Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0735

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (ansökan EGF/2014/011 BE/Caterpillar)

    /* COM/2014/0735 final - 2014/<UNUSED> (<UNUSED>) */

    52014PC0735

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (ansökan EGF/2014/011 BE/Caterpillar) /* COM/2014/0735 final - 2014/ () */


    MOTIVERING

    BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    1.           Reglerna för finansiella bidrag från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (nedan kallad fonden) fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1309/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1927/2006[1].

    2.           De belgiska myndigheterna har lämnat in ansökan EGF/2014/011 BE/Caterpillar om ekonomiskt stöd från fonden, till följd av uppsägningar vid Caterpillar Belgium S.A. i Belgien.

    3.           Efter att ha granskat ansökan har kommissionen i enlighet med alla tillämpliga bestämmelser i förordningen om fonden dragit slutsatsen att villkoren för beviljande av ekonomiskt stöd från fonden är uppfyllda.

    SAMMANFATTNING AV ANSÖKAN

    Ansökan om stöd från fonden || EGF/2014/011 BE/Caterpillar

    Medlemsstat || Belgien

    Region eller regioner som berörs (Nuts 2-nivå) || Hainaut (B32)

    Datum för inlämnande av ansökan || 22.7.2014

    Datum för bekräftande av att ansökan mottagits || 4.8.2014

    Datum för begäran om ytterligare information || 24.7.2014

    Tidsfrist för tillhandahållande av ytterligare information || 16.9.2014

    Tidsfrist för slutförande av bedömningen || 9.12.2014

    Insatskriterium || Artikel 4.1 a i förordningen om fonden

    Huvudföretag || Caterpillar Belgium S.A

    Näringsgren/näringsgrenar (huvudgrupp enligt Nace rev. 2)[2] || Huvudgrupp 28 (Tillverkning av övriga maskiner )

    Referensperiod (fyra månader) || 1.1.2014–30.4.2014

    Antal uppsägningar eller verksamheter som har upphört under referensperioden (a) || 663

    Antal uppsägningar eller verksamheter som har upphört före eller efter referensperioden (b) || 367

    Totalt antal uppsägningar (a +  b ) || 1 030

    Totalt antal personer som beräknas omfattas av åtgärderna || 630

    Budget för individanpassade tjänster (euro) || 1 964 713

    Budget för genomförande av åtgärderna[3] (euro) || 73 378

    Total budget (euro) || 2 038 090

    Stöd från fonden (60 %) (euro) || 1 222 854

    BEDÖMNING AV ANSÖKAN

    Förfarande

    4.           Den 22 juli 2014 lämnade de belgiska myndigheterna in ansökan EGF/2014/011 BE/Caterpillar, inom tolv veckor från den dag då insatskriterierna nedan var uppfyllda. Kommissionen skickade en första uppsättning frågor till de belgiska myndigheterna den 24 juli 2014 och bekräftade mottagandet av ansökan den 4 augusti 2014, dvs. inom två veckor från den dag då ansökan hade lämnats in. Medlemsstaten lämnade ytterligare information inom sex veckor från den dag då mottagandet av ansökan hade bekräftats. Den tidsfrist på tolv veckor från och med den dag då den fullständiga ansökan mottagits, inom vilken kommissionen bör ha slutfört sin bedömning av huruvida ansökan uppfyller villkoren för ekonomiskt stöd, löper ut den 9 december 2014.

    Formella krav på ansökan

    Berörda företag och stödmottagare

    5.           Ansökan gäller 1 030 arbetstagare som har sagts upp vid Caterpillar Belgium S.A. Företaget är verksamt inom den näringsgren som klassificeras enligt huvudgrupp 28 i Nace Rev. 2 (Tillverkning av övriga maskiner).  Uppsägningarna vid det berörda företaget skedde i Nuts[4] 2-regionen Hainaut (BE32) i Belgien.

    Insatskriterier

    6.           De belgiska myndigheterna lämnade in ansökan enligt insatskriteriet i artikel 4.1 a i förordningen om fonden, enligt vilken minst 500 personer som är arbetstagare eller egenföretagare ska ha blivit uppsagda eller ska ha upphört med sin verksamhet under en referensperiod på fyra månader i ett företag i en medlemsstat.

    7.           Referensperioden på fyra månader löpte från den 1 januari 2014 till den 30 april 2014.

    8.           Ansökan gäller 663 arbetstagare som blev uppsagda[5] från företaget under referensperioden på fyra månader.

    Beräkning av uppsägningar och upphörande av verksamhet

    9.           Uppsägningarna har beräknats enligt följande:

    – 661 arbetstagare från den dag då arbetsgivaren gav den enskilda arbetstagaren besked om uppsägning eller om att anställningsavtalet avslutas.

    – 2 arbetstagare från den dag då anställningsavtalet i praktiken avslutades eller löpte ut.

    Berättigade stödmottagare

    10.         Utöver de ovannämnda arbetstagarna omfattar de berättigade stödmottagarna 367 arbetstagare som blev uppsagda efter referensperioden på fyra månader. Dessa arbetstagare blev uppsagda efter det allmänna tillkännagivandet om planerade uppsägningar den 28 februari 2013. Ett tydligt orsakssamband kan fastställas med den händelse som föranledde uppsägningarna under referensperioden, eftersom alla uppsägningar hänför sig till samma nedskärningsprocess.

    11.         Det totala antalet berättigade stödmottagare uppgår därför till 1 030 personer.

    Sambandet mellan uppsägningar och stora strukturförändringar i världshandeln till följd av globalisering

    12.         Caterpillar är världsledande i tillverkningen av maskiner och tillbehör för byggnation och gruvverksamhet. För att kunna fastställa länken mellan uppsägningarna och upphörandet av verksamheter och genomgripande strukturförändringar inom världshandeln till följd av globalisering framförde Belgien att Caterpillar i hög grad har påverkats av minskad efterfrågan på denna typ av produkt i Europa, vilket har lett till att en stor del av produktionskapaciteten har flyttats till tredjeländer. Caterpillarfabriken i Gosselies är specialiserad på bilmontering, tillverkning av komponenter, lödmontering och strukturer. Dess produkter går uteslutande till de europeiska bygg- och gruvindustrierna. Fabriken är därmed mycket känslig för förändringar inom dessa sektorer, och den påverkas dessutom av fluktuationer avseende insatsvaror för produktion. Dessa variationer uppstår därför i såväl föregående som efterföljande led i produktionskedjan:

    – I föregående led: Stål- och metallprodukter i Europa har drabbats hårt av intensiv konkurrens från framväxande ekonomier, och perioden 2009–2013 karaktäriserades av många nedläggningar i EU. Dessutom steg europeiska stålpriser kraftigt.

    – I efterföljande led: Caterpillargruppens största kunder finns i bygg- och gruvindustrierna. De utmärkande dragen för dessa sektorer på europeisk nivå förklarar delvis Gosseliesfabrikens omstruktureringsbeslut, framför allt de kvardröjande effekterna av den kris som bygg- och gruvindustrierna genomgick 2009.

    Dessa trender har resulterat i sjunkande marknadsandelar för den produktionsanläggning som Caterpillar har i Gosselies, och sjunkande konkurrenskraft gentemot konkurrenter i andra delar av världen.

    13.         Enligt uppgifter som de belgiska myndigheterna hänvisar till ligger Caterpillars produktionsanläggningar i nära anslutning till sina marknader, vilket förklarar sambandet mellan utvecklingen på den europeiska marknaden och på världsmarknaden och minskningen av arbetsstyrkan vid Gosseliesfabriken. Sedan 2007 har Caterpillargruppen startat fabriker i framväxande ekonomier i Asien och Latinamerika, och dess tillväxt är i huvudsak kopplad till dessa marknader. I synnerhet Caterpillars försäljning i Asien har mer än fördubblats mellan 2007 och 2013. Denna ökning är kopplad till den allmänna tillväxten i ekonomierna i Asien, särskilt i Kina och Indien, och inom byggindustrin i dessa länder. Huvudmarknaden för Caterpillar Gosselies, Europeiska unionen, är å andra sidan beroende av offentliga och privata investeringar i infrastruktur i Europa, vilka har minskat den senaste tiden. Detta är enligt de belgiska myndigheterna en av förklaringarna till varför det redan sjunkande antalet nya order rasade ytterligare med 40 % under 2011.

    14.         Hittills har sektorn ”Tillverkning av övriga maskiner” inkommit med 12 ansökningar om stöd från fonden, varav sex stycken hänvisade till den handelsrelaterade globaliseringen och sex stycken till den globala finansiella och ekonomiska krisen.

    Händelser som föranlett uppsägningarna och upphörandet av verksamhet

    15.         De händelser som föranlett uppsägningarna hänför sig till Caterpillars beslut att minska sin produktionsverksamhet den 28 februari 2013 till följd av avsevärt högre produktionskostnader i Europa. Jämfört med andra fabriker är anläggningen i Gosselies i Belgien mindre lönsam, och det är nu billigare att importera till Europa från Asien än att tillverka i Europa. Följaktligen utarbetade företaget en affärsplan som gick ut på att dra ner på verksamheten i Gosselies, med en förlust av 1 030 arbetsplatser som följd. Detta beslut kommer att få direkta negativa följder för flera producenter i efterföljande led i produktionskedjan, för vilka Caterpillar är huvudleverantör.

    De förväntade konsekvenserna av uppsägningarna för den lokala, regionala och nationella ekonomin och sysselsättningen.

    16.         Uppsägningarna vid Caterpillar innebär en 4-procentig ökning av antalet arbetssökande i regionen Charleroi, enligt uppgifter från april 2014. Nedskärningarna vid Gosseliesanläggningen kommer emellertid också att leda till ett antal uppsägningar hos underleverantörer. Det går ännu inte att säga hur många som kommer att drabbas, eftersom nedskärningarnas totala effekt på den lokala ekonomin ännu inte kan ses. Den aktiva delen av befolkningen i Charleroiregionen uppgick i april 2014 till 218 817 personer, och av dessa var 36 793 personer (17 %) arbetslösa. Nedskärningen av Caterpillars verksamhet i Gosselies kommer avsevärt att öka arbetslösheten (med en hel procentenhet) i Charleroiregionen. Nedskärningen av Caterpillars verksamhet i Vallonien bör ses mot bakgrund av en mycket svår arbetsmarknadssituation i denna region, som traditionellt i hög grad är beroende av industriproduktion. Om man beaktar hela tillverkningsindustrin i Charleroiområdet har sysselsättningen sjunkit med 15,3 % mellan 2007 och 2012. I Vallonien annonserade Forem (den lokala arbetsförmedlingen) ut 16 % färre arbetstillfällen 2013 än 2012, och redan 2012 hade antalet arbetstillfällen minskat. 

    17.         Många arbetslösa är lågutbildade (59 % har inte genomgått gymnasieutbildning), och 43 % har varit arbetslösa i mer än två år. Sysselsättningsgraden i Charleroi är också bland de lägsta i Vallonien, med 52,26 % (56,75 % i hela Vallonien).

    18.         Även om antalet företag som inlett ett förfarande för kollektiva uppsägningar i Belgien låg på en relativt stabil nivå 2012, med mindre än 100 stycken mellan 2010 och 2012, ökade det till 140 stycken 2013. Metallurgi- och metallbearbetningsindustrierna har drabbats hårdast, och stod för tre fjärdedelar av alla uppsägningar 2013.[6] Särskilt i Charleroiregionen ökade antalet konkurser, nedläggningar och omstruktureringar – totalt 1 892 arbetstillfällen har försvunnit sedan 2012.

    Berörda stödmottagare och föreslagna åtgärder

    Berörda stödmottagare

    19.         Det beräknade antalet berörda arbetstagare som förväntas delta i åtgärderna är 630 personer. Arbetstagarna fördelas efter kön, medborgarskap och åldersgrupp enligt följande:

    Kategori || Antal berörda stödmottagare

    Kön: || Män: || 607 || (96 %)

    || Kvinnor: || 23 || (4 %)

    Medborgarskap: || EU-medborgare: || 630 || (100 %)

    || Icke EU-medborgare: || 0 || (0 %)

    Åldersgrupp: || 15–24 år: || 42 || (7 %)

    || 25–29 år: || 64 || (10 %)

    || 30–54 år: || 411 || (65 %)

    || 55–64 år: || 113 || (18 %)

    || över 64 år: || 0 || (0 %)

    Formella krav på de föreslagna åtgärderna

    20.         De individanpassade tjänsterna till uppsagda arbetstagare består av följande åtgärder:

    Stöd till återintegration på arbetsmarknaden:

    – Stöd / vägledning / integration. Dessa tjänster bygger på den standardverksamhet som återintegrationsenheten bedriver. Tjänsterna tillhandahålls av en grupp inom Forem (projektledare, specialrådgivare) i samarbete med företrädare för de uppsagda arbetstagarna som fungerar som ett slags socialassistenter (accompagnateurs sociaux) som uppmuntrar arbetstagarna att delta i åtgärderna och hjälper dem med administrativa förfaranden. För att underlätta kontakterna mellan arbetstagarna tillhandahålls dessa tjänster till samtliga uppsagda arbetstagare samtidigt på bestämda platser.  Tjänsterna omfattar följande tre verksamhetstyper: i) allmän information om jobbsökning (hur man skriver ett CV och en ansökan, hur man söker jobb på nätet osv.), information om arbetsrätten (omställning, arbetslöshet, arbetsavtal, pension), information om diskriminering, presentation av yrken och sektorer med arbetsmöjligheter osv., ii) individuella intervjuer med en rådgivare från Forem (kompetenskartläggning, karriärmöjligheter, information om vidareutbildning osv.), iii) fri och öppen tillgång till jobbsökningsverktyg (it-utrustning med internetförbindelse, telefon, specialiserad dokumentation osv.). Denna åtgärd kommer att omfatta samtliga 630 berörda arbetstagare i högst 24 månader.

    – Hjälp med jobbsökning. Forem kommer också att vidta särskilda åtgärder för att hjälpa till med jobbsökning och lösa eventuella problem svårigheter vid återintegrationen på arbetsmarknaden.  Hit hör möten mellan de uppsagda arbetstagarna och eventuella arbetsgivare (jobbmatchning), företagsbesök, möten med rekryterare för att förbereda för arbetsintervjuer och utbyte av erfarenheter med andra arbetstagare som redan blivit omskolade och som har hittat ett jobb efter att ha blivit kollektivt uppsagda. 

    Utbildning och omskolning:

    – Integrerad utbildning: Olika yrkesutbildningskurser kommer eventuellt att kunna erbjudas (beroende på typ av kurs), antingen av Forem, kompetenscentrumen eller Ifapme. Inledningsvis kommer Forems personal att hjälpa de arbetssökande att fastställa sina jobbrelaterade mål och vägleda dem mot en av de tre typerna av utbildningsmoduler.  Arbetstagare som kan omskolas till ett yrke som liknar det som de utövade vid Caterpillar kan följa en specifik modul eller en specialiseringsmodul (40 timmar) för att anpassa och uppdatera sina kunskaper. De kan också gå en tilläggskurs som leder till nya kvalifikationer (320 timmar) som gör det möjligt för dem att söka ett nytt jobb inom industrisektorn.  Vid omskolning till ett helt annat yrke kan arbetstagarna delta i en yrkesutbildningskurs (på i genomsnitt 960 timmar) för att få den kompetens som de behöver för yrket.  I slutet av varje utbildningsmodul kan de nya kunskaperna utvärderas och dokumenteras.  Beroende på vilken typ av utbildning och kompetens det gäller kommer deltagarna att få antingen ett formellt behörighetsintyg eller ett närvarointyg (för kunskaper och yrken där formell certifiering saknas), eller så valideras deras färdigheter (för kunskaper och kompetens som erhållits utanför de formella utbildningskurserna).  Den formella certifieringen av färdigheterna sker genom utvärderingstest som leder till intyget av kunskap som erhållits genom vidareutbildning (Certificat des Compétences Acquises en Formation – Cecaf). Valideringen av färdigheterna sker genom utvärderingstest som leder till behörighetsintyg (titres de compétences).

    – Överföring av erfarenheter: Erfarna arbetstagare kan förbättra sina färdigheter och kunskaper genom att bli lärare eller utbildare på teknikområdet.  Forem och organisationer för olika slag av teknisk utbildning kommer att ta fram en särskild modul för ökad medvetenhet och utbildningsförberedande verksamhet för att uppmuntra vissa arbetstagare att skaffa sig en utbildning som yrkeslärare.  Modulen kommer att innehålla särskild information, tekniskt stöd, möten med verksamma inom branschen och företagsbesök.  Modulen varar i åtta veckor och kommer att beröra cirka 10 arbetstagare.

    Främjande av företagande:

    – Hjälp med att starta företag: Arbetstagare som överväger att starta eget ges vägledning och stöd från en Starta eget-rådgivare från Forem. Denna hjälp består av två huvudsakliga verksamheter: i) Allmän information för att öka kunskaperna om möjligheten att starta företag, information om de rättsliga aspekterna och åtgärder för att stödja nyföretagande. ii) Personliga intervjuer med intresserade arbetstagare för att granska deras projekt och förmedla kontakt med stödorganisationer för företag och tjänsteleverantörer. Rådgivaren och återintegrationsenheterna kommer att föra ett nära samarbete för att bistå arbetstagare i samband med deras företagsprojekt. Omkring 50 arbetstagare förväntas delta i informationsmötena och omkring 15 förväntas delta i intervjuerna och uppföljningsverksamheten.

    – Hjälp med kollektiva projekt: Arbetstagare som eventuellt överväger att tillsammans som grupp grunda ett socialt företag får vägledning och stöd från ett specialiserat konsultföretag (valt genom ett upphandlingsförfarande) och från återintegrationsenheten. Detta stöd inkluderar sammankomster för att informera och öka kunskaperna om företagsetablering och grundläggande ledarkompetens, samt råd om företagsetablering (t.ex. hur man utarbetar en affärsplan och bolagsordning, marknadsföring osv.). Bidrag kan beviljas för att täcka en del av startkostnaderna för sådana företagsprojekt. Arbetstagarna ska lämna in en ansökan som beskriver projektet (t.ex. arbetstagarnas kompetens och erfarenheter, genomförbarhetsstudie, finansiell analys, marknadspotential, tillväxtutsikter, socioekonomiska fördelar osv.). Återintegrationsenheten stödkommitté, som utgörs av företrädare för arbetsgivare, fackföreningar och Forem, bedömer ansökan och beslutar om huruvida stöd ska beviljas. För varje arbetstagare som deltar i projektet kan stöd på 5 000 euro beviljas (medlen delas mellan alla arbetstagare som deltar). Stödet kan användas för att täcka inköp av utrustning och varor och kostnader för reklam, konsultföretag, yrkesutbildning osv. Konsultföretaget administrerar stödet och informerar Forem om hur stödet används (fakturor och styrkande handlingar). Omkring 80 arbetstagare förväntas delta i denna åtgärd, och fem stödbidrag kommer att beviljas arbetstagarna.

    21.         De föreslagna åtgärder som beskrivs ovan utgör aktiva arbetsmarknadsåtgärder som är stödberättigande enligt artikel 7 i förordningen om fonden. Åtgärderna ersätter inte passiva socialskyddsåtgärder.

    22.         De belgiska myndigheterna har lämnat de nödvändiga upplysningarna om åtgärder som är obligatoriska för det berörda företaget enligt nationell lagstiftning eller kollektivavtal. De har bekräftat att ekonomiskt stöd från fonden inte kommer att ersätta några sådana åtgärder.

    Beräknad budget

    23.         Den beräknade totala kostnaden uppgår till 2 038 090 euro, vilket innefattar utgifter för individanpassade tjänster på 1 964 713 euro och utgifter för förberedande åtgärder, förvaltning, information och marknadsföring samt kontroll och rapportering på 73 378 euro.

    24.         Det sammanlagda ekonomiska stöd som begärs från fonden uppgår till 1 222 854 euro (60 % av den totala kostnaden).

    Åtgärder || Beräknat antal deltagare || Beräknad kostnad per deltagare (euro)* || Beräknad total kostnad (euro)*

    Individanpassade tjänster (åtgärder enligt artikel 7.1 a och c i förordningen om fonden)

    Stöd till återintegration på arbetsmarknaden: (Orientation professionnelle) - stöd/vägledning/integration (Reconversion/Insertion) - Hjälp med jobbsökning (Dynamisation de la recherche d’emploi) || 630 150   || 2 167 300 || 1 365 313 45 000

    Utbildning och omskolning: (Formations) – Integrerad utbildning (Formations intégrées) – Överföring av erfarenheter (Transmission d'expérience) || 210 10 || 2 030 300 || 426 400 3 000

    Främjande av företagande: (Aide à la creation d'emploi) – Hjälp med att starta företag (Autocreation d'emploi individuelle) –Hjälp med kollektiva projekt: (Soutien à l'emergence de projets colletifs) || 50 80 || 900 1 000 || 45 000 80 000

    Delsumma (a): || – || 1 964 713

    100,0 %

    Bidrag och incitament (åtgärder enligt artikel 7.1 b i förordningen om fonden)

    || Delsumma (b): || – || 0

    || (0,0 %)

    Åtgärder enligt artikel 7.4 i förordningen om fonden

    1. Förberedande åtgärder, förvaltning, kontroll och rapportering || – || 29 578

    2. Information och marknadsföring || – || 43 800

    Delsumma (c): || – || 73 378

    (3,6 %)

    Total kostnad (a + b + c): || – || 2 038 090

    Stöd från fonden (60 % av den totala kostnaden) || – || 1 222 854

    * Avrundade uppgifter.

    25.         De belgiska myndigheterna bekräftade att kostnaderna för investeringar för egenföretagande, nya företag och anställdas övertagande inte kommer att överstiga 15 000 euro per stödmottagare.

    Period för stödberättigande utgifter

    26.         De belgiska myndigheterna började tillhandahålla individanpassade tjänster till de berörda arbetstagarna den 1 april 2014. Utgifterna för åtgärderna i punkt 20 ska därmed berättiga till ekonomiskt stöd från fonden från och med den 1 april 2014 till och med den 22 juli 2016.

    27.         De belgiska myndigheterna började få administrativa utgifter för genomförande av fonden den 1 januari 2014. Utgifterna för förberedande åtgärder, förvaltning, information och marknadsföring samt kontroll och rapportering ska därmed berättiga till ekonomiskt stöd från fonden från och med den 1 januari 2014 till och med den 22 januari 2017.

    Komplementaritet med åtgärder som finansieras med nationella medel eller unionsmedel

    28.         Nationell förfinansiering eller samfinansiering tillämpas enligt följande: De genomförda åtgärderna förfinansieras av Forem. Återintegrationsenheterna, utbildningen via Forem och dess partner samfinansieras av regionen Vallonien.

    29.         De belgiska myndigheterna har bekräftat att ovan beskrivna åtgärder som erhåller ekonomiskt stöd från fonden inte också erhåller ekonomiskt stöd från andra av unionens finansieringsinstrument. Ekonomiskt stöd från ESF har tidigare beviljats ett projekt (EnTrain – En Transition-Reconversion-Accompagnement) som syftade till att ta fram pedagogiska metoder för återintegrationsenheter i allmänhet. Erfarenheterna från det projektet kommer sannolikt att vara till nytta vid genomförandet av de planerade åtgärderna.

    Förfaranden för samråd med de berörda stödmottagarna eller deras företrädare eller arbetsmarknadens parter samt lokala och regionala myndigheter

    30.         De belgiska myndigheterna har rapporterat att det samordnade paketet med individanpassade tjänster har utarbetats i samråd med de berörda stödmottagarna och arbetsmarknadens parter.

    31.         Åtgärderna är ett resultat av flera diskussioner och förberedande möten mellan februari 2014 och juni 2014 mellan olika berörda arbetsmarknadsparter.

    32.         Återintegrationsenheten (cellule de reconversion) har särskilt inrättats som en del av de rättsliga förpliktelserna i samband med förfarandet vid kollektiva uppsägningar. Återintegrationsenheten administreras av en kommitté med företrädare för den offentliga förvaltningen i Vallonien med ansvar för sysselsättning och utbildning, Forem, fackföreningar och organisationer för branschspecifik yrkesutbildning.

    Förvaltning och kontrollsystem

    33.         Ansökan innehåller en beskrivning av förvaltningen och kontrollsystemet som specificerar de berörda organens ansvar. En styrkommitté bestående av alla organisationer som deltar i genomförandet av fondåtgärderna garanterar en övergripande uppföljning och samordning. Det ekonomiska stödet från fonden kommer att förvaltas och kontrolleras av samma organ som för ESF. En enhet på ESF:s kontor inom den franskspråkiga gemenskapen är förvaltande myndighet och en annan separat enhet på kontoret är utbetalande myndighet. Gemenskapens generalsekretariat är attesterande myndighet och Forem är förmedlande organ. 

    Åtaganden från den berörda medlemsstaten

    34.         De belgiska myndigheterna har gett alla nödvändiga garantier om

    – att principerna om lika behandling och icke-diskriminering kommer att följas i fråga om vilka som ska få ta del av de föreslagna åtgärderna och genomförandet av dem,

    – att kraven i nationell lagstiftning och  EU-lagstiftning om kollektiva uppsägningar  har uppfyllts,

    – att de företag som sagt upp arbetstagare och därefter fortsatt sin verksamhet har uppfyllt sina rättsliga förpliktelser i samband med uppsägningarna och vidtagit vederbörliga åtgärder med tanke på sina anställda,

    – att de föreslagna åtgärderna inte kommer att få något ekonomiskt stöd från andra av unionens fonder eller finansieringsinstrument, och att all dubbelfinansiering kommer att förhindras,

    – att de föreslagna åtgärderna kommer att komplettera åtgärder som finansieras genom strukturfonderna,

    – att det ekonomiska stödet från fonden kommer att vara förenligt med unionens förfaranderegler och materiella regler för statligt stöd.

    BUDGETKONSEKVENSER

    Budgetförslag

    35.         Det högsta årliga beloppet för fonden får i enlighet med artikel 12 i rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 av den 2 december 2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020[7] inte överskrida 150 miljoner euro (i 2011 års priser).

    36.         Efter att ha prövat om ansökan uppfyller villkoren i artikel 13.1 i förordningen om fonden, och beaktat antalet berörda stödmottagare samt de föreslagna åtgärderna och de beräknade kostnaderna, föreslår kommissionen att man med anledning av ansökan ska betala ut ekonomiskt stöd genom att anslå 1 222 854 euro ur fonden, vilket utgör 60 % av de totala kostnaderna för de föreslagna åtgärderna.

    37.         Det föreslagna beslutet om att utnyttja fonden kommer att antas gemensamt av Europaparlamentet och rådet i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning[8].

    Anknytande rättsakter

    38.         Samtidigt som kommissionen lägger fram sitt förslag till beslut om utnyttjande av fonden ska den också förelägga Europaparlamentet och rådet ett förslag om överföring av ett belopp på 1 222 854 euro till den berörda budgetposten.

    39.         Samtidigt som kommissionen antar detta förslag till beslut om utnyttjande av fonden ska den anta ett beslut om ekonomiskt stöd i form av en genomförandeakt som ska träda i kraft samma dag som Europaparlamentet och rådet antar förslaget till beslut om utnyttjande av fonden.

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

    om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (ansökan EGF/2014/011 BE/Caterpillar)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1309/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1927/2006[9], särskilt artikel 15.4,

    med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning[10], särskilt punkt 13,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)       Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (nedan kallad fonden) inrättades för att ge stöd till arbetstagare som blivit uppsagda och till egenföretagare vars verksamhet har upphört till följd av genomgripande strukturförändringar inom världshandeln på grund av globaliseringen, till följd av den globala finansiella och ekonomiska kris som behandlas i förordning (EG) nr 546/2009[11] eller till följd av en ny global finansiell och ekonomisk kris, och för att underlätta deras återinträde på arbetsmarknaden.

    (2)       Det högsta årliga beloppet för fonden får i enlighet med artikel 12 i rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 inte överskrida 150 miljoner euro (i 2011 års priser).

    (3)       Belgien lämnade den 22 juli 2014 in en ansökan om utnyttjande av fonden med anledning av uppsägningar[12] vid företaget Caterpillar Belgium S.A., och kompletterade ansökan med ytterligare uppgifter i enlighet med artikel 8.3 i förordning (EU) nr 1309/2013. Ansökan uppfyller villkoren för fastställande av det ekonomiska stödet från fonden enligt artikel 13 i förordning (EG) nr 1309/2013.

    (4)       Fonden bör därför utnyttjas för att tillhandahålla det ekonomiska stöd på 1 222 854 euro som Belgien har ansökt om.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter ska belastas med 1 222 854 euro i åtagande- och betalningsbemyndiganden ur Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2015.

    Artikel 2

    Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar                     På rådets vägnar

    Ordförande                                                    Ordförande

    [1]               EUT L 347, 20.12.2013, s. 855.

    [2]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

    [3]               I enlighet med artikel 7.4 i förordning (EU) nr 1309/2013.

    [4]               Kommissionens förordning (EU) nr 1046/2012 av den 8 november 2012 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) vad gäller inrapportering av tidsserierna för den nya regionala uppdelningen (EUT L 310, 9.11.2012, s. 34).

    [5]               Enligt artikel 3 a i fondförordningen.

    [6]               Källa: Belgiens centralbank, 2013 års rapport.

    [7]               EUT L 347, 20.12.2013, s. 884.

    [8]               EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.

    [9]               EUT L 347, 20.12.2013, s. 855.

    [10]             EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.

    [11]             EUT L 167, 29.6.2009, s. 26.

    [12]             Enligt artikel 3 a i förordningen om fonden.

    Top