Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0821

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemensamma bestämmelser för övervakning och bedömning av utkast till budgetplaner och säkerställande av korrigering av alltför stora underskott i medlemsstater i euroområdet

    /* KOM/2011/0821 slutlig - 2011/0386 (COD) */

    52011PC0821

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemensamma bestämmelser för övervakning och bedömning av utkast till budgetplaner och säkerställande av korrigering av alltför stora underskott i medlemsstater i euroområdet /* KOM/2011/0821 slutlig - 2011/0386 (COD) */


    2011/0386 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om gemensamma bestämmelser för övervakning och bedömning av utkast till budgetplaner och säkerställande av korrigering av alltför stora underskott i medlemsstater i euroområdet

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 136 jämförd med artikel 121.6,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1) Enligt fördraget ska medlemsstaterna betrakta den ekonomiska politiken som en fråga av gemensamt intresse, deras budgetpolitik ska styras av behovet av sunda offentliga finanser och deras ekonomiska politik ska inte riskera att äventyra den ekonomiska och monetära unionens funktion.

    (2) Stabilitets- och tillväxtpakten, framförallt förordning (EG) nr 1466/97 av den 7 juli 1997 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken[1], och rådets förordning (EG) nr 1467/97 av den 7 juli 1997 om påskyndande och förtydligande av tillämpningen av förfarandet vid alltför stora underskott[2], som utformades för att säkra budgetdisciplin i hela unionen, anger ramarna för att förhindra och korrigera alltför stora offentliga underskott. Pakten har ytterligare förstärkts av Europaparlamentets och rådets förordning nr .../2011 om ändring av förordning (EG) nr 1466/97 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken och förordning (EU) nr .../2011 om ändring av förordning (EG) nr 1467/97 om påskyndande och förtydligande av tillämpningen av förfarandet vid alltför stora underskott. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr .../2011 om effektiv övervakning av de offentliga finanserna i euroområdet infördes ett system med effektiva, förebyggande och stegvisa kontrollmekanismer i form av finansiella påföljder för de medlemsstater som har euron som valuta.

    (3) Ändringarna av stabilitets‑ och tillväxtpakten förbättrar både vägledningen och, i fråga om de medlemsstater som har euron som valuta, uppmuntrar till utarbetande och tillämpning av en försiktig finanspolitik, samtidigt som man undviker alltför stora offentliga underskott. Dessa bestämmelser har skapat ett robustare ramverk på unionsnivå för övervakningen av den ekonomiska politiken i medlemsstaterna.

    (4) Fördraget medger att särskilda åtgärder antas för euroområdet som går utöver de bestämmelser som gäller för samtliga medlemsstater, för att den ekonomiska och monetära unionen ska fungera smidigt.

    (5) Starka offentliga finanser grundläggs bäst på planeringsstadiet och stora fel bör upptäckas så tidigt som möjligt. Medlemsstaterna bör dra nytta av inte bara de vägledande principerna och målen för de offentliga finanserna, utan även av en synkroniserad övervakning av deras finanspolitik.

    (6) Om man fastställer en gemensam budgettidsfrist för medlemsstater som har euron som valuta bör det leda till en bättre synkronisering av förberedandet av nationella budgetar, och därigenom bidra till en effektivare europeisk termin för samordning av budgetpolitiken. En gemensam budgettidsfrist bör ge förstärkta synergieffekter genom att den politiska samordningen underlättas mellan medlemsstater som har euron som valuta och genom att rådets och kommissionens rekommendationer integreras i medlemsstaternas förfaranden för budgetantagande.

    (7) Det finns klara belägg för att regelbaserade finanspolitiska ramverk är effektiva i fråga om att stödja en sund och hållbar finanspolitik. Införandet av nationella finanspolitiska regler som är förenliga med de budgetmål som satts på unionsnivå bör i stor utsträckning bidra till att stabilitets‑ och tillväxtpakten följs. Medlemsstaterna bör framförallt införa regler för strukturell budgetbalans varigenom huvudprinciperna i unionens finanspolitiska ramverk införlivas i nationell lagstiftning. Införlivandet bör kopplas till bindande regler, helst av konstitutionell natur, för att visa nationella myndigheters starka engagemang när det gäller stabilitets‑ och tillväxtpakten.

    (8) Partiska och orealistiska makroekonomiska och budgetmässiga prognoser kan allvarligt hämma budgetplaneringens effektivitet och följaktligen försämra budgetdisciplinen. Prognoser från oberoende organ kan ge opartiska och realistiska makroekonomiska prognoser.

    (9) Denna gradvis skärpta övervakning kompletterar ytterligare bestämmelserna i stabilitets- och stabilitetspakten och skärper övervakningen av budgetdisciplinen i de medlemsstater som har euro som valuta. En stegvis skärpt övervakning bör bidra till bättre budgetresultat vilket gynnar alla medlemsstater med euro som valuta. Som del av ett gradvist skärpt förfarande är en närmare övervakning särskilt värdefull för medlemsstater som har alltför stort underskott i de offentliga finanserna.

    (10) Som statsskuldkrisen och framförallt behovet av att införa gemensamma finansiella säkerhetsmekanismer visade, påverkar finanspolitiken i medlemsstater som har euro som valuta övriga länder i samma valutaområde i allt större utsträckning. Medlemsstater som har euro som valuta bör samråda med kommissionen och övriga medlemsstater som också har euro som valuta innan de antar en större reformplan av finanspolitiken som kan ha spridningseffekter, så att det ges möjligheter till en bedömning av eventuell påverkan på euroområdet. De bör betrakta sina budgetplaner som av gemensamt intresse och lämna in dem till kommissionen i övervakningssyfte innan de blir bindande. I nödvändiga fall bör kommissionen kunna anta ett yttrande om utkastet till budgetplan som medlemsstater och framförallt budgetmyndigheterna bör uppmanas att beakta vid antagandet av budgetlagen. Genom ett sådant yttrande säkerställs att unionens riktlinjer på budgetområdet integreras på lämpligt sätt i medlemsstaternas förberedande budgetarbete. Yttrandet bör framförallt innehålla en bedömning av om budgetplanerna på avsett sätt beaktar de rekommendationer som utfärdats inom ramen för den europeiska terminen på budgetområdet. Kommissionen bör vara beredd att presentera sitt yttrande för den berörda medlemsstatens parlament. Bedömningen, som ledde till beslut att låta den berörda medlemsstaten omfattas av ett förfarande vid alltför stora underskott, ska omfatta i vilken utsträckning detta yttrande har beaktats, om, och i så fall när, villkoren är uppfyllda. Om medlemsstaten inte följt upp den tidiga vägledningen från kommissionen ska det anses som en försvårande omständighet. Baserat på kommissionens övergripande bedömning av budgetplanerna, bör eurogruppen diskutera budgetsituationen och utsikterna för euroområdet.

    (11) Medlemsstater som har euro som valuta och som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott bör övervakas ännu närmare så att det alltför stora underskottet kan korrigeras helt och hållet i rätt tid. En närmare övervakning bör leda till att eventuella avvikelser från rådets rekommendationer att korrigera det alltför stora underskottet åtgärdas tidigare. Övervakningen bör komplettera bestämmelserna i förordning (EG) nr 1467/97. Den närmare övervakningen bör utformas efter var i förfarandet medlemsstaten befinner sig, i enlighet med artikel 126 i fördraget.

    (12) Tack vare den närmare övervakningen av medlemsstater som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott bör man kunna se om det finns risk att en medlemsstat inte korrigerar underskottet inom angivna tidsfrister. Om det föreligger en sådan risk, bör kommissionen utfärda en rekommendation till medlemsstaten om att åtgärder ska vidtas inom en viss tid och att åtgärderna ska presenteras för parlamentet i den berörda medlemsstaten om det begär det. Denna bedömning bör leda till en snar korrigering av varje utveckling som hotar korrigeringen av det alltför stora underskottet inom den fastställda tidsfristen. I kommissionens bedömning av lämpliga åtgärder för att korrigera alltför stora underskott bör det ingå en bedömning av hur kommissionens rekommendation efterlevs. När rådet fattar beslut om det vidtagits lämpliga åtgärder för att korrigera det alltför stora underskottet, bör rådet också basera sitt beslut på om medlemsstaten följt kommissionens rekommendation eller inte.

    (13) För att förbättra dialogen mellan unionens institutioner, framförallt Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och för att säkerställa ökad insyn och ansvarsutkrävande, kan behöriga kommittéer i Europaparlamentet, genom en rekommendation från kommissionen, erbjuda den berörda medlemsstaten att delta i ett åsiktsutbyte.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Kapitel I

    Allmänna bestämmelser

    Artikel 1 Syfte och tillämpningsområde

    1.           I denna förordning fastställs bestämmelser för skärpt övervakning av budgetpolitiken i euroområdet, genom

    (a) komplettering av den europeiska terminen enligt definitionen i artikel 2a i förordning (EG) nr 1466/97 med en gemensam budgettidsfrist,

    (b) komplettering av det fleråriga övervakningssystemet av budgetpolitiken enligt förordning (EG) nr 1466/97 med ytterligare övervakningskrav för att säkerställa att unionens rekommendationer på budgetområdet integreras på lämpligt sätt i medlemsstaternas förberedande budgetarbete,

    (c) komplettering av förfarandet för korrigering av en medlemsstats alltför stora underskott enligt artikel 126 i fördraget och förordning (EG) nr 1467/97 genom närmare övervakning av budgetpolitiken i de medlemsstater som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott för att säkerställa en hållbar korrigering av underskottet i rätt tid.

    2.           Denna förordning ska tillämpas på de medlemsstater som har euro som valuta.

    Artikel 2 Definitioner

    1.           I denna förordning avses med

    (1) oberoende finanspolitiskt råd: ett organ som är självständigt gentemot medlemsstatens finanspolitiska myndigheter med ansvar för övervakningen av genomförandet av nationella finanspolitiska regler,

    (2) oberoende makroekonomiska prognoser: de makroekonomiska och/eller budgetmässiga prognoser som tas fram av ett oberoende organ eller ett organ som är självständigt gentemot medlemsstatens finanspolitiska myndigheter,

    (3) budgetram på medellång sikt: i den mening som avses i led e i artikel 2 i rådets direktiv […/…],

    (4) stabilitetsprogram: i den mening som avses i artikel 3 i förordning (EG) 1466/97,

    (5) offentlig och underskott: i den mening som avses i artikel 2 i protokollet (nr 12) om förfarandet vid alltför stora underskott, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    2.           Definitionen av offentlig sektor och dess undersektorer i punkt 2.70 i bilaga A till förordning (EG) nr 2223/96 ska också gälla.

    Kapitel II

    Gemensamma budgetbestämmelser

    Artikel 3 Gemensam budgettidsfrist

    1.           Senast den 15 april varje år ska medlemsstaterna offentliggöra sina finanspolitiska planer på medellång sikt på basis av oberoende makroekonomiska prognoser samt sina stabilitetsprogram.

    2.           Utkast till budgetlagar för offentliga sektorn ska offentliggöras senast den 15 oktober varje år tillsammans med de oberoende makroekonomiska prognoser som de baseras på.

    3.           Budgetlagar för offentliga sektorn ska antas och offentliggöras senast den 31 december varje år.

    Artikel 4 Regler för budgetbalans och oberoende finanspolitiskt råd

    1.           Medlemsstaterna ska ha infört numeriska finanspolitiska regler om budgetbalans som i deras budgetprocesser infogar deras budgetmål på medellång sikt enligt artikel 2a i förordning (EG) nr 1466/97. Dessa regler ska omfatta den offentliga sektorn som helhet och vara bindande och företrädesvis av konstitutionell natur.

    2.           I medlemsstaterna ska det finnas ett oberoende finanspolitiskt råd som ska övervaka genomförandet av de nationella finanspolitiska regler som avses i punkt 1.

    Kapitel III

    Övervakning och bedömning av medlemsstaternas utkast till budgetplaner

    Artikel 5 Övervakningskrav

    1.           Senast den 15 oktober varje år ska medlemsstaterna till kommissionen och eurogruppen lämna in ett utkast till budgetplan för påföljande år.

    2.           Utkastet till budgetplan ska samtidigt offentliggöras.

    3.           Utkastet ska innehålla följande information för påföljande år:

    (a) Budgetbalansmålet för den offentliga sektorn som procentandel av BNP, uppdelat på offentliga sektorns undersektorer.

    (b) Prognoserna vid oförändrad politik i fråga om utgifter och inkomster som procentandel av BNP för den offentliga sektorn och dess huvudkomponenter.

    (c) Målen för utgifterna och inkomsterna som procentandel av BNP för den offentliga sektorn och dess huvudkomponenter, med beaktande av villkoren och kriterierna för att fastställa de offentliga utgifternas ökningstakt efter diskretionära åtgärder på inkomstsidan enligt artikel 5.1 i förordning (EG) nr 1466/97.

    (d) En detaljerad beskrivning och väldokumenterad kvantifiering av de åtgärder som ska ingå i budgeten för kommande år för att överbrygga gapet mellan målen i led c och prognoserna vid oförändrad politik i enlighet med led b. Beskrivningen får vara mindre detaljerad i fråga om åtgärder som påverkar budgeten med mindre än 0,5 % av BNP. Särskild uppmärksamhet ska ägnas större finanspolitiska reformplaner som kan ha spridningseffekter på andra medlemsstater som har euron som valuta.

    (e) De viktigaste antagandena om förväntad ekonomisk utveckling och viktiga ekonomiska variabler som är relevanta för att uppnå budgetmålen. Antagandena ska baseras på oberoende prognoser för den makroekonomiska tillväxten.

    (f) I tillämpliga fall, ytterligare indikationer på hur aktuella rekommendationer på budgetområdet som riktas till den berörda medlemsstaten i enlighet med artikel 121 i fördraget kommer att uppfyllas.

    4.           Om de budgetmål som rapporterats i utkastet till budgetplan i enlighet med punkt 3 a och c eller prognoserna vid oförändrad politik avviker från dem i det senaste stabilitetsprogrammet, ska avvikelserna förklaras.

    5.           Om kommissionen upptäcker särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av de finanspolitiska skyldigheter som fastställs i stabilitets‑ och tillväxtpakten ska den inom två veckor efter det att utkastet till budgetplan lämnades in, begära att medlemsstaten lämnar in ett reviderat utkast. Kommissionens begäran ska offentliggöras.

    Punkterna 2–4 ska tillämpas i fråga om ett reviderat utkast till budgetplan.

    6.           Kommissionen ska ange innehållet i utkastet till den budgetplan som avses i punkt 1.

    Artikel 6

    Bedömning av utkastet till budgetplan

    1.           Senast den 30 november ska kommissionen i nödvändiga fall anta ett yttrande om utkastet till budgetplan.

    2.           Kommissionens yttrande ska offentliggöras och, på begäran av parlamentet i den berörda medlemsstaten, presenteras av kommissionen för parlamentet i den berörda medlemsstaten.

    3.           Kommissionen ska göra en samlad bedömning av situationen och utsikterna för de offentliga finanserna i euroområdet. Bedömningen ska offentliggöras.

    4.           Eurogruppen ska diskutera kommissionens yttrande om de nationella budgetplanerna samt om situationen och utsikterna för de offentliga finanserna i euroområde med kommissionens samlade bedömning enligt punkt 3 som underlag. Bedömningen ska offentliggöras.

    Kapitel IV

    Säkerställande av att alltför stora underskott korrigeras

    Artikel 7 Närmare övervakning av medlemsstater som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott

    1.           Om rådet i enlighet med artikel 126.6 i fördraget fastställer att en medlemsstat har ett alltför stort underskott, ska den medlemsstaten omfattas av punkterna 2–5 i denna artikel tills förfarandet vid ett alltför stort underskott har upphävts.

    2.           Den medlemsstat som är föremål för närmare övervakning ska utan dröjsmål genomföra en omfattande bedömning av genomförandet av det innevarande årets budget för den offentliga sektorn och dess undersektorer. Bedömningen ska också omfatta finansiella risker kopplade till statligt ägda företag och offentliga kontrakt i den utsträckning de kan tänkas bidra till det alltför stora underskottet. Resultaten av bedömningen ska tas med i den rapport om åtgärder för att korrigera det alltför stora underskottet som lämnats in i enlighet med artikel 3.4 a eller artikel 5.1 a i förordning (EG) nr 1467/97.

    3.           I fråga om offentliga sektorn och dess undersektorer ska medlemsstaten regelbundet rapportera till kommissionen och till Ekonomiska och finansiella kommittén, eller en eventuell underkommitté som kommittén utsett för det syftet, om genomförandet av innevarande års budget, om budgetpåverkan av diskretionära åtgärder både i fråga om utgifter och inkomster, om målen för offentliga utgifter och inkomster, samt lämna information om de åtgärder som vidtagits och vilka typer av åtgärder som planeras för att uppnå målen. Rapporten ska offentliggöras.

    Kommissionen ska ange innehållet i den rapport som avses i denna punkt.

    4.           Om den berörda medlemsstaten omfattas av en rådsrekommendation enligt artikel 126.7 i fördraget, ska rapporten i enlighet med punkt 3 i denna artikel lämnas in för första gången sex månader efter den första rapporten enligt artikel 3.4 a i förordning (EG) nr 1467/97, och därefter var sjätte månad.

    5.           Om den berörda medlemsstaten omfattas av en rådsrekommendation enligt artikel 126.9 i fördraget, ska rapporten i enlighet med punkt 3 i denna artikel även innehålla information om de åtgärder som vidtas som svar på specifika rådsrekommendationer. Den ska lämnas in första gången tre månader efter den första rapporten enligt artikel 5.1 a i förordning (EG) nr 1467/97 och därefter en gång per kvartal.

    6.           På begäran och inom den tidsgräns som kommissionen angett ska medlemsstaten som är föremål för närmare övervakning göra följande:

    (a) Genomföra en omfattande oberoende revision av den offentliga sektorns räkenskaper samt rapportera om den. Revisionen ska genomföras i samordning med högre nationella revisionsorgan och ska inom ramen för förfarandet vid alltför stora underskott bedöma om räkenskaperna är tillförlitliga, fullständiga och korrekta. I detta sammanhang ska kommissionen (Eurostat) bedöma kvaliteten på uppgifterna som medlemsstaterna rapporterar in i enlighet med förordning (EG) nr 679/2010[3].

    (b) Lämna ytterligare information som underlag för övervakningen av hur arbetet med att korrigera det alltför stora underskottet fortlöper.

    Artikel 8 Medlemsstater som riskerar att inte uppfylla sina åtaganden enligt förfarandet vid alltför stora underskott

    1.           När kommissionen bedömer om det finns risk för att tidsfristen för att korrigera det alltför stora underskottet inte efterlevs, i enlighet med den aktuella rådsrekommendationen enligt artikel 126.7 i fördraget eller rådets föreläggande enligt artikel 126.9 i fördraget, ska den också grunda sin bedömning på rapporter från medlemsstater i enlighet med artikel 7.3 i denna förordning.

    2.           Om det finns risk att tidsfristen för att korrigera det alltför stora underskottet inte efterlevs, ska kommissionen rikta en rekommendation till den berörda medlemsstaten om att anta ytterligare åtgärder inom en tidsram som är förenlig med den tidsfrist för korrigering av det alltför stora underskottet som avses i punkt 1. Kommissionens rekommendation ska offentliggöras och, på begäran av parlamentet i den berörda medlemsstaten, presenteras av kommissionen för parlamentet i den berörda medlemsstaten.

    3.           Den berörda medlemsstaten ska inom den tidsram som anges i kommissionsrekommendationen i punkt 2 rapportera till kommissionen om åtgärder som vidtagits som svar på denna rekommendation tillsammans med rapporterna enligt artikel 7.3. Rapporten ska omfatta budgeteffekterna av alla vidtagna diskretionära åtgärder, målen för offentliga utgifter och inkomster, information om vidtagna åtgärder, vilka typer av åtgärder som planeras för att uppnå målen samt information om övriga åtgärder som vidtagits som svar på kommissionens rekommendation. Rapporten ska offentliggöras.

    4.           Europaparlamentets ansvariga utskott kan erbjuda den medlemsstat som berörs av en rekommendation i enlighet med punkt 2 att delta i en diskussion i enlighet med artikel 2a i förordning (EG) nr 1467/97.

    5.           På grundval av den rapport som avses i punkt 3, ska kommissionen bedöma om medlemsstaten har följt rekommendationen som gjorts i enlighet med punkt 2.

    Artikel 9 Inverkan på förfarandet vid alltför stora underskott

    1.           I vilken utsträckning den berörda medlemsstaten har beaktat det yttrande som avses i artikel 6.1 ska beaktas av

    (a) kommissionen när den utarbetar en rapport enligt artikel 126.3 i fördraget och när den rekommenderar medlemsstaten att lämna en räntelös deposition i enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr XXX/2011,

    (b) rådet när det fattar beslut om huruvida det föreligger ett alltför stort underskott i enlighet med artikel 126.6 i fördraget.

    2.           Den närmare övervakning som fastställs i artiklarna 7 och 8 i denna förordning ska utgöra en integrerad del av den regelbundna övervakningen, så som den föreskrivs i artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1467/97, av tillämpningen av åtgärder som den berörda medlemsstaten vidtagit som svar på rekommendationer enligt artikel 126.7 i fördraget eller förelägganden utfärdade enligt artikel 126.9 i fördraget om att korrigera det alltför stora underskottet.

    3.           När kommissionen bedömer om effektiva åtgärder har vidtagits som svar på rekommendationer enligt artikel 126.7 i fördraget eller förelägganden enligt artikel 126.9 i fördraget, ska den beakta den bedömning som avses i artikel 8.5 i denna förordning och, beroende på vad som är lämpligt, rekommendera rådet möjliga beslut enligt artikel 126.8 eller artikel 126.11 i fördraget.

    Artikel 10 Överensstämmelse med förordning nr XXX om skärpning av den ekonomiska övervakningen och övervakningen av de offentliga finanserna i medlemsstater som har, eller hotas av, allvarliga problem i fråga om sin finansiella stabilitet i euroområdet

    Medlemsstater som genomför ett makroekonomiskt anpassningsprogram i enlighet med artikel 6 i förordning nr XXX ska inte omfattas av artiklarna 5 och 7 i denna förordning.

    Kapitel V

    Slutbestämmelser

    Artikel 11 Översyn

    1.           Senast den [samma dag som i artikel 13 i sanktionsförordningen] och därefter vart femte år ska kommissionen offentliggöra en rapport om tillämpningen av denna förordning.

    Rapporten ska innehålla en utvärdering av bland annat

    (a) hur effektiv förordningen är och

    (b) och de framsteg som gjorts i fråga om att säkerställa en närmare samordning av den ekonomiska politiken och en varaktig konvergens mellan medlemsstaternas ekonomiska resultat i enlighet med fördraget.

    2.           I tillämpliga fall ska rapporten åtföljas av ett förslag på ändringar av denna förordning.

    3.           Rapporten ska överlämnas till Europaparlamentet och rådet.

    Artikel 12 Övergångsbestämmelser

    1.           Denna förordning ska tillämpas på medlemsstater som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott vid tidpunkten för denna förordnings ikraftträdande.

    2.           Genom undantag från artikel 1, ska artikel 7.2 inte gälla medlemsstater om rådet redan har bestämt att lämpliga åtgärder har vidtagits i enlighet med artiklarna 4.2 och 6.1 i förordning (EG) nr 1467/97.

    3.           Medlemsstaterna ska uppfylla kraven i artikel 4 senast [6 månader efter antagandet av denna förordning].

    Artikel 13 Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

    Utfärdad i Bryssel den ...

    På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

    Ordförande                                                    Ordförande

    [1]               EGT L 209, 2.8.1997, s. 1.

    [2]               EGT L 209, 2.8.1997, s. 6.

    [3]               EUT L 198, 30.7.2010, s. 1.

    Top