EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 9.8.2016
COM(2016) 499 final
RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN
om användningen av kontraktsanställda år 2014
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52016DC0499
REPORT FROM THE COMMISSION on the use of contract staff in 2014
RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN om användningen av kontraktsanställda år 2014
RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN om användningen av kontraktsanställda år 2014
COM/2016/0499 final
EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 9.8.2016
COM(2016) 499 final
RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN
om användningen av kontraktsanställda år 2014
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
1.Inledning
2.Utvecklingen av antalet kontraktsanställda vid kommissionen sedan 2004
3.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning på kön och tjänstegrupp
4.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning efter medborgarskap
5.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning per avdelning
5.1.Fördelning på kön och generaldirektorat
5.2.1.Kontraktsanställda 3a
5.2.2.Kontraktsanställda 3b
6.Fördelning av kontraktsanställda vid de övriga institutionerna och byråerna
6.1.Fördelning av kontraktsanställda vid de övriga institutionerna
6.1.1.Kontraktsanställda vid de övriga institutionerna: fördelning på kön och tjänstegrupp
6.1.2.Kontraktsanställda vid de övriga institutionerna: fördelning på medborgarskap
6.2.Fördelning av kontraktsanställda vid byråerna
6.2.1.Kontraktsanställda vid byråerna: fördelning på kön och tjänstegrupp
6.2.2.Kontraktsanställda vid byråerna: fördelning på medborgarskap
1.Inledning
Genom denna rapport fullgörs skyldigheten enligt artikel 79.3 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, där det föreskrivs att kommissionen varje år ska ”lägga fram en rapport om anställning av kontraktsanställda med uppgifter om antal anställda, nivå och typ av tjänst, geografisk fördelning och budgetresurser per tjänstegrupp”. Rapporten ger en detaljerad bild av situationen med hänsyn till de kontraktsanställda den 31 december 2014.
Budgetuppgifterna (som översänds varje år till budgetmyndigheten tillsammans med budgetförslaget i form av arbetsdokument, delarna II och III) innehåller en sammanställning av antalet kontraktsanställda vid tillfället för budgetförslagets framläggande (inklusive de kontraktsanställda vilkas rekrytering finansierats med inkomster som avsatts för särskilda ändamål), dvs. den 1 april år N-1 (där N utgör året för budgetförslaget), budgetgenomförandet år N-2 och framställningarna om anslag med en beräkning av heltidsekvivalenterna för år N. Detta förklarar de eventuella skillnaderna i antal kontraktsanställda mellan de olika uppgiftskällorna.
I föreliggande rapport redovisas uppgifterna för samtliga EU-institutioner (däribland Europeiska utrikestjänsten som är i drift sedan den 1 januari 2011) och byråer i den mening som avses i artikel 1a i tjänsteföreskrifterna. Uppgifterna för kommissionen är mer detaljerade och inkluderar den personal som finansieras genom posterna i drifts- och forskningsbudgetarna, de administrativa byråerna, delegationerna, representationerna och det gemensamma forskningscentrumet (JRC).
I artikel 80 i anställningsvillkoren för övriga anställda upprättas ett samband mellan varje tjänstegrupp och de uppgifter som får utföras av de kontraktsanställda:
Tjänstegrupp |
Lönegrad |
Arbetsuppgifter |
IV |
13–18 |
Ledande, utredande, språkliga och liknande tekniska uppgifter som utförs under övervakning av tjänstemän eller tillfälligt anställda. |
III |
8–12 |
Verkställande uppgifter, utarbetande av texter, bokföring och andra liknande tekniska uppgifter som utförs under övervakning av tjänstemän eller tillfälligt anställda. |
II |
4–7 |
Kontorsarbete och sekreteraruppgifter, kontorschefskap och andra liknande uppgifter som utförs under övervakning av tjänstemän eller tillfälligt anställda. |
I |
1–3 |
Manuellt och administrativt servicearbete som utförs under övervakning av tjänstemän eller anställda. |
Kategorin kontraktsanställda infördes 2004 i samband med reformen av tjänsteföreskrifterna. Sedan dess har de kontraktsanställda lämnat ett värdefullt bidrag till arbetet inom institutionerna genom att utföra administrativt servicearbete till lägre kostnad och tillföra kunskaper som inte alltid fanns inom institutionerna.
Detta gäller i synnerhet tjänsterna i tjänstegrupp I (TG I) som har ersatt kategori D sedan 2004. Sedan dess anordnas det inte längre några uttagningsprov (utom vid parlamentet) för vaktmästare, chaufförer eller andra kategorier som är typiska för tjänstegrupp I (TG I).
2.Utvecklingen av antalet kontraktsanställda vid kommissionen sedan 2004
I slutet av 2014 uppgick antalet kontraktsanställda vid samtliga institutioner och byråer till 11 100. Ungefär 58 % av dessa är anställda vid kommissionen, jämfört med 60 % år 2012. Mot en bakgrund där antalet kontraktsanställda vid kommissionen var relativt stabilt fram till 2013 innan det började öka 2014, kan denna relativa minskning av kontraktsanställda vid kommissionen förklaras av att antalet kontraktsanställda vid de andra institutionerna och byråerna har ökat.
En detaljerad redogörelse för fördelningen på institutioner och byråer ges längre fram i rapporten.
Utvecklingen av antalet anställda inom kommissionen sedan 2004 ser ut på följande sätt 1 :
Tabell nr 1
Ökningen av antalet kontraktsanställda vid kommissionen, som under 2014 uppgår till ungefär 6 400 personer förklaras dels av att anställningsformen extraanställda (nästan 3 000 år 2003) successivt har ersatts av anställningsformen kontraktsanställda för övriga uppgifter (artikel 3b i anställningsvillkoren för övriga anställda), dels av att kategori D har ersatts av kontraktsanställda (artikel 3a i anställningsvillkoren för övriga anställda) och att fasta tjänster vid byråerna har omvandlats till anslag för kontraktsanställningar. Dessutom har man fortsatt att rekrytera kontraktsanställda för att tillfälligt ersätta personal anställd enligt tjänsteföreskrifterna, i enlighet med artikel 3b i anställningsvillkoren för övriga anställda.
Antalet kontraktsanställda ökade varje år t.o.m. 2009 för att därefter minska något under 2010. Denna minskning förklaras bland annat av att man inväntade resultaten från de nya CAST 2010-uttagningsproven.
Även om siffrorna för kommissionen tydde på en stabilisering under 2011 är de i själva verket resultatet av två faktorer med motsatt effekt. Samtidigt som inrättandet av Europeiska utrikestjänsten ledde till att 277 kontraktsanställda vid kommissionen (anställda inom GD Relex på delegationerna och vid huvudkontoret) överflyttades till Europeiska utrikestjänsten, anställde kommissionen 275 kontraktsanställda mellan 2010 och 2011. Om man bortser från flytten av kontraktsanställda till utrikestjänsten skulle utvecklingen mellan 2010 och 2011 uppgått till +4,6 %, dvs. genomsnittet av utvecklingen 2008 och 2009.
År 2012 och 2013 minskade antalet kontraktsanställda något (-1 % respektive -2 %), vilket främst kan förklaras med den övergripande minskningen av antalet anställda samt att man inväntade att de nya tjänsteföreskrifterna skulle träda i kraft i januari 2014.
I september 2013 utfärdade kommissionen en uppmaning till intresseanmälan för kontraktsanställda i enlighet med artikel 3b som gjorde det möjligt att föreslå nya sökande till generaldirektoraten 2 . Med tanke på de olika tidsfristerna för urval och rekrytering visar sig den faktiska effekten av den här uppmaningen till intresseanmälan främst från och med 2014.
Dessutom har det sedan de nya tjänsteföreskrifterna trädde i kraft den 1 januari 2014 blivit möjligt att förlänga anställningar för kontraktsanställda enligt artikel 3b till upp till sex år. Många kontraktsanställda som redan har arbetat tre år vid kommissionen och som fortsatt med detta som tillfällig personal har därigenom kunnat anställas för en ny konstraktsanställningsperiod, och kommissionen kan på så sätt ta tillvara redan utbildad personal som direkt kan vara i tjänst, och samtidigt minska den tillfälliga personalen 3 .
3.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning på kön och tjänstegrupp
Tabellen nedan visar de kontraktsanställdas fördelning på tjänstegrupper (TG).
Fördelning på kön och tjänstegrupp år 2014 4 :
Tabell nr 2
Den 31 december 2014 tjänstgjorde 6 440 kontraktsanställda vid kommissionen. Den vanligast förekommande tjänstegruppen är fortfarande tjänstegrupp II, som 2014 omfattade nära 40 % av de anställda, vilket innebär en ökning jämfört med de föregående åren. De anställda inom denna tjänstegrupp utför sekretariatuppgifter och andra liknande uppgifter, men arbetar även inom t.ex. barnomsorg. Därefter kommer tjänstegrupperna IV och III.
Könsfördelningen är överlag jämn: kvinnorna utgjorde 62,8 % av det totala antalet kontraktsanställda 2013, jämfört med 63,4 % år 2014.
I tjänstegrupp IV uppnåddes nära nog total jämvikt mellan könen 2014. Fördelningen på kön i de andra tjänstegrupperna har varit likartad sedan 2011. Andelen kvinnor är avsevärt högre än andelen män i tjänstegrupp II (83,5 % år 2014) och, i mindre grad, i tjänstegrupp III (59,8 % år 2014). I tjänstegrupp I finns det i gengäld fler män (63,5 % män år 2014).
Denna fördelning återspeglar den ”traditionella” fördelningen utifrån typ av uppgift: De anställda i tjänstegrupp II är främst sekreterare och anställda inom barnomsorg, medan tjänstegrupp I främst utgörs av vaktmästare och chaufförer.
4.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning efter medborgarskap
I fallande ordning är Belgien, Italien, Frankrike, Spanien och Rumänien, tätt följda av Polen och Grekland de länder som hade flest kontraktsanställda. Denna rangordning har varit densamma sedan 2005 för de första fyra länderna. Storbritannien och Tyskland företräds, liksom Polen och Nederländerna, i relativt liten omfattning i förhållande till invånarantalet. Belgien och Italien företräds tvärtom i stor omfattning i förhållande till invånarantalet.
Det bör noteras att 59 kontraktsanställda kroater tjänstgör vid kommissionen den 31 december 2014, till följd av Kroatiens anslutning till Europeiska unionen den 1 juli 2013.
Fördelning på medborgarskap och kön år 2014 5
Tabell nr 3
Fördelningen på medborgarskap av kontraktsanställda vid kommissionen påverkas av flera samverkande faktorer. I synnerhet beror den på var EU-institutionerna är belägna och på kontraktens löptid.
Eftersom majoriteten av rekryteringarna är tidsbegränsade tenderar de sökande att lättare godta en anställning om de redan bor på eller nära den ort där de ska tjänstgöra. I gengäld är det ibland svårt för en sökande som har familj att lämna sitt ursprungsland för att tjänstgöra vid institutionens huvudkontor under en begränsad tidsperiod.
De kontraktsanställda rekryteras nämligen till kommissionen på grundval av artikel 3b i anställningsvillkoren för övriga anställda, dvs. för en inledande period på ett år, följt av en förlängning på två år. Sedan de nya tjänsteföreskrifterna som trädde i kraft 2014 är den maximala kontraktstiden numera fastställd till sex år.
Denna geografiska närhetsfaktor återspeglas även i sammansättningen av den förteckning över sökande som kommissionen bidrar till. Det är dock viktigt att betona att det inte finns några kvoter per land. Rekryteringen sker utifrån den profil som söks samt den sökandes kvalifikationer och språkkunskaper.
Samma tendens med koppling till bostadsorten kan utläsas av tabellen över fördelningen efter medborgarskap vid de andra institutionerna och byråerna.
Fördelning av kontraktsanställda efter kön och tjänstegrupp 6
Dessa tabeller innehåller en fördelning på tjänstegrupp (TG), medborgarskap och kön. Under 2014 liksom under de föregående åren fanns det medborgare från alla medlemsstater i tjänstegrupperna IV och II. Det fanns dock inte någon från Luxemburg i tjänstegrupp III och inte någon från Österrike i tjänstegrupp I under 2014.
Tabell nr 4
TG IV |
TG III |
TG II |
TG I |
5.Kontraktsanställda vid kommissionen: fördelning per avdelning
I nedanstående avsnitt har uppgifterna rörande de kontraktsanställda delats upp på generaldirektorat (GD). Det fanns skillnader mellan generaldirektoraten, något som framför allt kan förklaras av deras verksamheter. Generaldirektoratet för internationellt samarbete och utveckling (GD Devco) anställer till exempel huvudsakligen personer i tjänstegrupp IV, som ansvarar för internationellt bistånd och samarbete eller för förvaltningen av program, medan Infrastruktur- och logistikbyrån i Bryssel (OIB) huvudsakligen anställer administrativa assistenter eller barnskötare i tjänstegrupp II.
De medel som anslagits för att skaffa ersättare till bortavarande personal har för övrigt gjort det möjligt att bibehålla en kontinuitet i arbetet som inte skulle varit lika tillfredsställande utan dessa möjligheter att tillfälligt ersätta personal.
5.1.Fördelning på kön och generaldirektorat 7
Tabell nr 5
5.2. Fördelning på kontraktstyp 8
5.2.1.Kontraktsanställda 3a
Tabell nr 6
5.2.2.Kontraktsanställda 3b
Tabell nr 7
6.Fördelning av kontraktsanställda vid de övriga institutionerna och byråerna
Det totala antalet kontraktsanställda vid de övriga institutionerna och byråerna uppgick till 4 624 år 2014, jämfört med 4 179 år 2013. Detta innebär en ökning med 10,6 % mellan 2013 och 2014.
Tabell nr 8
Utvecklingen när det gäller fördelningen av kontraktsanställda
vid de övriga institutionerna och byråerna sedan 2010
9
* Den snabba ökningen av antalet kontraktsanställda mellan 2010 och 2011 kan till stor del förklaras av bildandet av Europeiska utrikestjänsten den 1 januari 2011 och överföringen av 313 kontraktsanställda från kommissionen till utrikestjänsten vid denna tidpunkt. Närmare information finns i rapporten från kommissionen till rådet om anställning av kontraktsanställda under 2011.
6.1.Fördelning av kontraktsanställda vid de övriga institutionerna 10
Antalet kontraktsanställda vid de övriga institutionerna ökade med 17,7 % mellan 2013 och 2014. Denna ökning kan till stor del förklaras med att antalet kontraktsanställda vid Europaparlamentet ökade mellan 2013 och 2014 (från 874 till 1 210), vilket innebär en ökning med 38,4 % för denna institution. Ökningen av antalet kontraktsanställda vid Europaparlamentet 2014 beror på beslutet att internalisera säkerhetsfrågor och rekrytering av kontraktsanställda till tjänstegrupp I för att sköta dessa uppgifter.
Tabell nr 9
Fördelning av kontraktsanställda vid de övriga institutionerna år 2014
6.1.1.Kontraktsanställda vid de övriga institutionerna: fördelning på kön och tjänstegrupp 11
Tabell nr 10
6.1.2.Kontraktsanställda vid de övriga institutionerna: fördelning på medborgarskap 12
Tabell nr 11
6.2.Fördelning av kontraktsanställda vid byråerna
Antalet kontraktsanställda vid byråerna ökar stadigt. Det totala antalet kontraktsanställda vid byråerna har ökat från 1 933 år 2010 till 2 214 år 2011, 2 408 år 2012, 2 522 år 2013 och 2 582 år 2014.
På grundval av den klassificering som har upprättats av GD Budget kan byråerna delas in i tre kategorier: decentraliserade byråer, gemensamma företag och Europeiska institutet för innovation och teknik samt genomförandeorgan.
Fördelning av kontraktsanställda vid byråerna 13
Tabell nr 12
45 % av de kontraktsanställda är anställda vid genomförandeorgan och 48 % vid de decentraliserade byråerna. Resten (7 %) är anställda vid gemensamma företag eller Europeiska institutet för innovation och teknik.
Ökningen av antalet kontraktsanställda mellan 2010 och 2014 återspeglar ökningen av antalet byråer och deras uppdrag.
Flera nya gemensamma företag skapades 2014: 1) Ecsel (elektroniska komponenter och system för europeiskt ledarskap) som tar över verksamheten i de gemensamma företagen Artemis och Eniac, 2) BBI (gemensamma företaget för biobaserade industrier) och 3) S2R (Shift2Rail).
6.2.1.Kontraktsanställda vid byråerna: fördelning på kön och tjänstegrupp
Fördelningen på tjänstegrupp är relativt jämn för de tre kategorierna av byråer och har varit oförändrad sedan 2012.
Kontraktsanställda vid byråerna år 2014: fördelning på tjänstegrupp 14
Tabell nr 13
Tabell nr 14
6.2.2.Kontraktsanställda vid byråerna: fördelning på medborgarskap
När det gäller geografisk fördelning är det värt att notera att byråns geografiska belägenhet i hög grad påverkar vilket medborgarskap de kontraktsanställda har.
Den geografiska fördelningen vid de genomförandeorgan som är belägna på samma orter som kommissionen återspeglar därmed samma tendenser som vid kommissionen, där länderna med flest företrädare är Belgien, Italien, Frankrike och Spanien.
På samma sätt påverkas fördelningen på medborgarskap vid de övriga byråerna och gemensamma företagen av det geografiska läget.
Kontraktsanställda vid byråerna år 2014: fördelning på medborgarskap 15
Tabell nr 15
Tabell nr 16