Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(28)

    Rapport om årsredovisningen för genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet för budgetåret 2013, med genomförandeorganets svar

    EUT C 442, 10.12.2014, p. 240–246 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 442/240


    RAPPORT

    om årsredovisningen för genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet för budgetåret 2013, med genomförandeorganets svar

    (2014/C 442/28)

    INLEDNING

    1.

    Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet (nedan kallat genomförandeorganet) ligger i Bryssel och inrättades genom kommissionens beslut 2008/37/EG (1). Genomförandeorganet inrättades för en period som började den 1 januari 2008 och slutar den 31 december 2017 för att förvalta det särskilda programmet Idéer inom sjunde ramprogrammet för forskning (2).

    INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

    2.

    I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, direkt granskning av transaktioner och bedömning av nyckelkontroller i genomförandeorganets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

    a)

    genomförandeorganets årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2013,

    b)

    lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    Ledningens ansvar

    4.

    Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för genomförandeorganet som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5).

    a)

    I ledningens ansvar för genomförandeorganets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner genomförandeorganets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning.

    b)

    Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

    Revisorns ansvar

    5.

    Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida genomförandeorganets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    6.

    Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

    7.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    8.

    Revisionsrätten anser att genomförandeorganets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning per den 31 december 2013 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i genomförandeorganets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

    Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

    9.

    Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2013 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

    Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 1 juli 2014.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EGT L 9, 12.1.2008, s. 15.

    (2)  I bilaga I sammanfattas genomförandeorganets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

    (3)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

    (4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (5)  Artiklarna 62 och 68 jämförda med artiklarna 53 och 58 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

    (7)  Artikel 162 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.


    BILAGA I

    Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet (Bryssel)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområden enligt fördraget

    (Artikel 182 i EUF- fördraget)

    1.

    Europaparlamentet och rådet ska efter att ha hört Ekonomiska och sociala kommittén anta ett flerårigt ramprogram som anger alla unionens verksamheter. Ramprogrammet ska

    fastställa de vetenskapliga och teknologiska mål som ska uppnås genom den verksamhet som anges i artikel 180 samt de prioriteringar som ska gälla i detta sammanhang,

    ange huvudlinjerna för denna verksamhet,

    fastställa det högsta totalbeloppet och de närmare villkoren för unionens finansiella deltagande i ramprogrammet samt de planerade verksamheternas andelar.

    2.

    Ramprogrammet ska anpassas eller utökas efterhand som förhållandena ändras.

    3.

    Ramprogrammet ska genomföras genom särskilda program som utvecklas inom varje verksamhet. I varje särskilt program ska fastställas de närmare villkoren för genomförandet, programmets längd och de medel som bedöms nödvändiga. Summan av de belopp som bedöms nödvändiga och som fastställs i de särskilda programmen får inte överstiga det högsta totalbelopp som har fastställts för ramprogrammet och för varje verksamhet.

    4.

    Rådet ska anta de särskilda programmen i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande och efter att ha hört Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén.

    Genomförande-organets behörighet

    (Kommissionens beslut 2008/37/EG)

    Mål

    Genomförandeorganet inrättades i december 2007 genom kommissionens beslut 2008/37/EG för förvaltningen av det särskilda gemenskapsprogrammet Idéer på området spetsforskning enligt rådets förordning (EG) nr 58/2003. Programmets Idéer genomförs av Europeiska forskningsrådet (EFR), som består av ett oberoende vetenskapligt råd som fastställer ERF:s vetenskapliga strategi och övervakar hur strategin genomförs av genomförandeorganet som sköter den operativa förvaltningen. Genomförandeorganet blev självständigt från generaldirektoratet för forskning och innovation den 15 juli 2009.

    Uppgifter

    Genomförandeorganets uppgifter beskrivs i den delegerade rättsakten (se kommissionens beslut C(2008) 5694), särskilt artiklarna 5–7. Genomförandeorganet har bland annat anförtrotts följande uppgifter:

    Alla aspekter rörande det administrativa genomförandet och genomförandet av programmet och särskilt utvärderingsförfaranden, expertutvärderingar och urvalsprocesser enligt de principer som fastställts av vetenskapliga rådet.

    Den finansiella och vetenskapliga förvaltningen av anslagen.

    Organisation

    (Kommissionens beslut C(2008) 5132 och C(2011) 4877)

    (Kommissionens beslut 2007/134/EG och 2011/12/EU)

    (Rådets beslut 2006/972/EG)

    (Rådets förordning (EG) nr 58/2003)

    Styrkommittén

    Styrkommittén är det organ som övervakar genomförandeorganets insatser och utses av kommissionen (se kommissionens beslut C(2008) 5132). Den antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram (efter kommissionens godkännande), den administrativa budgeten och de årliga rapporterna. Den består av fem ledamöter och en observatör.

    Europeiska forskningsrådets vetenskapliga råd

    ERF:s vetenskapliga råd har genom kommissionens beslut 2007/134/EG anförtrotts uppgiften att fastställa en vetenskaplig strategi för det särskilda programmet Idéer, besluta om vilken typ av forskning som ska finansieras i enlighet med artikel 5.3 i rådets beslut 2006/972/EG och stå som garant för verksamheten ur ett vetenskapligt perspektiv. Dess uppgifter ska särskilt omfatta fastställande av det årliga arbetsprogrammet för det särskilda programmet Idéer och förfaranden för expertutvärdering samt övervakning och kvalitetskontroll av genomförandet av det särskilda programmet Idéer, utan att det påverkar kommissionens ansvar. Det består av 22 ledamöter som utses av kommissionen.

    Genomförandeorganets direktör

    Utses av Europeiska kommissionen för fyra år.

    Extern revision

    Europeiska revisionsrätten.

    Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation.

    Medel till genomförande-organets förfogande 2013 (2012)

    Budget

    40,1(37,8) miljoner euro

    Personalstyrka den 31 december 2013

    I driftsbudgeten för 2013 ingår en tjänsteförteckning med 100 (100) tillfälligt anställda och en budget för 289 (289) kontraktsanställda och utstationerade nationella experter, vilket ger en total personalstyrka på 389 (389) personer. Av dessa var 379 (380) tjänster tillsatta vid utgången av 2013:

    99 (96) tillfälligt anställda, varav 13 (11) utstationerade och 86 (85) externa,

    270 (275) kontraktsanställda,

    10 (9) nationella experter.

    Anställda med

    uppgifter inom verksamheten (avdelningarna för vetenskap respektive bidrag): 70 % (71 %),

    administrativa uppgifter (övriga avdelningar): 30 % (29 %).

    Produkter och tjänster 2013 (2012)

    1.

    Övervakning av de bidragsöverenskommelser som har tilldelats inom arbetsprogrammet för Idéer, ansökningsomgångar för startbidrag, bidrag till avancerad forskning, synergibidrag och bidrag till proof-of-concept (stöd för forskningskonceptet). Arbetsprogrammet för idéer genomförs genom att det varje år offentliggörs ansökningsomgångar som följs av en utvärdering (gjord av externa experter), förhandlingar och ingående av bidragsöverenskommelser och slutligen övervakning av genomförandet av projekten. Varje ansökningsomgång leder till en rad bidragsöverenskommelser med en beräknad projektcykel på omkring fem år.

    2.

    Genomförandet av 2013 års ansökningsomgång för arbetsprogrammet för Idéer (startbidrag, bidrag till avancerad forskning, synergibidrag och bidrag till proof-of-concept (stöd för forskningskonceptet)): 10  151 ansökningsförslag lämnades in 2013, varav 3  329 gällde startbidrag, 3  673 en ansökningsomgång för det nya konsolideringsbidraget, 2  408 bidrag till avancerad forskning, 449 synergibidrag och 292 bidrag till stöd för forskningskoncept. Av dessa var totalt 9  968 stödberättigande och utvärderades därför av utvärderingspanelen. Totalt valdes 959 förslag ut till bidragsprocessen (890 togs upp på huvudlistorna och 69 på reservlistorna).

    3.

    Framtagning och spridning av information om det särskilda programmet Idéer och genomförandeorganets verksamheter under 2013.

    4.

    Vetenskapliga rådet höll regelbundet sammanträden 2013 runt om i Europa, vanligen på inbjudan av nationella myndigheter. Sammanträden i olika länder som antingen är medlemmar i EU eller associerade länder är ett sätt att synliggöra ERF. Sammanträdena ses även som viktiga händelser av både nationella myndigheter och den lokala forskarvärlden. Fem plenarsammanträden i vetenskapliga rådet anordnades mellan den 1 januari och den 31 december 2013; i januari, mars och december i Bryssel (Belgien), i juni i Bratislava (Slovakien) och i oktober i Utrecht (Nederländerna). I enlighet med rekommendationerna från den panel som såg över genomförandeorganets strukturer och mekanismer 2009 har vetenskapliga rådet inrättat två ständiga kommittéer: den första ger vägledning om intressekonflikter, fel i yrkesutövningen och etiska frågor, den andra arbetar med urvalet av deltagare i utvärderingspaneler. Genomförandeorganet gav stöd till den operativa verksamheten vid de två kommittéerna som träffades tre gånger under 2013. Vetenskapliga rådets ledamöter träffades även i arbetsgrupper om särskilda frågor. Genomförandeorganet anordnade under 2013 olika sammanträden med arbetsgrupperna om innovation och förbindelser med näringslivet, öppen åtkomst, internationalisering och balans mellan könen. Arbetsgrupperna utför analyser och bidrar till genomförandeorganets vetenskapliga strategi genom förslag som antas av Vetenskapliga rådets plenarsammanträden inom de områden som omfattas av deras mandat. Tillsammans med arbetsgruppernas ledamöter utarbetade genomförandeorganet en rad arbetsdokument med analyser och viktiga slutsatser om de särskilda frågor som behandlas av arbetsgrupperna och de ständiga kommittéerna.

    Under 2013 anordnade fyra av de fem arbetsgrupperna fyra stora evenemang i Bryssel:

    Arbetsgruppen om innovation och förbindelser med näringslivet: om ny teknik från ERF, den 5 februari tillsammans med Science Business – elva mottagare av ERF-stöd för forskningskoncept träffade olika investerare från näringslivet för att tala om sina projekt och upprätta potentiella affärskontakter.

    Arbetsgruppen om öppen åtkomst: workshop om infrastrukturer för öppen åtkomst inom samhällsvetenskap och humaniora. Evenemanget planerades och genomfördes i samarbete med vetenskapliga rådets arbetsgrupp om öppen åtkomst. Det sammanförde ett brett spektrum av experter på området, bland annat företrädare för universitet, finansiärer och politiker. Två mottagare av ERF-stöd deltog också.

    Arbetsgruppen om nyckelresultatindikatorer: workshop om identifiering av spetsforskning och nya forskningsområden i samband med forskningsförslag anordnades med samordnarna av de två samordnings- och stödprojekt som studerar potentialen för bibliometri som stöd för ERF:s övervaknings- och utvärderingsstrategi. Under en tvådagarsdiskussion den 20–21 februari granskade ERF, medlemmar av vetenskapliga rådet, experter på scientometri, vetenskaplig personal från genomförandeorganet, kolleger från generaldirektoraten för forskning och för kommunikationsnät, innehåll och teknik samt företrädare för andra forskningsfinansierande organ de resultat som presenterades av medlemmarna i samordnings- och stödprojektteamet. Resultaten gällde bibliometriska tekniker och indikatorer som mäter i vilken utsträckning ERF stöder forskningsförslag om spetsforskning och nya forskningsområden.

    Arbetsgruppen om balans mellan könen: Temat var att ge lika möjligheter för män och kvinnor att göra karriär inom vetenskap och teknik. Målet var att samla företrädare för nationella forskningsorganisationer och jämställdhetsexperter för att diskutera de olika praxis och metoder för jämställdhetsintegrering som används i olika europeiska länder och för att utbyta god praxis när det gäller politik och metoder för att uppmuntra ett ökat deltagande av kvinnliga forskare.

    Källa: Bilagan har tillhandahållits av genomförandeorganet.


    GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

    Genomförandeorganet har tagit del av revisionsrättens rapport.


    Top