Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0441

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om hur den officiella kontrollen i medlemsstaterna fungerar i fråga om livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd och växtskydd

/* COM (2010) 0441 final */

52010DC0441

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om hur den officiella kontrollen i medlemsstaterna fungerar i fråga om livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd och växtskydd /* COM (2010) 0441 final */


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 25.8.2010

KOM(2010) 441 slutlig

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om hur den officiella kontrollen i medlemsstaterna fungerar i fråga om livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd och växtskydd

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om hur den officiella kontrollen i medlemsstaterna fungerar i fråga om livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd och växtskydd

1. Bakgrund

Enligt artikel 44.1 i förordning (EG) nr 882/2004[1] (nedan kallad förordningen om foder- och livsmedelskontroll ) ska medlemsstaterna varje år till kommissionen lämna en rapport om genomförandet av de fleråriga nationella kontrollplaner som upprättats i enlighet med artikel 41 i förordningen. Enligt förordningen ska rapporterna innehålla följande:

a) Uppgifter om ändringar av de fleråriga nationella kontrollplanerna för att bland annat ta hänsyn till ändrad lagstiftning, nya riskmönster, ny kunskap och resultat från tidigare kontroller.

b) Resultatet av kontroller och revisioner som utförts under det föregående året enligt den nationella kontrollplanen.

c) Antal och typ av fall av bristande efterlevnad som fastställts genom kontrollerna.

d) Åtgärder för att säkerställa ett effektivt genomförande av den nationella kontrollplanen, inbegripet åtgärder för att se till att gällande lagstiftning efterlevs och resultatet av dessa.

I detta sammanhang bör även nämnas de kompletterande bestämmelserna i artikel 7 i förordning (EG) nr 882/2004 om vikten av att medlemsstaterna säkrar en hög grad av insyn i sin kontrollverksamhet.

Enligt artikel 44.4 och 44.6 i förordningen ska kommissionen utarbeta och lägga fram en årlig rapport till Europaparlamentet och rådet om hur kontrollen i medlemsstaterna fungerar mot bakgrund av

a) de årliga rapporter som medlemsstaterna lägger fram,

b) EU:s revisioner och inspektioner i medlemsstaterna,

c) övriga relevanta upplysningar.

Rapporten kan i tillämpliga fall innehålla rekommendationer om eventuella förbättringar av offentliga kontroll- och revisionssystem i medlemsstaterna, särskilda kontrollåtgärder för sektorer eller verksamheter eller samordnade planer för att åtgärda frågor av särskilt intresse.

Det främsta syftet med kommissionens årliga rapport är att ge en överblick över hur behöriga myndigheter i medlemsstaterna genomför offentliga kontroller för att kontrollera efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen (i dess vidaste mening, inbegripet inte bara livsmedels- och fodersäkerhet utan även djurhälsa och djurskydd samt – i någon mån – växtskydd). Kommissionen anser att rapporten därför bör omfatta vissa grundläggande indikatorer för de kontrollaktiviteter som medlemsstaterna genomför längs livsmedelskedjan på de aktuella områdena samt deras utfall och resultat.

Denna första rapport har följande mål:

- Att tillhandahålla en första granskning av de data och den information om offentliga kontroller som kommissionen för närvarande har att tillgå. I denna ingår en analys av de data och den information som presenterats i den första uppsättning årsrapporter som medlemsstaterna lämnat till kommissionen i enlighet med artikel 44.1.

- Att lägga fram några inledande slutsatser om hur medlemsstaternas nuvarande rapporteringssystem kan förbättras.

Kommissionen avser att inleda diskussioner med medlemsstaterna om frågor som behandlas i rapporten och särskilt om hur insamling och hantering av data om offentliga kontroller kan rationaliseras och effektiviseras. Kommissionen avser även att tillsammans med medlemsstaterna granska genomförandeläget för artikel 7 i förordning (EG) nr 882/2004 om behovet av att uppnå en hög grad av insyn i kontrollverksamheten. Diskussionerna bör uppmärksamma hur arbetet med att rationalisera och effektivisera årsrapporterna kan hjälpa medlemsstaterna att säkra den höga grad av insyn i sin offentliga kontrollverksamhet som krävs i artikel 7.

2. Medlemsstaternas årsrapporter

Förordningen om foder- och livsmedelskontroll började gälla den 1 januari 2006. Medlemsstaterna ålades att lämna sin första årsrapport om kontrollverksamheten för 2007. Sista inlämningsdag var den 1 juli 2008. Samtliga medlemsstater utom en lämnade in rapporter.

Kommissionen mottog rapporterna under den andra hälften av 2008 och i början av 2009. Alla rapporter bedömdes enligt sex huvudrubriker som i stora drag följer den rekommenderade rapportstrukturen i kommissionens (icke-bindande) riktlinjer i kommissionens beslut 2008/654/EG[2]:

( Resultat av kontrollerna.

( Analys av bristande efterlevnad.

( Åtgärder som vidtagits vid fall av bristande efterlevnad.

( Nationella revisionssystem.

( Åtgärder för att förbättra kontrollmyndigheternas funktion.

( Åtgärder för att förbättra livsmedelsföretagarnas funktion.

Kommissionen noterar att medlemsstaterna gjort betydande ansträngningar för att sammanställa sina första årsrapporter enligt förordningen. Över lag innehöll årsrapporterna den information som krävs enligt förordningen, men med stora variationer i fråga om typ, utförlighet och kvalitet. Rapporterna var de allra första som medlemsstaterna lade fram enligt bestämmelserna i artikel 44. Följaktligen kan informationen endast i begränsad omfattning bidra till denna första rapport från kommissionen om hur den offentliga kontrollen fungerar. Dessutom måste situationen ses mot bakgrund av de uppgifter som kommissionen redan erhållit i samband med de EU-kontroller som utförts enligt artikel 45 i förordning (EG) nr 882/2004 eller annan relevant information, såsom de sektorsrapporter som medlemsstaterna lägger fram enligt andra bestämmelser i EU:s lagstiftning.

En sammanfattning av de viktigaste resultaten av kommissionens analys av de mottagna rapporterna ges nedan. För flertalet medlemsstater utgjordes årsrapporterna av sammanställningar av och/eller hänvisningar till rapporter som utarbetats av olika nationella myndigheter med ansvar för livsmedel av vegetabiliskt ursprung, livsmedel av animaliskt ursprung, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd, även om de inte alltid följde den övergripande metod som anges i kommissionens vägledning. Kvaliteten på den lämnade informationen varierade i hög grad beroende på vilken kontrollmyndighet som var ansvarig. I sammanfattningen framhålls även var förbättringar kan göras för att ta hänsyn till kommissionens vägledning och bör därför beaktas i detta sammanhang.

Resultat av kontrollerna

Flertalet rapporter innehöll data om antal och typ av inspektioner, provtagning och utförda analyser, även om utförligheten, aggregationsnivån och den övergripande kvaliteten varierade avsevärt. I allmänhet lämnades information om kontroller efter sektor, produktionsled eller fara/sjukdom men med varierande utförlighet och skillnader i hur data strukturerades och presenterades.

Analys av bristande efterlevnad

Uppgifter om typ och antal av konstaterade fall av bristande efterlevnad saknades ofta eller var ofullständiga.

Åtgärder som vidtagits vid fall av bristande efterlevnad

Hur effektiva verkställighetsåtgärderna är över tiden beror på hur omfattande och konsekventa de korrigerande åtgärderna är och på vilka genomförandeinstrument som används för att åtgärda bristande efterlevnad: vilka varningar/rekommendationer som utfärdas, vilka böter som utdöms, vilka stängningar/rörelserestriktioner/destrueringar som beordras och vilka rättsliga förfaranden som vidtas. På det hela taget var informationen under den här rubriken knapphändig och där den fanns varierade omfattningen och utförligheten mellan medlemsstaterna.

Nationella revisionssystem

I artikel 4.6 i förordningen läggs ett viktigt krav på myndigheterna i medlemsstaterna att utföra egna revisioner för att se till att de uppfyller kraven i förordningen. Kommissionen utfärdade i september 2006 riktlinjer om hur de nationella revisionssystemen bör organiseras (kommissionens beslut 2006/677/EG[3]). Enligt förordningen bör medlemsstaternas årsrapporter redovisa resultaten av revisioner som genomförts föregående år, men med få undantag var de uppgifter som tillhandahölls ofullständiga. Till saken hör dock att många medlemsstater nyligen hade börjat upprätta revisionssystem vid den tid då rapporterna för 2007 utarbetades.

Åtgärder för att förbättra kontrollmyndigheternas funktion

Under den här rubriken ombads medlemsstaterna att rapportera åtgärder som vidtagits 2007 för att förbättra kontrollmyndigheternas funktion. Bortsett från information om utbildning och rutiner rapporterade medlemsstaterna i allmänhet föga av vikt under rubriken, om än med vissa undantag.

Åtgärder för att förbättra livsmedelsföretagarnas funktion

Under den här rubriken ombads medlemsstaterna att lämna information om vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra olika aktörers funktion i livsmedelskedjan genom annonser, råd, utbildning etc. I praktiken lämnades få uppgifter under rubriken och när det skedde varierade de i utförlighet och innehåll mellan medlemsstaterna.

3. Kommissionens revisioner och inspektioner i medlemsstaterna och kommissionens efterföljande åtgärder

Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor (FVO) vid generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor genomför revisioner och inspektioner för att kontrollera efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa, djurskydd och växtskydd. Det kontrollerar även att nationella offentliga kontroller på dessa områden utförs i överensstämmelse med EU:s lagstiftning.

Varje år utarbetas ett program för FVO-inspektioner som anger vilka områden och länder som prioriteras. Programmen offentliggörs på webbplatsen för generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor[4]. Varje halvår ses de över för att trygga deras aktualitet och relevans. Exempelvis kan nya inspektioner behöva tas med i programmen för att hantera nya risker som t.ex. sjukdomsutbrott. De nya inspektionerna avspeglas i ändringar i inspektionsprogrammet.

Resultaten av varje revision och inspektion presenteras i en rapport tillsammans med slutsatser och rekommendationer för att åtgärda konstaterade brister. De behöriga myndigheterna i det besökta landet ges möjlighet att yttra sig om rapporterna på utkaststadiet. FVO utfärdar rekommendationer till myndigheterna om att åtgärda eventuella brister som konstaterats under inspektionerna. Myndigheterna ombeds därefter att lägga fram en ”åtgärdsplan” som beskriver hur de följt eller avser att följa rekommendationerna. Kommissionen utvärderar i sin tur åtgärdsplanen och övervakar systematiskt genomförandet genom ett antal uppföljningsaktiviteter: Generella uppföljningsbesök då FVO och medlemsstatens myndigheter träffas för att se över vilka framsteg som gjorts i fråga om rekommendationerna till medlemsstaten, uppföljningsinspektioner eller revisioner på plats på de berörda områdena, begäran om skriftliga rapporter samt bilaterala högnivåmöten i händelse av övergripande eller bestående problem.

När omständigheterna så kräver kan kommissionen vidta rättsliga åtgärder. Detta kan ske på två sätt: antingen genom nöd- eller skyddsåtgärder enligt lämplig rättslig grund[5] eller genom överträdelseförfaranden. När ett omedelbart hot mot människors, djurs eller växters hälsa konstateras vid en inspektion kan kommissionen vidta nöd- eller skyddsåtgärder. Det kan vara rättsliga åtgärder för att förhindra handel med, eller import av, foder, livsmedel, djur och växter eller någon produkt av dessa. Kommissionen kan dessutom inleda överträdelseförfaranden mot medlemsstaten då en behörig myndighet misslyckas med att vidta tillfredsställande korrigerande åtgärder.

På det här sättet övervakar och kontrollerar kommissionen på plats i medlemsstaterna att dessa följer foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa, djurskydd och växtskydd, och där så är lämpligt vidtar åtgärder för att skydda människors, djurs och växters hälsa från risker, och/eller för att se till att denna lagstiftning följs. Genom att offentliggöra inspektionsrapporter, medlemsstaternas åtgärdsplaner och regelbundet uppdaterade landsprofiler förser kommissionen intressenter och medborgare med en saklig redovisning av hur kontrollmyndigheterna i medlemsstaterna uppfyller sin skyldighet att se till och, om så krävs, korrekt genomföra lagstiftningen på området.

En årsrapport om sådana aktiviteter utarbetas enligt artikel 45.4 i förordningen om foder- och livsmedelskontroll och offentliggörs. I den beskrivs relativt ingående de övergripande resultaten av revisionerna och inspektionerna för det aktuella året. Rapporter för 2007 och 2008 har lämnats till parlamentet och rådet och har redan offentliggjorts. De finns tillgängliga på webbplatsen Europa[6]. De viktigaste problem som konstaterats vid revisionerna och inspektionerna under det aktuella året och de åtgärder som vidtagits för att åtgärda dessa återges i dessa rapporter. Dessutom utarbetar FVO andra rapporter, såsom allmänna översiktsrapporter som sammanfattar resultaten av en serie inspektioner i ett antal medlemsstater i samma ärende.

För 2007, det år som medlemsstaternas rapporter i avsnitt 2 avser, planerade FVO 260 inspektioner. Av dessa slutfördes 209, medan 63 av olika skäl ströks ur programmet och 43 tillkom. Sammanlagt fullbordades därmed 252 inspektioner, varav 159 ägde rum i medlemsstater, 12 i kandidatländer[7] och 81 i tredjeländer[8]. En FVO-inspektion kan ha ett antal olika eller överlappande mål. Varje mål kategoriseras i ett av de fyra breda områdena livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd eller växtskydd. Med den här indelningen gällde 70 procent av inspektionsmålen 2007 livsmedelssäkerhet, men till följd av strategin ”från jord till bord” omfattar många livsmedelsinspektioner i viss mån även djurhälsa och djurskydd. En fullständig förteckning över de länder som inspekterades 2007 och ämnena för dessa inspektioner finns i bilaga 2 i rapporten för 2007.

I flertalet fall var de resultat och rekommendationer som följde av de inspektioner och revisioner som utfördes 2007 av sådan art att de åtgärdades genom den uppföljningsprocess som beskrivs ovan. Inte vid någon sådan revision eller inspektion i medlemsstaterna konstaterades något omedelbart hot mot konsumenters, djurs eller växters hälsa av sådant slag att kommissionen måste vidta nöd- eller skyddsåtgärder. Eftersom ansvaret för den löpande tillämpningen av relevant lagstiftning vilar på de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna vidtas korrigerande åtgärder till klart övervägande del på deras nivå. Fyra inspektioner följde upp allvarligare brister i kontroller i samband med pågående överträdelseförfaranden mot medlemsstater.

Närmare uppgifter om resultat och åtgärder för 2007 finns i rapporten, som kan laddas ned från webbplatsen Europa[9].

Slutligen initierade FVO 2007 en serie ”allmänna revisioner” i enlighet med artikel 45 i förordningen om foder- och livsmedelskontroll. Denna serie, som omfattar samtliga medlemsstater, kommer att slutföras 2011. Syftet med dessa allmänna revisioner är att kontrollera att allmän offentlig kontroll genomförs i överensstämmelse med EU:s lagstiftning och de fleråriga nationella kontrollplanerna[10]. När serien avslutats ska kommissionen ha fått en bred överblick över den övergripande tillämpningen av offentliga kontroller i medlemsstaterna.

4. Andra källor till information om kontroller i medlemsstaterna

Andra sätt används också för att förse kommissionen med information och data om hur de nationella kontrollsystemen fungerar i medlemsstaterna.

Sektorspecifik rapportering

I takt med att EU:s lagstiftning om livsmedelssäkerhet, djurhälsa, djurskydd och växtskydd ökat i omfattning under åren har kraven på medlemsstaterna att lämna regelbundna rapporter om genomförandet av lagstiftningen ökat. Rapporterna innehåller omfattande, ibland utförlig, information om hur olika kontrollsystem fungerar i medlemsstaterna och om resultaten av dessa kontroller. De ger också information som kommissionen kan använda för att utvärdera konsekvenserna av den befintliga lagstiftningen eller för att beakta om och hur den bör uppdateras eller ändras.

Framtagandet av underliggande data och utarbetandet av rapporter, med olika format och rapporteringsfrekvens mellan sektorerna, utgör en betydande börda för medlemsstaternas nationella myndigheter. Även kommissionen måste avsätta betydande resurser för översättning och analys av dem.

På grundval av dessa nationella rapporter utarbetar och tillgängliggör kommissionen i sin tur ett antal sektorsrapporter som redovisar genomförandeläget för vissa aspekter av EU:s lagstiftning som gäller livsmedelskedjan, däribland en del specifika data om offentliga kontroller och resultat av dessa på de aktuella områdena.

Till de mest relevanta hör rapporterna om övervakning och testning av idisslare för att fastställa förekomst av transmissibel spongiform encefalopati (TSE), den sammanfattande rapporten om trender för och källor till zoonoser, zoonotiska smittämnen och livsmedelsburna utbrott (som delegerats till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa) och den årliga övervakningsrapporten om bekämpningsmedelsrester i EU.

En förteckning över publicerade rapporter finns i bilagan till den här rapporten.

Rapportering vid möten i den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa

Medlemsstaterna lägger även regelbundet fram rapporter om kontrollverksamheten vid möten i den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa. Dessa kan vara rutinrapporter om förekomsten och kontrollen av livsmedelsburen sjukdom, djursjukdomar eller växtsjukdomar, men de kan även vara relaterade till nyligen inträffade utbrott och nödåtgärder som vidtagits med anledning av dessa. De utgör ännu en viktig informationskälla för kommissionen för att bedöma hur kontrollerna i medlemsstaterna fungerar. Under senare år har kommissionen antagit som praxis att publicera dessa framställningar på kommissionens webbplats tillsammans med protokollen från respektive möte.

Dessutom utarbetar kommissionen för vissa områden en sammanställning av sådana rapporter som mottagits från medlemsstaterna och gör dem tillgängliga genom den ständiga kommittén[11].

System för snabb varning och andra rapporteringsverktyg

De befintliga systemen för snabb varning för livsmedel och foder (RASFF), utbrott av djursjukdom (ADNS) och utbrott av växtsjukdomar (Europhyt) utgör viktiga verktyg för att snabbt hantera kritiska lägen och nya risker. De utgör källor till information om risk- och sjukdomsmönster längs med livsmedelskedjan. De data de tillhandahåller kan vara viktiga indikatorer på brister i efterlevnaden av säkerhetsnormer. Utförliga resultat från dessa varningssystem för livsmedelssäkerhet och djursjukdomar sammanfattas varje år i årsrapporter om RASFF[12] och ADNS[13] som publiceras på kommissionens webbplats. Från 2010 avser kommissionen att ta fram en liknande årsrapport om Europhyt, som är verktyget för anmälan av utbrott av växtsjukdomar. Traces-systemet gör det möjligt att utbyta information mellan kommissionen och medlemsstaterna om de kontroller som utförts av djur och djurprodukter (av inhemska produkter och produkter som importeras från tredjeländer) och är således ännu en viktig källa. Inom systemet rapporteras såväl omfattningen av aktuella varutransporter som utförda offentliga veterinärkontroller.

5. Slutsatser

Kommissionen bedömer kontrollsystemens effektivitet i medlemsstaterna på grundval av information och data den mottar från medlemsstaterna genom alla de kanaler som beskrivs ovan. Kommissionen anser att de brister i kontrollerna som konstaterats, särskilt genom FVO-inspektioner eller enskilda klagomål, på det hela taget åtgärdas adekvat av medlemsstaterna. När så inte skett har kommissionen vidtagit alla de åtgärder den har till sitt förfogande för att se till att kraven i EU:s lagstiftning uppfylls och om nödvändigt även vidtagit överträdelseåtgärder. En sammanfattning av de klagomål inom livsmedelslagstiftningens område som kommissionen mottagit och granskat finns i kommissionens årliga rapport om tillämpningen av EU:s lagstiftning[14].

Denna genomgång av kommissionens olika källor till information om hur kontrollen fungerar i medlemsstaterna tyder dock på att det finns ett antal områden som skulle kunna förbättras i fråga om sammanställning, överföring och analys av information om genomförandet av livsmedelslagstiftningen. Särskilt gäller detta offentliga kontroller, där framställning och hantering av data kan förenklas och presentationen av data stramas upp och göras relevantare. Tillgången till mer lättillgängliga och jämförbara data kommer i sin tur att ge både nationella myndigheter och kommissionen möjlighet att verka mer effektivt och samtidigt ge EU:s medborgare full trygghet i att kontrollsystemen är omfattande, robusta och effektiva.

Kommissionen avser därför att i nära samarbete med medlemsstaterna granska ett antal åtgärder för att effektivisera och bredda det sätt på vilket informationen om kontrollerna samlas in, analyseras och presenteras på EU-nivå, och då framför allt

1. hur de rapporteringskrav som nu enligt befintlig EU-lagstiftning åligger medlemsstaterna kan förenklas och effektiviseras, genom att exempelvis upprepningar och överflödig information undviks och att standardiserade mallar för kvantitativa data används, vilket i hög grad skulle kunna minska kraven på översättning från olika officiella språk,

2. hur den avsevärda potentialen för elektronisk överföring och analys av data med hjälp av Internet kan utnyttjas fullt ut för att uppnå förenkling och standardisering samt minska belastningen vid framtagande, insamling och överföring av kontrollrelaterade data med lämplig insats och stöd av Eurostat,

3. hur förenklingen och standardiseringen av rapporteringskrav kan hjälpa medlemsstaterna att fullgöra den skyldighet som fastställs i artikel 7 i förordningen om foder- och livsmedelskontroll enligt vilken de ska se till att verksamheten utförs med ”en hög grad av insyn”, och mer specifikt att allmänheten ges tillgång till information om de behöriga myndigheternas kontrollaktiviteter och deras effektivitet.

BILAGA

FÖRTECKNING ÖVER KOMMISSIONENS PUBLICERADE SEKTORSRAPPORTER OM GENOMFÖRANDET AV EU:S LAGSTIFTNING OM LIVSMEDELSSÄKERHET, DJURHÄLSA, DJURSKYDD OCH VÄXTSKYDD

Rapport | Rättslig grund | Offentliggörande |

Årlig rapport om övervakning och testning av idisslare för att fastställa förekomst av transmissibel spongiform encefalopati (TSE) i EU | Artikel 6.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den 22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati | http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/tse_bse/monitoring_annual_reports_en.htm |

EU:s sammanfattande rapport om trender för och källor till zoonoser, zoonotiska smittämnen och livsmedelsburna utbrott i Europeiska unionen | Artikel 9.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/99/EG av den 17 november 2003 om övervakning av zoonoser och zoonotiska smittämnen, om ändring av rådets beslut 90/424/EEG och om upphävande av rådets direktiv 92/117/EEG (Delegerad till Efsa och utarbetad av Efsa i samarbete med Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC) | http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/zoonoses100128.htm |

Årsrapport om systemet för snabb varning för livsmedel och foder (RASFF) | Artikel 50 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet | http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_publications_en.htm |

Årlig övervakningsrapport om bekämpningsmedelsrester i EU | Artikel 32 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den 23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG (Delegerad till Efsa) | http://ec.europa.eu/food/fvo/specialreports/pesticides_index_en.htm http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/EFSA_2007_Annual_Report_Pesticide%20Residue_en.pdf |

Årlig rapport om bestrålning av livsmedel | Artikel 7.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/2/EG av den 22 februari 1999 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar om livsmedel och livsmedelsingredienser som behandlats med joniserande strålning | http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm // |

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar om genomförandet av nationella planer för kontroll av restsubstanser i medlemsstaterna | Artikel 8 i rådets direktiv 96/23/EG av den 29 april 1996 om införande av kontrollåtgärder för vissa ämnen och restsubstanser av dessa i levande djur och i produkter framställda därav och om upphävande av direktiv 85/358/EEG och 86/469/EEG samt beslut 89/187/EEG och 91/664/EEG | http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/residues/control_en.htm |

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av artikel 9 i rådets direktiv 89/398/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om specialdestinerade livsmedel | Artikel 9 i rådets direktiv 89/398/EEG av den 3 maj 1989 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om specialdestinerade livsmedel | http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/nutritional/foodstuff_particular_nutri_uses_en.htm |

Kommissionens sammanfattning av kvartalsrapporter som medlemsstaterna lämnat om genomförandet av övervakningsprogrammet för aviär influensa hos fjäderfä och vilda fåglar, inbegripet alla positiva och negativa resultat av både serologiska och virologiska laboratorieundersökningar från övervakningen | Artikel 19.1 d i kommissionens beslut 2006/875/EG och artikel 9.1 d i kommissionens beslut 2006/876/EG om godkännande av medlemsstaternas och Bulgariens och Rumäniens program för år 2007 för utrotning och övervakning av djursjukdomar och av vissa transmissibla spongiforma encefalopatier och för förebyggande av zoonoser | För fjäderfä: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_surv_wb_annual_07_en.pdf För vilda fåglar: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_ai_surv_wildbirds_2007_en.pdf |

Årsrapport om resultaten av övervakningsprogrammet för aviär influensa hos fjäderfä och vilda fåglar (Sammanfattning av medlemsstaternas årliga rapportering av resultaten av övervakningen av aviär influensa hos fjäderfä och vilda fåglar, utarbetad av kommissionen och gemenskapens referenslaboratorium för aviär influensa) | Artikel 19.1 f i kommissionens beslut 2006/875/EG och artikel 9.1 f i kommissionens beslut 2006/876/EG om godkännande av medlemsstaternas och Bulgariens och Rumäniens program för år 2007 för utrotning och övervakning av djursjukdomar och av vissa transmissibla spongiforma encefalopatier och för förebyggande av zoonoser | För fjäderfä: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_surv_wb_annual_07_en.pdf För vilda fåglar: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_ai_surv_wildbirds_2007_en.pdf |

Rapporter från möten i expertundergrupper (brucellos hos nötkreatur, brucellos hos får och get, bovin tuberkulos samt rabies) knutna till arbetsgruppen för övervakning av utrotningen av djursjukdomar i medlemsstaterna | Arbetsgruppen inrättades 2000 som en åtgärd i kommissionens vitbok om livsmedelssäkerhet | http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/eradication/taskforce_en.htm |

Årlig sammanfattning av medlemsstaternas framställningar om import för personligt bruk av produkter av animaliskt ursprung med en sammanställning över de åtgärder som vidtagits för att informera om bestämmelserna i förordningen och kontrollera att de efterlevs, och vilka resultat detta har gett | Artikel 7.1 i kommissionens förordning (EG) nr 206/2009 (som upphävde artikel 5.1 i kommissionens förordning (EG) nr 745/2004) om införsel för personligt bruk till EU av produkter av animaliskt ursprung | http://ec.europa.eu/food/animal/animalproducts/personal_imports/sum_personal_imports_2005_2007_final.pdf |

Djurskydd: transportförordningen | Artikel 27.2 i rådets förordning (EG) nr 1/2005 | http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/transport/inspections_reports_reg_1_2005_en.htm |

[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (EUT L 165, 30.4.2004, s. 1).

[2] Kommissionens beslut 2008/654/EG av den 24 juli 2008 om en vägledning för att bistå medlemsstaterna i utarbetandet av den årliga rapport om den samlade fleråriga nationella kontrollplanen som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 (EUT L 214, 9.8.2008, s. 56).

[3] Kommissionens beslut 2006/677/EG av den 29 september 2006 om fastställande av riktlinjer avseende kriterierna för utförande av revisioner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd ( EUT L 278, 10.10.2006, s. 15 och EUT L 142M, 5.6.2007, s. 259 ).

[4] http://ec.europa.eu/food/fvo/inspectprog/index_en.htm

[5] Exempelvis beslut fattade i enlighet med artikel 53 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

[6] http://ec.europa.eu/food/fvo/annualreports/index_en.htm

[7] Kandidatländer är länder som kandiderar för medlemskap i EU men som ännu inte inlett den formella anslutningsprocessen.

[8] Av de 81 inspektioner som utfördes i tredjeländer 2007 gjordes flest inspektioner i Brasilien (7), följt av Argentina, Australien, Island, Kanada och Schweiz (3 var). Under 2006 utfördes däremot flest inspektioner i Kina (5 inspektioner) följt av Brasilien (4), Norge (3) och Thailand (3).

[9] http://ec.europa.eu/food/fvo/annualreports/ann_rep_2007_en.pdf

[10] Räckvidden omfattar även andra aspekter av livsmedelslagstiftningen såsom märkning av livsmedel, ekologiska livsmedel och livsmedel med skyddad geografisk beteckning.

[11] http://ec.europa.eu/food/committees/regulatory/index_en.htm

[12] http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_publications_en.htm

[13] http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/adns/index_en.htm

[14] http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_annual_report_en.htm

Top