Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE1637

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs – COM(2013) 09 final – 2013/0007 (COD)

    EUT C 198, 10.7.2013, p. 71–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.7.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 198/71


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs

    COM(2013) 09 final – 2013/0007 (COD)

    2013/C 198/11

    Föredragande utan studiegrupp: Gabriel Sarró IPARRAGUIRRE

    Den 5 februari 2013 beslutade Europaparlamentet och rådet att i enlighet med artiklarna 43.2 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs"

    COM(2013) 09 final – 2013/0007 (COD).

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, gav föredragande Gabriel Sarró Iparraguirre i uppgift att utarbeta yttrandet, som antogs av facksektionen den 25 mars 2013.

    Vid sin 489:e plenarsession den 17–18 april 2013 (sammanträdet den 17 april) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 177 röster för och 10 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén anser att det krävs en ändring av förordning (EG) nr 1224/2009 för att anpassa den till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

    1.2

    Enligt kommitténs mening finns det ett antal väsentliga aspekter som bör behandlas genom genomförandeakter i stället för delegerade akter, och dessa aspekter redovisas i föreliggande yttrande.

    2.   Bakgrund

    2.1

    I förordning (EG) nr 1224/2009 fastställs ett kontrollsystem på EU-nivå med syftet att säkerställa att den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser efterlevs.

    2.2

    Denna förordning ger kommissionen befogenhet att tillämpa vissa av bestämmelserna i densamma.

    2.3

    I EUF-fördraget görs en åtskillnad mellan befogenheter som delegeras till kommissionen så att den kan anta akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av en lagstiftningsakt (delegerade akter, artikel 290.1) och befogenheter som tilldelas så att kommissionen kan anta enhetliga villkor för genomförandet av unionens rättsligt bindande akter (genomförandeakter, artikel 291.2).

    2.4

    Eftersom det följaktligen är nödvändigt att anpassa förordning (EG) nr 1224/2009 till EUF-fördragets nya bestämmelser i fråga om beslutsfattande har kommissionen lagt fram ett förslag till ändrad förordning, och det är detta förslag som analyseras i föreliggande yttrande. I förslaget omklassificeras kommissionens befogenheter till delegerade befogenheter eller genomförandebefogenheter.

    3.   Analys av förslaget

    3.1

    I förslaget identifierar man de befogenheter som tilldelats kommissionen i rådets förordning (EG) nr 1224/2009 och klassificerar dem som delegerade befogenheter eller genomförandebefogenheter.

    3.2

    Dessutom anpassas vissa bestämmelser till de förfaranden för beslutsfattande som fastställs i EUF-fördraget.

    3.3

    Sammantaget innebär detta att man i förslaget ändrar 66 artiklar i förordning (EG) nr 1224/2009.

    3.4

    Följaktligen är analysen av förslaget mycket komplex, eftersom ändringarna av dessa 66 artiklar totalt inbegriper runt tvåhundra ändringar av förordning (EG) nr 1224/2009 som innebär att kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter och genomförandeakter.

    3.5

    Befogenheten att anta delegerade akter ges på obestämd tid och kan när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid en senare tidpunkt som anges däri, och det påverkar inte sådana delegerade akter som redan har trätt i kraft.

    3.6

    Delegerade akter ska endast träda i kraft om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot dem inom en period av två månader från den dag då akterna anmäldes till Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    3.7

    Vid dessa förfaranden ska kommissionen biträdas av den kommitté för fiske och vattenbruk som inrättats genom artikel 30 i förordning (EG) nr 2371/2002.

    3.8

    EESK har i sina yttranden uttryckt sitt stöd för att kommissionen tilldelas befogenheter att anta delegerade kontrollakter för att säkerställa att den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser efterlevs.

    3.9

    När det gäller det aktuella förslaget anser kommittén emellertid att medlemsstaterna på förhand bör ge sitt samtycke till de föreslagna ändringarnas innehåll och omfattning, med hänsyn till det stora antalet ändringar av förordning (EG) nr 1224/2009.

    4.   Särskilda kommentarer

    4.1

    Den generella tanken i EUF-fördraget är att genomförandeakter ska användas när det gäller väsentliga lagstiftningsaspekter, medan delegerade akter ska användas när det gäller icke väsentliga lagstiftningsaspekter.

    4.2

    Efter sin analys av förslaget anser EESK att genomförandeakter åtminstone bör användas i stället för delegerade akter när det gäller åtgärder på följande områden, eftersom de är särskilt viktiga:

    Förhandsanmälan och omlastning.

    Beslut om ändringar i fråga om hur och hur ofta uppgifter om kvoter och fiskeansträngning ska skickas till kommissionen.

    Undantag för vissa flottor från kravet på att tillhandahålla avräkningsnotor.

    Antagande av bestämmelser om stuvningsplaner.

    Fastställande av fiskerier som kommer att omfattas av särskilda kontroll- och inspektionsprogram.

    4.3

    Avslutningsvis är kommittén förvånad över att kommissionens rätt att anta delegerade akter på ett område där den har getts befogenhet att göra detta när som helst kan återkallas utan att detta leder till en automatisk återkallelse av delegerade akter som redan har antagits på området i fråga.

    Bryssel den 17 april 2013

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Henri MALOSSE


    Top