Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0185

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upphävande av rådets förordning (EG) nr 827/2004 om förbud mot import av atlantisk storögd tonfisk (Thunnus obesus) med ursprung i Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone och om upphävande av förordning (EG) nr 1036/2001

    /* COM/2013/0185 final - 2013/0097 (COD) */

    52013PC0185

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upphävande av rådets förordning (EG) nr 827/2004 om förbud mot import av atlantisk storögd tonfisk (Thunnus obesus) med ursprung i Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone och om upphävande av förordning (EG) nr 1036/2001 /* COM/2013/0185 final - 2013/0097 (COD) */


    MOTIVERING

    1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Unionen är avtalsslutande part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat-konventionen) sedan den 14 november 1997, till följd av antagandet av rådets beslut 86/238/EEG[1].

    Iccat-konventionen ger en ram för regionalt samarbete för bevarande och resursförvaltning av tonfisk och tonfiskliknande arter Atlanten och i angränsande hav genom inrättandet av en internationell kommission för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad Iccat) och genom detta organs antagande av åtgärder för bevarande och förvaltning, vilka är bindande för de avtalsslutande parterna.

    Iccat antog 1998 resolution 98-18 beträffande olaglig, icke-deklarerad och regelvidrig fångst av tonfisk med hjälp av stora långrevsfartyg i det område som omfattas av konventionen. I den resolutionen fastställs förfarandena för identifiering av länder vars fartyg fiskat tonfisk eller tonfiskliknande arter på ett sätt som gör att Iccat-konventionens bevarande- och förvaltningsåtgärder blir mindre effektiva. Där anges också åtgärder som ska vidtas för att hindra fartyg från dessa länder att fortsätta med sådant fiske, om nödvändigt även icke-diskriminerande handelsbegränsande åtgärder.

    Till följd av antagandet av resolution 98-18 har Iccat identifierat Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone som länder vars fartyg fiskar atlantisk storögd tonfisk (Thunnus obesus) på ett sätt som gör Iccats bevarande- och förvaltningsåtgärder mindre effektiva, varvid Iccat grundar sig på uppgifter rörande fångster, handel och fartygens verksamhet. Som en följd av detta har Iccat rekommenderat de avtalsslutande parterna att vidta lämpliga åtgärder i överensstämmelse med bestämmelserna i 1998 års resolution för att förbjuda import av atlantisk storögd tonfisk och produkter av denna art i någon form från de ovan nämnda länderna.

    Import av atlantisk storögd tonfisk med ursprung i Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone till Europeiska unionen är därför förbjuden enligt förordning (EG) nr 827/2004[2].

    Vid sitt 14:e särskilda möte 2004 välkomnade Iccat de åtgärder som Ekvatorialguinea, Kambodja och Sierra Leone vidtagit för att åtgärda problemen samtidigt som man antog rekommendationer om hävande av handelsbegränsande åtgärder mot dessa tre länder.

    Därför har förordning (EG) nr 827/2004 ändrats genom förordning (EG) nr 919/2005[3], så att den endast förbjuder sådan import från Bolivia och Georgien, medan import från Kambodja, Ekvatorialguinea och Sierra Leone på nytt är tillåten.

    Vidare erkände Iccat vid sitt 22:a ordinarie årsmöte de ansträngningar som görs och de åtgärder som vidtagits av Bolivia och Georgien, och antog rekommendation 11–19 som häver de importförbud gällande atlantisk storögd tonfisk och produkter av denna art som införts för dessa länder.

    Förordning (EG) nr 827/2004, ändrad genom förordning (EG) nr 919/2005, bör därför upphävas.

    2.           RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Ej tillämpligt

    3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

    Hävandet av importförbuden för atlantisk storögd tonfisk och produkter av denna art som infördes för Bolivia och Georgien har antagits av Iccat, ett internationellt organ i vilket Europeiska unionen är avtalsslutande part. För att upprätthålla sina internationella åtaganden bör Europeiska unionen införliva sådana beslut i unionens lagstiftning och därför upphäva förordning (EG) nr 827/2004. Eftersom detta beslut berör den gemensamma handelspolitiken bör dess rättsliga grund vara artikel 207 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    4.           BUDGETKONSEKVENSER

    Ej tillämpligt

    5.           ÖVRIGT

    Ej tillämpligt

    2013/0097 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om upphävande av rådets förordning (EG) nr 827/2004 om förbud mot import av atlantisk storögd tonfisk (Thunnus obesus) med ursprung i Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone och om upphävande av förordning (EG) nr 1036/2001

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)       Unionen är avtalsslutande part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat-konventionen) sedan 14 november 1997, till följd av antagandet av rådets beslut 86/238/EEG[4].

    (2)       Iccat-konventionen ger en ram för regionalt samarbete för bevarande och resursförvaltning av tonfisk och tonfiskliknande arter i Atlanten och i angränsande hav genom inrättandet av en internationell kommission för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad Iccat) och genom detta organs antagande av åtgärder för bevarande och förvaltning, vilka är bindande för de avtalsslutande parterna.

    (3)       ICCAT antog 1998 resolution 98-18 beträffande olaglig, icke-deklarerad och regelvidrig fångst av tonfisk med hjälp av stora långrevsfartyg i det område som omfattas av konventionen. I den resolutionen fastställs förfarandena för identifiering av länder vars fartyg fiskat tonfisk eller tonfiskliknande arter på ett sätt som gör att Iccat-konventionens bevarande- och förvaltningsåtgärder blir mindre effektiva. Där anges också åtgärder som ska vidtas för att hindra fartyg från dessa länder att fortsätta med sådant fiske, om nödvändigt även icke-diskriminerande handelsbegränsande åtgärder.

    (4)       Till följd av antagandet av resolution 98-18 har Iccat identifierat Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone som länder vars fartyg fiskar atlantisk storögd tonfisk (Thunnus obesus) på ett sätt som gör Iccats bevarande- och förvaltningsåtgärder mindre effektiva, varvid Iccat grundar sig på uppgifter rörande fångster, handel och fartygens verksamhet.

    (5)       Som en följd av detta har Iccat rekommenderat de avtalsslutande parterna att vidta lämpliga åtgärder i överensstämmelse med bestämmelserna i 1998 års resolution för att förbjuda import av atlantisk storögd tonfisk och produkter av denna art i någon form från de ovan nämnda länderna.

    (6)       Därför är import av atlantisk storögd tonfisk med ursprung i Bolivia, Ekvatorialguinea, Georgien, Kambodja och Sierra Leone till Europeiska unionen förbjuden enligt rådets förordning (EG) nr 827/2004[5].

    (7)       Vid sitt 14:e särskilda möte 2004 välkomnade Iccat de åtgärder som Ekvatorialguinea, Kambodja och Sierra Leone vidtagit för att åtgärda problemen samtidigt som den antog rekommendationer om hävande av handelsbegränsande åtgärder mot dessa tre länder.

    (8)       Därför har förordning (EG) nr 827/2004 ändrats genom förordning (EG) nr 919/2005[6], så att den endast förbjuder sådan import från Bolivia och Georgien, medan import från Kambodja, Ekvatorialguinea och Sierra Leone på nytt är tillåten.

    (9)       Vid sitt 22:a ordinarie årsmöte erkände Iccat de åtgärder som vidtagits av Bolivia och Georgien, och antog rekommendation 11–19 som häver de importförbud gällande atlantisk storögd tonfisk och produkter av denna art som införts för dessa två återstående länder.

    (10)     Förordning (EG) nr 827/2004 bör därför upphävas.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EG) nr 827/2004 ska upphöra att gälla.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

    Ordförande                                                    Ordförande

    [1]               EGT L 162, 18.6.1986, s. 33.

    [2]               EUT L 127, 29.4.2004, s. 21.

    [3]               EUT L 156, 18.6.2005, s. 1.

    [4]               EUT L 162, 18.6.1986, s. 33.

    [5]               EUT L 127, 29.4.2004, s. 21.

    [6]               EUT L 156, 18.6.2005, s. 1.

    Top