Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0063

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om inrättandet, effektiviteten och driften av toppdomänen .eu från april 2017 till april 2019

    COM/2020/63 final

    Bryssel den 19.2.2020

    COM(2020) 63 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om inrättandet, effektiviteten och driften av toppdomänen .eu från april 2017 till april 2019


    Innehållsförteckning

    1.Inledning

    2.Sammanfattning

    3.Den rättsliga ramen för .eu

    3.1.Nuvarande regelverk

    3.2.Nytt regelverk

    4..eu-registreringsenheten

    4.1.Finansiell och avtalsmässig efterlevnad

    5.Domänen .eu

    5.1.Allmänna trender

    5.2.Toppdomänen .eu:s varumärke

    5.3.Marknadsföring och kommunikation

    5.4.Flerspråkighet

    5.5.Effekterna av Förenade kungarikets planerade utträde ur EU

    6.Tillit och säkerhet

    6.1.Säkra domännamn

    6.2.Begränsning av oegentlig registrering

    6.3.Samarbete för att bekämpa it-relaterad brottslighet

    6.4.Alternativ tvistlösning

    6.5.Stabilitet, säkerhet och kontinuitet i verksamheten

    7.Internationella förbindelser

    8.Miljöpåverkan

    9.Slutsats



    1.Inledning

    Denna rapport avser toppdomänen .eu, Europeiska unionens internetdomän, och dess olika varianter i andra alfabet, vilken administreras och förvaltas av den ideella organisationen EURid (European Registry for Internet Domains). EURid fungerar som registreringsenhet för denna domän (nedan kallad .eu-registreringsenheten) på grundval av ett koncessionsavtal med kommissionen. I enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 733/2002 av den 22 april 2002 om inrättande av toppdomänen .eu (nedan kallad .eu-förordningen) ska kommissionen överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om inrättandet, effektiviteten och driften av toppdomänen .eu vartannat år. Denna rapport omfattar perioden 1 april 2017–31 mars 2019 (nedan kallad den omfattade perioden).

    2.Sammanfattning

    Toppdomänen .eu förblev den sjunde största nationella toppdomänen i världen med 3,7 miljoner registrerade domännamn. Tillväxten stagnerade under den omfattade perioden på grund av domännamnsmarknadens mognadsgrad. Domänens resultat har dock förblivit på samma nivå som andra nationella toppdomäner. Detta trots en betydande minskning av antalet registrerade .eu-domäner vilken har orsakats av Förenade kungarikets planerade utträde ur Europeiska unionen och att domännamn dragits in på grund av strängare kontroller av registreringsdata.

    Den växande konkurrensen har lett till att eu-registreringsenheten i allt högre grad har inriktat sig på tjänsternas kvalitet och säkerhet snarare än pris. Detta har visat sig vara framgångsrikt: Förnyelsegraden för domännamn under .eu-domänen förblev hög och ökade från 78,6 % till 80 % under den omfattade perioden i denna rapport.

    Dessutom fortsatte eu-registreringsenheten att främja DNSSEC 1 (ett säkerhetstillägg till DNS), tillämpa åtgärder för cybersäkerhet, sprida nya initiativ för att förhindra oegentlig registrering och samarbeta med brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter på både nationell och europeisk nivå för att bekämpa olaglig verksamhet som berör .eu-domännamn. Registreringsenheten bibehöll en mycket motståndskraftig och robust teknisk infrastruktur för att säkerställa att domänens namnrymd var tillgänglig för alla internetanvändare.

    Främjandet av den språkliga mångfalden i Europa för hela .eu-domänen fortsatte att prioriteras. I slutet av den omfattade perioden var förväntningen att .ευ i det grekiska alfabetet skulle driftsättas i slutet av 2019. Denna milstolpe skulle innebära att alla icke-latinska alfabet i Europeiska unionen nu understöddes 2 .

    I allmänhet fortsätter .eu-domänen att fungera på ett effektivt sätt. Den främjar åtkomsten till den digitala inre marknaden på ett säkert och tillförlitligt sätt och gör det möjligt för européer att visa sin europeiska identitet online.

    3.Den rättsliga ramen för .eu

    3.1.Nuvarande regelverk 

    Domänen .eu genomfördes genom .eu-förordningen (i dess ändrade lydelse 3 ) samt förordning (EG) nr 874/2004 om allmänna riktlinjer för inrättandet och driften av toppdomänen .eu och allmänna principer för registrering (i dess ändrade lydelse 4 ).

    3.2.Nytt regelverk

    Kommissionen utvärderade 2017 den rättsliga ramen för toppdomänen .eu inom ramen för programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet) och genomförde därefter en revision. Efter ett offentligt samråd och en konsekvensanalys 5 och efter att ha fått positiv återkoppling från nämnden för lagstiftningskontroll lade kommissionen fram ett lagstiftningsförslag för att ersätta befintlig(a) .eu-förordning(ar). Detta förslag antogs slutligen som Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517 av den 19 mars 2019 om genomförandet och driften av toppdomännamnet .eu och om ändring och upphävande av förordning (EG) nr 733/2002 och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 874/2004 (nedan kallad den reviderade .eu-förordningen).

    Den reviderade .eu-förordningen innebär rättslig flexibilitet för toppdomänen .eu som gör att den kan anpassas efter förändringar på marknaden och få sin ledningsstruktur 6 moderniserad. I den reviderade förordningen utökas också urvalskriterierna för domännamnen under .eu för att göra det möjligt för EU-medborgare att registrera ett domännamn oavsett var de är bosatta. Den reviderade .eu-förordningen trädde i kraft den 18 april 2019. Den kommer att vara tillämplig från och med den 13 oktober 2022, och denna dag kommer förordningarna (EG) nr 733/2002 och (EG) nr 874/2004 att upphävas. Ett undantag görs dock för de bestämmelser som utvidgar urvalskriterierna, vilka är tillämpliga från och med den 19 oktober 2019.

    4..eu-registreringsenheten

    Efter ett upphandlingsförfarande valdes den ideella organisationen European Registry for Internet Domains (EURid) ut och tilldelades 2004 ett koncessionsavtal för att bli EU-registreringsenhetens operatör, med ansvar för organisation, administration och förvaltning av domänen .eu och dess varianter i andra alfabet. Efter ett nytt upphandlingsförfarande tilldelades EURid ett andra kontrakt 2014. Detta förlängdes från och med den 1 april 2019 till och med den 12 oktober 2022.

    EURid är en verksamhet utan vinstdrivande syfte som är inrättad enligt belgisk lag och har huvudkontor i Bryssel. Tre företag som ägs av EURid fungerar som regionala kontor med säte i Italien, Tjeckien och Sverige. EURid:s uppdrag är att skapa ett tillförlitligt .eu-utrymme för slutanvändaren på ett hållbart sätt med hjälp av hög kvalitet och samtidigt erbjuda sina godkända ombud utomordentliga tjänster av hög kvalitet.

    EURid har två grundare, DNS Belgium (registreringsenheten för .be) och Istituto di Informatica e Telematica (registreringsenheten för .it), nio andra medlemmar och en strategisk styrelse som består av 13 företrädare. En generaldirektör och en ledningsgrupp bestående av åtta personer leder organisationen. I slutet av den omfattade perioden hade EURid 56 heltidsanställda fördelade på sju avdelningar på EURid:s fyra regionala kontor. Majoriteten av de anställda arbetar i gruppen för externa relationer eller på den tekniska avdelningen.

    4.1.Finansiell och avtalsmässig efterlevnad

    Som extern organisation hanterar EURid domänen .eu på ett självständigt sätt. Kommissionen granskar dock noga EURid:s finansiella situation och dess efterlevnad av avtalet i enlighet med bestämmelserna i .eu-regelverket och koncessionsavtalet. Kommissionen utövar sin tillsynsfunktion genom att se över de årliga reviderade räkenskaperna, finansiella halvårs- och årsrapporterna, budgetförslagen samt .eu-registreringsenhetens strategiska och operativa planer. Finansiella frågor diskuteras vid möten som hålls halvårsvis och vid särskilda möten.

    Under den omfattade perioden i rapporten var EURid:s finansiella situation jämförbar med de två föregående åren, med runt 13 miljoner euro i intäkter och 11 miljoner euro i kostnader per år. Efter godkännande av räkenskaper och reserver uppgick det överskott som överfördes till Europeiska unionen enligt villkoren i koncessionsavtalet till 2 863 036 euro för 2017 och 1 347 883 euro för 2018.

    I slutet av 2018 hade EURid finansiella reserver för avskrivningar (0,5 miljoner euro), investeringar (0,6 miljoner euro), sociala åtaganden (2,4 miljoner euro), rättsliga åtaganden (1,2 miljoner euro) och rörelsekapital (0,2 miljoner euro), och lade till en ny reserv för kostnader för avtals upphörande (0,9 miljoner euro).

    År 2018 genomförde kommissionen en revision som gällde olika administrativa och ekonomiska aspekter av .eu-registreringsenhetens förvaltning. Granskningen ledde till en rad rekommendationer som genomförs under 2019 enligt en handlingsplan som kommissionen och EURid har enats om. Rekommendationerna berörde särskilt granskningen av EURid:s upphandlingspolicy; granskningen av EURid:s policy för intressekonflikter; ett förtydligande av reglerna och metoden för att bygga reserver; utveckling av ett konsekvent tillvägagångssätt för att sluta avtal med externa konsulter; en granskning av regionalkontorens effektivitet och ändamålsenlighet; en utvärdering av marknadsförings- och informationsåtgärder samt anordnande av en årlig granskning av hur kontraktsvillkoren följs.

    5.Domänen .eu

    5.1.Allmänna trender

    Toppdomänen .eu är den elfte största toppdomänen och förblir den sjunde största nationella toppdomänen i världen med 3,7 miljoner registrerade domännamn i slutet av första kvartalet 2019 7 . Registreringsvolymen motsvarar ungefär 1 % av den globala domännamnsmarknaden, som består av mer än 350 miljoner domännamn fördelade på 1 486 toppdomäner.

    Medan 2017 slutade med en årlig tillväxt på 1,5 % slutade 2018 med en negativ tillväxt på 3,4 %. Två atypiska händelser – jämfört med andra nationella toppdomäner – orsakade den negativa tillväxten: Förenade kungarikets planerade utträde ur Europeiska unionen (förklaras i avsnittet ”Effekterna av Förenade kungarikets planerade utträde ur EU”) och indragandet av ungefär 58 000 domännamn under 2018 till följd av striktare behörighetskontroller.

    I allmänhet ligger siffrorna för .eu-domänen i linje med andra nationella toppdomäner som alla utmanas av den låga tillväxttakten på marknaden för domännamn under den tvåårsperiod som omfattas i rapporten. Det finns ett antal skäl till denna låga tillväxttakt. De trender som beskrivs i den föregående rapporten består. Dessa inbegriper mognaden för centrala nationella marknader och ökad konkurrens till följd av nya generiska toppdomäner. Under den omfattade perioden i denna rapport har även ersättningsmedier vunnit marknadsandelar. Exempel på detta är konton på sociala medier för privatpersoner och företag samt applikationer för mobilmarknaden, särskilt på framväxande marknader 8 9 .

    Räknat efter antal registreringar var Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Polen och Italien de viktigaste marknaderna för domänen .eu i slutet av första kvartalet 2019. Under den omfattade perioden i denna rapport minskade Förenade kungariket från fjärde till sjätte plats medan Portugals andel av .eu-registreringarna nästan fördubblades vilket visar att domännamn fortfarande kan växa med tvåsiffriga tal.

    5.2.Toppdomänen .eu:s varumärke

    Under de senaste åren har domännamnsmarknaden, och i synnerhet väletablerade toppdomäner, utsatts för en betydligt högre konkurrens på grund av införandet av nya generiska toppdomäner som t.ex. .hotel eller .shop. Konkurrensen har hårdnat och många nya registreringsenheter erbjuder mycket låga priser och använder sig av aggressiv marknadsföring riktad till ombud och återförsäljare.

    EURid:s svar har varit att fokusera på kvalitet och säkerhet snarare än på pris och att fortsätta att marknadsföra .eu-domänen som ett tillförlitligt varumärke med europeisk täckning. Detta har visat sig vara en framgångsrik strategi: förnyelsegraden för domännamn under .eu-domänen (i allmänhet en indikation på kundförtroende och -lojalitet) förblev hög och ökade från 78,6 % till 80 % under den omfattade perioden i denna rapport.

    5.3.Marknadsföring och kommunikation

    I enlighet med sitt strategiska mål att fokusera på kvalitet och säkerhet i stället för på pris vidtog EURid följande marknadsförings- och kommunikationsåtgärder:

    En ny landningssida, trust.eurid.eu, offentliggjordes på EURid:s webbplats för att understryka att .eu-domänen är ett varumärke som skapar förtroende och säkerhet vilket uppnås genom åtgärder som säkerställer en hög nivå av cybersäkerhet och aktivt minskar riskerna för missbruk av domännamn.

    Två framgångsrika kampanjer för att öka medvetenheten anordnades 2018. De länder där kampanjen genomfördes (Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien) valdes ut på grundval av tillväxten av toppdomänen .eu i dessa länder och stödet från ombud som bedrev reklamkampanjer för .eu.

    Partnerskap med godkända ombud stärktes via EURid:s samfinansierade marknadsföringsprogram genom vilket ombud kan få ersättning med upp till 100 % av de stödberättigande kostnaderna för säljfrämjande åtgärder som gäller .eu-domännamnen. Åren 2017 och 2018 samfinansierade programmet mer än 120 kampanjer.

    Ombuden fortsatte att använda EURid:s rabattsystem genom vilket de får en sänkning av avgifterna för nya registreringar. Ombuden uppskattar systemets stabilitet vilket gör det möjligt för dem att regelbundet göra reklam för domänen .eu under året. 327 ombud tecknade sig för detta rabattsystem vilket motsvarade 93,3 % av den totala .eu-portföljen och 97 % av alla nya domännamn under 2019.

    EURid vill erkänna innovation och spetskompetens bland registranter för domänen .eu och organiserar därför en prisutdelning, Web Awards, varje år. Vinnarna i Web Awards får ett prispaket som omfattar en tremånaders affischkampanj på flygplatsen i Bryssel. Deltagandet i utmärkelsen nådde sin topp 2018 med över 200 nomineringar och närmare 10 000 röster.

    EURid fortsatte att effektivisera sin närvaro på sociala medier, särskilt genom sitt twitterkonto och sin YouTube-kanal.

    Ombud är centrala partner i marknadsföringen av .eu. De gör domännamnen under .eu tillgängliga och interagerar med registranter. Under perioden 2017 till 2019 fortsatte EURid sina ansträngningar för att förbättra kvaliteten på de tjänster som tillhandahålls till ombud och för att förenkla registreringsprocessen.

    I slutet av första kvartalet 2019 hade domänen 715 godkända ombud. Antalet ombud förblev relativt stabilt under det föregående året, trots ökad koncentration på marknaden.

    I slutet av 2017 hölls den senaste av de undersökningar om ombudens kundnöjdhet som hålls vartannat år. Enligt denna undersökning var betyget för kvaliteten på förbindelserna med EURid totalt 93 %, vilket var i linje med det höga betyget i den föregående undersökningen. Ombuden gav i allmänhet höga betyg när det gällde pålitlighet och ansåg att domännamnen under .eu var enkla att sälja och utgjorde en bra investering 10 .

    Som ett tydligt tecken på uppskattning vann EURid CENTR:s pris 11 ”Registry of the Year Award” 2017 och 2018 på grundval av en undersökning i vilken mer än 100 ombud röstade.

    5.4.Flerspråkighet 

    EURid fortsatte sina ansträngningar för att stödja den språkliga mångfalden och utöka flerspråkigheten i Europa för hela .eu-domänen. I slutet av första kvartalet 2019 fanns nästan 39 000 registrerade internationaliserade domännamn (IDN) 12 , vilket innebar att domänen .eu var bland de tjugo största IDN-utrymmena i världen.

    Efter införandet av tillägget .ею (motsvarigheten till .eu med det kyrilliska alfabetet) i juni 2016 inleddes en treårig övergångsperiod i syfte att verkställa en policy som gick ut på att förhindra att olika alfabet blandades i domännamn. I denna policy, som bemyndigats av ICANN 13 (Internet Corporation of Assigned Names and Numbers), fastställs ett krav på att både domännamnet och dess tillägg ska skrivas med samma alfabet. I slutet av första kvartalet 2019 fanns det ungefär 1 900 domännamn registrerade med tillägget .ею.

    Före och under den omfattade perioden i denna rapport har EURid arbetat intensivt för att tillägget .ευ (motsvarigheten till .eu med det grekiska alfabetet) ska godkännas av ICANN. Tillägget .ευ fick problem under utvärderingsfasen eftersom det konstaterades att strängen potentiellt kunde förväxlas med .eu och med andra liknande tvåbokstavssträngar skrivna med versaler. I slutet av den omfattade perioden var förväntningen att .ευ i det grekiska alfabetet skulle driftsättas i slutet av 2019. Denna milstolpe skulle innebära att alla icke-latinska alfabet i Europeiska unionen nu understöddes.

    5.5.Effekterna av Förenade kungarikets planerade utträde ur EU 

    I enlighet med .eu-förordningen i dess ändrade lydelse måste innehavare av ett .eu-domännamn vara en unionsmedborgare eller ha hemvist i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge eller vara företag eller organisationer etablerade i dessa länder.

    Efter att Förenade kungariket den 29 mars 2017 anmälde sin avsikt att utträda ur unionen förhandlade och ingick unionen med Förenade kungariket ett avtal där villkoren för dess utträde fastställs (nedan kallat utträdesavtalet) i enlighet med artikel 50 i EU-fördraget 14 . Utträdesavtalet föreskriver en övergångsperiod där unionsrätten är tillämplig på och i Förenade kungariket. Därför kommer personer som är medborgare eller har hemvist i Förenade kungariket samt företag och organisationer som är etablerade i Förenade kungariket att fortsätta att ha rätt att inneha ett .eu-domännamn. Denna övergångsperiod kommer att inledas på utträdesdagen 15 och avslutas den 31 december 2020 om inte unionen och Förenade kungariket senast den 1 juli har avtalat om en engångsförlängning av övergångsperioden med upp till ett eller två år.

    När denna övergångsperiod löper ut upphör unionsrätten att vara tillämplig på och i Förenade kungariket. Därför kommer personer som har hemvist i Förenade kungariket och som inte är medborgare i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge, och företag och organisationer som är etablerade i Förenade kungariket men inte i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge inte längre ha rätt att inneha ett .eu-domännamn enligt EU-lagstiftningen, utan vara likställda med företag, organisationer och personer med hemvist i andra tredjeländer. Detta skulle gälla från och med utträdesdagen om utträdesavtalet inte träder i kraft.

    Genom meddelandet ”Förenade kungarikets utträde och EU-reglerna om domännamn med .eu” av den 28 mars 2018, som uppdaterades den 18 juli 2019 16 , varnade kommissionen .eu-domännamnsinnehavare som har hemvist eller är etablerade i Förenade kungariket om konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur EU, med förbehåll för bestämmelserna i utträdesavtalet som träder i kraft för övergångsperioden. Dessutom enades kommissionen och EURid om en handlingsplan som ska minska effekterna av ett möjligt scenario där ett utträdesavtal inte träder i kraft och hantera Förenade kungarikets övergång till status som ett tredjeland. Handlingsplanen består av meddelande till ombud och registrerade och övergångsåtgärder för registrerade domännamn som tillhör invånare i Förenade kungariket 17 .

    Effekterna av Förenade kungarikets planerade utträde ur EU på domänen .eu började märkas 2018. Risken för att personer med hemvist i Förenade kungariket skulle förlora rätten att registrera .eu-domännamn ledde till annulleringar, registreringar som inte förnyades och en minskning av antalet nyregistreringar. Dessutom upphörde vissa ombud i Förenade kungariket med att erbjuda domänen .eu. Som ett resultat hade antalet .eu-registreringar i Förenade kungariket fallit från omkring 240 000 till omkring 190 000 i slutet av första kvartalet 2019. Detta är en minskning med 24 %.

    6.Tillit och säkerhet

    6.1.Säkra domännamn

    DNSSEC 18 , ett säkerhetstillägg till DNS, har satts i drift och främjas i .eu-domänen sedan 2013. Genom DNSSEC säkerställs att användarna kommunicerar med rätt webbplats vilket förhindrar att falska webbplatser används för att genomföra så kallade man-i-mitten-attacker.

    För att DNSSEC ska fungera korrekt måste både toppdomänen och individuella domännamn ha en digital signatur (vara signerade). Efter att toppdomänen .eu signerades 2010 har EURid främjat DNSSEC-signaturer bland domännamn under .eu. Sedan 2015 har EURid erbjudit en avgiftsrabatt per varje korrekt signerat domännamn. I slutet av första kvartalet 2019 var cirka 540 000 domännamn (15 % av domännamnen) korrekt signerade med DNSSEC. En stadig ökning av antalet DNSSEC-signerade domännamn under den omfattade perioden visade att dessa rabattsystem ledde till att ombud driftsatte DNSSEC och erbjöd det till sina registranter. Även om .eu är en av de bästa registreringsenheterna för nationella toppdomäner när det gäller DNSSEC-användning är det tydligt att det krävs ytterligare ansträngningar för att öka anslutningen av .eu-domännamn.

    EURid stöder i allmänhet att dess ombud ska anta standarder för it-säkerhet genom webbinarier, möten, regelbundna genomgångar om DNSSEC och andra säkerhetsåtgärder.

    6.2.Begränsning av oegentlig registrering

    Förebyggandet av oegentlig registrering av domännamn, vilken används för intrång i upphovsrätten, försäljning av förfalskade varor, phishing, cyberattacker, och distributionen av skadlig programvara fortsätter att vara en central prioritering för domänen .eu. Detta genomförs genom att man kontrollerar giltigheten av registreringsuppgifterna mot urvalskriterierna 19 för .eu och kontrollerar nya registreringar efter misstänkta mönster eller avvikelser.

    Som en förebyggande åtgärd genomför EURid dagliga kontroller av nya registreringar. Om tvivelaktiga uppgifter upptäcks uppmanas registranterna att uppdatera eller rätta sin information. Om registranterna inte gör detta kan deras domännamn dras in. År 2017 respektive 2018 drogs 20 126 respektive 58 966 domännamn in.

    Universitetet i Leuven utvecklade 2017 ett system för EURid som förutspår vilka .eu-domännamn som kan komma att användas i oegentliga syften, med utgångspunkt i historiska uppgifter och självinlärningsalgoritmer. Detta system, som fortfarande håller på att utvecklas, syftar till att förhindra att skadliga domännamn ens blir aktiva.

    6.3.Samarbete för att bekämpa it-relaterad brottslighet

    EURid fortsatte att ge regelbundet stöd till brottsbekämpande myndigheter och andra relevanta myndigheter både på nationell och europeisk nivå och hjälpte dem i kampen mot olaglig verksamhet kopplad till .eu-domännamnen.

    På en nationell nivå samarbetade EURid aktivt med det belgiska federala ekonomiministeriet (”FOD Economie”), den belgiska tullmyndigheten (”Cybersquad”) och den belgiska åklagarmyndigheten.

    På en europeisk nivå fortsatte EURid att föra en regelbunden dialog med CERT (incidenthanteringsorganisationen för EU:s institutioner och byråer) och utökade ytterligare sitt samarbete med Europol genom att utbyta statistiska uppgifter och trender, driva gemensamma projekt för att bekämpa it-brottslighet 20 och anordna gemensamma seminarier 21 . I juni 2018 undertecknade EURid och International Anti-Counterfeiting Coalition ett samförståndsavtal om gemensamma insatser för att bekämpa it-brottslighet som berör domänen .eu. EURid fortsatte också sitt samarbete med EUIPO (Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet) för att underrätta innehavare av ett varumärke när ett .eu-domännamn registreras som är identiskt med ett registrerat EU-varumärke.

    6.4.Alternativ tvistlösning

    I juni 2017 utökade EURid möjligheterna att inleda en alternativ tvistlösning genom att underteckna ett avtal med Wipo (Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten) för att också denna ska erbjuda alternativ tvistlösning för .eu vid sidan om den befintliga Pragbaserade skiljedomsdomstolen (den tjeckiska skiljedomsdomstolen). Ett kännetecken för den alternativa tvistlösningen för .eu är möjligheten att lämna in ett klagomål online på alla de officiella EU-språken. Under rapportens rapporteringsperiod lämnades 127 klagomål in och 130 tvister avgjordes.

    6.5.Stabilitet, säkerhet och kontinuitet i verksamheten

    EURid har underhållit en mycket motståndskraftig och robust teknisk infrastruktur för att säkerställa att .eu-namnrymden alltid är tillgänglig och fungerar väl för alla internetanvändare. Som ett resultat av detta har användare som har anslutit till .eu-domännamn haft oavbruten tillgång till dessa under den omfattade perioden (drifttid 100 %). Två domänservrar 22 i Amsterdam och Luxemburg utgör kärnan i EURid:s tekniska infrastruktur, kompletterade av en blandning av egenstyrda servrar (Amsterdam, Ljubljana, London och Prag) och externa anycast-leverantörer som DENIC, NetNod och Dyn/Oracle, som tillhandahåller namnservrar över hela världen för att stödja zonfilen för .eu.

    Att etablera och upprätthålla en hög standard för informations- och nätverkssäkerhet förblev ett viktigt inslag i EURid:s policy om att fortsätta att tillhandahålla säkra tjänster av hög kvalitet till godkända .eu-ombud och till allmänheten. EURid erhöll 2017 en ISO 23 22301-certifiering för sin verksamhetskontinuitet och omcertifierades 2019 för informationssäkerhetsstandarden ISO/IEC 27001. EURid utvärderade och anpassade dessutom sin policy om ansvarsfullt offentliggörande 2018 och fortsatte sitt samarbete med ett externt företag för att bedöma och förbättra sin it-säkerhet och minska hot.

    EURid har varit en pionjär bland registreringsenheterna för nationella toppdomäner när det gäller verksamhetskontinuitet. EURid har årligen uppdaterat sin riskbedömning och omvärderar regelbundet sina kontinuitetsscenarier. Under 2018 genomförde EURid två kontinuitetsövningar som simulerade stora katastrofer vilka utvärderades och bedömdes positivt av en oberoende värderingsman. Dessutom genomfördes sju katastrof-, återhämtnings- och redundanstester vilka visade att EURid:s tekniska infrastruktur var robust.

    7.Internationella förbindelser 

    Under rapporteringsperioden fortsatte EURid att interagera med internetekosystemet, särskilt genom att

    delta i ICANN:s möten genom olika kommittéer och arbetsgrupper inklusive genom att bidra till insatser för att bygga upp kapacitet för driftkontinuitetsplanering och haveriberedskap hos mindre registreringsenheter för nationella toppdomäner,

    samarbeta med Unesco, Verisign och de regionala registerorganisationerna om IDN:s årliga världsrapport 24 och stödja Unescos internationella år för urbefolkningars språk 2019,

    fortgående arbeta med .eu Academy 25 genom vilken företrädare för andra registerenheter har fått utbildning i olika registerfrågor,

    stödja sessioner för EuroDIG (den alleuropeiska dialogen om internetförvaltning) och stödja BSIG (Balkan School on IG),

    delta i 2017 års forum för förvaltning av internet 26 med en workshop om informations- och kommunikationsteknikens miljöpåverkan.

    8.Miljöpåverkan

    EURid blev, i syfte att minska verksamhetens miljöpåverkan, den första Emas-certifierade 27 registreringsenheten i Europa 2012 och färdigställde 2018 sin omcertifiering för sitt huvudkontor i Belgien och sina filialer i Italien och Tjeckien. EURid fortsatte att validera sina koldioxidutsläpp och köpa utsläppsrätter för koldioxid som kompensation samt stödde Uganda Borehole-projektet 28 . EURid finansierade 2019 återbeskogningssträvandena i Monchique, Portugal 29 , ett område som drabbades av förödande skogsbränder under sommaren 2018.

    9.Slutsats

    Domänen .eu fortsätter att fungera på ett effektivt sätt. Den främjar åtkomsten till den digitala inre marknaden, gör det möjligt för européer att visa sin europeiska identitet online och stödjer flerspråkighet.

    Den ökade inriktningen på tjänstekvalitet och säkerhet hjälpte .eu-domänen att bibehålla sin ställning på marknaden under rapporteringsperioden. Den bidrog också direkt till EU:s mål att öka förtroendet och säkerheten på internet och på den digitala inre marknaden.

    Domänen .eu kan bli en modell för andra domännamn när det gäller att bygga ett betrott och säkert utrymme för domännamn. Det kommer att krävas oförminskade ansträngningar för att säkerställa ett brett införande av säkerhetsåtgärder som t.ex. DNSSEC för att motverka domänockupation och säkerställa att olagliga beteenden och missbruk som förekommer på annat håll i DNS-ekosystemet inte får fotfäste i domännamnen under eu-domänen. Den solida ekonomiska situationen för toppdomänen .eu kommer att göra det möjligt att fortsätta dessa åtgärder.

    Domänen .eu har, mot bakgrund av sin fasta kundbas, sina starka förbindelser med ombud och riktade åtgärder mot underförsörjda geografiska marknader och EU-medborgare som bor utomlands, potential att ytterligare stärka sin ställning som domän för EU:s medborgare och företag.

    (1)    Domain Name System Security Extension.
    (2)      .ευ i det grekiska alfabetet driftsattes den 14 november 2019, en period som inte omfattas av denna rapport.
    (3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1137/2008 av den 22 oktober 2008.
    (4)    Europaparlamentets och rådets förordning nr 1654/2005 av den 10 oktober 2005, nr 1255/2007 av den 25 oktober 2007, nr 560/2009 av den 26 juni 2009 och nr 516/2015 av den 26 mars 2015.
    (5)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2402460_en .
    (6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/new-rules-will-boost-eu-governance-and-extend-its-reach .
    (7)    CENTRstats Global TLD report Q1 2019, edition 27, https://www.centr.org/statistics-centr/quarterly-reports.html (ej översatt till svenska).
    (8)    EURid et al, Middle East and Adjoining Countries DNS Marketplace Study, ICANN 2016 (ej översatt till svenska) https://www.icann.org/news/announcement-2016-02-26-en .
    (9)    Oxford Information Labs et al, Latin American and Caribbean DNS Marketplace Study, 2017 (ej översatt till svenska) https://www.icann.org/public-comments/lac-dns-marketplace-2016-09-22-en .
    (10)     https://eurid.eu/en/news/2017-registrar-satisfaction-survey-findings/ .
    (11)    Council of European National Top-Level Domain Registries (rådet för europeiska nationella toppdomänregister), www.centr.org .
    (12)    IDN är domännamn med icke-latinska tecken.
    (13)       https://www.icann.org
    (14)      EUT C 384 I, 12.11.2019, s. 1.
    (15)      Utträdesdagen är antingen dagen för utträdesavtalets ikraftträdande eller den 1 februari 2020 – såvida inte den period som föreskrivs i artikel 50.3 i EU-fördraget förlängs ytterligare. Se Europeiska rådets beslut (EU) 2019/1810 antaget i samförstånd med Förenade kungariket den 29 oktober 2019 om förlängning av tidsfristen enligt artikel 50.3 i EU-fördraget (EUT L 278, 30.10.2019, s. 1).
    (16)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/eu_domain_names_en_0.pdf
    (17)     https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/ .
    (18)    Domain Name System Security Extension.
    (19)    I enlighet med .eu-förordningen har EURid rätt att kontrollera en ansöknings giltighet och i registreringspolicyn krävs att registranten håller sina personuppgifter fullständiga och ser till att den egna e-postadressen fungerar för kommunikation med EURid.
    (20)     https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid .
    (21)     https://www.europol.europa.eu/events/eurid-europol-cross-border-collaboration-in-fighting-cybercrime-workshop .
    (22)    Namnservrar är grundläggande komponenter i DNS vilka möjliggör sökningen av domännamn genom att tillhandahålla deras IP-adresser och platser.
    (23)    Internationella standardiseringsorganisationen
    (24)     www.idnworldreport.eu .
    (25)     https://eurid.eu/en/about-us/initiatives/ .
    (26)     www.intgovforum.org .
    (27)    EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning, registreringsnummer BE-VL-000016, https://eurid.eu/en/about-us/going-green/ .
    (28)     https://www.carbonfootprint.com/gs_ver_uganda_borehole.html
    https://eurid.eu/en/news/eurid-supports-uganda-borehole-rehabilitation-project/
    (29)     https://www.youtube.com/watch?v=yh-rJQL1HYE .
    Top