektorsöverenskommelsen om luftfartyg rättsligt bindande enligt unionsrätten.

    2.2.Deltagande i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg

    För närvarande deltar tio parter i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg (parterna i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg), nämligen Australien, Brasilien, Europeiska unionen, Förenta staterna, Japan, Kanada, Korea, Norge, Nya Zeeland och Schweiz. Parterna i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg fattar beslut om ändringar av överenskommelsen och kan godkänna gemensamma hållningar enligt avsnitt 3 i del 4. Beslut fattas genom konsensus, vilket innebär att en ändring av sektorsöverenskommelsen om luftfartyg eller en gemensam hållning inte kan antas om den avvisas av någon av parterna.

    Europeiska kommissionen företräder unionen vid mötena mellan parterna i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg samt i parternas skriftliga förfaranden för beslutsfattande.

    En gemensam hållning är ett instrument inom ramen för sektorsöverenskommelsen om luftfartyg som gör det möjligt för parterna att undantagsvis avvika från bestämmelserna i sektorsöverenskommelsen vad gäller en specifik transaktion eller tillfälligt vad gäller ett ospecificerat antal transaktioner. Den gemensamma hållningen kan godkännas i ett skriftligt förfarande genom att inte yttra sig, eftersom en part som inte yttrar sig anses ha godkänt förslaget till gemensam hållning. Detsamma gäller när en part säger sig inte kunna uttrycka någon ståndpunkt. Parterna ska i princip reagera på en gemensam hållning inom 20 kalenderdagar (artikel 29 i sektorsöverenskommelsen). OECD:s sekretariat för exportkrediter ska underrätta parterna om att den gemensamma hållningen godkänts och den gemensamma hållningen ska träda i kraft tre dagar efter denna underrättelse (artikel 32 i sektorsöverenskommelsen)

    2.3.Den akt som planeras av parterna i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg

    Den åtgärd som planeras är ett förslag till gemensam hållning som ska läggas fram för parterna i sektorsöverenskommelsen enligt avsnitt 3 i del 4 i sektorsöverenskommelsen. Den föreslagna gemensamma hållningen är en brådskande och exceptionell åtgärd för att reagera på den ekonomiska nedgång som covid-19-krisen gett upphov till och mildra krisens allvarliga konsekvenser för den europeiska civila flygindustrin (se avsnitt 3 för närmare detaljer). Den gemensamma hållningen kommer, om den godkänns, att ändra bestämmelsen om återbetalning av kapitalbelopp i sektorsöverenskommelsen (artikel 13 i sektorsöverenskommelsen), och därmed också få rättslig verkan i EU enligt unionsrätten (se 2.1).

    Med tanke på att åtgärden är brådskande bör förslaget lämnas fram så snart som möjligt och den planerade gemensamma hållningen bör, om den överenskoms, bli tillämplig för alla parter så snart som möjligt. Tack vare det specifika förfarandet med inget yttrande inom 20 kalenderdagar som föreskrivs i sektorsöverenskommelsen (se 2.2) kan unionens förslag till gemensam hållning bli automatiskt godkänt av parterna som den slutliga versionen av den gemensamma hållningen, under förutsättning att det inte görs några invändningar, och träda i kraft tre dagar efter förfarandets avslutande.

    Mot denna bakgrund är det lämpligt att unionens förslag fastställs som den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i ett organ som inrättas genom ett avtal, eftersom beslutet kommer att bli bindande för unionen och påverka unionsrätten med stöd av artikel 1 i förordning (EU) nr 1233/2011 där det anges att ”[d]e riktlinjer som anges i consensusöverenskommelsen om statsstödda exportkrediter (consensusöverenskommelsen) ska tillämpas i unionen. Texten till consensusöverenskommelsen bifogas denna förordning”.

    Förfarandet för en gemensam hållning förväntas inledas i sektorsöverenskommelsens parter i januari 2021 och att vara slutfört i februari 2021.

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Den planerade gemensamma hållningen kommer att göra det möjligt för parterna i sektorsöverenskommelsen att tillfälligt stödja sina tillverkare av civila luftfartyg, vars verksamhet hotas på grund av kortsiktiga likviditetsproblem hos operatörer och köpare av nya luftfartyg och motorer till följd av effekterna av covid-19. För närvarande har de flesta, om inte alla, flygbolag haft ett betydande inkomstbortfall och i samband med återhämtningen efter covid-19 kommer dessa företag fortfarande att ha en svag likviditet, eftersom de måste hantera de ekonomiska konsekvenserna av krisen och en minskad efterfrågan.

    Rent konkret kommer den föreslagna gemensamma hållningen att göra det möjligt för köpare av nya luftfartyg och motorer att få uppskov med inledandet av återbetalningen av kapitalbeloppet i 12, eller om vissa villkor är uppfyllda, 18 månader efter leveransen, samtidigt som det blir möjligt för tillverkarna att få betalning för nya luftfartyg och motorer som levereras under de kommande 12 månaderna. Den gemensamma hållningens giltighetstid ska vara 12 månader.

    Med hänsyn till att syftet med den planerade gemensamma hållningen är att mildra covid-19-risens allvarliga konsekvenser för den europeiska civila flygindustrin och att unionen planerar att lägga fram ett förslag till denna gemensamma hållning bör den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vara att lägga fram och stödja det utkast till förslag som bifogas detta beslut.

    3.1.Förfarandemässig rättslig grund

    3.1.1.Principer

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

    Begreppet akter med rättslig verkan omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 3 .

    3.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Den akt som ska antas av parterna i sektorsöverenskommelsen utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten har rättslig verkan med stöd av artikel 1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 av den 16 november 2011 om tillämpningen av vissa riktlinjer för statsstödda exportkrediter och om upphävande av rådets beslut 2001/76/EG och 2001/77/EG, där det anges att ”[d]e riktlinjer som anges i consensusöverenskommelsen om statsstödda exportkrediter (consensusöverenskommelsen) ska tillämpas i unionen. Texten till consensusöverenskommelsen bifogas denna förordning”.

    Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    3.2.Materiell rättslig grund

    3.2.1.Principer

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar.

    3.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Det huvudsakliga syftet med och innehållet i den planerade akten rör den gemensamma handelspolitiken. Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 207.

    3.3.Slutsats

    Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 207.4 första stycket i EUF-fördraget, jämförd med artikel 218.9.

    4.Offentliggörande av den planerade akten

    Eftersom parterna i sektorsöverenskommelsens akt kommer att ändra sektorsöverenskommelsen om luftfartyg är det lämpligt att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

    2020/0376 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.4 första stycket, jämförd med artikel 218.9,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg (nedan kallad sektorsöverenskommelsen om luftfartyg eller sektorsöverenskommelsen), som utgör bilaga III till consensusöverenskommelsen om statsstödda exportkrediter, har införlivats och därmed gjorts rättsligt bindande i Europeiska unionen, genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 4 .

    (2)Parterna i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg (nedan kallade parterna i sektorsöverenskommelsen) ska genom ett skriftligt förfarande fatta beslut om en gemensam hållning i enlighet med avsnitt 3 i del 4 i sektorsöverenskommelsen i syfte att möjliggöra ett tillfälligt uppskov med återbetalning av kapitalbeloppet för köpare av nya luftfartyg och motorer med anledning av den aktuella och framtida ekonomiska nedgången till följd av covid-19-krisen.

    (3)Det är lämpligt att fastställa unionens förslag som den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i parterna i sektorsöverenskommelsens skriftliga förfarande, eftersom beslutet på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i unionsrätten med stöd av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 av den 16 november 2011 om tillämpningen av vissa riktlinjer för statsstödda exportkrediter och om upphävande av rådets beslut 2001/76/EG och 2001/77/EG.

    (4)Förslaget till en gemensam hållning kommer att göra det möjligt för köpare av nya luftfartyg enligt definitionen i artikel 8 a.1 i sektorsöverenskommelsen och av stöd till reservmotorer och reservdelar enligt artikel 20 a, b och c i sektorsöverenskommelsen att få uppskov med återbetalningen av kapitalbeloppet i 12 månader, eller om vissa villkor är uppfyllda, 18 månader efter leveransen. Denna exceptionella åtgärd är nödvändig för att reagera på den ekonomiska nedgång som covid-19-krisen gett upphov till och mildra krisens allvarliga konsekvenser för den europeiska civila flygindustrin, vars verksamhet hotas på grund av kortsiktiga likviditetsproblem hos operatörer och köpare av nya luftfartyg och motorer.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vad gäller förslaget till en gemensam hållning i enlighet med avsnitt 3 i del 4 i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg ska baseras på bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    Enligt definitionen i artikel 5 i OECD-konventionen.
    (2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 av den 16 november 2011 om tillämpningen av vissa riktlinjer för statsstödda exportkrediter och om upphävande av rådets beslut 2001/76/EG och 2001/77/EG (EUT L 326, 8.12.2011, s. 45).
    (3)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
    (4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1233/2011 av den 16 november 2011 om tillämpningen av vissa riktlinjer för statsstödda exportkrediter och om upphävande av rådets beslut 2001/76/EG och 2001/77/EG (EUT L 326, 8.12.2011, s. 45).
    Üles

    Bryssel den 17.12.2020

    COM(2020) 847 final

    BILAGA

    till

    Förslag till rådets beslut

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller sektorsöverenskommelsen om exportkrediter för civila luftfartyg













    BILAGA

    EU:s förslag till en gemensam hållning enligt artikel 28 ff. i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg– uppskov med återbetalning

    1.Referensnummer: EU [•]/2020

    2.Importlandets namn: flera.

    3.Beskrivning av transaktionen: statsstöd till nya luftfartyg och reservmotorer.

    4.Förslag till gemensam hållning: tillfälligt tillägg av två alternativa återbetalningsprofiler i klausul 13 a i sektorsöverenskommelsen om luftfartyg.

    5.Kända anbudsgivares nationalitet och namn: Ej tillämpligt

    6.Slutdatum för anbud: Ej tillämpligt

    7.Övriga uppgifter:

    Bakgrund:

    EU föreslår en tillfällig gemensam hållning som ska träda i kraft omedelbart och har till syfte att åtgärda de kortsiktiga likviditetsproblem som operatörer och köpare av nya luftfartyg och motorer möter till följd av den nu pågående och fortsatta covid-19-krisen. Det står klart att de flesta, om inte alla, flygbolag har betydande inkomstbortfall och att deras likviditet kommer att vara mycket svagare även under återhämtningsperioden efter covid-19, eftersom de måste hantera de ekonomiska konsekvenserna av krisen och kan komma att möta en minskad efterfrågan under en ganska lång tid framöver.

    Förslaget till en gemensam hållning har till syfte att mildra de ekonomiska verkningar som krisen kan få för de nationella tillverkarna, genom att det ges möjlighet för parterna att erbjuda finansieringsvillkor som följer principerna i sektorsöverenskommelsen, samtidigt som de kortsiktiga likviditetsproblem som för närvarande kan konstateras åtgärdas.

    ·Allmänna villkor

    Förslaget har till syfte att lösa detta problem genom att ge köpare möjlighet till uppskov med återbetalningen av kapitalbeloppet i 12 eller 18 månader, samtidigt som tillverkarna får möjlighet att få betalning för nya luftfartyg och motorer som levereras under de kommande 12 månaderna.

    ·Miljöbonus - motivering

    På grund av de exceptionella omständigheterna har köpare och låntagare extremt snäva finansieringsmöjligheter i och med att efterfrågan minskat kraftigt. I detta sammanhang är köpare och låntagare berättigade till ett uppskov på ytterligare sex månader. I gengäld uppmuntras de att anta bästa praxis vad gäller åtgärder för att övervaka och minska växthusgasutsläpp.

    Med förbehåll för att det gjorts en samlad riskanalys av transaktionen av varje exportkreditinstitut ska den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast 18 månader efter kredittidens början och räntebetalningarna ska börja senast 3 månader – eller senast 6 månader under förutsättning att det gjorts en förhandsanmälan – efter kredittidens början, om en övervakningsplan och en minsknings- eller kompensationsplan (växthusgasutsläppsplan) offentliggörs en gång om året och omfattar

    i.en övervakning av växthusgasutsläppen som grundar sig på en erkänd och godtagbar metod,

    och

    ii.ett kvantitativt mål för växthusgasutsläppen och uppgift om vilka åtgärder som redan införts eller som kommer att införas för att minska eller kompensera för växthusgasutsläppen.

    Även om någon växthusgasutsläppsplan ännu inte antagits och offentliggjorts kan köpare och låntagare ändå vara berättigade till den ytterligare förlängningen med sex månader som beskrivs ovan, under förutsättning att de när de lämnar in sin begäran uttryckligen förpliktigar sig att anta en sådan plan och säkerställa att den offentliggörs på lämpligt sätt inom en rimlig tidsram under de tolv månader som den alternativa återbetalningsprofilen gäller.

    Om köparen eller låntagaren inte kan uppvisa en sådan rapport eller plan under de tolv månader som den alternativa återbetalningsprofilen gäller ska de allmänna villkoren tillämpas och den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast tolv månader efter kredittidens början.

    Förslag:

    Det föreslås att ett alternativ återbetalningsprofil med en giltighetstid av tolv månader görs tillgänglig för parterna genom klausul 13 a i sektorsöverenskommelsen: Återbetalning av kapitalbelopp och ränta på grundval av en gemensam hållning Den ytterligare återbetalningsprofil som görs tillgänglig för parterna definieras såsom följer:

    13 a)Parterna ska tillämpa en profil för återbetalning av kapitalbelopp och betalning av ränta som anges i punkt 1, 2, 3 eller 4 nedan:

    1)…Såsom anges i sektorsöverenskommelsen

    2)…Såsom anges i sektorsöverenskommelsen

    3)Återbetalning av kapitalbelopp och betalning av ränta i kombination ska ske i lika stora amorteringar, förutsatt att det görs en förhandsanmälan.

    a)Dessa amorteringar ska ske med högst tre månaders intervall och

    i)den första amorteringen av kapitalbeloppet ska ske senast tolv månader efter kredittidens början. För att undvika oklarheter påpekas att sådana återbetalningar av kapitalbeloppet som normalt sett förfaller till betalning inom de första tolv månaderna under 1 eller 2 ska tillämpas proportionellt i förhållande till de amorteringar av kapitalbeloppet som ska göras enligt 3,

    ii)eller alternativt, om köparen eller låntagaren

    offentliggör en årlig rapport som innehåller en övervakning av växthusgasutsläpp och en plan för att minska eller kompensera för sådana utsläpp (växthusgasutsläppsplan),

    eller

    vid tidpunkten för inlämnandet av sin begäran officiellt förpliktigar sig att anta en sådan plan och säkerställa att den offentliggörs på lämpligt sätt inom en rimlig tidsram under de tolv månader som den alternativa återbetalningsprofilen under 3 a i gäller,

    ska den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast 18 månader efter kredittidens början. För att undvika oklarheter påpekas att sådana återbetalningar av kapitalbeloppet som normalt sett förfaller till betalning inom de första 18 månaderna under 1 eller 2 ska tillämpas proportionellt i förhållande till de amorteringar av kapitalbeloppet som ska göras enligt 3.

    Om köparen eller låntagaren inte kan uppvisa en sådan rapport eller plan under de tolv månader som den alternativa återbetalningsprofilen gäller ska den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast tolv månader efter kredittidens början. 

    b)Räntebetalningarna ska ske med högst tre månaders intervall och den första räntebetalningen ska ske senast tre månader efter kredittidens början.

    c)Alternativt kan amorteringarna av kapitalbeloppet och räntebetalningarna ske var sjätte månad och den första amorteringen av kapitalbeloppet ska ske senast 12 månader eller senast 18 månader under led a ii efter kredittidens början och den första räntebetalningen ska ske senast 6 månader efter kredittidens början. I så fall ska ett påslag på 15 % göras på de minimipremiesatser som beräknas i enlighet med tillägg II.

    d)Vid en transaktion med rörlig ränta ska återbetalningsprofilen för kapitalbeloppet fastställas för hela återbetalningstiden, högst fem affärsdagar före utbetalningsdagen, på basis av den rörliga räntan eller swapräntan vid den tidpunkten.

    4)Återbetalning av kapitalbelopp ska ske i lika stora amorteringar med ränta som betalas på ett minskande belopp, förutsatt att det görs en förhandsanmälan.

    a)Dessa amorteringar av kapitalbeloppet ska ske med högst tre månaders intervall och

    i)den första amorteringen ska ske senast tolv månader efter kredittidens början. För att undvika oklarheter påpekas att sådana återbetalningar av kapitalbeloppet som normalt sett förfaller till betalning inom de första tolv månaderna under 1 eller 2 ska tillämpas proportionellt i förhållande till de amorteringar av kapitalbeloppet som ska göras enligt 4.

    ii)eller alternativt, om köparen eller låntagaren

    offentliggör en årlig rapport som innehåller en övervakning av växthusgasutsläpp och en plan för att minska eller kompensera för sådana utsläpp,

    eller

    vid tidpunkten för inlämnandet av sin begäran officiellt förpliktigar sig att anta en sådan plan och säkerställa att den offentliggörs på lämpligt sätt inom en rimlig tidsram under de tolv månader som den alternativa återbetalningsprofilen under 4 a i gäller,

    ska den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast 18 månader efter kredittidens början. För att undvika oklarheter påpekas att sådana återbetalningar av kapitalbeloppet som normalt sett förfaller till betalning inom de första 18 månaderna under 1 eller 2 ska tillämpas proportionellt i förhållande till de amorteringar av kapitalbeloppet som ska göras enligt 4.

    Om köparen eller låntagaren inte kan uppvisa en sådan rapport eller plan under de 12 månader som den alternativa återbetalningsprofilen gäller ska den första amorteringen av kapitalbeloppet ske senast 18 månader efter kredittidens början.

    b)Räntebetalningarna ska ske med högst tre månaders intervall och den första räntebetalningen ska ske senast tre månader efter kredittidens början.

    c)Alternativt kan amorteringarna av kapitalbeloppet och räntebetalningarna ske var sjätte månad och den första amorteringen av kapitalbeloppet ska ske senast 12 månader eller senast 18 månader under led a ii efter kredittidens början och den första räntebetalningen ska ske senast 6 månader efter kredittidens början. I så fall ska ett påslag på 15 % göras på de minimipremiesatser som beräknas i enlighet med tillägg II.

    Tillämpningsområde:

    Det föreslås att den gemensamma hållningen

    i)

    ska vara tillämplig i tolv månader från och med den 1 november 2020,

    ii)

    endast ska vara tillämplig på nya luftfartyg enligt definitionen i artikel 8 a .1 och stöd till reservmotorer och reservdelar enligt artikel 20 a, b och c i sektorsöverenskommelsen,

    iii)

    inte ska vara tillämplig på luftfartyg som inte används för verksamheter som genererar intäkter, antingen i form av passagerar- eller godstransporter eller i form av leasingverksamhet,

    iv)

    endast ska vara tillämplig på nya företag enligt definitionen i led ii för vilka det ges statsstöd under tidsperiod som den gemensamma hållningen är giltig,

    v)

    endast ska vara tillämplig på luftfartyg och motorer enligt definitionen i led ii som beställts inom ramen för köpeavtal som ingåtts senast den 11 mars 2020,

    vi)

    endast ska tillåta flexibla arrangemang för tillfälliga finansieringsavtal (enligt definitionen i artikel 8 b) om leveransen och det tillfälliga finansieringsavtalet båda inträffar under den period som den gemensamma hållningen är giltig,

    vii)

    ska vara tillgänglig för alla köpare och låntagare, förutsatt att parten erhåller en kassaflödesanalys som visar skälen till att det behövs en gemensam hållning,

    viii)

    ska vara tillämplig på försenade leveranser så länge den faktiska leveransen sker senast 90 dagar efter den gemensamma hållningens faktiska slutdatum, och

    ix)

    inte ska påverka tillämpningen av några andra bestämmelser i sektorsöverenskommelsen som ska fortsätta att vara tillämplig.

    För att undvika oklarheter påpekas att tillämpningen av den föreslagna gemensamma hållningen inte har någon inverkan på parternas förmåga att bevilja åtgärder för att minimera förluster i enlighet med klausul 7 i sektorsöverenskommelsen.

    Försenad leverans:

    Om en part har ingått ett åtagande om bevilja statsstöd för en leverans i enlighet med den föreslagna gemensamma hållningen och leveransen i fråga försenas till efter den gemensamma hållningens faktiska slutdatum har parten rätt att uppfylla villkoren i det ursprungliga åtagandet så långe som den faktiska leveransen sker senast 90 dagar efter den gemensamma hållningens faktiska slutdatum.

    En part som har för avsikt att förlänga giltighetsperioden för villkoren i den gemensamma hållningen i samband med en försenad leverans ska förklara varför den godkänt förlängningen i meddelandet efter utfärdandet.

    Leverans mellan den 1 november 2020 och dagen för godkännandet av den gemensamma hållningen

    Köpare och låntagare som mottar en leverans av ett luftfartyg med statsstöd mellan den 1 november 2020 och dagen för godkännandet av den gemensamma hållningen ska ha rätt att få villkoren för den statsstödda transaktionen ändrade så att den gemensamma hållningens villkor blir tillämpliga, alltid förutsatt att de deltagande exportkreditinstitut stödjer transaktionen och betalningen av en tilläggspremie (se nedan).

    Minimipremiesatser:

    De regler om premiesatser som definieras i tillägg II till sektorsöverenskommelsen ska fortsätta att vara tillämpliga på alla transaktioner som stöds inom ramen för den gemensamma hållningen. En omprofilering i enlighet med det förslag som beskrivs ovan kommer att göra att en transaktions genomsnittliga vägda löptid ökar och därför kommer parter som tar ut premier i förskott i stället för att ta ut dem som en marginal under lånets löptid att kompenseras genom att de kan ta ut en högre premiesats om de väljer att tillämpa de villkor som föreslås i den gemensamma hållningen.

    Riskklassificering:

    För köpare och låntagare vars riskklassificering enligt sektorsöverenskommelsen godkänts den 11 mars 2020 eller tidigare bör det föreslås en uppdatering av riskklassificeringen i enlighet med det ordinarie förfarande som beskrivs i tillägg II till sektorsöverenskommelsen för användandet av villkoren i denna gemensamma hållning.

    Anmälningar:

    Att en part använder den föreslagna gemensamma hållningen kommer att anmälas i enlighet med det förfarande för förhandsanmälan som fastställs i sektorsöverenskommelsen endast i informationssyfte.

    Üles