Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0610

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Kommissionens arbetsprogram 2016 Dags för nya tag

    COM/2015/0610 final

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    För ett år sedan tillträdde den här kommissionen. Med utgångspunkt i de politiska riktlinjerna 1 satte vi upp våra prioriteringar och åtog oss att satsa på de stora frågorna där medborgarna förväntar sig resultat från EU. Vi beslutade oss för att ändra vårt arbetssätt, vara öppna och ta ansvar för våra handlingar. Vi uppmanade Europaparlamentet och rådet att samarbeta med oss för att genomföra de här förändringarna, eftersom det enda sättet att få européerna att lita på att EU står till deras tjänst är att tillsammans nå resultat i de frågor som verkligen betyder något.

    Medborgarna kommer att döma EU efter dess förmåga att angripa de stora utmaningar som våra samhällen nu står inför. Jobb, tillväxt och investeringar. Flyktingar undan oro och krig på jakt efter en trygg tillflyktsort. Klimatförändringar och tryck på naturresurserna. Ojämlikhet, intolerans och en känsla av otrygghet i delar av våra samhällen. Det globala beroendet av varandra och vårt låga självförtroende för EU:s betydelse i den nya världsordningen.

    Dessa utmaningar tas upp i de tio prioriteringarna i programmet för sysselsättning, tillväxt, rättvisa och demokratisk förändring, som är Junckerkommissionens uppdragsbeskrivning och den grund på vilken vi utsågs till vårt ämbete. De avgörande ögonblicken det senaste året –våra ekonomiers oväntat långsamma återhämtning, behovet att återställa den grekiska ekonomins stabilitet, migrationstrycket på våra yttre gränser och oron i våra grannländer som orsakar det, terroristattackerna på Charlie Hebdo i Paris och på andra ställen på europeisk mark – har bara stärkt vår beslutsamhet att fortsätta koncentrera oss på dessa prioritieringar, på att göra andra saker och göra saker och ting på ett annat sätt.

    Göra andra saker

    I fjol sade vi att vi skulle göra andra saker och koncentrera oss på de stora frågorna. Sedan dess har vi stakat ut riktningen och konkretiserat åtgärderna i investeringsplanen, den digitala inre marknaden, energiunionen, den europeiska säkerhetsagendan, den europeiska migrationsagendan, kapitalmarknadsunionen, handlingsplanen för en rättvis och effektiv företagsbeskattning, den nya handelsstrategin och den senaste tidens förslag om en fördjupad och stärkt ekonomisk och monetär union. Den här veckan lägger vi fram vår strategi för den inre marknaden för varor och tjänster 2 , och vi kommer före årsslutet att lägga fram planer för en hållbar kretsloppsekonomi, arbetskraftens rörlighet och bättre hantering av våra yttre gränser. Alla dessa åtgärder har kommissionens nya agenda för bättre lagstiftning i botten.

    Efter en löpande dialog med Europaparlamentet och rådet med början i ordförandens tal om tillståndet i unionen den 9 september 3 anger vi nu i det här arbetsprogrammet våra viktigaste initiativ de närmaste tolv månaderna för att infria löftena 4 . Allt kan inte göras på ett år, men vad vi lovar att göra är att lägga fram en lagstiftningsagenda med substans och skissera ytterligare åtgärder i kommande arbetsprogram, för vilka förberdelser i form av bl.a. utvärderingar, samråd och konsekvensbedömningar kommer att inledas under 2016.

    Vi har prioriterat de lagändringar som, om de godkänns snabbt, kan få direkt inverkan på sysselsättning, tillväxt, miljö, socialt välbefinnande, säkerhet och kontakter med en sammanflätad omvärld.

    Det direktvalda Europaparlamentet och rådet med ministrar från de nationella regeringarna utgör tillsammans EU:s lagstiftare, och de har rekordsnabbt enats om kommissionens förslag till Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi), om ändring av EU-budgeten 2015 för att öka anslagen till flyktingkrisen, om ett jobb- och tillväxtpaket på 35 miljarder euro till Grekland samt nödbesluten om omplacering inom EU av flyktingar i behov av internationellt skydd. Detta gemensamma arbete för att snabbt nå resultat där beslut behövs som mest bör inte längre vara undantag utan regel.

    Så innan vi på kommissionen utformade detta arbetsprogram har vi bedrivit intensiva och konstruktiva diskussioner med våra partnerinstitutioner för att enas om var tyngdpunkten bör ligga. Hur bra förslagen än är, förändrar de ingenting om de blir liggande på förhandlingsbordet i åratal utan att man enas om dem. Därför har vi lyft fram några befintliga förslag som bör antas snabbt av parlamentet och rådet 5 , och därför avser vi att dra tillbaka ett antal förslag som inte längre är relevanta, är blockerade eller inte längre har den nödvändiga ambitionsnivån, för att få utrymme att fokusera på de prioriterade förslag som har goda utsikter att antas 6 .

    Göra saker på ett annat sätt

    Nya utmaningar kräver nya, ambitiösa svar, men vi måste också förbli ambitiösa i att reagera på de befintliga utmaningarna och framför allt kontrollera att ett EU-svar är motiverat och är så ändamålsenligt som möjligt för att nå de gemensamma målen. Det är resultaten som räknas, inte de goda föresatserna. Den här kommissionens åtagande att lagstifta bättre går ut på att se på fakta, och se till att EU ingriper på ett sätt som faktiskt skapar nytta i praktiken när det görs. Vi måste därför hela tiden vara uppmärksamma på att vår lagstiftning och våra utgiftsprogram fungerar effektivt och ändamålsenligt.

    På många områden krävs en gemensam lösning på EU-nivå för att nå våra högt satta politiska mål: ett starkt miljöskydd, ett gott socialt skydd och höga arbetsrättsliga krav, trygg energiförsörjning, en stark ekonomi som alla tjänar på samt en migrationspolitik som bygger på våra gemensamma värderingar. Men regler som är inaktuella, för betungande eller för krångliga för att tillämpas i praktiken tjänar inte sitt syfte.

    Att kontrollera att våra regler faktiskt bidrar till våra mål på de här områdena är inte något att vara rädd för utan en möjlighet att förbättra dem – ett tillfälle att se till att regler om exempelvis arbetsmiljö är genomförbara och kommer att genomföras, så att de höga krav vi enats om faktiskt följs på arbetsplatser överallt till fromma för arbetstagare i hela EU.

    Därför har vi i det här arbetsprogrammet tagit med våra planer på att se över centrala delar av den befintliga lagstiftningen och se till att de är ändamålsenliga och får verkligt genomslag i praktiken 7 . Samtidigt föreslår vi att en del lagstiftning som inte längre är relevant ska upphävas 8 . I samma anda framhäver vi, för att informera enskilda och företag, den nya EU-lagstiftning som ska börja tillämpas under nästa år 9 .

    Att övervaka EU-lagstiftningen och vid behov se till att den verkligen tillämpas är ett av kommissionens viktigaste ansvarsområden, men det har inte alltid fått den politiska uppmärksamhet det förtjänar. Det ska vi ändra på, så vi intensifierar tillsynen på de viktigaste områdena, t.ex. våra gemensamma asylregler som måste fungera korrekt för att alla ska känna förtroende för Schengenområdet utan inre gränser. Att tillämpa våra gemensamma EU-regler i praktiken innebär ett nära samarbete mellan aktörer på alla nivåer, nationellt, regionalt och lokalt.

    Vi är fast beslutna att använda alla verktyg vi förfogar över för att nå resultat. I en tid när resurserna är mer ansträngda än någonsin måste EU-budgeten vara resultatinriktad. Halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen ska inriktas på hur medlen kan styras bättre till våra prioriteringar, t.ex. de inrikes- och utrikespolitiska aspekterna på flyktingkrisen. Dessutom kommer kommissionen att lägga fram ett förslag till en resultatinriktad EU-budget så att mer tonvikt läggs på resultat i framtidens finansiering. Mer kan göras för att underlätta användningen av innovativa finansieringsinstrument, och det finns avsevärt utrymme för förenklingar (särskilt i fråga om jordbruk, EU:s struktur- och investeringsfonder och mer satsningar på forskning), prestationshöjande åtgärder och åtgärder där fondernas effektivitet knyts till sund ekonomisk förvaltning.

    Under det andra året av den här kommissionens mandatperiod är inriktningen oförändrat tydlig: agera stort i de stora frågorna och bli bättre på genomförandet 10 , medan vi agerar litet och blygsamt i de små frågor som inte behöver hanteras gemensamt på EU-nivå. Med detta arbetsprogram, upplagt enligt de tio prioriteringar som ordförande Jean-Claude Juncker lade fram i början av mandatperioden, bekräftar vi vår beslutsamhet att arbeta tillsammans med våra partner i Europaparlamentet och rådet för att nå de resultat som européerna förväntar sig. Med tanke på de utmaningar som EU står inför nu är det dags för nya tag.

    ***

    1.    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    Historien visar att européerna har förmåga att arbeta hårt, vara innovativa, skapa och sälja sina idéer till omvärlden. Vi har inte råd att förlora en generation med sådana talanger och sådan potential. Kommissionen kommer att fortsätta att bistå medlemsstaterna i deras ansträngningar att få människor tillbaka i arbete. Vi har flyttat fram 1 miljard euro för att påskynda genomförandet av sysselsättningsinitiativet för unga så att 650 000 ungdomar kan få jobb, lärlingsplatser, praktikplatser eller fortbildning i hela EU. Vi har lagt fram vägledning för medlemsstaterna om hur de på ett bättre sätt kan hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden.

    Vi behöver ge européerna de färdigheter de behöver för att anpassa sig till behoven i en föränderlig omvärld och på en föränderlig arbetsmarknad. Vår nya kompetensagenda ska främja livslånga investeringar i människor, från yrkesutbildning och högskola till digitalt och spetstekniskt kunnande och de praktiska färdigheter som behövs för att medborgarna aktivt ska kunna verka i ett föränderligt arbetsliv och samhälle. Särskild vikt kommer att läggas vid arbetande familjers balans mellan arbete och familjeliv, bl.a. för att få ut fler kvinnor i förvärvsarbete. Direktivet om kvinnor i styrelser torde antas under 2016, och kommissionen kommer att fortsätta sitt praktiska jämställdhetsarbete.

    Vi vill också se de europeiska företagen ta vara på den inre marknadens möjligheter, växa till sig och konkurrera på världsmarknaden. För det behöver de stabil finansiering, ett sunt affärsklimat och modern infrastruktur. Investeringsplanen för Europa är nu igång. Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) är i drift och levererar investeringar av hög kvalitet för att stärka den europeiska ekonomin, bland annat inom forskning. Vi kommer nu att fokusera på att förbättra investeringsklimatet och fördjupa den inre marknaden så att den ger bättre resultat för européerna, färre hinder för företagen och rätt klimat för innovation.

    Vi måste börja arbeta nu för att garantera EU:s hållbarhet i framtiden. Vi kommer att lägga fram ett nytt sätt att garantera ekonomisk tillväxt och social och miljömässig hållbarhet efter 2020, med beaktande av översynen av Europa 2020 och genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling i och utanför EU.

    Optimering av resursanvändningen är en förutsättning för att tillväxten ska vara grön och komma alla till del. Från och med nästa år kommer vi att börja genomföra en handlingsplan för kretsloppsekonomin som går ut på att skapa en inre marknad för återanvändning av material och resurser så att vi kommer ifrån den linjära ekonomin. Det förutsätter åtgärder i alla delar av ekonomins kretslopp, från råvaruförsörjning till produktion, konsumtion, avfall och återvinning för att ta vara på lönsamma och miljöeffektiva affärsmöjligheter.

    En hållbar framtid innebär också att vi förutser och undviker miljöhot. Kommissionen kommer att fortsätta att samarbeta med medlemsstaterna för att ta itu med resistens mot antimikrobiella medel och bidra till de globala insatserna mot detta hot. Vi kommer också att inleda förberedelserna och utöka samrådet om utvärdering av medicinska metoder för att förbättra den inre marknaden för hälsoprodukter. Vi kommer att slutföra de komplicerade pågående förberedelserna om skyddet i EU mot hormonstörande ämnen 11 och följa upp dem. Vår översyn av befintlig lagstiftning om arbetstagares hälsa och säkerhet, bl.a. om cancerframkallande och mutagena ämnen, ska förbättra EU-lagstiftningens resurseffektivitet och ändamålsenlighet på det här området.

    2.    En sammankopplad digital inre marknad

    En blomstrande digital ekonomi kan få marknaderna att växa och skapa ny sysselsättning. EU kan bli ledande här om vi kan komma över splittringen, förbättra utbudet för de europeiska konsumenterna och skapa nya möjligheter för företagen. Därför lade kommissionen i maj 2015 fram ett förslag till strategi för den digitala inre marknaden. Vårt mål är att lägga fram alla tillhörande förslag före slutet av 2016, så att EU kan bygga upp en fullt fungerande digital inre marknad under den här kommissionens mandatperiod.

    I december ska vi lägga fram vår syn på en modernare, mer EU-inriktad modell för upphovsrätt för att ta hänsyn till den digitala revolutionen. Vi ska också lägga fram förslag om digitala avtalsrättigheter. Fler initiativ om upphovsrätt, geoblockering, fritt flöde av uppgifter, molntjänster och moms vid elektronisk handel följer under 2016.

    Efter överenskommelsen om förslagen om en uppkopplad kontinent, däribland avskaffande av roamingavgifter senast 2017, arbetar vi nu på en heltäckande översyn av teleregleringen. När de respektive Refitöversynerna är färdiga kommer vi att se över direktivet om audiovisuella tjänster och medietjänster, satellit- och kabeldirektivet samt förordningen om konsumentskyddssamarbete för att se till att system verkligen fungerar i allmänhetens tjänst. Vi kommer att samarbeta med parlamentet och rådet för att före årsslutet enas om reformen av personuppgiftsskyddet och direktivet om nät- och informationssäkerhet – två förutsättningar för att skapa förtroende och trygghet på den växande digitala inre marknaden.

    Vårt högt satta mål är och förblir 12 att bryta ned det nationella silotänkandet i teleregleringen, i upphovsrätts- och personuppgiftslagstiftningen, i frekvenstilldelningen och i konkurrensrättens tillämpning, under hänsynstagande till kulturell mångfald. Med en sammankopplad digital inre marknad kan vi alstra ytterligare tillväxt på upp till 250 miljarder euro i EU under den här kommissionens mandatperiod, och därigenom skapa hundratusentals nya jobb, särskilt för yngre arbetssökande, och ett livskraftigt kunskapssamhälle.

    3.    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    I vår strategi för energiunionen anger vi de centrala åtgärder som behövs för att trygga EU:s energiförsörjning och minska importberoendet, integrera de nationella energimarknaderna, satsa på energieffektivitet, gå över till en koldioxidsnål ekonomi och främja forskning, innovation och konkurrenskraft. Under 2016 ska vi lägga fram merparten av punkterna i färdplanen för energiunionen. Vi kommer att rapportera om framstegen och vad som återstår att göra i en regelbunden rapport om tillståndet i energiunionen.

    Eftersom EU är en ledande aktör i klimatförhandlingarna i Paris kommer genomförandet av energi- och klimatpaketet till 2030 att ha hög prioritet nästa år så att målen uppfylls. Under 2016 kommer kommissionen att lägga fram ett förslag om ansvarsfördelning för sektorer utanför systemet för handel med utsläppsrätter, t.ex. byggnader, jordbruk och koldioxidsnåla transporter. Vi kommer att verka för användning av icke-diskriminerande vägavgiftssystem som bygger på principerna om att förorenarna och användarna ska betala, och satsa på ett gemensamt europeiskt transportområde som möjliggör effektivare användning av befintlig väginfrastruktur och flexiblare användning av fordonsparken. För att påskynda energiövergången kommer kommissionen också att föreslå initiativ om en ny utformning av energimarknaden, uppfyllelse av målet på 15 % sammankoppling av elnätet senast 2030, trygg energiförsörjning, förnybar energi och energieffektivitet. Slutligen ska vi ta fram en integrerad strategi för forskning, innovation och konkurrenskraft inom energiunionen för att ta vara på den koldioxidsnåla ekonomins potential för tillväxt och sysselsättning.

    4.    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    Den inre marknaden är EU:s största och unika tillgång. Den gör att människor, varor, tjänster och kapital kan röra sig friare. Den leder till ett större utbud och lägre priser för konsumenterna. Den gör att människor kan bo, arbeta och studera där de vill. Den erbjuder möjligheter för egenföretagare och företag genom att minska det krångel de annars skulle råka ut för om de verkar i ett annat EU-land. Den är grunden för vår europeiska industris konkurrenskraft.

    I och med att vi antagit strategin för den inre marknaden denna vecka har vi framhållit att vi måste bygga vidare på dessa starka sidor och ta vara på den inre marknadens hela potential, anpassa den till nya ekonomiska förhållanden och göra den till startbana för starka företag i en global ekonomi. Nu ska vi inrikta oss på konkreta åtgärder, t.ex. att hjälpa nya företag att växa, ta vara på potentialen i samarbetsekonomins nya affärsmodeller, underlätta gränsöverskridande tjänster, rusta upp vårt standardiseringssystem och se till att inremarknadslagstiftningen tillämpas korrekt och följs i praktiken. Vi ska arbeta för att få bort juridiska och tekniska hinder för tillträde till åkerimarknaden och stärka tillämpningen av sociallagstiftningen. Vi är beslutna att hjälpa små och medelstora företag och uppstartsföretag att växa genom att åtgärda regelhinder och underlätta tillgången till finansiering. Vi ska lägga fram ett nytt initiativ om förebyggande omstrukturering och om en andra chans för företagare efter en konkurs.

    Att genomföra kapitalmarknadsunionen är ett viktigt inslag i detta, eftersom en enhetlig marknad för kapital, finansiering och sparande kommer att ha avgörande betydelse för att få bort flaskhalsar i finansieringen och hjälpa företagen att växa på hela den inre marknaden. Det är viktigt att parlamentet och rådet snabbt enas om kommissionens förslag om värdepapperisering. Senare under året kommer kommissionen också att lägga fram ett förslag om översyn av prospektdirektivet, för att göra det enklare för småföretag att ta sig in på börsen och få tillgång till marknadsfinansering, tillsammans med andra åtgärder för att underlätta grundandet av riskkapitalfonder och främja en ny riskkapitalkultur för att skapa möjligheter till företagande.

    För att hjälpa européerna att ta vara på möjligheterna till jobb på den inre marknaden har vi redan föreslagit åtgärder för att bygga ut den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet (Eures) och öka samarbetet mellan arbetsförmedlingarna. De förslag om arbetskraftens rörlighet som vi tänker lägga fram senare under året omfattar åtgärder mot missbruk genom bättre tillämpning och samordning av de sociala trygghetssystemen, och vi ska lägga fram en riktad översyn av utstationeringsdirektivet för att motverka illojal konkurrens som leder till social dumpning och kompetensflykt genom att se till att samma arbete på samma plats ger samma lön.

    Vi kommer också att särskilt framhäva bättre tillgång till vissa varor och tjänster för personer med funktionsnedsättning.

    Under 2016 ska vi också titta närmare på några sektorer på grund av deras tillväxtpotential eller deras särskilda problem. Vi ska lägga fram en strategi för att ta vara på möjligheterna i de europeiska rymdprogrammen, bl.a. Galileo och Copernicus, i den europeiska ekonomins och européernas tjänst. Vi ska ta fram och genomföra en europeisk handlingsplan för att se till att vår försvarsmarknad kan tillgodose morgondagens säkerhetsbehov. Vi ska följa upp den luftfartstrategi som ska läggas fram senare i år. Med tanke på utvecklingen i jordbrukssektorn ska vi också tidigarelägga vår rapport om mjölkmarknaden och lägga fram den redan nästa år.

    Vi ska lägga fram en handlingsplan om moms med fler åtgärder för ett effektivt, bedrägerisäkert system, samt initiativ som rör momssatser och e-handel i samband med den digitala inre marknaden. Vi tänker också dra tillbaka ett antal momsförslag som inte kommit särskilt långt i rådet eller vars förenklingspotential har urvattnats på ett oacceptabelt sätt, t.ex. den standardiserade momsdeklarationen.

    Vi vill också göra framsteg mot en rättvis, effektiv och tillväxtbefrämjande företagsbeskattning som bygger på principen att företag beskattas i det land där vinsten uppstår. Vi ska lägga fram en rad åtgärder för att öka insynen i företagsbeskattningen och bekämpa skatteundandragande, bl.a. genom att genomföra internationella krav i fråga om urholkning av skattebasen och överföring av vinster. Vi tänker dra tillbaka det blockerade förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas och ersätta det med förslag enligt en etappmodell där man först enas om en obligatorisk skattebas. Det kommer att förbättra den inre marknaden för företagen, täppa till kryphål och garantera att alla företag gör rätt för sig i skattehänseende.

    5.    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    Kommissionen har just lagt fram några centrala delar i det första steget mot en färdigställd ekonomisk och monetär union (EMU) i enlighet med de fem ordförandenas rapport 13 . Vi föreslår ett nytt upplägg för den europeiska planeringsterminen och en förbättrad verktygslåda för den ekonomiska styrningen, bl.a. nya nationella konkurrenskraftsnämnder och en rådgivande europeisk finanspolitisk nämnd. Vi vill bygga upp en bättre dialog mellan kommissionen och Europaparlamentet för att förbättra det demokratiska ansvarsutkrävandet i den ekonomiska styrningen. Vi efterlyser även en enhetligare representation för euroområdet i internationella organisationer (som Internationella valutafonden). Före årsslutet ska vi lägga fram förslag om ett europeiskt system för insättningsgaranti som bygger på återförsäkring, och skissera sätt att ytterligare minska riskerna och sörja för lika spelregler i banksektorn.

    Dessa åtgärder är ett viktigt steg mot ett tåligare och mer välmående EMU. Därför kommer den europeiska planeringsterminen 2016 också att inriktas mer på euroområdets ekonomiska och statsfinansiella situation överlag, med mer tonvikt på medlemsstaternas sysselsättning och socialpolitik, och ökade satsningar på konvergens, t.ex. genom undanröjande av nationella investeringshinder.

    Att utveckla en EU-pelare för sociala rättigheter bidrar till detta. Kommissionen ska arbeta på två spår: för det första modernisera och täppa till luckorna i den befintliga socialpolitiska lagstiftningen för att anpassa den till dagens arbetsförhållanden och se till att nya arbetsformer bevarar en rättvis avvägning mellan arbetstagare och arbetsgivare, och för det andra kartlägga sociala föredömen, exempelvis flexicurity, enligt bästa praxis i medlemsstaterna för att nå konvergens uppåt i fråga om arbetsmarknad, kompetens och socialt skydd, särskilt i euroområdet.

    Vi ska gå vidare här i samarbete med Europaparlamentet, de nationella parlamenten och arbetsmarknadens parter. Som förberedelse inför övergången från steg 1 till steg 2 i färdigställandet av EMU och kommissionens vitbok som ska läggas fram under våren 2017, kommer kommissionen att inleda ett brett samråd och en bred debatt i hela EU. Vi kommer också att använda analyser från en expertgrupp på hög nivå som vi tillsätter sommaren 2016. Europaparlamentet kommer att vara delaktigt i dessa förberedelser.

    6.     Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

    Internationell handel och internationella investeringar driver på EU:s ekonomiska återhämtning. EU är unikt väl positionerat för att se till att globaliseringens möjligheter blir till nytta för européerna på ett öppet och socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt. En aktiv handelspolitik garanterar att vi får tillgång till framväxande centrum för global tillväxt och att vi blir en del av nya digitala och globala värdekedjor. Detta kommer att skapa möjligheter för våra företag och jobb av hög kvalitet utan att vi behöver göra avkall på våra europeiska värderingar och krav.

    Det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet med USA är fortsatt högprioriterat 2016. Vi vill ha ett rättvist och balanserat avtal med USA med en ny modell för investeringsskydd. Vi planerar att öka samarbetet med Asien och Stillahavsområdet, t.ex. genom förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Japan och ett investeringsavtal med Kina, genom att begära mandat för förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland och genom att inleda frihandelsförhandlingar med Filippinerna och Indonesien om förutsättningarna för det är de rätta. Denna ambitiösa satsning på bilaterala handelsavtal, som redan omfattar 27 förhandlingspartner, kompletterar det multilaterala systemet i Världshandelsorganisationen, som förblir centralt för EU:s modell.

    Under 2016 vill kommissionen se provisorisk tillämpning av ett antal nya avtal, bl.a. med Kanada och flera regioner i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet. Vi kommer att övervaka befintliga avtal, bl.a. dem med vårt östra grannskap. Arbete kommer att inledas med modernisering av några befintliga avtal på grund av nya ekonomiska förhållanden, bl.a. med Turkiet, Mexiko och Chile.

    Med den nya handels- och investeringsstrategi vi lade fram tidigare denna månad vill vi uppdatera de handelspolitiska verktygen så att de blir mer anpassade till tjänster, digital handel, rörlighet, tillgång till naturresurser, innovation och andra faktorer som skapar sysselsättning och tillväxt. Vi kommer att arbeta mer med genomförande och tillämpning för att se till att handelsavtalen verkligen ger påtagliga resultat, och vi tänker särskilt uppmärksamma små och medelstora företag och hjälpa arbetstagare att anpassa sig till förändringar. Vi ska också gå vidare med vårt arbete med att öka de berörda parternas och allmänhetens insyn i våra handelsförhandlingar.

    7.    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    Terrorism och radikalisering, organiserad brottslighet och databrottslighet är gränsöverskridande hot mot européernas säkerhet och kräver därför ett svar på EU-nivå. Kommissionen kommer att inrikta sig på att genomföra den europeiska säkerhetsagendan, och bl.a. föreslå att se över rambeslutet om terrorism för att motverka utländska terroriststridande och att bekämpa bedrägeri och förfalskning av andra betalningsmedel än kontanter. Arbetet med att se över lagstiftningen om handeldvapen kommer att fortsätta. Vi kommer att arbeta mer med att utveckla det operativa samarbetet och de operativa verktygen som ligger till grund för det ömsesidiga förtroende som krävs för effektiv gränsöverskridande rättsvårdande verksamhet, och samtidigt respektera de grundläggande rättigheterna.

    Reformen av reglerna om skydd av personuppgifter (en förordning och ett direktiv) och förslaget om flygpassageraruppgifter i EU (PNR-uppgifter) torde antas av rådet och parlamentet före årsslutet. Kommissionen vill ingå ett robust avtal med USA om överföring av personuppgifter för polisiära ändamål, med nödvändiga garantier som bl.a. omfattar rättslig prövning för enskilda. Mot bakgrund av den senaste tidens rättspraxis ska vi arbeta för nya regler som garanterar ett fullgott skydd av personuppgifter som lagras av företag i USA.

    Under 2016 är det viktigt att parlamentet och rådet gör framsteg i fråga om den europeiska åklagarmyndigheten och reformen av Europol. Kommissionen kommer också att arbeta med att förtydliga tillgången till rättslig prövning i miljöfrågor.

    Kommissionen ska också arbeta på att få EU anslutet till den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, med hänsyn till domstolens yttrande 14 .

    8.    Mot en ny migrationspolitik

    Att ta itu med flyktingkrisen och hantera migrationstrycket vid våra yttre gränser är den mest akuta prioriteringen för EU i dag, och instabilitet, krig och fattigdom i vårt närområde innebär att denna fråga kommer att stå kvar högst upp på den politiska dagordningen i flera år framöver.

    Den europeiska migrationsagenda som vi lade fram i maj 2015 är ett helhetsgrepp på migrationshantering som bygger på principerna om solidaritet och ansvar. Två nödsystem för att omplacera 160 000 människor i behov av internationellt skydd från de mest utsatta medlemsstaterna till andra medlemsstater fungerar redan nu. Varje dag räddar Frontex gemensamma insatser Poseidon och Triton skeppsbrutna i Medelhavet. Stödgrupper för migrationshantering i utsatta områden hjälper nu de grekiska och italienska myndigheterna att identifiera, registrera och ta hand om nyanlända. Insatserna för att ta itu med människosmuggling och spränga människosmugglarligor har intensifierats. Åtgärder vidtas för att återsända fler personer som inte behöver internationellt skydd.

    EU har redan uppbådat 4 miljarder euro i humanitärt stöd, utvecklingsbistånd, ekonomiskt bistånd och stabiliseringsstöd till syrianer i deras eget land och i de mottagande länderna Libanon, Jordanien, Irak, Turkiet och Egypten. Ytterligare 1,8 miljarder euro ska användas för att inrätta Förvaltningsfonden för nödåtgärder i Afrika inriktade på stabilitet och insatser mot de bakomliggande orsakerna till irreguljär migration och fördrivna personer. Ett starkare och djupare samarbete med de utomeuropeiska ursprungs- och transitländerna är en förutsättning för bättre migrationshantering, och här ingår satsningar på stöd till det ökande antalet flyktingar och fördrivna personer i länder utanför EU.

    Krisen har visat att vi, utöver dessa omedelbara åtgärder, i grunden behöver göra om vår förvaltning av våra gemensamma yttre gränser och vårt europeiska asylsystem. Senare under året kommer kommissionen att lägga fram förslag om en europeisk gräns- och kustbevakning, med utgångspunkt i en avsevärd förstärkning av Frontex.

    Vi kommer att se över vårt gemensamma asylsystem för att rätta till brister och svagheter i Dublinsystemet och stärka Europeiska stödkontoret för asylfrågor. Vi kommer att verka för att handlingsplanen för återvändande genomförs snabbt och fullständigt, och för enighet om de framlagda förslagen om genomförande av den europeiska migrationsagendan. Vi kommer också att lägga fram förslag om ett strukturerat system för vidarebosättning, så att de som behöver skydd kan få en säker resa till EU utan att riskera livet hos smugglare, tillsammans med bättre skydd i grannregionerna.

    Och för att tillgodose EU:s framtida demografiska behov och arbetskraftsbehov ska vi lägga fram en ny modell för reguljär migration, bl.a. med förbättringar av blåkortsdirektivet.

    9.     En starkare global aktör

    I en allt mer sammanflätad, konfliktinriktad och komplex omvärld kännetecknad av dynamisk förändring, blir det allt viktigare att vi använder våra yttre åtgärder och alla andra till buds stående medel på ett enhetligt sätt för att nå våra mål och komplettera vår inre politik. Utmaningar som migration, tillgång till energi och andra resurser eller klimatförändringar visar att det behövs en verkningsfull utrikespolitik för att nå de viktiga inrikespolitiska målen och låta EU utnyttja tillfällena att föra fram sina värderingar, som demokrati, mänskliga rättigheter, jämlikhet, solidaritet och europeisk historia och kultur, i omvärlden. Kommissionen kommer därför att lämna ett betydande bidrag till stöd för utrikesrepresentantens/kommissionens vice ordförandes arbete med en ny global strategi för utrikes- och säkerhetspolitiken.

    När kommissionen behandlar akuta kriser som konflikterna i Syrien, Libyen och Ukraina kommer vi att fortsätta att vara aktivt engagerad för internationella aktörer som Förenta nationerna och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och utnyttja alla strategier, finansieringskällor och andra verktyg vi förfogar över. Vi kommer att se över och vidareutveckla våra verktyg för att stärka säkerheten och utvecklingen i partnerländerna, och lägga fram åtgärder till stöd för deras satsningar på styrning och kapacitetsuppbyggnad i säkerhetssektorn.

    Efter det pågående offentliga samrådet ska vi lägga fram en ny politik för tiden efter Cotonouavtalet för relationerna med länderna och regionerna i Afrika, Västindien och Stilla havet. Kommissionens politik för utvecklingsbistånd liksom den nya handels- och investeringsstrategin ska också främja ekonomisk utveckling, socialt skydd, miljöskydd och mänskliga rättigheter, motverka korruption och förbättra migrationshanteringen genom att åtgärda de bakomliggande orsakerna.

    Kommissionen kommer att fortsätta att verka för att ge kandidatländerna mer konkreta utsikter till anslutning. Här ska vi stärka vårt partnerskap med Turkiet, bl.a. genom handlingsplanen för migration och modernisering av tullunionen. Den nya europeiska granskapspolitiken ska innebära en mer fokuserad och skräddarsydd ram för stödet till stabilisering och demokratisk utveckling i länderna i vårt östra och södra grannskap.

    Vi ska också ge vårt stöd till utrikesrepresentantens/kommissionens vice ordförandes arbete för djupare bilaterala relationer med EU:s viktigaste partnerländer. Särskilt anpassade strategier kommer att behöva uppdateras regelbundet, exempelvis EU:s Kinastrategi. Sedan kärnenergiförhandlingarna med Iran avslutats framgångsrikt kan nya former för EU:s kontakter med landet tänkas, förutsatt att avtalet genomförs fullständigt.

    10. En union i demokratisk förändring

    Kommissionen kommer att arbeta i partnerskap med Europaparlamentet och rådet för att se till att förhandlingarna om ett nytt interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning kan ingås före årsslutet, för att stärka vår gemensamma beslutsamhet att stifta bättre lagar för att nå bättre resultat, öka insynen i EU:s beslutsfattande och rusta de tre institutionerna att samarbeta bättre i framtiden.

    Vi tänker under 2016 lägga fram ett förslag till interinstitutionellt avtal om ett obligatoriskt öppenhetsregister över intresseorganisationer som försöker påverka Europaparlamentets, rådets och kommissionens beslutsfattande.

    Det senaste året har vi intensifierat kommissionens kontakter och dialog med de nationella parlamenten, både genom möten och meningsutbyten med parlamentsutskott, och genom en stärkt satsning på politisk dialog om utkast till lagstiftning. Vi tänker bygga vidare på det under 2016 med fler åtgärder för att se till att de nationella parlamenten kan göra sig hörda i EU:s beslutsfattande.

    Slutligen ska vi fortsätta att bygga ut våra medborgardialoger, som låter kommissionsledamöterna lyssna direkt på medborgarna på hemmaplan och svara på de frågor som är viktigast för dem.

    ***

    Europeiska unionen står vid ett vägskäl. Vi måste ta itu med flera aldrig tidigare skådade utmaningar: flyktingkris, arbetslöshet, brist på nya jobb, utebliven tillväxt, en djupare ekonomisk och monetär union, klimatförändring, instabilitet i våra östra och södra grannländer och rättvisa villkor för Förenade kungariket i ett EU som värnar om den inre marknadens fyra friheter och de värderingar som alla 28 medlemsstaterna har gemensamma.

    Det är därför dags för nya tag, så i detta arbetsprogram åtar sig kommissionen att vidta djärva, målmedvetna och genomförbara åtgärder så att vi kan ta itu med utmaningarna och gå stärkta ur dem i en anda av europeisk solidaritet och europeiskt ansvarstagande. Vi ser fram emot att våra partner i Europaparlamentet och rådet verkar tillsammans med oss för att snabbt nå de resultat som européerna förväntar sig att deras union ska leverera.

    (1)

    http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_sv.pdf

    (2)

    COM(2015) 550, 28.10.2015.

    (3)

      http://ec.europa.eu/priorities/soteu .

    Se även ordförandens och förste vice ordförandens avsiktsförklaring till Europaparlamentets talman och rådets ordförande. På denna grundval hölls möten mellan ordföranden och Coreper den 10 september, mellan förste vice ordföranden och rådet (allmänna frågor) den 13 oktober, mellan kommissionen och utskottsordförandekonferensen den 6 oktober samt mellan ordföranden och förste vice ordföranden och talmanskonferensen den 20 oktober.

    (4)

    Bilaga I.

    (5)

    Bilaga III.

    (6)

    Bilaga IV.

    (7)

    Bilaga II.

    (8)

    Bilaga V.

    (9)

    Bilaga VI.

    (10)

    Här kommer kommissionen att inrikta sin kommunikationsverksamhet under 2016 på sina prioriteringar i de gemensamma kommunikationsinsatserna 2016 enligt den fleråriga budgetramen 2014–2020 (C(2015) 7346, 27.10.2015).

    (11)

     Hormonstörande ämnen är kemikalier som i vissa doser kan störa däggdjurs hormonsystem.

    (12)

    http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_sv.pdf

    (13)

    http://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_sv.pdf

    (14)

    EUT C 65, 23.2.2015, s. 2.

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga I: Nya initiativ

    Nr

    Titel

    Typ av initiativ

    Tillämpningsområde och mål

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    1.

    Ny kompetensagenda för Europa

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Agendan syftar till att främja kompetensutveckling, inklusive ömsesidigt erkännande av kvalifikationer, stödja yrkesinriktad och högre utbildning och dra full nytta av digitala arbetstillfällen.

    2.

    Ny start för förvärvsarbetande föräldrar

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    En rad lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder för att på ett bättre sätt finna en balans mellan arbetsliv och privatliv för förvärvsarbetande föräldrar och stödja arbetsmarknadsdeltagande för kvinnor.

    3.

    Paket om ett kretsloppssamhälle

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Syftet är att ta itu med problem som rör ekonomin och miljön genom en så effektiv resursanvändning som möjligt i hela värdekedjan (t.ex. hållbar konsumtion, produktion och avfallshantering) och genom innovation, och på så sätt göra det möjligt att utveckla nya marknader och företagsmodeller. Paketet kommer att bestå av en allmän handlingsplan med åtgärder för uppföljning av faktiska framsteg samt ett förslag med långsiktiga mål på avfallsområdet.

    4.

    Översyn av den fleråriga budgetramen 2014–2020

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Halvtidsutvärderingen av den fleråriga budgetramen kommer att ägnas åt hur man på ett bättre sätt riktar finansieringen till de prioriteringar EU står inför. I översynen kommer man också att undersöka på vilka sätt man ytterligare kan inrikta EU-budgeten mot resultat och förenkla gällande regler (Refit-programmet), t.ex. för de europeiska struktur- och investeringsfonderna och den gemensamma jordbrukspolitiken, och undersöka utrymmet för ytterligare förenkling av finansieringen genom Horisont 2020. 

    5.

    Nästa steg för en hållbar europeisk framtid

    Icke-lagstiftning

    Det här initiativet kommer att innehålla ett nytt tillvägagångssätt för att säkerställa ekonomisk tillväxt och social och miljömässig hållbarhet för EU efter 2020, med beaktande av översynen av Europa 2020-strategin samt det interna och externa genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling.

    En sammankopplad digital inre marknad

    6.

    Genomförande av strategin för den digitala inre marknaden

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Den strategi för den digitala inre marknaden som utformades i maj 2015 kommer att vidareutvecklas genom följande tre åtgärder: 1) Ett meddelande om upphovsrätt och ett lagförslag om portabilitet, åtföljda av lagförslag om upphovsrätt och en översyn av satellit- och kabeldirektivet (Refit-programmet), lagförslag om digitala avtalsrättigheter, geoblockering och moms på elektronisk handel (Refit-programmet) samt en översyn av förordningen om konsumentskyddssamarbete (Refit-programmet). 2) Översyner av telekomlagstiftningen (Refit-programmet) och direktivet om audiovisuella tjänster och medietjänster (Refit-programmet). 3) Ett lagförslag om det fria flödet av uppgifter.

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    7.

    Paket om energiunionen

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Som uppföljning till den strategiska ramen består paketet av följande: lagförslag om elmarknadens utformning och regelverk, inklusive en översyn av Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) och en ändring av förordningen om elförsörjningstrygghet, ändring av förordningen om trygg naturgasförsörjning och ändring av beslutet om mellanstatliga avtal, beslutet om delade insatser och införlivande av markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk inom ramarna för klimatåtgärderna fram till 2030, ett paket om förnybar energi (Refit-programmet), inklusive hållbarhetskriterier för biomassa, och ett paket om energieffektivitet, inklusive energieffektivitet för byggnader (Refit-programmet).

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    8.

    Paket för arbetskraftens rörlighet

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Initiativet består av ett meddelande om arbetskraftens rörlighet, en riktad ändring av direktivet om utstationering av arbetstagare samt ändring av förordningarna om samordning av de sociala trygghetssystemen.

    9.

    Uppföljning av strategin för den inre marknaden

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Strategin för den inre marknaden kommer att föras vidare genom vägledning om hur EU-lagstiftningen ska tillämpas på företagsmodeller inom samverkansekonomin, åtgärder för att hjälpa små och medelstora företag och nystartade företag att växa, initiativ som rör reglering av yrken, ett lagstiftningsinitiativ till stöd för en ny metod i fråga om misslyckade företagssatsningar och insolvens, lagstiftningsinitiativ som ska underlätta tillhandahållande av tjänster över gränserna, åtgärda lagstiftningsrelaterade hinder för handel med viktiga företagstjänster och bygg- och anläggningstjänster samt behandla diskriminering på grund av medborgarskap eller bosättningsort, översyn av EU:s regelverk för säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (Refit-programmet), standardiseringsåtgärder, inklusive standarder för tjänster, förslag till verktyg för marknadsinformation och ett bättre anmälningsförfarande enligt tjänstedirektivet samt en handlingsplan för ökad kunskap om principerna för ömsesidigt erkännande av varor.

    10.

    Europeiska handlingsplanen på försvarsområdet

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Målet är en rättslig och politisk ram som säkerställer att den europeiska marknaden och industri- och kunskapsbasen kommer att kunna uppnå de prioriteringar avseende militär kapacitet som medlemsstaterna kan behöva för att tillgodose säkerhetsbehoven i framtiden.

    11.

    Handlingsplan på momsområdet

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Handlingsplanen syftar till att uppnå effektiva momssystem genom vilka bedrägerier undviks. Planen kommer att omfatta initiativ som gäller momssatser (Refit-programmet), ett förslag om moms på elektronisk handel (Refit-programmet) inom ramen för strategin för den digitala inre marknaden samt ett meddelande med en beskrivning av det slutgiltiga momssystemet (Refit-programmet).

    12.

    Paket om bolagsskatt

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Efter meddelandet En rättvis och effektiv företagsbeskattning i Europeiska unionen: 5 nyckelområden, innehåller paketet en rad åtgärder för att öka insynen i systemet för bolagsbeskattning och åtgärder mot skatteflykt, inklusive tillämpning av internationella standarder om urholkning av skattebasen och överföring av vinster samt ett successivt tillvägagångssätt med början i en obligatorisk skattebas (Refit-programmet), samtidigt som det nuvarande förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas dras tillbaka.

    13.

    En rymdstrategi för Europa

    Icke-lagstiftning

    Genom strategin samordnas olika delar av EU:s rymdverksamhet. Den innehåller en färdplan för konkreta åtgärder som möjliggör riktade tillämpningar på särskilda områden och innebär en vidareutveckling av EU:s rymdprogram till nytta för ekonomin, myndigheterna och samhället som helhet.

    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    14.

    Pelare för sociala rättigheter

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Genom initiativet kommer brister i gällande lagstiftning att åtgärdas och gemensamma principer och referensvärden att fastställs med sikte på ökad konvergens över tiden i fråga om resultat när det gäller sysselsättning och socialpolitik.

    15.

    Europeiskt bankinsättningsgarantisystem/fullbordande av bankunionen

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Efter de fem ordförandenas rapport kommer förslaget att innehålla åtgärder i riktning mot ett europeiskt bankinsättningsgarantisystem på grundval av en återförsäkringsmekanism. I ett meddelande kommer ytterligare åtgärder för att fullborda bankunionen att anges.

    Handel: Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

    16.

    Uppföljning av strategin för handel och investeringar

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Mot bakgrund av strategin för ”handel för alla” för en effektivare och öppnare handels- och investeringspolitik grundad på värderingar kommer kommissionen att fullfölja förhandlingarna om det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar med USA, se till att göra framsteg i WTO, diskutera strategiska frågor med Asien och säkerställa att avtalen om ekonomiskt partnerskap genomförs.

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    17.

    Genomförande av den europeiska säkerhetsagendan

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Åtgärder för att genomföra den europeiska säkerhetsagendan, inklusive förslag till ändring av rambeslutet om terrorism, bättre regler för handeldvapen samt ett förslag om att bekämpa bedrägerier och förfalskning som rör andra betalningsmedel än kontanter.

    Mot en ny migrationspolitik

    18.

    Bättre migrationshantering

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    I initiativet ingår följande två delar: 1) Reguljär migration: ett meddelande och ytterligare lagstiftningsåtgärder, inklusive utvidgning av systemet med blåkort. 2) Asyl och flyktingar: ett förslag till ett strukturerat system för flyktingars återvändande samt ändring av Dublinsystemet för asyl.

    19.

    Paket om gränsförvaltning

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    Målet är att gå vidare mot en europeisk gräns- och kustbevakning på grundval av en förstärkt Frontex-byrå.

    En starkare global aktör

    20.

    Ramarna efter Cotonou

    Icke-lagstiftning

    Nya politiska ramar för reglering av förbindelserna med AVS-länderna och AVS-regionerna.

    21.

    Kapacitetsuppbyggnad på det säkerhetspolitiska området

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    I paketet ingår säkerhetspolitiska reformer och eventuellt ett särskilt instrument för kapacitetsuppbyggnad till stöd för säkerhet och utveckling i länder utanför EU.

    22.

    Kommissionens bidrag till den globala strategin

    Icke-lagstiftning

    Kommissionen kommer att bidra aktivt till den globala utrikes- och säkerhetspolitiska strategin under utrikesrepresentantens ansvar med sikte på en bättre inriktning på EU:s yttre åtgärder.



    En union i demokratisk förändring

    23.

    Förslag till interinstitutionellt avtal om ett obligatoriskt öppenhetsregister

    Icke-lagstiftning

    Förslaget till interinstitutionellt avtal med Europaparlamentet och rådet syftar till att stärka öppenheten och ansvarsutkrävandet genom att öppenhetsregistret blir obligatoriskt för alla intressegrupper som försöker påverka det politiska beslutsfattandet vid någon av de tre EU-institutionerna.

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga II: Refit-initiativ 1

    Refit är Europeiska kommissionens program för EU-lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat. Målet är att förenkla lagstiftningen och minska kostnaderna för att följa den utan att de politiska målen äventyras. Programmet bidrar därmed till ett tydligt, stabilt och förutsägbart regelverk som stöder tillväxt och sysselsättning.

    Nr

    Titel

    Typ av initiativ 2

    Tillämpningsområde och mål

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    1.

    Reach

    Lagstiftning/utvärdering

    I åtgärderna ingår en kommissionens genomförandeförordning om förenkling av godkännandeförfarandet enligt Reach-förordningen, en kommissionens genomförandeförordning om öppenhet och kostnadsdelning i forum för informationsutbyte om ämnen enligt Reach-förordningen samt en utvärdering som ska färdigställas under 2017 med hänsyn till kommissionens skyldigheter att i enlighet med artikel 117.4 i förordning (EG) nr 1907/2006 rapportera om tillämpningen av Reach-förordningen senast den 1 juni 2017.

    2.

    Standarddokument för upphandling och standardformulär för offentlig upphandling

    Lagstiftning

    Kommissionens genomförandeförordning om ett europeiskt standarddokument för upphandling (som införs genom de nya direktiven om offentlig upphandling för att undvika att man flera gånger måste lämna uppgifter om varje inlämnat anbud). Kommissionens genomförandeförordning – uppdatering av standardformulären för meddelanden om offentlig upphandling.

    3.

    Hissar (direktiv 95/16/EG)

    Utvärdering

    Utvärderingen kommer att omfatta tillämpningsområdet, de grundläggande hälso- och säkerhetskraven och kravens kopplingar till det tillhörande förfarandet för bedömning av överensstämmelse.

    4.

    Statligt stöd: Tillkännagivande från kommissionen om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa typer av statligt stöd (tillkännagivandet om ett förenklat förfarande) (2009/C136/03)

    Utvärdering

    Syftet med denna utvärdering är att beakta utvecklingen av lagstiftningen om statligt stöd, praxis för beslutsfattandet och erfarenheterna av tillämpningen av det förenklade förfarandet. I utvärderingen kommer också ytterligare administrativ/förfaranderelaterad förenkling att fastställas.

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    5.

    Riktad översyn av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 639/2014 (arealer med ekologiskt fokus)

    Lagstiftning

    Ändrad delegerad akt/genomförandeakt som uppföljning till kommissionens åtagande att utvärdera erfarenheten med införandet av arealer med ekologiskt fokus i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 639/2014 efter det första tillämpningsåret. Del av förenklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken.

    6.

    EU:s lagstiftning om naturen

    Uppföljning av utvärdering

    Uppföljning av ändamålsenlighetskontrollen av direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar och av direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter.

    7.

    Förordningen om ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar

    Uppföljning av utvärdering

    Detta initiativ tas efter en utvärdering inom ramen för kommissionens Refit-program och en rapport om tillämpningen av förordningen om ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar under perioden 2010–2013.

    8.

    Direktivet om kvaliteten på bränslen

    Uppföljning av utvärdering

    Detta initiativ tas efter resultaten av en Refit-utvärdering.

    9.

    Initiativ om miljörapportering

    Utvärdering

    Ändamålsenlighetskontroll för att fastställa möjligheterna att förenkla och minska de rapporteringsskyldigheter som följer av EU:s miljölagstiftning med sikte på att utforma ett modernare, ändamålsenligare och effektivare system för övervakning av lagstiftningen.

    10.

    Initiativ för rapportering om energiunionen

    Utvärdering

    Ändamålsenlighetskontroll/utvärderingar av energi- och klimatpolitiken för att bedöma rapporteringsskyldigheternas enhetlighet och den administrativa börda de innebär.

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    11.

    Översyn av direktivet om prospekt

    Lagstiftning

    Del av kapitalmarknadsunionen som uppföljning till en Refit-utvärdering av direktivet om prospekt.

    12.

    Översyn av förordningarna om europeiska riskkapitalfonder och om europeiska fonder för socialt företagande

    Lagstiftning

    Lagstiftningsöversyn av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande i syfte att förbättra utnyttjandet av dessa fonder som en del av kapitalmarknadsunionen utan att minska skyddet för investerare. Dessa specialiserade riskkapitalinvesteringsfonder har funnits tillgängliga sedan 2013, men endast ett fåtal europeiska riskkapitalfonder och europeiska fonder för socialt företagande har hittills upprättats.

    13.

    Rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan av den 23 juli 1987) – omarbetning

    Lagstiftning

    Syftet med omarbetningen är att anpassa gällande lagstiftning till Lissabonfördraget. Kommissionen kommer också att förenkla och minska regelbördan genom att göra förordningen tydligare och begripligare.

    14.

    Punktskatt på tobaksvaror (rådets direktiv 2011/64/EU) – ändring

    Lagstiftning

    Planerad i syfte att beakta resultaten av en Refit-utvärdering av rådets direktiv 2011/64/EU av den 21 juni 2011 om strukturen och skattesatserna för punktskatten på tobaksvaror.

    15.

    Mottagningsanordningar i hamn (direktiv 2000/59/EG) – ändring

    Lagstiftning

    Initiativ för att anpassa direktivet till omfattande ändringar av Marpolkonventionen. I detta sammanhang utgör också ändringen en uppföljning av resultaten av 2015 års Refit-utvärdering av direktivet.

    16.

    Lagstiftning om hälsa och säkerhet i arbetet

    Uppföljning av utvärdering/lagstiftning

    Uppföljning efter Refit-utvärderingen av rådets direktiv 89/391/EEG av den 12 juni 1989 om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet och av det 23:e särdirektivet i syfte att öka direktivets effektivitet och ändamålsenlighet.

    17.

    Livsmedelslagstiftning

    Uppföljning av utvärdering

    Uppföljning av ändamålsenlighetskontrollen av den allmänna livsmedelslagstiftningen.

    18.

    Uppföljning av rapporten om översynen av lagstiftningen på det finansiella området

    Uppföljning

    Kommissionen strävar efter att kartlägga eventuell bristande enhetlighet, inkonsekvenser och brister i de finansiella bestämmelserna samt onödiga regelbördor och faktorer som inverkar negativt på investeringarna och tillväxten på lång sikt. Efter denna informationsinsamling kommer kommissionens avdelningar att i mitten av 2016 rapportera om de huvudsakliga resultaten och nästa steg.

    19.

    Direktivet om finansiella konglomerat

    Utvärdering

    Direktivet om finansiella konglomerat (direktiv 2011/89/EU om ändring av bl.a. direktiv 2002/87/EG) syftar till att utöka tillsynen över reglerade enheter som ingår i ett finansiellt konglomerat, dvs. grupper med tillstånd både inom banksektorn och den finansiella sektorn, genom att fokus sätts på potentiella risker för dubbelt utnyttjande av kapital och på s.k. grupprisker (risk för spridning, komplex förvaltning, riskkoncentration och intressekonflikter). I utvärderingen kommer en bedömning att göras huruvida direktivet kan betraktas som ändamålsenligt.

    20.

    Närings- och hälsopåståenden om livsmedel

    Utvärdering/lagstiftning

    Syftet med den här utvärderingen är att bedöma huruvida de nuvarande kraven på näringsprofiler och påståenden om vegetabiliska livsmedel är ändamålsenliga.

    21.

    Ändamålsenlighetskontroll av sjöfartslagstiftningen

    Utvärdering

    Ändamålsenlighetskontrollen kommer att omfatta lagstiftningen om flaggstatens ansvar, hamnstatskontroll och övervaknings- och informationssystemet för sjötrafik samt direktivet om rapporteringsformaliteter.

    22.

    Sjöfolk (direktiv 2008/106/EG och direktiv 2005/45/EG)

    Utvärdering

    I direktiv 2008/106/EG fastställs minimikrav på utbildning, certifiering och vakthållning för sjöfolk som tjänstgör på EU-fartyg. I direktiv 2005/45/EG regleras ömsesidigt erkännande av certifikat för sjöfolk som utfärdats av medlemsstaterna (om ändring av direktiv 2001/25/EG).

    23.

    Direktiv 91/533/EG om skriftligt meddelande

    Utvärdering

    Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet.

    24.

    Bekämpningsmedel: lagstiftning om fastställande av högsta halter av bekämpningsmedelsrester och utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden

    Utvärdering

    Syftet är att inleda en utvärdering av förordning (EG) nr 1107/2009 och förordning (EG) nr 396/2005 samt att fullgöra kommissionens skyldighet enligt förordning (EG) nr 1107/2009 (artiklarna 82 och 62.5) och förordning (EG) nr 396/2005 (artikel 47), inklusive utarbetandet av rapporter till Europaparlamentet och rådet.

    25.

    Direktivet om ansvarsförsäkring för motorfordon

    Utvärdering

    Utvärdering av direktiv 2009/103/EG för att hjälpa EU-medborgare som är inblandade i trafikolyckor i ett annat EU-land. Enligt direktivet är personer som har en obligatorisk motorfordonsförsäkring i ett EU-land täckt av ansvarsförsäkring för motorfordon i hela EU.

    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    26.

    Paket om statistik

    Lagstiftning/icke-lagstiftning

    I paketet ingår integrering av social statistik, integrering av företagsstatistik (ramförordning om integrerad företagsstatistik) och ramförordningen om jordbruksstatistik.

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    27.

    Domar i äktenskapsmål och mål om föräldraansvar (Bryssel IIa-förordningen)

    Lagstiftning

    Detta initiativ är en uppföljning av en bedömning av tillämpningen av förordning (EG) nr 2201/2003 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenskapsmål och mål om föräldraansvar.

    (1)

    I den här bilagan anges de nya initiativ under 2016 som inte redan har förtecknas i bilaga I. Alla poster är nya i förhållande till de poster som förtecknas i den senaste versionen av resultattavlan för refit: http://ec.europa.eu/smart-regulation/better_regulation/key_docs_en.htm

    (2)

    Typen av initiativ är bara preliminär och kan komma att ändras, särskilt med hänsyn till hur konsekvensbedömningen utfaller. Med uppföljning av utvärdering i tabellen avses ärenden där en Refit-utvärdering fortfarande pågår och någon form av uppföljning planeras för 2016, men vars omfattning och karaktär i detta skede fortfarande är alltför osäker. Under 2016 kommer färdplaner/inledande konsekvensbedömningar att offentliggöras för att informera allmänheten om all uppföljning som övervägs och för att berörda parter ska kunna lämna synpunkter: http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/index_sv.htm

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga III: Prioriterade förslag under behandling

    Område

    Fullständig titel

    Ref.

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    1.

    Integration av långtidsarbetslösa

    Förslag till rådets rekommendation om integration av långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden

    2015/0219/NLE

    2.

    Eures

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar, arbetstagarnas tillgång till rörlighetstjänster och ytterligare integration av arbetsmarknaderna

    2014/0002/COD

    3.

    Kvinnor i företagsstyrelser

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag och därmed sammanhängande åtgärder

    2012/0299/COD

    En sammankopplad digital inre marknad

    4.

    Nät- och informationssäkerhet

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för att säkerställa en hög gemensam nivå av nät- och informationssäkerhet i hela unionen

    2013/0027/COD

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    5.

    Minskning av nationella utsläpp

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om minskning av nationella utsläpp av vissa luftföroreningar och om ändring av direktiv 2003/35/EG

    2013/0443/COD

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    6.

    Skatt på finansiella transaktioner – fördjupat samarbete

    Förslag till rådets direktiv om genomförande av det fördjupade samarbetet på området för skatt på finansiella transaktioner

    2013/0045/CNS

    7.

    EU-regler för värdepapperisering

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma regler för värdepapperisering och om inrättandet av ett europeiskt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG, 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012

    2015/0226/COD

    8.

    Hamntjänster

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en ram för tillträde till marknaden för hamntjänster och för finansiell insyn i hamnar

    2013/0157/COD

    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    9.

    Europeiskt forum om odeklarerat arbete

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av ett europeiskt forum för att förbättra samarbetet när det gäller att förebygga och motverka odeklarerat arbete

    2014/0124/COD

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    10.

    Ändring av regler om uppgiftsskydd

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter (allmän uppgiftsskyddsförordning)

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om skydd för enskilda personer med avseende på behöriga myndigheters behandling av personuppgifter för att förebygga, utreda, avslöja eller lagföra brott eller verkställa straffrättsliga påföljder, och det fria flödet av sådana uppgifter

    2012/0010, 0011/COD

    11.

    Europeiska åklagarmyndigheten

    Förslag till rådets förordning om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten

    2013/0255/APP

    12.

    Europeiska unionens organ för samarbete och fortbildning inom brottsbekämpning (Europol)

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska unionens organ för samarbete och fortbildning inom brottsbekämpning (Europol) om upphävande av beslut 2009/371/RIF och 2005/681/RIF

    2013/0091/COD

    13.

    PNR-uppgifter i EU

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om användning av PNR-uppgifter för att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och grov brottslighet

    2011/0023/COD

    14.

    Antidiskriminering

    Förslag till rådets direktiv om genomförande av principen om likabehandling av personer oavsett religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning

    2008/0140/CNS

    Mot en ny migrationspolitik

    15.

    Permanent omplaceringsmekanism

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en omplaceringsmekanism vid kriser och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 604/2013 av den 26 juni 2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat

    2015/0208/COD

    16.

    EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om upprättande av EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU och om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd och om ändring av direktiv 2013/32/EU

    2015/0211/COD

    En union i demokratisk förändring

    17.

    Genetiskt modifierade organismer (GMO)

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1829/2003 vad gäller medlemsstaternas möjlighet att begränsa eller förbjuda användning av genetiskt modifierade livsmedel och foder inom sina territorier

    2015/0093/COD

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga IV: Förteckning över tillbakadragna eller ändrade förslag under behandling

    Kommissionen planerar att dra tillbaka nedanstående förslag inom sex månader (senast i april 2016).

    Ändrade förslag och förslag som dragits tillbaka av andra skäl än att de är inaktuella anges i fet stil.

    Nr

    COM-referens/ interinstitutionell referens

    Titel

    Skäl till tillbakadragande/ändring

    Ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar

    1.

    KOM(2007) 746

    Förslag till rådets förordning om tillämpningsföreskrifter för direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, i fråga om behandling av försäkringstjänster och finansiella tjänster

    Förslaget lades fram 2007 och ingen överenskommelse förutses (inget ordförandeland i rådet har på senare tid tagit upp det till diskussion).

    2.

    KOM(2007) 747

    2007/0267/CNS

    Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, i fråga om behandling av försäkringstjänster och finansiella tjänster

    Förslaget lades fram 2007 och ingen överenskommelse förutses (inget ordförandeland i rådet har på senare tid tagit upp det till diskussion).

    3.

    COM(2013) 721

    2013/0343/CNS

    Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller en standardiserad mervärdesskattedeklaration

    Förhandlingarna har utmynnat i ett utkast till kompromisstext som fullständigt har urvattnat sakinnehållet i kommissionens förslag. I synnerhet har den senaste utvecklingen gått i motsatt riktning från målen om förenkling, harmonisering och omfattande minskning av bördor i kommissionens förslag.

    4.

    KOM(2011) 594

    2011/0261/CNS

    Förslag till rådets direktiv om ett gemensamt system för en skatt på finansiella transaktioner och om ändring av direktiv 2008/7/EG

    Förslaget har blivit inaktuellt med anledning av ett motsvarande förslag från 2013 enligt förfarandet för fördjupat samarbete.

    5.

    KOM(2011) 738

    2011/0334/CNS

    Förslag till rådets förordning om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på en skatt på finansiella transaktioner

    Vid sitt möte i februari 2013 beslutade Europeiska rådet om paketet för perioden 2014–2020 och uppmanade då de deltagande medlemsstaterna att undersöka om den (dvs. skatten på finansiella transaktioner) kan bli grunden för en ny kategori egna medel. Det bör noteras att högnivågruppen för egna medel har fått i uppdrag att göra en allmän översyn av systemet för egna medel med ledning av de övergripande målen om enkelhet, öppenhet, rättvisa och demokratiskt ansvarsutkrävande. Eftersom förslaget till förordning om tillhandahållande av egna medel grundades på kommissionens förslag från juni 2011 om ett nytt beslut om egna medel som inte antogs, är förslaget till förordning om tillhandahållande av egna medel inte längre relevant. Kommissionen avser därför att dra tillbaka förslaget. Ett eventuellt framtida kommissionsförslag om egna medel grundade på en skatt på finansiella transaktioner skulle också behöva åtföljas av en motsvarande förordning om tillhandahållande av egna medel.

    6.

    KOM(2011) 121

    2011/0058/CNS

    Förslag till rådets direktiv om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas

    Såsom tillkännagetts i meddelandet En rättvis och effektiv företagsbeskattning i Europeiska unionen: 5 nyckelområden för handling (COM(2015) 302) återupptar kommissionen arbetet enligt en ny strategi i olika etapper. Det befintliga förslaget kommer samtidigt att dras tillbaka.

    7.

    KOM(1998) 637

    Förslag till rådets beslut om hur gemenskapen skall företrädas och besluta om ståndpunkter på internationell nivå i samband med den ekonomiska och monetära unionen

    Förslaget har dragits tillbaka (C(2015) 8001) och ersattes med ett nytt förslag av den 21 oktober 2015 (COM(2015) 603).

    Utrikes- och säkerhetspolitik

    8.

    COM(2007) 141

    2007/0049/APP

    Förslag till rådets och kommissionens beslut om ingående av protokollet till avtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Turkmenistan, å andra sidan, med anledning av Republiken Bulgariens och Rumäniens anslutning till Europeiska unionen

    Inaktuellt: Detta protokoll om anpassning skulle återspegla Bulgariens och Rumäniens anslutning, men antogs aldrig. Det beslutades senare att ett förslag till beslut som omfattar alla medlemsstaters anslutning sedan 2004 skulle läggas fram.

    9.

    KOM(2007) 144

    Förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av ett protokoll till avtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Turkmenistan, å andra sidan, med anledning av Republiken Bulgariens och Rumäniens anslutning till Europeiska unionen

    Inaktuellt: Detta protokoll om anpassning skulle återspegla Bulgariens och Rumäniens anslutning, men antogs aldrig. Det beslutades senare att ett förslag till beslut som omfattar alla medlemsstaters anslutning sedan 2004 skulle läggas fram.

    10.

    KOM(2004) 808

    Förslag till rådets beslut om undertecknande på Europeiska gemenskapens vägnar av ett Europa-Medelhavsavtal om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Arabrepubliken Syrien, å andra sidan, och om provisorisk tillämpning av vissa bestämmelser i detta

    Detta avtal kommer inte att färdigställas och rättsakterna från 2004 och 2008 har hunnit bli inaktuella.

    11.

    KOM(2008) 853

    Förslag till rådets beslut om undertecknande på Europeiska gemenskapens vägnar av ett Europa-Medelhavsavtal om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Arabrepubliken Syrien, å andra sidan, och om provisorisk tillämpning av vissa bestämmelser i detta

    Detta avtal kommer inte att färdigställas och rättsakterna från 2004 och 2008 har hunnit bli inaktuella.

    Handel

    12.

    KOM(2008) 522

    2008/0169/APP

    Förslag till rådets beslut om ingående av avtalet om fastställande av en ram för ett avtal om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och partnerstaterna i Östafrikanska gemenskapen, å andra sidan

    Detta avtal kommer inte att ingås, eftersom det har ersatts med ett mer övergripande avtal som förhandlades fram efter 2007 och paraferades 2014.

    13.

    KOM(2008) 565

    2008/0177/APP

    Förslag till rådets beslut om ingående av interimsavtalet om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och de avtalsslutande SADC-staterna, å andra sidan

    Detta avtal kommer inte att ingås, eftersom det har ersatts med ett mer övergripande avtal som förhandlades fram efter 2007 och paraferades 2014.

    14.

    COM(2012) 593

    2012/0287/CNS

    Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta i den samarbetskommitté som inrättades genom avtalet om partnerskap och samarbete som upprättar ett partnerskap mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ryska federationen, å andra sidan, av den 24 juni 1994, rörande sammanställningen av en förteckning över förlikningsmän

    Inaktuellt. Den 13 december 2012 avböjde Ryssland officiellt att upprätta en förteckning över förlikningsmän för den praktiska omsättningen av tvistlösningssystemet i avtalet om partnerskap och samarbete. EU tillämpar de allmänna bestämmelserna i WTO-avtalet.

    Transporter

    15.

    COM(2014) 83

    2014/0042/CNS

    Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella sjöfartsorganisationen vid den 66:e sessionen i kommittén för skydd av den marina miljön (MEPC), avseende antagandet av ändringar i bilaga VI till Marpol gällande senareläggning av utsläppsnormer för kväveoxider (NOx) enligt steg III

    Kommissionens ståndpunkt i förslaget till beslut är fortfarande giltig, men förslaget har blivit inaktuellt eftersom den 66:e sessionen i kommittén för skydd av den marina miljön redan har ägt rum (31 mars–4 april 2014).

    16.

    COM(2013) 484

    2013/0226/COD

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1365/2006 om statistik över godstransporter på inre vattenvägar vad gäller tilldelningen av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder

    Om ingen överenskommelse uppnås inom sex månader bör förslaget dras tillbaka.

    17.

    COM(2013) 611

    2013/0297/COD

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 91/2003 av den 16 december 2002 om järnvägstransportstatistik vad gäller insamling av uppgifter om gods, passagerare och olyckor

    Om ingen överenskommelse uppnås inom sex månader bör förslaget dras tillbaka.

    Migration, inrikes frågor och medborgarskap

    18.

    COM(2013) 95

    2013/0057/COD

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett system för in- och utresa som har till syfte att registrera in- och utreseuppgifter för tredjelandsmedborgare som passerar EU-medlemsstaternas yttre gränser (paketet rörande smarta gränser)

    Kommissionen har i sin europeiska migrationsagenda (COM(2015) 240) tillkännagett sin avsikt att lägga fram ett ändrat förslag under 2016.

    19.

    COM(2013) 97

    2013/0059/COD

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett program för registrerade resenärer (paketet rörande smarta gränser)

    Kommissionen har i sin europeiska migrationsagenda (COM(2015) 240) tillkännagett sin avsikt att lägga fram ett ändrat förslag under 2016.

    20.

    COM(2013) 96

    2013/0060/COD

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 562/2006 vad gäller användningen av systemet för in- och utresa och programmet för registrerade resenärer (paketet rörande smarta gränser)

    Kommissionen har i sin europeiska migrationsagenda (COM(2015) 240) tillkännagett sin avsikt att lägga fram ett ändrat förslag under 2016.

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga V: Förteckning över planerade upphävanden

    Nr

    Politikområde

    Titel

    Skäl till upphävande

    1.

    Jordbruk

    Övergripande åtgärd för att förklara en rad överspelade rättsakter som rör den gemensamma jordbrukspolitiken för obsoleta

    Syftet med denna åtgärd är att formellt förklara att rättsakter som inte längre har rättsverkan är obsoleta, även om de inte kan upphävas i brist på rättslig grund.

    2.

    Miljö

    Rådets direktiv 91/692/EEG av den 23 december 1991 om att standardisera och rationalisera rapporteringen om genomförandet av vissa direktiv om miljön

    Under 2016 planerar kommissionen att utarbeta ett meddelande med en strategi och ambitionsnivå för ändamålsenlighetskontrollen av övervaknings- och rapporteringsskyldigheterna på det miljöpolitiska området samt att dokumentera vissa årliga åtgärder på området, bl.a. en lägesrapportering om direktivet om standardiserad rapportering med tillhörande frågeformulär, och eventuellt föreslå att direktivet upphör att gälla.

    3.

    Miljö

    Frågeformulär inom vattenområdet (kommissionens beslut 95/337/EEG)

    Beslutet är ett genomförandebeslut som grundas på direktivet om standardiserad rapportering, som kan komma att upphöra att gälla under 2016. Under 2016 planerar kommissionen att utarbeta ett meddelande med en strategi och ambitionsnivå för ändamålsenlighetskontrollen av övervaknings- och rapporteringsskyldigheterna på det miljöpolitiska området samt att dokumentera vissa årliga åtgärder på området, bl.a. en lägesrapportering om direktivet om standardiserad rapportering med tillhörande frågeformulär, och eventuellt föreslå att direktivet upphör att gälla.

    4.

    Inrikes frågor

    Kommissionens beslut 2008/602/EG av den 17 juni 2008 om fastställande av fysisk arkitektur och krav för de nationella gränssnitten och för kommunikationsinfrastrukturen mellan det centrala VIS och de nationella gränssnitten under utvecklingsfasen (delgivet med nr K(2008) 2693 i EUT L 194, 23.7.2008, s. 3)

    Rättsakten är obsolet, eftersom VIS har utvecklats och varit i drift sedan oktober 2011.

    5.

    Inrikes frågor

    Kommissionens beslut 2006/752/EG av den 3 november 2006 om lokaliseringen av Informationssystemet för viseringar under utvecklingsfasen (EUT L 305, 4.11.2006, s. 13)

    Rättsakten är obsolet, eftersom VIS har utvecklats och varit i drift sedan oktober 2011.

    6.

    Inrikes frågor

    Rådets förordning (EG) nr 189/2008 av den 18 februari 2008 om testerna rörande andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 57, 1.3.2008, s. 1)

    Förordningen avsåg testerna av det centrala systemet i SIS II innan systemet togs i bruk. Förordningens innehåll är inaktuellt för testerna av det system som är i bruk.

    7.

    Inrikes frågor

    Rådets beslut 2008/173/RIF av den 18 februari 2008 om testerna av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 57, 1.3.2008, s. 14, rättelse i EUT L 24, 28.1.2009, s. 24)

    Förordningen avsåg testerna av det centrala systemet i SIS II innan systemet togs i bruk. Förordningens innehåll är inaktuellt för testerna av det system som är i bruk.

    8.

    Inrikes frågor

    Rådets förordning (EG) nr 1295/2003 av den 15 juli 2003 om åtgärder för att förenkla viseringsansökningar och utfärdande av visering för de medlemmar i den olympiska familjen som deltar i Olympiska spelen eller Paralympiska spelen 2004 i Aten (Schengen)

    Den här rättsakten är obsolet, eftersom den bara skulle tillämpas tillfälligt (Olympiska spelen i Aten).

    9.

    Inrikes frågor

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2046/2005 av den 14 december 2005 om åtgärder för att förenkla viseringsansökningar och utfärdande av viseringar för de medlemmar av den olympiska familjen som deltar i Olympiska och/eller Paralympiska vinterspelen 2006 i Turin (Schengen)

    Den här rättsakten är obsolet, eftersom den bara skulle tillämpas tillfälligt (Olympiska spelen i Turin).

    10.

    Inrikes frågor

    Schengenregelverket – Verkställande kommitténs beslut av den 7 oktober 1997 om Norges och Islands andel av anläggnings- och driftskostnaderna för C. SIS (SCH/Com-ex (97) 18)

    Finansieringen av det centrala systemet i SIS II och de associerade ländernas bidrag till eu-LISA grundas på associeringsavtalet och grundförordningen om eu-LISA.

    11.

    Inrikes frågor

    Schengenregelverket – Verkställande kommitténs beslut av den 7 oktober 1997 om utvecklingen av SIS (SCH/Com-ex (97) 24)

    Den här rättsakten är obsolet, eftersom SIS II har utvecklats och varit i drift sedan den 9 april 2013.

    12.

    Inrikes frågor

    Schengenregelverket – Verkställande kommitténs beslut av den 16 september 1998 om vidarebefordran av den gemensamma handboken till kandidatländerna (SCH/Com-ex (98) 35 rev. 2)

    Den här rättsakten är obsolet, eftersom den gemensamma handboken (som inte var offentlig) avskaffades när förordningen om en kodex om Schengengränserna offentliggjordes i EUT.

    13.

    Inrikes frågor

    Schengenregelverket – Verkställande kommitténs beslut av den 16 september 1998 om inrättande av en ad hoc-kommitté för Grekland (SCH/Com-ex (98) 43 rev.)

    Den här rättsakten blev obsolet när Grekland anslöt sig till Schengenområdet.

    14.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EU) nr 1242/2012 av den 18 december 2012 om fastställande för fiskeåret 2013 av orienteringspriser och unionens produktionspriser för vissa fiskeriprodukter i enlighet med förordning (EG) nr 104/2000

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder.

    15.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EG) nr 645/2008 av den 8 juli 2008 om öppnande och förvaltning av autonoma gemenskapstullkvoter för import av vissa fiskeriprodukter till Kanarieöarna

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder. Den har ersatts med rådets förordning (EU) nr 1412/2013 av den 17 december 2013 om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för import av vissa fiskeriprodukter till Kanarieöarna 2014–2020.

    16.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EU) nr 1388/2011 av den 16 december 2011 om fastställande för fiskeåret 2012 av orienteringspriser och unionens produktionspriser för vissa fiskeriprodukter i enlighet med förordning (EG) nr 104/2000

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder.

    17.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EEG) nr 110/76 av den 19 januari 1976 om allmänna bestämmelser för beviljande av exportbidrag för fiskeriprodukter och kriterier för fastställande av bidragens storlek

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder.

    18.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EG) nr 1299/2008 av den 9 december 2008 om fastställande av orienteringspriser och gemenskapens produktionspris för fiskeåret 2009 för vissa fiskeriprodukter i enlighet med förordning (EG) nr 104/2000

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder.

    19.

    Havsfrågor och fiske

    Rådets förordning (EG) nr 2326/2003 av den 19 december 2003 om fastställande av orienteringspriserna och gemenskapens produktionspris för fiskeåret 2004 för vissa fiskeriprodukter i enlighet med förordning (EG) nr 104/2000

    Rättsakten saknar bortre tidsgräns, men är i praktiken inte längre i kraft eftersom den avser tidigare åtgärder.

    20.

    Statistik

    Förordning (EG) nr 48/2004 om framställning av årlig gemenskapsstatistik om stålindustrin för referensåren 2003–2009

    Förordningen har blivit obsolet, eftersom sådana uppgifter inte längre samlas in. Kommissionen kommer att lägga fram ett formellt förslag om upphävande av förordningen om statistik över stålindustrin i samband med ett förslag till förordning om företagsstatistik, som kommissionen planerar att anta under fjärde kvartalet 2016.

    21.

    Transporter

    Rådets förordning (EEG) nr 1101/89 om strukturella förbättringar inom inlandssjöfarten

    Den här rådsförordningen upphörde att gälla den 28 april 1999 (se skäl 1 i rådets förordning (EG) nr 718/1999).

    22.

    Transporter

    Kommissionens förordning (EG) nr 2812/94 beträffande villkoren för ny kapacitet som sätts i trafik inom inlandssjöfarten

    Den här förordningen ändrar förordning (EEG) nr 1101/89, som upphörde att gälla den 28 april 1999.

    23.

    Transporter

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 685/2001 om fördelning mellan medlemsstaterna av tillstånd som erhållits genom avtal mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Bulgarien samt mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Ungern om fastställande av vissa villkor för godstransporter på väg och om främjandet av kombinerade transporter

    Förordningen behövs inte längre, eftersom Bulgarien och Ungern är EU-medlemsstater (och inte längre omfattas av något tillståndssystem för tillgång till marknaden för godstransporter).

    24.

    Transporter

    Kommissionens förordning (EEG) nr 2158/93 om tillämpningen på rådets förordning (EEG) nr 613/91 av ändringar i 1974 års internationella konvention om säkerheten för människoliv till sjöss och i 1973 års internationella konvention om förhindrande av förorening från fartyg

    Kommissionens förordning är inte längre tillämplig, eftersom den avser en rättsakt (rådets förordning (EEG) nr 613/91) som upphävdes genom förordning (EG) nr 789/2004 om överföring av lastfartyg och passagerarfartyg mellan register inom gemenskapen.

    25.

    Transporter

    Kommissionens förordning (EG) nr 3298/94 om det närmare förfarandet i systemet med transiträttigheter (miljöpoäng) för transport med tung lastbil genom Österrike

    Systemet med miljöpoäng, som var avsett att minska miljöpåverkan från transittrafiken med tunga lastbilar för godstransport, blev obsolet när en vägtull för tunga lastbilar infördes på de österrikiska motor- och transitvägarna den 1 januari 2004. Österrike tillämpar inte längre systemet. Den rättliga grunden för miljöpoängen har därför också blivit obsolet och kan därför upphävas.

    26.

    Transporter

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2888/2000 om fördelning av tillstånd för lastbilar som körs i Schweiz

    Enligt den här förordningen om tillstånd ska Schweiz fördela kvoter till unionen och de enskilda EU-länderna för åren 2001–2004. Den tillämpas inte längre. Tillgången till marknaden för godstransporter regleras nu genom avtalet mellan EU och Schweiz.

    27.

    Transporter

    Kommissionens förordning (EG) nr 103/2007 om förlängning av den övergångsperiod som avses i artikel 53.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002

    Övergångsperioden förlängdes till och med den 31 december 2007. Den här förordningen är därför obsolet.

    28.

    Beskattning

    Kommissionens förordning (EG) nr 2579/98 av den 30 november 1998 om fastställande av en förteckning över textilprodukter för vilka inget ursprungsbevis krävs vid övergång till fri omsättning i gemenskapen

    Den här kommissionsförordningen var en genomförandeakt till rådets förordning (EG) nr 1541/98, som upphävdes 2011.

    Top

    Strasbourg den 27.10.2015

    COM(2015) 610 final

    BILAGA

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTEN SAMT REGIONKOMMITTEN


    Kommissionens arbetsprogram 2016

    Dags för nya tag


    Bilaga VI: Lagstiftning som ska börja tillämpas under 2016

    Ytterligare information om de delegerade akter och genomförandeakter som ska börja tillämpas under 2016 finns här: http://ec.europa.eu/atwork/key-documents/index_en.htm.

    En asterisk (*) vid en tillämpningsdag innebär att även andra dagar, utöver den angivna dagen, kan gälla för andra delar av lagstiftningsakten.

    Nr

    Titel

    Politikområde

    Tillämpningsdag

    1.

    Rådets direktiv 2014/48/EU av den 24 mars 2014 om ändring av direktiv 2003/48/EG om beskattning av inkomster från sparande i form av räntebetalningar

    Beskattning

    1 januari 2016

    2.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (Text av betydelse för EES)

    Finansiella tjänster

    1 januari 2016*

    3.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/61/EU av den 15 maj 2014 om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

    Den digitala ekonomin och det digitala samhället

    1 januari 2016

    4.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 av den 15 juli 2014 om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för resolution av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam resolutionsmekanism och en gemensam resolutionsfond och om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010

    Finansiell stabilitet

    1 januari 2016*

    5.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007

    Jordbruk och landsbygdsutveckling

    1 januari 2016*

    6.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 167/2013 av den 5 februari 2013 om godkännande och marknadstillsyn av jordbruks- och skogsbruksfordon

    Inre marknaden

    1 januari 2016*

    7.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 168/2013 av den 15 januari 2013 om godkännande av och marknadstillsyn för två- och trehjuliga fordon och fyrhjulingar

    Inre marknaden

    1 januari 2016*

    8.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012

    Finansiella tjänster

    1 januari 2016*

    9.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 660/2014 av den 15 maj 2014 om ändring av förordning (EG) nr 1013/2006 om transport av avfall

    Miljö

    1 januari 2016*

    10.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 1141/2014 av den 22 oktober 2014 om stadgar för och finansiering av europeiska politiska partier och europeiska politiska stiftelser

    Institutionella frågor

    1 januari 2016*

    11.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 av den 21 november 2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    Jordbruk och landsbygdsutveckling

    4 januari 2016*

    12.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 524/2013 av den 21 maj 2013 om tvistlösning online vid konsumenttvister och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004 och direktiv 2009/22/EG (förordningen om tvistlösning online vid konsumenttvister)

    Konsumentfrågor

    9 januari 2016*

    13.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/53/EU av den 20 november 2013 om fritidsbåtar och vattenskotrar och om upphävande av direktiv 94/25/EG

    Inre marknaden

    18 januari 2016

    14.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/55/EU av den 20 november 2013 om ändring av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer och förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden (IMI-förordningen)

    Inre marknaden

    18 januari 2016

    15.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/64/EU av den 15 maj 2014 om ändring av rådets direktiv 64/432/EEG vad gäller databaser som är en del av medlemsstaternas övervakningssystem

    Livsmedelssäkerhet

    18 januari 2016

    16.

    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/254 av den 11 februari 2015 om upphävande av rådets direktiv 93/5/EEG om hjälp till kommissionen och samarbete från medlemsstaternas sida vid den vetenskapliga granskningen av livsmedelsfrågor

    Livsmedelssäkerhet

    29 februari 2016

    17.

    Rådets beslut (EU) 2015/137 av den 26 januari 2015 om förlängning av mandatperioden för vice direktören för Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och mönster) och för två ordförande i överklagandenämnderna vid Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och mönster)

    Inre marknaden

    1 mars 2016*

    18.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 165/2014 av den 4 februari 2014 om färdskrivare vid vägtransporter, om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet

    Transport

    2 mars 2016*

    19.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/91/EU av den 23 juli 2014 om ändring av direktiv 2009/65/EG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) när det gäller förvaringsinstitutsfunktioner, ersättningspolicy och sanktioner

    Finansiella tjänster

    18 mars 2016

    20.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/17/EU av den 4 februari 2014 om konsumentkreditavtal som avser bostadsfastighet och om ändring av direktiven 2008/48/EG och 2013/36/EU och förordning (EU) nr 1093/2010

    Finansiella tjänster

    21 mars 2016

    21.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/26/EU av den 26 februari 2014 om kollektiv förvaltning av upphovsrätt och närstående rättigheter och gränsöverskridande licensiering av rättigheter till musikaliska verk för användning på nätet på den inre marknaden

    Den digitala ekonomin och det digitala samhället

    10 april 2016

    22.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner

    Inre marknaden

    18 april 2016

    23.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG

    Inre marknaden

    18 april 2016

    24.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU av den 26 februari 2014 om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG

    Inre marknaden

    18 april 2016

    25.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/33/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om hissar och säkerhetskomponenter till hissar

    Inre marknaden

    19 april 2016

    26.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/28/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden och övervakning av explosiva varor för civilt bruk (omarbetning)

    Inre marknaden

    20 april 2016

    27.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/29/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av enkla tryckkärl

    Inre marknaden

    20 april 2016

    28.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbetning)

    Inre marknaden

    20 april 2016

    29.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/31/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av icke-automatiska vågar

    Inre marknaden

    20 april 2016

    30.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/32/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av mätinstrument (omarbetning)

    Inre marknaden

    20 april 2016

    31.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/34/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar (omarbetning)

    Inre marknaden

    20 april 2016

    32.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/35/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av elektrisk utrustning

    Inre marknaden

    20 april 2016

    33.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen

    Beskattning

    1 maj 2016*

    34.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/40/EU av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävande av direktiv 2001/37/EG

    Hälsa

    20 maj 2016

    35.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/54/EU av den 16 april 2014 om åtgärder som underlättar utövandet av arbetstagares rättigheter i samband med fri rörlighet för arbetstagare

    Sysselsättning

    21 maj 2016

    36.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/62/EU av den 15 maj 2014 om straffrättsligt skydd av euron och andra valutor mot penningförfalskning och om ersättande av rådets rambeslut 2000/383/RIF

    Bedrägeribekämpning

    23 maj 2016

    37.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/751 av den 29 april 2015 om förmedlingsavgifter för kortbaserade betalningstransaktioner

    Finansiella tjänster

    9 juni 2016*

    38.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG

    Inre marknaden

    13 juni 2016

    39.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 598/2014 av den 16 april 2014 om regler och förfaranden för att av bullerskäl införa driftsrestriktioner vid flygplatser i unionen inom en välavvägd strategi och om upphävande av direktiv 2002/30/EG

    Miljö

    13 juni 2016

    40.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/56/EU av den 16 april 2014 om ändring av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning

    Inre marknaden

    17 juni 2016

    41.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 av den 16 april 2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG

    Inre marknaden

    17 juni 2016*

    42.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/67/EU av den 15 maj 2014 om tillämpning av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden (IMI-förordningen)

    Sysselsättning

    18 juni 2016

    43.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 av den 20 maj 2015 om insolvensförfaranden

    Rättsliga frågor

    26 juni 2016*

    44.

    Rådets direktiv 2013/64/EU av den 17 december 2013 om ändring av rådets direktiv 91/271/EEG och 1999/74/EG, och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG, 2006/7/EG, 2006/25/EG och 2011/24/EU med anledning av ändringen av Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen

    Regionalpolitik

    30 juni 2016*

    45.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/35/EU av den 26 juni 2013 om minimikrav för arbetstagares hälsa och säkerhet vid exponering för risker som har samband med fysikaliska agens (elektromagnetiska fält) i arbetet (20:e särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) och om upphävande av direktiv 2004/40/EG

    Sysselsättning

    1 juli 2016

    46.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 540/2014 av den 16 april 2014 om motorfordons ljudnivå och om utbytesljuddämpningssystem och om ändring av direktiv 2007/46/EG och om upphävande av direktiv 70/157/EEG

    Inre marknaden

    1 juli 2016*

    47.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG

    Inre marknaden

    1 juli 2016*

    48.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/57/EU av den 16 april 2014 om straffrättsliga påföljder för marknadsmissbruk (marknadsmissbruksdirektiv)

    Inre marknaden

    3 juli 2016

    49.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU

    Finansiella tjänster

    3 juli 2016

    50.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG

    Inre marknaden

    3 juli 2016*

    51.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 655/2014 av den 15 maj 2014 om inrättande av ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel för att underlätta gränsöverskridande skuldindrivning i mål och ärenden av privaträttslig natur

    Rättsliga frågor

    18 juli 2016 (enbart artikel 50, övriga bestämmelser i förordningen den 18 januari 2016)

    52.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/68/EU av den 15 maj 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av tryckbärande anordningar

    Inre marknaden

    19 juli 2016*

    53.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 av den 12 juni 2013 om livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll och om upphävande av rådets direktiv 92/52/EEG, kommissionens direktiv 96/8/EG, 1999/21/EG, 2006/125/EG och 2006/141/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/39/EG och kommissionens förordningar (EG) nr 41/2009 och (EG) nr 953/2009

    Livsmedelssäkerhet

    20 juli 2016*

    54.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/89/EU av den 23 juli 2014 om upprättandet av en ram för havsplanering

    Havsfrågor

    18 september 2016

    55.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/90/EU av den 23 juli 2014 om marin utrustning och om upphävande av rådets direktiv 96/98/EG

    Transport

    18 september 2016

    56.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/92/EU av den 23 juli 2014 om jämförbarhet för avgifter som avser betalkonto, byte av betalkonto och tillgång till betalkonto med grundläggande funktioner

    Finansiella tjänster

    18 september 2016

    57.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/36/EU av den 26 februari 2014 om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning

    Inrikes frågor

    30 september 2016

    58.

    Rådets beslut (GUSP) 2015/1763 av den 1 oktober 2015 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Burundi

    Utrikespolitik

    3 oktober 2016

    59.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/42/EU av den 3 april 2014 om frysning och förverkande av hjälpmedel vid och vinning av brott i Europeiska unionen

    Rättsliga frågor

    4 oktober 2016

    60.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU av den 22 oktober 2014 om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

    Energi

    18 november 2016

    61.

    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/720 av den 29 april 2015 om ändring av direktiv 94/62/EG när det gäller att minska förbrukningen av tunna plastbärkassar

    Miljö

    27 november 2016

    62.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/48/EU av den 22 oktober 2013 om rätt till tillgång till försvarare i straffrättsliga förfaranden och förfaranden i samband med en europeisk arresteringsorder samt om rätt att få en tredje part underrättad vid frihetsberövande och rätt att kontakta tredje parter och konsulära myndigheter under frihetsberövandet

    Rättsliga frågor

    27 november 2016

    63.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/66/EU av den 15 maj 2014 om villkor för inresa och vistelse för tredjelandsmedborgare inom ramen för företagsintern förflyttning av personal

    Inrikes frågor

    29 november 2016

    64.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/95/EU av den 22 oktober 2014 om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller vissa stora företags och koncerners tillhandahållande av icke-finansiell information och upplysningar om mångfaldspolicy

    Inre marknaden

    6 december 2016

    65.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1924/2006 och (EG) nr 1925/2006 samt om upphävande av kommissionens direktiv 87/250/EEG, rådets direktiv 90/496/EEG, kommissionens direktiv 1999/10/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG, kommissionens direktiv 2002/67/EG och 2008/5/EG samt kommissionens förordning (EG) nr 608/2004

    Konsumentfrågor

    13 december 2016*

    66.

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/104/EU av den 26 november 2014 om vissa regler som styr skadeståndstalan enligt nationell rätt för överträdelser av medlemsstaternas och Europeiska unionens konkurrensrättsliga bestämmelser

    Konkurrens

    27 december 2016

    67.

    Rådets direktiv 2014/112/EU av den 19 december 2014 i om genomförande av det europeiska avtal om arbetstidens förläggning i vissa avseenden vid transporter på inre vattenvägar, som ingåtts av European Barge Union (EBU), European Skippers Organisation (ESO) och Europeiska transportarbetarfederationen (ETF)

    Sysselsättning

    31 december 2016

    68.

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1286/2014 av den 26 november 2014 om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (Priip-produkter)

    Finansiella tjänster

    31 december 2016*

    Top