Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2780

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Fiscalisprogrammet för samarbete på beskattningsområdet (COM(2018) 443 final – 2018/0233 [COD])

    EESC 2018/02780

    EUT C 62, 15.2.2019, p. 118–120 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2019   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 62/118


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Fiscalisprogrammet för samarbete på beskattningsområdet

    (COM(2018) 443 final – 2018/0233 [COD])

    (2019/C 62/19)

    Föredragande:

    Krister ANDERSSON

    Remiss

    Europaparlamentet, 14.6.2018

    Europeiska unionens råd, 4.7.2018

    Rättslig grund

    Artiklarna 114 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

     

     

    Ansvarig facksektion

    Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning

    Antagande av facksektionen

    3.10.2018

    Antagande vid plenarsessionen

    17.10.2018

    Plenarsession nr

    538

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    194/2/0

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    EESK välkomnar kommissionens förslag till förordning om ett nytt Fiscalisprogram. De nationella skattemyndigheterna lider fortfarande av otillräcklig kapacitet och otillräckligt samarbete, och EESK håller med om att det finns ett akut behov av att effektivisera skattepolitiken genom bl.a. administrativt samarbete och stöd till skattemyndigheterna.

    1.2

    EESK instämmer i att större effektivitet mellan skattemyndigheterna är viktigt för samstämmigheten på den inre marknaden och dess funktion, och EESK håller med om att samarbete och samordning i denna utsträckning enbart kan uppnås på EU-nivå.

    1.3

    EESK befarar att den föreslagna budgeten på 270 miljoner euro kanske inte räcker till, med tanke på det omfattande program som kommissionen föreslår och den snabba pågående digitaliseringen. EESK rekommenderar därför en halvtidsöversyn av om finansieringen är tillräcklig.

    1.4

    EESK anser att det är viktigt att ta hänsyn till den digitala utvecklingen och gläder sig åt kommissionens mål att sörja för samordning mellan de europeiska elektroniska systemen och andra relevanta åtgärder som rör e-förvaltning på EU-nivå.

    1.5

    EESK uppmanar kommissionen att samarbeta med medlemsstaterna för att utveckla en gemensam grundläggande utbildningskurs för skattemyndigheterna i syfte att förbättra den inre marknadens funktion. EESK anser att en gemensam utbildningsinsats eventuellt skulle kunna leda till att det inrättas en europeisk skatteakademi för skattemyndigheterna i framtiden.

    1.6

    På grundval av resultatet av utvärderingen av det nuvarande programmet noterar EESK att åtgärder för gemensamma revisioner, projektgrupper, arbetsbesök och expertgrupper för it-samarbete har varit bland de mest framgångsrika verktygen, och kommittén uppmanar kommissionen att prioritera dessa åtgärder i det nya Fiscalisprogrammet.

    1.7

    EESK välkomnar införandet av fleråriga arbetsprogram för att minska den administrativa bördan för både kommissionen och medlemsstaterna.

    1.8

    EESK anser att det är viktigt att det civila samhället i stort deltar aktivt i Fiscalisprogrammet.

    2.   Inledning och bakgrund

    2.1

    Inom ramen för sitt paket om nästa fleråriga budgetram 2021–2027 (1), som antogs den 2 maj 2017, har kommissionen offentliggjort ett förslag till nytt finansiellt åtagande för Fiscalisprogrammet.

    2.2

    Kommissionens förslag avser en förlängning av det pågående Fiscalis 2020-programmet, som inrättades genom Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 1286/2013 och genomförs av kommissionen i samarbete med medlemsstaterna och associerade länder.

    2.3

    Kommissionens förslag syftar till att underlätta förenklingar och anpassningar: 1) utvidgad användning av schablonbelopp/enhetskostnader, 2) förenkling och minskning av de olika typerna av åtgärder för att skapa mer flexibilitet, 3) en bättre definition av gemensamma komponenter och nationella komponenter som bättre återspeglar it-projektens verklighet, och integrering av deras funktioner, samt 4) möjligheten att anta fleråriga arbetsprogram så att den årliga administrativa bördan med ett kommittéförfarande kan undvikas.

    2.4

    Programmets tillämpningsområde skulle också anpassas, och det skulle vara öppet för deltagande av medlemsstater, anslutande länder, kandidatländer och potentiella kandidatländer samt länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken och tredjeländer om vissa villkor är uppfyllda.

    2.5

    Kommissionen föreslår en budget för Fiscalisprogrammet på 270 miljoner euro för perioden 2021–2027, en ökning från 223,2 miljoner euro för perioden 2014–2020. Dessutom skulle den allra största delen av budgeten användas för it-kapacitetsuppbyggnad.

    2.6

    Programmets allmänna mål är att stödja skattemyndigheter och underlätta beskattning för att förbättra den inre marknadens funktion, stärka unionens konkurrenskraft och skydda unionens och dess medlemsstaters budgetintressen och ekonomiska intressen.

    2.7

    Kommissionen anser att detta program kommer att stödja skattepolitik och skattemyndigheter genom kapacitetsuppbyggnad inom administration och informationsteknik samt operativt samarbete, för att på så sätt snabbt och gemensamt hantera framväxande problem som skattebedrägerier, skatteundandragande och skatteflykt, digitalisering och nya affärsmodeller, men samtidigt undvika att lägga onödiga administrativa bördor på medborgare och företag i samband med gränsöverskridande transaktioner.

    3.   Allmänna kommentarer

    3.1

    EESK välkomnar kommissionens förslag till förordning om ett nytt Fiscalisprogram. De nationella skattemyndigheterna lider fortfarande av otillräcklig kapacitet och otillräckligt samarbete, både inom EU och med tredjeländer, och EESK håller med om att det finns ett akut behov av att effektivisera skattepolitiken genom bl.a. administrativt samarbete och stöd till skattemyndigheterna.

    3.2

    EESK instämmer i att större effektivitet mellan skattemyndigheterna är viktigt för samstämmigheten på den inre marknaden och dess funktion, och EESK håller med om att samarbete och samordning i denna utsträckning enbart kan uppnås på EU-nivå. EESK anser också att en unionsram kan stärka deltagandet och följaktligen öka den inre marknadens potential och konkurrenskraft.

    3.3

    EESK instämmer i att ett tillvägagångssätt på unionsnivå med en ny inriktning med fokus på att ge stöd till nationella skattemyndigheter skulle bidra till att förebygga och bekämpa skattebedrägerier, skatteundandragande och skatteflykt och samtidigt minska onödiga administrativa bördor för medborgare och företag i samband med gränsöverskridande transaktioner. EESK håller med att det också kommer att förbättra den inre marknadens funktion, stärka unionens konkurrenskraft och skydda unionens och dess medlemsstaters budgetintressen och ekonomiska intressen.

    3.4

    EESK befarar att den föreslagna budgeten på 270 miljoner euro kanske inte räcker till, med tanke på det omfattande program som kommissionen föreslår och den snabba pågående digitaliseringen. EESK rekommenderar därför en halvtidsöversyn av om finansieringen är tillräcklig.

    3.5

    EESK anser att det är viktigt att ta hänsyn till den digitala utvecklingen och gläder sig åt kommissionens mål att sörja för samordning mellan de europeiska elektroniska systemen och andra relevanta åtgärder som rör e-förvaltning på EU-nivå.

    3.6

    På grundval av resultatet av utvärderingen av det nuvarande programmet noterar EESK att åtgärder för gemensamma revisioner, projektgrupper, arbetsbesök och expertgrupper för it-samarbete har varit bland de mest framgångsrika verktygen. Följaktligen skulle EESK vilja att dessa åtgärder prioriteras i det nya Fiscalisprogrammet

    3.7

    EESK uppmanar kommissionen att samarbeta med medlemsstaterna för att utveckla en gemensam grundläggande utbildningskurs för skattemyndigheterna i syfte att förbättra den inre marknadens funktion. EESK anser att en gemensam utbildningsinsats eventuellt skulle kunna leda till att det inrättas en europeisk skatteakademi för skattemyndigheterna i framtiden.

    3.8

    EESK välkomnar införandet av fleråriga arbetsprogram för att förbättra den inre marknadens effektivitet och minska den administrativa bördan för både kommissionen och medlemsstaterna.

    3.9

    EESK förstår att utbytet av information för närvarande enbart avser sändande av information och inte behandling av information. För att uppnå ett ingående och framgångsrikt samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller it-kapacitetsuppbyggnad anser EESK att behandlingsfunktionen inom informationsutbytet måste vidareutvecklas.

    3.10

    EESK anser att det är viktigt att det civila samhället i stort deltar aktivt i Fiscalisprogrammet för att engagera sig i och övervaka framstegen allt eftersom programmet utvecklas.

    3.11

    Kommittén erkänner det nyskapande i, och ställer sig positiv till, den enklare och mer okomplicerade mekanismen för att anpassa eller utvidga det europeiska elektroniska systemet för samarbete med tredjeländer som inte är associerade till programmet och med internationella organisationer.

    3.12

    EESK välkomnar att förslaget är förenligt med andra föreslagna EU-handlingsprogram som har liknande mål och syftar till att minska bedrägligt beteende, verka för effektivare institutioner och stödja åtgärder för att uppnå en bättre fungerande inre marknad.

    3.13

    EESK ställer sig bakom att den största delen av den föreslagna budgeten ska användas för it-kapacitetsuppbyggnad. EESK bifaller också valet av en it-struktur med en kombination av gemensamma och nationella komponenter snarare än en helt centraliserad struktur. En europeisk elektronisk modell som bygger på nationella preferenser, krav och begränsningar kommer att göra det lättare att uppnå den driftskompatibilitet och sammankoppling som krävs för den inre marknaden på ett proportionerligt sätt.

    3.14

    EESK framhåller kommissionens ansvarsfördelning mellan sig och medlemsstaterna som en viktig princip för att gemensamt säkerställa utvecklingen och driften av de europeiska elektroniska systemen. Detta gör det lättare att finna en ordentlig lösning för både en mer övergripande EU-syn och vad som är tillämpligt och fungerar för varje medlemsstat, vilket förhoppningsvis kommer att leda till bästa möjliga samarbete mellan deltagarna.

    3.15

    Inte bara skattemyndigheterna skulle dra nytta av en effektivare administration. EESK anser att ett gynnsammare skatteklimat också kommer att främja EU:s näringsliv och öka tillväxten. Tack vare minskade efterlevnadskostnader och administrativa bördor kan företagen koncentrera sig på sin huvudverksamhet, att skapa tillväxt och arbetstillfällen.

    Bryssel den 17 oktober 2018.

    Luca JAHIER

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    (1)  COM(2018) 321 final.


    Top