Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0052

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det nionde mötet för partskonferensen till Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar vad gäller förslagen till ändringar av bilagorna A och B

    COM/2019/52 final

    Bryssel den 6.2.2019

    COM(2019) 52 final

    2019/0025(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det nionde mötet för partskonferensen till Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar vad gäller förslagen till ändringar av bilagorna A och B


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen för Stockholmskonventionen i samband med det planerade antagande av beslut om ändring av bilagorna A och B genom införande av ytterligare kemikalier och genom ändring av befintliga poster.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Stockholmskonventionen

    Stockholmskonventionen om långlivade organiska föreningar (nedan kallad konventionen) syftar till att skydda människors hälsa och miljön mot långlivade organiska föreningar (nedan kallade POP). Konventionen skapar rättsligt bindande förpliktelser för parterna att vidta åtgärder för att eliminera eller begränsa produktionen och användningen samt importen och exporten av POP. Parterna är också förpliktade att vidta åtgärder för att minska eller eliminera utsläpp från oavsiktlig produktion av POP och utsläpp från lager och avfall.

    Avtalet trädde i kraft den 24 februari 2004.

    Europeiska unionen och 27 medlemsstater är parter i konventionen 1 .

    2.2.Partskonferensen för Stockholmskonventionen

    Partskonferensen inrättades i enlighet med artikel 19 i konventionen och är Stockholmskonventionens styrande organ. Organet sammanträder normalt vartannat år för att övervaka genomförandet av konventionen. Det granskar också kemikalier som undersökningskommittén för POP lagt fram för behandling i organet.

    I enlighet med artikel 23 i konventionen har varje part en röst. Regionala organisationer för ekonomisk integration, t.ex. EU, utövar dock sin rösträtt med det antal röster som motsvarar det antal medlemsstater i organisationen som är parter i konventionen.

    2.3.Akt som planeras av partskonferensen

    Vid sitt nionde ordinarie möte, som äger rum den 29 april–10 maj 2019, kommer partskonferensen att ta ställning till antagandet av beslut för att föra in ytterligare kemikalier eller för att ändra befintliga poster i bilagorna A, B och/eller C till konventionen.

    Syftet med de planerade akterna är att förteckna ytterligare kemikalier eller att ändra befintliga poster i bilagorna A, B och/eller C till konventionen. Införandet i bilagorna A, B och/eller C innebär att kemikalierna kommer att vara föremål för åtgärder som syftar till att eliminera eller begränsa produktion och användning av dem, inklusive minskning eller eliminering av oavsiktliga utsläpp. Ändringen av befintliga poster syftar till att minska antalet undantag från kontrollåtgärderna.

    De planerade akterna kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 22.4 i konventionen, där följande anges: ”För förslag, antagande och ikraftträdande av ändringar i bilaga A, B eller C skall gälla samma förfarande som för förslag, antagande och ikraftträdande av tillkommande bilagor till denna konvention, förutom att en ändring i bilaga A, B eller C inte skall träda i kraft med avseende på en part som redan avgivit en förklaring om ändringar i dessa bilagor i enlighet med artikel 25.4; i dessa fall skall ändringen träda i kraft för parten i fråga den nittionde dagen efter dagen för deponering hos depositarien av dess instrument om ratifikation, godtagande, godkännande eller tillträde med avseende på ändringen i fråga.”

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Kommissionen föreslår rådet ett beslut om att på unionens vägnar stödja besluten om ändring av bilagorna A och B till konventionen vid partskonferensens nionde möte. Genom besluten skulle fler kemikalier föras in i bilaga A och därmed omfattas av skyldigheterna enligt konventionen, särskilt vad gäller minskning och eliminering av utsläpp från avsiktlig produktion och användning. Dessutom förväntas partskonferensen anta ett beslut som innebär vissa undantag för användning av kemikalier som redan förtecknas i bilaga B till konventionen stryks eller ändras.

    Besluten som läggs fram inför partskonferensen för antagande bygger på rekommendationer från granskningskommittén för långlivade organiska föroreningar, ett hjälporgan under partskonferensens överinseende. De kemikalier som granskningskommittén för kemikalier rekommenderar för införande i bilaga A befanns uppfylla kriterierna i bilaga D till konventionen. Granskningskommitténs rekommendationer att stryka eller ändra undantag för användning av kemikalier som förts in i konventionen bygger på en bedömning av tillgängliga alternativ.

    Som ledande på det miljöpolitiska området är det av avgörande betydelse för unionen att bekräfta sitt globala åtagande att främja ett bättre genomförande av multilaterala avtal och standarder på miljöområdet. Där ingår att stödja och genomföra de rekommendationer som antas av de vetenskapliga hjälporganen till avtalen, och att följa kriterierna i de avtal som rekommendationerna bygger på.

    Detta initiativ är dessutom i linje med kommissionens prioritering att bli en starkare global aktör, med målen för hållbar utveckling, särskilt målen om god hälsa (nr 3) och ansvarsfull konsumtion och produktion (nr 12), samt med det sjunde miljöhandlingsprogrammet.

    Unionen bör därför stödja de föreslagna besluten att föra in perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar i bilaga A. Dessa kemikalier omfattas redan av restriktioner i unionsrätten som liknar dem i konventionen. Användningen av dikofol förbjöds i unionen genom kommissionens förordning (EG) nr 2032/2003 2 och kommissionens beslut 2008/764/EG 3 . Användningen av perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar begränsades genom kommissionens förordning (EU) 2017/1000 4 .

    I granskningskommitténs beslut POPRC-14/2 rekommenderas införandet av perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar med vissa särskilda undantag. Rekommendationen bygger på en granskning av information som lämnats in av parterna och berörda aktörer, inklusive information från unionen, och avspeglar behovet av en fortsatt användning av PFOA för vissa särskilda användningsområden. Vissa av de särskilda undantagen behövs i unionen, vilket framgår av kommissionens förordning (EU) 2017/1000, som innehåller bestämmelser som möjliggör en fortsatt användning av PFOA för vissa särskilda användningsområden i unionen.

    Unionen bör också stödja strykningen eller ändringen av godtagbara syften och särskilda undantag för användningen av perfluoroktansulfonsyra (PFOS), PFOS-salter och perfluoroktansulfonylfluorid (PFOSF) i bilaga B. De godtagbara syften och särskilda undantag som ska strykas enligt rekommendationerna används inte längre i unionen.

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen behöver fastställas, eftersom ändringarna av bilagorna A och B blir rättsligt bindande för unionen och ska återspeglas i förordning (EG) nr 850/2004 som genomför Stockholmskonventionen i unionen.

    4.Rättslig grund

    4.1.Förfarandemässig rättslig grund

    4.1.1.Principer

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

    Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 5 .

    4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Partskonferensen är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen Stockholmskonventionen om långlivade organiska föreningar.

    Den akt som ska antas av partskonferensen utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artikel 22.4 i Stockholmskonventionen och ska återspeglas i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 850/2004 av den 29 april 2004 om långlivade organiska föroreningar och om ändring av direktiv 79/117/EEG 6 . Enligt artikel 14.1 i den förordningen måste nämligen bilagorna I, II och III till förordningen ändras när ett ämne införs i konventionen.

    Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

    Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    4.2.Materiell rättslig grund

    4.2.1.Principer

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

    4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Det huvudsakliga syftet med och innehållet i de planerade akterna rör miljöområdet.

    Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 192.1 i EUF-fördraget.

    4.3.Slutsats

    Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    2019/0025 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det nionde mötet för partskonferensen till Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar vad gäller förslagen till ändringar av bilagorna A och B

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Stockholmskonventionen om långlivade organiska föreningar (nedan kallad konventionen) trädde i kraft den 17 maj 2004 och ingicks på unionens vägnar genom rådets beslut 2006/507/EG 7 .

    (2)Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 850/2004 av den 29 april 2004 genomförs Stockholmskonventionen i unionen 8 .

    (3)Enligt artikel 8 i konventionen ska partskonferensen besluta om en kemikalie ska införas i förteckningen och ange de kontrollåtgärder som ska tillämpas på den i bilagorna A, B och/eller C.

    (4)Vid det nionde mötet med partskonferensen för Stockholmskonventionen förväntas beslut antas om att införa ytterligare kemikalier i bilaga A och att ändra en befintlig post i bilaga B.

    (5)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i partskonferensen, eftersom besluten kommer att vara bindande för unionen.

    (6)För att skydda människors hälsa och miljön mot ytterligare utsläpp av dikofol och perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar är det nödvändigt att minska eller eliminera produktionen och användningen av de kemikalierna på global nivå och att stödja införandet av dem i konventionen. Dessutom är det nödvändigt att ytterligare minska eller eliminera användningen av perfluoroktansulfonsyra (PFOS), PFOS-salter och perfluoroktansulfonylfluorid (PFOSF) genom att stryka eller ändra godtagbara syften och särskilda undantag i bilaga B.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensens nionde möte inom ramen för Stockholmskonventionen ska, i enlighet med relevanta rekommendationer från granskningskommittén för långlivade organiska föroreningar, vara att stödja följande:

    införande av dikofol i bilaga A till konventionen utan särskilda undantag,

    införande av perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar i bilaga A med särskilda undantag för tillverkning av halvledare eller relaterad elektronisk utrustning, fotografiska ytskikt på film, olje- och vattenavvisande textilier för att skydda arbetstagare från farliga vätskor som medför risker för deras hälsa och säkerhet, invasiva och för implantation avsedda medicintekniska produkter samt skumblandningar för brandsläckning vid ångor från flytande bränsle och bränder i flytande bränsle,

    strykning av följande godtagbara syften från posten avseende perfluoroktansulfonsyra (PFOS) och dess derivat i bilaga B till konventionen: fotografisk bildframställning, hydrauloljor inom flygindustrin, vissa medicintekniska produkter (t.ex. skikt av etentetrafluoreten-sampolymer (ETFE) och framställning av strålningsbeständig ETFE, medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik och CCD-färgfilter), fotoresist och antireflexbeläggning för halvledare, etsmedel för sammansatta halvledare och keramiska filter,

    strykning av följande särskilda undantag från posten avseende perfluoroktansulfonsyra (PFOS) och dess derivat i bilaga B till konventionen: fotomasker för tillverkning av halvledare och LCD-skärmar, metallbeläggning (hårdmetallbeläggning) och metallbeläggning (dekorativ metallbeläggning), elektronikdelar till vissa färgskrivare och kopieringsmaskiner, insekticider för bekämpning av eldmyror (Solenopsis invicta) och termiter samt kemisk oljeutvinning,

    ändring av det godtagbara syftet för PFOS och dess derivat för produktion och användning av skumblandningar för brandsläckning till ett särskilt undantag för användning av skumblandningar för brandsläckning vid ångor från flytande bränsle och bränder i flytande bränsle,

    ändring av det godtagbara syftet för PFOS och dess derivat för användning i insektsfällor för bekämpning av bladskärarmyror (Atta spp. och Acromyrmex spp.), genom att inkludera sulfluramid och ange att det godtagbara syftet endast är användning i jordbruket.

    2.Beslut om justering av denna ståndpunkt, mot bakgrund av utvecklingen under partskonferensens nionde möte, får fattas av unionens företrädare i samråd med medlemsstaterna, efter samordning på plats och utan något ytterligare beslut av rådet.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    EUT L 209, 31.7.2006, s. 1.
    (2)    Kommissionens förordning (EG) nr 2032/2003 av den 4 november 2003 om andra fasen av det tioåriga arbetsprogram som avses i artikel 16.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG om utsläppande av biocidprodukter på marknaden, och om ändring av förordning (EG) nr 1896/2000 (EUT L 307, 24.11.2003, s. 1).
    (3)    Kommissionens beslut 2008/764/EG av den 30 september 2008 om att inte ta upp dikofol i bilaga I till rådets direktiv 91/414/EEG och om återkallande av godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller detta ämne (EUT L 262, 1.10.2008, s. 40).
    (4)    Kommissionens förordning (EU) 2017/1000 av den 13 juni 2017 om ändring av bilaga XVII till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) vad gäller perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade ämnen (EUT L 150, 14.6.2017, s. 14).
    (5)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014: 2258, punkterna 61–64.
    (6)    EUT L 158, 30.4.2004, s. 7.
    (7)    Rådets beslut 2006/507/EG av den 14 oktober 2004 om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar (EUT L 209, 31.7.2006, s. 1).
    (8)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 850/2004 av den 29 april 2004 om långlivade organiska föroreningar och om ändring av direktiv 79/117/EEG (EUT L 158, 30.4.2004, s. 7).
    Top