Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0354

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet

COM/2019/354 final

Bryssel den 24.7.2019

COM(2019) 354 final

2019/0161(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

När den globala krisen drabbade unionen för tio år sedan ledde det snart till en kraftig försämring av det ekonomiska och sociala läget. Det som började som en finanskris blev snabbt till både en ekonomisk kris och en statsskuldkris i euroområdet. Åtgärder har därför vidtagits för att bevara euroområdets stabilitet och integritet. Därefter har dessa åtgärder kompletterats och skärpts genom olika initiativ för att minska sårbarheten i det gemensamma valutaområdets struktur på längre sikt. Visserligen har betydande förbättringar genomförts, i linje med rekommendationerna i de fem ordförandenas rapport från juni 2015 och diskussionsunderlaget om en fördjupad ekonomisk och monetär union av den 31 maj 2017, men vissa stora brister kvarstår. En av lärdomarna av krisen är att medlemsstater som har euron som valuta bör öka motståndskraften i sina ekonomier ytterligare, genom riktade strukturella reformer och investeringar, i syfte att främja konvergens och konkurrenskraft i euroområdet som helhet.

Mot den bakgrunden gav EU:s ledare på eurotoppmötet den 14 december 2018 (i inkluderande format med 27 medlemsstater) Eurogruppen i uppdrag att arbeta med ett antal frågor för att bidra till den ekonomiska och monetära unionen, framför allt med utformning av, former för genomförande av och tidsplanering för ett budgetinstrument för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet och de medlemsstater som deltar i växelkursmekanismen (ERM II) på frivillig basis. Instrumentet kommer att bli en del av EU-budgeten och antas på grundval av relevant lagstiftningsförslag från kommissionen, som vid behov ska ändras. Det framgick också av eurotoppmötet att instrumentet bör omfattas av kriterier och strategisk vägledning från medlemsstaterna i euroområdet. I en utvärdering fyra år efter de fem ordförandenas rapport beskrevs i kommissionens meddelande En fördjupad ekonomisk och monetär union av den 12 juni 2019 1 en väg framåt för en fördjupning av den ekonomiska och monetära unionen. Det betonades särskilt att ett budgetinstrument för konvergens och konkurrenskraft skulle bidra till den ekonomiska och monetära unionens motståndskraft genom att ge stöd till sammanhängande reform- och investeringspaket med fokus på konkurrenskrafts- och konvergensfrågor i euroområdets medlemsstater. Det framgick också av kommissionens meddelande att kommissionen var redo att föreslå en ny förordning på grundval av artikel 136 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) om styrningsramen för ett sådant instrument, under vederbörligt beaktande av kommissionens befogenheter vad gäller budget- och programgenomförande. Den 14 juni 2019 enades Eurogruppen om villkoren för de viktigaste inslagen i det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för medlemsstaterna i euroområdet och de medlemsstater som deltar i ERM II på frivillig basis 2 . På eurotoppmötet den 21 juni 2019 välkomnade EU:s ledare överenskommelsen och betonade behovet av att arbeta med alla kvarvarande frågor med målet att säkerställa beslutsautonomin för euroområdets medlemsstater 3 .

Därför fastställs i den föreslagna förordningen en styrningsram för ett nytt budgetinstrument för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet. Instrumentet kommer att ingå i reformstödsprogrammet 4 . Styrningsramen kommer att innehålla riktlinjer för den ekonomiska politiken för reformer och investeringar som ska få stöd genom det nya budgetinstrumentet enligt ramen för unionens övergripande samordning av den ekonomiska politiken.

Som del av reformstödsprogrammet syftar budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft till att främja sammanhållningen inom EU genom att ge euroområdets medlemsstater ekonomiskt stöd till reformer och investeringar, enligt sammanhängande paket. Den föreslagna förordningen är tänkt att organisera styrningsaspekten av budgetinstrumentet och måste läsas tillsammans med reformstödsprogrammet.

Mot bakgrund av detta skulle rådet, med rösträtt endast för euroområdets medlemsstater, anförtros uppgifter avseende (i) den övergripande strategin och tillsynen vad gäller reformerna och investeringarna i euroområdet, och (ii) landsspecifik vägledning avseende målen för reformer och investeringar som ska få stöd genom budgetinstrumentet. Särskilt föreskrivs i den föreslagna förordningen att rådet (efter diskussioner i Eurogruppen) varje år ska fastställa strategiska riktlinjer för reform- och investeringsprioriteringar för euroområdet som helhet, som del av rekommendationen om den ekonomiska politiken för euroområdet (nedan kallad rekommendationen för euroområdet). När de strategiska riktlinjerna utarbetas får rådet inhämta synpunkter från eurotoppmötet. Därefter antar rådet en rekommendation med landsspecifik vägledning riktad till alla medlemsstater i euroområdet om målen för de reformer och investeringar som ska få stöd inom ramen för budgetinstrumentet. Inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft kan euroområdets medlemsstater besluta att lägga fram förslag på reform- och investeringspaket: både de strategiska riktlinjerna och den landsspecifika vägledningen måste beaktas av euroområdets medlemsstater när de lägger fram förslag på sammanhängande reform- och investeringspaket inom ramen för budgetinstrumentet. Vad gäller medlemsstater som inte har euron som valuta, som deltar i ERM II, och som vill delta i budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft på frivillig basis, bör lämpliga arrangemang utarbetas på ett sätt som är förenligt med den ram som föreskrivs i denna förordning.

Förslaget på styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet tillgodoser behovet av att öka samordningen av den ekonomiska politiken i euroområdet och behovet av att främja reformer och investeringar som är inriktade på utmaningarna inom euroområdet som helhet samt bidrar till dess ekonomiska och sociala konvergens.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Styrningsramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft kommer att vara förenlig med den europeiska planeringsterminens väletablerade process för övervakning och samordning av den ekonomiska politiken i unionen. Genomförandet av styrningsramen i denna förordning kommer också att anpassas till den europeiska planeringsterminens tidsplan.

De årliga strategiska riktlinjerna kommer att antas av rådet som en integrerad del av rekommendationen för euroområdet, som godkänns av Europeiska rådet innan den antas av rådet. Som underlag för de strategiska riktlinjerna kommer kommissionen att informera rådet om hur de strategiska riktlinjerna har följts under de föregående åren, vilket kommer att leda till en mer enhetlig politisk vägledning.

Den landsspecifika vägledningen för euroområdets medlemsstater kommer att beakta de strategiska riktlinjerna och vara helt förenlig med de landsspecifika rekommendationer som antas samtidigt, inom ramen för den europeiska planeringsterminen, efter diskussioner, i tillämpliga fall, i relevanta fördragsbaserade kommittéer. Särskilt kommer den landsspecifika vägledningen att ange för vilka särskilda reform- och investeringsmål i de landsspecifika rekommendationerna varje medlemsstat i euroområdet kan vilja lägga fram förslag på sammanhängande reform- och investeringspaket inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Den landsspecifika vägledningen för de berörda medlemsstaterna kommer därför inte att vara ett komplement till de landsspecifika rekommendationerna utan snarare fastställa hur de ska prioriteras när det gäller stöd inom ramen för budgetinstrumentet. Av effektivitetsskäl kommer den landsspecifika vägledning som vänder sig till samtliga medlemsstater i euroområdet att antas som en enda rekommendation. Där så är relevant kommer vägledning inom ramen för den föreslagna förordningen att ta vederbörlig hänsyn till eventuella makroekonomiska anpassningsprogram som en medlemsstat omfattas av vid denna tidpunkt.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Den föreslagna förordningen kommer att innehålla styrningsramen för riktlinjerna för den ekonomiska politiken med avseende på de reform- och investeringspaket som ska läggas fram inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet. Den kommer också att vara förenlig med och bidra med komplementaritet och synergieffekter tillsammans med de föreslagna unionsprogrammen som är relevanta för investeringar, t.ex. EU:s sammanhållningspolitiska fonder, Fonden för ett sammanlänkat Europa och InvestEU.

Den föreslagna förordningen bygger vidare på de idéer som lades fram i diskussionsunderlaget om en fördjupad ekonomisk och monetär union av den 31 maj 2017 5 och är förenlig med kommissionens meddelande En fördjupad europeisk ekonomisk och monetär union: Bedömning av läget fyra år efter de fem ordförandenas rapport av den 12 juni 2019 i vilket en väg framåt för en fördjupning av den ekonomiska och monetära unionen beskrivs. Budgetinstrumentet är tänkt att ingå i unionsbudgeten och dess storlek ska fastställas i samband med förhandlingarna om den fleråriga budgetramen 2021–2027. Den föreslagna förordningen är också förenlig med målen i den fleråriga budgetramen.

Den föreslagna förordningen kommer inte att inkräkta på kommissionens befogenheter vad gäller budget- och programgenomförande.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget bygger på artikel 136.1 b i kombination med artikel 121.6 i EUF-fördraget.

Enligt artikel 136.1 b i EUF-föredraget får rådet, för att den ekonomiska och monetära unionen ska fungera smidigt, i enlighet med de tillämpliga förfaranden som anges i artiklarna 121 och 126 i EUF-fördraget, besluta om åtgärder för euroområdets medlemsstater för att fastställa riktlinjer för den ekonomiska politiken för dessa medlemsstater och samtidigt se till att riktlinjerna överensstämmer med dem som har antagits för hela unionen samt se till att de övervakas.

I artikel 121.6 i EUF-fördraget föreskrivs att Europaparlamentet och rådet får anta närmare bestämmelser om det multilaterala övervakningsförfarande som avses i den bestämmelsen, i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

I överensstämmelse med artikel 136.1 b i EUF-fördraget är syftet med den föreslagna förordningen att fastställa riktlinjer för den ekonomiska politiken för medlemsstaterna i euroområdet genom bestämmelser för en styrningsram för det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft inom ramen för reformstödsprogrammet, vars stödmottagare är medlemsstater i euroområdet. Det förfarande som avses i artikel 121.6 i EUF-fördraget utgör det relevanta förfarandet för antagandet av den föreslagna förordningen, med tanke på förslagets syfte.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Den föreslagna förordningen är förenlig med subsidiaritetsprincipen, eftersom målen i den inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna själva, och en åtgärd från unionens sida bättre kan uppnå dessa mål jämfört med åtgärder som medlemsstaterna vidtar på egen hand.

I det avseendet är politiska riktlinjer, t.ex. strategiska riktlinjer för euroområdet som helhet och fastställande av riktade individuella mål för reformer och investeringar, vilket också kan bidra till den övergripande konvergensen och konkurrenskraften i euroområdet, åtgärder som bättre kan utarbetas och genomföras på unionsnivå än på medlemsstatsnivå. Kommissionen är bäst lämpad att ta initiativet och rådet bäst lämpat att besluta om sådana frågor i överensstämmelse med den fördragsfästa roll de har när det gäller att samordna den ekonomiska politiken.

Dessutom kommer en utökad roll för de rådsmedlemmar som representerar euroområdets medlemsstater vad gäller styrningsramen för det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft att öka euroområdets gemensamma ansvar för de relevanta åtgärder för samordning av den ekonomiska politik som beslutas enligt den nuvarande förordningen. Detta återspeglar väl fördragets princip att samordning av den ekonomiska politiken är en fråga av gemensamt intresse.

Strategiska riktlinjer och landsspecifik vägledning som ska beslutas enligt detta förslag begränsas till vägledning till euroområdets medlemsstater, men det är fortfarande den berörda medlemsstaten som väljer de faktiska reformerna och investeringarna. Den föreslagna förordningen påverkar därför inte någon medlemsstats rätt att besluta om vilken åtgärd som krävs eller är lämplig på nationell, regional eller lokal nivå. Den föreslagna förordningen är förenlig med principen att genomförandet av reformer och investeringar även fortsatt är en nationell behörighet och att medlemsstaterna har ansvaret för genomförandet på lämplig förvaltningsnivå.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen eftersom det är en lämplig åtgärd för att uppnå målet att inrätta en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet. Förslaget går inte utöver vad som är nödvändigt för att genomföra denna styrningsram, med tanke på att inga mindre begränsande åtgärder skulle kunna vidtas för att fastställa riktlinjer för den ekonomiska politiken avseende prioriteringarna och målen för medlemsstaternas reformer och investeringar. De strategiska riktlinjer och den landsspecifika vägledning som ska utfärdas enligt den föreslagna styrningsramen är akter utan bindande verkan som begränsas till att fastställa olika aspekter av reformer och investeringar, vilka euroområdets medlemsstater efter eget gottfinnande kan besluta att lägga fram som ett paket inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. I den föreslagna förordningen fastställs dessutom endast de strategiska riktlinjernas och den landsspecifika vägledningens allmänna innehåll, samstämmighet och tidsplan. Mot bakgrund av dessa delar av förslaget är den föreslagna förordningen en proportionerlig åtgärd för att uppnå sitt syfte, eftersom den endast innehåller åtgärder som står i proportion till målen.

Val av instrument

Den föreslagna styrningsramen för unionen kan inte genomföras genom direktiv eller genom frivilliga instrument. Därför är det lämpligt att använda en förordning här.

3.RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER

Förslaget beaktar de synpunkter som framförts av Europaparlamentet och eurotoppmötet.

Europaparlamentet har i sitt initiativbetänkande framfört sina synpunkter på en färdplan för en budgetkapacitet för euroområdet (betänkande av Böge/Berès – 2015/2344(INI), betänkande av den 16 februari 2017).

I december 2018 gav eurotoppmötet Eurogruppen i uppdrag att arbeta med utformning av, former för genomförande av och tidsplan för ett budgetinstrument för konkurrenskraft och konvergens för euroområdet på grundval av kommissionens relevanta förslag, som ska ändras vid behov, vilket allmänt förstås som det reformstödsprogram som kommissionen lade fram i maj 2018. Särskilt efterlystes i yttrandet från eurotoppmötet i december 2018 att budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft skulle omfattas av kriterier och strategisk vägledning från euroområdets medlemsstater.

Eurogruppen enades den 14 juni 2019 om villkor för fastställande av de allmänna inslagen i det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet och efterlyste en kodifiering av arrangemangen kring styrningsramen för euroområdets medlemsstater i en ytterligare akt. Dessutom noterade eurotoppmötet den 21 juni 2019 att euroområdets medlemsstaters beslutsautonomi måste säkerställas i styrningsramen för instrumentet.

I det avseendet kan bara en separat förordning enligt artikel 136 i EUF-fördraget garantera styrningsramens autonomi, enligt vad som anges i fördraget. För det första kan endast en separat förordning enligt artikel 136 i EUF-fördraget fastslå åtgärder för ekonomisk styrning, som anger de strategiska riktlinjerna och målen för reformer och investeringar i euroområdets medlemsstater, som är relevant inom ramen för det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. För det andra kan endast en förordning enligt artikel 136 i EUF-fördraget föreskriva mekanismer för euroområdets medlemsstater för beslutsfattande inom området samordning av den ekonomiska politiken.

Utöver att säkerställa den beslutsautonomi som fastställdes vid eurotoppmötet skulle ett förslag enligt artikel 136 i EUF-fördraget också innebära en kodifiering av euroområdets perspektiv i styrningen av instrumentet på ett sätt som är förenligt med kommissionens befogenheter i fråga om budget- och programgenomförande (vad gäller det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft).

·Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Förslaget är fristående från strävandena att uppnå ändamålsenlighet och förenkling. Det leder inte till några kostnader för efterlevnad för små och medelstora företag eller för någon annan berörd part.

·Grundläggande rättigheter

Förslaget kommer inte att ha någon direkt inverkan på efterlevnaden och skyddet av unionens grundläggande rättigheter, eftersom förordningen endast fastställer en ram för ekonomisk styrning. De strategiska riktlinjerna och rådets åtgärder (rekommendationer) som antas enligt den föreslagna förordningen har ingen bindande verkan och riktar sig till medlemsstaterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget kommer inte att påverka unionens budget.

5.ÖVRIGA INSLAG

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

I den föreslagna förordningen fastställs en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet. Den föreslagna förordningens allmänna syfte och tillämpningsområde är i detta sammanhang styrningsramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdets medlemsstater inom ramen för reformstödsprogrammet. Dess tillämpningsområde omfattar därför euroområdets medlemsstater (artikel 1).

I den föreslagna förordningen anges två olika typer av åtgärder som rådet får anta, vilket framgår av dess mål (artikel 3). För euroområdet som helhet får rådet, efter diskussioner i Eurogruppen, anta strategiska riktlinjer för reform- och investeringsprioriteringar för euroområdet, och för de enskilda medlemsstaterna i euroområdet får rådet utarbeta landsspecifik vägledning med mål för reformer och investeringar som är relevanta inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft, vilka de berörda medlemsstaterna kan vilja lägga fram för kommissionen inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Den landsspecifika vägledningen kommer att vara förenlig med de strategiska riktlinjerna för euroområdet och med de landsspecifika rekommendationer som antas inom ramen för den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken efter diskussioner, i tillämpliga fall, i relevanta fördragsbaserade kommittéer.

Förslaget innebär att de strategiska riktlinjerna för reform- och investeringsriktlinjerna i euroområdet ska integreras i rekommendationen för euroområdet (artikel 4). Strategiska riktlinjer som ska antas av rådet som en integrerad del av rekommendationen för euroområdet måste föregås av diskussioner i Eurogruppen. Rådet antar riktlinjerna med kvalificerad majoritet på grundval av en rekommendation från kommissionen. Även eurotoppmötet kommer att godkänna tillvägagångssättet varje år. I den föreslagna förordningen åläggs också kommissionen att informera rådet om hur tidigare årliga strategiska riktlinjer har följts, vilket ger rådet möjlighet att låta framsteg i genomförandet av åtgärderna återspeglas i de strategiska riktlinjerna för det kommande året.

Styrningsramen återspeglas även mer specifikt i bestämmelsen om en rekommendation från rådet (artikel 5), som ger landsspecifik vägledning till alla medlemsstater i euroområdet. Den landsspecifika vägledningen bör vara förenlig med vägledningen i de landsspecifika rekommendationerna för den berörda medlemsstaten, eller bör ta vederbörlig hänsyn till varje rådsbeslut om godkännande av ett makroekonomiskt anpassningsprogram. Rådets rekommendation med landsspecifik vägledning kommer att antas med kvalificerad majoritet på grundval av en rekommendation från kommissionen. De strategiska riktlinjerna (artikel 4) och den landsspecifika vägledningen kan tillämpas av medlemsstaterna inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Båda kommer att fungera som underlag för medlemsstaterna för deras eventuella förslag på sammanhängande reform- och investeringspaket inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Det är medlemsstaterna själva som väljer att delta och lägga fram reform- och investeringspaket som kan få stöd inom ramen för budgetinstrumentet.

I budgetinstrumentet får en lägsta nationell samfinansieringssats fastställas som en procentandel av den totala kostnaden för reformerna och investeringarna. Mot denna bakgrund föreskrivs det i artikel 6 att rådet, på grundval av en bedömning av kommissionen, bör fastställa om det anses råda en allvarlig konjunkturnedgång i någon medlemsstat med syftet att anpassa den nationella samfinansieringssatsen inom ramen för det framtida budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Denna bestämmelse påverkar inte tillämpningen av artikel 2.2 i rådets förordning (EG) nr 1467/97 ändrad genom rådets förordning (EG) nr 1056/2004 och rådets förordning (EU) nr 1177/2014 6 .

Den föreslagna förordningen bekräftar omröstningsregeln i artikel 136.2 i EUF-fördraget med avseende på strategiska riktlinjer och rådets rekommendationer: endast rådsmedlemmar som företräder medlemsstater i euroområdet får delta i omröstningen (artikel 7).

I syfte att förbättra dialogen mellan unionens institutioner, särskilt mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och för att säkerställa ökad insyn och ansvarighet anges i den föreslagna förordningen parametrar för en ekonomisk dialog mellan Europaparlamentet, rådet och Eurogruppen (artikel 8). Inom ramen för detta kan ansvarigt utskott i Europaparlamentet arrangera en ekonomisk dialog och uppmana rådets ordförande och Eurogruppen att diskutera åtgärder som antagits enligt förordningen.

För en utvärdering av den föreslagna förordningens ändamålsenlighet ska kommissionen vart fjärde år fr.o.m. 2023 offentliggöra och skicka en rapport till Europaparlamentet och rådet (artikel 9).

2019/0161 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 136.1 b jämförd med artikel 121.6,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten 7 ,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande 8 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Samordningen av medlemsstaternas ekonomiska politik är en fråga av gemensamt intresse. De medlemsstater som har euron som valuta har ett särskilt intresse av och ansvar för att föra en ekonomisk politik som främjar den ekonomiska och monetära unionens funktion och att undvika politiska åtgärder som äventyrar den mot bakgrund av de allmänna riktlinjer som utarbetats av rådet.

(2)För att säkerställa den ekonomiska och monetära unionens funktion bör de medlemsstater som har euron som valuta vidta åtgärder för att öka motståndskraften i sina respektive ekonomier genom riktade strukturella reformer och investeringar. Eurotoppmötet i december 2018 gav Eurogruppen i uppdrag att arbeta med utformning av, former för genomförande av och tidsplan för ett budgetinstrument för konkurrenskraft och konvergens för euroområdet. För att säkerställa att medlemsstaterna genomför strukturella reformer och investeringar på ett konsekvent, sammanhängande och väl samordnat sätt är det nödvändigt att inrätta en styrningsram för att ge rådet möjlighet att utfärda strategiska riktlinjer för reform- och investeringsprioriteringar som ska genomföras inom euroområdet av medlemsstaterna. En sådan ram skulle öka konvergensen och konkurrenskraften i euroområdet. Rådet bör också ge landsspecifik vägledning om individuella reform- och investeringsmål för de medlemsstater som har euron som valuta, som kan få stöd genom budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. Eftersom en sådan ram bara gäller de medlemsstater som har euron som valuta bör endast de rådsmedlemmar som företräder dessa medlemsstater delta i omröstningar enligt denna förordning.

(3)På unionsnivå utgör den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken ramen för identifiering av medlemsstaternas nationella reformprioriteringar och för övervakning av genomförandet av dessa prioriteringar. Denna förordning tillgodoser behovet av att skapa samstämmighet mellan reform- och investeringsprioriteringarna för euroområdet som helhet och reform- och investeringsmålen för de enskilda medlemsstater som har euron som valuta samt av att säkerställa att de är förenliga med den europeiska planeringsterminen.

(4)Rådet bör årligen fastställa strategiska riktlinjer för euroområdets reform- och investeringsprioriteringar, som del av rekommendationen om den ekonomiska politiken i euroområdet. De strategiska riktlinjerna bör antas av rådet med kvalificerad majoritet på grundval av en rekommendation från kommissionen och efter att Eurogruppen har diskuterat de reform- och investeringsprioriteringar som den anser vara relevanta och lämpliga att integrera i riktlinjerna. Det årliga eurotoppmötet kommer att spela sin roll.

(5)För att säkerställa att de strategiska riktlinjerna återspeglar den växande erfarenheten av genomförandet av budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft bör kommissionen, tillsammans med sin rekommendation om de strategiska riktlinjerna, och som del av sin rekommendation om den ekonomiska politiken för euroområdet, informera rådet om hur de strategiska riktlinjerna har följts under tidigare år.

(6)De medlemsstater som har euron som valuta kan besluta att lägga fram förslag på reform- och investeringspaket inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft. I detta syfte kommer rådet att anta en rekommendation med landsspecifik vägledning om målen för de reformer och investeringar som kan få stöd inom ramen för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft i medlemsstater som har euron som valuta. Denna rekommendation från rådet bör vara förenlig med de strategiska riktlinjer som antas enligt denna förordning och med de landsspecifika rekommendationer som antas samtidigt inom ramen för den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken efter diskussioner, i tillämpliga fall, i relevanta fördragsbaserade kommittéer. Rådets rekommendation bör också ta vederbörlig hänsyn till eventuella makroekonomiska anpassningsprogram som har godkänts i enlighet med de relevanta bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 472/2013 9 .

(7)Rådets rekommendation med landsspecifik vägledning om reform- och investeringsmålen i medlemsstater som har euron som valuta, antagen med kvalificerad majoritet, bör grundas på en rekommendation från kommissionen. Denna process bör inte påverka den frivilliga karaktären när det gäller deltagande i budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för medlemsstater som har euron som valuta och inte heller påverka kommissionens befogenheter när det gäller instrumentets genomförande.

(8)Enligt den styrningsram som anges i denna förordning bör rådet fastställa de strategiska riktlinjerna för euroområdet som helhet och ge landsspecifik vägledning om målen för reform- och investeringspaketen för de enskilda medlemsstater som har euron som valuta. Kommissionen genomför unionens budget enligt artikel 317 i EUF-fördraget, vilket inbegriper förvaltning av utgiftsprogram. Kommissionens ansvar när det gäller budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft [inom ramen för reformstödsprogrammet] enligt förordning (EU) XXXX/XX bör inte påverkas.

(9)På grundval av en bedömning av kommissionen bör rådet fastställa om det råder en allvarlig konjunkturnedgång i någon medlemsstat med syftet att anpassa de nationella samfinansieringssatser som föreskrivs i förordning (EU) nr XXXX/XX [förordningen om reformstödsprogrammet], utan att det påverkar tillämpningen av artikel 2.2 i rådets förordning (EG) nr 1467/97 i dess ändrade lydelse.

(10)I syfte att förbättra dialogen mellan unionens institutioner, särskilt mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och för att säkerställa ökad insyn och ansvarighet i den ekonomiska dialogen, kan ansvarigt utskott i Europaparlamentet uppmana rådets ordförande, kommissionen och, i förekommande fall, Eurogruppens ordförande att i utskottet diskutera de åtgärder som vidtagits enligt denna förordning.

(11)Kommissionen bör regelbundet rapportera till Europaparlamentet och rådet om denna förordnings ändamålsenlighet.

(12)Eftersom denna förordnings mål att bidra till EU:s ekonomiska och monetära unions funktion och till konvergensen och konkurrenskraften inom euroområdet genom fastställande av en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och därför, på grund av åtgärdens omfattning, kan uppnås bättre på unionsnivå får unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I
Allmänna bestämmelser

Artikel 1
Syfte och tillämpningsområde

1.I denna förordning fastställs bestämmelser för den styrningsram som avser budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet inom ramen för reformstödsprogrammet enligt förordning (EU) XXX/XX 10 .

2.Denna förordning ska tillämpas på de medlemsstater som har euron som valuta.

Artikel 2
Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

(a)landsspecifika rekommendationer: rådets rekommendationer till varje medlemsstat i enlighet med artiklarna 121.2 och 148.4 i EUF-fördraget inom ramen för den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken.

(b)rekommendation för euroområdet: rådets rekommendation om den ekonomiska politiken för euroområdet i enlighet med artikel 136 jämförd med artikel 121.2 i EUF-fördraget.

Artikel 3
Mål

Denna förordning ska bidra till konvergensen och konkurrenskraften för ekonomierna i de medlemsstater som har euron som valuta genom fastställande av en styrningsram för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft, som anger

(a)de strategiska riktlinjerna för reform- och investeringsprioriteringarna i euroområdet som helhet,

(b)landsspecifik vägledning om de reform- och investeringsmål som är relevanta för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft i överensstämmelse med de landsspecifika rekommendationerna.

Artikel 4
Strategiska riktlinjer för euroområdet

1.På grundval av en rekommendation från kommissionen och efter diskussion i Eurogruppen ska rådet som del av rekommendationen för euroområdet och varje år fastställa de strategiska riktlinjerna för reform- och investeringsprioriteringar i euroområdet.

2.Parallellt med den rekommendation som avses i punkt 1 ska kommissionen informera rådet om hur medlemsstaterna har följt de strategiska riktlinjerna för tidigare år.

Artikel 5
Landsspecifik vägledning

1.Rådet ska, på grundval av en rekommendation från kommissionen, anta en rekommendation riktad till alla medlemsstater som har euron som valuta som på årlig basis ger landsspecifik vägledning om reform- och investeringsmålen i samband med reform- och investeringspaketen, som medlemsstaterna därefter får lägga fram enligt förordning (EU) XXXX/XX [förordningen om reformstödsprogrammet].

2.Den rekommendation som avses i punkt 1 ska vara förenlig med de strategiska riktlinjer som avses i artikel 4 och med de landsspecifika rekommendationerna för den berörda medlemsstaten. I den rekommendation som avses i punkt 1 ska rådet ta vederbörlig hänsyn till eventuella makroekonomiska anpassningsprogram som är godkända i enlighet med artikel 7.2 i förordning (EU) nr 472/2013.

Artikel 6
Allvarlig konjunkturnedgång

Där så är relevant, baserat på en bedömning av kommissionen, ska det i den rekommendation som avses i artikel 5.1 fastställas om det råder en allvarlig konjunkturnedgång i en medlemsstat med syftet att anpassa de nationella samfinansieringssatser som föreskrivs i förordning (EU) XXXX/XX [förordningen om reformstödsprogrammet].

Denna artikel ska inte påverka tillämpningen av artikel 2.2 i rådets förordning (EG) nr 1467/97.

Artikel 7
Omröstning i rådet

1.Vad gäller de åtgärder som avses i denna förordning ska endast rådsmedlemmar som företräder medlemsstater som har euron som valuta delta i omröstningen.

2.Kvalificerad majoritet av de rådsmedlemmar som avses i punkt 1 ska fastställas i enlighet med artikel 238.3 a i EUF-fördraget.

Artikel 8
Ekonomisk dialog

I syfte att förbättra dialogen mellan unionens institutioner, särskilt Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och för att säkerställa ökad insyn och ansvarighet, får ansvarigt utskott i Europaparlamentet uppmana rådets ordförande, kommissionen och, i förekommande fall, Eurogruppens ordförande att i utskottet diskutera de åtgärder som vidtagits enligt denna förordning.

Artikel 9
Översyn

1.Senast den 31 december 2023 och därefter vart fjärde år ska kommissionen offentliggöra en rapport om tillämpningen av denna förordning. Rapporten ska innehålla en bedömning av denna förordnings ändamålsenlighet.

2.Kommissionen ska skicka rapporten till Europaparlamentet och rådet.

Artikel 10

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/emu_communication_en.pdf  
(2)     https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2019/06/14/term-sheet-on-the-budgetary-instrument-for-convergence-and-competitiveness/  
(3)     https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2019/06/21/statement-of-the-euro-summit-21-june-2019/  
(4)    COM(2018)391; https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/budget-may2018-reform-support-programme-regulation_en.pdf
(5)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-emu_sv.pdf  
(6)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:31997R1467&from=SV ;     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005R1056&from=SV     https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:306:0033:0040:SV:PDF
(7)    EUT C , , s. 
(8)    EUT C , , s.
(9)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 472/2013 av den 21 maj 2013 om förstärkning av den ekonomiska övervakningen och övervakningen av de offentliga finanserna i medlemsstater i euroområdet som har, eller hotas av, allvarliga problem i fråga om sin finansiella stabilitet (EUT L 140, 27.5.2013, s. 1).
(10)    EUT C , , s.
Top