EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0153

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

COM/2020/153 final

Bryssel den 15.4.2020

COM(2020) 153 final

2018/0154(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd


2018/0154 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (COM(2018) 307 final – 2018/0154 (COD)):

16.5.2018

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen:

16.4.2019

Antagande av rådets ståndpunkt:

20.3.2020

2.Syftet med kommissionens förslag

Syftet med detta förslag är att i) stödja den europeiska migrationsagendan genom att ge beslutsfattare i EU tillgång till bättre och mer aktuell statistik och ii) att vidta mer kraftfulla åtgärder mot de utmaningar som migrationen innebär. Genom initiativet kommer den europeiska statistiken om asyl och reglerad migration att förbättras, i och med att det införs en rättslig grund för sådan statistik som för närvarande samlas in på frivillig basis.

Dessutom kommer översynen av förordning (EG) nr 862/2007 att leda till ökad fullständighet, korrekthet, aktualitet och säkerhet när det gäller den frivilliga dataöverföring som myndigheterna gör i dag. Initiativet kommer framför allt att ge garantier för att det finns statistik på områden där de berörda parterna har uttryckt uppenbara behov, till exempel i fråga om asyl, återvändanden (som kommer att bli föremål för mer regelbunden statistik), vidarebosättningar, uppehållstillstånd och migrerande barn.

3.Kommentarer till Europaparlamentets ståndpunkt

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen antogs den 16 april 2019 på grundval av det betänkande som utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor antog den 20 november 2018, bekräftat den 11 april 2019.

I ståndpunkten vid första behandlingen ingick många förslag till ändring av kommissionens förslag, baserade på statistiska behov, policybehov och genomförbarheten när det gäller framställning av statistik. Europaparlamentet föreslog även ändringar när det gäller i) införandet av ny statistik, och ii) statistikens frekvens och aktualitet.

Europaparlamentets nya förhandlingsgrupp föreslog att förhandlingarna skulle återupptas på grundval av det kompromissförslag som det rumänska ordförandeskapet lagt fram ( dok. 7935/19 av den 1 april 2019).

Rådet har antagit sin ståndpunkt vid första behandlingen och Europaparlamentet förväntas nu formellt godkänna den överenskommelse som ingicks under trepartsmötena.

4.Kommentarer till rådets ståndpunkt

Rådets ståndpunkt motsvarar den överenskommelse om ingicks under trepartsmötena. Ståndpunkten stöder och förtydligar ytterligare kommissionens förslag, och inbegriper flera önskemål från Europaparlamentet.

I rådets ståndpunkt vid första behandlingen

anges att i) genomförbarheten för flera av de föreslagna nya variablerna först bör testas genom pilotstudier, istället för att datainsamlingen omedelbart inleds, och att ii) nya data endast bör samlas in om utvärderingen av resultaten av pilotstudierna är positiv,

ändras insamlingsfrekvensen för en datakategori från en gång i månaden till en gång om året, men det föreslås att man i pilotstudien ska utvärdera tillhandahållandet av data varje månad,

införs en ny artikel om finansiering, med bestämmelser om finansiellt stöd såväl för anpassning av verktygen för datainsamling som för ytterligare förfaranden för datainsamling, och

införs en ny artikel som ger medlemsstaterna möjlighet att begära undantag från datainsamling i högst tre år, med ett ytterligare undantag på två år.

5.Slutsats

Kommissionen godtar rådets ståndpunkt. För att medlemsstaterna ska kunna beviljas finansiellt stöd måste tillräckliga medel anslås i den nya fleråriga budgetramen 2021–2027.

Top