Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0617(02)

    Sammanfattning av kommissionens beslut av den 11 juni 2008 om ett förfarande enligt artikel 81 i EG-fördraget och artikel 53 i EES-avtalet (Ärende COMP/38695 – natriumklorat) [delgivet med nr K(2008) 2626] (Text av betydelse för EES)

    EUT C 137, 17.6.2009, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.6.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 137/6


    SAMMANFATTNING AV KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 11 juni 2008

    om ett förfarande enligt artikel 81 i EG-fördraget och artikel 53 i EES-avtalet (Ärende COMP/38695 – natriumklorat)

    [delgivet med nr K(2008) 2626]

    (Endast de engelska och franska versionerna är giltiga)

    (Text av betydelse för EES)

    2009/C 137/06

    1.   INLEDNING

    (1)

    Kommissionen antog den 11 juni 2008 ett beslut i ett förfarande enligt artikel 81 i EG-fördraget och artikel 53 i EES-avtalet. I enlighet med artikel 30 i rådets förordning (EG) nr 1/2003 offentliggör kommissionen med beaktande av de berörda företagens berättigade intresse av att skydda sina affärshemligheter, parternas namn och huvuddragen i beslutet, bl.a. eventuella påföljder.

    (2)

    Beslutet riktar sig till åtta juridiska personer: EKA Chemicals AB och dess moderbolag Akzo Nobel NV, Arkema France SA och dess moderbolag under tidpunkten för överträdelsen Elf Aquitaine SA, Finnish Chemicals Oy och dess moderbolag under tidpunkten för överträdelsen Erikem Luxembourg SA och Aragonesas Industrias y Energia SAU och dess moderbolag under tidpunkten för överträdelsen Uralita SA för en överträdelse av bestämmelserna i artikel 81 i fördraget och artikel 53 i EES-avtalet.

    (3)

    En icke-konfidentiell version av beslutet finns på GD Konkurrens webbplats: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

    2.   FÖRFARANDE

    (4)

    Förfarandet inleddes till följd av att EKA Chemicals AB den 28 mars 2003 lämnade en ansökan om befrielse från böter i enlighet med kommissionens meddelande om befrielse från böter och nedsättning av böter i kartellärenden. Den 30 september 2003 beviljade kommissionen EKA Chemicals AB villkorad befrielse från böter i enlighet med punkt 15 i meddelandet om förmånlig behandling (1). Den 18 oktober 2004 ansökte Arkema France SA om befrielse från böter (alternativt nedsättning av böter). Den 29 oktober 2004 ansökte Finnish Chemicals Oy om nedsättning av böter i enlighet med avsnitt B i 2002 års meddelande om befrielse från eller nedsättning av böter i kartellärenden.

    (5)

    Flera skriftliga framställningar om upplysningar sändes till de företag som deltog i den konkurrensbegränsande samverkan, samt till andra tillverkare av natriumklorat och den berörda branschorganisationen.

    (6)

    Genom en skrivelse av 11 juli 2007 underrättade kommissionen Finnish Chemicals Oy om att den, på grundval av meddelandet om förmånlig behandling, hade för avsikt att bevilja företaget en nedsättning av böterna med 30–50 %. Arkema France SA underrättades samtidigt genom en skrivelse om kommissionens avsikt att avslå dess ansökan i enlighet med meddelandet om förmånlig behandling.

    (7)

    Meddelandet om invändningar antogs den 27 juli 2007 och delgivits samtliga parter den 1 augusti 2007. Den 20 november 2007 hölls ett muntligt hörande.

    (8)

    Rådgivande kommittén för kartell- och monopolfrågor avgav den 28 maj 2008 och den 6 juni 2008 ett positivt yttrande om utkastet till beslut i ärendet.

    3.   SAMMANFATTNING AV ÖVERTRÄDELSEN

    (9)

    Den berörda produkten, natriumklorat, är en starkt oxiderande agent som främst används vid tillverkning av klordioxid som i sin tur används för blekning av kemisk massa i massa- och pappersindustrin. Andra användningsområden omfattar vattenrening, textilblekning, herbicider och anrikning av uran. EES-marknaden för natriumklorat var värd ca 203 miljoner euro år 1999. De fyra företag som deltog i överträdelsen hade en beräknad marknadsandel på ungefär 93 %, dvs. mellan 185 och 195 miljoner euro.

    (10)

    I beslutet dras slutsatsen att EKA Chemicals AB, Finnish Chemicals Oy, Arkema France SA och Aragonesas Industrias y Energia SA mellan den 21 september 1994 och den 9 februari 2000 drev en kartell i avsikt att dela upp marknaden för natriumklorat genom att fördela försäljningsvolymen och fastställa och/eller behålla sina priser på EES-marknaden. Parterna utbytte också information för att underlätta och/eller övervaka den olagliga samverkan.

    (11)

    De företag som deltog i kartellen följde en strategi för att stabilisera marknaden för natriumklorat i syfte att fördela försäljningsvolymerna av natriumklorat sinsemellan, att samordna prispolitiken gentemot kunderna och därigenom maximera vinstmarginalerna. Det har vidare påvisats att konkurrenterna försökte genomföra den olagliga samverkan på marknaden genom att omförhandla priserna för natriumklorat med respektive kunder.

    (12)

    I beslutet beskrivs i detalj de bevis som hittades på de många bi-, tri- och multilaterala mötena och telefonsamtalen mellan företrädare för EKA Chemicals AB, Finnish Chemicals Oy, Arkema France SA och Aragonesas Industrias y Energia SA, i vilka de diskuterade försäljningsvolymer och/eller priser och utbyte av känsliga affärsuppgifter.

    4.   ÅTGÄRDER

    4.1.1   Grundbeloppet för böterna

    (13)

    Grundbeloppet för böterna för vart och ett av företagen fastställdes enligt följande: en andel av värdet på företagets försäljning av den berörda produkten i det berörda geografiska området under det sista kompletta räkenskapsår som företaget deltog i överträdelsen (denna andel kallas nedan det rörliga beloppet) multiplicerat med det antal år som företaget deltog i överträdelsen och till produkten av denna multiplikation lades, i syfte att ytterligare avskräcka företag från att över huvud taget delta i horisontella avtal om fastställande av priser, ytterligare ett belopp (nedan kallat inträdesavgiften) som beräknats som en andel av försäljningsvärdet.

    (14)

    Efter att ha beaktat ett flertal olika faktorer – särskilt överträdelsens art, de berörda företagens sammanlagda marknadsandel och överträdelsens geografiska räckvidd – fastställde kommissionen i sitt beslut i det föreliggande ärendet såväl det rörliga beloppet som inträdesavgiften till 19 % av försäljningsvärdet.

    (15)

    Mot bakgrund av överträdelsens varaktighet när det gäller de enskilda juridiska personer som deltog ska den rörliga delen multipliceras med 5,5 för EKA Chemicals AB, Akzo Nobel NV och Finnish Chemicals Oy, med 5 för Arkema France SA och Elf Aquitaine SA, med 3,5 för Aragonesas Industrias y Energia SAU och Uralita SA och med 3 för Erikem Luxembourg SA.

    4.2   Justering av grundbeloppet

    4.2.1   Försvårande omständigheter: återfall

    (16)

    Vid den tidpunkt då överträdelsen begicks hade Arkema France SA redan tagit emot tre tidigare kommissionsbeslut om kartellverksamhet. Enligt beslutet i det föreliggande ärendet motiverade detta en uppräkning av grundbeloppet för böterna för Arkema France SA med 90 %.

    4.2.2   Förmildrande omständigheter

    (17)

    Parterna gjorde gällande att en rad förmildrande omständigheter borde tas i beaktande, såsom en obetydlig eller passiv roll i kartellen, upphörande med överträdelsen på ett tidigt stadium, begränsad roll i överträdelsen, samarbete utöver meddelandet om förmånlig behandling, icke-genomförande av kartellavtalen och tvång. Samtliga dessa argument avvisades i beslutet.

    4.2.3   Särskild uppräkning i avskräckande syfte

    (18)

    Mot bakgrund av behovet av att garantera att bötesbeloppet har en tillräckligt avskräckande effekt, och med beaktande av storleken på Elf Aquitaines omsättning utöver försäljningen av de varor eller tjänster som överträdelsen avser, beslutade kommissionen att öka det bötesbelopp som åläggs företaget med 70 %.

    4.3   Tillämpning av bötestaket på 10 % av omsättningen

    (19)

    Bötestaket enligt artikel 23.2 i förordning (EG) nr 1/2003 på 10 % av ett företags sammanlagda omsättning i världen nåddes för Finnish Chemicals Oy och Erikem Luxembourg SA. De respektive böterna justeras i enlighet med detta tak.

    4.4   Tillämpning av meddelandet från 2002 om förmånlig behandling: nedsättning av böter

    (20)

    EKA Chemicals AB, Arkema France SA och Finnish Chemicals Oy samarbetade med kommissionen i olika skeden av undersökningen i syfte att erhålla förmånlig behandling enligt 2002 års meddelande, som är tillämpligt i detta förfarande.

    4.4.1   Befrielse från böter

    (21)

    Det var EKA Chemicals AB som först underrättade kommissionen om förekomsten av en kartell på marknaden för natriumklorat som påverkade EES-marknaden. Därmed uppfyller EKA Chemicals AB villkoren för befrielse från böter.

    4.4.2   Nedsättning av böter

    (22)

    Arkema France SA var det andra företaget som kontaktade kommissionen. I beslutet konstateras att Arkema France SA inte tillförde något betydande mervärde i enlighet med punkt 21 i 2002 års meddelande om förmånlig behandling. Därför beviljade inte kommissionen detta företag någon bötesnedsättning.

    (23)

    Finnish Chemicals som också lämnade sin ansökan enligt 2002 års meddelande om förmånlig behandling belönades för sitt samarbete med en nedsättning på 50 % av böterna.

    5.   BESLUTET

    (24)

    Följande företag överträdde artikel 81 i fördraget och artikel 53 i EES-avtalet genom att, under den angivna perioden, medverka i en serie avtal och samordnade förfaranden i avsikt att fördela försäljningsvolymer, fastställa priser, utbyta konkurrenskänsliga uppgifter om priser och försäljningsvolymer samt övervaka genomförandet av den konkurrensbegränsande samverkan för natriumklorat på EES-marknaden:

    a)

    EKA Chemicals AB,

    b)

    Akzo Nobel NV,

    c)

    Finnish Chemicals Oy,

    d)

    Erikem Luxembourg SA,

    e)

    Sony France SA,

    f)

    Elf Aquitaine SA,

    g)

    Aragonesas Industrias y Energia SAU,

    h)

    Uralita SA.

    (25)

    För denna överträdelse (se artikel 1 i kommissionens beslut) ålades företagen följande böter:

    a)

    EKA Chemicals AB och Akzo Nobel NV, solidariskt ansvariga

    :

    0 EUR

    b)

    Finnish Chemicals Oy

    :

    10 150 000 EUR

    varav solidariskt ansvariga med Erikem Luxembourg SA (i likvidation)

    :

    50 900 EUR

    c)

    Arkema France SA och Elf Aquitaine SA, solidariskt ansvariga

    :

    22 700 000 EUR

    d)

    Arkema France SA

    :

    20 430 000 EUR

    e)

    Elf Aquitaine SA

    :

    15 890 000 EUR

    f)

    Aragonesas Industrias y Energia SAU och Uralita SA, solidariskt ansvariga

    :

    9 900 000 EUR

    (26)

    Företagen ovan åläggs att omedelbart upphöra med överträdelsen om de inte redan har gjort det och avstå från att upprepa någon åtgärd eller något agerande som beskrivs i punkt 22 ovan och avstå från sådana åtgärder eller sådant agerande som kan ha samma eller liknande syfte eller verkan.


    (1)  EGT C 45, 19.2.2002, s. 3.


    Top