EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0814

Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska uttryckas på Europeiska unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och konventionen om psykotropa ämnen från 1971

COM/2020/814 final

Bryssel den 17.12.2020

COM(2020) 814 final

2020/0357(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska uttryckas på Europeiska unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och konventionen om psykotropa ämnen från 1971


MOTIVERING

1.FRÅGA SOM BEHANDLAS I FÖRSLAGET

Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska uttryckas på unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna i FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971. Den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission planeras äga rum den 12–16 april 2021.2.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

2.1. FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971

Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, (nedan kallad narkotikakonventionen) 1 har som syfte att bekämpa narkotikamissbruk med hjälp av samordnade internationella åtgärder. Det finns två slag av ingripanden och kontroll som används i kombination. För det första eftersträvas en begränsning av innehav, användning, handel, distribution, import, export, tillverkning och produktion av narkotika till uteslutande medicinska och vetenskapliga ändamål. För det andra bekämpas olaglig narkotikahandel genom internationellt samarbete för att motverka och avskräcka narkotikahandlare.

Genom FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971 2 (nedan kallad konventionen om psykotropa ämnen) inrättades ett internationellt kontrollsystem för psykotropa ämnen. Konventionen kom till som en reaktion på diversifieringen och breddningen av spektrumet av droger som missbrukas. Genom konventionen infördes kontroller av ett antal syntetiska droger på grundval av dels deras potential för missbruk, dels deras terapeutiska värde.

Alla EU:s medlemsstater är parter i konventionerna, medan unionen inte är det.

2.2.FN:s narkotikakommission

FN:s narkotikakommission är en del av FN:s ekonomiska och sociala råd och dess funktioner och befogenheter fastställs bland annat i de två konventionerna. Den består av 53 av FN:s medlemsstater som väljs av FN:s ekonomiska och sociala råd. Tolv av EU:s medlemsstater kommer att vara medlemmar med rösträtt i FN:s narkotikakommission i mars 2021 3 . Unionen har observatörsstatus i FN:s narkotikakommission.

2.3.Akt som planeras av narkotikakommissionen

FN:s narkotikakommission ändrar regelbundet den förteckning över ämnen som är bifogad konventionerna på grundval av rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO), som får råd från expertkommittén mot narkotikamissbruk.

WHO rekommenderade FN:s generalsekreterare att i förteckningarna i konventionerna lägga till åtta av elva ämnen som var föremål för kritisk granskning av WHO:s expertkommitté mot narkotikamissbruk.

FN:s narkotikakommission ska vid sin sextiofjärde session, som planeras äga rum i Wien den 12–16 april 2021, anta beslut om upptagande av dessa ämnen i förteckningarna i konventionerna.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Ändringar av förteckningarna i konventionerna påverkar direkt tillämpningen av unionslagstiftningen på området narkotikakontroll i alla medlemsstater. I artikel 1.1 i rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel 4 (nedan kallat rambeslutet) anges att beteckningen ”narkotika” i rambeslutet används med betydelsen en substans som omfattas av antingen narkotikakonventionen eller konventionen om psykotropa ämnen och alla substanser som anges i bilagan till rambeslutet. Rambeslutet är därför tillämpligt på de ämnen som är upptagna i förteckningarna i narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen. Ändringar i de förteckningar som fogats till dessa konventioner påverkar alltså direkt gemensamma EU-regler och ändrar räckvidden för dessa i enlighet med artikel 3.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Detta gäller oavsett om ämnet i fråga kontrolleras i hela unionen 5 .

Ett av de elva ämnen som har granskats av expertgruppen mot narkotikamissbruk har underställts kontrollåtgärder i hela unionen. Isotonitazen inkluderades i definitionen av narkotika i rådets rambeslut 2004/757/RIF 6 . Ett ämne, MDMB-4en-PINACA, står under intensiv övervakning av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. Ämnet är också föremål för en riskbedömningsrapport. De övriga nio ämnena övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk.

Kommissionens förslag till unionens ståndpunkt är att unionen ställer sig bakom WHO:s rekommendationer, eftersom de ligger i linje med aktuell vetenskaplig kunskap. Uppgifter från EU:s databas över ny narkotika (European Database on New Drugs), som administreras av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, stöder också tillägget av de nya psykoaktiva ämnena i förteckningarna i konventionerna.

Det är nödvändigt att rådet fastställer unionens ståndpunkt inför mötet i FN:s narkotikakommission när den ska besluta om upptagande av ämnen i förteckningarna. På grund av de begränsningar som unionens observatörsstatus ofrånkomligen innebär, bör en sådan ståndpunkt uttryckas av de medlemsstater som kommer att vara medlemmar i FN:s narkotikakommission i mars 2021 och som agerar samfällt i unionens intresse inom FN:s narkotikakommission. Unionen är inte part i dessa konventioner men har exklusiv befogenhet på detta område.

Kommissionen föreslår därför en ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska uttryckas av de medlemsstater som kommer att vara medlemmar i FN:s narkotikakommission i mars 2021 under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna i narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen. Detta är femte gången som kommissionen lägger fram ett sådant förslag till unionens ståndpunkt 7 . Genom att rådet antog unionens ståndpunkter 8 kunde EU vid de föregående mötena i FN:s narkotikakommission tala med en röst i frågan om upptagande av ämnen i internationella förteckningar, eftersom de medlemsstater som ingick i FN:s narkotikakommission röstade för ett upptagande, i linje med den antagna unionsståndpunkten.

4.RÄTTSLIG GRUND

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

Artikel 218.9 i EUF-fördraget är tillämplig oberoende av om unionen är medlem i organet eller part i avtalet 9 . Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 10 .

FN:s narkotikakommission är ”ett organ som inrättats genom ett avtal” i den mening som avses i denna artikel, eftersom den är ett organ som har inrättats av FN:s ekonomiska och sociala råd – ett FN-organ – och har tilldelats särskilda uppgifter inom ramen för narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen.

De beslut om upptagande av ämnen i förteckningarna som fattas av FN:s narkotikakommission utgör ”akter med rättslig verkan” i den mening som avses i artikel 218.9 i EUF-fördraget. Enligt narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen blir FN:s narkotikakommissions beslut automatiskt bindande, såvida inte en part har lämnat beslutet för granskning till FN:s ekonomiska och sociala råd inom den föreskrivna tidsfristen 11 . FN:s ekonomiska och sociala råds beslut i ärendet är slutliga. FN:s narkotikakommissions beslut om upptagande av ämnen i förteckningarna har även rättsverkan för EU:s rättsordning genom unionslagstiftningen, i och med att de på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i EU-lagstiftning, nämligen rådets rambeslut 2004/757/RIF. Ändringar av förteckningarna i konventionerna påverkar direkt tillämpningen av denna EU-rättsakt.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget beror främst på syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar.

Det främsta syftet och innehållet i den planerade akten avser olaglig narkotikahandel.

Den materiella rättsliga grunden för förslaget till beslut är därför artikel 83.1 i EUF-fördraget som anger att olaglig narkotikahandel utgör brottslighet med ett gränsöverskridande inslag och ger Europaparlamentet och rådet befogenhet att fastställa minimiregler om fastställande av brottsrekvisit och påföljder inom området olaglig narkotikahandel.

4.3.Variabel geometri

Danmark är bundet av rådets rambeslut 2004/757/RIF i den lydelse som gällde till och med den 21 november 2018 där det i artikel 1 anges att beteckningen ”narkotika” används i betydelsen alla substanser som omfattas av antingen narkotikakonventionen eller konventionen om psykotropa ämnen.

Eftersom FN:s narkotikakommissions beslut om upptagande av ämnen i förteckningarna påverkar gemensamma regler på området olaglig narkotikahandel som Danmark är bundet av, deltar Danmark i antagandet av rådets beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar när sådana beslut om upptagande av ämnen i förteckningarna antas.

4.4.Slutsats

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 83.1 i EUF-fördraget jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

5.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte unionens budget.

2020/0357 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska uttryckas på Europeiska unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och konventionen om psykotropa ämnen från 1971

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 83.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

1)Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll 12 , (nedan kallad narkotikakonventionen) trädde i kraft den 8 augusti 1975.

2)I enlighet med artikel 3 i narkotikakonventionen får narkotikakommissionen besluta att lägga till ämnen i förteckningarna i den konventionen. Narkotikakommissionen kan göra ändringar i förteckningarna endast i enlighet med rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO), men den kan också besluta att inte göra de ändringar som WHO rekommenderar.

3)FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971 (nedan kallad konventionen om psykotropa ämnen) 13 trädde i kraft den 16 augusti 1976.

4)Enligt artikel 2 i konventionen om psykotropa ämnen får narkotikakommissionen besluta att lägga till ämnen i förteckningarna i den konventionen, eller stryka dem, på grundval av WHO:s rekommendationer. Narkotikakommissionen har stort handlingsutrymme att efter eget omdöme beakta ekonomiska, sociala, juridiska, administrativa och andra faktorer, men får inte agera godtyckligt.

5)Ändringar av förteckningarna i båda konventionerna påverkar direkt unionsrättens tillämpningsområde vad gäller narkotikakontroll. Rådets rambeslut 2004/757/RIF 14 är tillämpligt på de ämnen som anges i förteckningarna i dessa konventioner. Ändringar i de förteckningar som fogats till konventionerna påverkar alltså direkt gemensamma unionsregler och ändrar räckvidden för dessa i enlighet med artikel 3.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

6)FN:s narkotikakommission ska under sin sextiofjärde session, som preliminärt planeras till den 12–16 april 2021 i Wien, anta beslut om att lägga till åtta nya ämnen i förteckningarna i FN-konventionerna.

7)Unionen är varken part i narkotikakonventionen eller i konventionen om psykotropa ämnen. Den har observatörsstatus utan rösträtt i narkotikakommissionen, där tolv medlemsstater är medlemmar med rösträtt i mars 2021 15 . Det är därför nödvändigt att rådet bemyndigar medlemsstaterna att uttrycka unionens ståndpunkt i fråga om upptagande av ämnen i förteckningarna i narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen, eftersom besluten om att lägga till nya ämnen i förteckningarna i konventionerna omfattas av unionens exklusiva befogenhet.

8)WHO rekommenderade att ett nytt ämne läggs till i förteckning I i narkotikakonventionen, fyra nya ämnen i förteckning II och tre nya ämnen i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

9)Alla de ämnen som granskats av WHO:s expertkommitté mot narkotikamissbruk (nedan kallad expertkommittén) och som av WHO rekommenderas bli upptagna i förteckningarna övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1920/2006 16 .

10)Enligt expertkommitténs bedömning är isotonitazen (kemiskt namn: N,N-diethyl-2-[[4-(1-methylethoxy)phenyl]methyl]-5-nitro-1H-benzimidazole-1-ethanamine) är ett syntetiskt opioidanalgetikum nära besläktat med etonitazen och klonitazen, som båda står under internationell kontroll enligt 1961 års narkotikakonvention. Isotonitazen har ingen terapeutisk användning och har inte heller fått något godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att isotonitazen missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att isotonitazen upptas i förteckning I i narkotikakonventionen.

11)Isotonitazen inkluderades i definitionen av narkotika i rådets rambeslut 2004/757/RIF genom kommissionens delegerade direktiv 17 .

12)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att isotonitazen ska läggas till i förteckning I i narkotikakonventionen.

13)Enligt expertkommitténs bedömning är MDMB-4en-PINACA (kemiskt namn: metyl-3,3-dimetyl-2-[1-(pent-4-en-1-yl)-1H-indazol-3-karboxamido]butanoat) en syntetisk cannabinoid. MDMB-4en-PINACA har ingen terapeutisk användning och har inte heller fått något godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att MDMB-4en-PINACA missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att MDMB-4en-PINACA upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

14)MDMB-4en-PINACA har upptäckts i 20 medlemsstater och kontrolleras i 14 medlemsstater. Ämnet har kopplats till nio dödsfall. Det har också kopplats till elva förgiftningar utan dödlig utgång. MDMB-4en-PINACA är för närvarande föremål för en ingående undersökning som kommer att utmynna i en riskbedömningsrapport från Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk.

15)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att MDMB-4en-PINACA ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

16)Enligt expertkommitténs bedömning är CUMYL-PeGACLONE (kemiskt namn: 2-(2-fenylpropan-2-yl)-5-pentyl-2,5-dihydro-1H-pyrido[4,3-b]indol-1-on) en syntetisk cannabinoid. CUMYL-PeGACLONE verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att CUMYL-PeGACLONE missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att CUMYL-PeGACLONE upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

17)CUMYL-PeGACLONE har upptäckts i elva medlemsstater och kontrolleras i minst fem medlemsstater. Det har förknippats med minst tre dödsfall och har påvisats i sex biologiska prover i samband med allvarliga negativa händelser.

18)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att CUMYL-PeGACLONE ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

19)Enligt expertkommitténs bedömning är flubromazolam (kemiskt namn: 8-bromo-6-(2-fluorofenyl)-1-metyl-4H-[1,2,4]triazolo[4,3-a][1,4]bensodiazepin) ett ämne av bensodiazepintyp. Flubromazolam har undersökts med avseende på dess ångestdämpande egenskaper och mindre sederande, hypnotiska och ataktiska biverkningar, men det verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att flubromazolam missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att flubromazolam upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

20)Flubromazolam har upptäckts i 15 medlemsstater och kontrolleras i minst sju medlemsstater. Ämnet har kopplats till två dödsfall och sju förgiftningar utan dödlig utgång. Det har också påvisats i 44 biologiska prover i samband med dödsfall.

21)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att flubromazolam ska läggas till i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

22)Enligt expertkommitténs bedömning är klonazolam (även kallad klonitrazolam, kemiskt namn: 6-(2-klorofenyl)-1-metyl-8-nitro-4H-[1,2,4]triazolo[4,3-a][1,4]bensodiazepin) ett bensodiazepinlikt ämne. Klonazolam verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att klonazolam missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att klonazolam upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

23)Klonazolam har upptäckts i 15 medlemsstater och kontrolleras i minst fyra medlemsstater. Ämnet har kopplats till två dödsfall och fem förgiftningar utan dödlig utgång.

24)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att klonazolam ska läggas till i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

25)Enligt expertkommitténs bedömning är diklazepam (även kallat Ro 5-3448, kemiskt namn: 7-kloro-5-2-klorofenyl)-1,3-dihydro-1-metyl-2H-1,4-bensodiazepin-2-on) ett bensodiazepinlikt ämne. Diklazepam verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att diklazepam missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att diklazepam upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

26)Diklazepam har upptäckts i 16 medlemsstater och kontrolleras i minst åtta medlemsstater. Ämnet har kopplats till två dödsfall. Det har också påvisats i åtta biologiska prover i samband med dödsfall.

27)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att diklazepam ska läggas till i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

28)Enligt expertkommitténs bedömning är 3-MeO-PCP (kemiskt namn: 1-[1-(3-metoxifenyl)cyklohexyl]piperidin) ett dissociativt ämne. 3-MeO-PCP verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att 3-MeO-PCP missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att 3-MeO-PCP upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

29)3-MeO-PCP har upptäckts i 18 medlemsstater och kontrolleras i minst åtta medlemsstater. Det har förknippats med minst sju dödsfall och fem förgiftningar utan dödlig utgång. Det har också påvisats i 18 biologiska prover i samband med allvarliga negativa händelser.

30)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att 3-MeO-PCP ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

31)Enligt expertkommitténs bedömning är difenidin (kemiskt namn: 1-(1,2-difenyletyl)piperidin) ett dissociativt ämne. Difenidin verkar inte vara godkänt för terapeutisk användning och har inte heller fått godkännande för försäljning som läkemedel. Bevisningen för att difenidin missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och kan utgöra ett problem för folkhälsan och samhället är tillräcklig för att underställa ämnet internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att difenidin upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

32)Difenidin har upptäckts i 17 medlemsstater och kontrolleras i minst åtta medlemsstater. Det har förknippats med minst två förgiftningar utan dödlig utgång och påvisats i fem biologiska prover i samband med allvarliga negativa händelser.

33)Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att difenidin ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

34)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i FN:s narkotikakommission, eftersom de olika besluten om upptagande av ämnen i förteckningarna vad gäller de åtta ämnena på ett avgörande sätt kommer att kunna påverka innehållet i unionsrätten, nämligen rambeslut 2004/757/RIF.

35)Unionens ståndpunkt bör uttryckas av de medlemsstater som är medlemmar i FN:s narkotikakommission och som agerar samfällt.

36)Danmark är bundet av rambeslut 2004/757/RIF i den lydelse som var tillämplig fram till den 21 november 2018 och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet.

37)Irland är bundet av rambeslut 2004/757/RIF och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission den 12–16 april 2021, när detta organ ska anta beslut om att lägga till ämnen i förteckningarna i Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och Förenta nationernas konvention om psykotropa ämnen från 1971, anges i bilagan till det här beslutet.

Artikel 2

Den ståndpunkt som avses i artikel 1 ska uttryckas av de medlemsstater som är medlemmar i FN:s narkotikakommission och som agerar samfällt.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Förenta nationernas fördragssamling, volym 978, nr 14152.
(2)    Förenta nationernas fördragssamling, volym 1019, nr 14956.
(3)    Belgien, Frankrike, Italien, Kroatien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
(4)    EUT L 335, 11.11.2004, s. 8, i dess ändrade lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/2103 av den 15 november 2017 om ändring av rådets rambeslut 2004/757/RIF i syfte att inkludera nya psykoaktiva substanser i definitionen av narkotika och om upphävande av rådets beslut 2005/387/RIF, EUT L 305, 21.11.2017, s. 12.
(5)    Se bilagan till rambeslutet.
(6)    Kommissionens delegerade direktiv (EU) 2020/1687 av den 2 september 2020 om ändring av bilagan till rådets rambeslut 2004/757/RIF vad gäller inkluderande av den nya psykoaktiva substansen N,N-dietyl-2-[[4-(1-metyletoxi)fenyl]metyl]-5-nitro-1H-benzimidasol-1-etanamin (isotonitazen) i definitionen av narkotika, EUT L 379, 13.11.2020, s. 55.
(7)    COM(2017) 72 final, COM(2018) 31 final, COM(2018) 862 final, COM(2019) 631 final.
(8)    Antagna av rådet den 7 mars 2017, den 27 februari 2018, den 5 mars 2019 respektive den 11 februari 2020.
(9)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkt 64.
(10)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(11)    Artikel 3.7 i narkotikakonventionen och artikel 2.7 i konventionen om psykotropa ämnen.
(12)    Förenta nationernas fördragssamling, volym 978, nr 14152.
(13)    Förenta nationernas fördragssamling, volym 1019, nr 14956.
(14)    Rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel (EUT L 335, 11.11.2004, s. 8).
(15)    Belgien, Frankrike, Italien, Kroatien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
(16)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1920/2006 av den 12 december 2006 om Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, EUT L 376, 27.12.2006, s. 1.
(17)    Kommissionens delegerade direktiv (EU) 2020/1687 av den 2 september 2020 om ändring av bilagan till rådets rambeslut 2004/757/RIF vad gäller inkluderande av den nya psykoaktiva substansen N,N-dietyl-2-[[4-(1-metyletoxi)fenyl]metyl]-5-nitro-1H-benzimidasol-1-etanamin (isotonitazen) i definitionen av narkotika, C(2020) 5897 final, EUT L 379, 13.11.2020, s. 55.
Top

Bryssel den 17.12.2020

COM(2020) 814 final

BILAGA

till

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska uttryckas på Europeiska unionens vägnar under den sextiofjärde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och konventionen om psykotropa ämnen från 1971








BILAGA

Den ståndpunkt som ska uttryckas av de medlemsstater som är medlemmar i FN:s narkotikakommission, vilka agerar samfällt i unionens intresse, under narkotikakommissionens sextiofjärde session som preliminärt planeras till den 12–16 april 2021 vad gäller ändringar av omfattningen av kontrollen av ämnen:

(1)Isotonitazen ska upptas i förteckning I i narkotikakonventionen.

(2)MDMB-4en-PINACA ska upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(3)CUMYL-PeGACLONE ska upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(4)Flubromazolam ska upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

(5)Klonazolam ska upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

(6)Diklazepam ska upptas i förteckning IV i konventionen om psykotropa ämnen.

(7)3-MeO-PCP ska upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(8)Difenidin ska upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

Top