Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0227

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om fastställande av kommissionens ståndpunkt till följd av Europaparlamentets resolution av den 2 mars 2017 om kommissionens skyldigheter på området för ömsesidighet i fråga om viseringar samt om rapportering om de framsteg som gjorts

    COM/2017/0227 final

    Bryssel den 2.5.2017

    COM(2017) 227 final

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om fastställande av kommissionens ståndpunkt till följd av Europaparlamentets resolution av den 2 mars 2017 om kommissionens skyldigheter på området för ömsesidighet i fråga om viseringar samt om rapportering om de framsteg som gjorts


    I.Inledning

    Den 12 april 2016 lade kommissionen fram meddelandet Lägesrapport och tänkbara lösningar i fråga om den icke-ömsesidiga situationen med vissa tredjeländer när det gäller viseringspolitik 1 . I meddelandet noterades det att den stora majoriteten av underrättelser om avvikelser från ömsesidighetsprincipen med avseende på åtta tredjeländer kunnat lösas med kommissionens aktiva stöd. Om det berörda tredjelandet inte hade upphävt viseringskravet senast den 12 april 2016, måste kommissionen emellertid enligt rådets förordning (EG) nr 539/2001 av den 15 mars 2001, ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1289/2013 av den 11 december 2013 2 , anta en delegerad akt som under en tolvmånadersperiod tillfälligt upphäver viseringslättnaderna för medborgare i det tredjelandet. Förordningen kräver också att kommissionen tar hänsyn till hur upphävandet av viseringslättnaderna påverkar EU:s och medlemsstaternas yttre förbindelser. I meddelandet bedömdes hur upphävandet av viseringslättnader skulle påverka EU-medborgare och företag samt medborgare i de berörda tredjeländerna. I meddelandet uppmanade kommissionen också Europaparlamentet och rådet att diskutera den lämpligaste vägen framåt.

    Kommissionen lade därefter fram två uppföljande meddelanden i juli 3 respektive december 4 2016. I det uppföljande meddelandet från december välkomnades att Kanada lämnat en tydlig tidsplan för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar för alla EU-medborgare. När det gäller Förenta staterna åtog sig kommissionen att, i samordning med de fem berörda medlemsstaterna, utan dröjsmål återuppta sina påtryckningar på den nya administration för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar, med sikte på att under första halvåret 2017 komma överens om hur man ska gå vidare för att nå detta mål. Dessutom åtog sig kommissionen att fortsätta det nära samarbetet med både Europaparlamentet och rådet för att säkerställa att Europeiska unionen talar med en röst i denna viktiga fråga, och att rapportera om ytterligare framsteg före utgången av juni 2017.

    I det föreliggande meddelandet fastställs kommissionens ståndpunkt i den mening som avses i artikel 265 i EUF-fördraget till följd av Europaparlamentets resolution av den 2 mars 2017 om kommissionens skyldigheter på området för ömsesidighet i fråga om viseringar i enlighet med artikel 1.4 i förordning (EG) nr 539/2001 5 samt, som en uppföljning av de tidigare meddelandena, ges en överblick över utvecklingen på detta område sedan december 2016.

    II.    Ställningstaganden till följd av meddelandena

    Den 2 mars 2017 antog Europaparlamentet en resolution som inte avser lagstiftning om kommissionens skyldigheter på området för ömsesidighet i fråga om viseringar i enlighet med artikel 1.4 i förordning (EG) nr 539/2001. I resolutionen anser Europaparlamentet att kommissionen är rättsligt skyldig att senast den 12 april 2016 anta en delegerad akt som tillfälligt upphäver viseringslättnaderna för medborgare i de tredjeländer som inte har upphävt viseringskravet för medborgare i vissa medlemsstater. Parlamentet uppmanar kommissionen på grundval av artikel 265 i EUF-fördraget att anta den nödvändiga delegerade akten senast inom två månader efter antagandet av resolutionen.

    Som tidigare rapporterats har rådet, även under de senaste fyra månaderna, inte diskuterat frågan.

    III.    Den senaste utvecklingen och det kommande arbetet

    Kanada (underrättelse från Bulgarien och Rumänien)

    I fråga om Kanada rapporterades betydande framsteg i det uppföljande meddelandet från december. Inför det 16:e toppmötet mellan EU och Kanada, som hölls den 30 oktober 2016 i Bryssel, lämnade Kanada en tydlig tidsplan för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar. Den kanadensiska regeringen meddelade att man från och med den 1 maj 2017 upphäver viseringskravet för bulgariska och rumänska medborgare som under de senaste tio åren innehaft en kanadensisk visering för tidsbegränsat uppehåll eller som för närvarande innehar en giltig besöksvisering utfärdad av Förenta staterna. Som ett andra steg åtog sig Kanada också att bevilja viseringsfrihet för alla bulgariska och rumänska medborgare från och med den 1 december 2017.

    Kommissionen välkomnar att Kanada i enlighet med sitt åtagande den 1 maj 2017 upphävde viseringskravet för ovannämnda kategorier av bulgariska och rumänska medborgare. Dessa resenärer har nu möjlighet att resa till eller transitera genom Kanada med ett elektroniskt resetillstånd (eTA) i stället för med en visering. Upphävandet av viseringskravet föregicks av omfattande politiska och tekniska kontakter mellan kommissionen, Kanada och Bulgariens och Rumäniens regeringar samt en informationskampanj för medborgarna i dessa länder och samråd med stora resebyråer och flygbolag i de båda medlemsstaterna.

    Kanada lämnade en lägesuppdatering om genomförandet av upphävandet av viseringskravet i samband med det gemensamma samrådet om migration och asyl den 28 april 2017 i Bryssel mellan kommissionen och det kanadensiska ministeriet för invandring, flyktingar och medborgarskap.

    Kommissionen kommer även i fortsättningen att stå i nära kontakt med Bulgarien, Rumänien och Kanada, både på teknisk och politisk nivå, för att säkerställa att fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar uppnås senast den 1 december 2017.

    Förenta staterna (underrättelse från Bulgarien, Kroatien, Cypern, Polen och Rumänien)

    I det uppföljande meddelandet från december noterades att Förenta staterna inte hade verkat för att upphäva viseringskravet för medborgare från Bulgarien, Kroatien, Cypern, Polen och Rumänien. Kommissionen åtog sig därför att, i nära samordning med de fem berörda medlemsstaterna, återuppta sina påtryckningar för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar, med sikte på att under första halvåret 2017 komma överens om hur man ska gå vidare för att nå detta mål.

    Under de senaste månaderna har de politiska och tekniska kontakterna intensifierats. Kommissionsledamot Dimitris Avramopoulos upprepade EU:s uppmaning till full ömsesidighet i fråga om viseringar vid sitt möte med ministern för inrikes säkerhet John Kelly i Washington den 8 februari 2017. Han hade också en konstruktiv uppföljande diskussion med samtalspartner från Förenta staternas utrikesministerium. De amerikanska samtalspartnerna kom överens om att inleda en resultatinriktad process för att få med de fem medlemsstaterna i programmet för viseringsundantag.

    Kommissionsledamot Avramopoulos organiserade också ett möte med ministrarna i de fem berörda medlemsstaterna för att diskutera hur man ska gå vidare för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar med Förenta staterna. Vid detta möte åtog sig ministrarna att samarbeta i en konstruktiv och positiv anda, i nära samordning med kommissionen och Förenta staterna, för att så snart som möjligt uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar, bland annat genom att sträva efter ömsesidigt godtagbara övergångsåtgärder. Kommissionsledamoten och ministrarna diskuterade vilka åtgärder som skulle kunna vidtas från EU:s sida för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar, till ömsesidig nytta för EU:s och Förenta staternas medborgare men också för nära strategiska relationer i vidare bemärkelse.

    På teknisk nivå diskuterades ömsesidighet i fråga om viseringar också vid mötet i Malta den 1–2 mars 2017 mellan högre tjänstemän från EU och Förenta staterna på området rättsliga och inrikes frågor, där Förenta staterna på nytt bekräftade sitt åtagande att ta med de fem medlemsstaterna i programmet för viseringsundantag. Förenta staterna underströk emellertid också att dessa medlemsstater ännu inte uppfyller samtliga krav enligt Förenta staternas lagstiftning. Förenta staterna meddelade också att blotta antagandet från kommissionen sida av en delegerad akt om tillfälligt upphävande av viseringslättnaderna för amerikanska medborgare omedelbart skulle leda till att Förenta staterna vidtar motåtgärder genom att återinföra viseringskravet för alla EU-medborgare. Det erinrades också om att programmet för viseringsundantag, såsom det genomförs enligt den gällande lagstiftningen, inte är öppet för nya medlemsländer om dessa inte uppfyller samtliga krav.

    För att få en översikt över de krav som fortfarande måste uppfyllas av de fem medlemsstaterna började kommissionen samla in information från medlemsstaterna och Förenta staterna.

    Det senaste trepartsmötet med Förenta staterna hölls den 25 april 2017. Målet var att bedöma läget med avseende på kraven i programmet för viseringsundantag och påskynda arbetet med de krav som ännu inte är uppfyllda. Samtidigt som det största hindret för fyra medlemsstater förblir den tröskel på 3 % för andelen avslagna viseringar 6 som fastställs i Immigration and Nationality Act fanns det också andra krav som ännu inte uppfylldes av vissa av de berörda medlemsstaterna, såsom daglig rapportering till Interpols databas över stulna och förkomna resehandlingar samt undertecknande och fullständigt genomförande av avtalet om förebyggande och bekämpning av grov brottslighet 7 . Vid detta möte träffades en överenskommelse med USA om att under de kommande veckorna påskynda arbetet med de återstående kraven i programmet för viseringsundantag.

    Under de kommande veckorna kommer kommissionen att, i nära samordning med de fem berörda medlemsstaterna, samarbeta med Förenta staterna för att befästa hur man ska gå vidare i denna fråga, vilket ska godkännas genom ett gemensamt uttalande från mötet mellan EU:s och Förenta staternas ministrar för rättsliga och inrikes frågor i juni 2017. Kontakter och möten på hög nivå, t.ex. Natos toppmöte och G7-toppmötet i maj, mötet mellan EU:s och Förenta staternas ministrar för rättsliga och inrikes frågor i juni, G20-toppmötet i juli och mötet mellan högre tjänstemän på området rättsliga och inrikes frågor i september, kommer att ge möjligheter och tillfällen att säkerställa framsteg.

    IV.    Slutsats

    Kommissionen håller fast vid sitt åtagande att som en prioriterad fråga uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar för alla medlemsstater.

    Kommissionen välkomnar att Kanada i enlighet med sitt åtagande den 1 maj 2017 upphävde viseringskravet för bulgariska och rumänska medborgare som under de senaste tio åren innehaft en kanadensisk visering för tidsbegränsat uppehåll eller som för närvarande innehar en giltig besöksvisering utfärdad av Förenta staterna. Kommissionen kommer att fortsätta att samarbeta med Bulgarien, Rumänien och Kanada för att säkerställa att fristen den 1 december 2017 för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar också iakttas.

    Vad gäller Förenta staterna noterar kommissionen den resultatinriktade process som har inletts. Kommissionen anser att denna process, som kommissionen handhar i nära samarbete med de fem berörda medlemsstaterna, i nuläget är det lämpligaste sättet att gå vidare. Det kommer att skynda på framstegen om alla parter engagerar sig i denna process och arbetar konstruktivt. I detta sammanhang är det viktigt att säkerställa att Europeiska unionen talar med en röst i denna viktiga fråga.

    Kommissionen anser därför, i synnerhet med tanke på de framsteg som gjorts under det senaste året och det arbete som pågår, att antagandet av en delegerad akt om tillfälligt upphävande av undantaget från viseringskravet för medborgare i Kanada och Förenta staterna i detta skede skulle vara kontraproduktivt och att det inte skulle gagna målet om viseringsfritt resande för samtliga EU-medborgare.

    Kommissionen kommer att fortsätta det nära samarbetet med Europaparlamentet och rådet för att uppnå fullständig ömsesidighet i fråga om viseringar och kommer att rapportera om den vidare utvecklingen före utgången av december 2017.

    _________

    (1)

         COM(2016) 221 final av den 12 april 2016.

    (2)

         Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1289/2013 av den 11 december 2013 om ändring av rådets förordning (EG) nr 539/2001 av den 15 mars 2001 om fastställande av förteckningen över tredjeländer vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredje länder vars medborgare är undantagna från detta krav, EUT L 347, 11.12.2013, s. 74.

    (3)

         COM(2016) 481 final av den 12 juli 2016.

    (4)

         COM(2016) 816 final av den 21 december 2016.

    (5)

          http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0060+0+DOC+XML+V0//SV .

    (6)

         Vid trepartsmötet lade Förenta staterna bland annat fram statistik om avslag på viseringsansökningar för 2016: Bulgarien 16,86 % (2015: 17,26 %), Kroatien 6,78 % (2015: 5,29 %), Cypern 2,03 % (2015: 3,53 %), Polen 5,37 % (2015: 6,37 %), Rumänien 11,43 % (2015: 11,16 %). Cypern uppfyllde visserligen kravet på 3 % för andelen avslagna viseringsansökningar, men Förenta staterna meddelade att man beaktar alla relevanta omständigheter sammantagna och att delningen av ön härvid kvarstår som en särskild utmaning.

    (7)

         Agreement on enhancing law enforcement cooperation in order to prevent and combat serious crime, PCSC.

    Top