Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XR1995

    Resolution från Regionkommittén – Utvecklingen av situationen i Ukraina

    EUT C 174, 7.6.2014, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.6.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 174/5


    Resolution från Regionkommittén – Utvecklingen av situationen i Ukraina

    2014/C 174/02

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    1.

    Regionkommittén påpekar att Ukrainas framtid är en fråga som tillhör hela det ukrainska folket. Ukrainas framtida inriktning kan endast beslutas på demokratisk väg av den ukrainska befolkningen, utan påtryckningar eller inblandning från andra länder.

    2.

    Regionkommittén vill än en gång erinra (1) om sin solidaritet med Ukraina och den ukrainska befolkningen, och understryker att den nuvarande krisen måste lösas på fredlig väg.

    3.

    Regionkommittén fördömer Ryska federationens orättmätiga kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och anser att den ”folkomröstning” som hölls på Krim den 16 mars 2014 om en anslutning till Ryska federationen var helt lagstridig och illegitim och att den utgjorde en tydlig kränkning av den ukrainska konstitutionen och internationella fördrag. Regionkommittén uppmanar Ryska federationen och Ukraina att snarast inleda förhandlingar om att trappa ner situationen i syfte att återgå till den tidigare situationen i regionen samt fullt ut respektera de relevanta internationella överenskommelserna beträffande Krim.

    4.

    Regionkommittén uppmanar Ryska federationen att avhålla sig från alla former av hotfulla handlingar av militär, politisk eller ekonomisk karaktär som påverkar grannländernas integritet, samt att trappa ner den militära uppbyggnaden vid gränsen till Ukraina och i den transnistriska regionen samt vid gränserna till de baltiska staterna. Regionkommittén är bekymrad över den senaste utvecklingen i Moldavien – i synnerhet när det gäller den utifrån initierade folkomröstningen i regionen Gagauzien – där utländska styrkor på liknande sätt som i Ukraina försöker blockera Moldaviens väg mot Europeiska unionen. Regionkommittén uppmanar Ryssland att garantera skyddet för alla medborgares rättigheter och egendom på Krim, i synnerhet när det gäller minoritetsgrupperna etniska ukrainare och krimtatarer.

    5.

    Regionkommittén fördömer de oupphörliga och oacceptabla hotelser som riktas mot företrädare för det civila samhället, press och medier på Krim.

    6.

    Regionkommittén stöder uppmaningarna om att verkliga förhandlingar bör inledas för att nå en fredlig lösning under överinseende av OSSE:s kontaktgrupp. Kommittén stöder också att ett fullskaligt OSSE-övervakningsuppdrag sätts in på Krim.

    7.

    Regionkommittén välkomnar undertecknandet av de politiska kapitlen i associeringsavtalet mellan Ukraina och Europeiska unionen den 21 mars 2014, och förespråkar ett snabbt beslut om att tillfälligt upphäva tullar på Ukrainas export till Europeiska unionen.

    8.

    Regionkommittén ställer sig bakom det beslut som fattades vid rådets möte i mars om att skynda på undertecknandet av associeringsavtalen med Moldavien och Georgien. Regionkommittén betonar att EU:s tillgängliga finansieringsinstrument för Moldavien bör ge snabbare resultat för att stödja landets väg mot Europa.

    9.

    Regionkommittén vill än en gång uppmana de regionala och lokala myndigheterna i partnerländerna inom konferensen för regionala och lokala myndigheter i länderna inom det östliga partnerskapet (Corleap) att stödja och dela de europeiska värderingarna och perspektiven.

    10.

    Regionkommittén ställer sig helt och hållet bakom det ukrainska folkets krav på demokrati, frihet och respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen.

    11.

    Regionkommittén uppmanar den ukrainska regeringen att fortsätta att garantera att minoriteter respekteras fullt ut inom ramen för sina internationella åtaganden, i linje med den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, Helsingforsöverenskommelsen och den europeiska stadgan om regionala språk och minoritetsspråk.

    12.

    Regionkommittén föreslår att respekten för subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna och respekten för den lokala autonomin i linje med den europeiska stadgan om kommunalt självstyre ska inlemmas i en ny konstitution som ska utarbetas efter presidentvalet i maj 2014.

    13.

    Regionkommittén uppmuntrar den ukrainska regeringen att lansera ett omfattande program för administrativa och strukturella reformer för politisk, ekonomisk och social förändring, vilket även inbegriper en hållbar decentraliseringsprocess och delegering av ansvar och resurser till lokala och regionala myndigheter.

    14.

    Regionkommittén hänvisar till att Krim och Sevastopol har en särskild autonom status inom staten Ukraina. Säkerställandet av denna särskilda autonoma status måste utgöra ytterligare en grundval för försöken att lösa den aktuella konflikten.

    15.

    Vi vill än en gång erinra om att Regionkommittén fullt ut åtar sig att delta i EU:s övergripande stöd till regionala och lokala myndigheter för att hitta lämpliga lösningar på krisen och dela med sig av bästa praxis och sakkunskaper till ukrainska partner i frågor som rör decentralisering. Regionkommittén åtar sig att snabbt utveckla nya förbindelser och ett bredare civilt engagemang med ukrainska städer, kommuner och regionala organ, liksom medborgarorganisationer och föreningar som har anslutit sig till principerna om lokal demokrati och ansvarighet.

    16.

    Regionkommittén uppmanar Ukraina att säkerställa ett demokratiskt och öppet presidentval den 25 maj 2014, och förväntar sig ett tidigarelagt parlamentsval.

    17.

    Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att överlämna denna resolution till Europaparlamentets talman, Europeiska rådets ordförande, Europeiska kommissionens ordförande, det grekiska EU-ordförandeskapet och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

    Bryssel den 3 april 2014

    Regionkommitténs ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    (1)  Se ReK:s resolution om situationen i Ukraina, antagen den 31 januari 2014 (COR-2014-00536-00-00-RES-TRA – RESOL-V-010).


    Top