Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0075

    Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av beslut 2008/376/EG om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program

    COM/2016/075 final - 2016/047 (NLE)

    Bryssel den 18.2.2016

    COM(2016) 75 final

    2016/0047(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om ändring av beslut 2008/376/EG om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    Syftet med detta förslag är att ändra den rättsliga grunden för forskningsprogrammet för kol- och stålsektorerna efter den regelbundna bedömningen av dess förvaltningsbestämmelser i syfte att uppfylla följande mål:

    Sörja för en öppen förvaltning av ett program som finansieras av EU:s allmänna budget och under kommissionens ansvar genom genomförandet av kommissionens regler för expertgrupper.

    Underlätta tillgång till finansiering för stödmottagare med förenklade regler och genom en proportionell anpassning till bestämmelserna i det allmänna forskningsprogrammet ”Horisont 2020” som intressenter inom kol- och stålsektorn är bekanta med.

    Uppdatera de bestämmelser som avses i den rättsliga grunden, särskilt i fråga om kommittéförfarandet.

    Allmän bakgrund

    Efter det att fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) upphörde att gälla 2012 och enligt ett protokoll fogat till EU-fördragen, inrättade de europeiska medlemsstaterna den nya ”Kol- och stålforskningsfonden” och överförde alla återstående tillgångar från Europeiska kol- och stålgemenskapen till denna nya fond.

    Kol- och stålforskningsfondens program ger årligen omkring 50 miljoner euro till forskning och utveckling samt innovation till både kol- och stålsektorn (med en fördelning på 27,2 % för kol och 72,8 % för stål) som sammanför partner från näringslivet, små och medelstora företag, ledande forskningscenter och universitet i Europeiska unionen för att utveckla kunskap och främja innovation. Programmet omfattar produktionsprocesser, användning och bevarande av tillgångar, miljöförbättringar och arbetarskydd inom sektorer som har anknytning till kol- och stålindustrin. Det finansieras genom EU:s allmänna budget med intäkter från resterande tillgångar från den tidigare Europeiska kol- och stålgemenskapen. Kommissionen förvaltar och ansvarar för programmet.

    Den rättsliga grunden som fastställer förvaltningsföreskrifterna för Kol- och stålforskningsfonden antogs av rådet 2003 1 och omarbetades redan under 2008 2 . I den föreskrivs regelbundna och systematiska omprövningar av programmets relevans och av effektiviteten i dess förvaltningsbestämmelser (fleråriga tekniska riktlinjer).

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Den rättsliga ramen för Horisont 2020 – Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation (2014–2020) – och framför allt Europaparlamentets och rådets förordning om reglerna för deltagande och spridning i ”Horisont 2020” påverkar översynen av de fleråriga tekniska riktlinjerna för Kol- och stålforskningsfonden, eftersom den sistnämnda är avsedd att komplettera de åtgärder som vidtas inom ramprogrammet Horisont 2020 (artikel 2 i den rättsliga grunden). Denna komplementaritet gäller för olika nivåer, som forskningsteman, typ av instrument inom programmen, budgetarna för dessa etc.

    Den föreslagna översynen av Kol- och stålforskningsfondens rättsliga grund är inriktad på förvaltningsreglerna i Kol- och stålforskningsfondens program (kapitel III) och anpassar i så stor utsträckning som möjligt de förfaranden och begrepp som används för Horisont 2020 för att göra det lättare för samma stödmottagare att delta i båda programmen (Kol- och stålforskningsfonden och Horisont 2020). Detta gäller i synnerhet följande:

    De olika kategorierna av aktörer i ett finansierat projekt (deltagare, underleverantörer, tredje part), deras stödberättigande och skyldigheter definieras i enlighet med definitionerna i Horisont 2020-programmet (ny artikel 29a).

    Utnämningsförfarandet inom Horisont 2020 för oberoende experter som fått i uppdrag att utvärdera förslag gäller för utnämningen av oberoende experter inom Kol- och stålforskningsfondens program (artikel 39).

    Möjligheten att som stödberättigande kostnader ta ut ett belopp som kommissionen fastställt såsom personalkostnader för ägarna av små och medelstora företag och andra fysiska personer som inte erhåller lön godkänns (artikel 33).

    Förenlighet med kommissionens övergripande regler

    Det är nödvändigt med ett klargörande av vilken typ av experter som kommissionen utser att närvara vid de rådgivande grupper och tekniska grupper som inrättats genom den rättsliga grunden för Kol- och stålforskningsfondens program för att undvika eventuella intressekonflikter. De reviderade bestämmelserna genomför kommissionens övergripande bestämmelser om dess rådgivande grupper (meddelande från kommissionens ordförande: Framework for Commission Expert Groups horizontal rules and public register (K (2010) 7649).

    Av denna anledning görs en översyn av sammansättningen av och uppgifterna för de rådgivande grupperna (artiklarna 21 och 22) och sammansättningen av och uppgifterna för de tekniska grupperna (artikel 23). De rådgivande grupperna inriktas på de administrativa reglerna och förfarandena, åtskillnaden mellan rådgivande och tekniska grupper förstärks och utnämningsförfarandet för gruppernas ledamöter förtydligas.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Motiv för översynen

    I den rättsliga grunden för Kol- och stålforskningsfondens föreskrivs två regelbundna och systematiska utvärderingar:

    Om programmets relevans: ”Kommissionen ska göra en övervakning av forskningsprogrammet med bland annat en utvärdering av de förväntade vinsterna. En rapport över övervakningen ska ges ut i slutet av år 2013 och därefter vart sjunde år.” (artikel 38 i rådets beslut 2008/376/EG).

    Om förvaltningsreglernas effekt: ”De fleråriga tekniska riktlinjer som fastställs i kapitel III ska granskas vart sjunde år, varvid den första perioden löper ut den 31 december 2014. I detta syfte, och senast under de första sex månaderna av sjuårsperiodens sista år, ska kommissionen ompröva funktionen och effekten av de fleråriga tekniska riktlinjerna och i tillämpliga fall föreslå ändringar.” (artikel 40 i rådets beslut 2008/376/EG).

    På grundval av detta genomförde kommissionen under 2013 en övervakning och en utvärdering och har under 2014 gjort en ny bedömning av de fleråriga tekniska riktlinjer som fastställs i beslut 2008/376/EG.

    Medan övervakningen och utvärderingen bekräftade att Kol- och stålforskningsfonden har lyckats med sitt uppdrag att stödja konkurrenskraften hos kol- och stålindustrin, bekräftade bedömningen av de fleråriga tekniska riktlinjernas funktion och effekt att vissa ändringar var nödvändiga för att säkerställa en öppen, sund och effektiv förvaltning av Kol- och stålforskningsfonden och en lämplig nivå av förenkling.

    Subsidiaritet och val av instrument

    Enligt den rättsliga grunden ska enbart kommissionen anförtros förvaltningen av Kol- och stålforskningsfondens program. Ändringar av programmets förvaltningsregler kan endast göras på EU-nivå genom översynen av den rättsliga grunden.

    Proportionalitetsprincipen

    Bestämmelserna om de rådgivande grupperna och de tekniska grupperna har anpassats till kommissionens övergripande regler om öppenhet samtidigt som man behåller strukturen i den rättsliga grunden för Kol- och stålforskningsfonden (antalet grupper liksom deras kärnkompetens bibehålls) och garanterar en hög expertisnivå som kommissionen förväntar sig från dessa grupper (gruppernas sammansättning, utnämningsförfarande).

    3.SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER

    Kol- och stålforskningsfondens berörda parter har på grundval av ett utkast till förslag deltagit vid flera särskilda möten, särskilda möten i de rådgivande grupperna CAG (Coal Advisory Group) och SAG (Steel Advisory Group) samt Cosco-möten (motsvarande programkommittén i Horisont 2020). Ledamöterna i dessa arbetsgrupper har haft möjlighet att kommentera utkastet till förslag och kommissionens avdelningar har haft tillfälle att förklara den logiska grunden bakom förslaget och i synnerhet de ändrade bestämmelserna om utnämning av ledamöter i de rådgivande och tekniska grupperna som har beskrivits i efterhand under samråden mellan kommissionens avdelningar.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Förslaget påverkar inte unionens budget.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Översynen gäller endast kapitel III i den rättsliga grunden (de fleråriga tekniska riktlinjerna). Målen och tillämpningsområdet för programmet är oförändrade.

    Endast följande artiklar behöver ändras: Artiklarna 21, 22, 24, 25, 27, 28, 29, 33, 38, 39, 41, 42 och en ny artikel 29a införs. Alla andra artiklar är oförändrade.

    Förutom mindre ändringar och uppdateringar, har de väsentliga ändringarna förklarats ovan, nämligen öppenhetsreglerna för de expertgrupper som kommissionen inrättat (artiklarna 21, 22 och 24), personalkostnader som debiteras ägare till små och medelstora företag och andra fysiska personer som inte erhåller lön (artikel 33) och anpassning till reglerna i Horisont 2020 för villkor för deltagande i finansierade projekt för deltagare, underleverantörer och tredje parter (artikel 29a).

    2016/0047 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om ändring av beslut 2008/376/EG om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av det protokoll som fogas till fördraget om Europeiska unionen och till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om de ekonomiska följderna av att EKSG-fördraget upphör att gälla och om Kol- och stålforskningsfonden,

    med beaktande av rådets beslut 2003/76/EG av den 1 februari 2003 om fastställande av nödvändiga bestämmelser för genomförandet av protokollet som fogats till Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen om de ekonomiska följderna av att EKSG-fördraget upphör att gälla och om Kol- och stålforskningsfonden 3 , särskilt artikel 4.3,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande 4 , och

    av följande skäl:

    (1)Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 5 (”Horisont 2020”) – ger anledning att se över rådets beslut 2008/376/EG 6 i syfte att säkerställa att Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram kompletterar Horisont 2020 inom sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin.

    (2)För att skapa en sammanhängande ram för deltagande i både Kol- och stålforskningsfondens program och ramprogrammet Horisont 2020 är det nödvändigt att anpassa vissa regler för deltagande enligt Kol- och stålforskningsfondens program till dem som tillämpas enligt ramprogrammet Horisont 2020.

    (3)Det är nödvändigt att revidera bestämmelserna om kompetens och om sammansättningen av de rådgivande grupperna och de tekniska grupperna, särskilt när det gäller den typ av experter som utses av kommissionen för att säkerställa ökad öppenhet samt överensstämmelse och samstämmighet med ramverket för kommissionens expertgrupper, och, i möjligaste mån, bidra till en balanserad representation av relevanta expertkunskaper och intresseområden samt en optimal könsfördelning.

    (4)Det är lämpligt att överväga enklare finanseringsregler för att underlätta små och medelstora företags deltagande i Kol- och stålforskningsfondens program och för att tillåta användning av ”enhetskostnader” för att beräkna stödberättigande personalkostnader för ägare av små och medelstora företag och andra fysiska personer som inte erhåller lön.

    (5)De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra beslut 2008/376/EG bör antas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 7 .

    (6)Beslut 2008/376/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Beslut 2008/376/EG ska ändras på följande sätt:

    (1)    Artikel 21 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 21

    Uppgifter för de rådgivande grupperna

    De rådgivande grupperna för forskning och teknisk utveckling på kol- respektive stålområdet ska biträda kommissionen med råd i följande avseenden:

    (a)    Forskningsprogrammets allmänna utveckling, det informationspaket som nämns i artikel 25.3 och riktlinjer för framtiden.

    (b)    Samstämmighet och eventuell överlappning med andra FoTU-program på gemenskapsnivå och nationell nivå.

    (c)    Utarbetande av riktlinjer för övervakning av FoTU-projekt.

    (d)    Relevansen hos det arbete som utförs i enskilda projekt.

    (e)    Målen för det forskningsprogram som tas upp i avsnitten 3 och 4 i kapitel II.

    (f)    De årliga prioriterade mål som tas upp i informationspaketet, och i tillämpliga fall de prioriterade målen för riktade förslagsomgångar enligt artikel 25.2.

    (g)    Utarbetande av en handbok för utvärdering och urval av FoTU-projekt enligt artiklarna 27 och 28.

    (h)    Reglerna och förfarandena för utvärderingen av förslag till FoTU-projekt.

    (i)    Utarbetande av riktade förslagsomgångar enligt artikel 25.2.

    (j)    Andra åtgärder på begäran av kommissionen.”

    (2)    Artikel 22 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 22

    Sammansättning av de rådgivande grupperna

    ”1. Varje rådgivande grupp ska vara sammansatt enligt tabellerna i bilagan. Ledamöterna i de rådgivande grupperna ska vara personer som utnämns av generaldirektören för generaldirektoratet för forskning och innovation och ska företräda ett gemensamt intresse som delas av intressenterna. De får inte företräda en enskild intressent, utan ska uttrycka åsikter som delas av de olika intresseorganisationerna.

    Utnämningarna sker för en period av 42 månader. De ledamöter som inte längre på ett effektivt sätt kan medverka i gruppens överläggningar, som avgår eller som inte uppfyller de skyldigheter som anges i artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, ska inte längre inbjudas att delta i något möte i de rådgivande grupperna och får ersättas för återstoden av sin mandatperiod.

    2. Ledamöterna i de rådgivande grupperna ska väljas bland experter med kompetens inom de områden som avses i avsnitten 3 och 4 i kapitel II och som har svarat på offentliga ansökningsomgångar. Dessa experter kan också utses på grundval av förslag från de enheter som avses i tabellerna i bilagan.

    De ska vara verksamma inom det berörda området och förstå betydelsen av industriella prioriteringar.

    3. Inom varje rådgivande grupp ska kommissionen sträva efter att så långt som möjligt garantera en hög nivå av sakkunskap, liksom en välavvägd representation av relevanta kunskaper och intresseområden, en jämn könsfördelning och geografisk representation, med hänsyn till de rådgivande gruppernas specifika uppgifter och vilken typ av sakkunskap som krävs samt resultatet av urvalsförfarandet för experter.”

    (3)    Artikel 24 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 24

    Inrättande av och uppgifter för de tekniska grupperna för kol och stål

    1. De tekniska grupperna för kol och stål (nedan kallade de tekniska grupperna) ska ge kommissionen råd om övervakning av forsknings- och pilot- eller demonstrationsprojekt.

    Ledamöter i de tekniska grupperna ska utses på personliga mandat av generaldirektören för generaldirektoratet för forskning och innovation.

    De ledamöter som inte längre på ett effektivt sätt kan medverka i gruppens överläggningar, som avgår eller som inte uppfyller de skyldigheter som anges i artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, ska inte längre inbjudas att delta i något möte i de tekniska grupperna.

    2. Ledamöterna i de tekniska grupperna ska väljas bland experter med kompetens inom forskningsstrategi, förvaltning eller produktion inom de områden som avses i avsnitten 3 och 4 i kapitel II och som har svarat på offentliga ansökningsomgångar.

    De ska vara verksamma inom det berörda området och ha ansvar för forskningsstrategi, förvaltning eller produktion i sektorer med anknytning till denna.

    3. Inom varje teknisk grupp ska kommissionen sträva efter att säkerställa en hög nivå av yrkesmässig sakkunskap och, så långt som möjligt, en välavvägd representation av relevanta sakkunskaper och en jämn könsfördelning och geografisk representation, med hänsyn till de tekniska gruppernas specifika uppgifter och vilken typ av sakkunskap som krävs samt resultatet av urvalsförfarandet för experter.

    Kommissionen ska försäkra sig om att det finns regler och förfaranden för att undvika och hantera intressekonflikter i fråga om ledamöter i de tekniska grupperna som ansvarar för utvärderingen av ett visst projekt. Dessa förfaranden ska också garantera likabehandling och rättvisa under hela övervakningsprocessen av projekt.

    Möten med de tekniska grupperna ska så långt möjligt hållas på platser som väljs ut så att övervakningen av projekt och utvärderingen av resultat tillgodoses på bästa sätt.”

    (4)    Artikel 25 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 25

    Förlagsomgång

    1. En årlig förslagsomgång ska offentliggöras varje år. Första datum för inlämnande av förslag ska offentliggöras i det informationspaket som avses i punkt 3. Om inget annat anges ska den 15 september varje år vara sista dagen för inlämnande av förslag för utvärdering. Om den 15 september infaller under ett veckoslut eller på en fredag eller en måndag, ska sista dagen för inlämnande automatiskt ändras till den första arbetsdagen efter den 15 september. Sista dagen för inlämnande av förslag ska offentliggöras i det informationspaket som avses i punkt 3.

    2. Om kommissionen enligt artikel 41 d och e beslutar att välja en annan sista dag för inlämnande av förslag enligt punkt 1 i den här artikeln, eller att inleda riktade förslagsomgångar, ska den offentliggöra detta i Europeiska unionens officiella tidning.

    Riktade förslagsomgångar ska ange datum och former för inlämnande samt om detta ska göras i ett eller två steg, och för utvärdering av förslagen, prioriteringar, i förekommande fall typ av bidragsberättigade projekt enligt artiklarna 14–18, och planerad finansiering.

    3. Kommissionen ska se till att tillräcklig vägledning och information görs tillgänglig för alla potentiella deltagare när förslagsomgångarna offentliggörs, särskilt genom ett informationspaket på kommissionens webbplats. En papperskopia av detta informationspaket kan också erhållas från kommissionen på begäran.

    Informationspaketet ska innehålla information om de utförliga reglerna för deltagande, metoder för hantering av förslag och projekt, ansökningsformulär, regler för inlämnande av förslag, standardkontrakt, bidragsberättigande kostnader, högsta bidragsbelopp, betalningssätt och de årliga prioriterade målen för forskningsprogrammet.

    Ansökningar ska lämnas in till kommissionen i enlighet med reglerna i informationspaketet.”

    (5)    I artikel 27 ska andra stycket ersättas med följande:

    ”Kommissionen ska se till att en handbok för utvärdering och urval av FoTU-projekt görs tillgänglig för alla potentiella deltagare.”

    (6)    I artikel 28 ska punkt 3 ersättas med följande:

    ”3. Kommissionen ska göra upp en förteckning över godkända förslag i meritordning.”

    (7) Följande artikel ska införas som artikel 29a:

    ”Artikel 29a

    Genomförande av åtgärder

    1. Deltagarna ska genomföra åtgärden i enlighet med alla villkor och skyldigheter som anges i detta beslut, förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (*) och förordning (EU) nr 1268/2012(**), meddelandet om förslagsomgång och bidragsavtalet.

    2. Deltagarna får inte ingå några åtaganden som är oförenliga med detta beslut eller bidragsavtalet. Om en deltagare underlåter att uppfylla sina skyldigheter i fråga om det tekniska genomförandet av åtgärden, ska övriga deltagare uppfylla skyldigheterna utan ytterligare unionsfinansiering, såvida inte kommissionen uttryckligen befriar dem från skyldigheten. Deltagarna ska se till att kommissionen informeras i god tid om alla händelser som väsentligen kan påverka åtgärdens genomförande eller unionens intresse.

    3. Deltagarna ska genomföra åtgärden och för detta vidta alla nödvändiga och rimliga åtgärder. De ska ha de lämpliga resurser som behövs och vid de tidpunkter som krävs för att genomföra åtgärden. Om det är nödvändigt för genomförandet av åtgärden, får de anlita tredje parter, inklusive underleverantörer, för att utföra arbete inom åtgärden. Deltagarna ska ansvara inför kommissionen och inför de övriga deltagarna för det arbete som utförs.

    4. Tilldelning av underleverantörsavtal för genomförandet av vissa delar av åtgärden ska begränsas till de fall som anges i bidragsavtalet och till vederbörligen motiverade fall som inte klart kunnat förutses vid bidragsavtalets ikraftträdande.

    5. Tredje parter som inte är underleverantörer får utföra arbete inom åtgärden i enlighet med de villkor som fastställs i bidragsavtalet. Den tredje parten och det arbete denne ska utföra ska anges i bidragsavtalet.

    De tredje parternas kostnader får anses vara stödberättigande om den tredje parten uppfyller samtliga följande villkor:

    (a)    Den skulle vara berättigad till finansiering om den vore deltagare.

    (b)    Den är en anknuten enhet eller har en rättslig koppling till en deltagare som medför ett samarbete som inte är begränsat till åtgärden.

    (c)    Den anges i bidragsavtalet.

    (d)    Den uppfyller de regler som gäller för deltagaren enligt bidragsavtalet med avseende på stödberättigande kostnader och kontroll av utgifter.

    6. Deltagare ska följa nationella lagar, bestämmelser och etiska regler i de länder där åtgärden kommer att genomföras. Vid behov ska deltagarna begära godkännande från berörda nationella eller lokala etikkommittéer innan åtgärden inleds.

    (*) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (**) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).”

    (8)    Artikel 33 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 33

    Personalkostnader

    ”Stödberättigande personalkostnader får endast omfatta de faktiska arbetstimmarna för de personer som direkt arbetar med åtgärden.

    Personalkostnader för ägare av små och medelstora företag och fysiska personer som inte uppbär lön får ersättas på grundval av enhetskostnader.”

    (9)    Artikel 39 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 39

    Utnämning av oberoende och högt kvalificerade experter

    För utnämning av oberoende och högt kvalificerade experter enligt artiklarna 18, 28.2 och 38 ska de villkor som fastställs i artikel 40 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 (*) tillämpas analogt.

    (*) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 av den 11 december 2013 om reglerna för deltagande och spridning i Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1906/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 81).”

    (10) I artikel 41 ska led d ersättas med följande:

    ”d) Ändra det slutdatum som anges i artikel 25.”

    (11)    I artikel 42 ska punkt 2 ersättas med följande:

    ”2. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 (*) tillämpas.

    (*) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).”.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1) - Rådets beslut 2003/78/EG av den 1 februari 2003 om fastställande av de fleråriga tekniska riktlinjerna för Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram.
    (2) - Rådets beslut 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program.
    (3) EUT L 29, 5.2.2003, s. 22.
    (4) EUT C , , s. .
    (5) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 948).
    (6) Rådets beslut 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (EUT L 130, 20.5.2008, s. 7). 
    (7) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
    Top