Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AR0026

    Yttrande från Regionkommittén – ”Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt”

    EUT C 139, 17.5.2013, p. 59–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.5.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 139/59


    Yttrande från Regionkommittén – ”Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt”

    2013/C 139/11

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Regionkommittén betonar att en åtgärd på EU-nivå till förmån för dem som har det sämst ställt i EU är absolut nödvändig för att man ska kunna uppnå det mål om att lyfta minst 20 miljoner människor ur fattigdom och social utestängning före 2020 som EU fastställt inom ramen för Europa 2020-strategin.

    Regionkommittén konstaterar att det är relevant att ändra programmets rättsliga grund (artikel 174 i EUF-fördraget), men föreslår att man från och med 2014 ska använda en dubbel rättslig grund genom att även stödja sig på artikel 39 i EUF-fördraget för att bevara kontinuiteten och anknytningen till den gemensamma jordbrukspolitikens mål.

    Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att gå längre än det grundläggande målet för det nuvarande programmet för utdelning av livsmedel till de sämst ställda i EU, och tror att man genom att kombinera livsmedelsbistånd till de medborgare som har det sämst ställt med åtgärder för att minska hemlöshet och barnfattigdom samt med Europeiska socialfonden kan man möjliggöra multifunktionella insatser och skapa potential att samtidigt förhindra att brister i fråga om olika grundläggande behov uppkommer.

    ReK gläder sig över att kommissionen i sitt förslag ger de lokala och regionala myndigheterna möjlighet att ha en aktiv roll i utdelningen av hjälp till behövande.

    Kommittén avvisar principen om att medlemsstaterna ska delta på frivillig basis, eftersom en sådan princip skulle kunna medföra att de lokala och regionala myndigheterna inte får tillgång till fonden utan någon mekanism för samråd och demokratiskt deltagande varken på EU-nivå eller på nationell nivå, och utan hänsyn till bekämpningen av fattigdom och utestängning på lokal och regional nivå.

    Kommittén anser att programmet i sin helhet bör finansieras med EU-medel i de regioner som berörs av krisen och i sammanhållningsregionerna, eftersom detta är motiverat som ett uttryck för sammanhållningen mellan EU:s medborgare, regioner och folk.

    Kommittén understryker att den föreslagna finansieringsnivån är för låg i och med att den nuvarande anslagsnivån sänks betydligt (i kommissionens förslag med 30 % och i rådets förslag med så mycket som 40 %). Kommittén anser att man åtminstone bör bevara nuvarande anslagsnivå.

    Föredragande

    Ossi MARTIKAINEN (FI–ALDE), kommunfullmäktiges ordförande i Lapinlax

    Referensdokument

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt

    COM(2012) 617 final/2

    I   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    1.

    Regionkommittén betonar att en åtgärd på EU-nivå till förmån för dem som har det sämst ställt i EU är absolut nödvändig för att man ska kunna uppnå det mål om att lyfta minst 20 miljoner människor ur fattigdom och social utestängning före 2020 som EU fastställt inom ramen för Europa 2020-strategin. Detta mål blir ännu mer akut mot bakgrund av att 119,6 miljoner människor hotades av fattigdom och social utestängning 2011, dvs. en ökning med 6 miljoner sedan 2009. Detta ökade avstånd till Europa 2020-strategins mål gör det ännu mer oförståeligt att Europeiska rådet den 7–8 februari 2013 föreslog en minskning av anslagen till EU:s stöd till de allra sämst ställda med 1,0 miljarder euro.

    2.

    Regionkommittén konstaterar att det är relevant att ändra programmets rättsliga grund (artikel 174 i EUF-fördraget), men föreslår att man från och med 2014 ska använda en dubbel rättslig grund genom att även stödja sig på artikel 39 i EUF-fördraget för att bevara kontinuiteten och anknytningen till den gemensamma jordbrukspolitikens mål.

    3.

    Kommittén understryker subsidiaritetsprincipens betydelse i utarbetandet av en effektiv strategi för bistånd till dem som har det sämst ställt.

    4.

    ReK riktar kritik mot avsaknaden av samstämmighet mellan kommissionens förslag och Europa 2020-strategin, eftersom förslaget inte hänvisar till indikatorn för antalet människor som hotas av fattigdom, trots att detta är en av de tre indikatorer som används i Europa 2020-strategin för att utvärdera EU:s mål om social integration och minskad fattigdom.

    5.

    Kommittén anser att det är viktigt och förståeligt att kommissionen har föreslagit 1) en ny rättslig grund som gör att man kan undvika de motsättningar som domstolen har konstaterat att förekommer i samband med införskaffandet av produkter för livsmedelsbistånd på marknaden, och 2) ett nytt, mer omfattande program, med vars hjälp man skapar ramarna för det fortsatta biståndsarbetet och samtidigt får ett mer hållbart resultat med större genomslagskraft.

    6.

    Genom att kombinera livsmedelsbistånd till de medborgare som har det sämst ställt med åtgärder för att minska hemlöshet och barnfattigdom samt med Europeiska socialfonden kan man möjliggöra multifunktionella insatser och skapa potential att samtidigt förhindra att brister i fråga om olika grundläggande behov uppkommer.

    7.

    Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att gå längre än det grundläggande målet för det nuvarande programmet för utdelning av livsmedel till de sämst ställda i EU, men är mycket orolig över att utvidgningen av förteckningen över de fattigdomsproblem som den nya biståndsfonden ska lindra bara kommer att urvattna slutresultatet, i synnerhet som medlen riskerar att minskas med nära 30 % till följd av Europeiska rådets ståndpunkt (programmet för utdelning av livsmedel tilldelas 3,5 miljarder euro för perioden 2007–2013 och 2,5 miljarder euro 2014–2020).

    8.

    De administrativa förfaranden som rör Europeiska socialfonden har i många fall ansetts vara besvärliga för de berörda aktörerna, och kommittén framhåller att man i samband med det nya redskapet som fokuserar på de grundläggande behoven för dem som har det sämst ställt bör undvika onödigt detaljerad reglering.

    9.

    Europeiska socialfondens resurser får inte, bland annat på grund av den utdragna finanskrisen, förbrukas av redskapet för hjälp till dem som har det sämst ställt, utan det behövs egen mer långsiktigt hållbar finansiering som skapas genom att de resurser som behövs avsätts under rubrik 2 i den fleråriga budgetramen.

    10.

    ReK gläder sig över att kommissionen i sitt förslag ger de lokala och regionala myndigheterna möjlighet att ha en aktiv roll i utdelningen av hjälp till behövande, och anser att denna aktiva roll kan minska den administrativa bördan och förenkla förfarandena på nationell och europeisk nivå eftersom de lokala och regionala myndigheterna i sin egen verksamhet tillämpar mycket långt utvecklade förfaranden och kontrollbestämmelser, som grundar sig på nationell och europeisk lagstiftning.

    11.

    Vi påminner om WHO-strategin ”Hälsa 21 – Hälsa för alla på 2000-talet”, där man framhåller att det är absolut nödvändigt att minska de sociala och ekonomiska klyftorna i syfte att förbättra hälsan hos befolkningen som helhet. WHO anser samtidigt att åtgärderna för framför allt särskilt hjälpbehövande och sjuka människor måste samlas under ett tak, att flaskhalsarna i vården måste avvecklas och att hälsorelaterad och social diskriminering måste åtgärdas (WHO:s förklaring ”Hälsa 21”, inledningen, punkt II från den 51:a Världshälsoförsamlingen).

    12.

    Även om programmet för utdelning av livsmedel till de sämst ställda i sin nya form kombineras med andra redskap för social integration och solidaritet, har dess bakgrund och tidigare funktion som en del av den gemensamma jordbrukspolitiken varit fullt motiverad eftersom syftet med GJP i grund och botten är att garantera att alla EU-medborgare får tillräckligt med föda till ett rimligt pris (artikel 39.1 e) samt garantera försörjningstryggheten (artikel 39.1 d).

    13.

    Kommittén anser därför att man även i fortsättningen bör bevara möjligheten att använda ett eventuellt överskott av jordbruksprodukter (interventionslager). Användningen av ett sådant överskott bör emellertid inte dras av från medlen för fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt.

    14.

    Det är viktigt att man genom lagstiftningsförslaget ger kommissionen samt de nationella, regionala och lokala myndigheterna ett tydligt regelverk och en möjlighet att åtgärda eventuella missförhållanden, eftersom det är fråga om en särskilt sårbar sektor med tanke på unionens legitimitet och medborgarnas förtroende. Dessutom varierar åsikterna om denna sektors nödvändighet, dess sätt att fungera och dess resultat i de olika medlemsstaterna och regionerna.

    15.

    Kommittén avvisar principen om att medlemsstaterna ska delta på frivillig basis, eftersom en sådan princip skulle kunna medföra att de lokala och regionala myndigheterna inte får tillgång till fonden utan någon mekanism för samråd och demokratiskt deltagande varken på EU-nivå eller på nationell nivå, och utan hänsyn till bekämpningen av fattigdom och utestängning på lokal och regional nivå.

    16.

    Kommittén anser att programmet i sin helhet bör finansieras med EU-medel i de regioner som berörs av krisen och i sammanhållningsregionerna.

    17.

    ReK uppmanar institutionerna att ta i beaktande att medfinansieringen kan leda till att redskapet inte tas i bruk, även om den ekonomiska och sociala situationen i många regioner skulle kräva det.

    18.

    I linje med sitt tidigare yttrande uppmanar ReK kommissionen att fortlöpande göra en bedömning av om de anslag som avsatts för insatsen är tillräckligt stora, och kommittén påminner om att man redan då befarade att den tidigare nivån på finansieringen var otillräcklig (500 miljoner euro/år). Nu har behovet av olika orsaker bara fortsatt att växa, varför den föreslagna finansieringsnivån är för låg i och med att den nuvarande anslagsnivån sänks betydligt (i kommissionens förslag med 30 % och i rådets förslag med så mycket som 40 %). Kommittén anser att man åtminstone bör bevara nuvarande anslagsnivå.

    Kommitténs detaljerade motiveringar och politiska rekommendationer

    19.

    I ett flertal internationella avtal och deklarationer om mänskliga rättigheter har det fastställts att tillräcklig, mångsidig och hälsosam föda utgör en grundläggande rättighet, och man bör på alla nivåer säkerställa denna rättighet för alla medborgare och invånare i unionen.

    20.

    Kommittén påminner om att dåligt näringsintag bland de medborgare som har det sämst ställt beror på flera olika, men även till varandra knutna, faktorer. Man kan bland annat nämna följande:

    Den demografiska utvecklingen och de globala förändringar som rör marknaden för jordbruksprodukter samt jordbruks- och handelspolitiken.

    Missförhållandena på den inre marknaden för jordbruksprodukter och bristen på öppenhet i fråga om värdekedjan för livsmedel.

    En minskning av den mark som kan användas för livsmedelsproduktion och överdriven användning av denna mark till produktion av energigrödor.

    Vissa EU-åtgärder och byråkratiska hinder som förhindrar produktion av jordbruks-produkter för eget behov eller försäljning i mindre skala av dessa.

    Strukturförändringar i många landsbygdsområden.

    Den ekonomiska krisens inverkan på medborgarnas sysselsättning och köpkraft.

    Arbetslösheten och den mer utbredda fattigdom bland familjer och barn som hänger samman med denna.

    Instabiliteten i unionens närområden.

    21.

    För att man ska kunna lösa dessa omfattande och mångskiftande problem behövs det också effektiv politik och finansiering på EU-nivå.

    22.

    Den gemensamma jordbrukspolitikens grundläggande uppgift bör även i fortsättningen vara att säkerställa att EU-medborgarna får tillräcklig och mångsidig föda. Jordbrukspolitiken bör därför förnyas så att prissättningen av livsmedel på marknaden blir genomskådlig och så att jordbrukets primärproduktion fortsätter att vara lönsam i alla delar av unionen.

    23.

    Även om marknadstrenderna, den utveckling av skördeavkastningen som skett på senare år samt de förändrade konsumtionsvanorna har minskat överskottet av jordbruksprodukter kan dessa produkter fortsätta att samlas även i framtiden, och med tanke på unionens legitimitet vore det viktigt att använda detta överskott till att hjälpa mindre bemedlade medborgare.

    24.

    Kommittén betonar att punkt 12 ovan kan motiveras med att den gemensamma jordbruks-politiken från första början har varit ett av EU-politikens kärnområden och bör vara det även i fortsättningen. Genom att inkludera den i den rättsliga grunden för det nya redskapet (dubbel rättslig grund) skulle man trygga bistånd på lång sikt till de medborgare som har det sämst ställt, trots att de nuvarande utmaningarna kan komma att medföra en långvarig belastning på unionens övriga politikområden, t.ex. finansieringen av den sociala sammanhållningen.

    25.

    Den socioekonomiska situationen i EU:s regioner varierar också inom medlemsstaterna, varför det föreslagna programmet behövs för att i den europeiska sammanhållningens och solidaritetens namn komplettera de åtgärder som vidtas i de olika medlemsstaterna och av de lokala och regionala myndigheterna. I detta avseende grundar sig programmet i hög grad på unionens gemensamma värdegrund och på den grundläggande idén om europeisk integration.

    26.

    Kombinationen av olika mål inom ramen för den nya fonden är viktig med tanke på förebyggandet av orsakerna till fattigdom och utestängning, eftersom bostadslöshet, bristfällig näring och barnfamiljers sociala nöd inverkar på varandra. Kommittén påminner dock om att de program som föregick det nya redskapet fokuserade på näringsintaget och betonar att brister på det området utan tvekan på nytt har blivit ett verkligt och mer långvarigt problem i många regioner. Kommittén uppmanar därför medlemsstaterna och regionerna att vid genomförandet av programmen fokusera på livsmedelsbiståndets betydelse och på att därigenom hjälpa medborgarna att dra nytta även av insatser och program som minskar bostadslösheten och den sociala utestängningen.

    27.

    Som motivering till punkterna 16–18 ovan konstaterar kommittén följande:

    Det är motiverat att i de värst drabbade regionerna till fullo finansiera programmet för dem som har det sämst ställt ur den gemensamma budgeten, som ett uttryck för sammanhållningen mellan EU:s medborgare, regioner och folk.

    Medfinaniseringen av det föreslagna programmet har två aspekter. Å ena sidan kan medfinansiering i vissa fall göra programmen mer effektiva och de nationella och regionala myndigheterna mer engagerade i dem. Å andra sidan kan medfinansieringen i vissa fall dämpa viljan att delta i programmen och därmed leda till att möjligheter som behövs i många regioner går om intet. Med tanke på den rådande ekonomiska situationen betonar ReK att det senare scenariot är mer sannolikt, varför man uppmanar institutionerna att på nytt överväga en medfinansieringsgrad på 85 %.

    Det är mycket kortsynt att minska anslagen med 30–40 % även från nuvarande nivå, eftersom man vid uppföljningen av de senaste årens livsmedelsprogram för dem som har det sämst ställt och i rapporter från möten med berörda aktörer har konstaterat att det behövs anslag på cirka 680 miljoner euro/år. Det här innebär ett behov av ytterligare finansiering som är nästan lika stort som den nedskärning från nuvarande nivå som nu planeras.

    II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Ändringsrekommendation 1

    Ingress

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 175.3,

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 175.3 och artikel 39.1,

    Motivering

    Motiveringen ges i punkt 2 och punkt 12 i första delen av yttrandet (”Politiska rekommendationer”).

    Ändringsrekommendation 2

    Skäl 7

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    För att ange en lämplig budgetram bör kommissionen via genomförandeakter upprätta en årlig fördelning av sammanlagda resurser per medlemsstat med hjälp av en objektiv och öppen metod som återspeglar skillnader vad gäller fattigdom och materiella brister.

    För att ange en lämplig budgetram bör kommissionen via genomförandeakter upprätta en årlig fördelning av sammanlagda resurser per medlemsstat med hjälp av en objektiv och öppen metod som återspeglar skillnader vad gäller fattigdom och materiella brister, bland annat den relativa fattigdomsgränsen.

    Motivering

    Eftersom relativ fattigdom är en indikator som används i Europa 2020-strategin och av Eurostat bör den även användas i samband med den nya biståndsfonden.

    Ändringsrekommendation 3

    Nytt skäl efter skäl 8

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

     

    I syfte att kunna tillgodose behoven hos dem som har det sämst ställt på ett så effektivt och lämpligt sätt som möjligt och i linje med den gemensamma strategiska ramen, bör partnerskapsprincipen tillämpas i fondens samtliga faser.

    Ändringsrekommendation 4

    Skäl 35

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Intervallen mellan revisionerna av insatser bör stå i proportion till omfattningen av unionens stöd ur fonden. Framför allt bör antalet revisioner minskas när de stödberättigade utgifterna för en insats inte överstiger 100 000 euro. Det bör dock vara möjligt att utföra revisioner närhelst det finns tecken på oriktigheter eller bedrägerier eller som en del i ett granskningsurval. För att omfattningen av kommissionens revision ska stå i proportion till risken bör kommissionen kunna minska sitt revisionsarbete rörande de operativa programmen, om det inte finns några större brister eller om revisionsmyndigheten är tillförlitlig. Dessutom bör man i revisionens omfattning ta full hänsyn till fondens mål och målgruppens natur.

    Intervallen mellan revisionerna av insatser bör stå i proportion till omfattningen av unionens stöd ur fonden. Framför allt bör antalet revisioner minskas när de stödberättigade utgifterna för en insats inte överstiger 100 000 euro. Det bör dock vara möjligt att utföra revisioner närhelst det finns tecken på oriktigheter eller bedrägerier eller som en del i ett granskningsurval. För att omfattningen av kommissionens revision ska stå i proportion till risken bör kommissionen kunna minska sitt revisionsarbete rörande de operativa programmen, om det inte finns några större brister eller om revisionsmyndigheten är tillförlitlig. Dessutom bör man i revisionens omfattning ta full hänsyn till fondens mål och målgruppens natur. Då man bedömer behovet av revisioner bör man i fråga om varje insats även beakta den praxis för offentlig revision och de befogenheter som de berörda lokala och regionala myndigheterna eventuellt redan tillämpar på insatser som vidtas och de handlingar som stöder dessa. Man bör även beakta om verksamheten i de partnerskapsorganisationer som genomför insatsen eventuellt omfattas av offentlig finansiering och den revisionspraxis som då gäller. Vidare bör man beakta omfattningen på organisationens verksamhet och dess erfarenhet.

    Ändringsrekommendation 5

    Artikel 4.1

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Fonden ska stödja nationella system där livsmedelsprodukter och baskonsumentvaror för personligt bruk för hemlösa eller barn delas ut till de personer som har det sämst ställt via partnerorganisationer som väljs ut av medlemsstaterna.

    Fonden ska stödja nationella system där hälsosamma och möjligast mångsidiga livsmedelsprodukter och baskonsumentvaror för personligt bruk för hemlösa eller barn delas ut till de personer som har det sämst ställt via partnerorganisationer som väljs ut av medlemsstaterna. De lokala och regionala myndigheterna bör aktivt involveras i detta arbete.

    Ändringsrekommendation 6

    Artikel 5.3

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Stödet från fonden ska genomföras i nära samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna.

    Stödet från fonden ska genomföras fördelas i nära samarbete mellan kommissionen, och medlems-staterna, de lokala och regionala myndigheterna och berörda partnerorganisationer för att uppnå största möjliga effekt.

    Motivering

    I den konsekvensbedömning som medföljer lagstiftningsförslaget specificeras i bilaga 2 (sidan iii) de tre olika modeller för förvaltning av fonden som fastställts i medlemsstaterna, och vissa av dem involverar direkt de lokala och regionala myndigheterna samt partnerorganisationer som arbetar närmare stödmottagarna.

    Ändringsrekommendation 7

    Artikel 5.6

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    I enlighet med sina respektive ansvarsområden ska kommissionen och medlemsstaterna se till att insatserna samordnas med Europeiska socialfonden och unionens övriga politik och instrument.

    I enlighet med sina respektive ansvarsområden ska kommissionen och medlemsstaterna se till att insatserna samordnas med Europeiska socialfonden och unionens övriga politik och instrument, särskilt EU:s åtgärder när det gäller hälso- och sjukvårdspolitik som exempelvis det tredje fleråriga programmet för EU-åtgärder på hälsoområdet för perioden 2014–2020.

    Motivering

    I yttrandet CdR 67/2012 om åtgärder på hälsoområdet anges följande: ”Regionkommittén betonar i samband med detta att en hållbar hälsopolitik också alltid måste ta hänsyn till hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande faktorer som t.ex. sociala förhållanden, levnadsvanor, kultur, utbildning, miljöfaktorer och sociala ramvillkor”.

    Ändringsrekommendation 8

    Artikel 5.8

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Kommissionen och medlemsstaterna ska säkerställa att fonden fungerar effektivt, framför allt genom övervakning, rapportering och utvärdering.

    Kommissionen och medlemsstaterna ska säkerställa att fonden fungerar effektivt, framför allt genom övervakning, rapportering och utvärdering samt genom att inom ramen för konsekvensbedömningar föra intensiva och regelbundna samtal med de lokala och regionala myndigheter och partnerorganisationer som genomför de insatser som omfattas av fonden.

    Ändringsrekommendation 9

    Artikel 5, ny punkt efter punkt 12

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

     

    Den europeiska typologin för hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden (ETHOS) skulle kunna vara ett av kriterierna för att erhålla medel från fonden.

    Motivering

    Hemlöshet eller utestängning från bostadsmarknaden uppfattas och behandlas på olika sätt i EU:s medlemsstater. Typologin ETHOS har utarbetats på grundval av en ingående analys av de aktuella nationella definitionerna och den verklighet som föreningarna dagligen möter.

    Ändringsrekommendation 10

    Artikel 5, ny punkt efter punkt 12

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

     

    Kommissionen, medlemsstaterna och partnerorganisationerna ska bidra till bekämpandet av livsmedelsslöseriet i varje led i distributionskedjan, inbegripet tillhandahållandet av livsmedel och utbildning av mottagarna i detta syfte.

    Motivering

    Livsmedelsslöseriet bör bli en fråga för EU, vilket Europaparlamentet kräver i sin resolution av den 19 januari 2012. Kommissionen beräknar att livsmedelsslöseriet i hela kedjan uppgår till cirka 190 kg per år och EU-medborgare. Åtgärder för att bidra till att bekämpa slöseriet skulle kunna omfatta följande: ett klargörande av vissa hälsoskyddsbetingade upplysningar i enlighet med EU-lagstiftningen som förekommer på jordbruks- och livsmedelsprodukter som t.ex. sista förbruknings-dag och bäst före-datum, en översyn av EU-lagstiftningen om handelsnormer för jordbruksprodukter (framför allt inom frukt- och grönsakssektorn) för att främja ett utbud av frukt och grönsaker som inte är storlekssorterade, samt krav på att stormarknaderna skänker bort osålda livsmedel.

    Ändringsrekommendation 11

    Artikel 6.1

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    De samlade medel som ska vara tillgängliga för budgetåtaganden från fonden under åren 2014–2020 ska uppgå till 2 500 000 000 euro i 2011 års priser, i enlighet med den uppdelning per år som fastställs i bilaga II.

    De samlade medel som ska vara tillgängliga för budgetåtaganden från fonden under åren 2014–2020 ska uppgå till 2 500 000 000 3 500 000 000 euro i 2011 års priser, i enlighet med den uppdelning per år som fastställs i bilaga II.

    Ändringsrekommendation 12

    Artikel 6.3

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Kommissionen ska i enlighet med artikel 84.5 i förordning (EU) nr …. (grundförordningen) genom genomförandeakter anta ett beslut om årlig fördelning per medlemsstat av de samlade medlen, utan att det påverkar punkt 4 i den här artikeln, med beaktande av följande indikatorer sammanställda av Eurostat:

    Kommissionen ska i enlighet med artikel 84.5 i förordning (EU) nr …. (grundförordningen) genom genomförandeakter anta ett beslut om årlig fördelning per medlemsstat av de samlade medlen, utan att det påverkar punkt 4 i den här artikeln, med beaktande av följande indikatorer sammanställda av Eurostat:

     

    a)

    Den relativa fattigdomsgränsen, dvs. den procentandel av befolkningen som lever i ett hushåll som inte har en inkomst som motsvarar minst 60 % av den nationella medianinkomsten.

    a)

    Den befolkning som lever i grav materiell fattigdom.

    a) b )

    Den befolkning som lever i grav materiell fattigdom.

    b)

    Den befolkning som lever i hushåll med mycket låg arbetsintensitet.

    b) c )

    Den befolkning som lever i hushåll med mycket låg arbetsintensitet.

    Ändringsrekommendation 13

    Ny artikel efter artikel 11

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

     

    Nationell övervakningskommitté:

    1.

    Medlemsstaterna ska inrätta en nationell övervakningskommitté i syfte att säkerställa ett effektivt genomförande av deras operativa program.

    2.

    Den nationella övervakningskommittén ska bestå av lokala och regionala myndigheter och fattigdomsbekämpande organisationer. Den ska ingå partnerskap med organisationer som företräder de människor som har det sämst ställt, samt organisationer som deltar i utdelning av hjälp till de sämst ställda.

    Ändringsrekommendation 14

    Artikel 15, ny punkt efter punkt 3

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

     

    Kommissionen ska genomföra en halvtidsöversyn av fonden före mars 2018 och lägga fram den för Europaparlamentet, rådet och Regionkommittén.

    Ändringsrekommendation 15

    Artikel 17.3

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Under genomförandet av en insats ska stödmottagare och partnerorganisationer informera allmänheten om stödet från fonden genom att anslå minst en affisch med information om insatsen (minsta format A3), inbegripet om unionens finansiella stöd, i ett läge som är tydligt synligt för allmänheten, vid varje plats för fördelning av livsmedel, varor och kompletterande åtgärder, utom då det inte är möjligt på grund av omständigheterna kring distributionen.

    De stödmottagare och partnerorganisationer som har webbplatser ska också ge en kort beskrivning av insatsen inklusive dess syfte och resultat, där unionens ekonomiska stöd framhävs.

    Under genomförandet av en insats ska stödmottagare och partnerorganisationer informera allmänheten om det stöd som fåtts i samband med utdelningen av livsmedel och varor på ett sätt som är förenligt med utdelnings-förhållandena och den egna praxisen, t.ex. affischer och broschyrer med information om insatsen och det EU-stöd som fåtts för detta samt om möjligheterna att ta del av andra insatser som stöder samma mål. De bör i detta sammanhang använda verktyg som för samman information, vägledning och metoder för integration i samhället och på arbets-marknaden i en strävan att avskaffa fattigdom som överförs från generation till generation. stödet från fonden genom att anslå minst en affisch med information om insatsen (minsta format A3), inbegripet om unionens finansiella stöd, i ett läge som är tydligt synligt för allmänheten, vid varje plats för fördelning av livsmedel, varor och kompletterande åtgärder, utom då det inte är möjligt på grund av omständigheterna kring distributionen.

    De stödmottagare och partnerorganisationer som har webbplatser ska också ge en kort beskrivning av insatsen inklusive dess syfte och resultat, där unionens ekonomiska stöd framhävs.

    Motivering

    Avsikten är att förbättra den ursprungliga texten genom att utvidga den allmänna informationen till att också omfatta andra åtgärder till stöd för det eftersträvade målet och att i dessa strukturer för tjänster till medborgarna inkludera andra verktyg för att förbättra deras villkor. Målet är att utdelningen av livsmedel och varor ska utgöra ett forum för att aktivt involvera dem som berörs av denna situation i arbetet med resurser för att främja social integration och integration på arbetsmarknaden.

    Ändringsrekommendation 16

    Artikel 21.3, första stycket

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    Livsmedel och varor för hemlösa eller barn får köpas in av partnerorganisationerna själva.

    Livsmedel och varor för hemlösa eller barn slutmottagarna får köpas in av partner-organisationerna själva.

    Motivering

    Fonden är ämnad för dem som har det sämst ställt, och de utgör en större grupp som har behov av hjälp än enbart hemlösa och barn. I bl.a. artikel 2.1 och 2.7 samt artiklarna 3 och 21.4 hänvisar man speciellt till dem som har det sämst ställt. Syftet med ändringsförslaget är alltså att göra förordningen mer enhetlig.

    Ändringsrekommendation 17

    Artikel 24.1 a

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    a)

    Kostnader för inköp av livsmedel eller basvaror för personligt bruk för hemlösa eller barn.

    a)

    Kostnader för inköp av livsmedel eller basvaror för personligt bruk för hemlösa eller barn slutmottagarna.

    Motivering

    Samma motivering som för ändringsrekommendation 16.

    Ändringsrekommendation 18

    Artikel 24.1 b

    Kommissionens förslag

    ReK:s ändringsrekommendation

    b)

    Om ett offentligt organ köper in livsmedel eller basvaror för personligt bruk till hemlösa eller barn och överlämnar dem till partnerorganisationer: kostnaderna för frakt av livsmedlen eller varorna till partner-organisationernas lager med en fast sats på 1 % av de kostnader som avses i led a.

    b)

    Om ett offentligt organ köper in livsmedel eller basvaror för personligt bruk till hemlösa eller barn slutmottagarna och överlämnar dem till partnerorganisationer: kostnaderna för frakt av livsmedlen eller varorna till partner-organisationernas lager med en fast sats på 1 % av de kostnader som avses i led a.

    Motivering

    Samma motivering som för ändringsrekommendation 16.

    Bryssel den 11 april 2013

    Regionkommitténs ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    Top