EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0209

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Årsrapport om genomförandet av initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete 2019

COM/2020/209 final

Bryssel den 25.5.2020

COM(2020) 209 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Årsrapport om genomförandet av initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete 2019


I. Inledning

I enlighet med artikel 214.5 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt lanserade EU 2014 initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete 1 . Initiativet har till syfte att stärka EU:s möjligheter att tillhandahålla behovsbaserat humanitärt bistånd och att stärka kapaciteten och motståndskraften hos sårbara eller katastrofdrabbade samhällen i länder utanför EU. Dessutom ger initiativet EU:s medborgare möjlighet att visa solidaritet med behövande genom att delta i humanitärt arbete i dessa länder.

I denna rapport beskrivs genomförandet av initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete under 2019. Rapporten har utarbetats i enlighet med artikel 27.4 i förordning (EU) nr 375/2014 2 . Enligt denna ska kommissionen överlämna årsrapporter till Europaparlamentet och rådet om framstegen i genomförandet av förordningen. De tidigare rapporterna, för åren 2014, 2015, 2016, 2017 och 2018, finns tillgängliga online 3 .

Rapporten är baserad på data som samlats in och analyserats i enlighet med ramen för övervakning av genomförandet av åtgärder enligt initiativet. Kommissionen och genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (Eacea) har fastställt och enats om denna ram, och Eacea har ansvaret för förvaltningen av de flesta av initiativets insatser.

II. Mål och prioriteringar

Den verksamhet som beskrivs i denna rapport bygger på kommissionens arbetsprogram 2019 för genomförandet av initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete 4 i enlighet med artikel 21.3 i förordning (EU) nr 375/2014. En budget på 18 365 000 euro avsattes för att genomföra initiativet.

Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete ska bidra till att stärka EU:s kapacitet att ge behovsbaserat humanitärt bistånd som syftar till att bevara liv, förhindra och lindra mänskligt lidande, upprätthålla den mänskliga värdigheten samt stärka kapaciteten och motståndskraften hos sårbara eller katastrofdrabbade samhällen i tredjeländer, framför allt genom katastrofberedskap, katastrofriskreducering och en stärkt koppling mellan katastrof-, återanpassnings- och utvecklingsbistånd.

III. Genomförda åtgärder 2019

De åtgärder som beskrivs i avsnitten 1–4 i denna rapport delegeras till och genomförs av Eacea i samarbete med kommissionen 5 .

Eacea ansvarar för förslagsinfordringar, anbudsinfordringar och administration av kontrakt samt för genomförandet av budgetanslag i enlighet med kommissionens årliga arbetsprogram. När det gäller förvaltningen är kommissionen direkt ansvarig för utveckling och underhåll av nätverket av partner och frivilliga, den elektroniska plattformen samt kommunikationsverksamheten.

1.Utplacering

Utplaceringen av EU-frivilliga till humanitära projekt i länder utanför EU innebär en meningsfull möjlighet för EU-medborgare och personer som är varaktigt bosatta i EU att visa sin solidaritet med hjälpbehövande. Utplaceringen av heltidsarbetande frivilliga i länder utanför EU stöds av nätbaserat frivilligarbete som människor kan delta i oavsett var i världen de befinner sig.

Möjligheter till frivilligarbete som finansieras genom initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete offentliggörs av konsortier av utsändar- och värdorganisationer på plattformen för EU-frivilliga för humanitärt arbete 6 .

Mellan den 1 januari 2019 och den 31 december 2019 utplacerades 374 EU-frivilliga för humanitärt arbete till projekt som finansierats genom 2017 och 2018 års budget. Under samma period tillsattes även 61 lärlingsplatser. Lärlingsplatser ger unga EU-frivilliga för humanitärt arbete möjlighet att tillbringa upp till sex månader vid utsändarorganisationens huvudkontor i ett EU-land innan de utplaceras till ett tredjeland.

Diagrammet nedan visar det planerade antalet frivilliga i de utvalda utplaceringsprojekten varje år sedan initiativet inleddes 2015. Den förslagsinfordran som offentliggjordes 2019 resulterade i 424 utplaceringar som kommer att äga rum 2020/2021.

På grund av de EU-frivilligas olika bakgrunder och kunskaper används en behovsbaserad strategi för att bestämma var de frivilliga ska utplaceras och för att välja ut potentiella EU-frivilliga. Diagrammet nedan visar de kompetensområden som organisationerna efterfrågar mest när de offentliggör lediga frivilligplatser. De tre mest efterfrågade kompetensområdena sedan initiativet inleddes är i) kommunikation, ii) katastrofriskhantering och iii) projektledning.

EU-frivilliga för humanitärt arbete är EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som är lagligen bosatta i någon av EU:s medlemsstater. Under 2019 var de frivilligas fördelning mellan olika nationaliteter relativt oförändrad. Som framgår av diagrammet nedan har frivilliga från 24 medlemsstater hittills deltagit i initiativet. Flest frivilliga kommer från Italien, Spanien och Frankrike.

Sedan initiativet inleddes har 205 frivilliguppdrag på nätet offentliggjorts, varav 62 under 2019. Några av de mest efterfrågade arbetsuppgifterna är översättning, korrekturläsning och grafisk formgivning.

Exempel på frivilligarbete från projekt som genomförts under 2019 7

I projektet Humanitarian Volunteers in Action: Challenges & Opportunities samarbetar två utsändarorganisationer från Frankrike och Slovakien med att utplacera 18 EU-frivilliga för humanitärt arbete till humanitära biståndsinsatser i nio värdorganisationer i Albanien, Marocko, Algeriet, Ecuador, Georgien och Turkiet. I Albanien erbjuder de nutritionstjänster till utsatta grupper, t.ex. barn, andra behövande och personer med kroniska sjukdomar i Tiranas kommun.

En ung EU-frivillig för humanitärt arbete som arbetar med nutrition skriver om sin roll i Albanien, där hon lett workshoppar om goda kostvanor för barn och ungdomar med funktionsnedsättning: ”Under mitt frivilliguppdrag som dietist fick jag möjlighet att arbeta med olika inrättningar och skolor. En gång i veckan besöker jag inrättningen ”Femijet e Botes ne Shqiperi” som tar emot tio barn efter skolan och inrättningen ”Fondacioni Ndihmoni Jeten” i Prush som tar hand om unga vuxna med psykisk funktionsnedsättning, bl.a. en särskild grupp som lär sig att bli så självständiga som möjligt. Jag fick möjlighet att knyta kontakter med dessa båda grupper och anordna workshoppar i näringslära.”

( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/nutritional-education-food-pyramid_en ).

I projektet EU Aid Volunteers for resilience and response capacity of vulnerable communities through deployment and capacity building activities samarbetar utsändarorganisationer från Italien och Spanien i partnerskap för att utplacera 32 frivilligarbetare i 13 utomeuropeiska länder.

En ung EU-frivillig för humanitärt arbete som är utplacerad i Filippinerna skriver om sina erfarenheter som EU-frivillig inom logistik. Sedan vulkanen Taals utbrott har hans arbete kretsat kring den logistiska samordningen av katastrofverksamheten i området:

”Vi genomför just nu flera projekt – det handlar bl.a. om tak över huvudet, vatten, sanitet och hygien (WASH) och kontantstöd – efter den serie jordbävningar som inträffat de senaste veckorna. Under de senaste två månaderna har det även varit en kraftig tyfon, Kammuri – den tjugonde i år – men den blev tack och lov inte så förödande som man befarade. Det verkar som om de har rätt när de säger att det alltid är mycket att göra under dessa månader.”

Förslagsinfordran för utplacering av EU-frivilliga för 2019 8 offentliggjordes den 12 april 2019, och sista dag för inlämning av förslag var den 13 juni 2019. Syftet med infordran var att samfinansiera projekt för utplacering av EU-frivilliga, inklusive lärlingsplaceringar för unga yrkespersoner och ytterligare frivilliginsatser för kapacitetsuppbyggnad. Budgeten för denna infordran var från början 10 000 000 euro. Sedan ansökningarna utvärderats utökades budgeten genom en överföring av anslag från budgeten för förslagsinfordran för tekniskt bistånd och kapacitetsuppbyggnad. Totalt tio projekt valdes ut 9 för samfinansiering med ett EU-bidrag på totalt 11 360 700 euro. Projekten inleddes i december 2019 och kommer att resultera i utplaceringar av 424 EU-frivilliga med planerad start under 2020. Organisationerna vill utöka antalet frivilliga från 368 personer 2018 till 424 personer 2019.

Under 2019 planerades utplaceringar i Afrika (45,5 %), Latinamerika och Västindien (24,8 %), Mellanöstern (15,8 %), Ostasien (9,9 %), Centralasien (3,1 %) och Balkan (0,9 %).

2.Tekniskt bistånd och kapacitetsuppbyggnad

De projekt som avser tekniskt bistånd och kapacitetsuppbyggnad 10 och som erhåller finansiering från initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete ska stärka kapaciteten hos de organisationer som har för avsikt att utplacera EU-frivilliga och se till att organisationerna följer de normer och förfaranden som fastställts för initiativet.

Den 22 maj 2019 offentliggjorde Eacea en förslagsinfordran 11 med sista inlämningsdag den 4 juli 2019. Infordran hade som syfte att samfinansiera projekt för kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationer utanför EU och för tekniskt bistånd för EU-baserade utsändarorganisationer på områden såsom katastrofriskhantering, förvaltning av frivilliginsatser och behovsbedömningsmetoder. Den totala budgeten för samfinansiering av projekt i det årliga arbetsprogrammet minskades från 4 600 000 euro till 3 239 300 euro, efter en överföring av anslag till de projekt som valts ut inom ramen för förslagsinfordran för utplacering.

Fem ansökningar (en för tekniskt bistånd och fyra för kapacitetsuppbyggnad) valdes ut för samfinansiering 12 med ett totalt EU-stöd på 2 614 101 euro.

Sammanlagt ledde förslagsinfordringarna under perioden 2015–2019 till finansiering av 32 projekt för kapacitetsuppbyggnad och 13 projekt för tekniskt bistånd, med 440 stödmottagare/projektpartner.

Projekten syftar till att stärka de deltagande organisationernas ledningssystem och operativa system och att hjälpa dem att arbeta i partnerskap för att genomföra bästa praxis för tillhandahållande av humanitärt bistånd och förvaltning av frivilliginsatser.

Exempel på projekt som valdes ut för finansiering 2019

Kapacitetsuppbyggnad

Projektet XCHANGE främjas och genomförs av ett konsortium av 14 partner: fem EU-organisationer från Italien, Slovakien och Spanien samt nio organisationer från Etiopien, Kenya, Guatemala, Colombia, Peru och Serbien. Projektets huvudmål är att ge deltagarna möjlighet att förvalta frivilliginsatser inom initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete och dra lärdomar genom utbyte av god praxis inom humanitärt bistånd, förvaltning av frivilliginsatser och samhällsbaserad utveckling.

INPLACE är ett kapacitetsuppbyggnadsprojekt som kretsar kring utmaningen med tvångsförflyttningar i Latinamerika och certifieringen av nya värdorganisationer på samma kontinent. Två EU-organisationer från Spanien och Italien och tretton organisationer från nio tredjeländer deltar i projektet som pågår under 24 månader, då de tillsammans utbyter erfarenheter, verkar för ökad kapacitet och förvärvar nya kunskaper och erfarenheter: Colombia, Bolivia, Peru, Brasilien, Venezuela, Chile, Honduras, Guatemala och Mexiko.

Projektet har fyra specifika mål, nämligen i) att öka kapaciteten att skydda sårbara befolkningar och samhällen som drabbats av krisen i Venezuela och tvångsförflyttningar, ii) att stärka samhällsledda processer som rör skydd, beredskap och åtgärder i samband med tvångsförflyttningar, iii) att öka organisationernas kapacitet att uppnå certifiering för EU-frivilliga för humanitärt arbete och främja lokala och nätbaserade frivilliginsatser, och iv) att främja partnerskap mellan medlemmar.

Tekniskt bistånd 

Projektet Technical assistance in humanitarian response, ensuring valuable international volunteering and inclusion of people with disabilities syftar till att skapa en global praktikgemenskap av EU-organisationer som arbetar med inkluderande åtgärder för personer med funktionsnedsättning i humanitära insatser och frivilliginsatser. Projektet leds av sex konsortiepartner från fyra EU-länder: Finland, Italien, Belgien och Irland.

Projektet har tre huvudsakliga mål: i) Ge EU-organisationer ökad kapacitet att leda och övervaka inkluderande humanitära biståndsprojekt, bl.a. i fråga om katastrofriskreducering och återhämtning efter katastrofer. ii) Se till att vissa deltagande EU-organisationer blir certifierade som utsändarorganisationer för utplacering av EU-frivilliga för humanitärt arbete och driver inkluderande frivilligprogram. iii) Utveckla en praktikgemenskap som gemensamt bygger upp kapaciteten inom inkludering, humanitära insatser och frivilligarbete och att dela med sig av dessa kunskaper till sektorn och allmänheten.

3.Certifiering

Organisationer som vill utplacera EU-frivilliga måste vara certifierade som utsändar- eller värdorganisationer enligt certifieringsmekanismen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete. Som ett led i certifieringen kontrolleras om deltagande organisationer har förmåga att tillämpa de normer som fastställts för förvaltningen av frivilliga före och under deras utplacering.

2015 offentliggjordes en öppen infordran som fortlöpande tar emot ansökningar fram till den 30 september 2020 13 . I slutet av 2019 hade 282 utsändar- och värdorganisationer (52 utsändarorganisationer och 230 värdorganisationer) certifierats, vilket innebär möjligheter att utplacera fler EU-frivilliga.

Av diagrammet nedan framgår hur många organisationer som certifierats mellan 2015 och 2019.

Enligt artikel 36.1 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1244/2014 14 ska certifierade utsändar- och värdorganisationer genomgå förnyad certifiering tre år efter beviljad certifiering. Under 2019 fick 34 organisationer som certifierats 2016 genomgå förnyad certifiering.

4.Utbildningsprogram

Utbildningsprogrammet för EU-frivilliga för humanitärt arbete genomförs av ett konsortium som leds av ICF. Det bygger på den kompetensram som fastställs i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1398/2014. Programmet genomförs enligt en kombinerad utbildningsstrategi med förberedande nätbaserad utbildning och klassrumsundervisning med lärare, inbegripet obligatoriska och frivilliga utbildningsmoduler samt en scenariobaserad övning 15 .

Hittills har sammanlagt 23 utbildningar genomförts, två 2016, fyra 2017, åtta 2018 och nio 2019. Sedan 2016 har 1 016 frivilligkandidater utbildats och antalet utbildade frivilligkandidater har ökat för varje år: 96 personer 2016, 179 personer 2017, 295 personer 2018 och 446 personer 2019. Sedan initiativet inleddes har 99 % av frivilligkandidaterna hittills förklarats vara ”redo för utplacering” vid utbildningens slut.

 

Mellan 2016 och 2019 var 72 % av deltagarna kvinnor, medan endast 28 % var män. Dessutom innehade 75 % av frivilligkandidaterna lägre poster (med mindre än 5 års yrkeserfarenhet), medan 25 % innehade högre poster (med mer än 5 års yrkeserfarenhet). När det gäller ursprungsland kom de flesta frivilligkandidater från Italien (278), Spanien (220) och Frankrike (177).

Mellan mars och september 2019 anordnades nio utbildningar vid utbildningscentrum i Österrike, Belgien, Italien och Nederländerna. Totalt 446 frivilligkandidater utbildades. I likhet med tidigare år deltog ett antal reservkandidater i utbildningen för att se till att det finns ersättare om någon utvald kandidat skulle hoppa av eller inte längre vara tillgänglig. Utsändar- och värdorganisationernas slutliga urval görs efter det att utbildningen genomförts.

Kurserna hölls huvudsakligen på engelska. Några grupper undervisades på franska eller spanska. Utplaceringarna i Sydamerika och Afrika väntas bli fler i framtiden. Detta kan leda till en ökad efterfrågan på utbildningar på spanska och franska under 2020.

Tillfredsställelsen med utbildningen är fortfarande hög bland frivilligkandidaterna, som i genomsnitt ger utbildningen 8,8 poäng av 10 möjliga.

5.Stödåtgärder

Plattformen för EU-frivilliga för humanitärt arbete fortsatte att fungera som ett nav för information om frivilligarbete. Där finns information om lediga platser för utplacering på heltid och nätbaserat frivilligarbete. Där finns också verktyg för förvaltning av EU-frivilliga, en databas med färdigutbildade frivilliga, verktyg för förvaltning av nätbaserade frivilliguppdrag, samarbetsytor för frivilliga och projekt, ett offentligt forum med uppdateringar om initiativet, en möjlighet att lägga upp berättelser från fältet samt rapporterings- och övervakningsverktyg. Plattformen har 5 806 aktiva registrerade användare.

Plattformen besöks av personer från hela världen. I slutet av 2019 hade prenumerationstjänsten för lediga frivilligplatser omkring 4 234 prenumeranter.

Diagrammet nedan visar den kraftiga ökningen av antalet prenumeranter på information om lediga frivilligplatser på plattformen för EU-frivilliga för humanitärt arbete.

Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete främjades även vid flera evenemang, t.ex. Europaparlamentets europeiska ungdomsvecka, Europeiska kommissionens vandringsutställning ”EU Saves Lives” om EU:s krisinsatser, europeiska utvecklingsdagarna, det globala evenemanget för humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd, AidEx, och den årliga partnerkonferensen för kommissionens partner inom humanitärt bistånd. Ett särskilt informationsevenemang anordnades på Internationella dagen för frivilligas arbete den 5 december på informationskontoret för externt samarbete i Bryssel.

Under 2019 anordnade kommissionen en stor kommunikationskampanj med vittnesmål från fältet på tre kontinenter. EU-frivilliga för humanitärt arbete i Colombia, Filippinerna och Tunisien kunde utbyta erfarenheter, beskriva sina specifika roller och arbetsuppgifter vid genomförandet av projektet och deras kontakter med lokalsamhällen. Genom att träffa frivilliga på fältet kunde kommissionen samla in audiovisuellt material 16 till marknadsföringsevenemang, t.ex. Internationella dagen för frivilligas arbete den 5 december. Kommissionen kunde även få återkoppling om frivilligarbetarnas erfarenheter, bl.a. om arbets- och levnadsvillkor, samt värdefulla förslag för att förbättra genomförandet av initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete. 

Ett nyhetsbrev med information om den senaste utvecklingen inom initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete skickas regelbundet ut till prenumererande personer och organisationer. Under 2019 skickades sju nyhetsbrev om EU-frivilliga för humanitärt arbete 17 ut till hundratals prenumeranter.

IV. Slutsatser och fortsatt arbete

Genomförandet av de projekt för utplacering, kapacitetsuppbyggnad och tekniskt bistånd som finansierats under tidigare år lade grunden för de framsteg som gjorts inom initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete under 2019. Sammanlagt valdes tio nya projekt för utplacering av frivilliga, ett för tekniskt bistånd och fyra för kapacitetsuppbyggnad ut för finansiering under 2019. I slutet av 2019 var totalt 706 EU-frivilliga utplacerade i länder utanför EU och minst ytterligare 424 kommer att utplaceras under 2020. De frivilliga fortsatte att rapportera en hög tillfredsställelse med utbildningen, och fler utbildningstillfällen på engelska, franska och spanska planeras under 2020. Det planerade genomförandet av projekten, inklusive utbildning och utplacering av EU-frivilliga för humanitärt arbete, kan dock komma att kraftigt påverkas av covid-19-pandemin.

Sedan initiativet inleddes har 282 organisationer certifierats. Flera av dessa organisationer har genomgått förnyad certifiering för ytterligare tre år. Förnyelserna kommer att fortsätta under 2020 för de organisationer som certifierades under 2017. Nya ansökningar om certifiering är att vänta inför förslagsinfordran för utplacering i början av 2020.

Under 2019 användes plattformen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete alltmer för att offentliggöra frivilligas och organisationers berättelser (107 nya berättelser under 2019). Plattformen genomgick även vissa förändringar för att bättre tillgodose organisationernas behov när det gäller förvaltningen av frivilliginsatser. Det har resulterat i en bättre och mer användarvänlig plattform. Plattformen för EU-frivilliga för humanitärt arbete kommer att fortsätta att underhållas och utvecklas, bl.a. genom uppdaterade användarhandledningar.

Genom kommunikationsverksamheten kommer man att fortsätta att informera om initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete och dess huvudsakliga resultat och framgångar.

En efterhandsutvärdering av den sjuåriga finansiella genomförandeperioden kommer att inledas 2020.

Mer information om initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete finns på http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .

(1) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 375/2014 av den 3 april 2014 om inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd (initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete) (EUT L 122, 24.4.2014, s. 1). Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1398/2014 av den 24 oktober 2014 om fastställande av normer för frivilligkandidater och EU-frivilliga för humanitärt arbete (EUT L 373, 31.12.2014, s. 8). Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1244/2014 av den 20 november 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 375/2014 av den 3 april 2014 om inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd (initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete) (EUT L 334, 21.11.2014, s. 52).
(2) EUT L 122, 24.4.2014, s. 1.
(3)     http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en
(4)

 Commission Implementing Decision C(2019)4 of 14.1.2019 on the financing of the EU Aid Volunteers initiative and the adoption of the work programme for 2019 (ej översatt till svenska).

(5)

   Fördelningen av uppgifter mellan kommissionen och Eacea grundar sig på kommissionens beslut C(2013)9189 av den 18 december 2013 (Commission Decision C (2013)9189 of 18.12.2013 delegating powers to the Education, Audio-visual and Culture Executive Agency with view to performance of tasks linked to the implementation of Union programmes in the field of education, audio-visual and culture comprising, in particular, implementation of appropriations entered in the general budget of the Union and of the EDF allocations (ej översatt till svenska)).

(6)     https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/
(7)  Den kursiverade texten är vittnesmål från EU-frivilliga som deltagit i genomförandet av projekt som finansierats genom initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.
(8) EACEA/10/2019.
(9)   https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2019_publication_results.pdf . 
(10) Artiklarna 10 och 15 i förordning (EU) nr 375/2014.
(11)    EACEA 13/2019.
(12)     https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/eu-aid-volunteers-technical-assistance-for-sending-organisations-capacity-building-for-humanitarian-aid-hosting-organisations-2019_en  
(13)     https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
(14)    EUT L 334, 21.11.2014, s. 52.
(15) Bilaga II till genomförandeförordning (EU) nr 1244/2014.
(16)      Några av de filmer som spelades in 2019: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181696 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181695 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181782 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181684 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181763 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181762 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181694 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181783 .
(17)   https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .
Top