EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0461

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande

COM/2016/0461 final - 2016/0221 (COD)

Bryssel den 14.7.2016

COM(2016) 461 final

2016/0221(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande

(Text av betydelse för EES)

{SWD(2016) 228 final}
{SWD(2016) 229 final}



MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Detta förslag syftar till att ändra Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 345/2013 av den 17 april 2013 om europeiska riskkapitalfonder 1 ("Förordning (EU) nr 345/2013") och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 av den 17 april 2013 om europeiska fonder för socialt företagande ("Förordning (EU) nr 346/2013") 2 .

Detta förslag bör ses mot bakgrund av arbetet med att frigöra investeringar i tillväxtföretag och nystartade företag. Investeringsplanen för Europa 3  innehåller en samlad strategi för att främja sysselsättning, tillväxt och investeringar. Ett centralt inslag i investeringsplanen är handlingsplanen för en kapitalmarknadsunion 4 som syftar till att minska splittringen på kapitalmarknaderna, undanröja rättsliga hinder för finansiering av ekonomin och öka tillgången på kapital för företag genom att inrätta en verklig inre kapitalmarknad. Syftet med investeringsplanen för Europa är att bidra till att mobilisera ytterligare privata investeringar med offentliga medel genom Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 5 . För att stimulera privata investeringar i riskkapitalmarknader i Europa håller också en Europaomfattande fondandelsfond för investeringar i europeiska riskkapitalfonder på att inrättas inom denna ram. Den ska sammanföra kapital från den privata sektorn med stöd från EU för att locka kapital från stora institutionella investerare till tillgångsklassen europeiskt riskkapital och öka effekterna av EU:s stöd till den europeiska riskkapitalbranschen.

Fondstrukturerna Europeiska riskkapitalfonder (EuVECA) och europeiska fonder för socialt företagande (EuSEF) skapades för att erbjuda marknadsaktörer nya möjligheter att anskaffa och investera kapital i innovativa små och medelstora företag och sociala företag i hela Europa. Små och medelstora företag är av stor betydelse för EU:s ekonomi eftersom de utgör en sektor som kan generera reell tillväxt och avkastning. Under det att EuVECA-fonder stöder nystartade och innovativa företag fokuserar EuSEF-fonder på företag vars syfte är att uppnå positiva sociala effekter.

Källan och tillgången till finansiering för små och medelstora företag är viktiga faktorer för deras utveckling, tillväxt och framgång. För att främja nya tillväxtområden och gå mot en innovationsdriven ekonomi finns ett behov av att förstärka nya finansieringskanaler för att stödja nystartade företag, innovativa små och medelstora företag och sociala företag. Eftersom bankerna vanligtvis har mindre goda förutsättningar att tillhandahålla dessa typer av finansiering är tillgång till riskkapital och fonder för socialt företagande avgörande för att finansiera tillväxten inom detta segment av EU:s ekonomi. Bristerna inom sådan finansiering har vid upprepade tillfällen pekats ut som hinder som måste åtgärdas för att stimulera EU:s ekonomiska tillväxt. I stället för att komma i kapp USA när det gäller riskkapitalmarknaden halkar EU snarare efter. Trots en ekonomi av liknande storlek tillhandahålls mer riskkapital till företagen i USA, även till små och medelstora företag. I handlingsplanen för en kapitalmarknadsunion angavs att om EU:s riskkapitalmarknader var lika utvecklade som i USA skulle så mycket som 90 miljarder euro ha funnits till hands för att finansiera företag åren 2009–2014. 2014 var cirka 90 % av EU:s samtliga riskkapitalinvesteringar koncentrerade till åtta medlemsstater: Storbritannien, Tyskland, Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Frankrike och Spanien. Men även i dessa mer utvecklade marknader utgör riskkapital mindre än 0,1 % av BNP.

För att ytterligare främja utvecklingen av dessa marknader vill kommissionen säkerställa att EuVECA:s och EuSEF:s ramar fungerar så bra som möjligt som stöd till riskkapitalinvesteringar och sociala investeringar. Kommissionen beslutade därför att påskynda de översyner som enligt de båda förordningarna ska äga rum under 2017 genom att inleda en översyn av lagstiftningen som en del av 2016 års program om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet) 6 . Syftet med översynen var att bedöma hur dessa två regelverk har fungerat hittills, i synnerhet huruvida de har varit ändamålsenliga, effektiva, konsekventa, relevanta och har skapat ett mervärde för EU. Vid översynen identifierades ett antal faktorer som hämmar utvecklingen av dessa fonder, i synnerhet de regler som styr hur fonderna investerar i tillgångar, hur förvaltarna sköter fonderna, hur de båda förordningarna interagerar med annan befintlig lagstiftning avseende investeringsfonder och de krav som fonderna uppfyller för att kunna användas gränsöverskridande.

I förslaget konstateras att det fortfarande finns andra faktorer som inte omfattas av förslaget, men som hämmar utvecklingen av riskkapitalsektorn i EU, t.ex. strategin för finansiering från andra källor än banker eller skatteregler, som bör åtgärdas genom andra särskilda initiativ av medlemsstaterna. Dessa faktorer kommer också att behandlas i det samlade åtgärdspaketet inom ramen för handlingsplanen för en kapitalmarknadsunion för att stödja riskkapitalfinansiering i EU.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag ingår i handlingsplanen för en kapitalmarknadsunion. Handlingsplanen för en kapitalmarknadsunion är en central prioritering för kommissionen och omfattar en rad åtgärder för att undanröja hinder på kapitalmarknaderna och underlätta finansiering av små och medelstora företag. Bland dessa ingår särskilt åtgärder som syftar till att stärka återkopplingen från banker som ger avslag på små och medelstora företags kreditansökningar, fördjupa kreditinformationen om små och medelstora företag samt se över de skatteincitament och skattelättnader som små och medelstora företag och investerare i små och medelstora företag erbjuds av medlemsstaterna.

Detta förslag är en central del av handlingsplanen för kapitalmarknadsunionen som bidrar till att diversifiera finansieringskällorna och frigöra kapital genom att göra det lättare för investerare, fondförvaltare och portföljbolag att dra nytta av EuVECA- och EuSEF-fonder. Kapitalmarknaderna ger tillgång till ett stort urval av finansiärer och erbjuder en exitmöjlighet för riskkapitalinvesterare, investerare som eftersträvar sociala effekter, riskkapitalbolag och affärsänglar, som investerar i företag i ett tidigare skede av deras utveckling.

Förenlighet med unionens politik på andra områden

Detta förslag kompletterar de andra två pelarna i investeringsplanen för Europa:

Att mobilisera ytterligare privata investeringar med offentliga medel Efsi har skapats för att mobilisera minst 315 miljarder euro i ytterligare investeringar senast 2018. Efsi investerar i många olika sektorer, och ger direkt finansiellt stöd till små och medelstora företag, främst genom Europeiska investeringsfonden.

Se till att investeringsfinansieringen når den reala ekonomin Portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå och ett centrum för investeringsrådgivning har inrättats för att se till att investeringsfinansieringen når den reala ekonomin.

Förslaget kompletterar också Horisont 2020: ramprogrammet för forskning och innovation 7 som spelar en viktig roll som drivkraft för finansieringen av små och medelstora företag genom InnovFin – EU-finansiering för innovatörer, en rad integrerade och kompletterande finansieringsinstrument och rådgivningstjänster som erbjuds av Europeiska investeringsbanksgruppen och som täcker hela värdekedjan för forskning och innovation. Kommissionen har även ett program för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (Cosme) 8  som ger små och medelstora företag bättre tillgång till finansiering och tillhandahåller affärsstödjande tjänster och främjar företagande.

Inom ramen för strategin för den inre marknaden 9 arbetar kommissionen för att minska de administrativa bördorna och göra Europa mer attraktivt för innovatörer från länder både inom och utanför EU. I synnerhet kommer kommissionen även att lansera ett initiativ för nystartade företag för att inleda en omfattande utvärdering av kraven på nystartade företag och av olika sätt att sänka kraven samt, om det inte är möjligt, göra det lättare att uppfylla dem.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 114 i EUF-fördraget, som var rättslig grund för förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013. Den analys som genomfördes som en del av konsekvensbedömningen visar att delar av förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 behöver ändras för att förbättra och effektivisera användningen av EuVECA- och EuSEF-fonderna. Endast EU:s medlagstiftare har behörighet att göra de ändringar som behövs.

   Subsidiaritetsprincipen

Åtgärder på EU-nivå bör endast vidtas när syftet med den föreslagna åtgärden inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna inom ramen för deras nationella konstitutionella system.

Den inre marknaden för riskkapitalfonder och fonder för sociala effekter enligt förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 är fortfarande splittrad och ytterligare åtgärder behövs för att förstärka den europeiska ramen för gränsöverskridande kapitalanskaffning till sådana fonder. Detta förslag skulle leda till konvergens och en stärkt inre marknad för riskkapitalfonder och fonder för socialt företagande. Därför kan målen i förordningen endast uppnås genom åtgärder på unionsnivå.

De problem som konstaterats avser begränsningar och skiljaktigheter vid tillämpningen av förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 i medlemsstaterna. Om dessa begränsningar och skiljaktigheter får kvarstå riskerar man att skapa ytterligare splittring och det leder till att möjligheter går förlorade. Dessa problem kan bara lösas genom samordnade EU-insatser och detta förslag. Därför är EU-nivån den enda lämpliga nivån för att hanteria dessa problem och för att se till att enhetliga regler tillämpas konsekvent i alla medlemsstater.

Proportionalitet

Genom förslaget stärks användningen av EuVECA- och EuSEF-märkningarna. Varken genom förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 eller genom detta förslag ges EuVECA- och EuSEF-fonderna ensamrätt inom sektorn för riskkapitalfonder och fonder för sociala effekter. Genom denna förordning bibehålls EuVECA- och EuSEF-fonderna som exklusiva användare av EuVECA- respektive EuSEF-märkningen. Inom ramen för direktiv 2011/61/EU om förvaltare av alternativa investeringsfonder 10 står det medlemsstaterna fortfarande fritt att fastställa nationella ordningar för riskkapitalfonder och fonder för sociala effekter.

I detta förslag görs en avvägning mellan allmänintresset, investerarskydd, säkerhets- och förtroendeöverväganden och därmed sammanhängande kostnader. Onödiga bördor undviks: det föreslås att förvaltningen och marknadsföringen av fonder som omfattas av förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 ska öppnas för en ny grupp av förvaltare som omfattas av AIFMD och endast de krav i förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 som är sektorsspecifika och inte obligatoriska enligt AIFMD, att registreringen av fonder rationaliseras och att det klargörs att värdmedlemsstaternas behöriga myndigheter inte får föreskriva avgifter och liknande pålagor.

Val av instrument

Som instrument föreslås en förordning antagen av Europaparlamentet och rådet.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Utvärdering av gällande lagstiftning

Förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 togs med i Europeiska kommissionens Refit-program. Närmare uppgifter om utvärderingen återfinns nedan i avsnittet Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling.

Efterhandsutvärdering/kontroll av ändamålsenligheten

Kommissionen beslutade att påskynda den planerade översynen av förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013, som var tänkt att äga rum 2017, och att inleda en lagstiftningsöversyn som en del av arbetsprogrammet för Refit 2016 11 .

Med tanke på att förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 endast har varit tillämpliga sedan mitten av 2013, skulle en fullständig utvärdering inte ha varit möjlig att göra eftersom det är för tidigt för att man med bestämdhet ska kunna fastställa de långsiktiga effekterna. I stället ges i utvärderingen en bedömning av förordningarnas första effekter, med fokus på de potentiella faktorer som kan ha förhindrat ett bredare utnyttjande av fonderna, i förhållande till de ursprungliga förväntningarna. Översynen bifogas kommissionens konsekvensbedömningsrapport och slutsatserna är följande:

När det gäller ändamålsenligheten hos förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 skulle utnyttjandet av de möjligheter som erbjuds genom förordning (EU) nr 345/2013 kunna förbättras ytterligare, medan det begränsade utnyttjandet av förordning (EU) nr 346/2013 är klart otillfredsställande. Både förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 begränsas av ett antal hinder, särskilt begränsningar avseende stora förvaltare vars portföljer överskrider 500 miljoner euro och som inte får använda EuVECA- och EuSEF-märkningarna, minimiinvesteringen på 100 000 euro för icke-professionella investerare och särskilda begränsningar för tillåtna investeringar (dvs. definitionen av godkända portföljföretag). När det gäller mindre fonder har minimiinvesteringen på 100 000 euro nämnts som ett potentiellt hinder. Mindre investeringar för icke-professionella investerare är dock redan tillgängliga i form av tillgångar i små och medelstora företag genom ett antal alternativa verktyg (t.ex. gräsrotsfinansiering och börsintroduktioner). EuSEF- och EuVECA-fonder är olika långfristigare instrument (t.ex. har dessa fonder en minimiinlåsningsperiod på fem år) vilket kräver högre tröskelvärden och bättre investerarskydd.

I början av april 2016 var 70 EuVECA-fonder registrerade i Esma-databasen. Vad gäller EuSEF-fonder finns det fyra fonder som är registrerade i endast två medlemsstater: en EuSEF-fond registrerad i Frankrike och tre EuSEF-fonder i Tyskland, med totala förvaltade tillgångar på 32 miljoner EUR.

När det gäller effektivitet identifierades vid översynen varierande krav i olika jurisdiktioner, särskilt startavgifter, ytterligare kostnader som tas ut av värdmedlemsstater samt kraven avseende nivån på tillräckliga egna medel. I vissa fall innebär sådan praxis nationell överreglering som går utöver förordningens krav, vilket i sin tur utgör ett hinder för upprättandet och den gränsöverskridande marknadsföringen av både EuVECA- och EuSEF-fonder. Med avseende på relevans anses förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 utgöra en integrerad del av arbetet med kapitalmarknadsunionen. Förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 utgör en del av kommissionens initiativ för att öka tillgången till andra finansieringsformer för ekonomin än bankfinansiering och är anpassade till de mål i investeringsplanen för Europa som syftar till att öka konkurrenskraften och stimulera investeringar för att skapa nya arbetstillfällen.

Samstämmighet uppnås genom att förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 kompletterar AIFMD, i och med att de omfattar små förvaltare vars portföljer uppgår till under 500 miljoner EUR, i syfte att ge dessa förvaltare en möjlighet att marknadsföra både EuVECA- och EuSEF-fonder över gränserna.

Vad gäller det europeiska mervärdet syftar förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 till att åtgärda en lucka som fanns i lagstiftningen innan förordningarna antogs, med målet att införa en möjlighet för små förvaltare att marknadsföra fonder över gränserna och öka mängden kapital från andra finansieringsformer än bankfinansiering som är tillgängligt för investeringar i nystartade företag och sociala företag. Förordningarna medför ytterligare europeiskt mervärde genom att de är "enhetliga regelverk" som syftar till att säkerställa att investerarna har den bästa möjliga och mest jämförbara informationen för investeringar i både EuVECA- och EuSEF-fonder i hela Europa.

Samråd med berörda parter

Det här förslaget bygger på en rad offentliga samråd – närmare bestämt ett offentligt samråd som inleddes genom grönboken Att bygga en kapitalmarknadsunion (18 februari 2015–13 maj 2015), ett offentligt samråd om översynen av förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 (30 september 2015–6 januari 2016), ett offentligt samråd som inleddes genom Frågeformulär: EU:s rättsliga ram för finansiella tjänster (30 september 2015–31 januari 2016) samt ett fackseminarium (27 januari 2016).

Samrådsresultaten pekar på att det finns ett allmänt stöd för att ett breddat urval av förvaltare ska få förvalta och marknadsföra fonder med EuVECA- respektive EuSEF-märkning genom att låta förvaltare som auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU ingå. Genom detta förslag öppnas EuVECA- och EuSEF-fondmarknaden för förvaltare som auktoriserats enligt direktivet om förvaltare av alternativa investeringsfonder (nedan kallat AIFMD) så att dessa kan erbjuda ett komplett utbud av produkter till kunder från sin hemmedlemsstat och andra medlemsstater, vilket i sin tur skulle öka det totala genomslaget för sådana fonder. Dessa förvaltare måste fortsätta att uppfylla AIFMD-kraven och även vara i överensstämmelse med valda bestämmelser i förordning (EU) 345/2013 respektive förordning (EU) 346/2013.

De berörda parterna uttryckte olika meningar om sänkningen av minimikravet på 100 000 euro i investeringar för att icke-professionella investerare ska få investera i EuVECA- och EuSEF-fonder. En del av dem som svarade förordade en sänkning av dessa minimikrav. De föreslog att urvalet av potentiella investerare skulle breddas för att öka valmöjligheterna för icke-professionella investerare. Andra ansåg att riskprofilen, avtalsförpliktelserna och det faktum att investeringar i riskkapital och sociala företag är illikvida till sin natur inte nödvändigtvis lämpar sig för icke-professionella investerare med mindre kapital. En del andra noterade att det skulle behövas ytterligare skräddarsydda bestämmelser om investerarskydd för att stödja denna grupp av investerare och att kostnaderna för detta inte skulle uppväga en eventuellt växande investerarbas. En portföljstrategi för enskilda investerare liknande den i förordning (EU) 2015/760 om europeiska långsiktiga investeringsfonder 12 nämndes som exempel på den skyddsnivå som kan komma att krävas. Med hänsyn till ovanstående argument behålls kravet för investering på 100 000 euro i detta förslag av följande skäl: om minimiinvesteringskravet sänks skulle det uppstå betydande risker i fråga om investerarskyddet och detta skulle i sin tur kunna minska investerarnas förtroende för EuVECA- och EuSEF-fonder. En sänkt investeringströskel skulle ofrånkomligen behöva åtföljas av fler åtgärder för investerarskydd som både skulle medföra kostnader och gå ut över den slutliga nyttan av flexiblare EuVECA- och EuSEF-fondsystem.

I förvaltarnas indirekta kostnader för registrering av EuVECA- och EuSEF-fonder ingår kapitalbaskrav. De som svarade betonade att de behöriga myndigheterna tolkar "tillräckliga egna medel" på olika sätt i och med att en del behöriga myndigheter tillämpar de fullständiga kraven för auktoriserade förvaltare enligt AIFMD. De som svarade ifrågasatte även att de extraavgifter som vissa värdmedlemsstater tar ut är förenliga med förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013. Detta förslag löser det problemet genom att kräva att Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) utarbetar tekniska standarder för tillsyn av metoder för att fastställa belopp för tillräckliga egna medel. Det klargör också att värdmedlemsstaterna inte får ta ut avgifter på gränsöverskridande EuVECA- och EuSEF-fonder.

Enligt förordning (EU) 345/2013 och förordning (EU) 346/2013 är det förbjudet att föreskriva krav eller administrativa förfaranden avseende marknadsföring av godkända riskkapitalfonder i värdmedlemsstater. För att säkerställa att förbudet iakttas konsekvent i alla medlemsstater föreskrivs i denna förordning uttryckligen att värdmedlemsstaten inte får ta ut avgifter eller andra pålagor.

I de flesta av svaren stöder man ett utvidgat utbud av tillgångar som är tillåtna att investera i för EuVECA-fonder med argumentet att definitionen av godkända portföljföretag i förordning (EU) nr 345/2013 är alltför restriktiv. Som skäl för detta nämns bland annat svårigheten för förvaltare att identifiera tillräckliga investeringar inom ramen för definitionen och att det är attraktivt att göra uppföljningsinvesteringar. I svaren föreslogs även att gränsen för antalet anställda ska höjas och att begränsningarna för omsättning och balansomslutning ska avskaffas. Enligt detta förslag ska investeringar i företag med upp till 499 anställda (små midcap-företag) tillåtas. Genom denna ändring anpassas omfattningen av godkända investeringar inom ramen för förordning (EU) nr 345/2013 till riskkapitalprogram som förvaltas av Europeiska investeringsfonden och stöds genom EU:s finansiella program, t.ex. InnovFin-faciliteten. Dessutom tillåts enligt detta förslag investeringar i små och medelstora förslag som är noterade på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag, enligt definitionen i direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument 13 för att företag i tillväxtfasen som redan har tillgång till andra finansieringskällor även ska kunna ta emot kapital från EuVECA-fonder. Enligt detta förslag ska det även vara tillåtet med uppföljningsinvesteringar i ett visst företag som efter en första investering inte längre motsvarar definitionen av godkänt portföljföretag.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Kommissionen har förlitat sig på den information som Esma lämnat. Kommissionen anordnade också ett fackseminarium den 27 januari 2016, bilaterala möten och telekonferenser med berörda aktörer och använde dessutom statistik som tillhandahållits av branschsammanslutningar.

Konsekvensbedömning

Detta förslag åtföljs av en konsekvensbedömning som behandlar ett antal politiska alternativ, nämligen om AIFMD-auktoriserade förvaltare bör få använda EuVECA- och EuSEF-märkningarna, om definitionen av godkända portföljföretag i förordning (EU) nr 345/2013 bör utvidgas, om minimikravet för investering bör behållas och om administrativa förfaranden och ytterligare åtgärder som föreskrivs av värdmedlemsstaterna bör specificeras.

Den 13 maj 2016 avgav nämnden för lagstiftningskontroll ett positivt yttrande med rekommendationer till ytterligare förbättring av utkastet till konsekvensbedömning. Utkastet har sedermera ändrats för att ta hänsyn till nämndens synpunkter. 14 De viktigaste ändringarna rör kontexten och tidpunkten för lagstiftningsöversynen, presentationen av de alternativ som föredras samt förenklingsinslag och kostnadsbesparing i fråga om administration. Den reviderade konsekvensbedömningen och dess sammanfattning offentliggörs tillsammans med detta förslag. 15

Tabellen nedan sammanfattar de olika åtgärder som valts, tillsammans med en bedömning av deras konsekvenser för relevanta berörda aktörer samt avseende fördelar och proportionalitet.

Valda alternativ

Kostnadseffekter

Fördelar för förvaltare av EuVECA- och EuSEF-fonder, investerare och portföljföretag

Proportionalitet

Att tillåta AIFMD-auktoriserade förvaltare att använda EuVECA- och EuSEF-märkningarna

Att utvidga definitionen av godkända portföljföretag i förordning (EU) nr 345/2013

Att bibehålla minimiinvesteringen på 100 000 EUR

Uttryckliga bestämmelser i förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 för att undvika betungande administrativa förfaranden och ytterligare åtgärder (inbegripet avgifter som föreskrivs av värdmedlemsstater) och icke-proportionella krav som föreskrivs av hemmedlemsstater.

Eftersom systemets huvuddrag har upprätthållits tillkommer inga ytterligare kostnader för kapitalförvaltare.

Kostnaderna kommer sannolikt att vara lägre än vad de för närvarande är eftersom det i de anpassade reglerna uttryckligen kommer att anges hur proportionalitet ska uppnås med avseende på kraven.

Att tillåta AIFMD-auktoriserade förvaltare att använda EuVECA- och EuSEF-märkningarna kommer sannolikt att ha en positiv inverkan på de avgifter som investerarna betalar till förvaltarna, eftersom AIFMD-auktoriserade förvaltare i högre grad utnyttjar stordriftsfördelar.

Bibehållande av tröskelvärdet på 100 000 euro sörjer också för inga nya konsumentskyddskrav krävs, t.ex. regler för förvaringsinstituts eller om diversifiering. Dessa skulle annars öka kostnaderna för kapitalförvaltarna och indirekt höja de avgifter som betalas av investerarna.

Inga konsekvenser för EU:s budget.

Systemets huvuddrag har upprätthållits med avseende på små kapitalförvaltare och kommer att förstärkas ytterligare.

Avvägningen mellan investerarskydd och lägre kostnader och flexibilitet i systemet upprätthålls.

Det finns inga ytterligare risker för investerarna.

AIFMD-auktoriserade förvaltare kommer att dra nytta av ramarna för EuVECA- och EuSEF-fonderna och kommer att kunna marknadsföra EuVECA- och EuSEF-fonder till professionella investerare och andra investerare som kan utfästa sig att investera 100 000 EUR. De kan också rikta sig till institutionella investerare såsom försäkringsbolag som redan i dag har incitament för att investera i detta fondramverk enligt delegerade akter som antagits för Solvens II-direktivet.

Eftersom flera kapitalförvaltare kommer att kunna använda EuVECA- och EuSEF-märkningarna kommer detta i sin tur att ha en positiv inverkan på investeringar i små och medelstora företag, mindre medelstora företag och sociala företag.

Breddande av definitionen av godkänt portföljföretag till att omfatta större företag kommer att möjliggöra diversifiering av portföljer i EuVECA-fonder och ge mindre medelstora företag tillgång till EuVECA-finansiering.

Att utvidga definitionen av godkänt portföljföretag i förordning (EU) nr 345/2013 genom att tillåta investeringar i tillväxtmarknader för små och medelstora företag kommer att bidra till utvecklingen av dessa marknader.

Investerarna kommer att ha tillgång till EuVECA-portföljer med större diversifiering och potentiellt lägre risk.

Den administrativa bördan för EuVECA- och EuSEF-förvaltare kommer att minska.

De valda alternativen är förenliga med annan lagstiftning och andra initiativ, i synnerhet AIFMD, tillväxtmarknader för små och medelstora företag enligt direktiv 2014/65/EU samt kapitalmarknadsunionen, och stärker EU:s finansieringsprogram, inbegripet programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (Cosme), Horisont 2020 och Europeiska fonden för strategiska investeringar. 

i de valda alternativen beaktas proportionalitetsprincipen, enligt artikel 5.4 i EUF-fördraget, genom att de är tillräckliga för att målen ska nås och inte går utöver vad som är nödvändigt för att göra detta.

I de valda alternativen eftersträvas en korrekt avvägning mellan allmänintresset, investerarskydd, säkerhets- och förtroendeaspekter samt därmed sammanhängande kostnader. Onödiga bördor undviks.

De föreslagna reglerna går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå en gemensam rättslig ram för EuVECA- och EuSEF-fonder. De har noga övervägts och utformats för att stödja särdragen, tillväxtpotentialen och innovationskraften i EuVECA- och EuSEF-sektorerna.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 är frivilliga fondramar så deras genomslag beror på de berörda aktörernas intresse för att inrätta sådana fondinstrument. Detta förslag minskar onödiga bördor och kostnader för förvaltare som är villiga att starta EuVECA-fonder och EuSEF-fonder.

Förvaltarna av EuVECA- och EuSEF-fonder omfattas i dag av registreringsförfaranden enligt förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 och direktiv 2011/61/EU. Genom detta förslag undviks sådana krav som överlappar varandra. Översynen av förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 visar att för samma fondstorlek kan tillräckliga egna medel variera mellan medlemsstaterna, från 6 500 euro till 125 000 euro; den övre gränsen ligger i linje med kapitalkraven för förvaltare som auktoriserats enligt AIFMD. För att undvika sådan överreglering föreskrivs i det aktuella förslaget att Esma utarbetar metoder för att fastställa hur stort beloppet för egna medel bör vara i tekniska standarder för tillsyn. Dessutom visar översynen också att vissa behöriga myndigheter tar ut avgifter för marknadsföring av gränsöverskridande EuVECA- och EuSEF-fonder på sina territorier Årsavgifterna varierar från 300 till 3 000 euro och ligger på samma nivå som för gränsöverskridande alternativa investeringsfonder som marknadsförs av AIFMD-auktoriserade förvaltare. Dessutom tar en del värdmedlemsstater ut engångsavgifter på mellan 300 och 3 000 euro när den gränsöverskridande marknadsföringen inleds. Förslaget förbjuder denna praxis.

I detta sammanhang framgår det av konsekvensbedömningen att kostnadsbesparingarna per år och EuVECA- och EuSEF-fond som marknadsförts i 27 medlemsstater ska ha uppgått till 40 500 euro, och till sammanlagt 32 miljoner euro på fem år i kostnadsbesparingar för alla nya EuVECA-fonder.

   Grundläggande rättigheter

Denna förordning respekterar de grundläggande rättigheter och iakttar de principer som erkänns i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Den är i linje med artikel 16 om näringsfrihet eftersom den ger andra reglerade förvaltare möjlighet att marknadsföra fonder med EuVECA- och EuSEF-märkning. Den främjar även artikel 47 om rätten till rättsmedel och till en opartisk domstol eftersom den säkerställer rätten att överklaga inför domstol, även i situationer där inget beslut har fattats av behöriga myndigheter.

Denna förordning måste tillämpas i enlighet med dessa rättigheter och principer.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte Europeiska unionens budget.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

De ändrade förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 kommer att utvärderas fyra år efter ikraftträdandet.

Övervakning och utvärdering kommer att inriktas på fyra frågor: i) huruvida de ändrade ramarna är attraktiva för AIFMD-auktoriserade förvaltare för marknadsföring av EuVECA- och EuSEF-fonder, ii) huruvida ramarna har bidragit till en ökning av förvaltade tillgångar i EuVECA- och EuSEF-fonder, och mer allmänt till de tillgångar som investeras i riskkapitalbolag och sociala företag, iii) huruvida de ändrade kriterierna för godkända portföljföretag har ökat det kapital som anskaffas och de investeringar som görs av EuVECA-fonder, och iv) huruvida de uttryckliga bestämmelserna om förbudet för värdmedlemsstaterna att föreskriva avgifter och om tillräckliga egna medel har minskat de administrativa kostnaderna och marknadsföringskostnaderna för EuVECA- och EuSEF-fonder.

Indikatorerna för denna övervakning kommer att omfatta i) övergripande uppgifter om den europeiska riskkapitalsektorn och kapitalsektorn för sociala effekter, inbegripet riskkapitalfonder och fonder för sociala effekter som varken är EuVECA- eller EuSEF-fonder, ii) antalet EuVECA- och EuSEF-fonder och antalet AIFMD-auktoriserade förvaltare som förvaltar och marknadsför EuVECA- och EuSEF-fonder samt antalet EuVECA- och EuSEF-förvaltare som registrerats enligt förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013, iii) värdet på de förvaltade tillgångarna i EuVECA- och EuSEF-fonder samt den genomsnittliga storleken på dessa fonder, iv) kostnaden för marknadsföringen av gränsöverskridande EuVECA- och EuSEF-fonder, v) enhetligheten i nivån på EuVECA- och EuSEF-förvaltarnas egna medel och vi) kostnaden för att upprätta fonder. Övervakningen kommer att genomföras i samarbete med Esma, som har i uppdrag att föra ett register över EuVECA- och EuSEF-förvaltare och EuVECA- och EuSEF-fonder, och, i förekommande fall, på grundval av rapporteringen enligt AIFMD. Kommersiella uppgifter och rapporter om EuVECA- och EuSEF-fonder och europeiska riskkapitalbolag och sociala företag kommer också att ses över för att fånga upp effekterna av EuVECA- och EuSEF-fonderna i ett bredare perspektiv.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Artiklarna 1.1 och 2.1 gör det möjligt för förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar portföljer i godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande att använda EuVECA- respektive EuSEF- beteckningar i samband med marknadsföringen av dessa fonder inom unionen. Dessa förvaltare måste registrera sina EuVECA- och EuSEF-fonder och följa specifika bestämmelser i förordning (EU) nr 345/2013 respektive förordning (EU) nr 346/2013, i synnerhet tröskelvärdet på 30 % för icke-godkända investeringar, samt reglerna om tillåtna investerare, särskilda upplysningar till investerare och anmälningar. Dessa förvaltare av EuSEF-fonder kommer också att behöva följa bestämmelser där det fastställs förfaranden för att mäta i vilken utsträckning de godkända portföljföretag som dessa fonder investerar i uppnår mätbara positiva sociala effekter.

I artikel 1.2 omdefinieras definitionen av godkänt portföljföretag i förordning (EU) nr 345/2013 som omfattar antingen icke börsnoterade företag med upp till 499 anställda eller små och medelstora företag som är noterade på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag enligt definitionerna i artikel 4.1.12 och 4.1.13 i direktiv 2014/65/EU. Enligt den tillåts även uppföljningsinvesteringar i godkända portföljföretag, nämligen företag som inte uppfyller definitionskriterierna men som uppfyllde dem vid tidpunkten för den godkända riskkapitalfondens första investering i dessa företag. Artiklarna 1.2 och 2.2 ändrar definitionen av behörig myndighet och definitionen av hemmedlemsstat.

I artiklarna 1.3 och 2.3 ges Esma i uppdrag att utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att specificera metoderna för att fastställa tillräckliga egna medel. Metoderna måste göra åtskillnad mellan internt och externt förvaltade EuVECA- och EuSEF-fonder, ta hänsyn till storleken och den interna organisationen hos de förvaltare som registrerats enligt förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 och förvaltare som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU samt säkerställa att de belopp som utgör tillräckliga egna medel inte överskrider de belopp som fastställs i artikel 9 i direktiv 2011/61/EU.

Artiklarna 1.4 och 2.4 syftar till att förenkla registreringsförfarandet. För det första framgår det av bestämmelserna att den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska underrätta förvaltarna om huruvida de har registrerats senast två månader efter det att de har lämnat alla uppgifter som krävs. För det andra syftar bestämmelserna till att undvika att registreringsförfarandena enligt förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 och direktiv 2011/61/EU överlappar varandra.

I artiklarna 1.5 och 2.5 fastställs villkoren för registrering av EuVECA- och EuSEF-fonderna av förvaltare som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU. Denna förordning tillåter att dessa förvaltare registrerar EuVECA- och EuSEF-fonder i andra medlemsstater än de medlemsstater där de är auktoriserade. Dessa båda punkter 5 säkerställer att varje vägran eller underlåtenhet att agera, registrera förvaltare eller EuVECA- och EuSEF-fonder måste vara motiverade, ha anmälts samt omfattas av rätten att överklaga inför domstol.

I artiklarna 1.6 och 2.6 föreskrivs uttryckligen att avgifter inte får tas ut av de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna i samband med gränsöverskridande marknadsföring av EuVECA- och EuSEF-fonder. De utvidgar även omfattningen av de gränsöverskridande anmälningarna mellan de nationella tillsynsorganen när det gäller EuVECA- och EuSEF-fonder som registrerats och marknadsförts av förvaltare som har auktoriserats i enlighet med artikel 6 i direktiv 2011/61/EU.

Genom artiklarna 1.7 och 2.7 säkerställs det att Esma-databasen innehåller information om alla förvaltare av EuVECA- och EuSEF-fonder och de fonder som de marknadsför.

Genom artiklarna 1.8 och 2.8 ändras det datum då medlemsstaterna ska meddela vilka regler som ska gälla vid överträdelser av förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013, inbegripet överträdelser av förvaltare som enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU är auktoriserade att använda EuVECA- och EuSEF-beteckningar i samband med marknadsföringen av EuVECA- och EuSEF-fonder.

Genom artiklarna 1.9 och 2.9 säkerställs efterlevnaden av förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 gentemot förvaltare som har auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande och använder EuVECA- respektive EuSEF-beteckningar i samband med marknadsföringen av dessa fonder.

I artiklarna 1.10 och 2.10 fastställs att översynen av förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 ska äga rum fyra år efter förordningarnas ikraftträdande.

2016/0221 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT [...]

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande, 16

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 17 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet 18 , och

av följande skäl:

(1)I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 19 och i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 20 fastställs enhetliga krav och villkor för förvaltare av företag för kollektiva investeringar som inom unionen vill använda beteckningarna EuVECA och EuSEF för marknadsföring av godkända riskkapitalfonder och fonder för socialt företagande. Förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 innehåller regler för i synnerhet godkända investeringar, godkända portföljföretag och tillåtna investerare. Enligt förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 är det endast förvaltare vars förvaltade tillgångar totalt inte överstiger det tröskelvärde som avses i artikel 3.2 b i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU 21 som tillåts använda EuVECA- och EuSEF-märkning.

(2)Kommissionens meddelande om en investeringsplan för Europa av den 16 november 2014 22 innehåller en övergripande strategi för att åtgärda den brist på finansiering som hämmar Europas tillväxtpotential och förmåga att skapa arbetstillfällen. Den syftar till att frigöra privata investeringar genom att använda offentliga medel och genom att förbättra den rättsliga ramen för investeringar.

(3)Meddelandet om en kapitalmarknadsunion av den 30 september 2015 23 är ett viktigt inslag i investeringsplanen. Dess syfte är att minska splittringen på finansmarknaderna och att öka tillgången på kapital för företag genom att inrätta en verklig inre kapitalmarknad. I meddelandet preciseras att förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 behöver ändras för att sörja för att ramarna på bästa sätt stöder investeringar i små och medelstora företag.

(4)Marknaden för godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande bör öppnas för att öka stordriftsfördelarna, minska transaktions- och driftskostnaderna, öka konkurrenskraften och stärka investerarnas valmöjligheter. Att bredda utbudet av blivande förvaltare bidrar till att öppna marknaden. Det bör gynna företag som söker investeringar genom att ge dem tillgång till finansiering från ett större och mer varierat utbud av källor till riskkapital. Tillämpningsområdet för förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 bör därför utvidgas genom att öppna användningen av EuVECA- och EuSEF-märkning för förvaltare av företag för kollektiva investeringar som auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU.

(5)I syfte att bibehålla en hög nivå i fråga om investerarskydd bör förvaltarna även fortsättningsvis omfattas av kraven i direktiv 2011/61/EU och samtidigt följa vissa bestämmelser i förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013, i synnerhet bestämmelserna om tillåtna investeringar, de investerare man riktar sig till och informationskrav.

(6)För att säkerställa att de behöriga myndigheterna känner till alla nya användningsområden för EuVECA- och EuSEF-märkning bör förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU registrera varje godkänd riskkapitalfond eller godkänd fond för socialt företagande som de avser att förvalta och marknadsföra. Detta bör säkerställa att dessa förvaltare får behålla sina företagsmodeller genom att kunna förvalta företag för kollektiva investeringar som är etablerade i andra medlemsstater och samtidigt ytterligare utöka sortimentet av produkter som de erbjuder.

(7)De olika stödberättigade företag i vilka godkända riskkapitalfonder kan investera bör utökas för att ytterligare öka tillgången på kapital för företag. Definitionen av godkända portföljföretag bör därför omfatta företag med upp till 499 anställda (mindre medelstora företag) samt små och medelstora företag som börsnoterats på tillväxtmarknader för små och medelstora företag. De nya investeringsalternativen bör också möjliggöra för företag i tillväxtfasen som redan har tillgång till andra finansieringskällor, såsom tillväxtmarknader för små och medelstora företag, att få kapital från godkända riskkapitalfonder som i sin tur bör bidra till utvecklingen av tillväxtmarknader för små och medelstora företag.

(8)Godkända riskkapitalfonder bör tillåtas att på längre sikt delta i finansieringsprogram för onoterade små och medelstora företag, onoterade mindre medelstora företag, små och medelstora företag som börsnoterats på tillväxtmarknader för små och medelstora företag, att ytterligare stärka sin potential att skapa avkastning från snabbväxande företag. Därför bör uppföljningsinvesteringar efter den första investeringen tillåtas.

(9)Registreringsförfarandena bör vara kostnadseffektiva. En registrering av en förvaltare i enlighet med förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 bör även tjäna som registrering i det syfte som avses i direktiv 2011/61/EU. Registrering och underlåtenhet att registrera sig enligt förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013 bör i förekommande fall kunna bli föremål för rättslig omprövning.

(10)Det måste förtydligas att förbudet för värdmedlemsstaten att införa krav eller administrativa förfaranden i samband med marknadsföring av godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande inom dess territorium även omfattar förbud mot att införa avgifter för förvaltare av dessa fonder.

(11)Enligt förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 krävs det nu att förvaltare av godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande alltid har tillräckligt stora egna medel. För att säkerställa en enhetlig uppfattning i hela unionen om vad som räknas som tillräckliga egna medel för dessa förvaltare ska Europeiska tillsynsmyndigheten (Esma) utarbeta förslag till tekniska tillsynsstandarder som anger metoderna för att fastställa vad som räknas som tillräckliga egna medel.

(12)Eftersom denna förordning medger användning av EuVECA- och EuSEF-märkning på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU bör den centrala databas som upprätthålls av Esma i enlighet med förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 också innehålla information om vilka godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande som förvaltas och marknadsförs av dessa förvaltare.

(13)Eftersom målen med denna förordning, nämligen att ytterligare förbättra den inre marknadens funktion för godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande genom utökad användning av EuVECA- och EuSEF-märkning, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och därför, på grund av dess omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå, får unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen går denna förordning i enlighet med artikel 5.4 andra stycket i fördraget om Europeiska unionen inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de eftersträvade målen.

(14)Förordning (EU) nr 345/2013 och förordning (EU) nr 346/2013 bör ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 345/2013 ska ändras på följande sätt:

(1)I artikel 2 ska punkt 2 ersättas med följande:


"2.    Artiklarna 5, 6, 13.1 c och i samt 14a i denna förordning ska tillämpas på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som har auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar portföljer i godkända riskkapitalfonder och avser att använda beteckningen EuVECA i samband med marknadsföringen av dessa fonder inom unionen."

(2)Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a)    Led k ska ersättas med följande:

"k)    hemmedlemsstat: den medlemsstat där förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond har sitt säte,"

b)    I led d ska led i ersättas med följande:

"i)    vid tidpunkten för den godkända riskkapitalfondens första investering i det företaget uppfyller ett av följande villkor:

   Företaget är inte upptaget till handel på en reglerad marknad eller på en multilateral handelsplattform (MTF-plattform) enligt definitionen i artikel 4.1.21 och 4.1.22 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EG* och har upp till 499 anställda.

   Företaget är ett litet eller medelstort företag enligt definitionen i artikel 4.1.12 i direktiv 2014/65/EU som är noterat på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag enligt definitionen i artikel 4.1.13 i det direktivet."

"c)    Led m ska ersättas med följande:

" m)    behörig myndighet:

i)    för de förvaltare som avses i artikel 2.1 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 3.3 a i direktiv 2011/61/EU,

ii)    för de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 7.1 i direktiv 2011/61/EU,

iii)    för godkända riskkapitalfonder, den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den godkända riskkapitalfonden har sitt säte eller huvudkontor,"

_______________________________________________________________

*    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU | av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(3)I artikel 10 ska följande punkt införas som punkt 3:

"3.    Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att specificera metoderna för att fastställa vad som utgör tillräckliga egna medel. Dessa metoder ska

a)    göra åtskillnad mellan vad som utgör tillräckliga egna medel för internt förvaltade godkända riskkapitalfonder och tillräckliga egna medel för de förvaltare av godkända riskkapitalfonder som är externa förvaltare,

b)    ta hänsyn till storleken och den interna organisationen hos de förvaltare som avses i artikel 2.1 i syfte att säkerställa neutrala konkurrensvillkor mellan



       dessa förvaltare och de förvaltare som avses i punkt 2 i den artikeln,

"c)    säkerställa att de belopp som resulterar av tillämpningen av dessa metoder inte överskrider de belopp som fastställs i artikel 9 i direktiv 2011/61/EU.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast [18 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas].

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010."

(4)I artikel 14 ska följande punkter läggas till som punkterna 3a och 3b:

"3a.    De förvaltare som avses i punkt 1 ska underrättas av den behöriga myndigheten i deras hemmedlemsstat om huruvida de har registrerats som förvaltare av en godkänd riskkapitalfond senast två månader efter det att de har lämnat all den information som avses i punkt 1.

3b.    En registrering enligt denna artikel ska utgöra en registrering i den mening som avses i artikel 3.3 i direktiv 2011/61/EU.

(5)Följande artiklar ska införas som artiklarna 14a och 14b:

"Artikel 14a

1.    Förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU ska ansöka om registrering av de godkända riskkapitalfonder för vilka de avser att använda beteckningen EuVECA.

2.    Den ansökan om registrering som avses i punkt 1 ska göras till den myndighet som är behörig i fråga om den godkända riskkapitalfonden och ska omfatta

a)    fondbestämmelser eller bolagsordning för den godkända riskkapitalfonden,

b)    uppgifter om förvaringsinstitutets identitet, och

"c)    den information som avses i artikel 14.1.

Vid tillämpning av led c i första stycket ska informationen om de åtgärder som vidtagits för att uppfylla kraven i kapitel II i denna förordning avse de åtgärder som vidtagits för att följa bestämmelserna i artiklarna 5, 6 och 13.1 c och i.

3.    Den myndighet som är behörig i fråga om den godkända riskkapitalfonden ska registrera varje fond som en godkänd riskkapitalfond, om fondens förvaltare uppfyller villkoren i artikel 14.2.

4.    De förvaltare som avses i punkt 1 ska underrättas av den myndighet som är behörig i fråga om den godkända riskkapitalfonden om huruvida den fonden har registrerats som en godkänd riskkapitalfond senast två månader efter det att dessa förvaltare har lämnat all den information som avses i punkt 2.


5.    Registreringar av godkända riskkapitalfonder enligt punkterna 1, 2 och 3 ska vara giltiga på hela unionens territorium och möjliggöra marknadsföring av dessa fonder under beteckningen EuVECA i hela unionen.

Artikel 14b

Varje vägran att registrera de förvaltare som avses i artikel 14 och de fonder som avses i artikel 14a ska motiveras, anmälas till de förvaltare som avses i dessa artiklar och omfattas av rätten att överklaga inför domstol. Denna rätt att överklaga ska även föreligga om inget beslut om registrering har fattats två månader efter det att en ansökan om detta gjordes."

(6)I artikel 16 ska punkterna 1 och 2 ersättas med följande:

"1.    De behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaterna ska omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om varje registrering av en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond, varje tillägg av en ny godkänd riskkapitalfond, varje tillägg av en ny hemvist för etablering av en godkänd riskkapitalfond eller varje tillägg av en ny medlemsstat där en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond avser att marknadsföra dessa fonder.

Vid tillämpning av första stycket ska den myndighet som är behörig för en godkänd riskkapitalfond som registrerats i enlighet med artikel 14a omedelbart anmäla registreringen till den behöriga myndigheten i hemmedlemstaten för förvaltaren av den godkända riskkapitalfonden.

2.    De behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaten ska inte föreskriva några krav eller administrativa förfaranden för förvaltare av godkända riskkapitalfonder när det gäller marknadsföringen av deras godkända riskkapitalfonder och de ska inte heller kräva förhandsgodkännande av marknadsföringen.

De krav eller administrativa förfaranden som avses i första stycket ska inkludera avgifter och andra pålagor."

(7)Artikel 17 ska ersättas med följande:

"Artikel 17

Esma ska upprätthålla en central databas, som ska vara tillgänglig för allmänheten på internet, med en förteckning över alla förvaltare av godkända riskkapitalfonder som använder beteckningen EuSEF och de godkända fonder för socialt företagande för vilka de använder denna samt de länder i vilka dessa fonder marknadsförs."

(8)I artikel 21.2 ska datumet "den 16 maj 2015" ersättas med "[24 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas]."

(9)Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)    I punkt 1 ska led c ersättas med följande:

"c)    använder beteckningen EuVECA utan att vara registrerad i enlighet med artikel 14, eller när den godkända riskkapitalfonden inte är registrerad i enlighet med artikel 14a,"

b)    I punkt 1 ska led e ersättas med följande:

"e)    i strid med artikel 14 har blivit registrerad genom att lämna oriktig information eller på något annat otillbörligt sätt i strid med artikel 15 eller artikel 15a."

"c)    I punkt 2 ska led a ersättas med följande:

"a)    vidta åtgärder för att säkerställa att den berörda förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond uppfyller kraven i artiklarna 5, 6, 7 a och b samt 12–14a,"

(10)I artikel 21.2 ska datumet "den 22 juli 2017" ersättas med "[48 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas]."

Artikel 2

Förordning (EU) nr 346/2013 ska ändras på följande sätt:

(1)I artikel 2 ska punkt 2 ersättas med följande:

"2.    Artiklarna 5, 6, 10, 13.2, 14.1 d, e och f samt 15a i denna förordning ska tillämpas på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som har auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar portföljer i godkända fonder för socialt företagande och avser att använda beteckningen EuSEF i samband med marknadsföringen av dessa fonder inom unionen."

(2)Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a)    Led k ska ersättas med följande:

hemmedlemsstat: den medlemsstat där förvaltaren av en godkänd fond för socialt företagande har sitt säte,"

b)    Led m ska ersättas med följande:

" m)    behörig myndighet:

i)    för de förvaltare som avses i artikel 2.1 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 3.3 a i direktiv 2011/61/EU,

ii)    för de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 7.1 i direktiv 2011/61/EU,

iii)    för godkända fonder för socialt företagande, den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den godkända fonden för socialt företagande har sitt säte eller huvudkontor,"

(3)I artikel 11 ska följande punkt läggas till som punkt 3:

"3.    Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att specificera metoderna för att fastställa vad som utgör tillräckliga egna medel. Dessa metoder ska

a)    göra åtskillnad mellan vad som utgör tillräckliga egna medel för internt förvaltade godkända fonder för socialt företagande och tillräckliga egna medel för de förvaltare av godkända fonder för socialt företagande som är externa förvaltare,

b)    ta hänsyn till storleken och den interna organisationen hos de förvaltare som avses i artikel 2.1 i syfte att säkerställa neutrala konkurrensvillkor mellan dessa förvaltare och de förvaltare som avses i punkt 2 i den artikeln,


"c)    säkerställa att de belopp som resulterar av tillämpningen av dessa metoder inte överskrider de belopp som fastställs i artikel 9 i direktiv 2011/61/EU.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast [18 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas].

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010."

(4)I artikel 15 ska följande punkter läggas till som punkterna 3a och 3b:

"3a.    De förvaltare som avses i punkt 1 ska underrättas av den behöriga myndigheten i deras hemmedlemsstat om huruvida de har registrerats som förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande senast två månader efter det att de har lämnat all den information som avses i punkt 1.

3b.    En registrering enligt denna artikel ska utgöra en registrering i den mening som avses i artikel 3.3 i direktiv 2011/61/EU.

(5)Följande artiklar ska införas som artiklarna 15a och 15b:

"Artikel 15a

1.    Förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU ska ansöka om registrering av de godkända fonder för socialt företagande för vilka de avser att använda beteckningen EuSEF.

2.    Den ansökan om registrering som avses i punkt 1 ska göras till den myndighet som är behörig i fråga om fonden för socialt företagande och omfatta

a)    fondbestämmelser eller bolagsordning för den godkända fonden för socialt företagande,

b)    uppgifter om förvaringsinstitutets identitet, och

"c)    den information som avses i artikel 15.1.

Vid tillämpning av led c i första stycket ska informationen om de åtgärder som vidtagits för att uppfylla kraven i kapitel II i denna förordning avse de åtgärder som vidtagits för att följa bestämmelserna i artiklarna 5, 6, 10, 13.2 och 14.1 d, e och f.

3.    Den myndighet som är behörig i fråga om fonden för socialt företagande ska registrera varje fond som en godkänd fond för socialt företagande, om fondens förvaltare uppfyller villkoren i artikel 15.2.

4.    De förvaltare som avses i punkt 1 ska underrättas av den myndighet som är behörig i fråga om den godkända fonden för socialt företagande om huruvida de har registrerats som en godkänd fond för socialt företagande senast två månader efter det att dessa förvaltare har lämnat all den information som avses i punkt 2.

5.    Registreringar av godkända fonder för socialt företagande enligt punkterna 1, 2 och 3 ska vara giltiga på hela unionens territorium och möjliggöra marknadsföring av dessa fonder under beteckningen EuSEF i hela unionen.

Artikel 15b


Varje vägran att registrera de förvaltare som avses i artikel 15 och de fonder som avses i artikel 15a ska motiveras, anmälas till de förvaltare som avses i dessa artiklar och omfattas av rätten att överklaga inför domstol. Denna rätt att överklaga ska även föreligga om inget beslut om registrering har fattats två månader efter det att en ansökan om detta gjordes."

(6)I artikel 17 ska punkterna 1 och 2 ersättas med följande:

"1.    De behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaterna ska omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om varje registrering av en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande, varje tillägg av en ny godkänd fond för socialt företagande, varje tillägg av en ny hemvist för etablering av en godkänd fond för socialt företagande eller varje tillägg av en ny medlemsstat där en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande avser att marknadsföra dessa fonder.

Vid tillämpning av första stycket ska den myndighet som är behörig för en godkänd fond för socialt företagande som registrerats i enlighet med artikel 15a omedelbart anmäla registreringen till den behöriga myndigheten i hemmedlemstaten för förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande.

2.    De behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaten ska inte föreskriva några krav eller administrativa förfaranden för förvaltare av godkända fonder för socialt företagande när det gäller marknadsföringen av deras godkända fonder för socialt företagande och de ska inte heller kräva förhandsgodkännande av marknadsföringen.

De krav eller administrativa förfaranden som avses i första stycket ska inkludera avgifter och andra pålagor."

(7)Artikel 18 ska ersättas med följande:

"Artikel 18

Esma ska upprätthålla en central databas, som ska vara tillgänglig för allmänheten på internet, med en förteckning över alla förvaltare av fonder för socialt företagande som använder beteckningen EuSEF och de godkända fonder för socialt företagande för vilka de använder denna samt de länder i vilka dessa fonder marknadsförs."

(8) I artikel 21.2 ska datumet "den 16 maj 2015" ersättas med "[24 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas]."

(9)Artikel 22 ska ändras på följande sätt:

a)    I punkt 1 ska led c ersättas med följande:

"c)    använder beteckningen EuSEF utan att vara registrerad i enlighet med artikel 15, eller när den godkända fonden för socialt företagande inte är registrerad i enlighet med artikel 15a."

b)    I punkt 1 ska led e ersättas med följande:

"e)    i strid med artikel 15 har blivit registrerad genom att lämna oriktig information eller på något annat otillbörligt sätt i strid med artikel 15 eller artikel 15a."

"c)    I punkt 2 ska led a ersättas med följande:

"a)    Vidta åtgärder för att säkerställa att den berörda förvaltaren av en godkänd fond för socialt företagande uppfyller kraven i artiklarna 5, 6 och 7 a och b samt artiklarna 13–15a."

(10)I artikel 21.2 ska datumet "den 22 juli 2017" ersättas med "[48 månader efter det att denna förordning börjar tillämpas]."

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 av den 17 april 2013 om europeiska riskkapitalfonder (EUT L 115, 25.4.2013, s. 1).
(2) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 av den 17 april 2013 om europeiska fonder för socialt företagande (EUT L 115, 25.4.2013, s. 18).
(3) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken – En investeringsplan för Europa (COM(2014) 903 final).
(4) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Handlingsplan för en kapitalmarknadsunion (COM(2015) 468 final).
(5) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/1017 av den 25 juni 2015 om Europeiska fonden för strategiska investeringar, Europeiska centrumet för investeringsrådgivning och portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå samt om ändring av förordningarna (EU) nr 1291/2013 och (EU) nr 1316/2013 – Europeiska fonden för strategiska investeringar (EUT L 169, 1.7.2015, s. 1).
(6) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit): lägesrapport och framtidsutsikter (COM(2014) 368 final).
(7) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104).
(8) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1287/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av ett program för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1639/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 33).
(9) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Att förbättra den inre marknaden – bättre möjligheter för individer och företag (COM(2015) 550 final).
(10) Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).
(11) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Kommissionens arbetsprogram 2016 – Dags för nya tag (COM(2015) 610 final).
(12) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/760 av den 29 april 2013 om europeiska långsiktiga investeringsfonder (EUT L 123, 19.5.2015, s. 98).
(13) Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU | av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).
(14) Nämndens synpunkter finns på: […]
(15) Konsekvensbedömningen och en sammanfattning av den finns på: […]
(16) EUT C […], […], s. […].
(17) EUT C , , s. .
(18) Europaparlamentets ståndpunkt av den ... (...) och rådets beslut av den ....
(19) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 av den 17 april 2013 om europeiska riskkapitalfonder (EUT L 115, 25.4.2013, s. 1).
(20) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 av den 17 april 2013 om europeiska fonder för socialt företagande (EUT L 115, 25.4.2013, s. 18).
(21) Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).
(22) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken: En investeringsplan för Europa (COM(2014) 903 final).
(23) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Handlingsplan för en kapitalmarknadsunion (COM(2015) 468 final).
Top