EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0670

Förslag till rådets beslut om upphävande av beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009 och om uppföljningen av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet

/* KOM/2009/0670 slutlig */

52009PC0670




[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 7.12.2009

KOM(2009)670 slutlig

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om upphävande av beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009 och om uppföljningen av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet

MOTIVERING

Europeiska unionen anser att statskuppen i Mauretanien den 6 augusti 2008 utgjorde en synnerligen allvarlig och tydlig överträdelse av de grundsatser som anges i artikel 9 i AVS–EG-partnerskapsavtalet och beslutade därför den 15 september 2008 att inleda ett samråd med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i avtalet.

Ett möte ägde rum i Paris den 20 oktober 2008 som ett led i detta samråd. Vid detta möte och under de följande månaderna mottog Europeiska unionen inte några tillfredsställande förslag från Mauretanien. Man beslutade därför att avsluta samrådsförfarandet och samtidigt fortsätta att försöka finna en lösning på krisen tillsammans med det internationella samfundet.

I rådets beslut av den 6 april 2009[1] om avslutande av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i det ändrade AVS–EG-partnerskapsavtalet fastställde Europeiska unionen en färdplan för att gradvist återuppta samarbetet (lämpliga åtgärder) på grundval av undertecknandet och genomförandet av en samförståndslösning på krisen som omfattade ett öppet, representativt och trovärdigt presidentval.

Denna samförståndslösning för att återinföra den konstitutionella ordningen konkretiserades genom undertecknandet av Dakaravtalet mellan de stridande politiska krafterna i Mauretanien den 4 juni 2009. I enlighet med de lämpliga åtgärder som antagits gjorde detta att samarbetet kunde återupptas i en första etapp. Sedan en stor del av de åtgärder som fastställts i Dakaravtalet genomförts och presidentvalet ägt rum den 18 juli 2009 enades man om ännu en etapp i återupptagandet av samarbetet. I enlighet med det ovan nämnda beslutet gjorde företrädare för Europeiska unionens ordförandeskap och kommissionen ett uppföljningsbesök den 5–7 oktober 2009 för att bedöma situationen i Mauretanien och utvärdera möjligheten att helt återuppta samarbetet och åtgärder för att följa upp rådets beslut.

Uppföljningsbesökets resultat överensstämmer med det internationella samfundets uppfattning och visar att det i Mauretanien har skett en fullständig återgång till den konstitutionella ordningen, vilket gör att samarbetet helt kan återupptas i enlighet med beslutet från den 6 april 2009.

I överensstämmelse med den internationella kontaktgruppens utvärdering av Mauretanien konstateras dock att det är nödvändigt att följa upp det kapitel i Dakaravtalet som berör en inkluderande nationell politisk dialog efter presidentvalet. Det bör understrykas att detta kapitel utgör en av de förtroendeskapande åtgärder som avtalats mellan parterna och som gjorde det möjligt att ingå Dakaravtalet. Denna dialog, som syftar till att stabilisera landet, har ännu inte inletts och det kan bli nödvändigt med stimulansåtgärder från det internationella samfundets sida. I själva verket framstår det som uppenbart att vissa av de grundläggande problem som hörde till de orsaker som angetts för statskuppen den 6 augusti 2008 inte har lösts, bl.a. i fråga om välavvägd maktfördelning, institutionell reform, de väpnade styrkornas roll, stärkt demokrati och god samhällsstyrning.

Man kan alltså dra slutsatsen att en uppföljning av rådets beslut av den 6 april ska omfatta inrättandet av en fördjupad politisk dialog mellan Mauretanien och EU med syfte att öka landets stabilitet, främja framsteg i fråga om god samhällsstyrning och stödja inrättandet av en inkluderande nationell politisk dialog i enlighet med kapitel 4.VII i Dakaravtalet. Denna förstärkta politiska dialog ska genomföras i enlighet med artikel 8 i AVS–EG-partnerskapsavtalet.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommissionen att rådet upphäver beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009 och antar bifogade beslut i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet i stället för ovannämnda beslut.

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om upphävande av beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009 och om uppföljningen av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av AVS–EG-partnerskapsavtalet som undertecknades i Cotonou den 23 juni 2000 och ändrades i Luxemburg den 25 juni 2005 (nedan kallat AVS–EG-avtalet ), särskilt artikel 96,

med beaktande av det interna avtalet mellan företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om åtgärder och förfaranden för genomförande av AVS–EG-avtalet[2], särskilt artikel 3,

med beaktande av Europeiska kommissens förslag, och

av följande skäl:

(1) Islamiska republiken Mauretanien har genomfört den samförståndslösning på krisen som fastställdes genom de lämpliga åtgärder som inrättades genom beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009[3] om avslutande av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i det ändrade AVS–EG-partnerskapsavtalet.

(2) Islamiska republiken Mauretanien har åstadkommit en återgång till den konstitutionella ordningen.

(3) För att garantera landets stabilitet och undvika nya situationer där de grundsatser som anges i artikel 9 i AVS–EG-avtalet överträds är det nödvändigt att främja en inkluderande nationell politisk dialog och följaktligen återuppta samarbetet.

(4) Beslut 2009/472/EG bör upphävas och den politiska dialogen med Islamiska republiken Mauretanien bör återupptas för att stärka demokratin, förebygga författningsstridiga regeringsändringar, reformera institutionerna och de väpnade styrkornas roll, säkerställa en god politisk och ekonomisk samhällsstyrning, stärka rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna samt skapa jämvikt mellan institutionerna och en välavvägd maktfördelning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Beslut 2009/472/EG av den 6 april 2009 om avslutande av samrådsförfarandet med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 96 i det ändrade AVS–EG-partnerskapsavtalet upphävs.

Artikel 2

Den politiska dialogen med Islamiska republiken Mauretanien i enlighet med artikel 8 i AVS–EG-avtalet ska föras i enlighet med den skrivelse som bifogas detta beslut.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Det ska gälla i 24 månader räknat från dagen för dess antagande av rådet. Det kan om nödvändigt ses över på grundval av Europeiska unionens uppföljningsbesök.

Artikel 4

Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning .

Utfärdat i Bryssel den …

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA

Utkast till skrivelse

Herr President,

Vi kan med tillfredsställelse konstatera att en återgång till den konstitutionella ordningen i Mauretanien skett efter genomförandet av en stor del av de åtgärder som angavs i Dakaravtalet och Er installation som president för landet. Vi har därför nöjet att bekräfta att samarbetet mellan EU och Islamiska republiken Mauretanien helt kommer att återupptas.

Vi konstaterar att de olika politiska parterna i enlighet med artikel 4-VII i Dakaravtalet åtagit sig att fortsätta och intensifiera en inkluderande nationell politisk dialog för att befästa den nationella försoningen och demokratin. Det är önskvärt att denna dialog äger rum, vilket medlemmarna i den internationella kontaktgruppen nämnde redan vid sitt senaste möte den 10 september. Det är redan uppmuntrande att konstatera att de olika parterna är redo att delta i dialogen. Det framstår som uppenbart att vissa av de grundläggande problem som hörde till de orsaker som angetts för statskuppen den 6 augusti 2008 ännu inte har lösts. Bland de frågor som enligt Dakaravtalet kan omfattas av en dialog lägger vi särskild vikt vid följande: förstärkning av demokratin, förebyggande av författningsstridiga regeringsändringar, reform av institutionerna och de väpnade styrkornas roll, god politisk och ekonomisk samhällsstyrning, förstärkning av rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna samt jämvikt mellan institutionerna och en välavvägd maktfördelning. De hot mot säkerheten som uppstått i Mauretanien visar att kampen mot terrorismen och den organiserade brottsligheten också skulle kunna omfattas av dialogen.

Alla de frågor som rör Ert lands stabilitet, inbegripet de ovan nämnda, är av stor betydelse för Europeiska unionen. Med tanke på dessa gemensamma intressen och betydelsen av samarbetet med Europeiska unionen för en god samhällsstyrning i Mauretanien föreslår vi att den politiska dialog mellan Mauretanien och Europeiska unionen, som föreskrivs i artikel 8 i Cotonouavtalet, ska förstärkas och bli regelbunden och strukturerad. De närmare villkoren och referensramarna för denna dialog ska fastställas efter en gemensam överenskommelse mellan Er regering och cheferna för Europeiska unionens diplomatiska beskickningar i Islamiska republiken Mauretanien.

Ett av målen med dialogen är att främja ovan nämnda inkluderande nationella politiska dialog. Vi anser att de förbehåll och problem som gjort det svårt att inleda denna dialog kan lösas, om de olika mauretanska parterna tar ställning för att rikta in diskussionerna mot framtiden och undviker att fokusera på krav och meningsskiljaktigheter som rör det nära förflutna.

Europeiska unionen kommer således att stödja Mauretaniens ansträngningar för att övervinna de socioekonomiska och politiska svårigheter som landet står inför på grund av den långa politiska krisen till följd av statskuppen i augusti 2008, den globala ekonomiska krisen samt de nya hoten mot säkerheten och terroristhoten.

Med utmärkt högaktning

Bryssel den …

På Europeiska kommissionen vägnar | På Europeiska unionens råds vägnar |

[1] Beslut 2009/472/EG, offentliggjort i EUT L 156 av den 19 juni 2009.

[2] EUT L 317, 15.12.2000, s. 376.

[3] EUT L 156, 19.6.2009, s. 26–30.

Top